Παρασκευή 27 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ειδική έκδοση - λεύκωμα για το Λαϊκό Διδασκαλείο

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Ενόψει της εκδήλωσης για το Λαϊκό Διδασκαλείο στα Τρόπαια, οι Κομματικές Οργανώσεις Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου του ΚΚΕ εξέδωσαν λεύκωμα - αφιέρωμα τόσο σ' αυτό καθαυτό το Λαϊκό Διδασκαλείο, όσο και γενικότερα στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και ειδικά τη δράση του στην Πελοπόννησο.

Οπως αναφέρεται προλογικά στην έκδοση: «Τιμάμε φέτος τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τιμάμε την ηρωική ΙΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Τιμάμε τους πάνω από 4.000 νεκρούς που έπεσαν στην Πελοπόννησο την περίοδο 1946 - 1949 (...) Τα καλύτερα παιδιά της Πελοποννήσου ήταν το τίμημα αυτού του σκληρού ταξικού αγώνα. Γι' αυτό οι δεσμοί του ΚΚΕ στο Μωριά είναι βαθιά ριζωμένοι, γιατί είναι ποτισμένοι με αίμα. Χιλιάδες αγωνιστές έδρασαν στους σκληρούς αγώνες της δεκαετίας του 1930 (Λιμενεργατικά, Σταφιδικό κ.λπ.) και, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1940, όπου περίοπτη θέση κατέχουν εκείνοι που έπεσαν στα βουνά, στα εκτελεστικά αποσπάσματα (Τρίπολη, Πάτρα, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κόρινθος), αλλά και στις φυλακές, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στους τόπους εξορίας».

Η έκδοση δεν επιχειρεί να καταγράψει τη συνολική πορεία του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Στέκεται σε μια πλευρά που έχει φωτιστεί λιγότερο, μιας και δεν αναφέρεται στην αμιγώς πολεμική δράση του. Αναφέρεται στη διοικητική - διαπαιδαγωγητική - κυβερνητική πλευρά και πιο συγκεκριμένα στην οργάνωση της Λαϊκής Παιδείας και της επιμόρφωσης δασκάλων. Αυτή η δράση του ΔΣΕ ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για την εδραίωσή του στην Πελοπόννησο, τη σφυρηλάτηση των δεσμών του με το λαό, αλλά και για τη δυσκολία του αντιπάλου να νικήσει με την ευκολία που υπολόγιζε. Γι' αυτό και η προσπάθεια αυτή ξεσήκωσε το μένος του αντιπάλου, γιατί σηματοδοτούσε ακόμα πιο καθαρά την πάλη για άλλη εξουσία. Η αστική τάξη δεν «συγχώρησε» ποτέ την προσπάθεια δημιουργίας θεσμών κρατικής διοίκησης στις ελεύθερες περιοχές, ιδιαίτερα της Λαϊκής Παιδείας και του Διδασκαλείου, γι' αυτό και οι παρακρατικοί, ο στρατός, τα στρατοδικεία, ο Τύπος και οι άλλοι μηχανισμοί τους στράφηκαν με ιδιαίτερο μίσος (μέχρι φυσικής εξόντωσης) απέναντι στους ήρωες πρωταγωνιστές του Λαϊκού Διδασκαλείου.

Στην έκδοση συγκεντρώνονται διάφορα ήδη δημοσιευμένα διάσπαρτα υλικά, μαζί με σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα και αρχεία από διάφορες πηγές. Πολλά από τα ντοκουμέντα αυτά, κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, δημοσιεύονται για πρώτη φορά, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη αξία στην παρούσα έκδοση.

Μέσα από την παράθεση των υλικών, γίνεται κατανοητή η ανωτερότητα των σκοπών του ταξικού αγώνα από την πλευρά του ΚΚΕ και του ΔΣΕ. Την ίδια στιγμή που οι αστικές δυνάμεις με το κράτος και το παρακράτος ερήμωναν ολόκληρες περιοχές, έκλειναν σχολεία και εξόντωναν ή φυλάκιζαν χιλιάδες δασκάλους και νεολαίους... Την ίδια στιγμή που στα σχολεία κυριαρχούσαν «μεσαιωνικές» εκπαιδευτικές μέθοδοι... Στις ελεύθερες περιοχές, παρά το ότι καθημερινά αναμετρούνταν με χιλιάδες δυσκολίες, ελλείψεις, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της εκπαίδευσης των παιδιών του λαού σαν πρόβλημα πρώτης προτεραιότητας, ενώ παράλληλα έβαζαν τις βάσεις για το νέο σχολείο και το νέο άνθρωπο.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • ΚΟ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ: Την Κυριακή η εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου στα Τρόπαια Αρκαδίας.
  • ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ: Σε εξέλιξη η πολύμορφη πολιτική δραστηριότητα με σύνθημα «Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία».
  • «"Ριζοσπάστης": Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης»: Ρεπορτάζ και πείρα από τη βδομάδα αφιερωμένη στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο που διοργάνωσε η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ.
  • ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ: Ανταπόκριση από τις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τις απεργίες του Μάη και του Ιούνη του 1936 στο Βόλο.
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Την Κυριακή η εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου

Παράλληλα, οι δύο Οργανώσεις αναπτύσσουν μια σειρά από πολύμορφες δραστηριότητες

Οι Οργανώσεις Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 29/5, στις 11 π.μ., στα Τρόπαια Αρκαδίας, για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, την Παιδαγωγική Ακαδημία του ΔΣΕ, που λειτούργησε το 1948 (στο πλαίσιο της δράσης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο).

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70χρονα του ΔΣΕ, θα μιλήσουν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και η Κυριακή Καμαρινού, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».

Επίσης, θα παρουσιαστεί θεατρικό αναλόγιο για το Λαϊκό Διδασκαλείο, βασισμένο σε μαρτυρίες της εποχής, από θεατρική και μουσική ομάδα της Οργάνωσης Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργούν έκθεση με αρχειακά υλικά για το Λαϊκό Διδασκαλείο και βιβλιοπωλείο.

