Σάββατο 27 Ιούλη 2019 - Κυριακή 28 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανησυχητικές οι επιπτώσεις του σεισμού στην Αττική

Κατάρρευση τοίχου σε εγκαταλειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας

Eurokinissi

Κατάρρευση τοίχου σε εγκαταλειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας
Η κυβέρνηση μπορεί να κομπάζει πως η Αθήνα «άντεξε» στο σεισμό της 19ης Ιούλη και πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, μπορεί να δηλώνει με ανακούφιση ότι δεν είχαμε νεκρούς και σοβαρά τραυματισμένους, όμως μια πιο προσεκτική ματιά κάνει εμφανείς τις ανησυχητικές πτυχές, που επιμελώς υποβαθμίζονται.

Ο σεισμός, παρά τη γραμμή εφησυχασμού που έριξαν κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ, έφερε ξανά στην επιφάνεια τις σοβαρές ελλείψεις, όπως π.χ. το πρόβλημα με τα περίπου 1.000 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία είναι είτε γηρασμένα, εγκαταλελειμμένα και σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρισμένα «επικίνδυνα» ή «ετοιμόρροπα», αποτελώντας κίνδυνο - θάνατο για περαστικούς ακόμα και χωρίς δονήσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι 75 εγκαταλελειμμένα κτίρια χαρακτηρίστηκαν από τον δήμο Αθηναίων «επικίνδυνα» μετά το πρόσφατο χτύπημα του Εγκέλαδου.

Στο Περιστέρι, το οποίο είχε πληγεί σοβαρά και από το σεισμό του 1999, σημειώθηκαν πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, ειδικά στην Ανθούπολη αλλά και σε άλλες συνοικίες.

Οι περισσότερες έχουν καταγραφεί σε Χαϊδάρι, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Φυλή. Αρκετά σπίτια χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και οι ένοικοί τους αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από αυτά. Τα περισσότερα σπίτια έχουν εκτεταμένες ζημιές στην τοιχοποιία τους, κάτι που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες τέτοιων λαϊκών περιοχών να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τις ζημιές.

Ρηγματώσεις σε σπίτι στο Χαϊδάρι
Ρηγματώσεις σε σπίτι στο Χαϊδάρι
Αναλυτικότερα, σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα, έχουν υποβληθεί 750 αιτήσεις κατοίκων για ελέγχους κτιρίων και μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί περίπου 300 σπίτια. Από αυτά τα 34 έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν συστήσει στους ενοίκους τους να μη μένουν σε αυτά, με τους περισσότερους από αυτούς να μένουν, πλέον, σε συγγενικά τους πρόσωπα. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν καταγραφεί στη συνοικία του Αη Γιώργη και στις εργατικές κατοικίες της Δραπετσώνας.

Στη Φυλή έχουν υποβληθεί 1.570 αιτήσεις κατοίκων για ελέγχους σε σπίτια και καταστήματα. Εχουν ξεκινήσει οι σχετικοί έλεγχοι και οι ζημιές αφορούν κυρίως την τοιχοποιία των κτιρίων, όμως, σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσά για την αποκατάστασή τους μπορεί να φτάνουν τα 5.000 - 6.000 ευρώ, ποσά δυσβάσταχτα για τα περισσότερα νοικοκυριά στην περιοχή. Εχουν καταγραφεί και ορισμένα δομικά προβλήματα σε κτίρια. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε σπίτια κυρίως στο κέντρο των Α. Λιοσίων, στον Αγ. Νικόλαο και στη Δροσούπολη. Οσον αφορά τα 12 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φαίνεται ότι δεν εμφανίστηκε κάποιο δομικό πρόβλημα. Στο 1ο Λύκειο έχει πέσει ένας τοίχος, τέσσερα σχολεία δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα και τα υπόλοιπα εμφανίζουν ρηγματώσεις σε τοίχους.

Στο Χαϊδάρι υπολογίζεται πως 2.000 είναι οι κατοικίες και τα μαγαζιά που έχουν πάθει ζημιές, μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης, ενώ έχουν υποβληθεί περίπου 1.500 αιτήσεις για ελέγχους. Εχουν γίνει περίπου 500 έλεγχοι και με βάση τα πρώτα αποτελέσματα 30 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα». Ο σεισμός έπληξε ιδιαίτερα τους κατοίκους των περιοχών του Δάσους και του Δαφνίου. Επιπλέον, πρόκειται για κατοικίες ήδη επιβαρυμένες από το σεισμό του 1999. Μάλιστα, ο δήμος Χαϊδαρίου σε ανακοίνωσή του ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι σε σπίτια, καταστήματα και δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις), να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και να δοθούν επίδομα σε όλους τους πληγέντες και αποζημιώσεις σε όλους τους σεισμόπληκτους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, δίχως καμία καθυστέρηση. Οπως υπογραμμίζει η δημοτική αρχή, σε περίπτωση που η κυβέρνηση «δεν δώσει λύση σε αυτά τα θέματα, θα προχωρήσει προκηρύσσοντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο πλευρό των κατοίκων της πόλης».

Επισημαίνει, επίσης, πως «ο πρόσφατος σεισμός έφερε στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις σε αντισεισμική θωράκιση, τόσο στο Χαϊδάρι όσο και συνολικά στη Δυτική Αττική», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει όλα τα παραπάνω δεδομένα, τα οποία καθιστούν άμεσα αναγκαία την παρέμβαση του κράτους με ουσιαστική βοήθεια σε εξειδικευμένο προσωπικό, για να ολοκληρωθούν σύντομα οι έλεγχοι, αλλά και σε αποζημιώσεις ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι επισκευές των κτιρίων».

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Διαχρονικό έγκλημα η θυσία της προστασίας του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου

ΡΙΚΟΜΕΞ
ΡΙΚΟΜΕΞ
Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου στην Αττική ανέσυρε φριχτές μνήμες από τον φονικό σεισμό του '99, όπου 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα 110 κτίρια που κατέρρευσαν. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, τα 5,1 Ρίχτερ, αν και ευτυχώς δεν στοίχισαν σε ζωές, επανέφεραν στην επικαιρότητα τη συζήτηση για τις ανεπάρκειες του κράτους σε μέτρα και έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Το θέμα αυτό αποτελεί τμήμα ενός ζητήματος που διαχρονικά αναδεικνύει το ΚΚΕ, αυτού των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας (αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά. έργα).

