Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία», μπορείτε να διαβάσετε:

-- Την κεντρική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

-- Ανταποκρίσεις για την προετοιμασία της απεργίας και τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς στα μπλόκα.

-- Ρεπορτάζ από το 24ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στις 4 Φλεβάρη στήνουμε απεργιακό μπλόκο στο νόμο - λαιμητόμο

Η κεντρική ανακοίνωση - κάλεσμα για την πανεργατική απεργία. Στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια η συγκέντρωση στην Αθήνα

Εργαζόμενοι, αγρότες, άνεργοι, συνταξιούχοι, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι και νέες!

4 Φλεβάρη! Ολοι στη γενική απεργία! Ολοι στο δρόμο του αγώνα!

Με τους αγώνες μας, τη συμμαχία μας, το δίκιο μας! Με μια φωνή, σαν μια γροθιά όλος ο εργαζόμενος λαός απαιτούμε:

Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο, να μην τολμήσετε να το φέρετε στη Βουλή!

Να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία που καταλήστευσαν τα Ταμεία, που τσακίζουν μισθούς και μεροκάματα, φέρνουν την ανεργία, ευθύνονται για την κρίση! Με τα μονοπώλια ή με το λαό! Αλλος δρόμος δεν υπάρχει!

Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική!

Δουλειά με δικαιώματα, Ασφάλιση και αυξήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, συλλογικές συμβάσεις, δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία για μας και τα παιδιά μας! Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!

4 Φλεβάρη! Ολοι μαζί στήνουμε το μεγάλο εργατικό λαϊκό μπλόκο στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων!

Μαζί με τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τους άνεργους, τις γυναίκες, παίρνουμε το μέλλον στα χέρια μας!

Αρκετά με τα ψέματα και τις απάτες τους! Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί!

Κανένας εργαζόμενος να μην πέσει στην παγίδα που στήνουν μαζί κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία, τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο και οι πληρωμένοι προπαγανδιστές τους!

Κανένας δεν πρέπει να ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ούτε των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ. Ολοι μαζί τα ψήφισαν, όλοι μαζί τα στήριξαν, γιατί έχουν σαν προτεραιότητα τα συμφέροντα της καπιταλιστικής εργοδοσίας. Οι αντιπολιτευτικές τους κορόνες είναι για να ξεγελάσουν ώστε πιο αποτελεσματικά να οδηγήσουν το λαό στο συμβιβασμό, στη μοιρολατρία, στην αποδοχή της σφαγής του.

Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο

Eurokinissi

Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο
Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, καταδικάζει τη νέα γενιά, δεν εξαιρεί κανέναν κλάδο!

Δε διορθώνεται! Δεν παίρνει τροποποιήσεις! Δε βελτιώνεται! Μόνο ανατρέπεται!

Οσοι μιλούν για βελτιώσεις με δήθεν διαλόγους παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης!

Ολοι οι εργαζόμενοι έχουμε πείρα από τα παιχνίδια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού σε κάθε κλάδο, από τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε όλους τους προηγούμενους κοινωνικούς διαλόγους και τα επώδυνα αποτελέσματα για τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας! Δε θέλουν αγώνες μαζικούς, αποφασιστικούς και σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία!

Να μην επιτρέψουμε να υπονομεύσουν τον αγώνα μας!

Το σχέδιο νόμου έχει τη στήριξη του ΣΕΒ, των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, των μονοπωλιακών ομίλων, της ΕΕ. Για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους, έχουν στο πλευρό τους την ηγεσία στη ΓΣΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων!

Η δική μας απαίτηση είναι ο νόμος - λαιμητόμος να μείνει στα χαρτιά! Καμία στήριξη στην κυβέρνηση! Καμία αποδοχή της βάρβαρης και αντιλαϊκής ΕΕ!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήρθε να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά που δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι! Και νόμιζε πως θα το έκανε διά περιπάτου! Με όπλο το ψέμα και την εξαπάτηση!

Η ακούραστη δράση των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι απεργίες και τα συλλαλητήρια, οι καταλήψεις, οι καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από τα υπουργεία, τα μπλόκα των αγωνιζόμενων αγροτών γέννησαν την πραγματική ελπίδα και φανέρωσαν τη μεγάλη δύναμη του λαού!

Φανέρωσαν και τον πραγματικό φόβο κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας που είναι η άνοδος του εργατικού - λαϊκού κινήματος και η συμμαχία του λαού με στόχους ενάντια στη στρατηγική των μονοπωλίων.

Εργαζόμενοι, αγρότες, άνεργοι, συνταξιούχοι, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι και νέες

Το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλο τον εργαζόμενο λαό με σιγουριά και τονίζει:

Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Μπορούμε να νικήσουμε!