Κατασκήνωση και διήμερο εκδηλώσεων από την ΚΟ Πελοποννήσου

Με αφορμή την κεντρική εκδήλωση, οι Οργανώσεις Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξεδιπλώνουν, παράλληλα, ένα πλούσιο πρόγραμμα πολύμορφων δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, αύριο Σάββατο, η ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του διευθυντή του Λαϊκού Διδασκαλείου, Πάνου Γεωργόπουλου, στο χωριό του, Κερπινή Αρκαδίας, στις 12 το μεσημέρι. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αποκαλυπτήρια μνημείου και ομιλία από την Στέλλα Χρηστέα, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο Δ. Κουτσούμπας.

Επίσης, αύριο Σάββατο και την Κυριακή 29/5 θα λειτουργήσει κατασκήνωση των Οργανώσεων Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βυζίκι Γορτυνίας (1 χλμ. πριν τα Τρόπαια). Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, που θα γίνει στο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου, θα περιλαμβάνει, εκτός από τη συμμετοχή στις κεντρικές εκδηλώσεις, παρουσίαση της έκδοσης της ΚΟ Πελοποννήσου για το Λαϊκό Διδασκαλείο. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση για το Λαϊκό Διδασκαλείο και βιβλιοπωλείο. Το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι με τοπικά εδέσματα.

Σειρά εκδηλώσεων και από την ΚΟ Δυτικής Ελλάδας

Σήμερα, Παρασκευή

-- Το ΤΣ του Εργατικού Τομέα Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Τι ήταν το Λαϊκό διδασκαλείο Πελοποννήσου», στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής», στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Φώντα Καλογεράτο, μέλος του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

-- Η ΚΟΒ Δυτικής Ζακύνθου διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «Το Λαϊκό Διδασκαλείο του ΔΣΕ», στο Πολιτιστικό Κέντρο Λιθακιάς, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Παναγιώτη Κλάδη, Γραμματέα της ΚΟΒ.

Την Τρίτη, 31 Μάη

-- Η ΚΟΒ εκπαιδευτικών Πάτρας προβάλλει την ταινία «Ο πρώτος δάσκαλος» του Α. Κοντσαλόφσκι, στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής», στις 8.30 μ.μ.

Την Τετάρτη, 1 Ιούνη

-- Η ΤΕ Ζακύνθου και η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών διοργανώνουν παρουσίαση ειδικού λευκώματος για το Λαϊκό Διδασκαλείο, στην αίθουσα του ΕΚΖ, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Φώτη Προβή.

Πούλμαν για τα Τρόπαια

Για την εκδήλωση στα Τρόπαια θα αναχωρήσουν τα παρακάτω πούλμαν το πρωί της Κυριακής:

Αχαΐα:

-- Από Πάτρα, στις 6.30 π.μ., εκκλησία Αγ. Ανδρέα

-- Από Αίγιο, στις 6.30 π.μ., τέρμα οδού Μητροπόλεως

-- Από Κάτω Αχαγιά, στις 7 π.μ., κόμβος Αχαγιάς στη νέα ΕΟ Πατρών - Πύργου

Ζάκυνθος:

-- Στις 7.15 π.μ., από το λιμάνι

Ηλεία:

-- Από Ζαχάρω, στις 7.30 π.μ., Φανάρια

-- Από διασταύρωση Κρεστένων της ΕΟ Πύργου - Κυπαρισσίας, στις 7.45 π.μ.

-- Από Λεχαινά, στις 7.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Από Ανδραβίδα, στις 7.40 π.μ., καφενείο Τσάκωνα

-- Από Γαστούνη, στις 7.50 π.μ., Κέντρο Υγείας

-- Από Αμαλιάδα, στις 8 π.μ., Αγιο Τρύφωνα

-- Από Πύργο, στις 8 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Μεσσηνία:

-- Από Πύλο, στις 6 π.μ., πλατεία

-- Από Καλαμάτα, 6.45 π.μ., πλατεία Υπαπαντής

-- Από Μεσσήνη, 7 π.μ., Δημαρχείο

Λακωνία:

-- Από Σπάρτη, στις 7 π.μ., Πυροσβεστική

Αρκαδία:

-- Αστρος, στις 7 π.μ., ΚΤΕΛ

-- Τρίπολη, στις 8 π.μ., σταθμός ΟΣΕ

Αργολίδα:

-- Νέα Κίος, στις 6.20 π.μ., πλατεία

-- Ναύπλιο, στις 6.40 π.μ., ΔΕΗ

-- Αργος, στις 7 π.μ., σταθμός ΟΣΕ

Κορινθία:

-- Κόρινθος, 7 π.μ., Περιβολάκια

Κάλεσμα από την ΠΕΑΦΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) συμμετέχει στην εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, δρομολογώντας λεωφορεία που θα αναχωρήσουν την Κυριακή 29/5, στις 7 π.μ., από την Ομόνοια. Πληροφορίες και συμμετοχές στα τηλέφωνα 697.4278.797 και 698.1782.935.

Βιβλιοπαρουσίαση

Την Δευτέρα 30/5, στις 7 μ.μ.,, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης για τη διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ».

Θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Ουτοπία 1961» του Κώστα Φιλιούση.

ΤΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια βδομάδα αφιερωμένη στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο

Με μια μαζική εκδήλωση κορυφώθηκε η αφιερωμένη στον «Ριζοσπάστη» βδομάδα
Με μια μαζική εκδήλωση κορυφώθηκε η αφιερωμένη στον «Ριζοσπάστη» βδομάδα
Ολοκληρώθηκε η βδομάδα που ήταν αφιερωμένη στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο, στην ιστορική διαδρομή του «Ριζοσπάστη» και στην αξία της μελέτης, της διάδοσης και της αξιοποίησής του, που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η δραστηριότητα αυτή περιλάμβανε συσκέψεις, εκθέσεις με φωτογραφικό αφιέρωμα, αλλά και στόχο να φτάσει πλατιά η εφημερίδα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές της Αθήνας.