Ο τελευταίος σεισμός επιβεβαιώνει ένα δεδομένο γνωστό σε όλους, ειδικούς και μη. Πως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης και στην οποία γίνεται ένας αρκετά ισχυρός σεισμός κάθε ενάμιση χρόνο, το να γίνει ένας μεγάλος σεισμός είναι κάτι απολύτως αναμενόμενο.

Με βάση τα δεδομένα, οι ανάγκες αποδοτικών μέτρων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας είναι τεράστιες: Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα μέτρησε πάνω από 130 νεκρούς, τα ακραία καιρικά φαινόμενα την τελευταία 15ετία αυξάνονται συνεχώς (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Βάση Ακραίων Καιρικών Φαινομένων, 1.100 αναφέρθηκαν στη Μεσόγειο μόνο από την 1η έως τη 12η Ιούλη), ενώ ο αστικός ιστός της Αθήνας βρίσκεται σε μια περιοχή που περιτριγυρίζεται από ρήγματα (Πάρνηθας, Αλκυονίδων στον Κορινθιακό, Νότιου Ευβοϊκού κ.λπ.). Αυτά, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους έως 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΦΑΡΑΝ
ΦΑΡΑΝ
Αντ' αυτού, στο ζήτημα για παράδειγμα της αντισεισμικής προστασίας, οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, στην ευθύνη των οποίων ανήκουν οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι, παρουσιάζουν τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Σοβαρές αδυναμίες παρουσιάζονται και στους υπάρχοντες κανονισμούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ξεπερασμένο αντισεισμικό κανονισμό.

Οι καταστροφικές συνέπειες των σεισμών οφείλονται στην τρωτότητα των κτιρίων. Η μεγάλη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει πλέον τη δυνατότητα να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στη ζωή και την περιουσία του λαού και γενικότερα οι επιπτώσεις που προκαλούν οι σεισμοί και οι υπόλοιπες φυσικές καταστροφές. Η τεράστια αντίφαση που εκδηλώνεται ανάμεσα σε αυτήν τη δυνατότητα και τη σκληρή πραγματικότητα που συνοδεύει την επόμενη μέρα των φυσικών καταστροφών, και ιδιαίτερα των σεισμών, υπογραμμίζει την πολιτική διάσταση του ζητήματος της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης.

Η προστασία της ζωής υπόκειται στους περιορισμούς της ταξικής πολιτικής του αστικού κράτους. Ο ζωτικός αντισεισμικός σχεδιασμός και προστασία δεν αποφέρει κέρδη και έτσι δεν αποτελεί «επιλέξιμη» δαπάνη ή δραστηριότητα, ούτε από τις κυβερνήσεις ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κάνοντας ανάλυση «κόστους - οφέλους» πάνω στην ανθρώπινη ζωή, η ΕΕ προτρέπει η αντιπλημμυρική π.χ. προστασία να κατευθύνεται στις περιοχές των «υψηλών εισοδημάτων» και όχι στις λαϊκές περιοχές, καθώς οι αποζημιώσεις κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών στις πιο φτωχές συνοικίες είναι «φθηνότερες» (λόγω κατασκευών) απ' ό,τι στις πλουσιότερες συνοικίες.


Δυστυχώς, δεν είναι μόνο το ΚΚΕ που επανειλημμένα αναδεικνύει μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις το κρίσιμο αυτό για τις ζωές και τις περιουσίες του λαού ζήτημα.

Πρόσφατα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, που άφησε πίσω της 101 νεκρούς, τραγωδία που ακολούθησε τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, ενώ και φέτος θρηνήθηκαν θύματα από την καταιγίδα που έπληξε τη Χαλκιδική.

Μόνο από τους σεισμούς, υπολογίζοντας από τον μεγάλο φονικό σεισμό στη Θεσσαλονίκη το 1978 και έπειτα, οι θάνατοι στη χώρα μας έχουν φτάσει μέχρι σήμερα τους 262. Μόνο οι δηλωθείσες ζημιές στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας την περίοδο 1993 - 2018 έφτασαν σε 133,5 εκατ. ευρώ, σε σύνολο απαιτήσεων από τις ασφαλιστικές τα 358,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν έχουμε γνώση σε τι ποσοστό οι λαϊκές περιουσίες που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές ήταν ασφαλισμένες.

Με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί κυριολεκτικά έγκλημα η μη θωράκιση του λαού από τα φυσικά φαινόμενα, εν προκειμένω τους σεισμούς. Ενα έγκλημα που συντελείται διαχρονικά, που υπηρετεί την ανάπτυξη για λογαριασμό των μονοπωλίων σε βάρος των έργων για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών. Με λίγα λόγια, ανθρώπινες ζωές, σπίτια, σχολεία, χώροι συνάθροισης της νεολαίας κ.ο.κ. βρίσκονται στο έλεος του Εγκέλαδου.

«Παγίδες» εργαζομένων οι χώροι δουλειάς

Στο σεισμό της Πάρνηθας το 1999 ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων (64 στους 143) ήταν σε εργασιακούς χώρους. Στο εργοστάσιο της «Ρικομέξ» σκοτώθηκαν 39 εργαζόμενοι, στου «Φουρλή» 6, στη «Φιαλοπλάστ» 3, στη «Φαράν» 8, στη ΒΙΟΚΥΤ 6, στον «Παπουτσάνη» 1, στον ΠΡΟΚΟ 1, ενώ δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν σε εργοστάσια που κατέρρευσαν.

Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην Αττική, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κατήγγειλαν περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου η εργοδοσία αρνήθηκε να εκκενώσει τους χώρους δουλειάς και ανάγκασε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν, εγκλωβίζοντάς τους και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ΑΕ - Carlsberg», της οποίας οι αποθήκες βρίσκονταν μόλις 10 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού της 19ης Ιούλη, με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να παραμείνουν μέσα στις αποθήκες.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς επισήμαναν πως σε πολλούς χώρους εργασίας δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο διαφυγής και διάσωσης, ούτε μελέτες καταλληλότητας των κτιρίων. Απαίτησαν την άμεση πραγματοποίηση σεμιναρίων εκπαίδευσης των εργαζομένων για την εκκένωση των κτιρίων σε ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους σεισμούς και για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων για την προστασία των εργαζομένων.

Σε παλαιότερη ημερίδα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, είχε επισημανθεί από ειδικούς πως ο κύριος βιομηχανικός όγκος του νομού Θεσσαλονίκης βρίσκεται συγκεντρωμένος στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου το υπέδαφος, λόγω των προσχώσεων των ποταμών (Αξιός, Γαλλικός, Αλιάκμονας), είναι χαλαρό, χωρίς τις ανάλογες εδαφολογικές και περιβαλλοντικές μελέτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εκατομμύρια κτίρια χωρίς σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές

Επικίνδυνες ανεπάρκειες σημειώνονται στις ανάγκες αντισεισμικών ελέγχων των δημοσίων κτιρίων. Σύμφωνα με την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, από τα περίπου 87.000 δημόσια κτίρια που έπρεπε να ελεγχθούν από τους μηχανικούς της Τοπικής Διοίκησης, έστω και οπτικά, μέχρι το 2010 είχαν ελεγχθεί περίπου 10.000. Τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των κτιρίων που ελέγχθηκαν πρωτοβάθμια έφτασε τις περίπου 16.000 με 17.000. Στα κτίρια αυτά συμπεριλαμβάνονται υποδομές που δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό πολιτών, όπως νοσοκομεία, σχολεία, υπηρεσίες ανοιχτές στο κοινό (π.χ. εφορίες), δικαστήρια κ.ά. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, περίπου 1 στα 5 δημόσια κτίρια έχει περάσει από αντισεισμικό έλεγχο. Για δευτεροβάθμιο έλεγχο, ούτε λόγος.

Συγκεκριμένα στα σχολεία, από τις περίπου 14.500 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα οι 4.440 έχουν χτιστεί πριν από το 1959 και οι 3.880 έχουν χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή σε ποσοστό 57,4% χαρακτηρίζονται «γερασμένες», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές. Από τις υπόλοιπες 6.180 που έχουν χτιστεί μετά το 1985, μόλις οι 3.050 έχουν χτιστεί με πιο αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές, μετά το 1995.

Μετά το σεισμό του 1999, 429 σχολικές μονάδες στην Αττική, από τις 2.465 που ελέγχθηκαν, κρίθηκαν ακατάλληλες για χρήση. Μόνο σε ένα μικρό ποσοστό όμως, σε μερικές δεκάδες, έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις ενίσχυσης και αποκατάστασης.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, αν και είχε σχεδιαστεί ο Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος Σχολικών Κτιρίων Δήμου Θεσσαλονίκης, ελέγχθηκαν μονάχα 18 σχολικά συγκροτήματα από τα συνολικά 110 που υπάρχουν στο δήμο. Κατά τον έλεγχο κρίθηκε ότι όλα τα σχολεία χρήζουν δευτεροβάθμιου ελέγχου, αλλά μόνο τρία σχολικά συγκροτήματα προχώρησαν σε ανακατασκευή, κυρίως επειδή βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, δηλαδή για εμβληματικούς - τουριστικούς λόγους.

Σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σε 167 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, το 80% βαθμολογήθηκαν κάτω από το μισό της κλίμακας βαθμολογίας όσον αφορά την αντισεισμική τους θωράκιση. Μάλιστα, 48% από αυτά βαθμολογήθηκαν στην κλίμακα από 0 έως 5,5 με βαθμό κάτω από το 1 και το 18% με βαθμό κάτω από 0 (!), επιβεβαιώνοντας έτσι τις καταγγελίες εκπαιδευτικών πως υπάρχουν και σήμερα σχολεία που αντιμετωπίζουν δομικά - στατικά προβλήματα και εξακολουθούν να λειτουργούν.

Επικίνδυνη όμως είναι η κατάσταση σε μια σειρά σχολείων και εξαιτίας της έλλειψης ή της συρρίκνωσης των αναγκαίων χώρων διαφυγής (διάδρομοι, αυλές, σκάλες κ.λπ.). Ενώ μέχρι και σήμερα νηπιαγωγεία λειτουργούν σε ορόφους.

Ακόμα κι αυτός ο στοιχειώδης προσεισμικός έλεγχος των σχολείων σταμάτησε το Μάρτη του 2010, εξαιτίας των περικοπών σε δαπάνες και προσωπικό, με αποτέλεσμα να αποξηλωθούν τα συνεργεία ελέγχων και να παγώσουν οι διαδικασίες. Με την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) το 2011, στο πλαίσιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, τους προσεισμικούς ελέγχους ανέλαβαν δήμοι, των οποίων οι πόροι και το προσωπικό έχουν περικοπεί. Ενα χρόνο μετά, με την ίδια λογική, καταργήθηκαν ή υπολειτουργούν οι Υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.

Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις ότι το 50% των νοσοκομειακών κτιρίων (περίπου 300 κτίρια) χρειάζονται λεπτομερέστερο έλεγχο ή και παρέμβαση. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δομική τους κατάσταση. Είναι γνωστό μόνο ότι κάποιες μονάδες του ΑΧΕΠΑ χρειάζονται ενισχύσεις. Πάντως, σύμφωνα με συμπεράσματα μελετών, 9 στα 10 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα εμφανίσουν προβλήματα σε περίπτωση σεισμού, ενώ ακόμη και τα σχέδια εκκένωσης δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, το 80% των 4.000.000 κτιρίων της χώρας έχουν χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός, και επομένως χρήζουν ελέγχων και ενισχύσεων.