Από τη συμμετοχή μας στην απεργία, στη διαδήλωση, από τη στάση μας θα κριθεί το αποτέλεσμα! Η απεργία στις 4 Φλεβάρη μπορεί να γίνει μεγάλη παρακαταθήκη για την άνοδο του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την κοινωνική συμμαχία, να ανοίξει νέους δρόμους στην πάλη του λαού. Ολοι έχουμε ευθύνη για την επιτυχία της και την κλιμάκωση του αγώνα. Ολοι θα κριθούμε από τις μελλοντικές γενιές για τη στάση μας σε τέτοιες στιγμές!

Κανένας και καμιά στη δουλειά, στο χωράφι, στο σχολείο, στο γραφείο! Χωρίς χάσιμο χρόνου κάθε μέρα κάθε ώρα να νιώθουν την καυτή ανάσα της λαϊκής κινητοποίησης! Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!

Με την κοινωνική συμμαχία μπορούμε να βάλουμε μεγάλα εμπόδια στην πορεία να ανατρέψουμε αντιλαϊκούς νόμους, μνημόνια και αφεντικά!

Με μια φωνή διαδηλώνουμε: Δε θα ριζώσει για εμάς η ανέχεια, η ζωή με τα ελάχιστα, οι άθλιοι μισθοί των 400 ευρώ, οι άθλιες συντάξεις, καχεκτικές και υποβαθμισμένες παροχές Υγείας και Πρόνοιας, η δουλειά έως τα βαθιά γεράματα!

4 Φλεβάρη όλοι στην Απεργία! Ολοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις!».

Οι πρώτες συγκεντρώσεις

Μέχρι στιγμής, έχουν οριστεί τα παρακάτω απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για τις 4 Φλεβάρη: Αθήνα, 10.30 π.μ., Ομόνοια. Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου. Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Δημαρχείο. Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου. Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Ελευσίνα, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων. Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., Πεζόδρομος ΟΤΕ. Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγ. Κηρύκου. Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία. Καλαμάτα, 10.30 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη. Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία. Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου. Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς. Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου. Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία Φηρών. Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκεντρώσεις - συσκέψεις για το Ασφαλιστικό

Συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι συγκεντρώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό:

 • Σήμερα, Πέμπτη 28/1:

-- Στις 9.00 π.μ., ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής, θα μιλήσει σε εργαζόμενους στο Τελωνείο Κερατσινίου.

-- Στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

 • Την Κυριακή 31/1:

-- Στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Χαϊδαρίου θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στο Π. Φάληρο, στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ. Βαρβάρας, θα μιλήσει η Εφη Χαλιού, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

 • Τη Δευτέρα 1/2

-- Στις 9 π.μ., στο Τελωνείο Ελευσίνας, συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιώργο Μπαγιαρτάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Μπραχάμι, στο 4ο ΚΑΠΗ Αγ. Δημητρίου, θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

 • Την Τρίτη 2/2

-- Στις 12 μ., στο Τελωνείο Αθηνών, συγκέντρωση με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ.

Στη Θεσσαλία

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης που οργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία, για το Ασφαλιστικό και τις εργατικές - αγροτικές κινητοποιήσεις, στελέχη του Κόμματος θα συμμετέχουν στις εξής περιοδείες:

 • Πέμπτη 28/1: Ο Σωτ. Στουρνάρας στα χωριά Ανάβρα και Λιοντάρι της Καρδίτσας, στις 6 μ.μ.
 • Παρασκευή 29/1: Ο Γ. Σκόκας στις επιχειρήσεις «Μεταλλεμπορική» και «ΣΕΛΤΕΡ» στη Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι.
 • Σάββατο 30/1: Ο Αχ. Κανταρτζής στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, στις 10 π.μ.
 • Δευτέρα 1/2: Ο Γ. Σκόκας στην επιχείρηση «ΕΞΑΛΚΟ» στη Λάρισα, στις 12 μ. και η Κατερίνα Πάσχου στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» της Λάρισας, στις 12 μ.
 • Τρίτη 2/2: Ο Γ. Σκόκας στην επιχείριση «Παπαγιάννης» στη Λάρισα, στις 11 π.μ.
 • Τετάρτη 3/2: Ο Θ. Μπιζαϊντές στο πρώτο ΙΕΚ, στις 3 μ.μ.
Συμβολική κινητοποίηση στον ΟΓΑ Λάρισας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Συμβολική κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΓΑ οργάνωσαν χτες η Διοίκηση και σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη στους μικρομεσαίους αγρότες και ταυτόχρονα να καλέσουν στην απεργία στις 4 Φλεβάρη. Η απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρισα θα γίνει στις 10.30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Νέες πρωτοβουλίες μπροστά στην απεργία

Κεντρικό αίτημα να αποσυρθεί το σχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό

Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας
Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας
Με νέες πρωτοβουλίες εμπλουτίζεται το πρόγραμμα δράσης σωματείων και άλλων φορέων του κινήματος μπροστά στην απεργία στις 4 του Φλεβάρη. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται τα εξής:

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει την Τρίτη 2 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., η Επιτροπή Ανέργων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αιχμή την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Καλεί τους ανέργους του κλάδου να διεκδικήσουν: Πλήρη Ασφάλιση για όσο διάστημα βρίσκονται στην ανεργία. Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Επίδομα ανεργίας. Απολυμένοι εργαζόμενοι από τις αποθήκες της επιχείρησης «Διακίνηση» και το «Μαρινόπουλο», αλλά και εργαζόμενοι από την εταιρεία «Αφοί Κωνσταντακάτου», που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.

