Τρίτη 28 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πήγαν για να μείνουν

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ηταν μία περίοδος, τη δεκαετία του 1990, που οι φίλοι μας στην Ασία είχαν αρχίσει να αμφισβητούν τη δέσμευση της Αμερικής στην περιοχή. Σήμερα (σ.σ. χτες), ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, επιστρέφει στην πατρίδα του από έξι χώρες της περιοχής στέλνοντάς τους ένα σαφές μήνυμα, ότι οι ΗΠΑ δεν ήρθαν στην Ασία μόνο για να μείνουν, αλλά και για να συνεργαστούν με τους συμμάχους και τους εταίρους της περιοχής για να προωθήσουν συμμαχίες, το ελεύθερο εμπόριο και τις επενδύσεις και να ενδυναμώσουν τις δυνάμεις της δημοκρατίας με τρόπους που φαίνονταν ακατόρθωτοι πριν από μερικά χρόνια». Ετσι ξεκινάει το άρθρο της με το οποίο συνοψίζει τα αποτελέσματα της περιοδείας Μπους στην Ασία, η Κοντολίζα Ράις, σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ». Και για όποιον δεν κατάλαβε η πολυπράγμων σύμβουλος, επαναλαμβάνει ότι «η βάση της στρατηγικής του Αμερικανού Προέδρου είναι η ισχυρή παρουσία».

Ανέκαθεν βέβαια οι ΗΠΑ διατηρούσαν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή και πραγματοποίησαν αμέτρητες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με αποκορύφωμα τη μεγάλη ήττα τους στο Βιετνάμ, αλλά σήμερα η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας για τους επίδοξους ηγεμόνες του πλανήτη.

Παιδικός αλκοολισμός

Το «βασίλειο των παιδιών» ήταν η Σοβιετική Ενωση, πριν λίγες μόνο δεκαετίες. Μόρφωση, αθλητισμός, υγεία, επαγγελματική αποκατάσταση ήταν πλήρως εξασφαλισμένα και παρέχονταν εντελώς δωρεάν. Οπως και αρκετά ακόμη. Σήμερα, 13 χρόνια μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού, τα πάντα έχουν αλλάξει δραματικά. Χαρακτηριστική, όσο και τραγική, απόδειξη αποτελεί και η παρακάτω είδηση, που μεταδόθηκε προχτές από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με την είδηση αυτή, λοιπόν, άνοιξε στα νοτιοδυτικά της Μόσχας, το πρώτο θεραπευτικό ίδρυμα για αλκοολικά παιδιά. Ναι, δε διαβάσατε λάθος, αλκοολικά παιδιά..!

Το πρόβλημα του παιδικού αλκοολισμού, λένε οι Ρώσοι ειδικοί, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αυξήθηκε ραγδαία στην επόμενη χρονική περίοδο. Τα τελευταία 10 χρόνια, ο αριθμός των παιδιών που καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ τριπλασιάστηκε και χρόνο με το χρόνο το κοινωνικό αυτό πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο.

Τα σχόλια περιττεύουν...