Επίκαιρες και αναγκαίες οι διεκδικήσεις του ΚΚΕ

Αναδεικνύεται από τα παραπάνω η επικαιρότητα και αναγκαιότητα των προτάσεων που το ΚΚΕ έχει καταθέσει για την πολιτική προστασία. Οι διεκδικήσεις αυτές αποτελούν τη διέξοδο στον υπαρκτό κίνδυνο που ελλοχεύει στις ζωές και τις περιουσίες των λαϊκών στρωμάτων κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωπα με φυσικές καταστροφές. Μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα ζωής και επιβίωσης, αλλά και να βάλουν μπροστά το ίδιο το ζήτημα των σύγχρονων αναγκών για όλες τις απαραίτητες υποδομές που θα ανεβάζουν το επίπεδο ζωής και θα στηρίζουν την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Προτάσεις που περιλαμβάνουν:

-- Εξεύρεση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ ή από την περικοπή των υπέρογκων ΝΑΤΟικών δαπανών, από τους πόρους που έχουν παρακρατηθεί διαχρονικά από την Τοπική Διοίκηση.

-- Ολοκλήρωση, εντός σαφούς χρονοδιαγράμματος, του ελέγχου χώρων όπως τα σχολεία, τα δημόσια κτίρια, ελέγχων σε ιδιωτικά κτίρια, με προτεραιότητα αυτά που στεγάζουν μεγάλους εργασιακούς χώρους ή χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης με συνάθροιση πλήθους.

-- Ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με πόρους, με το απαραίτητο προσωπικό και μέσα. Υπαγωγή όλων των σχετικών υπηρεσιών και οργανισμών σε έναν ενιαίο οργανισμό - φορέα και γενναία κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της έρευνας και τη διαρκή επικαιροποίηση των αντισεισμικών προδιαγραφών και κανονισμών, με κριτήριο την ασφάλεια.

-- Εκπόνηση προγράμματος κατασκευής νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, σχολείων, φοιτητικής στέγης, υποδομών πολιτισμού και αθλητισμού με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Πρόγραμμα ανάπτυξης κοινωνικής - λαϊκής κατοικίας με ευθύνη του κράτους, που μπορεί να βελτιώσει έστω σε κάποιο βαθμό τις συνθήκες στέγασης, ιδιαίτερα για τμήματα των πιο αδύναμων οικονομικά εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

-- Ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματός του. Προσανατολισμό των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, την πυροπροστασία, τη συντήρηση, τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης, τις εγκαταστάσεις διανομής Ενέργειας.

-- Απομάκρυνση επικίνδυνων εγκαταστάσεων από κατοικημένες περιοχές, σχεδιασμό χρήσεων γης και συμπλήρωση των κενών των υπαρχόντων κανονισμών με κριτήριο την προσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος στις ανάγκες των εργαζομένων.

-- Εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού και άλλων καταστάσεων, με προτεραιότητα σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια και ιδρύματα Πρόνοιας - νοσοκομεία.

-- Εκπαίδευση από την παιδική ηλικία, με αντισεισμική αγωγή σε κάθε βαθμίδα της Εκπαίδευσης.

-- Ουσιαστική αναβάθμιση των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, με ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.

-- Προστασία και αναβάθμιση των ελεύθερων - ανοιχτών χώρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού. Ανάπτυξη και νέων ελεύθερων χώρων.

-- Συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό σχεδιασμό, ρυθμίσεις για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, προσβάσεις και οδούς διαφυγής του πληθυσμού.

-- Και φυσικά, στην περίπτωση εκδήλωσης σεισμικού φαινομένου άμεση και ουσιαστική στήριξη - αποκατάσταση των σεισμόπληκτων. Αμεση καταβολή ουσιαστικών αποζημιώσεων, πρόγραμμα γρήγορων ελέγχων και αποκατάστασης βλαβών. Ειδικά και επιπλέον μέτρα για τους ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των πληγέντων

Κοντά στους πληγέντες στη συνοικία του Αη Γιώργη στο Κερατσίνι περιόδευσε την περασμένη Πέμπτη κλιμάκιο της ΚΟ Ταμπουρίων του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Β' Πειραιά, περνώντας από τις οδούς Κρήνης, Καισαρείας, Ιπποκράτους και Στρατηγού Ιωάννου. Πολλοί κάτοικοι άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού ή του καταστήματος, συζήτησαν με το κλιμάκιο του Κόμματος για τις ζημιές που υπέστησαν και μετέφεραν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την αποκατάσταση. Επισήμαναν δε την ανάγκη να γίνει γνωστό το πρόβλημά τους και να τους δοθεί οικονομική ενίσχυση από το κράτος, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις αναγκαίες επισκευές.

Η Δ. Μανωλάκου ενημέρωσε τους κατοίκους για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ και σημείωσε την ανάγκη να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, είτε έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινες» είτε «πράσινες».

Ερώτηση στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα

Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή αναδεικνύοντας ότι παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις από το σεισμό, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το Κόμμα επισημαίνει τις μεγάλες ελλείψεις στην αντισεισμική θωράκιση, τις ζημιές που έχουν υποστεί λαϊκές κατοικίες, την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, και οι βουλευτές που υπογράφουν την Ερώτηση ρωτούν τα αρμόδια υπουργεία τι μέτρα θα πάρουν για:

Από την επίσκεψη της Διαμάντως Μανωλάκου στο Κερατσίνι
Από την επίσκεψη της Διαμάντως Μανωλάκου στο Κερατσίνι
-- Να ολοκληρωθούν άμεσα όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι, είτε αφορούν κατοικίες για τις οποίες έχουν αναφερθεί βλάβες είτε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.

-- Να αποζημιωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλοι οι πληγέντες, στο σύνολο του ποσού που απαιτείται για την επιδιόρθωση των βλαβών που έχουν υποστεί, είτε τα σπίτια τους είναι κατοικήσιμα είτε όχι. Να ισχύσει το ίδιο μέτρο για τους πληγέντες αυτοαπασχολούμενους, για την επιδιόρθωση βλαβών που έχουν υποστεί οι μικροεπιχειρήσεις τους.

-- Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη και στο σύνολό της η διαμονή των κατοίκων των οποίων τα σπίτια κρίνονται έστω και προσωρινά μη κατοικήσιμα.

-- Να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, που κρατάει εγκλωβισμένους τους εργαζόμενους την ώρα εκδήλωσης της μετασεισμικής ακολουθίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους.

