Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Με νέα ορμή για την ανασύνταξη του κινήματος

Με μαζική συμμετοχή έγινε χθες η 2η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ

Κατάμεστο το αμφιθέατρο στο ΤΕΙ Πειραιά με αντιπροσώπους από όλη την Ελλάδα
Κατάμεστο το αμφιθέατρο στο ΤΕΙ Πειραιά με αντιπροσώπους από όλη την Ελλάδα
Αγωνιστικό μήνυμα για την ανάγκη απειθαρχίας «σε μνημόνιο - ΕΕ - κυβέρνηση» έστειλε η 2η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), όπου συμμετείχαν πάνω από 500 αντιπρόσωποι 176 Επιτροπών Αγώνα και 10 φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων. Ενα χρόνο μετά την ίδρυση του ΜΑΣ, οι επιτροπές αγώνα έφτασαν στη χθεσινή συνάντηση στο ΤΕΙ Πειραιά, μετά από μεγάλους και μικρούς αγώνες για τα δικαιώματα των φοιτητών και των σπουδαστών, για την ανασύνταξη του φοιτητικού σπουδαστικού κινήματος.

Ολο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΜΑΣ ήταν μπροστά στη μάχη για δωρεάν σπουδές, σίτιση, στέγαση και μετακίνηση, την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν ακόμα διάλογο - απάτη για να κατασκευάσει το νέο «Πανεπιστήμιο ΑΕ» και τη διάλυση των σπουδών. Η Συνάντηση έγινε μετά από πλούσια συζήτηση στις Επιτροπές Αγώνα σε όλη την Ελλάδα το προηγούμενο δίμηνο, παράλληλα με την οργάνωση της πάλης.

Από τη συνάντηση εκλέχτηκε νέα Πανελλαδική Γραμματεία με 33 μέλη και νέα Εκτελεστική Γραμματεία με 9 μέλη. Η Συνάντηση ψήφισε μια κοινή ανακοίνωση με τη ΔΗΠΑΚ για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ένα κάλεσμα προς τους φοιτητές και τους σπουδαστές για τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.

Ανασύνταξη του κινήματος «από τα κάτω»

Αποψη του προεδρείου
Αποψη του προεδρείου
Η χθεσινή διαδικασία ξεκίνησε με τρεις εισηγητικές ομιλίες. Ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος της απερχόμενης Πανελλαδικής Γραμματείας, αναφέρθηκε στη δράση του ΜΑΣ ένα χρόνο τώρα, στις μάχες που μπήκε μπροστά, στους απεργιακούς αγώνες δίπλα στο ΠΑΜΕ, ενώ στάθηκε στο νόμο - πλαίσιο υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση ουσιαστικά γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, από το ήδη υπάρχον ταξικό πανεπιστήμιο». Μίλησε ακόμα για τα μέτρα που προωθούνται μέσω των νέων αναδιαρθρώσεων τονίζοντας ότι:

«Μπροστά μας, μπροστά στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα ανοίγονται δυο δρόμοι. Ενας είναι ο δρόμος της συνέχισης της υλοποίησης της πολιτικής των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, ο δρόμος της ακριβοπληρωμένης γνώσης, της ζωής - λάστιχο, της μοιρολατρίας και της υποταγής. Ο δρόμος του μνημονίου που στοχεύει λαό και νεολαία. Είναι ο δρόμος που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καλούν οι δυνάμεις του δικομματισμού και του οπορτουνισμού στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.

Ο άλλος είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με την πολιτική των μονοπωλίων, της απειθαρχίας και της ανυπακοής στην ΕΕ και στα μνημόνια, ο δρόμος της διεκδίκησης των αναγκών μας».

Στη συνέχεια ο Βασίλης Παπαβασιλείου, μέλος της απερχόμενης Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, περιέγραψε «τη στάση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των στηριγμάτων τους», επισημαίνοντας ότι είναι κριτήριο για να βγάλουν συμπεράσματα οι φοιτητές και σπουδαστές. Υπογράμμισε ότι όλοι οι παραπάνω «για μια ακόμα χρονιά βγήκαν κερδισμένοι από τη διαλυτική κατάσταση που οι ίδιοι έχουν επιβάλει: Είναι όλοι τους ένα! Ενα με την παραταξιοποίηση, τη σαπίλα, τις γενικές συνελεύσεις - παρωδία που η πλειοψηφία απέχει. Τα διαλυμένα κεντρικά όργανα ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ, τα διοικητικά συμβούλια που δεν ορίζονται ούτε καν τα μέλη τους, η νοθεία στις φοιτητικές εκλογές, ακόμα και το ξύλο για τις καρέκλες που είδαμε για ακόμα μια χρονιά, βόλεψαν την κυβέρνηση και τους συμμάχους της που βλέπουν τις επιλογές τους στην εκπαίδευση να προωθούνται ανενόχλητες».

