Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και το εργατικό κίνημα»: Ρεπορτάζ από την εκδήλωση που διοργάνωσε με αυτό το θέμα η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής, με ομιλητή τον Γ. Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • ΤΕ Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ: Τίμησαν τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης στην Κερασιά
  • Ικαρία: Ιστορικός περίπατος στα χνάρια των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού.
  • Δυτική Ελλάδα: Ανταπόκριση από την εκδήλωση για τη δράση του ΔΣΕ στη Ζαχάρω Ηλείας και τη γύρω περιοχή.
  • 72 χρόνια από το Μπλόκο του Βύρωνα: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.
Συζήτηση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το εργατικό κίνημα

Σε εκδήλωση της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής μίλησε ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας φιλοξενήθηκε η εκδήλωση
Στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας φιλοξενήθηκε η εκδήλωση
Την ανάγκη να γίνει μόνιμο στοιχείο της συζήτησης με τους εργαζόμενους η πιθανότητα παραπέρα όξυνσης των ανταγωνισμών, γενίκευσης των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και της εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτές, αλλά και τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις ανέδειξε η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23/10.

Στην εκδήλωση που είχε τίτλο «Το εργατικό κίνημα και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος» μίλησε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ οι συγκεντρωμένοι, μετά την εισηγητική ομιλία απεύθυναν ερωτήματα και προβληματισμούς γύρω από τις διεθνείς εξελίξεις και την αναγκαία προετοιμασία του εργατικού κινήματος.

Είτε «αμυντικοί», είτε «επιθετικοί» οι πόλεμοι των καπιταλιστών είναι αντιδραστικοί

Ο Γ. Πέρρος στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι οι πόλεμοι που αποφασίζονται και διευθύνονται σήμερα από την αστική τάξη είναι ιμπεριαλιστικοί, επομένως αντιδραστικοί, είτε είναι «αμυντικοί», είτε «επιθετικοί». Γιατί η «αμυνόμενη» αστική τάξη θέλει να διατηρήσει τις κατακτήσεις της, τις αγορές που ελέγχει, ενώ η «επιτιθέμενη» θέλει να κερδίσει νέες αγορές και νέες σφαίρες για δικό της λογαριασμό.

«Η διαφορά ανάμεσα στο επιτιθέμενο και στο αμυνόμενο αστικό κράτος μπορεί να είναι πολύ σχετική στην έναρξη του πολέμου, φαινομενική ως προς το ποιος έκανε το πρώτο βήμα», ανέφερε ο Γ. Πέρρος, προσθέτοντας ότι τα βασικά ζητήματα για κάθε πόλεμο είναι ποια τάξη τον διεξάγει, με ποιο σκοπό και σε ποια φάση της ιστορικής της ανάπτυξης.

Στο βήμα ο Γ. Πέρρος
Στο βήμα ο Γ. Πέρρος
Επομένως «ο μόνος προοδευτικός πόλεμος στην εποχή του ιμπεριαλισμού είναι ο ταξικός επαναστατικός για να πάρουν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της την εξουσία...». Από την άποψη αυτή «δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν φιλειρηνικά καπιταλιστικά κράτη και αυτό πρέπει να γίνεται κατανοητό από όλους. Δεν αντιμετωπίζουμε τον πόλεμο σαν μια ηθική αμαρτία του καπιταλισμού. Είναι ένα αντικειμενικό γεγονός και γι' αυτό πρέπει το Κόμμα και ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης να είναι ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά προετοιμασμένο...», πρόσθεσε.

Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε επίσης στις επεξεργασίες του Λένιν γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην πείρα και τα συμπεράσματα από τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, από τους δύο παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του 20ού αιώνα.

Στο ερώτημα τι κάνουν οι κομμουνιστές και η εργατική τάξη σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου, ο ομιλητής ανέφερε ότι η εργατική τάξη, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται, δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από τη νίκη της μιας ή της άλλης αστικής τάξης, δεν έχει κανένα όφελος να διαλέξει ιμπεριαλιστή. «Ενα είναι το συμπέρασμα: οι πόλεμοι δεν μπορούν να εξαντληθούν δίχως την εξάντληση των τάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις δυσκολίες να γίνουν κατανοητά αυτά τα ζητήματα, ο Γ. Πέρρος υπογράμμισε ότι είναι σχετικά πιο εύκολα κατανοητός ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του πολέμου στην εργατική τάξη της χώρας που ξεκινάει πρώτη την επίθεση, όμως πιο δύσκολα γίνεται κατανοητός ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος από το λαό που δέχεται την επίθεση από άλλη χώρα. «Αν π.χ. η Ελλάδα εμπλακεί σε πόλεμο και δεχθεί στρατιωτική επίθεση, η αστική της τάξη θα ευθύνεται γι' αυτό, γιατί αυτός ο πόλεμος αποτελεί συνέχεια της πολιτικής συμμετοχής της στο μοίρασμα των αγορών και στη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες σε ειρηνική περίοδο. Αρα σε περίπτωση εισβολής και κατοχής το εργατικό κίνημα πρέπει να πρωτοστατήσει στην αυτοτελή οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ολοκληρωτική ήττα τόσο της εγχώριας αστικής τάξης όσο και της ξένης ως εισβολέα».