-- Να ληφθούν μέτρα προσεισμικού ελέγχου και προστασίας για τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων (εργασιακοί χώροι, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, χώροι συγκέντρωσης και διασκέδασης της νεολαίας κ.λπ.).

-- Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία στην Τοπική, Περιφερειακή και Κεντρική Διοίκηση.

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Επικίνδυνη και φέτος

Από τύχη μέχρι σήμερα δεν έχουμε ζήσει μια νέα μεγάλη καταστροφή...

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πυροσβέστες «ξεχνιούνται» στα μέτωπα της πυρκαγιάς χωρίς νερό και φαγητό

Eurokinissi

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πυροσβέστες «ξεχνιούνται» στα μέτωπα της πυρκαγιάς χωρίς νερό και φαγητό
Πισσώνας, Μανίκια, Πυργί, Αγ. Γεώργιος, Τραχήλι, Κάρυστος, Βασιλίνα, Λεχριές, Πλατιά, Πευκί, Σκεπαστή Εύβοιας, Δίβρη, Παλιούρι, Αργυροχώρι, μοναστήρι Αγ. Αννας, Αμφίκλεια - Ελάτεια Φθιώτιδας, Σκάλα Πρίνου Θάσου, Ναύπλιο Αργολίδας, Αγ. Θεόδωροι Κορινθίας, Ασωπία Βοιωτίας, Καλαμίτσι Λευκάδας, Κλάκοβα, Κ. Δολιανά Αρκαδίας, Μάλωνας Ρόδου, Αγ. Κυπριανός, Κορογονιάνικα ανατολικής Μάνης, Σάμη, Προκοπάτα Κεφαλονιάς, Πεύκο Καλαβρύτων, Κυψέλη Αίγινας, Σέκουλα Ηλείας, Σταμάτα, Κ. Βακαλόπουλο Σπάτων, Μαυροβούνι, Λαγονήσι, Ασπρόπυργος, Κιάφα Μάνδρας, Φυλή, μοναστήρι Γοργουπηκόου, Κ. Σούλι Μαραθώνα, Ραφήνα, Μαρκόπουλο, Βαρνάβας, Αγ. Τριάδα Μεγάρων, Κιθαιρώνας, Ν. Ικόνιο Περάματος, στην Αττική, Αχλαδόβουνο Ξάνθης, Νησέλια Λέσβου, Καστρίτσα, Κοσμήρα Ιωαννίνων, Ζάκυνθος.

Μακρύς είναι ο κατάλογος των δασικών πυρκαγιών στον τρίτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου, η οποία προχωρά «στα γεμάτα». Μάλιστα, στη Φυλή ένας άνδρας, φύλακας εργοστασίου, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στις 30/6, ενώ στις πυρκαγιές της Εύβοιας στις 4-5/7 εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μακρυχώρι, Λοφίσκος, Δάφνη, Νεοχώρι και Γαβαλάς, στης Φθιώτιδας στις 8/7 τα χωριά Καστρί και Παλιούρι και στις 10/7 πολλά σπίτια στο χωριό Δίβρη.

Λειψός προϋπολογισμός

Η φωτιά έφτασε σε χωριά στην Εύβοια

Eurokinissi

Η φωτιά έφτασε σε χωριά στην Εύβοια
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παρά τις συσκέψεις και τα επικοινωνιακά τρικ των κυβερνήσεων, ο βαθμός ετοιμότητας του μηχανισμού πυροπροστασίας της χώρας υπολείπεται σημαντικά, αφού υποφέρει χρόνια από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, υποδομών, κατάλληλου μηχανολογικού και ατομικού εξοπλισμού. Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα που διατέθηκαν για το 2019 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2018 μόνο κατά 18.528.000 ευρώ (από αυτά μόνο τα 3.800.000 είναι για λειτουργικές ανάγκες) και δεν λύνουν το πρόβλημα, διότι από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν περικοπεί σωρευτικά από το 2010 μέχρι και σήμερα 1.153.894.800 ευρώ, με σημείο αναφοράς τον προϋπολογισμό του 2009, που και αυτός υπολειπόταν σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Σχετικά δε με τη Δασική Υπηρεσία, από το 1998 και μετά που έγινε ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός πρόληψης - καταστολής, περιορίστηκαν τραγικά οι προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα. Αυτή η υποχρηματοδότηση του ΠΣ έχει και για το 2019 την αντανάκλασή της στο σχεδιασμό του για την αντιπυρική περίοδο.

Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας διαθέτει 13.603 πυροσβέστες. Από αυτούς οι 10.873 είναι μόνιμοι, οι 1.780 πενταετείς σε οργανικές θέσεις και οι 731 σε προσωποπαγείς, αλλά και 219 ειδικών καθηκόντων. Σε αυτούς προστίθενται 535 εποχικοί, ενώ σταδιακά εντάχθηκαν άλλοι 962 (ένας μικρός αριθμός από αυτούς έγιναν στο μεταξύ πενταετείς, ενώ άλλος ένας μικρός αριθμός δεν παρουσιάστηκε). Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων είναι 3.320. Από αυτά τα 1.945 είναι υδροφόρα, τα 1.139 βοηθητικά και τα 236 ειδικά. Οσον αφορά τα εναέρια μέσα υπάρχουν τα πέντε ελικόπτερα του Σώματος, 13 μισθωμένα (τέσσερα βαρέως τύπου και εννέα μεσαίου τύπου), ενώ αναμένεται να παραληφθούν άλλα πέντε. Οσον αφορά τα αεροσκάφη «Καναντέρ» που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία, υπάρχουν εννέα 215 και έξι 415. Αυτά τα αεροπλάνα χαρακτηρίζονται «κλιμακούμενα», γιατί λόγω παλαιότητας και καταπόνησης εμφανίζουν συχνά βλάβες και δεν είναι ίδιος ο αριθμός των διαθέσιμων αεροσκαφών κάθε μέρα. Η Αεροπορία Στρατού Ξηράς έχει διαθέσει τρία ελικόπτερα «Σινούκ». Επίσης, διαθέσιμα είναι και 19 αεροψεκαστικά PZL.