Η σκέψη γι' αυτήν την πρωτοβουλία προέκυψε καταρχήν ως ανάγκη, για να δοθεί ώθηση στην αύξηση της διακίνησης και την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη». Ιδιαίτερα σε συνθήκες έντασης της επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που συνδυάζεται με ψέματα, καλλιέργεια αυταπατών, αντικομμουνισμό και πίεση για συμβιβασμό, μπορεί και πρέπει να ανέβει κατακόρυφα η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», του πιο κρίσιμου μέσου για τη θωράκιση των κομματικών μελών και οπαδών.

Η προετοιμασία των Οργανώσεων

Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, συζητώντας για τον «Ριζοσπάστη» και προετοιμάζοντας τη δράση τους, εστίασαν στις δυσκολίες που συναντούν και καθόρισαν στόχους για να ξεπεραστούν, όχι απλώς αριθμούς, αλλά υπολογίζοντας την ιεράρχηση στο χώρο ευθύνης τους, τις δυνάμεις που έχουν και τη διάταξή τους. Μπήκαν ξεχωριστοί στόχοι μέχρι την εκδήλωση και σχεδιάστηκαν οι πρωτοβουλίες της κάθε ΚΟΒ για τη βδομάδα την αφιερωμένη στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο. Βοήθησε επίσης η άμιλλα μεταξύ των Οργανώσεων με δείκτες τόσο τον αριθμό φύλλων που θα διακινήσουν, όσο και τις δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν και σε πόσους χώρους δουλειάς θα φτάσουν.

«Ριζοσπάστης»: Η αλήθεια της τάξης μας τυπωμένη σε εφημερίδα
«Ριζοσπάστης»: Η αλήθεια της τάξης μας τυπωμένη σε εφημερίδα
Πριν ακόμη από την έναρξη της «βδομάδας», με σύνθημα «Με τον "Ριζοσπάστη" στο χέρι για να ριζώνει η επαναστατική πολιτική στο νου και την καρδιά της εργατικής τάξης, των ανθρώπων του μόχθου, της νεολαίας, συμβάλλοντας στην προετοιμασία για την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», δόθηκε χαρακτήρας παν-κινητοποίησης στις 3 πανεξορμήσεις με την εφημερίδα και το κάλεσμα της Τομεακής Οργάνωσης. Στόχος ήταν να καταγραφεί ένα πραγματικά ευρύ άνοιγμα, που μέσα σε απαιτητικές συνθήκες συνδυάστηκε με την προσπάθεια για την προετοιμασία και την επιτυχία της τριήμερης απεργιακής μάχης ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό.

Η αρχή έγινε την Κυριακή 8/5, με το απεργιακό φύλλο του «Ριζοσπάστη», που διακινήθηκε χέρι με χέρι, αφού δεν κυκλοφόρησε στα περίπτερα. Η Τομεακή Οργάνωση διακίνησε σχεδόν 200 φύλλα περισσότερα από τις προηγούμενες Κυριακές. Η πείρα από όλες τις ΚΟ επιβεβαίωσε ότι ο κύριος δίαυλος διακίνησης της εφημερίδας είναι τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος, η ζωντανή και προσωπική συζήτηση με τον εργατόκοσμο σε τόπους δουλειάς και συνοικίες. Η εξόρμηση συνεχίστηκε και τη Δευτέρα με το έκτακτο φύλλο. Εξίσου επιτυχημένες ήταν και οι επόμενες δύο πανεξορμήσεις, που έδειξαν ότι υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για τη βελτίωση της διακίνησης της εφημερίδας του Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου αφιερώματος σε μια σειρά από γειτονιές στήθηκαν ταμπλό με φωτογραφικό αφιέρωμα για τον «Ριζοσπάστη», τραπεζάκια με προπαγανδιστικό υλικό, ενώ σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας ήταν οι συσκέψεις που έγιναν με φίλους του Κόμματος.

Για παράδειγμα, στις συσκέψεις με θέμα «Τύπος και δημοσιογραφία: Πεδίο ταξικής πάλης», αναπτύχθηκε προβληματισμός για το πώς ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες θα κατοχυρώνεται ότι ο επαναστατικός - κομματικός Τύπος αποτελεί τη μόνη απάντηση στην ενορχηστρωμένη προπαγάνδα του κεφαλαίου, η οποία στοχεύει στη χειραγώγηση της εργατικής τάξης και της νεανικής συνείδησης. Απασχόλησε επίσης το πώς θα ενταθεί η προσπάθεια αποκάλυψης του γεγονότος ότι δεν είναι ουδέτερη η ενημέρωση, αλλά υποταγμένη στις αστικές σχέσεις παραγωγής και την αντίστοιχη εξουσία.

Ενθαρρυντικά μηνύματα

Ο τρόπος δουλειάς αρκετών ΚΟΒ φαίνεται ότι φέρνει κάποια πρώτα αποτελέσματα στη διάδοση της εφημερίδας. Περισσότεροι στρατεύονται στη μάχη της εξόρμησης με τον «Ριζοσπάστη». Αξίζει να αναφερθεί η πείρα από τη μεγάλη βοήθεια που μπορεί να δώσει η εφημερίδα για την απόκτηση επαφής με εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε χώρους όπου δεν υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις του Κόμματος.

Εχει βοηθήσει στον προσανατολισμό και τον εμπλουτισμό της δουλειάς των Οργανώσεων η συζήτηση άρθρων σε πιο μόνιμη βάση. Από κεντρικά άρθρα έως άρθρα που αφορούν εξελίξεις σε χώρους που κάνουν προσπάθεια να παρέμβουν (π.χ. για Εμπόριο, Επισιτισμό, Τηλεπικοινωνίες, Βιομηχανίες, Νοσοκομεία, εργάτες δήμου, παιδικούς σταθμούς κ.ά.). Εχει βοηθήσει το άρθρο να γίνεται θέμα συζήτησης στους εργαζόμενους, όταν τοιχοκολλείται έξω από χώρους δουλειάς.