Εχθρός για το λαό και στον πόλεμο και στην «ειρηνική περίοδο» οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προετοιμασίας του εργαζόμενου λαού, καθώς όπως έδειξε ο 20ός αιώνας ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος συνδέεται με το ξέσπασμα επαναστατικής κατάστασης. Απαντώντας στο τι σημαίνει προετοιμασία, υπογράμμισε το ότι αυτή γίνεται σε όλη την πορεία της ταξικής πάλης, ξεχωρίζοντας ως πιο σημαντικά στοιχεία την οικοδόμηση του ΚΚΕ μέσα στους χώρους δουλειάς και τη σταθερή και συνεπή πάλη ενάντια στην αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό.

Από τις παρεμβάσεις των συγκεντρωμένων, ξεχώρισε αυτή εργαζόμενης από τα σουπερμάρκετ «Μαρινόπουλος», που το προσωπικό εδώ και καιρό ζει με την ανασφάλεια στο πλαίσιο της «εξυγίανσης» της εταιρείας. Αφού «ευχαρίστησε» για την πρωτοβουλία να γίνει αυτή η εκδήλωση και μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στους συναδέλφους της, ρώτησε πώς «δένεται» το θέμα του πολέμου με αυτές τις εξελίξεις στους χώρους δουλειάς.

Απαντώντας ο Γ. Πέρρος, τόνισε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να καταλάβουν για τίνος τα συμφέροντα παίρνονται τα μέτρα σήμερα στον «Μαρινόπουλο», γιατί έμεινε ο κόσμος απλήρωτος, γιατί έγιναν απολύσεις και έκλεισαν καταστήματα.

Οπως είπε, «τα μέτρα αυτά δεν πάρθηκαν για λογαριασμό των εργαζομένων, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά για το συμφέρον του εργοδότη. Αντίστοιχα και οι πόλεμοι σήμερα γίνονται για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Στόχος τους είναι να δυναμώσει η κερδοφορία τους. Αρα εχθρός για όλους τους εργαζόμενους, είτε στην "ειρηνική" περίοδο είτε στον πόλεμο, είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι κι αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν από την οργανωμένη πάλη τους. Σήμερα, στην οικονομία κάνουν κουμάντο αυτοί οι μεγάλοι όμιλοι. Αυτοί κανονίζουν τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τα δικαιώματα, την ασφάλιση, την ποιότητα των προϊόντων. Ολα αυτά τα κανονίζουν τα μονοπώλια και όταν θέλουν να βρουν νέες αγορές, να μεγαλώσει η κερδοφορία τους, εξαπολύουν τους πολέμους. Να γιατί η εργατική τάξη πρέπει να στοχεύσει σε αυτόν τον εχθρό και να απαλλάξει την κοινωνία από αυτόν, να εγκαθιδρύσει τη δική της εξουσία. Και γι' αυτό πρέπει να δυναμώσει η παρουσία των κομμουνιστών στους τομείς στρατηγικής σημασίας, η παρουσία των μελών και των φίλων του ΚΚΕ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους...».

Παίρνοντας αφορμή από άλλη ερώτηση, ο Γ. Πέρρος ανέφερε ότι είναι μεγάλη υπόθεση η εξασφάλιση της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης των χωρών που εμπλέκονται σε πόλεμο. Να μην στρέψουν οι εργάτες της μιας χώρας τα όπλα τους στους εργάτες της άλλης και αυτό απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία για να γίνει κατανοητό ποιος είναι ο κοινός αντίπαλος των εργαζομένων σε όλες τις χώρες, δηλαδή η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, επομένως και ποια είναι η αίτια των προβλημάτων τους.

Πρόσθεσε, επίσης, χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν πως ακόμα και μετά τον πόλεμό, όταν έρχεται η «ειρήνη» της αστικής τάξης, που περιλαμβάνει την «ανοικοδόμηση», αυτός ουσιαστικά είναι ο δεύτερος «πόλεμος», ο «ειρηνικός» πόλεμος που εξαπολύουν τα μονοπώλια ενάντια στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Τότε έρχεται νέο τσάκισμα των δικαιωμάτων στο όνομα της «ανάκαμψης», της «ανοικοδόμησης» κ.λπ.

Επομένως, ο λαός ένα καθήκον έχει, όπως λέει και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ: Να «δώσει την ελευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα που όσο κυριαρχεί φέρνει τον πόλεμο και την "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο».

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη δράση των κομμουνιστών στις τράπεζες τη δεκαετία του '30

Εκδήλωση με θέμα «Το συνδικαλιστικό κίνημα στις τράπεζες τη δεκαετία του '30 και η δράση των κομμουνιστών» διοργανώνει η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Τρίτη 1/11, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας (Ευπόλιδος 12, 8ος όροφος, Αθήνα).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τον Παναγιώτη Κατηφέ, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, προβολή βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Για τις πολιτικές εξελίξεις

-- Την Τετάρτη 2/11 στις 7 μ.μ. οι Κομματικές Οργανώσεις Μηχανικών και Τεχνικών εταιρειών διοργανώνουν στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλ. Κάνιγγος) συζήτηση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 5/11 στις 6.30 μ.μ. στον Ωρωπό, στο Σαπανίδειο Πνευματικό Κέντρο (πλατεία Ηρώων) θα γίνει συζήτηση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Θάνος Πολύδωρας, μέλος του ΤΓ του Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής.