Ο κίνδυνος παραμένει

Οι παραπάνω αριθμοί μπορεί να δίνουν τη σιγουριά ότι φέτος όλα θα «πάνε ρολόι»... όμως ο κίνδυνος παραμένει. Αλλωστε, ανάλογες διαβεβαιώσεις είχαμε και πέρσι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέχρι που ζήσαμε την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι. Ηδη και φέτος, στις μεγάλες φωτιές της Εύβοιας, σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς επιχείρησαν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Αντίστοιχες μετακινήσεις πραγματοποιήθηκαν στις φωτιές στον Κιθαιρώνα και στην Ασωπία. Οι συχνές μετακινήσεις προσωπικού από περιοχή σε περιοχή, από όμορους αλλά και απομακρυσμένους νομούς σε μεγάλα συμβάντα δείχνουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης του προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικές δυνάμεις δεν καλύπτουν την πυρασφάλεια της περιοχής και έχουν προβλήματα κάλυψης σοβαρών συμβάντων. Συνέπεια της έλλειψης προσωπικού είναι τα πληρώματα των υδροφόρων οχημάτων στις περισσότερες των περιπτώσεων να απαρτίζονται από δύο άτομα. Αν ληφθούν υπόψη αυτά που προβλέπει ο κανονισμός της Πυροσβεστικής για τα αστικά συμβάντα, ότι, δηλαδή, κάθε έξοδος πρέπει να αποτελείται από δύο οχήματα με τέσσερα άτομα το καθένα, τότε γίνεται αντιληπτή η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού. Ιδιαίτερα στις δασικές πυρκαγιές, τα δύο άτομα πλήρωμα δεν αρκούν. Γιατί, ο οδηγός πρέπει να παραμένει κοντά στο όχημα για λόγους ασφαλείας, οπότε ένα άτομο μόνο του δεν μπορεί να απλώσει τους σωλήνες και να κάνει έργο κατάσβεσης. Ετσι βοηθά ο οδηγός εγκαταλείποντας το όχημα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Παράλληλα, γίνεται κατάχρηση της γενικής επιφυλακής για την κάλυψη των κενών χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες οι πυροσβέστες, παρά μόνο λαμβάνουν ως αποζημίωση ρεπό. Οσον αφορά τους συμβασιούχους, τα κονδύλια για τις υπερωρίες τους είναι περιορισμένα. Ενώ, στον αντιπυρικό σχεδιασμό δεν υπολογίζεται η πραγματική δύναμη κάθε υπηρεσίας, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλοι οι υπάλληλοι που την απαρτίζουν στις βάρδιες.

Επιπλέον, συχνά εμφανίζονται φαινόμενα αδυναμίας αξιοπρεπούς κάλυψης των αναγκών του προσωπικού σε σίτιση, όπως προμήθεια και διατήρηση φαγητού, δροσερού νερού κ.ά. Στην πυρκαγιά του Κιθαιρώνα πολλά τμήματα πυροσβεστών που ενεπλάκησαν στο έργο πυρόσβεσης έμειναν χωρίς νερό για αρκετές ώρες, αλλά και με ελάχιστο φαγητό, ενώ δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από το μέτωπο της φωτιάς με συμπτώματα εξάντλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «φόρτο» του ΠΣ την αντιπυρική περίοδο πρέπει να υπολογίζονται και τα υπόλοιπα συμβάντα. Πέρσι το ΠΣ πραγματοποίησε 65.298 εξόδους, 179 κατά μέσο όρο τη μέρα. Συνολικά δε 40.475 άτομα κινητοποιήθηκαν σε 8.006 αγροτικές - δασικές πυρκαγιές (22 κατά μέσο όρο τη μέρα) και χρησιμοποιήθηκαν 18.074 πυροσβεστικά οχήματα.

Αοριστολογίες

Αισιοδοξία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο δεν έδωσαν ούτε οι απαντήσεις της πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ολ. Γεροβασίλη, σε απάντηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ για την αντιπυρική περίοδο τον περασμένο Μάη. Η Ολ. Γεροβασίλη είχε επιδοθεί σε αοριστολογίες, αφού στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πάρει, στην ουσία, κανένα μέτρο για την προστασία των δασών.

Στη γραπτή απάντηση που διαβίβασε η υπουργός στη Βουλή, όσον αφορά την ανανέωση του στόλου, έκανε λόγο για προτάσεις που έχει υποβάλει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, για την «ορθολογική κινητοποίηση» των εναέριων μέσων, όταν είναι γνωστό πως ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής τινάζεται «στον αέρα», αφού η απουσία έργου πρόληψης οδηγεί στη μαζική χρήση ακριβών εναέριων μέσων. Είναι γνωστό ότι ο εθνικός εναέριος στόλος είναι παλιός και επικίνδυνος, ενώ οι μισθώσεις ελικοπτέρων κοστίζουν 17 εκατομμύρια ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν, εξάλλου, έχει ιδιωτικοποιηθεί ένας μεγάλος τομέας της πυροπροστασίας της χώρας.

Για τα ζητήματα σχεδιασμού της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, ισχυρίστηκε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «εκδίδει κάθε χρόνο σχετικό έγγραφο», όπου εμπεριέχονται κατευθυντήριες συντονιστικές οδηγίες, και ότι «συντάσσει και εκδίδει από 1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών», που «συμβάλλει αποτελεσματικά στην προληπτική οργάνωση και το συντονισμό για την ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή έναρξης πυρκαγιών».

Η πρώην υπουργός, μιλώντας στη Βουλή, για την υλικοτεχνική υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος, είπε ότι «είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες και με χρήματα του υπουργείου, αλλά και με μεγάλες προσφορές που είναι του ύψους των 27 εκατομμυρίων ευρώ. Η μεγαλύτερη είναι από το ίδρυμα "Νιάρχος", αλλά και από πολλούς άλλους ιδιωτικούς φορείς, ιδιωτικές εταιρείες».

Το παραπάνω είναι αποκαλυπτικό της έλλειψης πρόνοιας και σχεδιασμού για την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών, που αφήνεται στη γενναιοδωρία διάφορων ...«ευεργετών». Την ίδια ώρα, το 55% των οχημάτων του ΠΣ είναι πάνω από 20 χρόνων.

