Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
Σοβαρά προβλήματα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την άθλια κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων στο Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας - Ειδυλλίας. Καλεί τους εργαζόμενους, τους δημότες και τα σωματεία της περιοχής, σήμερα, Τετάρτη 27 Ιούλη και ώρα 8.30 μ.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας για να απαιτήσουν να συζητηθούν και να δοθούν λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα.

Οπως αναφέρει σε αναλυτική ανακοίνωση ο Σύλλογος, την Πέμπτη 21 Ιούλη 2016 έγινε συνάντηση του ΔΣ του σωματείου, μελών της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων στο Θριάσιο Πεδίο και εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας, κ. Ραγκούση, και τον σύμβουλο της δημάρχου κ. Πλούμπη, καθώς δεν είχαν πάρει καμία απάντηση στα έως τότε αιτήματά τους. Με δεδομένα τα δύο τελευταία εργατικά ατυχήματα, οι συνδικαλιστές απαίτησαν συνάντηση με την δήμαρχο αλλά και πάλι δεν εμφανίστηκε. Στον γενικό γραμματέα του δήμου καταγγέλθηκαν η άθλια και επικίνδυνη κατάσταση του δημοτικού στόλου, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκαν τα δύο εργατικά ατυχήματα, η μη χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας, ο μη εμβολιασμός των εργαζομένων.

Προκλητικές ήταν οι απαντήσεις του εκπροσώπου της δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου ανάμεσα σε άλλα ισχυρίστηκε ότι έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση του δημοτικού στόλου, «φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν προμηθεύονται τα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ υπάρχουν σε αφθονία στο υπόγειο του δημοτικού καταστήματος», «αναγκάζουμε τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τον επικίνδυνο δημοτικό στόλο γιατί η άλλη λύση είναι να δώσουμε την καθαριότητα στους ιδιώτες».

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι η δημοτική αρχή δεν απαίτησε ποτέ από τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ΚΕΔΕ κ.λπ.), εδώ και 1,5 χρόνο, από την εκλογή της, την ανανέωση και επισκευή του δημοτικού στόλου, αντίθετα τον απαξιώνει παραπάνω για να έχει δικαιολογία όταν θα αποφασίσει να βάλει ιδιώτες στην καθαριότητα. Δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, θεωρώντας τους «αναλώσιμους». Καταγγέλλει επίσης ότι «όποιος εργαζόμενος διεκδικήσει τα δικαιώματά του τιμωρείται με τοποθέτηση σε άλλη Δημοτική Ενότητα από τον τόπο κατοικίας του προκειμένου να τον εξοντώσει σωματικά και οικονομικά».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Σύλλογος απαιτεί από τη δημοτική αρχή:

Να επιθεωρήσει άμεσα το δημοτικό στόλο ο τεχνικός ασφαλείας και όσα οχήματα είναι επικίνδυνα να αποσυρθούν και να επισκευαστούν άμεσα για να μην υπάρξουν κι άλλα ατυχήματα ίσως και θανατηφόρα. Να μεταφερθούν τα μέσα ατομικής προστασίας στα εργοτάξια των δημοτικών ενοτήτων και να χορηγηθούν σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους. Να εμβολιαστούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που προβλέπει η νομοθεσία, χωρίς εξαιρέσεις. Να μη μετακινούνται οι εργαζόμενοι με το αυτοσχέδιο ασθενοφόρο - επιβατικό. Να περάσουν όλα τα μηχανήματα έργου από τεχνικό έλεγχο και να πιστοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς για την καταλληλότητά τους για χρήση. Να εκδοθούν τα πιστοποιητικά ΚΤΕΟ και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Να εξασφαλιστούν άμεσα συνθήκες υγιεινής στα εργοτάξια των Δημοτικών Ενοτήτων Μάνδρας και Βιλίων. Να κατασκευαστούν τουαλέτες και αποδυτήρια για τους εργαζόμενους. Να συνταχθούν οι μελέτες για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, υγειονομικού υλικού, επισκευή αυτοκινήτων για το έτος 2016. Να σταματήσει τώρα η τρομοκράτηση των εργαζομένων με τις εξοντωτικές τοποθετήσεις στις απομακρυσμένες δημοτικές ενότητες.

ΕΟΠΥΥ
Αποκλείει από τη θεραπεία ασθενείς με σπάνια πνευμονοπάθεια

Αποκλείει από τη θεραπεία η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεκάδες ασθενείς με ήπια - μέτρια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ινωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). «Αυτές οι ενέργειες αντίκεινται στα επιστημονικά δεδομένα και την κλινική πρακτική», αλλά «επιχειρούνται από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στο όνομα της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών», σημειώνεται. Μάλιστα, το νόσημα αυτό χαρακτηρίζεται «ως σπάνιο, με υψηλό δείκτη θνησιμότητας και ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της σταδιακής έκπτωσης της ποιότητας της ζωής των ασθενών».

«Οι ενέργειες αυτές της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά, διαχωρίζουν τους ασθενείς που πρέπει να λάβουν θεραπεία, ανάλογα με το βαθμό βαρύτητας της πάθησής τους, τη στιγμή που η Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα δεν έχει καθιερώσει ευρέως αποδεκτά κριτήρια για την ταξινόμηση της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ινωσης σε στάδια βαρύτητας. Μάλιστα, μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχουν δείξει ότι όλοι οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ινωση ωφελούνται από τη χορήγηση θεραπείας», τονίζει η ΕΠΕ και ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να επιτρέψει στους ασθενείς με ήπια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ινωση τη χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπείας.

