Τρίτη 27 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το αποτέλεσμα των εκλογών της 18ης και 25ης Μάη 2014

1. Η ΚΕ χαιρετίζει τα χιλιάδες μέλη, τους οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους συνεργαζόμενους, τους ψηφοφόρους, που έδωσαν τη μάχη, συστρατεύτηκαν και συνέβαλαν στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Η μάχη δόθηκε ενιαία σε όλη τη χώρα, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 25ης Μάη, με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τόσο στον πρώτο γύρο στις 18 Μάη, όσο και στο δεύτερο γύρο στις 25 Μάη.

Στις ευρωεκλογές, το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο σε ποσοστά (6,1%) και ψήφους (347.817), σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό (4,5%) και τις ψήφους (277.227) του Ιούνη του 2012, εκλέγοντας 2 ευρωβουλευτές.

Επίσης, κέρδισε τους δήμους σε Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Ικαρία. Σημείωσε άνοδο και στις 13 Περιφέρειες, φτάνοντας το 8,8% και 498.573 ψήφους. Ανοδο σημείωσε σε 214 δήμους και σε 50 δήμους το ποσοστό του ξεπέρασε το 10%.

Τα ποσοστά αυτά του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές - δημοτικές εκφράζουν τάση επανασυσπείρωσης γύρω από το ΚΚΕ και απήχησης των θέσεών του σε νέους ψηφοφόρους. Εκφράζουν, επίσης, σε ένα ποσοστό, αποδοχή της θεμελιακής θέσης του ΚΚΕ ενάντια στην ΕΕ, στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο. Προκύπτει άμεσα η αναγκαιότητα της σύσφιξης των σχέσεων του Κόμματος, από την Κεντρική Επιτροπή έως την κάθε Κομματική Οργάνωση, με όλους αυτούς τους εργαζόμενους που έκαναν το βήμα, βρέθηκαν στο πλάι του ΚΚΕ, το ενίσχυσαν στις εκλογές.

Οι Κομματικές Οργανώσεις μαζί με τους φίλους και συνεργαζόμενους θα συζητήσουν συμπεράσματα και μια πλούσια πείρα που αποκτήθηκε μέσα από τη μάχη και, ταυτόχρονα, τρόπους και στόχους οργάνωσης της πάλης, συσπείρωσης του λαού για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.

2. Με το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ευρωμονόδρομου.

Το συνολικό αποτέλεσμα, όμως, δεν δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού, δεν συνιστά «νέο πολιτικό σκηνικό» προς όφελος του λαού.

Αν και σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσαν σε αυτή την επιλογή έναν αριστερό προσανατολισμό, ωστόσο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση της αριστερής, ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής πολιτικής.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, που δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας περίπου τα ποσοστά του Ιούνη 2012, διαμορφώθηκε σε συνθήκες - κάτω από την πίεση της άμεσης κυβερνητικής εναλλαγής - ως δήθεν ανάσχεση στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική. Ωστόσο, η διαχειριστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον φέρνει σε πραγματική αντίθεση με την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση, βρίσκεται στην απέναντι όχθη από το λαό.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, κυρίως των ευρωεκλογών, δείχνει ότι στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, που ξεκίνησε τον Ιούνη του '12, ενισχύεται η τάση υποκατάστασης του αισθητά αποδυναμωμένου ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται ρευστή η κατάσταση ως προς την πορεία άλλων σοσιαλδημοκρατικών σχημάτων, π.χ. της ΕΛΙΑΣ, που ήταν το βασικό εκλογικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συσπείρωσε ορισμένες δυνάμεις, όμως σε μικρότερο εκλογικό ποσοστό από τον Ιούνη του '12, ενώ υποχώρησε σημαντικά το εκλογικό ποσοστό της ΔΗΜΑΡ. Σε μεγάλο βαθμό ωφελήθηκε το νέο σχήμα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, που εμφανίστηκε με περισσότερο ασαφή και θολά συνθήματα.