Από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν αναμένεται τίποτα καλύτερο, αφού βρίσκεται στο ίδιο μήκος με την προηγούμενη και ήταν μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν αυτές που προώθησαν τις αντιδασικές πολιτικές και την πολιτική υποβάθμισης της πυροπροστασίας της χώρας. Οσον αφορά τον τωρινό υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, πρόκειται για υπουργό «δοκιμασμένο», αφού επί υπουργίας του το 2009 προωθήθηκαν περαιτέρω οι προσπάθειες συρρίκνωσης των δομών πυροπροστασίας, που εκφράστηκαν στη συνέχεια με σχετικό πόρισμα επιτροπής του αρχηγείου του ΠΣ για την κατάργηση 45 πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων. Με τις αντιδράσεις, όμως, που προκλήθηκαν από τους εργαζόμενους και το ΚΚΕ, μέχρι και τις μέρες μας δεν έχουν υλοποιηθεί, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια, αφού παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις των Ν.4249/2014 και 3511/2006.


Γ. Α.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Το web radio του ΠΑΜΕ ενημερώνει τους ακροατές του ότι από τη Δευτέρα 29/7 διακόπτει την κανονική ροή του προγράμματός του και εύχεται σε όλους καλές διακοπές.

Οι εκπομπές και τα εργατικά δελτία ειδήσεων θα ξεκινήσουν πάλι μετά το καλοκαίρι, ενώ μέχρι τότε το web radio θα κρατά συντροφιά στους ακροατές του καθημερινά με καλή και ποιοτική μουσική.

Και ζέπελιν για τους πρόσφυγες

Σύντομα αερόστατο ζέπελιν θα παρακολουθεί τις ροές των ξεριζωμένων στο Αιγαίο. Το γνωστό αερόστατο, που χρησιμοποιήθηκε για παρακολουθήσεις στις «έκτακτες συνθήκες ασφάλειας» των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, επιστρατεύεται ξανά στον ουρανό της Ελλάδας και συγκεκριμένα πάνω από τη Σάμο. Αυτό έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε πρωινή εκπομπή του ANT1, λέγοντας ότι θα είναι σε συνεργασία με τη Frontex. Οπως είπε, το αερόστατο «θα παίρνει εικόνα από μια τεράστια περιοχή». Ωστόσο, δεν αποσαφήνισε τι ακριβώς θα κάνει το Λιμενικό όταν θα «πηγαίνει κοντά» στις βάρκες των προσφύγων και των μεταναστών, μετά την εικόνα που θα λαμβάνει από το ζέπελιν. «Η Ελλάδα δεν θα κάνει τίποτα που να κινείται πέραν του Διεθνούς Δικαίου», περιορίστηκε να αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός.

Πυρκαγιά στο Μαρτίνο

Πυρκαγιά ξέσπασε την Παρασκευή σε δασική έκταση στην περιοχή του Μαρτίνου στο νομό Φθιώτιδας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν 26 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 13 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 2 αεροσκάφη τύπου «Canadair», 2 PZL και 1 ελικόπτερο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Πολυήμερος αγώνας με τη δύναμη της ενότητας και της αλληλεγγύης

Από τη συγκέντρωση της προηγούμενης Παρασκευής στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση της προηγούμενης Παρασκευής στο υπουργείο Εργασίας
Με πολυήμερο απεργιακό αγώνα, πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και μεγάλη συμπαράσταση από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, οι εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου» δίνουν ενωμένοι τη μάχη για την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσης του συναδέλφου τους και προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη, συνολικότερα για να πεταχτούν έξω από τους χώρους δουλειάς τα «δουλεμπορικά» γραφεία, για να περάσουν στην εταιρεία με σύμβαση αορίστου χρόνου όλοι όσοι εργάζονται σε αυτήν.

Ανυποχώρητοι απέναντι στην εργοδοτική αδιαλλαξία, όπως και απέναντι στο μπαράζ δικαστικών αποφάσεων ενάντια στην απεργία τους, οι εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου», με τις κινητοποιήσεις τους και με τη δύναμη της αλληλεγγύης, πέτυχαν την Παρασκευή, σε τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, να πάρουν δέσμευση από την εργοδοσία ότι θα καταθέσει πρόταση προς τους εργαζόμενους, σε νέα τριμερή συνάντηση που προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 31/7 στις 12 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί ότι, μέχρι την Παρασκευή, η εργοδοσία είχε αρνηθεί κάθε απόπειρα των εργαζομένων και του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου για συζήτηση των αιτημάτων τους, πριν ακόμα ξεκινήσει η απεργία που πραγματοποιείται από τις 17/7. Το κλαδικό Συνδικάτο είχε αποστείλει έγγραφη επιστολή προς την εργοδοσία δύο μέρες πριν την κήρυξη της απεργίας, στην οποία η εργοδοσία δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει. Πολύ περισσότερο, σε όλη τη διάρκεια του απεργιακού αγώνα, η εργοδοσία επιστράτευσε κάθε μέσο για την τρομοκράτηση των απεργών, φωνάζοντας δυνάμεις καταστολής και σέρνοντας τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, 4 φορές σε διάστημα 10 ημερών!

Πλέον, όπως ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου», θα αποφασίσουν για την πρόοδο του αγώνα τους σε Γενική Συνέλευση, στις 6 π.μ. του Σαββάτου, στην πύλη του εργοστασίου.

«Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά - Καταργείστε τώρα τα δουλεμπορικά!»

Την Παρασκευή, για όση ώρα διεξαγόταν η τριμερής συνάντηση, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, από τους εργαζόμενους της «Αφοί Βλάχου» και πλήθος συνδικάτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

Το «παρών» έδωσε επίσης το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Πρωτούλης.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ Βασίλης Σταμούλης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Γιάννης Αναγνώστου, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θανάσης Ευαγγελάκης, ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, ο Δημήτρης Καραγιάννης από το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, ο Παναγιώτης Προφύρης από την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και ο Αλέκος Περράκης, αναπληρωτής γραμματέας του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στους χαιρετισμούς τους οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την απόλυση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και τόνισαν πως με τον πολυήμερο αγώνα τους οι εργαζόμενοι είναι ήδη νικητές, καθώς έχουν ήδη πετύχει το κύριο, έχουν κατακτήσει την ενότητα όλων των εργαζομένων, παλιών, νέων και εργολαβικών, απέναντι στην εργοδοσία, απέναντι στο κράτος τους και τα δικαστήριά τους.

