Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλατιά πολιτική - πολιτιστική επικοινωνία

Πληθαίνουν οι εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις γειτονιές της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της χώρας, που αποτελούν πλέον ένα καθιερωμένο ραντεβού συνάντησης της ΚΝΕ με τη νεολαία σε κάθε περιοχή, αλλά και σε χώρους δουλιάς. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες είναι:

Σήμερα Τετάρτη:

- Στην Παλατιανή στο Ιλιον, εκδήλωση στο αθλητικό κέντρο στις 8 μ.μ., με θέμα τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Αύριο Πέμπτη:

- Στα Πετράλωνα, στον πεζόδρομο του ηλεκτρικού σταθμού, στις 8 μ.μ., με θέμα Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις.

- Στα Ανω Πατήσια, στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας, στις 8 μ.μ., εκδήλωση για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

- Στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου, στις 8 μ.μ., εκδήλωση για τον «τρομονόμο».

- Στο Μοσχάτο, στις 8 μ.μ., εκδήλωση για την ανεργία και το Ασφαλιστικό.

- Στο Λόφο Αξιωματικών, στο Περιστέρι, εκδήλωση για τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΑΣ
Δεν έγιναν οι προεδρικές εκλογές

Αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας, που ήταν προγραμματισμένες για χτες, μετά από κινητοποίηση φοιτητών, που απαιτούσαν από τους καθηγητές τους δεσμεύσεις για να μη χαθεί το εξάμηνο. Συγκεκριμένα, φοιτητές προσκείμενοι στην παράταξη ΕΑΑΚ έκαναν «κατάληψη» σε αίθουσες με κάλπες για τις εκλογές, οι οποίες είχαν αρχίσει να διεξάγονται. Δεν κατάφεραν όμως να αποσπάσουν τις δεσμεύσεις που απαιτούσαν και η περίπτωση να χαθεί το εξάμηνο είναι ακόμα πιθανή, ενώ θα συζητηθεί η επανάληψη των προεδρικών εκλογών που τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν.

ΛΑΡΙΣΑ
Δικάζονται αγωνιστές μαθητές

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει σήμερα το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του 3ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας, της σχολικής περιόδου 1998 - '99, επειδή πρωτοστάτησε στους μεγαλειώδεις μαθητικούς αγώνες κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η δίκη θα γίνει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας και οι μαθητές δικάζονται με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης», κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 1998. Είναι η πρώτη δίκη μαθητών στη Λάρισα και εντάσσεται στα πλαίσια της κυβερνητικής επιχείρησης τρομοκράτησης όλων όσοι αγωνίζονται για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Τη δίωξη των μαθητών καταδικάζει, σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Λάρισας και καλεί την κυβέρνηση να άρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία ποινικοποιούνται οι αγώνες.

ΟΣΚ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εξάλειψη της διπλοβάρδιας... με δανεικά

Φιλόδοξο πρόγραμμα εξάλειψης της διπλοβάρδιας στο Λεκανοπέδιο μέχρι το 2004 και αναβάθμισης συνολικά της σχολικής στέγης με στόχο και τη μείωση μαθητών ανά τμήμα, εξήγγειλε χτες ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), για την υλοποίηση του οποίου μάλιστα κατέφυγε σε δανεισμό 125 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, προκειμένου να καλύψει το κενό της κρατικής υποχρηματοδότησης.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο ΟΣΚ, οι ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας μόνο για πρωινή λειτουργία σε δημόσια κτίρια φτάνουν σήμερα τις 3.529 στην Αττική, από τις οποίες 1.225 βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, 377 στο στάδιο της δημοπράτησης, 1.445 στο στάδιο της μελέτης, ενώ για τις υπόλοιπες 906 αναζητιούνται οικόπεδα για αγορά.