ΟΔΗΓΟΙ ΤΑΞΙ

«Το έκτρωμα της κυβέρνησης δεν βελτιώνεται. Τώρα να αποσυρθεί». Με αυτό το αίτημα οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ οργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, αύριο, Παρασκευή. Οι οδηγοί ΤΑΞΙ θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στη συμβολή των οδών Σπύρου Πάτση και Καβάλας, και στη συνέχεια θα φτάσουν με πορεία με τα αυτοκίνητά τους στο υπουργείο Εργασίας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Στην Πάτρα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΝΑΤ καλούν σε κινητοποίηση, αύριο, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., στο ΙΚΑ του Αγ. Αλέξη. Καλούν τους συνταξιούχους να απαιτήσουν να μην φτάσει το έγκλημα στη Βουλή, ο νόμος - έκτρωμα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ

Σε καταλήψεις των δημαρχείων της χώρας προχωρούν σήμερα τα σωματεία των εργαζομένων στους δήμους από τις 10 π.μ. έως τις 2 το μεσημέρι με ζήτημα αιχμής το Ασφαλιστικό. Οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη για την ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση του αγώνα τους ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα. Παράλληλα, στόχος είναι και η ενημέρωση των συναδέλφων τους από άλλους κλάδους, που προσέρχονται ως δημότες στις υπηρεσίες των δήμων, στην κατεύθυνση συντονισμού της δράσης.

Αλλες δραστηριότητες

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση για το Ασφαλιστικό σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Στέκι της (Αρτέμιδος 8, παλιό τέρμα), ενώ την Τρίτη, 2 Φλεβάρη, προχωρά σε κινητοποίηση - πικετοφορία στις 7 μ.μ., στο άγαλμα της Αντίστασης.

-- Σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση καλεί το σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία την Παρασκευή, στις 4.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά στον 6ο όροφο. Θα γίνει απολογισμός - προγραμματισμός δράσης καθώς και εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία θα διεξάγει τις αρχαιρεσίες.

-- Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Ν. Αττικής καλούν σε σύσκεψη τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου την Κυριακή 31/1, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνη), με θέμα συζήτησης τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για την επιτυχία της απεργίας.

-- Σε Γενική Συνέλευση προχωρά η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων την Κυριακή 31/1, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Υγειονομικών και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, τους μισθωτούς γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε σύσκεψη για το Ασφαλιστικό την Κυριακή 31/1 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Για τη σημερινή απεργία στα ΜΜΕ

Σήμερα απεργούν πανελλαδικά οι δημοσιογράφοι. Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία και ταυτόχρονα να δυναμώσουν στον κλάδο τους την προσπάθεια για να έχει επιτυχία η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ να ενώσουν τη φωνή τους με τους άλλους κλάδους των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες. Η συμμετοχή όλων στη γενική απεργία, με σημείο αγωνιστικής συνάντησης τα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, είναι η καλύτερη απάντηση στο σχέδιο - λαιμητόμο της κυβέρνησης, που θερίζει τα κεφάλια όλων, δεν κάνει καμιά εξαίρεση και δεν παίρνει καμιά διόρθωση.

Το σύνθημα «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο» εκφράζει σήμερα την πλειοψηφία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να κινητοποιήσει και να συντονίσει ευρύτερα όσους πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης. Οσους δεν αποδέχονται τη λογική των «διορθώσεων» που προβάλλει η κυβέρνηση, απορρίπτουν το συντεχνιασμό και την παρελκυστική τακτική της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που υπονομεύει την οργάνωση ενός πλατιού ρεύματος εμπόδισης των αντιασφαλιστικών ανατροπών και διεκδίκησης μέτρων ανάκτησης των απωλειών και διεύρυνσης των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τέτοια είναι η στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και στο χώρο των ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η οποία κήρυξε την περασμένη Πέμπτη 24ωρη απεργία για σήμερα, χωρίς καμιά προετοιμασία, με συντεχνιακό πλαίσιο αιτημάτων και πολύ περισσότερο χωρίς αυτή η κινητοποίηση να συνδυάζεται με απόφαση για συμμετοχή του κλάδου στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της ερχόμενης βδομάδας.

Οι ταξικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Διασωματειακό Συντονιστικό, έβαλαν το θέμα σε συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα και ομόφωνα οι Ενώσεις που συμμετείχαν αποφάσισαν να δοθεί έμφαση στη συμμετοχή όλου του κλάδου στην πανεργατική πανελλαδική απεργία. Στη σύσκεψη του Διασωματειακού, μάλιστα, μεταφέρθηκε και η σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΣΥ να αναστείλει τη σημερινή απεργία και να κηρύξει μαζί με τις άλλες Ενώσεις απεργία για τις 3 Φλεβάρη.

