Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να μην εφαρμοστεί η «Ευέλικτη Ζώνη»

Απαιτούν Σύλλογοι Δασκάλων της Αθήνας

Την απόσυρση της εγκυκλίου του ΥΠΕΠΘ που επιβάλλει την υποχρεωτική εφαρμογή της «Ευέλικτης Ζώνης» σε όλα τα σχολεία, καθώς και το αίτημα να πάρει η ΔΟΕ ξεκάθαρη θέση και να οργανώσει τον αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην Παιδεία, ζητάει ο Σύλλογος Δασκάλων Αλίμου - Αργυρούπολης - Ελληνικού «Ο Θουκυδίδης», με ανακοίνωσή του.

«Η "Ευέλικτη Ζώνη" μοιάζει με "μια τρύπα που θέλει γέμισμα". Οι εκπαιδευτικοί χωρίς ουσιαστική επιμόρφωση, αιφνιδιασμένοι για άλλη μια φορά, χωρίς καμιά επιπλέον αμοιβή, καλούνται να δουλέψουν δύο και τρεις φορές παραπάνω και ταυτόχρονα χρεώνονται αποκλειστικά την ευθύνη να ψάξουν, να βρουν, να μελετήσουν, να επιλέξουν, να καταγράψουν και τελικά να παρουσιάσουν κάθε "καινοτόμα δράση", έχοντας στους ώμους τους και την τεράστια ευθύνη της μόρφωσης των παιδιών. Κάτω από αυτή την πίεση θα οδηγηθούν τα σχολεία στην "εύκολη λύση" που είναι τα έτοιμα προγράμματα και οι χορηγοί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Και συνεχίζεται: «Μέσω της εφαρμογής της "Ευέλικτης Ζώνης", ένα μέρος της διδακτικής πράξης κάθε εκπαιδευτικού και συνολικά του σχολείου θα υπόκειται σε αξιολόγηση με σκοπό τη σύνδεση του σχολείου με την αγορά. Παράλληλα, θα αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών, αλλά και των σχολείων μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών».

Ο Σύλλογος καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να μην υποστείλουν την παιδαγωγική τους υπόσταση, να μη δεχτούν να αφυδατωθεί για άλλη μια φορά ο ρόλος τους, να απορρίψουν την εφαρμογή της «Ευέλικτης Ζώνης» και να μη δεχτούν οποιαδήποτε μορφή διοικητικού ελέγχου και αξιολόγησης στο εκπαιδευτικό τους έργο.

Εκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε για το ίδιο θέμα ο Σύλλογος Δασκάλων Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», επισημαίνοντας τη διαφωνία «στη διαδικασία, αλλά κυρίως στην ουσία της εφαρμογής της "Ευέλικτης Ζώνης"». Στην απόφαση τονίζεται ότι «με την εφαρμογή της (Ευέλικτης Ζώνης), κεφάλαιο, ΕΕ, κυβέρνηση και όλοι όσοι σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο τη στηρίζουν, στοχεύουν ή συναινούν στο ακόμα πιο ταξικό ανταποδοτικό σχολείο της αγοράς».

Ο Σύλλογος καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην αναλάβουν προγράμματα «Ευέλικτης Ζώνης», να μη δεχτούν κανενός είδους ιδιωτική χρηματοδότηση και, επίσης, ζητά από τη ΔΟΕ να πάρει ξεκάθαρα αρνητική θέση στην «Ευέλικτη Ζώνη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Πολεμούν» την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην έκθεση του 33ου σχολικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί (που έκαναν εκείνη την ώρα δίωρη στάση εργασίας) στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, κατά την εκδίκαση σχετικών ασφαλιστικών μέτρων. Η υπόθεση εκδικάστηκε, αλλά εκκρεμεί η απόφαση.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να κατέβει η κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται απέναντι από το σχολικό συγκρότημα των 45ο - 46ο Δημοτικών Σχολείων και 51ου - 61ου - 62ου Νηπιαγωγείων στην Ανω Πόλη (οδός Βλαχάβα 8) και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των μαθητών και των κατοίκων της περιοχής. Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έκανε η Ενωση Γονέων του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, με τη συμπαράσταση του Δήμου Θεσσαλονίκης εναντίον της εταιρίας «ΤΙΜ ΕΛΛΑΣ».