Βιβλιοπαρουσίαση

Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41» διοργανώνεται την Κυριακή 6/11, στις 6.30 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου (πεζόδρομος Παπασιδερή), με ομιλήτρια την Τούλα Μητσέα, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

ΤΕ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ

Το Σάββατο 5/11 η ΤΕ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει τη μάχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Αποπηγάδι όπου είναι θαμμένοι οι αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού, Σπύρος Σπύρου και Μανώλης Φραγγιουδάκης, στις 5 μ.μ. (ραντεβού 4 μ.μ. στο δρόμο Ταυρωνίτη Παλαιοχώρας, διασταύρωση για Σπίνα θέση Αναβος).

Θα ακολουθήσει συνεστίαση - εκδήλωση στα Π. Ρούματα στις 7 μ.μ., όπου θα τιμηθούν οι νεκροί του ΔΣΕ από τις περιοχές Κυδωνίας και Κισσάμου του Δήμου Πλατανιά, με ομιλία από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, προβολή ντοκιμαντέρ και αφιέρωμα στη δράση τους.

Την Κυριακή ο ιστορικός περίπατος στο Βόλο

Από τον περσινό ιστορικό περίπατο στην πόλη
Από τον περσινό ιστορικό περίπατο στην πόλη
Tην Κυριακή 30/10 θα πραγματοποιηθεί ο ιστορικός περίπατος που διοργανώνεται από τις Οργανώσεις Βόλου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο οποίος αναβλήθηκε το Σάββατο 22/10 λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο ιστορικός περίπατος, που θα κινηθεί στα χνάρια των αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τη διασταύρωση των οδών Τάκη Οικονομάκη με Κουμουνδούρου.

ΙΛΙΟΝ - ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Για την επιχείρηση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που έσωσε το 301 ΕΒ και τη Ραδιοφωνία

Εκδήλωση με θέμα «Η επιχείρηση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ για την αποτροπή της ανατίναξης του 301 Εργοστασίου Βάσης (Στρατιωτικής Αποθήκης) και της Ραδιοφωνίας από τους Γερμανούς κατακτητές. Διδασκόμαστε από την πάλη του λαού μας ενάντια στο φασισμό - ναζισμό. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη!», θα πραγματοποιηθεί στο Ιλιον τη Δευτέρα 7/11 στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου (Κάλχου 48 - 50).

Την εκδήλωση, που διοργανώνεται από τις Οργανώσεις Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα τοπικά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα χαιρετίσει ο Βασίλης Μάρας, πρόεδρος του Παραρτήματος Αγίων Αναργύρων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

ΤΕ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Τίμησαν τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης στην Κερασιά

Τους αγωνιστές του χωριού Κερασιά Μαγνησίας, που αντιστάθηκαν στους Γερμανούς κατακτητές και πολλοί έχασαν τη ζωή τους στις βάρβαρες επιδρομές που οργάνωσαν οι ναζί, τον Απρίλη του 1944, στην Ανω και Κάτω Κερασιά, τίμησαν η ΤΕ Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2/10, στην πλατεία του χωριού.

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Θανάσης Βογιατζής, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Παραρτήματος Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Το μαρτυρολόγιο διάβασε ο Βαγγέλης Ντίκας, γραμματέας του ΔΣ του Παραρτήματος. Πριν τις ομιλίες έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο που βρίσκεται στην Ανω Κερασιά.

Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα πολύμορφο γαϊτανάκι καπηλείας των αγωνιστικών παραδόσεων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ο Κ. Στεργίου τόνισε ότι πασχίζει σήμερα να ταυτίσει την ηρωική λαϊκή πάλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, καθοδηγητική ψυχή και νους της οποίας ήταν το ΚΚΕ, με τη δική της πολιτική υπηρέτησης της στρατηγικής του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του, προβάλλοντας αυτό το στόχο ως απελευθέρωση του λαού από τα βάσανα της κρίσης! Και υπογράμμισε: Είναι κι αυτός ένας κρίκος στην αλυσίδα της βρώμικης δουλειάς της κυβέρνησης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με την προσπάθεια χειραγώγησης των εργαζομένων, ενσωμάτωσής τους στο σύστημα, την αποτροπή από την ταξική πάλη. Αλλωστε, στη στρατηγική της έχει ενσωματώσει και τη δράση για την «κοινωνική συνοχή», δηλαδή την ταξική συνεργασία εργαζομένων και καπιταλιστών. Η μεγαλύτερη συνεισφορά της στην αστική τάξη...