Ωστόσο, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά το γεγονός ότι ταυτόχρονα σχεδόν με την ολοκλήρωση του Διασωματειακού, η ΠΟΕΣΥ ξεκίνησε να στέλνει εξώδικα στους εργοδότες, αναγγέλλοντας απεργία για σήμερα Πέμπτη. Προβάλλει, μάλιστα, αιτήματα που επικεντρώνουν ουσιαστικά την εξαίρεση του «κλάδου» από την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση (π.χ. «διατήρηση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ», «καταδίκη κάθε προσπάθειας για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ» κ.ά.). Ετσι, εμποδίζουν την κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που χτυπιούνται από την ίδια επίθεση.

Ταυτόχρονα, μέχρι και χτες, δεν υπήρχε επίσημα απόφαση για την κήρυξη απεργίας την άλλη βδομάδα και συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη, ούτε από την ΠΟΕΣΥ, ούτε βέβαια από την ΕΣΗΕΑ, η οποία στο «μιλητό» λέει ότι θα συμμετέχει, αλλά δεν έχει καθορίσει ακόμα την ημερομηνία, ούτε φαίνεται να βιάζεται να το κάνει, προκαλώντας δικαιολογημένα υποψίες για το ρόλο που παίζει και τις σκοπιμότητες που υπηρετεί.

Το Ασφαλιστικό δεν είναι ζήτημα που μπορεί ο κάθε κλάδος να το αντιμετωπίσει συντεχνιακά, ζητώντας απλά την εξαίρεση του Ταμείου του ή τη διασφάλιση του αγγελιόσημου. Κοινωνική Ασφάλιση είναι οι συντάξεις, η Υγεία και η Πρόνοια, είναι ένα πλέγμα κατακτήσεων των εργαζομένων που η κυβέρνηση ξηλώνει, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής στρατηγικής. Το σχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν «σώζεται» με εξαιρέσεις και μικροαλλαγές, που ούτως ή άλλως επιδιώκει η κυβέρνηση για να διασπάσει τον κοινό αγώνα, να κάμψει τις αντιδράσεις.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε πρόθυμους συνδικαλιστές που παζαρεύουν το τι τελικά θα χάσουμε. Πρέπει τώρα να τους γυρίσουν την πλάτη, να συμβάλλουν ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός, να απαλλαγούν τα σωματεία από τέτοια βαρίδια, που εξυπηρετούν συμφέροντα ξένα προς τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων του κλάδου.


Π.

Μήνυμα αλληλεγγύης από την ΠΣΟ

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των φτωχών και μεσαίων αγροτών στην Ελλάδα, σε μήνυμα, στο οποίο σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η ΠΣΟ και το παγκόσμιο ταξικό εργατικό κίνημα στέκονται στο πλευρό των φτωχών αγροτών της Ελλάδας κι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα τους. Μέχρι σήμερα, οι αγρότες δείχνουν μεγάλη μαχητικότητα και κάθε μέρα και νέα τρακτέρ και νέα αγροτικά μηχανήματα βγαίνουν στους κεντρικούς εθνικούς δρόμους και στις πλατείες των χωριών στις αγροτικές περιοχές. Εμείς, εργάτες και άνεργοι, τα 92 εκατομμύρια μέλη της WFTU απ' όλο τον κόσμο, ενώνουμε και τη δική μας φωνή με τη φωνή των φτωχών και μεσαίων αγροτών της Ελλάδας που αγωνίζονται για να μην τους πάρουν τη γη τους, για να μην εφαρμοστούν τα αντι-αγροτικά μέτρα που έχουν αποφασίσει το ΔΝΤ, η ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα πολυεθνικά καρτέλ στον κλάδο των τροφίμων και της αγροτικής παραγωγής».

Δυναμώνει ο αγώνας από τον Εβρο έως την Κρήτη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ιωαννίνων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ιωαννίνων
Ανάλογες πρωτοβουλίες με αυτές στη Νίκαια, αναλαμβάνουν και τα άλλα μπλόκα που συντονίζονται στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Στα Γιάννενα, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας και οι Επιτροπές Αγώνα Αγροτών και Κτηνοτρόφων του νομού έκαναν χτες κινητοποίηση στην Περιφέρεια.

Σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού Πρέβεζας - Αρτας προχώρησαν χτες οι αγρότες της Πρέβεζας στο μπλόκο στο Λούρο. Ο Σύλλογος Πτηνοτρόφων του Νομού προστέθηκε στο μπλόκο. Σε αποκλεισμούς της γέφυρας της Αρτας προχωρούν καθημερινά οι αγρότες, που βρίσκονται στο μπλόκο για πέμπτη μέρα. Σε ανάλογους τρίωρους αποκλεισμούς προχώρησαν οι αγρότες στον κόμβο του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας.