Η όλη προσπάθεια της Τομεακής Οργάνωσης συνέβαλε να αναδειχτεί ότι η οργανωμένη αξιοποίηση και διάδοση του «Ριζοσπάστη» είναι στοιχείο αναπόσπαστο της κομματικής οικοδόμησης, της πλατιάς διαφωτιστικής δουλειάς, της ισχυροποίησης των δεσμών του Κόμματος με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, ότι είναι βασικό εργαλείο για την προώθηση της στρατηγικής του Κόμματος.

«Μέσα από φωτιά και σίδερο»

Η πρωτοβουλία κορυφώθηκε με μια πετυχημένη εκδήλωση, ενταγμένη στην 100ή επέτειο του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/5, με τίτλο: «"Ριζοσπάστης": Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης».

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με εκατοντάδες εργαζόμενους που βρέθηκαν στην εκδήλωση, τίμησαν τη μεγάλη συμβολή του συλλογικού καθοδηγητή, διαφωτιστή και οργανωτή, του «Ριζοσπάστη», στη σχεδόν 100χρονη επαναστατική δράση του Κόμματος, στην προβολή της ιδεολογίας της εργατικής τάξης, στην εκλαΐκευση της πολιτικής και των θέσεών του σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις πολιτικές εξελίξεις.

Την ομιλία έκανε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη». Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης προβολή βίντεο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και έκθεση βιβλίου. Καθ' όλη τη διάρκειά της λειτουργούσαν στο χώρο έκθεση - αφιέρωμα για τον «Ριζοσπάστη» και προβολή υλικού από την μπροσούρα «Κομματικός Επαναστατικός Τύπος».

Στην ομιλία του, ο Στ. Λουκάς, μεταξύ άλλων, σημείωσε την επικαιρότητα του συνθήματος της εκδήλωσης, καθώς, όπως είπε, η ταξική - επαναστατική πάλη έχει σε κάθε φάση «τη δική της φωτιά, το δικό της σίδερο και για το ΚΚΕ και για τον "Ριζοσπάστη"».

Το στέλεχος του Κόμματος ανέδειξε επίσης ότι η αναγκαιότητα της ύπαρξης εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής, πηγάζει πρώτα απ' όλα από την αναγκαιότητα της καθημερινής ενιαίας δράσης των κομμουνιστών, με την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ, για όλα τα θέματα που απασχολούν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Σημείωσε ότι ο «Ριζοσπάστης» είναι όπλο στην καθημερινή δράση και χρειάζεται να διαβάζεται σε όλο του το περιεχόμενο, όλα του τα θέματα, και όχι επιλεκτικά.

«Η εφημερίδα είναι μέσα στα λαϊκά προβλήματα, μέσα στους αγώνες των εργαζομένων. Αναδεικνύει τις αιτίες των προβλημάτων, προβάλλει τις θέσεις του Κόμματος, εκλαϊκεύει την πολιτική πρόταση για το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης, μεταφέρει την πείρα από την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων. Αποκαλύπτει τη στάση του ταξικού αντιπάλου, τον επικίνδυνο ρόλο του οπορτουνισμού», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας, ενώ κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα στους παρευρισκόμενους:

«Να δώσουμε τη μάχη, λοιπόν, εκτός από "διακινητές" να έχουμε και καλούς ανταποκριτές, απ' αυτούς τους χώρους, δηλαδή καθένας μας να γίνεται ανταποκριτής του "Ριζοσπάστη" στο χώρο του, τα μάτια και τα αυτιά της εφημερίδας.

Να βάλουμε όλοι πλάτη να φτάσουμε την εφημερίδα του Κόμματος εκεί που πρέπει από περιεχόμενο, μελέτη, διακίνηση και αξιοποίηση...».


Β. Κ.

Οι συγκεντρώσεις των επόμενων ημερών

Στο πλαίσιο της πολύμορφης πολιτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΚΟ Αττικής, για τις επόμενες μέρες, προγραμματίζονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Αγία Βαρβάρα, στην πλατεία 19ης Μάη, θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 29/5, στις 11 π.μ. στην Παλατιανή Ιλίου, (καφενείο Γοργόνας) θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Τη Δευτέρα 30/5, στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στον Αγ. Σπυρίδωνα του Αιγάλεω, στην πλατεία Αναγεννήσεως, θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 30/5, στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Μπραχάμι, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 31/5, στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Παλαιό Φάληρο, στην πλατεία Ντάβαρη, θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία ανοχή, καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική!

Πολύμορφη πολιτική δραστηριότητα ξεδιπλώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες σε όλο το Λεκανοπέδιο

Από τη συγκέντρωση στον Κορυδαλλό
Από τη συγκέντρωση στον Κορυδαλλό
Πλήθος πολιτικών συγκεντρώσεων, εξορμήσεων, συσκέψεων, περιοδειών και άλλων πρωτοβουλιών συνθέτουν τη δραστηριότητα που ξεδιπλώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς και συνοικίες.

Με σύνθημα «Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία», τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος φιλοδοξούν να φτάσουν σε χιλιάδες εργαζόμενους και να συζητήσουν μαζί τους.