Ετοιμάζεται αλλαγή βάρδιας

Τελικά, μπορεί να μην έρχεται στη χώρα μας ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κ. Πάουελ, αλλά μη νομίζετε πως ανεστάλησαν και οι γενικότεροι σχεδιασμοί των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως και όλα όσα αυτοί συνεπάγονται (ενέργειες, πρακτικά μέτρα, κλπ., κλπ.). Για παράδειγμα, η αμερικανική ηγεσία θέλει να «κλείσει» το Κυπριακό, στη βάση του διαβόητου σχεδίου Ανάν, ώστε να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα το «κλείσιμο» και των ελληνο-τουρκικών ζητημάτων. Κι όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει οι Αμερικανοί επίσημα, εργάζονται συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή. Πράγματι, οι ειδήσεις που έρχονται από το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου λένε πως οι Αμερικανοί επεμβαίνουν έντονα και ανοιχτά στις εξελισσόμενες εκεί την περίοδο αυτή προεκλογικές διαδικασίες. Τις προάλλες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των δυνάμεων της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, υιοθετώντας όλα τα αιτήματα της τελευταίας και υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τις εκλογές στο ψευδοκράτος ως ένα δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Εφθασε, μάλιστα, στο σημείο, να εκφράσει ανησυχίες, σχετικά με τις αυξανόμενες -όπως είπε - πληροφορίες για επιχείρηση νόθευσης του αποτελέσματος. Και δεν κατονόμασε ως ύποπτο τον Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και δε χρειάζονταν. Οι πάντες κατάλαβαν ότι οι Αμερικανοί έχουν πλέον εγκαταλείψει τον για πολλές δεκαετίες «εκλεκτό» τους στο μαρτυρικό νησί και προετοιμάζουν την αλλαγή βάρδιας...

Κάνουν το μαύρο άσπρο

Τι θα απαντούσατε στο ερώτημα: Τι σημαίνει η άρνηση της ηγεσίας μιας χώρας να υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με μια άλλη; Προφανώς και θα λέγατε ότι η πρώτη δεν αποκλείει - τουλάχιστον - να επιτεθεί κάποια στιγμή ενάντια στη δεύτερη. Πολύ περισσότερο, εάν γνωρίζατε ότι η άρνηση αφορά στις ΗΠΑ και τον Τζ. Μπους και οι επανειλημμένες προτάσεις για υπογραφή συμφώνου προέρχονται από τη ΛΔ Κορέας, η οποία αποδέχεται - σε τέτοια περίπτωση - να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Και όμως, ενώ ολοφάνερα οι ΗΠΑ εκδηλώνουν την επιθετικότητά τους. Ενώ, ωμά και απροκάλυπτα, εκβιάζουν και απαιτούν την προσαρμογή και υποταγή της ΛΔ Κορέας στις εντολές τους, αρκετά διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - αλλά και εγχώρια ΜΜΕ - κάνουν το μαύρο άσπρο. Παρουσιάζουν τη ΛΔ Κορέας, ως προκλητική και επιτιθέμενη. Απλά και μόνο γιατί υπερασπίζεται το δικαίωμά της να καθορίζει τα του οίκου της. Απλά και μόνο γιατί αμύνεται στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Τα γιορτινά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ σήμερα και βέβαια οι τηλεοπτικές κάμερες θα είναι στραμμένες σε κάθε λογής εξέδρες επισήμων. Τις σκέψεις των «ανεπίσημων» δεν τις προβάλλει κανείς. Το καλό είναι, όμως, πως σίγουρα υπάρχουν.

Για παράδειγμα, σκεφτόμαστε, ότι το 1940 τα πήγαν πολύ καλά τα ελληνικά στρατεύματα. Κι ας αντιμετώπιζαν υπέρτερες κατά πολύ δυνάμεις. Κι ας μην αποτελούνταν από επαγγελματίες οπλίτες όπως σήμερα προσπαθούν να μετατρέψουν τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ισως - και πολύ περισσότερο αργότερα στην Αντίσταση - αυτοί οι άνθρωποι ήξεραν γιατί και ποιον πολεμούσαν. Πίστευαν σε αυτό που έκαναν και τους ενέπνεαν πράγματα πολύ διαφορετικά από τα σημερινά «αμυντικά δόγματα του ΝΑΤΟ» και τους στόχους της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας του Τζ. Μπους.

Αλλωστε, το ίδιο ακριβώς αποδείχνει και η σημερινή μετατροπή του στρατού σε επαγγελματικό. Ενας εθελοντικός στρατός, δεν ταιριάζει στα σχέδια της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Τα τελευταία απαιτούν «εργαλεία πολέμου».