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Δε θα περιμένουμε άλλο

Απαιτούν να καλυφθούν άμεσα τα κενά στα σχολεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και στην προϊσταμένη του Γ' Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Ενωσης Γονέων Περάματος, μαζί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά και διαμαρτυρήθηκαν για τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία του Περάματος, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας, κανένα ολοήμερο τμήμα δε λειτουργεί, αφού δεν έχουν έρθει εκπαιδευτικοί και όπου αυτοί υπάρχουν, βρίσκονται σε τάξεις καλύπτοντας θέσεις του βασικού προγράμματος, ενώ λείπουν σχεδόν όλες οι ειδικότητες, όχι μόνο από τα ολοήμερα τμήματα, αλλά και από το βασικό πρόγραμμα (κύρια γυμναστές και δάσκαλοι αγγλικών). Ακόμα, στο 2ο Γυμνάσιο λείπουν οκτώ εκπαιδευτικοί, από τους οποίους, οι έξι είναι σε κύρια μαθήματα (φιλολογικά, μαθηματικά, φυσική).

Οι γονείς τόνισαν ότι δε θα ανεχτούν για πολύ αυτή την κατάσταση. Θα περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη. Εάν μέχρι τότε δεν έχουν καλυφτεί όλα τα κενά, θα προχωρήσουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς σε πολύμορφες κινητοποιήσεις.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα συλλαλητήριο για την Παιδεία

Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο για την Παιδεία, σήμερα Τρίτη, στην πλ. Γεωργίου, στις 7 το βράδυ. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία καλεί «το λαό και τη νεολαία να δώσει συντονισμένα αυτή τη μάχη και να διεκδικήσουμε Παιδεία και Μόρφωση που να αντιστοιχούν στις λαϊκές ανάγκες και θα συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων».

ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων

Οι δικαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να σταματήσουν τους δίκαιους αγώνες των μαθητών για ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους
Οι δικαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να σταματήσουν τους δίκαιους αγώνες των μαθητών για ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους
«Δε θα σκύψουμε κεφάλι!» ήταν η απάντηση στελεχών του ΠΑΜΕ, που χτες το μεσημέρι έκαναν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για να εκφράσουν την αντίθεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε κάθε πολιτική απόφαση που ποινικοποιεί τους αγώνες, για μια καλύτερη ζωή. Η κινητοποίηση διοργανώθηκε με αφορμή την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, που καταδίκασε σε φυλάκιση έξι μηνών τους Παναγιώτη Νάνο, Γιώργο Στεργίου, Θαλή Μαρουλάκη και Κωνσταντίνο - Ιωάννη Ιωνά, οι οποίοι ...τόλμησαν να συμμετάσχουν σε μαθητικές κινητοποιήσεις το Δεκέμβρη του 2000, υπερασπίζοντας το δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Σε συνάντηση που είχαν στελέχη του ΠΑΜΕ με τον Κάδμο Δρίτσα, γενικό διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης, απαίτησαν την απόσυρση της δικαστικής απόφασης, την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που καθιστά ιδιώνυμο αδίκημα για τους μαθητές τον αγώνα με τη μορφή της κατάληψης, καθώς και κάθε νομικού πλαισίου που στόχο έχει την ποινικοποίηση των αγώνων. Ο Κ. Δρίτσας, από τη μεριά του, δήλωσε άγνοια σχετικά με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ επικεντρώθηκε στο νομικό σκέλος της απόφασης, προσπερνώντας την ουσία και την πολιτική σκοπιμότητά της.

«Μας θέλουν υποταγμένους, να μη σηκώνει κανένας κεφάλι. Σήμερα είναι οι μαθητές, χτες ήταν οι εργάτες, την άλλη οι αγρότες. Εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα δε θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», υπογράμμισε ο Γιάννης Κομνηνός, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Ο Δημήτρης Κουταλίδης, μέλος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, συμπλήρωσε: «Χτες ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σήμερα της ΝΔ που ποινικοποιεί αγώνες μαθητών, συνδικαλιστών, κάθε αγώνα που γίνεται για μια καλύτερη ζωή. Σ' αυτή την κατεύθυνση γίνεται και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, με στόχο να σταματήσει αυτή η αντιδημοκρατική κατηφόρα». «Ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορούμε παρά να είμαστε αντίθετοι απέναντι στην πολιτική που χάραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ. Μια πολιτική που καταδικάζει μαθητές οι οποίοι αγωνίζονται για γνώση και δημοκρατία στα σχολεία. Να πάρουν την καταδικαστική απόφαση πίσω», είπε ο Μπάμπης Παπαθεολόγου, μέλος του Σωματείου Μονίμων Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αντώνη Σκυλλάκου, όπου επισημαίνεται: «Η πρωτοφανής απόφαση του δικαστηρίου είναι ένα ακόμη βήμα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αξιοποιώντας και εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο που είχαν θεσπίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως την επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία ποινικοποιούνται οι αγώνες των μαθητών, επιδιώκει να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις και κινητοποιήσεις της νεολαίας». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει αυτός ο αντιδημοκρατικός κατήφορος με την ποινικοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, να παύσουν οι διώξεις των μαθητών και να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org