Στα Χανιά έγινε χτες μαζική κινητοποίηση στη Δημοτική Αγορά, με κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. Το κέντρο της πόλης κατακλύστηκε από τρακτέρ και οχήματα. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στην Εθνική Οδό Χανίων - Ηρακλείου, στην περιοχή «Μεγάλα Χωράφια» όπου συγκρότησαν μπλόκο και προχωρούν σε αποκλεισμούς του κόμβου.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στο Ηράκλειο, με κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Αστερουσίων και Αρχάνων. Στο Ηράκλειο έχει συγκροτηθεί μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων, το οποίο θα προχωρήσει σήμερα, στις 10 π.μ., σε συνέλευση, ενώ στις 11 π.μ. οι αγρότες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Μπλόκο έχει συγκροτηθεί και στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου.

Στο Αίγιο, σε τρίωρους αποκλεισμούς της Νέας Εθνικής Οδού, στα βενζινάδικα προχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο που συγκροτήθηκε το περασμένο Σάββατο, ενώ στην Αργολίδα παραμένει το μπλόκο στη Δαλαμανάρα. Την Τετάρτη συγκροτήθηκε μπλόκο στον Ερύμανθο, ενώ στη Μεσσηνία ενισχύεται το μπλόκο στον κόμβο Ασπροχώματος. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου οργανώνει παναγροτικά - παλλεσβιακά συλλαλητήρια την Παρασκευή 29 Γενάρη στις 11 π.μ., στον κόμβο της Λάρσου και την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην Επάνω Σκάλα (πρώην ΙΚΑ).

Στον Εβρο, οι αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο των Καστανιών, ενώ έχουν αποφασίσει κλιμάκωση με μαχητικά συλλαλητήρια μαζί με τους εργαζόμενους στις 4 του Φλεβάρη. Στο μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας, καθημερινά εκφράζεται ενεργητικά η αλληλεγγύη του λαού της περιοχής. Στο μπλόκο στο Γυψοχώρι Πέλλας, κλιμάκιο του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ μετέφερε τη συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Αποκλεισμοί δρόμων έγιναν χτες σε Τέμπη, Μάλγαρα, Δερβένι, Χαλκηδόνα, Κερδύλλια, Κουλούρα, Νισέλι, Αιγίνιο, Κατερίνη, Μαυροβούνι, Παλαιοκώμη, Πολύμυλο, κ.α. Επίσης, οι αγρότες έκλεισαν το τελωνείο των Ευζώνων. Σήμερα, προγραμματίζεται συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της «Agrotica».

Στις Σέρρες, έγινε κινητοποίηση συμπαράστασης στους αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα. Επαγγελματίες και έμποροι έκλεισαν τα καταστήματά τους και το μεσημέρι, με κομβόι επαγγελματικών αυτοκινήτων οργανώθηκε πορεία προς τον Προμαχώνα.

Σε διαρκή κινητοποίηση οι αγρότες στα μπλόκα

Αποφασίζουν τοπικές συγκεντρώσεις, όπως αυτή που θα γίνει αύριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από το μπλόκο της Νίκαιας

Με νέες δυνάμεις ενισχύεται καθημερινά το μπλόκο στη Νίκαια
Με νέες δυνάμεις ενισχύεται καθημερινά το μπλόκο στη Νίκαια
Ενισχύοντας με δεκάδες νέα τρακτέρ τα υπάρχοντα μπλόκα και στήνοντας νέα σε οδικούς κόμβους, οργανώνοντας παράλληλα δυναμικές αγωνιστικές δράσεις στις πόλεις, οι μικρομεσαίοι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους.

Ταυτόχρονα, συντονίζουν τα αγωνιστικά βήματά τους με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, ορίζοντας ως επόμενο μεγάλο αγωνιστικό σταθμό τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Σε υλοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν στην προχτεσινή πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων στη Νίκαια, για αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, το μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισε σε χτεσινή συνέλευση να οργανώσει μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, αύριο Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Καλεί να συμπαρασταθούν και να συμπαραταχθούν οι εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρωματά που δέχονται την ίδια σφοδρή επίθεση κι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους μικρομεσαίους αγρότες.

Στη συνέλευση του μπλόκου έγινε επίσης συζήτηση για άλλες πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες, όπως συγκεντρώσεις και συμβολικές καταλήψεις σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, τράπεζες, αλλά και στα Δικαστήρια της Λάρισας, όπου έχουν προγραμματιστεί απανωτές δίκες σε βάρος στελεχών του αγροτικού και του εργατικού κινήματος της περιοχής, για παλιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αυξάνουν την πίεση

Με την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα, η μικρομεσαία αγροτιά αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση, με τους εξής άμεσους στόχους:

 • Να αποσύρει το σχέδιο για το Ασφαλιστικό, που πλήττει άγρια και τους αγρότες, καθώς υπερδιπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ, χωρίς να αυξάνονται οι εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις.
 • Να πάρει πίσω τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και εφαρμόζονται, όπως η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ στο αγροτικό εισόδημα και η φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, η αύξηση από 13% στο 23% του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια και η μείωση και στη συνέχεια κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.
 • Να μην εφαρμόσει τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που επιβάλλονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ και θα φτάσουν, σταδιακά, στο 60% μέχρι το 2019. Ενώ, ήδη, τα δυο προηγούμενα χρόνια, 2014 και 2015, έχουν κοπεί συνολικά κατά 23%.