ΜΕΣΑ ΣΤΟ όλο κλίμα βέβαια και ο προβληματισμός για τα φαινόμενα της Μηχανιώνας και όλα τα παρόμοια περιστατικά που συμβαίνουν σε μερικές πόλεις της Ελλάδας. Προβληματισμός όμως όχι πάντα πραγματικός και πολύ περισσότερο ουσιαστικός.

Γιατί βέβαια δε δικαιούνται να απορούν για φαινόμενα ξενοφοβίας ούτε εκείνοι που τον καλλιέργησαν μέσα από τα Μέσα Επικοινωνίας, ούτε εκείνοι που ταλαιπωρούν σε ατελείωτες ουρές δεκάδες χιλιάδες μετανάστες για μια κάρτα εργασίας, ούτε κι εκείνοι που ευκαιριακά στο παρελθόν στήριξαν για λόγους σκοπιμότητας τα συλλαλητήρια για το όνομά της ΠΓΔΜ.

Βλέπετε, όπως παντού έτσι και στην Ελλάδα όλα έχουν μια συνέχεια και κανένα φαινόμενο δυσάρεστο ή ευχάριστο δεν είναι αυτοφυές και χωρίς βαθύτερους λόγους και αιτίες.

Στα καθημερινά η αντίσταση

Καθώς συζητούσαμε για «το ρεαλιστικό της αντίστασης σήμερα» άρχισαν να φτάνουν από το Ιράκ τα τηλεοπτικά πλάνα με τα πυρπολημένα αυτοκίνητα, το χτυπημένο από τις ρουκέτες της αντίστασης ξενοδοχείο όπου έμενε ο Γούλφοβιτς, αλλά και τ' άλλα πλάνα από την ανατίναξη των πολυκατοικιών που έκανε ο στρατός κατοχής του Ισραήλ στην παλαιστινιακή Γάζα. Στο συρτάρι ήδη οι φωτογραφίες από τον εξεγερμένο λαό της Βολιβίας, αλλά και τα ρεπορτάζ που περιγράφουν πώς ο επαναστατημένος λαός της Κούβας κατόρθωσε φυτεύοντας στις αυλές των σπιτιών να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το εμπάργκο των Αμερικανών. Κι ύστερα, μια μικρή του δημοτικού που χρεώθηκε να απαγγείλει, στη μαθητική γιορτή για την 28 του Οκτώβρη, στίχους του Μπρεχτ. Κάνει αντίσταση η δασκάλα που επέλεξε το ποίημα; Αυτόματα τα ερωτήματα πολλά. Να οριστεί αρχικά η «αντίσταση» για να μπορούμε να μιλάμε και για το ρεαλιστικό της. Γιατί ως πραγματικότητα είναι ήδη γύρω μας.

Για ένα παιδί το να εξεγείρεται και να αντιστέκεται είναι αυτονόητο. Κι αλίμονο αν δεν ήταν. Δε μιλάμε λοιπόν για αυτό. Οπότε αυτόματα προκύπτει το θέμα με τους προσκυνημένους. Είναι μόνο αυτοί που με πλήρη συνείδηση σκύβουνε τη μέση; Κι όλοι αυτοί που συντηρούν με την ανοχή τους ένα σύστημα βάρβαρο από την κορφή ως τα νύχια; Να που μας προέκυψε ζήτημα ιστορίας. Η συντήρηση ενός μνημείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το αφιέρωμα στο «Ρ» για την ισπανική επανάσταση, μια εκδήλωση για τρία παιδιά που έπεσαν στον Υμηττό, είναι πράξεις αντίστασης. Η λήθη είναι υποταγή στους προσωρινούς νικητές. Είναι αντίσταση να καταγράφεις ό,τι κατάκτησε ο σοβιετικός λαός και να το βάζεις σε διαρκή σύγκριση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα του σήμερα. Είναι αντίσταση να ενισχύεις επίμονα και βασανιστικά το ιδεολογικό οπλοστάσιο όλων αυτών που τους ανήκει ο κόσμος όλος. Και είναι μάθημα υποταγής η διδαχή του ρεαλιστικού.