Το φούντωμα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην περιοχή

Αμέσως μετά την είσοδο των κατοχικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, ξεκινούν οι κινήσεις για οργάνωση της αντίστασης με τη δημιουργία από το ΚΚΕ του ΕΑΜ και στη συνέχεια του ΕΛΑΣ, ενώ αργότερα, το Δεκέμβρη του 1942, φτάνει στην Κερασιά η πρώτη ανταρτοομάδα με καπετάνιο τον Κώστα Κατσίνο (Κατσαντώνη), σταλμένη από τον Κίσσαβο με εντολή του Αρχηγείου Ολύμπου - Κισσάβου. Η ομάδα είναι ολιγομελής, χωρίς κανένα οργανικό σχήμα. Με την εμφάνισή της προσχωρούν σε αυτήν 15 καταδιωκόμενοι από τη Ζαγορά και άλλα χωριά του Πηλίου.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη 1943, αρχίζουν οι Οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ να ενισχύουν την ομάδα με τους πρώτους εθελοντές. Ετσι βγαίνει στο βουνό και μια ομάδα από μόνιμους αξιωματικούς, όπως ο ανθυπολοχαγός Σπύρος Φραγγινέας και οι μόνιμοι ανθυπολοχαγοί Αλέκος Μεταφτσής και Θανάσης Πατινάρης. Μια ομάδα από Ευέλπιδες ανεβαίνει στην Κερασιά για να ενταχθεί στα αντάρτικα τμήματα, όπως επίσης και μια άλλη ομάδα από τους Παναγιώτη Οικονόμου, Γιώργο Οικονόμου, Αντώνη Αντωνιάδη, Κλεόβουλο Χριστόδουλο, Μιχάλη Καραγιάννη και άλλους.

Ταυτόχρονα, ξεκινούν από το νότιο Πήλιο μια ομάδα με επικεφαλής τον Λάζαρο Ιωαννίδη και τον γιατρό Στάθη Ανέστη (Σκούρα) και μία άλλη που αποτελείται από διωκόμενους της περιοχής Λαύκου - Αργαλαστής, που τους συγκέντρωσε ο Μιχάλης Παπαδάμος (Φεραίος). Στην ομάδα αυτή είναι και ο Νίκος Ευαγγελίτσης (Κυπαρίσης), ο Νίκος Κρασούλης (Πιπίνος) και άλλοι. Κατευθυνόμενη προς την Ανω Κερασιά, αυτή η ομάδα, με ενδιάμεσους σταθμούς τις Μηλιές και τον Αγιο Λαυρέντη, συναντάει και άλλους καταδιωκόμενους, καθώς και τέσσερις χωροφύλακες από το σταθμό Αγριάς με τον οπλισμό τους.

Στις 14 Φλεβάρη βγαίνει στο βουνό, σταλμένος από την Οργάνωση Βόλου του ΚΚΕ, ο Θανάσης Κουφοδήμος (Πηλιορείτης), που θα γίνει ο καθοδηγητής και καπετάνιος του αντάρτικου της περιοχής. Επίσης, αρχές Φλεβάρη ανεβαίνει στην Ανω Κερασιά, μαζί με άλλους 6, ο έφεδρος υπολοχαγός Λευτέρης Κατσώλας (Παντελής).

Η Ανω Κερασιά αποτέλεσε το κέντρο της αντίστασης της Μαγνησίας. Στα σπίτια των Κερασιωτών είχαν εγκατασταθεί η διοίκηση του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, το αναρρωτήριο, η επιμελητεία, η συμμαχική αποστολή, το συνεργείο ραπτικής και τα μαγειρεία, ενώ στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής ήταν το συνεργείο όπλων. Στη Μονή Σουρβιάς από την άνοιξη του 1943 υπήρχαν τα τυπογραφεία του ΚΚΕ και του ΕΑΜ και εκεί εκδίδονταν οι εφημερίδες «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» του ΕΑΜ Μαγνησίας, η «ΛΕΥΤΕΡΙΑ» της Οργάνωσης Βόλου του ΚΚΕ, η εφημερίδα «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και οι εφημερίδες της ΕΠΟΝ Μαγνησίας «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ» και «ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ».

Οι φονικές επιδρομές των βαρβάρων

Την 1η Απρίλη του 1944, ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν προς την Ανω Κερασιά. Μια ομάδα εφεδροΕΛΑΣιτών με δικιά τους πρωτοβουλία προσπάθησε να τους σταματήσει. Επεσαν όλοι νεκροί. Φτάνοντας οι Γερμανοί στην Ανω Κερασιά, έκαψαν 120 διώροφα σπίτια, τον Ιερό Ναό των Αγίων 12 Αποστόλων με τον γερο-παπά μέσα και 3 εξωκλήσια, το Δημοτικό Σχολείο, το κοινοτικό κατάστημα, ενώ μεγάλες ζημιές έγιναν στην πλατεία του χωριού και στην τοξωτή γέφυρα. Εσφαξαν πάρα πολλά οικόσιτα ζώα και γιδοπρόβατα.

Το δεύτερο Τάγμα του 54ου Συντάγματος υποχρεώνει τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση προς την Κάτω Κερασιά. Μπαίνοντας εκεί, οι Γερμανοί έκαψαν 125 σπίτια, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, το Δημοτικό Σχολείο και το διώροφο κοινοτικό κατάστημα.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις παρουσίασης της Διακήρυξης για τα 70χρονα του ΔΣΕ

Εκδηλώσεις για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) 1946 - 1949 πραγματοποιούν μια σειρά Κομματικές Οργανώσεις. Συγκεκριμένα:

-- Την Κυριακή 30/10, η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας. Θα μιλήσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 2/11, η ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας - Ρέντη. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 2/11, στις 7 μ.μ., στο Γαλάτσι, στο Πολιτιστικό κέντρο «Καμίνι» (Χρ. Καψάλη 14 και Ρεθύμνης), οι Κομματικές Οργανώσεις Γαλατσίου. Την παρουσίαση θα κάνει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Την Τετάρτη 2/11, στις 6.30 μ.μ., στο Πολυδύναμο Κέντρο 7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας (Πανόρμου 57) , οι Κομματικές Οργανώσεις 7ου Διαμερίσματος και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Την παρουσίαση θα κάνει η Βίκυ Κιτάνη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Α΄ Αθήνας - Γαλατσίου και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.