Αλλωστε, οι τελευταίοι μήνες χαρακτηρίστηκαν από την έντονη δράση των κομμουνιστών και άλλων πρωτοπόρων αγωνιστών για να οργανωθεί η εργατική - λαϊκή πάλη, να αναπτυχθεί με όλες τις μορφές η αντίσταση στην αντιλαϊκή επίθεση της συγκυβέρνησης, της εργοδοσίας και της ΕΕ, αλλά και να οργανωθεί η διεκδίκηση για την ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Σε αυτούς τους αγώνες, στα συμπεράσματα που προκύπτουν, αλλά και στην «επόμενη μέρα» εστιάζει η συζήτηση που διεξάγεται, αφού οι εξελίξεις είναι τέτοιες που μπορούν να τροφοδοτήσουν με ζωντανή πείρα τον εργατόκοσμο και αυτή να γίνει όπλο στην καθημερινή αναμέτρηση με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

«Να αναδείξουμε και να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους αυτά που όλοι οι άλλοι τους κρύβουν και που οι εργάτες τώρα, μέσα από την πείρα που απέκτησαν, μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα», επισήμανε ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, μιλώντας την Τετάρτη στη συγκέντρωση των ΚΟ Κορυδαλλού.

Από τη συγκέντρωση στο Χαϊδάρι
Από τη συγκέντρωση στο Χαϊδάρι
Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στο χαρακτήρα της κρίσης και τις αιτίες της, αλλά και στην καπιταλιστική ανάπτυξη που προηγήθηκε και για την οποία παλεύουν όλα τα άλλα κόμματα. Αναφερόμενος στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», είπε χαρακτηριστικά: «Το "ξέφωτο" για το οποίο μιλάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ή το "ξέφωτο" της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων δεν είναι για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα. Είναι για τους εκμεταλλευτές μας, για την αστική τάξη. Γι' αυτό οι αστοί πανηγυρίζουν μετά τα τελευταία μέτρα που πήρε η κυβέρνηση...».

Αξιοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Γ. Μερεντίτης ανέδειξε ότι για την όποια ανάπτυξη υπάρξει, το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι εργάτες. Αναφέρθηκε π.χ. στους κλάδους του Τουρισμού και της Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξή τους συνοδεύτηκε από ακόμα πιο χαμηλά μεροκάματα, απολύσεις και ανεργία, επικράτηση συνθηκών εργασιακής ζούγκλας κ.λπ.

Ο ταξικός αντίπαλος δεν είναι ανίκητος

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις λαϊκές αυτές γειτονιές έκαναν σημαντική προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα να παρέμβουν προσανατολισμένα σε χώρους δουλειάς, στην εργατική τάξη, στους εκατοντάδες ανέργους και στις νεότερες ηλικίες, που δεν έχουν σημαντική συμμετοχή σε εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Από την πείρα που συγκεντρώνουν τα μέλη του Κόμματος προκύπτει ότι δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που απογοητεύονται, διστάζουν να παλέψουν, βλέποντας ότι παρά τους αγώνες που διεξάγονται, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν το αντιλαϊκό έργο τους, παραλαμβάνοντας η καθεμιά τη σκυτάλη από την προηγούμενη, όπως και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τέτοια ερωτήματα τίθενται στους κομμουνιστές και συζητούνται καθημερινά.

Αναφερόμενος ειδικά σε αυτό το κομμάτι εργαζομένων, που θεωρεί τον αντίπαλο ανίκητο, ο Γ. Μερεντίτης απάντησε ότι το σύστημα όντως παραμένει ισχυρό, όμως αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, έχουν οξυνθεί οι αντιφάσεις του. Συμπλήρωσε ότι ο ταξικός αντίπαλος φαίνεται πιο ισχυρός από ό,τι πραγματικά είναι γιατί η εργατική τάξη δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει την ακατανίκητη δύναμή της, η πλειοψηφία της παραμένει ανοργάνωτη, σε πολλά εργοστάσια δεν υπάρχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι συσχετισμοί παραμένουν αρνητικοί.

Σε ό,τι αφορά τη δουλειά των κομμουνιστών σε αυτές τις συνθήκες, ο ομιλητής τόνισε:

«Συνεχίζουμε πιο έμπειροι, με μεγαλύτερη πίστη και αισιοδοξία. Σπέρνουμε συνεχώς, χωρίς το άγχος του άμεσου αποτελέσματος, έχοντας τη σιγουριά ότι θα έρθει στην ώρα του. Αντιμετωπίζουμε με σιγουριά τα σκαμπανεβάσματα της ταξικής πάλης, τις ανόδους και τα πισωγυρίσματα, δεν παρασυρόμαστε από τις νίκες και δεν απογοητευόμαστε από τις ήττες. Κυρίως, δεν πέφτουμε στην προπαγάνδα του εχθρού ότι "οι εργάτες δεν καταλαβαίνουν", ότι "τα πράγματα έτσι θα μείνουν και δεν θα αλλάξουν".

Εμείς γνωρίζουμε ότι οι εκάστοτε διαθέσεις των εργαζομένων έχουν αντικειμενική βάση, δεν διαμορφώνονται από τη δική μας θέληση και παρέμβαση, αλλά στη βάση αντικειμενικών εξελίξεων. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι στις διαθέσεις δεν επιδρά και η δική μας ιδεολογική και οργανωτική παρέμβαση, που έρχεται να τις ενισχύσει, να τις προσανατολίσει, να δώσει διέξοδο. Γι' αυτό δεν περιμένουμε παρακολουθώντας απλά τις διαθέσεις, αλλά παρεμβαίνουμε όσο μπορούμε καλύτερα για να τις καθοδηγούμε, είτε αυτές βρίσκονται σε άνοδο είτε σε ύφεση είτε σε υποχώρηση. Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση των αγώνων, δουλεύουμε πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις με τη στρατηγική μας, ενθαρρύνουμε την ανάγκη του αγώνα και βοηθάμε πρακτικά στην οργάνωσή του. Παρεμβαίνουμε παντού, όπου ξεσπάνε αγώνες της εργατικής τάξης, με τις μορφές που οι εργαζόμενοι επιλέγουν και προσπαθούμε να επιδράσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Εμπιστευόμαστε τους εργάτες και την πρωτοβουλία τους, τους βοηθάμε να οργανώνονται, να παίρνουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους. Τους βοηθάμε να συνειδητοποιήσουν ότι οι εξελίξεις δεν καθορίζονται από τις εκλογές, αλλά από την ανάπτυξη της πάλης του εργατικού κινήματος, από την ανάπτυξη της ιδεολογικής διαπάλης μέσα στο κίνημα και στους αγώνες ενάντια στις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, από το βάθεμα του αντικαπιταλιστικού προσανατολισμού της πάλης και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ».