Οπως ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της διοίκησης του ΟΣΚ, το πρόγραμμα ως το 2006 διαθέτει δεσμευμένους πόρους 800 δισ. από εθνικούς πόρους (360 δισ.), από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (283 δισ.), το Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας (32 δισ.) και το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης, ότι θα δοθούν στο ίδιο διάστημα 100 δισ. στους δήμους απευθείας από το υπουργείο Εσωτερικών για συντήρηση και επισκευές σχολείων, ενώ μιλώντας για το δάνειο, είπε ότι είναι δείγμα εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας προς τον ΟΣΚ. Ο υπουργός Παιδείας, εξήγγειλε επίσης νομοσχέδιο το οποίο θα προωθηθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα αφορά τη λειτουργία του ΟΣΚ, ο οποίος φιλοδοξεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και εκτός συνόρων, ξεκινώντας από σχολεία της Σερβίας.

Εντυπωσιακό στοιχείο ωστόσο, βάσει του οποίου μάλιστα έγινε όπως φαίνεται ο σχεδιασμός του προγράμματος, είναι η μείωση των μαθητών από το 1994 και μάλιστα η εκτίμηση ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί ακόμα περισσότερο μέχρι το 2004. Ο υπουργός Παιδείας απέδωσε τη μείωση αυτή σε «κοινωνικούς λόγους», χωρίς να αρνηθεί το γεγονός και κάνοντας απλώς λόγο για διαφορά συμπεριφορών ανά περιοχή, είναι ωστόσο φανερό ότι η υπογεννητικότητα δεν είναι η αιτία της αποψίλωσης του σχολείου, καθώς η γλώσσα των αριθμών δείχνει ότι ο υπαίτιος είναι η ακόμα μεγαλύτερη ένταση των ταξικών φραγμών εξαιτίας της μεταρρύθμισης. Ετσι, σε 15 δήμους του Λεκανοπεδίου υπολογίζεται ότι από 151.850 οι μαθητές θα μειωθούν στους 142.274 το 2004. Για παράδειγμα, στο Δήμο Καλλιθέας ο αριθμός των μαθητών από 14.356 το 2001 εκτιμάται ότι θα πέσει στους 13.285 το 2004, στο Δήμο Ν. Ιωνίας από 8.471 στους 7.990 το 2004, στο Δήμο Αχαρνών από 11.369 το 2001 σε 11.035 το 2004, στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας από 4.089 σε 3.797 το 2004 κ.ο.κ.

70ή ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
«Στρογγύλεψε» τα αιτήματα του κλάδου η πλειοψηφία

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς για οργάνωση αγώνων από τα κάτω, απευθύνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Συντονισμό, κλιμάκωση και αγώνα ζήτησαν οι εκπαιδευτικοί παρά τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ (από κινητοποίηση του συντονιστικού δασκάλων και καθηγητών)
Συντονισμό, κλιμάκωση και αγώνα ζήτησαν οι εκπαιδευτικοί παρά τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ (από κινητοποίηση του συντονιστικού δασκάλων και καθηγητών)
Αποκαλυπτική για το ρόλο των παρατάξεων της πλειοψηφίας στη Διδασκαλική Ομοσπονδία, αποτέλεσε η 70ή γενική συνέλευση της ΔΟΕ που ολοκληρώθηκε χτες με την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου, η καταμέτρηση των ψήφων για το οποίο συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η στάση τους κατά τη συζήτηση για την επετηρίδα και την αδιοριστία των εκπαιδευτικών. Η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ συναίνεσαν στο να μπει ταφόπλακα στην επετηρίδα, αγνοώντας την αγωνία χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών και λύνοντας έτσι τα χέρια του ΥΠΕΠΘ να «διευθετήσει» το ζήτημα στα πλαίσια του νόμου 2525 ενώ η Πρωτοβουλία και οι Συσπειρώσεις - Παρεμβάσεις όταν είδαν ότι οι «ψηφοθηρικές» τους προσδοκίες έπεσαν στο κενό, ξαναφόρεσαν το αριστερό - αγωνιστικό τους προσωπείο και ζήτησαν επαναφορά της επετηρίδας (στις γενικές συνελεύσεις στήριζαν το αίτημα των αναπληρωτών).