Αν και είναι θετική η τάση συσπείρωσης κυρίως νέων ψήφων υπέρ του ΚΚΕ, τα συνολικά εκλογικά αποτελέσματα δεν εκφράζουν μια σημαντική τάση χειραφέτησης εργατικών - λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, των συμφερόντων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Η πιο ακραία έκφραση αυτής της αναντιστοιχίας είναι το υψηλό ποσοστό της ΧΑ. Συνολικά υπάρχει πισωγύρισμα στη λαϊκή συνείδηση, μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση.

Η άρχουσα τάξη και το πολιτικό σύστημα διαθέτουν ακόμα σοβαρές εφεδρείες «να αλλάζει ο Μανωλιός και να βάζει τα ρούχα του αλλιώς», με βάση τις ψήφους και τα προγράμματα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΕΛΙΑΣ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

Συνολικά είναι σε εξέλιξη η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, η δημιουργία νέων αναχωμάτων στη ριζοσπαστικοποίηση, κάτι που πρέπει συγκεκριμένα να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα.

3. Χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέσα στην εργατική τάξη, στη νεολαία και το κίνημα η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν το δρόμο, με την ενσωμάτωση και την παθητική προσμονή. Και αυτό γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις και τη διαμόρφωση του συσχετισμού μεταξύ των κομμάτων της ΕΕ και της αστικής διαχείρισης, την επόμενη μέρα θα είναι παρόντα και απέναντι από το λαό τα ευρωενωσιακά μνημόνια διαρκείας και οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας και ανάκαμψης του κεφαλαίου, που οδηγούν σε μεγαλύτερη χρεοκοπία του λαού, δεν μπορούν να λύσουν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπως της ανεργίας. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα υπηρετούν αυτόν τον αντιλαϊκό και βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης, όσο και αν προσπαθούν να τον εξωραΐσουν: Τα μεν κυβερνητικά κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την ψεύτικη υπόσχεση ότι οι επενδύσεις και η καπιταλιστική ανάκαμψη θα ανακουφίσουν το λαό, ο δε ΣΥΡΙΖΑ με την αυταπάτη ότι θα αλλάξει την ΕΕ.

4. Η ναζιστική ΧΑ διατηρεί υψηλά ποσοστά. Το τελευταίο διάστημα, δίπλα στους άλλους παράγοντες που ενίσχυσαν τη ΧΑ και τους οποίους επανειλημμένα έχει αναδείξει το ΚΚΕ, πρέπει να προστεθεί η στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στους ψηφοφόρους της ΧΑ, που τους αντιμετώπισαν ως εκλογική πελατεία. Είναι άλλο πράγμα η απομόνωση της ΧΑ, με στόχο να χάσει λαϊκές ψήφους, και άλλο η καιροσκοπική και επικίνδυνη τακτική των άλλων κομμάτων που καλλιεργούν λογική ανοχής και απενοχοποίησης με σκοπό την αλίευση ψήφων. Το ΚΚΕ δεσμεύεται να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στο κίνημα, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στη νεολαία, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η στήριξη της ΧΑ από μηχανισμούς του συστήματος, από τμήματα του κεφαλαίου, από την πολιτική της ΕΕ.

5. Το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι αρνητικό για τους λαούς. Αναδεικνύει την ανάγκη της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος και της ισχυροποίησης των ΚΚ και μαζικών λαϊκών κινημάτων, σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Η διάχυτη λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ, στην πολιτική και τους θεσμούς της, που εκφράστηκε και με τη μαζική αποχή από τις ευρωεκλογές σε πολλά κράτη - μέλη, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης εμπειρίας των λαών της ΕΕ, αντί να αποκτά αντιμονοπωλιακό και αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, παγιδεύεται σε συντηρητικά, αντιδραστικά κόμματα, σε εθνικιστικές και ρατσιστικές δυνάμεις, φασιστικές οργανώσεις, του λεγόμενου «ευρωσκεπτικισμού», τα οποία υπηρετούν επιδιώξεις διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου. Αυτά τα τμήματα του κεφαλαίου επιζητούν την αναμόρφωση της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ακόμη και με αποχώρηση χωρών από αυτήν, προκειμένου να υπηρετήσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Τα κόμματα αυτά δεν αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική, την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την ένταξη σε κάποιας μορφής ιμπεριαλιστική συμμαχία. Συνεπώς δεν αποτελούν λύση για τους λαούς της Ευρώπης.

Ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση έχουν και τα κόμματα που συσπειρώνονται στο «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς», όπου ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και Κομμουνιστικά Κόμματα που έχουν εγκαταλείψει την πάλη ενάντια στην ΕΕ και την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Τα κόμματα αυτά, με την πολιτική εξωραϊσμού της ΕΕ, τη συμβιβαστική στάση τους στο κίνημα, με τη συμμετοχή τους σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, ζημίωσαν το εργατικό - λαϊκό κίνημα στις χώρες τους, το οδήγησαν σε ήττα, αφήνοντας τους εργαζόμενους σε αυτές τις χώρες εκτεθειμένους στο λαϊκισμό αντιδραστικών και φασιστικών κομμάτων.

6. Το κλίμα της αντιπαράθεσης καλλιεργείται και εστιάζεται, αμέσως μετά τις εκλογές, στην απόπειρα εγκλωβισμού στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση θα έχει τη μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα» εντός των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις παγίδες της αναμονής και του μικρότερου δήθεν κακού, που παγιώνουν τον σημερινό αντιλαϊκό συσχετισμό.

Το ΚΚΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπως έκανε και το προηγούμενο διάστημα με τις προτάσεις του για την ανακούφιση των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών κ.λπ. Θα δυναμώσει τις προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας, για να ισχυροποιηθεί η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση της πάλης και της συσπείρωσης δυνάμεων.

Με τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές, δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους θα δώσει μάχες για να αποκαλύψει στο λαό τα αντιλαϊκά σχέδια που εξυφαίνονται τόσο στην Ευρωβουλή όσο και στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια. Θα αντιπαλέψει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των τοπικών και περιφερειακών οργάνων που τη στηρίζουν.

Θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να κερδίσει έδαφος η αλληλεγγύη, η κοινή πάλη των λαών ενάντια στους πολέμους που εξαπολύουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, σε βάρος των λαών, ιδιαίτερα σήμερα που καταγράφονται επικίνδυνες εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή, από τη Θράκη και την Κύπρο, μέχρι τη Συρία και την Ουκρανία. Για να δυναμώνει η πάλη για το σοσιαλισμό, που θα απαλλάξει τους εργαζόμενους και τους λαούς από την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δίνει προοπτική να απαλλαγούν η χώρα και ο λαός από τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας και όλο το χρέος, ανατρέποντας τους ιδιοκτήτες του συσσωρευμένου πλούτου. Λαός κυρίαρχος, ικανός να αναδείξει τη δική του διακυβέρνηση, της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, σημαίνει λαός ικανός να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει, να τον κάνει λαϊκή περιουσία για τη δική του ευημερία. Τότε γίνεται πράξη ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας υπέρ του λαού, οι σχέσεις με λαούς και χώρες αναπτύσσονται με κριτήριο το αμοιβαίο συμφέρον.

26 Μάη 2014

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Λαθροχειρία

«Με τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δε συνιστά ανατροπή για το πολιτικό σκηνικό της χώρας συνέπλευσε το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα». («Αυγή» 26/5/2014). Ξαναλέει η «Αυγή», αντιγράφοντας το ΠΑΣΟΚ προηγούμενων δεκαετιών, ότι το ΚΚΕ συμπλέει με τη ΝΔ. Τι είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ; «Το συνολικό αποτέλεσμα δεν δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού, δεν συνιστά "νέο πολιτικό σκηνικό" προς όφελος του λαού. Βεβαίως καταγράφεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ευρωμονόδρομου. Αν και σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε σε αυτήν την επιλογή έναν αριστερό προσανατολισμό, ωστόσο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση της αριστερής ριζοσπαστικής αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής». Γιατί δεν αναφέρει, λοιπόν, τι ακριβώς είπε ο Δ. Κουτσούμπας; Για να κάνει τη λαθροχειρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτη δύναμη, με 26,5% δηλώνει δυνατότητα συνεργασίας με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά με άλλους αρχηγούς, πίστη στο κεφάλαιο, δεσμεύεται σε ΕΕ, Ευρωζώνη, ΝΑΤΟ. Τι ανατράπηκε, λοιπόν, σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων;

ΑΝΕΛ
Προβληματισμός και στο βάθος συνέδριο

Προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το 3,44% των ψήφων, έναντι του 7,51% που έλαβε το κόμμα στις εθνικές εκλογές του Ιούνη 2012.