«Σήμερα είστε εσείς που δείχνετε το δρόμο. Εμείς δίνουμε κουράγιο σήμερα με τη συμπαράστασή μας, αλλά να ξέρετε ότι εσείς με τον αγώνα σας δίνετε κουράγιο σε κάθε εργάτη, σε κάθε χώρο δουλειάς, εκεί που αναστενάζει η εργατιά. Συνεχίστε δυναμικά και αποφασιστικά», σημειώθηκε μεταξύ άλλων.

«Αυτό που επιβεβαιώνεται από την επόμενη κιόλας μέρα της εναλλαγής της κυβέρνησης, είναι ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι. Θέλουν να επιβάλλουν σε κάθε χώρο δουλειάς συνθήκες εργατικού γκέτο. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης είναι ο νέος συνδικαλιστικός νόμος...».

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων, του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση, ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η αντιπροσωπεία εξέθεσε στο υπουργείο τις συνθήκες που υπάρχουν γενικότερα με τα "δουλεμπορικά", την ομηρία εργαζομένων που μένουν έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών, που τους χρησιμοποιούν χωρίς κανένα δικαίωμα και συνδικαλιστική κάλυψη. Απόρροια αυτής της κατάστασης ήταν η δίωξη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου από την εταιρεία "ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ"».

«Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να δικαιωθούμε, μέχρι να επιστρέψει ο συνάδελφος στην εργασία του», υπογράμμισε.

Νέα δίκη ενάντια στην απεργία σε συνθήκες αστυνομοκρατίας

Της συγκέντρωσης στο υπουργείο προηγήθηκε η εκδίκαση της 4ης κατά σειρά αγωγής της εργοδοσίας από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αυτήν τη φορά με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο, ακόμα και από την ΟΠΚΕ!

Νωρίτερα, κατά την περιφρούρηση της απεργίας στις πύλες του εργοστασίου, η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, που εξέλεξαν τις προηγούμενες μέρες οι απεργοί, μοίρασε τη δεύτερη δόση οικονομικής βοήθειας στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκε από σωματεία και φορείς, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις στο Ιδρυμα «Αγ. Παντελεήμων»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κτίριο του Προνοιακού Ιδρύματος «Αγιος Παντελεήμων» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠ) Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία απολύει 14 επικουρικούς εργαζόμενους που απασχολούνται με διαρκείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους από το 2014.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΚΚΠ Κ. Μακεδονίας αποφάσισε να καταγγείλει στις 31/7 τις συμβάσεις 14 επικουρικών οι οποίες λήγουν στις 31/12/2019, επικαλούμενο αποφάσεις του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι οποίες δήθεν το εμποδίζουν να συνεχίσει να τους απασχολεί. Με τις ίδιες αιτιάσεις, άλλωστε, τον τελευταίο χρόνο οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, με καθυστέρηση πολλών μηνών. Αυτήν την περίοδο τους οφείλονται δεδουλευμένα 5 μηνών, για τα οποία και πάλι θα πρέπει να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του ΚΚΠ, άμεση προκήρυξη και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωσή του και άμεση καταβολή των εξαιρέσιμων - αργιών.

Στο ΚΚΠ Κ. Μακεδονίας απασχολούνται συνολικά 41 επικουρικοί εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από το 2014. Εργάζονται με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους, μετά από νομοθετικές ρυθμίσεις, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών του Κέντρου. Η απόλυσή τους θα έχει τραγικές συνέπειες και στη λειτουργία των δομών, που έτσι κι αλλιώς λειτουργούν στα όρια ασφαλείας, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Κέντρου, ο οποίος επέμεινε στις αιτιάσεις της διοίκησης.

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, εκλεγμένη με τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κάλεσε διοίκηση και υπουργείο να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα, που είναι γνωστό εδώ και μήνες, και να σταματήσουν το αίσχος των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε χώρους τόσο ευαίσθητους όπως τα Προνοιακά Ιδρύματα, συνολικά η Υγεία - Πρόνοια.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει παρέμβαση προς το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Οπως είπε, «η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο και το καλούμε τώρα να δώσει άμεσα λύση, ώστε το ΔΣ του Κέντρου να προχωρήσει στη συνέχιση των συμβάσεων και της εργασίας των 14 εργαζομένων». Παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα στελέχωσης των δομών, με μονιμοποίηση όλων των μέχρι σήμερα συμβασιούχων και με επιπλέον προσλήψεις προσωπικού.

Τεράστιες ελλείψεις που δεν λύνονται με «μπαλώματα»

Να σημειωθεί ότι στο ΚΚΠ Κ. Μακεδονίας υπάγονται το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης, το Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Παντελεήμονας» και το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία Σερρών.

Συνολικά στις δομές υπάρχει έλλειψη προσωπικού, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση επιχειρούσε να «μπαλώσει» με συμβασιούχους διαφόρων κατηγοριών (επικουρικούς νοσηλευτές, εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ και προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε μαγειρεία και φύλαξη), αφήνοντας και πάλι τεράστια κενά.

Χαρακτηριστικό της έλλειψης προσωπικού είναι το γεγονός ότι στο Ιδρυμα «Αγιος Παντελεήμων», όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 200 τρόφιμοι (κατάκοιτοι ηλικιωμένοι, παραπληγικοί, γηριατρικοί ασθενείς και ψυχικά ασθενείς), η νυχτερινή βάρδια «βγαίνει» με 4 νοσηλευτές...

Αλλά και στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης - πρώην ΚΕΠΕΠ «Ο Αγιος Δημήτριος» - η κατάσταση είναι δραματική, με έναν νοσηλευτή ανά 15 άτομα τη νύχτα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