-- Την Κυριακή 6/11, η ΚΟ Περάματος του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περάματος. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟΥ - ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθεση αρχειακού υλικού για τον ΔΣΕ στην Ελευσίνα

Το τριήμερο Πέμπτη 10/11, Παρασκευή 11/11 και Σάββατο 12/11 η ΤΟ Θριασίου - Μεγαρίδας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα διοργανώσει στην «Ελαιουργική» της Ελευσίνας έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Τα περισσότερα από 400 τ.μ. της έκθεσης θα περιλαμβάνουν καλαίσθητες κατασκευές όπου θα παρουσιάζεται το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του οπερατέρ του ΔΣΕ Απόστολου Μουσούρη, χάρτες από τις μάχες και αρχειακό υλικό. Στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ για τη δράση του ΔΣΕ και θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10/11, στις 7 μ.μ., με την παρουσίαση του λευκώματος «Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» του Απόστολου Μουσούρη, με ομιλητή τον Φάνη Παρρή, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 12/11, στις 7 μ.μ., στο χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ με τα σπάνια τραγούδια του ΔΣΕ που κυκλοφόρησαν πρώτη φορά στο πρόσφατο, 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι οι εξής:

-- Πέμπτη 10/11: Από τις 2 μ.μ έως τις 10 μ.μ.

-- Παρασκευή 11/11 και Σάββατο 12/11: Από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ.

Για οργανωμένες ξεναγήσεις, επικοινωνία στο τηλ: 210.5548.961.

ΤΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφη δραστηριότητα, υπόθεση όλου του Κόμματος, με σημαντική ανταπόκριση

Πείρα από τη δουλειά για την εκδήλωση για τον ΔΣΕ στη Ζαχάρω

Οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ που ξετυλίχτηκαν όλη τη χρονιά στην Ηλεία, κορυφώθηκαν την Κυριακή 23/10, με την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ στη Ζαχάρω, τιμώντας τη δράση του ΔΣΕ στη Ζαχάρω και στην ευρύτερη περιοχή, όπως και τους καταγόμενους από τη Ζαχάρω, Νίκο Γκότση, Αντισυνταγματάρχη - Διευθυντή Δικαστικού της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, και τον γιατρό Γιώργο Τζαμαλούκα, γνωστό και ως «πατέρα της αντάρτικης χειρουργικής».

Δουλειά που ανοίγει δρόμους

Από την αρχή, οι στόχοι που έθεσε η Κομματική Οργάνωση, τόσο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως και για όλες τις προηγούμενες πρωτοβουλίες, ήταν η ανάπτυξη μιας πολύμορφης δραστηριότητας, με επαφή με απογόνους μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από την περιοχή, συγκέντρωση αρχειακού υλικού, βήματα στη μελέτη της Ιστορίας και απόκτηση εμπειρίας για πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων.

Για το σκοπό αυτό αξιοποιήθηκε η πείρα από προηγούμενες εκδηλώσεις του Κόμματος, οι ΚΟΒ και ο περίγυρός τους συζήτησαν οργανωμένα για τις πρωτοβουλίες αυτές, τα ιστορικά στοιχεία που πραγματεύονταν. Κυκλοφόρησε κάλεσμα και ιδιαίτερη πρόσκληση για τους απογόνους, ενώ οργανωτική επιτροπή συγκροτήθηκε και ανέλαβε όλα τα πρακτικά ζητήματα.

Για την εκδήλωση της Ζαχάρως, η τοπική ΚΟΒ, όλη τη βδομάδα που προηγήθηκε, με καθημερινές εξορμήσεις σπίτι το σπίτι, άνοιγε τη συζήτηση, καλούσε στην εκδήλωση. Με αυτή τη δουλειά ήρθε σε επαφή με νέο κόσμο, που δεν είχε ξανασυναντηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Παρά την προσπάθεια του αντιπάλου όλα αυτά τα χρόνια να αμαυρώσει τον αγώνα του ΔΣΕ στην περιοχή, ακόμα και να «δικαιολογήσει» τα εγκλήματα παρακρατικών οργανώσεων, Ταγμάτων Ασφαλείας και άλλων κρατικών μηχανισμών (όπως για παράδειγμα η δραστηριότητα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής κάθε χρόνο τον Οκτώβρη), οι κάτοικοι της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής ανταποκρίνονται στην προσπάθεια που κάνει το Κόμμα μας να αναδείξει τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα, να αποκαταστήσει την αλήθεια, επιβεβαιώνοντας πως το βρώμικο μελάνι δεν μπορεί να σβήσει την προσφορά, την αυτοθυσία και την ανιδιοτέλεια του ΔΣΕ, την πείρα του λαού μας, που πάλεψε και έδειξε ότι έχει τη δύναμη να αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του, να φτιάξει τη ζωή του.