Η στρατηγική του ΚΚΕ προστατεύει από την ηττοπάθεια

Πλούσια ήταν η συζήτηση στη συγκέντρωση του Κόμματος την Τετάρτη στο Χαϊδάρι, με ομιλητή τον Βασίλη Βούλγαρη, Γραμματέα της ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής.

«Πώς θα βελτιωθούμε στην ιδεολογική και πολιτική διαπάλη;», «Πώς θα σπάσουμε την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία;», «Πώς θα προχωρήσει πιο αποφασιστικά η ανασύνταξη του κινήματος;»: Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στη συζήτηση, με το στέλεχος του Κόμματος να επισημαίνει στην ομιλία του ότι η στρατηγική του ΚΚΕ, που αναδεικνύει τον ένοχο και δείχνει την προοπτική, προστατεύει το ίδιο το εργατικό κίνημα από πισωγυρίσματα, από τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Οτι τα στοιχεία αυτά καλλιεργούνται με βομβαρδισμό ιδεολογημάτων από την αστική τάξη στις σημερινές συνθήκες υποχώρησης, με αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων να αναζητά διέξοδο μέσα στα όρια του συστήματος, εντός των τειχών.

«Να γιατί σήμερα απαιτείται η πειστική προβολή του άλλου δρόμου ανάπτυξης που προτείνει το Κόμμα μας», ανέφερε ο Β. Βούλγαρης, και συνέχισε: «Να γιατί σήμερα πρέπει να γίνουμε πιο αποκαλυπτικοί, πιο πειστικοί, πιο εκλαϊκευτικοί. Ταυτόχρονα όμως να οξύνουμε το μέτωπο σε ό,τι πιο υποχωρητικό, συμβιβασμένο και σάπιο έχει περάσει από τις γραμμές της ταξικής πάλης, τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί ούτε τη ΝΔ που έρχεται να εισαγάγει ξανά την αντικομμουνιστική, ανιστόρητη και ψεύτικη θεωρία των δύο άκρων. Καλλιεργεί την ταξική συνεργασία λέγοντας ότι εργάτες και εκμεταλλευτές έχουν κοινό συμφέρον να βγουν από την κρίση».

Το στέλεχος του Κόμματος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων και ότι ανάμεσα στα συμπεράσματα που πρέπει να κατασταλάξει μεγαλύτερο κομμάτι λαϊκού κόσμου είναι το ότι σε συνθήκες καπιταλισμού, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, όπως κι αν ονομάζεται, δεν μπορεί να ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική.

Επισήμανε ακόμη: «Οταν η εξουσία δεν αλλάζει χέρια, όταν τα κλειδιά της οικονομίας τα έχει η αστική τάξη, η πολιτική που θα ακολουθεί όποια κυβέρνηση και αν προκύπτει κάθε φορά θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα της τάξης αυτής. Το παράδειγμα της Βενεζουέλας είναι μια πρώτης τάξης απόδειξη: Εκεί προβλήθηκε η αυταπάτη ότι με κάποιες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο όμως πάντα του καπιταλιστικού συστήματος, είναι δυνατό να ηττηθεί το καπιταλιστικό σύστημα. Πράγμα αδύνατο να συμβεί, καθώς καμία τάξη δεν παραιτείται από την εξουσία της (...)

Γι' αυτό αποκτά τεράστια σημασία η προβολή της στρατηγικής του ΚΚΕ, η ζύμωση και η συζήτηση με πλατιά τμήματα του λαού για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Για το ότι, ναι, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, αλλά αυτός είναι ο σοσιαλιστικός - κομμουνιστικός και προϋποθέτει την ανατροπή του καπιταλισμού».

Το χρονικό των γεγονότων

Συγκέντρωση έξω από τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα, στη μεγάλη απεργία στις 2/6/1936
Συγκέντρωση έξω από τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα, στη μεγάλη απεργία στις 2/6/1936
Ολες σχεδόν οι μέρες του Μάη του '36 στο Βόλο είναι μέρες σκληρού απεργιακού αγώνα. Η χρονιά ξεκινά με τις βουλευτικές εκλογές στις 26/1, που φέρνουν πάλι το ΚΚΕ πρώτο κόμμα μέσα στην πόλη του Βόλου. Στις 13/4 πεθαίνει ο πρωθυπουργός Δεμερτζής και ο βασιλιάς κάνει πρωθυπουργό τον Μεταξά, η κυβέρνηση του οποίου παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης απ' όλα τα αστικά κόμματα.

Στους χώρους δουλειάς επικρατούν συνθήκες μεσαίωνα. Από τα μέσα Απρίλη καταγράφεται έντονη κινητικότητα στους καπνεργάτες και μετά από συμφωνία των δύο βασικών σωματείων, της «Αναγέννησης» και της «Ομόνοιας», κατεβαίνουν σε απεργία στις 30/4, διεκδικώντας αυξήσεις στα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αμέσως μετά τους καπνεργάτες, στην απεργία μπαίνουν κι άλλοι κλάδοι. Στις 7/5 απεργούν φορτοεκφορτωτές, καραγωγείς, τυπογράφοι, στις 8/5 οι 200 εργάτες στου Τσαλαπάτα, ενώ την ίδια μέρα, τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα όπου δρούσαν οι ταξικές δυνάμεις, κηρύσσουν 24ωρη απεργία αλληλεγγύης στον αγώνα των καπνεργατών, με την απόφαση να υπογράφει ο προϊστάμενος των συνδικάτων, Δ. Μπασδέκης, γνωστό στέλεχος του ΚΚΕ. Στις 9/5 σε τρίωρη στάση προχωρούν οι μεταλλεργάτες του Σταματόπουλου και του Μπένη, ενώ στις 13/5, μετά από απόφαση των ΔΣ των 13 σωματείων που ανήκουν στα Ανεξάρτητα Συνδικάτα, πραγματοποιείται πανεργατική απεργία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε απεργιακό αγώνα, αλλά και για τα αιματηρά γεγονότα της Θεσσαλονίκης. Η πόλη του Βόλου νεκρώνει, αφού στην κινητοποίηση παίρνει μέρος και η Ενωση Επαγγελματικών Σωματείων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνεται ογκώδες συλλαλητήριο.

