Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-32, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18-34, στα νησιά από 20-30 και στη Θεσσαλονίκη από 19-30 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα στα ανατολικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-33 βαθμούς.

ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙ το λαό της Θεσσαλίας επιχείρησε το κυβερνητικό κλιμάκιο, που επισκέφτηκε χτες το Νομό Λάρισας, με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ανακοινώνοντας έργα, που πολλές φορές έχουν ανακοινωθεί από τους κυβερνώντες, αλλά δεν υλοποιήθηκαν (σελίδα 8)

ΣΤΑ ΘΟΛΑ νερά του πολιτικού σκηνικού, που επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα, ήρθε να προστεθεί και η προκήρυξη της «17 Ν», η οποία δημοσιεύτηκε χτες στην «Ελευθεροτυπία» (σελίδα 12)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-συζήτηση στην πλατεία Κοραή για την Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 3 του Ιούλη η Επιτροπή Αγώνα Πειραιά για την Κοινωνική Ασφάλιση (σελίδα 23)

ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ κινητοποιήσεις βρίσκεται ο κλάδος των οικοδόμων και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, για την υπογραφή διμερών συμβάσεων εργασίας και την ικανοποίηση μισθολογικών και άλλων θεσμικών αιτημάτων (σελίδα 24)

ΜΕΙΩΣΗ προσωπικού ανακοίνωσε ο όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής-Τσιμέντα Χαλκίδας, με τη μορφή «κινήτρων», προκειμένου να επιτευχθεί «μείωση του εργατικού κόστους» (σελίδα 26)

ΤΟ ΜΑΝΔΥΑ του... Πόντιου Πιλάτου επιχειρεί να ενδυθεί η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία στιγματίζεται με τον πιο «επίσημο» τρόπο η κερδοσκοπία των τραπεζών - ιδιωτικών και κρατικών - σε βάρος των καταναλωτών (σελίδα 28)

ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ των καταναλωτών κατά την αγορά, τη συντήρηση και κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων και παγωτών, που τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζουν αυξημένη κατανάλωση, εφιστά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (σελίδα 29)

ΕΚΑΤΟΝ πενήντα χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και πενήντα χρόνια από το θάνατο του Γρηγορίου Ξενόπουλου και του Αγγελου Σικελιανού συμπληρώνονται το 2001 (σελίδα 33)

ΑΡΧΙΖΕΙ αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ανδρου η κορυφαία εκδήλωση του «Ετους Ανδρέα Εμπειρίκου», καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του πρωτοπόρου «εισηγητή» του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα (σελίδα 34)

ΘΕΜΑ για τη συμμετοχή δημοσιογράφων σε διαφημίσεις τέθηκε από το Εποπτικό Οργανο του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΣΗΕΑ, το οποίο διαπιστώνει ότι το φαινόμενο στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ παίρνει έκταση και προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη (σελίδα 35)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 27 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

1946 Η διάσκεψη των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών (Σοβιετικής Ενωσης, ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας) αποφάσισε ομόφωνα μετά, από πρόταση της Σοβιετικής Ενωσης, την απόδοση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

1960 Ναυαγεί η δεκαμερής διάσκεψη της Γενεύης για τον αφοπλισμό. Οι αντιπροσωπείες των σοσιαλιστικών χωρών αποχωρούν, ενώ οι «Δυτικοί» θεωρούν τη διάσκεψη εν λειτουργία.

1960 Αποφασίζεται η ίδρυση βιομηχανίας αλουμινίου στην Ελλάδα.

1962 Την αντίθεσή του στη δημιουργία ανεξάρτητης γαλλικής πυρηνικής δύναμης διατυπώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Κένεντι, χαρακτηρίζοντάς την αντίθετη με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

1973 Αρματα μάχης στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης, μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου από τον Πρόεδρο Χουάν Μαρία Μονταρμπερί και την κατάληψη της εξουσίας από 12μελή χούντα.

1981 Πραξικόπημα (το πέμπτο σε διάστημα τριών χρόνων) εκδηλώνεται στη Βολιβία, με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Γκαρσία Μέσα, ο οποίος κατέλαβε επίσης με πραξικόπημα την εξουσία το 1980 ανατρέποντας τη νόμιμα εκλεγμένη Πρόεδρο της χώρας Λίντα Γκέιγιερ.