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Η πλειοψηφία του κόσμου στάθηκε πολύ θετικά απέναντι στην εκδήλωση, ενώ είναι σημαντικό ότι ακόμα και κάποιοι που λέγανε εξαρχής ότι έχουν διαφωνίες με το ΚΚΕ, πρόσφεραν τη βοήθειά τους, στήριξαν με τον τρόπο τους την επιτυχία της εκδήλωσης, βοήθησαν στην επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως για τη φιλοξενία της Εκθεσης του Κόμματος που είχε αφιέρωμα στον ΔΣΕ και τη δράση του στην περιοχή, που στήθηκε στη Ζαχάρω δύο μέρες πριν την εκδήλωση. Αλλοι μας βοήθησαν την ίδια μέρα της εκδήλωσης.

Συλλογή αρχειακού υλικού

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η προσπάθεια, ο χρόνος που αφιερώθηκε για τη συλλογή ιστορικών στοιχείων που αφορούσαν τις μάχες της Ζαχάρως, αλλά και τα τιμώμενα πρόσωπα (Νίκο Γκότση, Γιώργο Τζαμαλούκα), όπως και για δεκάδες άλλους μαχητές και μαχήτριες της 3ης Μεραρχίας που κατάγονταν από την περιοχή.

Με σχεδιασμένο τρόπο, η Κομματική Οργάνωση απευθύνθηκε σε απογόνους των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν γνώριζε προηγούμενα. Εγινε προσπάθεια να συγκεντρωθεί αρχειακό υλικό, να καταγραφούν προσωπικές μαρτυρίες αλλά και άλλες πληροφορίες.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η επίσκεψη που έκανε αντιπροσωπεία της ΚΟΒ στο σπίτι της Φώφης Γκότση, κόρης του Νίκου Γκότση, έπειτα από πρόσκλησή της. Εκεί διηγήθηκε προσωπικές της εμπειρίες και αναμνήσεις που είχε από τον πατέρα της, που φώτιζαν πέρα από τη στρατιωτική του δράση, μια άλλη πτυχή της προσωπικότητάς του, αυτή του δραστήριου ανθρώπου που νοιαζόταν για το καλό της περιοχής του, για τη νεολαία, για την οικογένεια κ.ά.


Μετά από αυτά, έδωσε στην ΚΟ ένα πολύτιμο, χειρόγραφο αρχειακό υλικό, από το αρχείο του Νίκου Γκότση, που ανάμεσα σε άλλα περιείχε: Διαταγές της στρατιωτικής ηγεσίας της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, σημειώματα μαχητών, απειλητικά γράμματα προς αυτόν και την οικογένειά του, φωτογραφικό υλικό από μαχητές της περιοχής, το οποίο αξιοποιήθηκε και στην Εκθεση κ.ά.

Η δουλειά αυτή της συλλογής αρχειακού υλικού ενισχυόταν όσο πλησίαζε η εκδήλωση και συνεχίζεται και σήμερα. Αξίζει να αναφερθεί ακόμα πως αρκετοί απόγονοι μαχητών πήγαν οι ίδιοι και βρήκαν τα μέλη της ΚΟ, έδωσαν πληροφορίες αλλά και υλικό που βοηθά να φωτιστεί ακόμα καλύτερα αυτό το κομμάτι της Ιστορίας, ακόμα περισσότερο για τη δράση του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

Η ίδια η εκδήλωση στη Ζαχάρω, το στήσιμό της, το περιεχόμενο ανταποκρίθηκε στους στόχους που είχε βάλει η Κομματική Οργάνωση. Ο χαιρετισμός από την Φώφη Γκότση, η κεντρική ομιλία από τον Αριστείδη Δαμαλά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, τα τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ και η πορεία στους δρόμους της πόλης συγκίνησαν, ενθουσίασαν, συνέβαλαν στο να δυναμώσουν οι δεσμοί του Κόμματος με το λαό της περιοχής, ιδιαίτερα με τους απογόνους των μαχητών και των αγωνιστών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι από την περιοχή και άλλοι που κατάγονται από εκεί, τιμώντας με την παρουσία τους το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας.

Μέσα απ' όλη αυτήν τη διαδικασία, η Κομματική Οργάνωση βγήκε πιο έμπειρη. Αναδείχτηκαν οι δυνατότητες που ανοίγονται μέσα και από αυτές τις εκδηλώσεις, μέσα από την πολύμορφη δραστηριότητα, η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το ΚΚΕ και άλλοι αγωνιστές, ριζοσπάστες, που θέλουν να συμβάλουν στην εργατική - λαϊκή υπόθεση, ανεξάρτητα από επιφυλάξεις και επιμέρους διαφωνίες.

ΒΥΡΩΝΑΣ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές του μπλόκου του 1944

Η πορεία κατευθύνεται στο χώρο της εκδήλωσης
Η πορεία κατευθύνεται στο χώρο της εκδήλωσης
Στο γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο της πλατείας Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου) στο Βύρωνα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23/10, από τις Κομματικές Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, εκδήλωση τιμής και μνήμης, αφιερωμένη στα 72 χρόνια από το Μπλόκο του Βύρωνα.