Αργά το βράδυ λύεται η απεργία των καπνεργατών, που κερδίζουν τις αυξήσεις που διεκδικούσαν, ύστερα από συμφωνία που υπέγραψε η Ομοσπονδία τους.

Στις 18/5 ξεσπά απεργία στο καροποιείο Μπάνη, στις 22/5 στο εργοστάσιο Ματσάγγου, στις 27/5 στον απεργιακό αγώνα μπαίνουν οι 1.000 εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία Παπαγεωργίου και οι 500 του Μουρτζούκου.

Την Κυριακή 31/5 στο Νεκροταφείο του Βόλου πραγματοποιείται μνημόσυνο για τα θύματα των γεγονότων της Θεσσαλονίκης.

Την 1η Ιούνη κηρύσσουν απεργία οι 800 εργάτες Μετάλλου των εργοστασίων Γκλαβάνη, Σταματόπουλου, Αξελού, Κανάκη, Ροδίτη, Κασσιόπουλου, Μπαλντούμη, ύστερα από απόφαση του Σωματείου των Μηχανοσιδηρουργών, καθώς, επίσης, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και ταξί, οι εισπράκτορες των λεωφορείων και οι μηχανικοί αυτοκινήτων.

Η μέρα της μεγάλης σύγκρουσης

Από τα ξημερώματα της 2ας Ιούνη, λόγω των πληροφοριών που είχε για επικείμενη απεργία, η Ασφάλεια έχει παρατάξει δυνάμεις της σχεδόν σε όλα τα εργοστάσια..

Το πρωί, 3.000 απεργοί καπνεργάτες τραβούν για τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα κι άλλοι 1.000 απεργοί υφαντουργοί, μηχανουργοί, καπνεργάτες κ.λπ. για το καπνεργοστάσιο του Ματσάγγου, να ενισχύσουν τις εργάτριες να κατέβουν στην απεργία.

Στην οδό Ερμού και στις παρόδους γύρω από το εργοστάσιο, οι απεργοί δέχονται δολοφονική επίθεση με επέλαση του ιππικού και πεζικού. Στη συμπλοκή τραυματίζονται πολλοί. Οι απεργοί συνεχίζουν και λιθοβολούν το εργοστάσιο. Δέχονται νέα επίθεση με πυροβολισμούς. Ανασυντάσσονται, διαδηλώνοντας στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος με Ιωλκού, όπου τους γίνεται νέα δολοφονική επίθεση. Τραυματίζεται βαριά ο υπάλληλος Μαραγκόπουλος, 20 ετών, κι ένας καπνεργάτης. Επεισόδια γίνονται και στην παραλία, όπου απεργοί αφοπλίζουν χωροφύλακες. Η πόλη αρχίζει να νεκρώνει. Τα μαγαζιά κλείνουν. Η συγκοινωνία έχει διακοπεί. Στους δρόμους υπάρχουν μόνο οι απεργοί και οι χωροφύλακες, οι οποίοι αποφεύγουν να κινηθούν στους κεντρικούς δρόμους.

Μετά τις 11.00, οι απεργοί συγκλίνουν προς τη στοά Γκέσκου (μεταξύ Αντωνοπούλου και Κ. Καρτάλη), όπου είναι τα γραφεία των Ανεξάρτητων Συνδικάτων, και εκεί ήδη βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι. Στους συγκεντρωμένους μιλούν οι Τσίγκας από τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα, Σέγκλιας από το Καπνεργατικό Σωματείο «Αναγέννηση», Πέρπερας από την Οργάνωση του ΚΚΕ στο Βόλο και άλλοι ομιλητές κι εγκρίνεται ψήφισμα.

Αποφασίζεται όλοι μαζί να πάνε στο Τηλεγραφείο, για να στείλουν τηλεγράφημα στην κυβέρνηση και να της ανακοινώσουν τα αιτήματά τους. Η πορεία ξεκινά από την Κ. Καρτάλη με κατεύθυνση το Τηλεγραφείο, στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος με Μαυροκορδάτου. Οταν φτάνει στη διασταύρωση με την Σπ. Σπυρίδη, οι διαδηλωτές εφοδιάζονται με πέτρες, τούβλα και δοκάρια, τα οποία ξηλώνουν από τη μάντρα Τσουκάτου. Στη διασταύρωση Δημητριάδος με Κουμουνδούρου βρίσκεται το κτίριο του Λιμεναρχείου και στο δρόμο μπροστά υπάρχει μικρή φρουρά χωροφυλάκων και στρατιωτών που το φρουρεί και διαθέτει, εκτός των άλλων, και ένα οπλοπολυβόλο, το οποίο είναι στημένο με την κάννη του προς τους διαδηλωτές...

Η πορεία, της οποίας προηγούνται δύο γυναίκες, η Κατερίνα Κουκά και η Ευδοκία Τερεζή, που κρατούν τα πένθιμα λάβαρα, πλησιάζει. Οταν η κεφαλή της φτάνει μπροστά στο φαρμακείο Πολυζώη, ο διοικητής της φρουράς Τριανταφύλλου διατάζει τους άνδρες του να πυροβολήσουν.