Η σύσκεψη στη Νίκαια αποφάσισε να μην μπουν τα μπλόκα σε κανένα «διάλογο» με την κυβέρνηση αν δεν αποσυρθεί το Ασφαλιστικό και δεν καταργηθούν τα βαριά φορολογικά μέτρα, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα ενός «διαλόγου» ο οποίος δε θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα συγκεκριμένα αιτήματα, όπως τα έχουν καθορίσει και ιεραρχήσει.

Δυναμώνει και η αλληλεγγύη

Στο μεταξύ, δεκάδες τρακτέρ από χωριά της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας έφτασαν προχτές και χτες στον Κόμβο της Νίκαιας, για να ενισχύσουν κι άλλο το μπλόκο, το οποίο είναι το πιο ισχυρό σ' όλη τη χώρα - ο αριθμός των τρακτέρ που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα ξεπερνάει τις 2.500 - κι αποτελεί το κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στο χώρο της Θεσσαλίας έχουν στηθεί κι άλλα μπλόκα μικρομεσαίων αγροτών - όπως στη Μελούνα και στο Ελευθεροχώρι της Ελασσόνας, στο Δαμάσι του Τυρνάβου, στο Γερακάρι της Αγιάς, στον Κόμβο του Κλοκωτού, στη Βασιλική και στη Φήκη Τρικάλων, στον Κόμβο του Αερινού στη Μαγνησία κι αλλού - που αν και όταν χρειαστεί μπορούν να μετακομίσουν στο μπλόκο της Νίκαιας, για να το ενισχύσουν ακόμα περισσότερο.

Ταυτόχρονα, διογκώνεται το κύμα λαϊκής συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Στο μπλόκο της Νίκαιας φτάνουν καθημερινά μηνύματα στήριξης από εργατικά σωματεία, συλλόγους αυτοαπασχολουμένων κι άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής και συνεχίζονται οι επισκέψεις στο χώρο.

Χτες, το μπλόκο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Λάρισας και κάλεσε αντιπροσωπεία των αγροτών να παρευρεθεί στις καταλήψεις των Δημαρχείων του Νομού Λάρισας που οργανώνονται σήμερα Πέμπτη. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να οργανωθούν στο μπλόκο συγκεντρώσεις συμπαράστασης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων εργαζομένων κι άλλων λαϊκών στρωμάτων από τη Θεσσαλία κι άλλες περιοχές της χώρας.

Συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στο αγώνα των αγροτών διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, το Σάββατο 30 Γενάρη, στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Με μαζικές εξορμήσεις στα χωριά και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης καλούν τον εργαζόμενο λαό να συμμετέχει μαζικά στο συλλαλητήριο με αφορμή την «Αγρότικα» και μαζί με τους αγρότες να προβάλουν τα κοινά, ενιαία, λαϊκά ριζοσπαστικά τους αιτήματα. Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ, το ΔΝΤ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Αξονες δράσης για το επόμενο διάστημα

Η προσοχή της δράσης το επόμενο διάστημα επικεντρώνεται στα εξής ζητήματα:

 • Ειδική προετοιμασία και ενημέρωση για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι πεδίο διαρκούς αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Είναι σταθερό μέτωπο πάλης. Η ανάπτυξη αγώνα γι' αυτό το θέμα προϋποθέτει την ενημέρωση του κλάδου, την εξειδίκευση των συνεπειών στον κλάδο, το πλαίσιο των αιτημάτων και την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας, παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις.
 • Ενίσχυση της δράσης των σωματείων με επίκεντρο τις επεξεργασίες για ανεργία, τα ζητήματα της νεολαίας, των σχολών μαθητείας. Το πλαίσιο πάλης που έχει η Ομοσπονδία μπορεί παράλληλα να δημιουργήσει συνθήκες συντονισμού της πάλης με εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που βιώνουν τα ίδια προβλήματα από την ανεργία και δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών και σε κλάδους που σχετίζονται με τις κατασκευές. Βοηθάει στην ενίσχυση της αντίληψης για την αναθέρμανση του κλάδου με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες.
 • Οργάνωση της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Το ζήτημα της επαναφοράς και υπογραφής της κλαδικής ΣΣΕ στα όρια του 2009 και της επαναφοράς του κατώτερου μισθού της ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ, είναι κομβικής σημασίας για τον κλάδο και γενικότερα.
 • Προετοιμασία του κλάδου για την αντιμετώπιση της φοροκαταιγίδας - των πλειστηριασμών σπιτιών των λαϊκών οικογενειών με όρους μαζικούς, κατά κλάδο, περιοχή και γειτονιά.
 • Ενίσχυση της συμμετοχής και δράσης των σωματείων στις Λαϊκές Επιτροπές.
 • Ενίσχυση της κοινής δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους επαγγελματίες στις κατασκευές.
 • Οργανωτική ενίσχυση, μαζικοποίηση και ανάπτυξη της Ομοσπονδίας και των σωματείων του κλάδου. Εδώ ξεχωρίζουν τα εξής ζητήματα: α) Η οικοδόμηση γερών κλαδικών συνδικάτων σε περιοχές που μέχρι τώρα υπάρχει αδυναμία, είτε με τη συνένωση σωματείων που τώρα έχουν μια εντελώς τυπική λειτουργία, είτε με τη δημιουργία νέων, όπου χρειάζεται. β) Το ανέβασμα του βαθμού οργάνωσης στους μεγάλους χώρους δουλειάς με δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, Εργοταξιακών Επιτροπών.
24ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Η νέα κατάσταση στον κλάδο βάζει ψηλότερα τον πήχη της ευθύνης