Οι ανατολικές συνοικίες της Αθήνας υπήρξαν στην Κατοχή πεδίο σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων του ΕΛΑΣ με τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Στις 7/8/1944, δέκα μέρες πριν από το «μπλόκο της Κοκκινιάς», δύο γερμανικοί λόχοι και 800 γερμανοτσολιάδες ταγματασφαλίτες, βαριά οπλισμένοι έστησαν το «μπλόκο» στο Βύρωνα. Μετά από τετράωρη μάχη που έδωσαν με τον ελαφρά οπλισμένο ΕΛΑΣ, που είχε πολλούς τραυματίες και δύο νεκρούς, συγκέντρωσαν στην πλατεία 1.000 άνδρες για να τους στείλουν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Οι χαφιέδες κουκουλοφόροι, συνεργάτες των ναζί, υπέδειξαν στους δήμιους 10 μέλη της ΕΑΜικής Αντίστασης, οι οποίοι εκτελέστηκαν μετά το βασανισμό που υπέστησαν.

Η εκδήλωση της Κυριακής ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο μνημείο των εκτελεσμένων. Οι συγκεντρωμένοι με πορεία έφτασαν στο αμφιθέατρο, όπου χαιρετισμό απηύθυνε η Γεωργία Τσαμούρη, πρόεδρος του Παραρτήματος Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ ακολούθησε ομιλία από τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο κομμουνιστής δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, βρέθηκαν και οι «φυσικοί πρωταγωνιστές» της γεμάτης ηρωισμό δεκαετίας του 1940, αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Με σύντομο καλλιτεχνικό δρώμενο άνοιξε η εκδήλωση στο αμφιθέατρο του παλιού ταπητουργείου
Με σύντομο καλλιτεχνικό δρώμενο άνοιξε η εκδήλωση στο αμφιθέατρο του παλιού ταπητουργείου
Στο τέλος, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν καλλιτεχνικό αφιέρωμα, με τραγούδι από την Σύλβια Καπερνάρου. Στο χώρο λειτούργησαν, επίσης, έκθεση με ιστορικό υλικό από τη δράση του ΚΚΕ στο Βύρωνα και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Ο Κ. Ζιώγας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο δόθηκε η μάχη στο Βύρωνα τον Αύγουστο του 1944, αλλά και στα διδάγματα από όλη την ηρωική διαδρομή του λαού τη δεκαετία του 1940, τόσο κατά την ΕΑΜική Αντίσταση όσο και κατά την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Ηταν η «περίοδος που το ΚΚΕ έδωσε βαρύ φόρο αίματος με απίστευτες αντοχές ηρωισμού. Τόσο πάνω στο βουνό με το όπλο στο χέρι, όσο και στα εκτελεστικά αποσπάσματα», τόνισε.

Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια καπηλείας αυτής της λαϊκής εποποιίας από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ «πασχίζει να οικειοποιηθεί τις αξίες και τα ιδανικά της Αντίστασης, τις πιο μεγάλες στιγμές της λαϊκής πάλης, όταν έχει σκλαβώσει τους ανθρώπους του μόχθου στην πιο βάρβαρη εδώ και 40 χρόνια αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγεί στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία (...) Από τη μία επικαλούνται το ΕΑΜ καπηλευόμενοι τον λαϊκό απελευθερωτικό αγώνα και από την άλλη εκθειάζουν την ΕΕ που έχει αμαυρώσει τη μέρα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών με την εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού και Χίτλερ - Στάλιν...».

«Η Ιστορία όμως του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ διδάσκει ακριβώς και εντελώς το αντίθετο. Διδάσκει την αντίθεση στις Σειρήνες της υποταγής και του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας. Την πείρα αυτή κρατάει το ΚΚΕ και τη μεταλαμπαδεύει στους νέους κομμουνιστές και στις νέες γενιές γενικότερα», τόνισε ο Κ. Ζιώγας.

ΙΚΑΡΙΑ
Ιστορικός περίπατος και τιμή στον πρώτο πεσόντα του ΔΣΕ στο νησί

Από την πορεία στο βουνό, προς τη θέση «Πλατανίδι»
Από την πορεία στο βουνό, προς τη θέση «Πλατανίδι»
Ιστορικό περίπατο που ξεκίνησε από την περιοχή «Κάμπα», πάνω από τον οικισμό του Ξυλοσύρτη, διοργάνωσε την Κυριακή 9/10 η ΚΟΒ Αγίου Κηρύκου Ικαρίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Ο περίπατος κατέληξε μετά από δύσβατη διαδρομή στο βουνό, στη θέση «Πλατανίδι», όπου τοποθετήθηκε τιμητική πλάκα στη μνήμη του Νέστορα Νιάπα, του πρώτου πεσόντα μαχητή του ΔΣΕ στην Ικαρία, ο οποίος δολοφονήθηκε από το αστικό κράτος στις 19/6/1948.