Στιγμιότυπο από τις ψηφοφορίες
Στιγμιότυπο από τις ψηφοφορίες
Ο Γιάννης Πατσής, στην τρίτη εισηγητική ομιλία, αναφέρθηκε στην ανάγκη «οργάνωσης της πάλης από τα κάτω» και στο ρόλο των Επιτροπών Αγώνα. Το ΜΑΣ, είπε μεταξύ άλλων, «είναι αντιμονοπωλιακή συσπείρωση συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα, συνδικαλιστών, απλών φοιτητών. Αυτό σημαίνει πως οι Επιτροπές Αγώνα που είναι ο κύριος κορμός, πρέπει να διευρύνονται, να μεγαλώνουν, να συνεδριάζουν πιο σταθερά, αλλά πρώτα και κύρια το ΜΑΣ να συγκροτηθεί "κάτω", να φτιάξει πυρήνες "κάτω", δηλαδή στα Τμήματα, στα εξάμηνα, στα έτη, στα εργαστήρια. Εκεί πρέπει να αναπτύσσεται η πάλη, να ανοίγει η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των οπορτουνιστών για μια σειρά ζητήματα που είναι οξυμένα και πλήττουν τους σπουδαστές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους σπουδαστές».

Από κοινού με τις ταξικές δυνάμεις

Στη 2η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, της ΔΗΠΑΚ, του ΣΑΣΑ και της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών, ενώ διαβάστηκαν γραπτοί χαιρετισμοί από την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την Επιτροπή Αγώνα Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού και την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Κύπρου.

Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μίλησε για τους αγώνες που έδωσε το ΜΑΣ μαζί με το ΠΑΜΕ, τις ταξικές μάχες του προηγούμενου διαστήματος έξω από τους τόπους δουλειάς. Εχουμε δρόμο μπροστά μας, είπε και πρέπει η ευθύνη μας να γίνει δύναμη ανατροπής. Χρειάζεται να δοθεί βάρος στην οργάνωση της πάλης από τα κάτω, στα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για να μπορεί ο λαός να «μην τσιμπάει» και να σταθεί στα πόδια του. Αναφερόμενος στα διλήμματα και στους εκβιασμούς της κυβέρνησης σημείωσε: Δεν είμαστε μοιρολάτρες και ούτε πρόκειται να γίνουμε. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Ο Ηλίας Πατίδης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, επισήμανε ότι «η ισχυροποίηση του αγωνιστικού πόλου στους φοιτητές και τους σπουδαστές, η ισχυροποίηση του ταξικού πόλου στους εκπαιδευτικούς, είναι σήμερα απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποτραπούν οι αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Παιδείας και να ανοίξει ο δρόμος για την παιδεία που έχει ανάγκη ο λαός μας».

Η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος της ΔΗΠΑΚ, είπε: «δεν θα συναινέσουμε στην αμορφωσιά, στη μετατροπή των πτυχίων σε κουρελόχαρτο, στην απόλυση συναδέλφων και στη γενίκευση των συμβασιούχων. Ξέρουμε ότι στο χώρο μας αξιοποιούνται πολλαπλοί μηχανισμοί ενσωμάτωσης, αλλά ξέρουμε και την ευθύνη που έχουμε ως δάσκαλοι να μάθουν οι νέοι τους νόμους κίνησης της κοινωνίας και της ιστορίας, για να έχουν εργαλεία θεωρητικά να ερμηνεύουν και να πολεμούν την εκμετάλλευση».

Ο Σταύρος Κούρτης, από το ΣΑΣΑ, τόνισε: «η Παιδεία που φτιάχνουν είναι για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους. Τέτοιο είναι και το πανεπιστήμιο που εξήγγειλε από τους Δελφούς ο πρωθυπουργός, ανάλογο είναι και το σχολείο που ετοιμάζουν».

Ο Μιχάλης Καρακατσάνης, από την «Προοδευτική», μεταξύ άλλων είπε ότι «οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουν πλέον το δικό τους Μέτωπο απέναντι στην πολιτική που τους ληστεύει τη μόρφωση, τη ζωή και το μέλλον».

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων των Επιτροπών Αγώνα, που μετέφεραν πλούσια εμπειρία για τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, για την πολιτική αντιπαράθεση μέσα στις σχολές και τονίστηκε η ανάγκη ισχυροποίησης των Επιτροπών Αγώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