1877: Αρχίζει ο ρωσοτουρκικός πόλεμος

Η υπογραφή της ρωσοτουρκικής συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, γκραβούρα του 1848
Η υπογραφή της ρωσοτουρκικής συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, γκραβούρα του 1848
Στις 27 Ιούνη 1877 αρχίζει ουσιαστικά ο ρωσοτουρκικός πόλεμος. Τη μέρα αυτή οι προχωρημένες ρωσικές μονάδες πέρασαν με επιτυχία το μεγαλύτερο εμπόδιο - το Δούναβη, και ύστερα από μάχη κυρίευσαν το κυριότερο σημείο της τουρκικής άμυνας, την πόλη Σίστοβο. Ο τουρκικός στρατός που δεχόταν τη ρωσική επίθεση από τα βόρεια, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και από τα δυτικά από τις δυνάμεις του Μαυροβουνίου και της Σερβίας. Παράλληλα, με αργούς ρυθμούς προχωρούσε και η επίθεση της Ρωσίας στον Καύκασο. Το Δεκέμβρη του 1877, μετά από μακρόχρονη πολιορκία, το ισχυρό τουρκικό φρούριο Πλέβνα έπεσε στα χέρια του ρωσικού στρατού. Το Γενάρη του 1878 ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε την τελική επίθεση, εισβάλλοντας στην κοιλάδα του ποταμού Εβρου και κυριεύοντας την Αδριανούπολη. Η προέλαση συνεχίστηκε προς την Κωνσταντινούπολη. Δώδεκα χιλιόμετρα έξω από την τουρκική πρωτεύουσα, στο προάστιο του Αγίου Στεφάνου, στις 3 Μάρτη 1878 υπογράφηκε η ομώνυμη συνθήκη ειρήνης.

1945: Απολογισμός αίματος από τη δράση του δοσιλογισμού

Η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» (14 του Νοέμβρη 1945) κάνει έναν απολογισμό των εγκλημάτων. Προσέξτε πόσο μεγάλωσαν οι αριθμοί μέσα σ' ένα πεντάμηνο
Η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» (14 του Νοέμβρη 1945) κάνει έναν απολογισμό των εγκλημάτων. Προσέξτε πόσο μεγάλωσαν οι αριθμοί μέσα σ' ένα πεντάμηνο
Ιούνης 1945. Τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Βάρκιζας. Το τρομοκρατικό όργιο της αντίδρασης κατά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, με τη στήριξη των βρετανικών όπλων, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Στις 27 του Ιούνη ολοκληρώνει τις εργασίες της η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία διακηρύσσει ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση χρειάζεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η Συμφωνία της Γιάλτας (εκμηδένιση των υπολειμμάτων του φασισμού και εκλογή από κάθε απελευθερωμένη χώρα της μορφής της διακυβέρνησής της). Για την αντιμετώπιση της δολοφονικής τρομοκρατικής δράσης της Δεξιάς, η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ έριξε το σύνθημα της οργάνωσης της μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας.

Μια μέρα πριν τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 26 του Ιούνη, η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ έστειλε τηλεγράφημα στους πρεσβευτές της Σοβιετικής Ενωσης, των ΗΠΑ και της Αγγλίας, όπου περιέγραφε τη διαμορφούμενη κατάσταση. Στο τηλεγράφημα αναφερόταν ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τη Βάρκιζα (Φλεβάρης 1945) έως τα μέσα του Ιούνη, δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 560 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και φυλακίστηκαν περισσότεροι από 30.000. Απ' την άλλη πλευρά, σημειωνόταν ότι στο ίδιο διάστημα και κατά παράβαση της συμφωνίας, οι μοναρχοφασιστικές συμμορίες της υπαίθρου έφτασαν τις 150 κι αυτοί που οπλοφορούσαν παράνομα τους 20.000.

Στην εγκληματική αυτή πολιτική της αντίδρασης, που οδηγούσε το λαό και τον τόπο στον αφανισμό, το ΚΚΕ και ο Πολιτικός Συνασπισμός του ΕΑΜ αντέταξαν την πολιτική της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης, την πολιτική του κατευνασμού και της συμφιλίωσης του λαού, που ανταποκρίνονταν στα πραγματικά εθνικά συμφέροντα και στους πόθους της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Την ίδια περίοδο δημοσιεύτηκε και η «Λευκή Βίβλος» του ΕΑΜ για τις παραβάσεις της Βάρκιζας.

«Η Ελλάδα, σημειώνεται στον επίλογο της "Λευκής Βίβλου", είναι η μοναδική χώρα στην απελευθερωθείσα Ευρώπη, που κυριαρχεί ο δοσιλογισμός. Η αντεθνική του δράση μέσα στο τετράμηνο είναι πλουσιότατη. Δολοφονημένοι πατριώτες 500 περίπου, κρατούμενοι αγωνιστές πάνω από 20.000. Ενώ οι κρατούμενοι εθνοπροδότες δεν ξεπερνούν τους 1.000. Ληστοσυμμορίες μικρές και μεγάλες τουλάχιστον 150. Ληστοτρομοκράτες οπλισμένοι περισσότεροι από 18.000. Γιατί;».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org