Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στη Μακεδονία, στη Θράκη, στη Θεσσαλία και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και πιθανόν στα βορειανατολικά να είναι ισχυρές. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί στη Μακεδονία και Θεσσαλία και αργότερα και στις υπόλοιπες περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειανατολικοί μέχρι ισχυροί και στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-24, στα δυτικά από 18-25, στις υπόλοιπες περιοχές από 19-28 και στη Θεσσαλονίκη από 17-24 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και αργότερα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-28 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1952 Πεθαίνει στον Αη - Στράτη ο αγωνιστής Κώστας Γαβριηλίδης. Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας. Είχε γεννηθεί στον Καύκασο το 1895. Ο Κώστας Γαβριηλίδης υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Εθνικής Αντίστασης, συνεπής αγωνιστής για την εθνική, αλλά και την κοινωνική απελευθέρωση. Μετά την απελευθέρωση συνέχισε, επικεφαλής του Αγροτικού Κόμματος, τη συνεργασία του με το ΚΚΕ, ενώ μετά τον Εμφύλιο συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΔΑ, της οποίας ήταν ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

1982 Πεθαίνει ο Μάνος Λοΐζος, αφού έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, στη Μόσχα, όπου νοσηλευόταν. Ενας από τους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες. Με βαθύτατες λαϊκές καταβολές, η μουσική του Λοΐζου έχει την απολύτως διακριτή ταυτότητά της. Αποτελεί μια ξεχωριστή συμβολή στην έντεχνη λαϊκή μουσική της χώρας μας. Η μουσική και τα τραγούδια του Λοΐζου ήταν η έμπρακτη συνεισφορά του στο προοδευτικό λαϊκό κίνημα της χώρας μας, στο οποίο ήταν στρατευμένος και ο ίδιος μέχρι το τέλος της ζωής του.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 27 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

1831 Δολοφονείται έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο ο κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. Δράστες της στυγνής δολοφονίας ο Κωνσταντίνος και ο Γιώργης Μαυρομιχάλης. Ο λαός εξεγείρεται για το νέο έγκλημα των κοτζαμπάσηδων. Καταδιώκει και πιάνει τελικά τον ένα απ' τους δύο δράστες, τον Κ. Μαυρομιχάλη, που δεν απέφυγε το λιντσάρισμα. Ο άλλος κρύβεται στη γαλλική πρεσβεία. Αλλά μπροστά στην πίεση του πλήθους ο πρέσβης παραδίδει το δολοφόνο, ο οποίος εκτελέστηκε σε λίγες μέρες. Με τη δολοφονία του Καποδίστρια κλείνει οριστικά η αυλαία του Εικοσιένα. Σε λίγο θα άρχιζε μια νέα εποχή στυγνής ξενοκρατίας με τον ερχομό του Οθωνα.

1922 Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος μετά την παραίτησή του από το θρόνο φεύγει για την Ιταλία.

1986 Μεγάλος σεισμός καταστρέφει την Καλαμάτα.

1998 Στις γερμανικές εκλογές, οι σοσιαλδημοκράτες υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ νικούν τους χριστιανοδημοκράτες του Χέλμουτ Κολ. Ο Κολ εκλεγόταν πρωθυπουργός από το 1982.

1941: Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο

Γιορτή για τα τρίχρονα του ΕΑΜ το Σεπτέμβρη του 1944 σε κάποιο από τα χωριά της Ελεύθερης Ελλάδας
Γιορτή για τα τρίχρονα του ΕΑΜ το Σεπτέμβρη του 1944 σε κάποιο από τα χωριά της Ελεύθερης Ελλάδας
Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της τριπλής κατοχής από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα, το ΚΚΕ ύψωσε τη σημαία της αντίστασης. Εξοπλισμένο με τις αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής (1η Ιούλη 1941) για τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου για την απελευθέρωση, απευθύνθηκε σε όλα τα κόμματα. Πρωτοστάτησε, επίσης, στη συγκρότηση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (16 Ιούλη 1941).

Στις επαφές που έγιναν ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΚΚΕ και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, το Μάη και τον Ιούνη του 1941, τα παλιά αστικά κόμματα χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» τα σχέδια για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν τις προτάσεις για συνεργασία. Μόνο μερικά κόμματα και ομάδες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η ενότητα για την οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Αυτά ήταν: Το Αγροτικό Κόμμα, το νεοσύστατο κόμμα «Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας» (ΕΛΔ), με επικεφαλής τον Ηλία Τσιριμώκο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Χ. Χωμενίδης).

Οι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων προχώρησαν στις 27 Σεπτέμβρη του 1941 στην ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ).

Οι σκοποί του ΕΑΜ όπως διατυπώθηκαν στο ιδρυτικό του ήταν οι εξής:

«α) Η απελευθέρωση του Εθνους μας από τον σημερινόν ξένον ζυγόν και η απόκτησις της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας.

β) Ο σχηματισμός προσωρινής κυβερνήσεως, σκοπός της οποίας θα είναι η προκήρυξις εκλογών διά Συντακτικήν Εθνοσυνέλευσιν, με βάσιν την αναλογικήν, ίνα ο λαός αποφανθή κυριαρχικώς επί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του.

γ) Η κατοχύρωσις του κυριαρχικού τούτου δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του, παρά πάσαν αντιδραστικήν απόπειραν, ήτις θα τείνει να επιβάλλει εις τον λαόν λύσεις αντιθέτους προς τας επιθυμίας του και η εκμηδένισης, δι' όλων των μέσων του ΕΑΜ και των οργάνων που το αποτελούν, πάσης τοιαύτης απόπειρας».

Η ίδρυση και η δράση του ΕΑΜ στάθηκαν από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώθηκαν και πάλεψαν πλάι - πλάι, κάτω από τις δοξασμένες σημαίες μιας ενιαίας πατριωτικής απελευθερωτικής οργάνωσης, τόσο τεράστια πλήθη, που μετριούνταν σε εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια αγωνιστές και αγωνίστριες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