Πλούσιος προβληματισμός και σημαντικές αποφάσεις προέκυψαν από τις εργασίες του Συνεδρίου

Το προεδρείο και το σώμα του Συνεδρίου. Στο βήμα ο Γιάννης Τασιούλας, απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας
Το προεδρείο και το σώμα του Συνεδρίου. Στο βήμα ο Γιάννης Τασιούλας, απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας
Η κατάσταση στον κλάδο, ο απολογισμός, τα καθήκοντα και το πρόγραμμα πάλης για το επόμενο διάστημα απασχόλησαν το 24ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, που έγινε από 22 έως 24 Γενάρη στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, με τη συμμετοχή 182 συνέδρων από 93 σωματεία, που εκπροσωπούν 102.526 μέλη.

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ, Ελεγκτικής Επιτροπής, Γενικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι ταξικές δυνάμεις αναδείχτηκαν ξανά στο τιμόνι της Ομοσπονδίας, με μεγάλη πλειοψηφία.

Στην έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου, καθώς και προσκεκλημένοι από Οργανώσεις - μέλη της ΠΣΟ. Στο χώρο του Συνεδρίου παρουσιάστηκε έκθεση με αφίσες της Ομοσπονδίας από τη δεκαετία του '70 έως σήμερα.

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του απερχόμενου προέδρου της Ομοσπονδίας, Γιάννη Τασιούλα. Οπως τονίστηκε εισηγητικά, η δράση της Ομοσπονδίας πρέπει να ανταποκριθεί στην «ιστορική ευθύνη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να οργανώσει και να καθοδηγήσει την πάλη της εργατικής τάξης...», να συνδέσει τον αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών με την αμφισβήτηση της εξουσίας του κεφαλαίου, που γεννά και πολλαπλασιάζει τα λαϊκά προβλήματα.

Στοιχεία για την κατάσταση στον κλάδο


Το Συνέδριο έγινε σε συνθήκες που οι εργαζόμενοι του κλάδου δοκιμάζονται από τη μεγάλη ανεργία, συνέπεια και της καπιταλιστικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, τον Ιούνη του 2005 οι ασφαλισμένοι στα οικοδομοτεχνικά έργα ήταν 182.095 και έπαιρναν κατά μέσο όρο 50,61 ευρώ μεροκάματο, με 15,12 μεροκάματα το μήνα. Τον Απρίλη του 2015 απέμειναν 34.366 ασφαλισμένοι, με 42,11 ευρώ μέσο μεροκάματο και 12,95 μεροκάματα το μήνα.

Σήμερα, παρά την επανεκκίνηση των έργων στους οδικούς άξονες, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται είναι λιγότεροι σε σχέση με εκείνους πριν το «πάγωμα» των έργων. Αμείβονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με μεροκάματα μειωμένα κατά 40%, με ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης. Η συμβατική οικοδομή βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση. Ενα κομμάτι των οικοδόμων απασχολείται στα διάφορα προγράμματα της ΕΕ πεντάμηνης διάρκειας στην Τοπική Διοίκηση, με το μεροκάματο να μην ξεπερνά τα 20 ευρώ και ελάχιστοι οικοδόμοι έχουν οικοδομική ασφάλιση.

Παράλληλα, η κατάσταση στην αγορά εργασίας διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για νέες αντεργατικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό. Για παράδειγμα, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν 4.500 ένσημα για τη σύνταξη.

Πλούσια συμπεράσματα

Η δράση που ανέπτυξε η Ομοσπονδία το διάστημα από το προηγούμενο Συνέδριο και γενικά οι εξελίξεις στον κλάδο, ενταγμένες στη γενικότερη πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, προσφέρονται για συμπεράσματα, που αναφέρθηκαν και στην εισήγηση.