ΑΓΡΟΤΕΣ
Από την Κρήτη και την Κέρκυρα ξεκινούν οι κινητοποιήσεις

Συγκεντρώσεις σε υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ

Από την Κέρκυρα και την Κρήτη ξεκινούν σήμερα, Τετάρτη, οι μικρομεσαίοι αγρότες το νέο γύρο αγροτικών κινητοποιήσεων κατά περιοχή, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που συνεδρίασε στις 9 Ιούλη στη Βέροια με θέμα τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς και το πρόγραμμα δράσης. Οι αγωνιστικές δράσεις, που θα διευρυνθούν αύριο και μεθαύριο σε πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβάνουν κινητοποιήσεις σε υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή. Ακόμα, αποφασίστηκε στα μέσα Οκτώβρη να πραγματοποιηθεί μαζική πανελλαδική σύσκεψη Μπλόκων, Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, η οποία να αποφασίσει το πλαίσιο δράσης, την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό της αγωνιστικής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στην Κρήτη, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών, Αστερουσίων και Ηρακλείου και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θα κάνουν κινητοποιήσεις σήμερα, Τετάρτη, και τη Δευτέρα 1 Αυγούστου. Σήμερα: Στις 10 π.μ. αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΓΑ. Την 1η Αυγούστου στις 9 π.μ. διοργανώνουν συγκέντρωση στον κόμβο των Πεζών, όπου καλούν τους μικροπαραγωγούς της περιοχής.

Σήμερα, επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας διοργανώνει αγωνιστική κινητοποίηση στις 9 π.μ., μπροστά από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στον Ποταμό.

Επίσης, αύριο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων στις 11 π.μ.

Αύριο, Πέμπτη, στην κινητοποίηση μπαίνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, που καλούν σε αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρισα στις 11 το πρωί σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αύριο, Πέμπτη 28 Ιούλη, διοργανώνεται κινητοποίηση στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, ύστερα από κάλεσμα του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας.

Ακόμη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας σε συντονισμό με την Ομοσπονδία Πρέβεζας και Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα της Ηπείρου διοργανώνουν κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη 28 Ιούλη, στα γραφεία του ΕΛΓΑ στα Γιάννενα στις 12 το μεσημέρι. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10.30 π.μ. από το χώρο που βρίσκεται πίσω από το πρώην «Ράδιο Κορασίδη».

Επιπλέον, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αστακού καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν αύριο, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ. στον Κόμβο Κουβαρά, που βρίσκεται μεταξύ Αγρινίου και Αμφιλοχίας.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Αγροτών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μ. Αντύπας» και το Μπλόκο Γυψοχωρίου - Πέλλας καλούν σε κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ Βέροιας, αύριο Πέμπτη 28 Ιούλη, στις 11 π.μ.

Στην Πελοπόννησο, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Πελοποννήσου (Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορίνθου), ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας καλούν σε κινητοποίηση στην Τρίπολη, την Παρασκευή 29 Ιούλη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΟΓΑ.

Την ίδια μέρα, στις 10.30 το πρωί, σε διαμαρτυρία στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, καλούν η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου των Καστανεών και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα».

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΖΟΥΡΑ»
Προσπαθεί να ... «εξορίσει» το ΔΣ του σωματείου

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση για τα δίκαια αιτήματά τους

Νέα προκλητική επίθεση της εργοδοσίας καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Ζούρα». Συγκεκριμένα, «με έγγραφο που εστάλη στο σωματείο μας τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016, στις 11 το βράδυ, ανακοίνωνε ότι αλλάζει ο τόπος εργασίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Από την Τανάγρα Βοιωτίας όπου ήταν δηλωμένοι έπρεπε να αναλάβουν εργασία σε 2 μέρες, την Πέμπτη 21 Ιούλη 2016, τα 5 μέλη του ΔΣ στην Κρήτη και τα άλλα μέλη του ΔΣ στο Μαντούδι Ευβοίας.

Λίγες ώρες πριν, την ίδια μέρα που εστάλη το έγγραφο, είχε γίνει πρόταση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να εγκαταλείψουν το μακροχρόνιο αγώνα και να αποχωρήσουν από τις εταιρείες συμφερόντων ΖΟΥΡΑ. Σε αντάλλαγμα όποιο μέλος του ΔΣ δεχόταν θα πληρώνονταν εκείνη τη στιγμή τα δεδουλευμένα και μαζί την αποζημίωση απόλυσης. Πριν από την πρόταση αυτή, η εργοδοσία είχε απαντήσει ότι «δεν υπάρχει μία» σε ερώτημα του Διοικητικού Συμβουλίου "πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα;"!».

«Η εργοδοσία από τη μία προσπαθεί να εξαγοράσει και από την άλλη να φοβίσει αυτούς που οργανώνουν την πάλη όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ. Θέλει να καταργήσει κάθε δικαίωμα και να ξεμπερδεύει με διεκδικήσεις πριν αυξηθεί και πάλι η παραγωγή είτε αυτόνομα από τις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ, είτε μαζί με τον ΝΙΤΣΙΑΚΟ που ήδη συνεργάζεται ή μαζί με άλλον επιχειρηματία», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να συσπειρωθούν στις ενέργειες και δράσεις που αποφασίζονται στις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις για να «καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα, να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του παραρτήματος Εβρου του σωματείου μας και όλες οι άλλες απολύσεις, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας κι ασφάλειας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org