Στελέχη του κόμματος σε δημόσιες τοποθετήσεις τους παραδέχθηκαν ότι το αποτέλεσμα είναι δυσμενές και ότι είχαν πολλές διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή, αν και πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν τις χαμηλές πτήσεις των ΑΝΕΛ στον ...αποκλεισμό τους από τα ΜΜΕ.

Ο Πάνος Καμμένος εξήγγειλε την πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο «θα διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο αντιμνημονιακών - πατριωτικών δυνάμεων», με κεντρικό πυλώνα τους ΑΝΕΛ, ο οποίος «θα γίνει η πατριωτική δύναμη που θα ανατρέψει το σημερινό καθεστώς».

ΔΗΜΑΡ
Σύγκλιση με Ελιά - Ποτάμι ζητά η μειοψηφία εν αναμονή των κινήσεων Κουβέλη

Την επίσπευση πρωτοβουλιών προσέγγισης με την Ελιά και το Ποτάμι αξιώνουν από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ στελέχη της μειοψηφίας, που με αφορμή το κακό εκλογικό αποτέλεσμα επαναφέρουν την κριτική τους προς την ηγεσία του κόμματος για τις επιλογές της, ενώ πυκνώνουν οι φήμες που κάνουν λόγο για διάσπαση, ακόμα και για αυτοδιάλυση. Σε κάθε περίπτωση, η κάλπη της Κυριακής φαίνεται πως θα επιδράσει καταλυτικά στις διεργασίες ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς» στο πλαίσιο των συνολικότερων κινήσεων αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Ο Φ. Κουβέλης ξεκίνησε ήδη συναντήσεις με στελέχη του κόμματος που θα συνεχιστούν με ορίζοντα το Σαββατοκύριακο οπότε και συνεδριάζει για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

Ο Σπ. Λυκούδης υποστήριξε χτες («Αθήνα 9,84») σαν βασικές αιτίες της υποχώρησης του εκλογικού ποσοστού την αποχώρηση απ' την κυβέρνηση «για λόγους που ο κόσμος δεν κατάλαβε» και την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στις διεργασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, τις οποίες «αντιμετώπισε μ' έναν τρόπο περίπου περιφρονητικό».

«Εχω την εντύπωση ότι ήταν δύο βασικές επιλογές του κόμματος, οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή πολύ μεγάλη ήττα, στα όρια της συντριβής» ανέφερε και πρόσθεσε πως εάν η ηγεσία του κόμματος κωφεύσει και προσπαθήσει «να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να μην αντιμετωπίσει με γενναιότητα την ήττα, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα».

Ο Σπ. Λυκούδης, αιτιολογώντας την πρότασή του για προσέγγιση με τα άλλα σχήματα του χώρου, είπε πως «όσο καλοί και αν είμαστε και όσα δίκια κι αν έχουμε, όταν στο χώρο της κεντροαριστεράς κινούνται τρεις πολιτικοί σχηματισμοί, η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει ότι γύρω από εμάς θα συγκροτηθεί ο τρίτος πόλος».

Απέρριψε δε κατηγορηματικά κάθε σκέψη για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, λέγοντας πως θα πρόκειται για αναμέτρηση «στρατοπέδων» και «επιβεβαίωση της κυριαρχίας ενός μηχανισμού» πάνω σε ένα κόμμα «κουρασμένο και ηττημένο», που «κανένα ζήτημα δεν θα λύσει».

Τέλος, δήλωσε πως δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης της ΔΗΜΑΡ και εξαίρεσε τον εαυτό του από σενάρια που κυκλοφορούν.

Αλλαγή ηγεσίας ζήτησε ο Β. Οικονόμου, που υπερασπίστηκε ένα συνέδριο μόνο «αν δρομολογήσει εξελίξεις προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς». Με δήλωσή του στο «Newsit» κάλεσε τον Φ. Κουβέλη «να διευκολύνει με τη δική του πρωτοβουλία τη διαμόρφωση μιας νέας πρότασης της ΔΗΜΑΡ υπό τη νέα ηγεσία της, έτσι ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν εξελίξεις συνεργασιών και ενός νέου κεντροαριστερού σχήματος που να περιέχει τη ΔΗΜΑΡ, την ΕΛΙΑ, το Ποτάμι και όποιες άλλες κινήσεις και πρόσωπα έχουν ενδιαφέρον και κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς».