Οπως ειπώθηκε, ο κλάδος των Κατασκευών δε θα είναι αυτός που ήταν μέχρι πρότινος. Θα στηρίζει την ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας, με την κατασκευή των κατάλληλων υποδομών, με συγκεντρωμένο αριθμό εργαζομένων σε ένα σχετικά ενιαίο χώρο εργασίας. Αυτό αντικειμενικά διευκολύνει την παρέμβαση των σωματείων κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Εκτιμήθηκε ακόμα ότι τα επόμενα χρόνια, οι μεγαλοεργολάβοι και οι κατασκευαστικοί όμιλοι θα προσθέσουν δίπλα στην κυριαρχία τους στα μεγάλα έργα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από την κατασκευή στη συμβατική οικοδομή. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται σήμερα, θα αυξήσει την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς.

Στις συνθήκες αυτές, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συναντηθούν με τη σχεδιασμένη παρέμβαση των σωματείων, για να μετατραπεί η αντίδρασή τους σε οργανωμένη πάλη, διεκδίκηση και σύγκρουση με την εργοδοσία.

Οι δυνατότητες παρέμβασης πολλαπλασιάζονται, όταν στο χώρο δουλειάς συγκροτείται ένα είδος οργάνωσης των εργαζομένων. Για να οικοδομηθεί οργάνωση μέσα στο χώρο δουλειάς, η παρέμβαση των συνδικάτων απ' έξω πρέπει να είναι σχεδιασμένη και προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την αντίδραση της εργοδοσίας, όταν και με όποιον τρόπο εκδηλωθεί.

Στο Συνέδριο αναφέρθηκε ενδεικτικά το παράδειγμα του Σωματείου των εργαζομένων στα έργα της κατασκευής του Μετρό, η συγκρότηση του οποίου βελτίωσε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, έφερε ως αποτέλεσμα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις 22% έως 32%.

Ο στόχος για την οργάνωση στο χώρο δουλειάς θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα μέτρα, όπως: Η έγκαιρη παρέμβαση και οργάνωση του αγώνα για τα προβλήματα που υπάρχουν. Η ανάδειξη συναδέλφων που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο χώρο δουλειάς. Η γνώση του χώρου δουλειάς, το χρονοδιάγραμμα του έργου, τα συγκεκριμένα προβλήματα κ.ά. Ακόμα, η παρέμβαση πρέπει να ανοίγει όλο το πλαίσιο των ζητημάτων και να αξιοποιούνται ως όπλο οι επεξεργασίες της Ομοσπονδίας.

Παρέμβαση σε όλα τα μέτωπα

Από την εισήγηση ξεχώρισε, ακόμα, η ανάγκη να γίνει συστηματική παρέμβαση στους οικοδόμους που απασχολούνται στα «πεντάμηνα» προγράμματα. Να ξεπεραστεί η λανθασμένη αντίληψη ότι αυτοί οι χώροι είναι ευθύνη άλλων σωματείων και ότι η απασχόληση είναι προσωρινή. Είναι ευθύνη και του κλάδου να ενοποιηθεί η αντίληψη για τους στόχους των αγώνων σε κάθε χώρο δουλειάς.

Το σχεδιασμό θα πρέπει, επίσης, να απασχολεί η ενημέρωση των εργαζομένων για τις εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα πάλης και πώς αυτές επιδρούν στη ζωή τους σήμερα και στο μέλλον. Η ολόπλευρη ενημέρωση των συναδέλφων ανεβάζει το στοιχείο της μαχητικότητας, πείθει για την αναγκαιότητα του οργανωμένου ταξικού αγώνα.

Ενα άλλο εξίσου σημαντικό κομμάτι της δράσης των σωματείων είναι το ζήτημα της αλληλεγγύης, της στήριξης των ανέργων. Η δουλειά αυτή, αναφέρθηκε, πρέπει να γίνει συστατικό στοιχείο σταθερής και μόνιμης δράσης σε περισσότερα οικοδομικά σωματεία. Η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία ή υποκατάσταση της κρατικής ευθύνης. Εχει μαχητικό ταξικό χαρακτήρα. Δεν παρέχει μόνο βοήθεια, αλλά διαμορφώνει σχέδιο πάλης, οργανώνει και κινητοποιεί κόσμο, διεκδικεί από τον κρατικό μηχανισμό, εμποδίζει το κόψιμο των παροχών, αποτρέπει πλειστηριασμούς κ.ά.

Ιδιαίτερα αναδείχτηκε η ανάγκη επιμονής για τα ζητήματα που αφορούν τους άνεργους, παρά τα διαπιστωμένα προβλήματα που υπάρχουν στην κινητοποίησή τους. Στην αποτελεσματικότερη δράση συμβάλλει και η συμμετοχή στις Λαϊκές Επιτροπές, καθώς γεννάει δυνατότητες να δυναμώνει η συμπόρευση με μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα μέσα στον κλάδο και συνολικότερα.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