Ετσι μας προέκυψε το μπλέξιμο του ρεαλιστικού με την αντίσταση. Με το στίχο για τα παιδιά που τα είπανε αλήτες. Να στέλνει μόνιμα περίπατο το ρεαλισμό της υποταγής. Είναι όμως ρεαλιστική η αντίσταση σήμερα; Επιμένει το ερώτημα. Οχι, δεν είναι για όλους αυτούς που ψόφιοι απ' το φόβο τους σπεύδουν να βρουν κατουρημένες ποδιές. Οχι, δεν είναι για κάτι κουρασμένους «επαναστάτες» που ανακάλυψαν στα γηρατειά τη γοητεία της εξουσίας. Οχι, δεν είναι γι' αυτούς που τα δίπλωσαν και κάνουν σήμερα μαθήματα ρεαλισμού στους κομμουνιστές.

Η αντίσταση είναι ένας τρόπος να ζεις. Καθημερινή πράξη. Επιλογή να στέκεσαι ορθός, να μελετάς και να οργανώνεις το μέλλον. Σε κορυφαίες στιγμές της εκφράζεται και ένοπλα, μα περισσότερο είναι μια καθημερινή «ρουτίνα». Βασανιστικά πανέμορφη. Σαν εκείνα τα κορίτσια που τσακισμένα απ' το 8ωρο συνεχίζουν να μοιράζουν προκηρύξεις στο σχόλασμα, τρέχουν στο σωματείο, κι από κει στη διαδήλωση. Η αντίσταση ως ρεαλισμός δεν έχει δάφνες. Μπορεί να υπάρχει μόνο ως - επιμένω - η ρουτίνα μας. Ο δικός μας ρεαλισμός.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Μόνο για τους «έχοντες» οι γαλαντομίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Ξέρετε τι είναι η ΔΕΚΑ; Αν όχι, σας πληροφορούμε ότι η πλήρης ονομασία της είναι Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών και όπως συνάγεται από το όνομά της είναι μια εταιρία, που ανήκει στο Δημόσιο και διαχειρίζεται κινητές αξίες (κατά κύριο λόγο μετοχές), σύμφωνα με τις εκάστοτε εντολές της κυβέρνησης. Σας θυμίζουμε, επίσης, ότι η ΔΕΚΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τεχνητή άνοδο του χρηματιστηριακού δείκτη την περίοδο 1999 - 2000.

Πάντως, δε γράφουμε τα παραπάνω, για να σας θυμίσουμε τι έγινε πριν τέσσερα και πέντε χρόνια, όταν -όλως συμπτωματικώς...- είχαμε και πάλι εκλογές (ευρωεκλογές το 1999 και βουλευτικές το 2000). Τα γράφουμε, επειδή διαβάσαμε στην «Καθημερινή» ότι η προαναφερόμενη δημόσια επιχείρηση αγόρασε, το περασμένο καλοκαίρι, περίπου 16 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, που ήταν δεσμευμένες σε ομόλογα έκδοσης του Δημοσίου, αντί 940 εκατ. ευρώ και πριν από μια βδομάδα πούλησε 28 εκατ. μετοχές της ίδιας τράπεζας, εισπράττοντας μόλις 490 εκατ. ευρώ. Πούλησε, δηλαδή, στη μισή σχεδόν τιμή, απ' αυτή που είχε αγοράσει πριν ελάχιστους μόνο μήνες..!

Προφανώς, οι τόσο σφιχτοχέρηδες κυβερνώντες, όταν πρόκειται για λαϊκά αιτήματα, όπως των εκπαιδευτικών, των γιατρών και τόσων άλλων εργαζομένων που κινητοποιούνται αυτή την περίοδο, αποδείχνονται ιδιαίτερα γαλαντόμοι, όταν συναλλάσσονται με τραπεζίτες και παρόμοια μεγάλα συμφέροντα...