Στο σημείο, χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους της ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, ο Νίκος Λαρδάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΚΟ Ικαρίας να αναδείξει την Ιστορία και τη δράση του ΔΣΕ στο νησί, ένα από τα τρία μόνο νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Σάμος, Ικαρία) που η μεταδεκεμβριανή κατάσταση δεν μπόρεσε να στεριώσει το καθεστώς τρόμου και θανάτου που επέβαλαν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε εκδήλωση στην Κάμπα, στην οποία μίλησε εκ μέρους της ΚΟΒ Αγίου Κηρύκου η Γεωργία Λαρδά, που επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της μελέτης συνολικά της Ιστορίας και πιο ειδικά του ΔΣΕ, χωρίς μηδενισμούς και ωραιοποιήσεις, με γνώμονα την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων που δυναμώνουν τη σύγχρονη πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Τοποθετήθηκε τιμητική πλάκα στη μνήμη του Νέστορα Νιαπά
Τοποθετήθηκε τιμητική πλάκα στη μνήμη του Νέστορα Νιαπά
Αναφέρθηκε στις δολοφονίες των μαχητών του ΔΣΕ Νέστορα Νιαπά, Ηλία Ξηρού και Νίκου Πίττακα το καλοκαίρι του 1948, στις μάχες που ακολούθησαν, αλλά και στους 9 μαχητές που αρνήθηκαν να παραδοθούν και παρέμειναν καταδιωκόμενοι στο νησί μέχρι το 1955:

«Στις 3/11/1948 έχουμε την πρώτη σύγκρουση με ομάδες των τριακοσίων χωροφυλάκων και των εκατό περίπου ΜΑΥδων που φρουρούσαν το νησί εκείνη την περίοδο. Πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Ζηζόκαμπου, ανάμεσα Φραντάτο και Ράχες, εξελίχτηκε σε πολύωρη μάχη, χωρίς ωστόσο απώλειες.

Η δεύτερη σύγκρουση έγινε στον Ορθό Λούρο, πάνω από το Μαυράτο, χωρίς επίσης απώλειες.

Η τρίτη στο Μαύρο Γκρεμό, στη θέση Αλωνάκι, πάνω από το Δρούτσουλα, στις 14 Δεκέμβρη, με θύμα τον Γεώργιο Βελετάκη, που είχε τραυματιστεί. Ο αγριανθρωπισμός του αποσπάσματος του Μαραγκού ήταν πρωτόγνωρος για το νησί. Αποκεφάλισαν τον τραυματία και το κεφάλι του το κατέβασαν στο Χρυσόστομο. Μεθοκοπούσαν σε κοινή θέα και φώναζαν τη μάνα του να πάει να δει το κεφάλι του. Τελικά το πήγαν στον Αγιο Κήρυκο και έπαιζαν μπάλα με το κεφάλι του Βελετάκη στην πλατεία. (...)

Στις 21 Δεκέμβρη, έγινε η τέταρτη μάχη στη θέση Δοκίμι πάνω από την Αρέθουσα. Στη σύγκρουση αυτή πήραν μέρος όλες οι δυνάμεις των αποσπασμάτων στην Ικαρία, χωρίς απώλειες από τους αντάρτες. Σκοτώθηκε ο αποσπασματάρχης και ένας χωροφύλακας. Για αντίποινα έκαψαν 4 σπίτια στην Αρέθουσα.

Στις 14/1/1949 έγινε η πέμπτη μάχη στον Αγιο Ονούφριο, με νεκρό τον Μόσχο Μάζαρη και αιχμαλώτους τον Γεώργιο Τσερμέγκα και τον Παναγιώτη Σαμπλίδη, που εκτελέστηκαν αργότερα, ύστερα από απόφαση του στρατοδικείου της Σάμου.

Η έκτη και τελευταία σύγκρουση σημειώθηκε στη θέση Σκίζα πάνω από τον Καραβόσταμο προς την Αρέθουσα, στις 6/6/1949. Είχαμε ένα νεκρό και μερικούς τραυματίες από τη δύναμη της χωροφυλακής. Σκοτώθηκε ο εξόριστος Διαμαντής Διαμαντής και τραυματίστηκε βαριά ο Θεολόγος Τσούνος».

Αναφερόμενη στους 9 καταδιωκόμενους αντάρτες που έμειναν ασύλληπτοι μέχρι το 1955, η Γ. Λαρδά είπε: «Τα αποσπάσματα την περίοδο 1949-1955 αριθμούσαν μαζί με τους ΜΑΥδες τους 1.300. Δεν μπόρεσαν να τους βρουν. Αυτός ο υπέροχος λαός έγινε η κρυψώνα, ο τροφοδότης, το νοσοκομείο τους. Εγιναν ένα με αυτούς, για αυτό και δεν υπέκυψαν στον πειρασμό της παχυλής επικήρυξης. Ούτε ιδεολογικοί αντίπαλοι μπήκαν στη λογική της κατάδοσης, αν και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ως "εθνικά ωφέλιμη" μια τέτοια πράξη. Εδώ φαίνεται ότι αν μια τοπική κοινωνία ή ένας λαός κάνει κάτι δική του υπόθεση, οι κομματικοί διαχωρισμοί πάνε περίπατο. Υπερισχύει η κοινωνική, η ταξική προέλευση. Στην περίπτωση των εννέα, αυτό έγινε και ας μην το καταλάβαιναν».

Και κατέληξε λέγοντας: «Τιμή και δόξα στις μαχήτριες και τους μαχητές του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους. Δεν σας ξεχνάμε, παραλαμβάνουμε την κληρονομιά που μας αφήσατε σαν σκυτάλη στο στίβο της ταξικής πάλης, της πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