Η πρόταση που τελικά ψηφίστηκε κατατέθηκε από το Σύλλογο Αναπληρωτών και προβλέπει διορισμό των αναπληρωτών (μόνο) με βάση πίνακα, στον οποίο θα εντάσσονται οι εκπαιδευτικοί ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, μια θέση που όχι μόνο λύνει το ζήτημα της αδιοριστίας αλλά καθιστά τους αδιόριστους υποχείριο.

Χαρακτηριστική επίσης του πώς αντιλαμβάνονται τον έμμισθο συνδικαλισμό οι δυνάμεις της πλειοψηφίας, ήταν η ψήφιση από ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ λίγο πριν τα μεσάνυχτα προχτές, της αύξησης της «αποζημίωσης» των αντιπροσώπων ανεβάζοντας το κόστος της 70ής γενικής συνέλευσης στο ποσό των 100.000 δρχ(!!!). «Αν "σπαταλούσαν" με την ίδια ευκολία χρήματα για την οργάνωση σωστά προσανατολισμένων αγώνων, τότε τα πράγματα για τον εκπαιδευτικό και την εκπαίδευση θα ήταν σίγουρα καλύτερα», δηλώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ οι αντιπρόσωποι της οποίας κατήγγειλαν τα παραπάνω και δήλωσαν ότι τα χρήματα αυτά θα τα επιστρέψουν στα σωματεία τους.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καταγγέλλει επίσης «στρογγύλεμα» των αιτημάτων για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για να χωρούν στην κυβερνητική πολιτική. ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ συναίνεσαν στο να πάρουν απόφαση, προφασιζόμενοι «οικονομία χρόνου», να στερήσουν το λόγο σε όποιο σύνεδρο ήθελε να τοποθετηθεί επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, να ανατεθεί η διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου στο νέο ΔΣ της ΔΟΕ και να λήξουν τις εργασίες της γενικής συνέλευσης πριν εξαντλήσουν τα θέματα συζήτησης. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ αποχώρησε καταγγέλλοντας διαδικαστικό πραξικόπημα.

«Οι παραπάνω εξελίξεις όχι μόνο δεν πρέπει να δημιουργούν απογοήτευση και παροπλισμό στους εκπαιδευτικούς αλλά θα πρέπει - με δεδομένους τους συσχετισμούς - να τους σβήσουν κάθε αυταπάτη ότι το νέο ΔΣ της ΔΟΕ θα κινηθεί σε διαφορετική πορεία από το προηγούμενο. Μια πορεία συναίνεσης στην πολιτική της ΟΝΕ και της κυβέρνησης, παροπλισμού του κλάδου και αγωνιστικής απραξίας», τόνισε μιλώντας στο «Ρ» ο Τ. Τόκας, στέλεχος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ. «Εκείνο που σήμερα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους και είναι αυτό που αποτελεί τη μόνη ελπίδα διεξόδου για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους, είναι η δημιουργία προϋποθέσεων συνολικής αμφισβήτησης, απόρριψης και ανατροπής της αντιλαϊκής - νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα. Η πάλη για το "άλλο σχολείο", το ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις. Ενας τέτοιος αγώνας απαιτεί την ενεργό συστράτευση όλων των εκπαιδευτικών σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ που σήμερα αποτελεί το βασικό πόλο αντίστασης και συσπείρωσης των εργαζομένων. Απαιτεί οργάνωση της πάλης "από τα κάτω" με συντονιστικές επιτροπές, με επιτροπές αγώνα, με συσπειρώσεις και αγώνες ταξικούς - μετωπικούς σαν και αυτούς που πρόσφατα γνωρίσαμε ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης», κατέληξε το στέλεχος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org