Ψηφοθηρική ζαλάδα

Προφανώς, οι έντονες εκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης, όπως και ο συνεπαγόμενος ψηφοθηρικός οργασμός έχουν προκαλέσει κύματα ζαλάδας και διάφορα μπερδέματα, αν όχι σε όλη την κυβέρνηση, τουλάχιστον, σε ορισμένους κρίκους της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες απαντήσεις του υπουργού Γεωργίας, Γ. Δρυ, σχετικά με το δασοκτόνο νομοσχέδιο. Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση των δημοσιογράφων, για την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Κι ενώ ισχυρίστηκε ότι προς το παρόν έχει δοθεί στις δασικές υπηρεσίες για παρατηρήσεις, συμπλήρωσε ότι το έχουν ήδη υπογράψει οι υπουργοί Πολιτισμού και Υγείας. Προφανώς, οι τελευταίοι υπογράφουν εν λευκώ...

Και όχι μόνον αυτά. Οταν οι δημοσιογράφοι σημείωσαν ότι η Σύνοδος Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, τον περασμένο Ιούνη, ορίζει ως δάσος οποιαδήποτε έκταση πέντε στρεμμάτων, που καλύπτεται κατά 10% από δασοκομικά είδη, ακόμη και μη ξυλώδη ή θάμνους, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει κάλυψη κατά 25% από ξυλώδη δασοκομικά είδη, η απάντησή του ήταν ότι δεν ξέρει τι έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος...

Υποχρεωτικός ... εθελοντισμός!

Είναι γεγονός ότι οι Ελληνες δείχνουν επιφυλακτικότητα στο να συμμετάσχουν στις «φιέστες» που διοργανώνονται για την προώθηση του λεγόμενου «Ολυμπιακού εθελοντισμού». Οχι μόνο γιατί έχουν σοβαρότερες δουλιές να κάνουν και «δεν αδειάζουν» να τρέχουν στα «πανηγύρια», αλλά και γιατί συνειδητοποιούν ότι (και) οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας δεν πρόκειται να υπηρετήσουν τα αγνά αθλητικά ιδανικά, αλλά θα κινηθούν στο δρόμο της εμπορευματοποίησης, ποδοπατώντας τα αθλητικά ιδεώδη, ενώ θα υπερχρεώσουν τη χώρα μας.

Η απροθυμία του ελληνικού λαού να ενστερνιστεί τη νέα «μεγάλη ιδέα του γένους» - έτσι θέλουν να παρουσιάσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες η κυβέρνηση και η ΝΔ - στενοχωρεί σφόδρα εκείνους, που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης της νεολαίας. Δεν το βάζουν, όμως, κάτω και συνεχίζουν τις προσπάθειες, ενεργώντας, ενίοτε, με βάση το «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Να, όπως γίνεται με την εκδήλωση για τον εθελοντισμό, που διοργανώνει στα Τρίκαλα το υφυπουργείο Αθλητισμού, στην οποία - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - η παρουσία των φοιτητών των ΤΕΦΑΑ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ...

Ερχονται τα γενετικώς τροποποιημένα

Η πρώτη άδεια για την καλλιέργεια και κυκλοφορία γενετικώς τροποποιημένου είδους στην Ευρώπη θα δοθεί εντός του έτους, δήλωσε τις προάλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα δε, με τις σχετικές πληροφορίες, η πρώτη άδεια θα αφορά σε μια ποικιλία καλαμποκιού, ιδιαίτερα ανθεκτική σε πολύ ισχυρά παρασιτοκτόνα, την οποία εμπορεύεται η ελβετική πολυεθνική «Syngenta».