Νεκρός πέφτει ο 30χρονος ραπτεργάτης Ν. Μπουμπαγιατζής από τη Νέα Ιωνία και τραυματίζονται έξι. Η σορός του ραπτεργάτη μεταφέρεται στα γραφεία των Ανεξάρτητων Συνδικάτων, τοποθετείται σε φέρετρο στολισμένο με λουλούδια και δημιουργείται τιμητική φρουρά εργατών δίπλα του. Στη συνέχεια, περνάει στα χέρια της Χωροφυλακής, που τον κηδεύει παρουσία μόνο ενός παπά και των αστυνομικών οργάνων. Οι δυο αδελφές του πηγαίνουν στο νεκροταφείο να τον δουν, αλλά δεν τους επιτρέπεται η είσοδος από τα φρουρούντα αστυνομικά όργανα...

Στο μεταξύ, η πόλη είχε καταληφθεί από την αστυνομία και το στρατό και η Ασφάλεια προχωρά σε συλλήψεις. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου εξετάζει 92 υποθέσεις και παραπέμπει 16 για κακούργημα και 41 σε βαθμό πλημμελήματος. Οι ποινές είναι βαριές. Από 18 χρόνια σε φυγόδικους που δεν πιάστηκαν και βρίσκονταν στην παρανομία, μέχρι και 9 χρόνια στους βασικούς κατηγορούμενους και από 9 μήνες μέχρι 2,5 χρόνια στους υπόλοιπους που κρίθηκαν ένοχοι.

ΤΕ ΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τις ηρωικές απεργίες του 1936 στο Βόλο

Πολύμορφες εκδηλώσεις, με θέμα «80 χρόνια από τις ηρωικές απεργίες του Μάη και Ιούνη του 1936 στο Βόλο. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τους μεγάλους αγώνες του εργατικού κινήματος», οργάνωσε η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ.

Το ξεκίνημα έγινε την Κυριακή 15/5, με τον ιστορικό περίπατο στα χνάρια της απεργιακής μάχης της 2 Ιούνη του 1936. Οι συμμετέχοντες, με ξεναγό τον Θανάση Βογιατζή, στέλεχος του ΚΚΕ, δημοσιογράφο - ερευνητή, πέρασαν από όλα τα σημεία που κινήθηκε η πορεία των χιλιάδων απεργών, η οποία κατέληξε στη μεγάλη σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, από τις 17/5 έως τις 19/5, στο Εργατικό Κέντρο, λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, την οποία επισκέφτηκε πλήθος εργαζομένων και νεολαίας.

Αγωνιστική παρακαταθήκη που προσφέρει πολύτιμα υλικά για το σήμερα

Την Πέμπτη 19/5 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο εκδήλωση, στην οποία προβλήθηκε βίντεο της ΤΕ Βόλου που αναφέρεται στη γέννηση και ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην πόλη, τα γεγονότα του διμήνου Μάη και Ιούνη του 1936 και την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Βασίλης Μεταξάς, Γραμματέας της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις είναι «για να θυμόμαστε πως τα όποια δικαιώματα και κατακτήσεις των λαϊκών οικογενειών είχαν πάντα την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ και ήταν αποτέλεσμα σκληρών ταξικών αγώνων. Αγώνων που στο τέλος τους μπορεί να μην οδηγούσαν πάντα σε υλοποίηση των αιτημάτων, όπως ο δίμηνος αγώνας του 1936, αλλά έβαζαν παρακαταθήκη, δυνάμωναν το εργατικό κίνημα, ατσάλωναν τις ταξικές δυνάμεις, προετοίμαζαν τους επόμενους νικηφόρους αγώνες».

Από τον ιστορικό περίπατο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων
Από τον ιστορικό περίπατο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων
Και τόνισε: «Η περίοδος που εξετάζουμε, της ανασυγκρότησης του κινήματος και των αγώνων μετά το πισωγύρισμα της μεγάλης κρίσης του 1929 και οι μέθοδοι και η οργάνωσή του με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Καβάλα, την Πάτρα και τον Βόλο, προσφέρουν πολύτιμα υλικά για το σήμερα. Για το πώς ήταν συγκροτημένα τα σωματεία οργανωτικά, τη συμμετοχή των γυναικών, τη λαϊκή αλληλεγγύη, τη δράση στις γειτονιές και τις συνοικίες, για το πώς οργανώνονταν μια απεργία σε δύσκολο χώρο, το πώς οργανώνονταν απεργία σε πολλούς κλάδους, για την καλλιέργεια της ταξικής ενότητας, για τη δράση στο στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας. Αξίζει να μελετηθούν και το Κόμμα μας πρωτοστατεί με τις εκδόσεις του σε αυτή τη μελέτη.

(...) Η ιστορία αποδεικνύει ότι βασική προϋπόθεση για να μπορεί να αναπτυχθεί κίνημα τέτοιο που να επιβάλλει τη θέλησή του είναι να υπάρχει ένα ισχυρό ΚΚΕ. Δηλαδή ΚΚΕ ριζωμένο και οικοδομημένο στους τόπους δουλειάς πρώτα απ' όλα, με όλο και πιο πλατιούς και στέρεους δεσμούς με τις μάζες, πρώτα απ' όλα τις εργατικές και ιδιαίτερα τις παραγωγικές ηλικίες. Δεσμοί που θα διαμορφώνονται με τη βαθύτερη ιδεολογική πολιτική δουλειά στην εργατική τάξη ώστε οι εργαζόμενοι να εμπνέονται από τους μεγάλους σκοπούς του Κόμματός μας. Δεσμοί που διαμορφώνονται μέσα από την παραδειγματική στάση των κομμουνιστών μέσα στους χώρους δουλειάς που είναι πρώτοι στον αγώνα και στην οργάνωσή του.

Τα παραπάνω απαιτούν Κόμμα γερό ιδεολογικά και πολιτικά, που θα βγάζει συμπεράσματα από την Ιστορία του και την Ιστορία του εργατικού κινήματος, με στόχο να δυναμώνει την επαναστατική πάλη».

  • Μπορείτε να δείτε το βίντεο που ετοίμασε η ΤΕ Βόλου, στο πόρταλ «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/97487.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