Δήλωση, η οποία έγινε ελάχιστες μέρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων από μεγάλης κλίμακας έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και κατέδειξε ότι οι γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες - ιδιαίτερα όσες είναι ανθεκτικές στα παρασιτοκτόνα - βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον. Επίσης, ελάχιστες μέρες μετά τις δηλώσεις της αρμόδιας για το περιβάλλον επιτρόπου, Μάργκο Βάλστρομ, η οποία κατηγόρησε τις εταιρίες, που παράγουν γενετικώς τροποποιημένα είδη, ότι ψεύδονται ασυστόλως επί χρόνια για τις δήθεν ωφέλειες που απορρέουν από τη χρήση των προϊόντων τους, σε μια προσπάθεια να επιβάλουν τη χρήση τους στην Ευρώπη.

Οπως καταλαβαίνετε, τα συμφέροντα που βρίσκονται από πίσω είναι μεγάλα, πολύ μεγάλα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το χρέος μας

28η Οκτώβρη, σήμερα. Τιμούμε την αντίσταση του λαού μας στην Ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη της εποχής και τον κατακτητικό πόλεμο που εξαπέλυσε. Η κυβέρνηση σύσσωμη θα παρελάσει στις επετειακές εκδηλώσεις. Εχει ήδη όμως θάψει το μήνυμα που έστειλε ο λαός μας με το αίμα του. Τα στελέχη της κρατούν συνειδητά τη σημαία της λήθης και οι μηχανισμοί της ανέλαβαν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Διώκουν όσους συνεχίζουν να κρατούν άσβεστο το λάβαρο της αντίστασης, στους νέους εισβολείς, βάρβαρους, φασίστες ιμπεριαλιστές.

Τα προσωπεία κατέρρευσαν εδώ και καιρό. Ετσι στο εδώλιο των διωκτικών μηχανισμών του κράτους οδηγούνται αύριο πέντε μέλη του αντιπολεμικού κινήματος και μαζί τους ολόκληρο το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας. Καλούνται να απολογηθούν διότι αντιστάθηκαν. Επειδή ύψωσαν ανάστημα στο βρώμικο πόλεμο των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Επειδή αντέδρασαν στην εμπλοκή της Ελλάδα στον παράνομο και άδικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και υπερασπίστηκαν το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία της χώρας μας.

Χρέος όλων: Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Να δηλώσουμε παρών στο προσκλητήριο αντίστασης, στον αγώνα για να σπάσουμε την πολιτική αυταρχισμού και καταστολής που συνοδεύει τη βαθιά αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και το εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετούν. Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στο αντιδημοκρατικό πλέγμα που δημιουργείται στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, παγκόσμια και έχει στόχο να θάψει κάθε υποψία ανυπακοής. Ιδιαίτερα τώρα. Γιατί ενισχύονται οι λαϊκές αντιδράσεις και αμφισβητούν την πολιτική τους.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Κάθε μέρα η εργατική τάξη στη χώρα μας - Ελληνες και αλλοδαποί - και παγκόσμια, με το αίμα της ποτίζει τα κέρδη των πλουτοκρατών. Γεννάει τα παιδιά της να γίνονται γρανάζι στην πολεμική μηχανή και θύματα στα σφαγεία που στήνει η Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη, στα Βαλκάνια, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ηρθε η ώρα να παλέψουμε με τη γάγγραινα που τρώει τη ζωή μας. Εχουμε τη δύναμη. Αρκεί να στρατευτούμε στο μέτωπο της ταξικής αντιπαράθεσης. Συσπειρωμένοι να απαντήσουμε στην ανελέητη επίθεση των ταξικών μας αντιπάλων.

Γιατί ΕΝΟΧΗ είναι η πολιτική που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, που χαρίζει κέρδη, προνόμια, και τον κοινωνικό πλούτο στο κεφάλαιο, που γεννά πολέμους και φτώχεια για τους λαούς. Αυτή η πολιτική είναι καταδικασμένη στη συνείδησή μας. Πρέπει όμως να την καταδικάσουμε και με την ψήφο μας, αποδυναμώνοντας τους πολιτικούς εκφραστές της, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τους ΣΥΝδιαχειριστές τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