Ο Β. Οικονόμου εκφράστηκε θετικά για το συνέδριο που εξήγγειλε ο Β. Βενιζέλος, λέγοντας πως «όποια πρωτοβουλία και κίνηση μπορεί να μας οδηγήσει σε κοινό τόπο συνάντησης των κεντροαριστερών δυνάμεων είναι προς τη θετική κατεύθυνση».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απέκλεισε καταρχάς την παραίτηση του Φ. Κουβέλη, υπενθυμίζοντας ότι εκλέχτηκε μόλις προ ολίγων μηνών, ενώ δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή στη συζήτηση και με την Ελιά και με το Ποτάμι.

ΣΥΡΙΖΑ
Θέλει αυτός να φέρει το «μετάλλιο» στην αστική τάξη

Eurokinissi

Εκλογές ζήτησε και χτες ο Αλ. Τσίπρας απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συναντήθηκε έπειτα από αίτημά του, επιδιώκοντας να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τώρα τη διαχείριση των υποθέσεων των αστών εφαρμόζοντας το δικό του μείγμα εξόδου απ' την κρίση προς όφελός τους, προσβλέποντας πρωταρχικά να διαπραγματευτεί μια ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που θα του επιτρέψει να στηρίξει καπιταλιστικές επενδύσεις απ' τον κρατικό κορβανά.

Προσβλέποντας σε συμμαχίες που θα υποστηρίξουν το αίτημα αυτό ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκ νέου άνοιγμα στους σοσιαλδημοκράτες της ΕΕ, τη σφραγίδα των οποίων φέρει η στρατηγική των αλλεπάλληλων μνημονίων για τους λαούς. Μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), μέσω δορυφορικής σύνδεσης από την Αθήνα και «πατώντας» στα αποτελέσματα των δυνάμεων του ευρω-οπορτουνισμού, ανέφερε ότι αναλαμβάνουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ότι θα επιδράσουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των συσχετισμών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν. Σε σχετική ερώτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθούν ευρείες συμμαχίες με τους Πράσινους και τους σοσιαλδημοκράτες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί «θα αποχωριστούν το σφιχτό εναγκαλισμό τους με το ΕΛΚ»!

Αποκαλύπτοντας τη σκοπιμότητα της αξίωσης για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, που φυσικά δεν έχει να κάνει με την ανάσχεση της επίθεσης που δέχεται ο λαός, ο Π. Σκουρλέτης μιλώντας χτες στο STAR ανέφερε: «Ο δεύτερος δεν μπορεί να διαπραγματεύεται για τη χώρα, το μετάλλιο το παίρνει πάντοτε ο πρώτος».

Και αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων στη χώρα

Να επιδιώξει «ευρύτερη πολιτική συναίνεση» προέτρεψε τον Αντ. Σαμαρά ο Αλ. Τσίπρας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Συγκεκριμένα, τον προειδοποίησε «να μη διανοηθεί» να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα και «να μη διανοηθεί» να προχωρήσει στο διορισμό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και του επόμενου επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση». Αλλωστε, έχει πει ο Αλ. Τσίπρας ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαθέσιμος για συναινέσεις με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Βεβαίως, αν ο πρωθυπουργός δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΣΥΡΙΖΑ τότε αυτός θα σηκώσει τα χέρια ψηλά, μιας και, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, τέτοιες αποφάσεις «δεσμεύουν τη χώρα και το λαό για πολλά χρόνια».

Κατά τα λοιπά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το εκλογικό αποτέλεσμα σαν «ιστορική πολιτική ανατροπή», αν και ανεπίσημα στην Κουμουνδούρου παραδέχονται πως ήταν αναντίστοιχο των προσδοκιών τους και δεν επιτρέπει να θέτουν μετ' επιτάσεως ζήτημα πρόωρων εκλογών. Για το λόγο αυτό ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψή τους πως «πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο» να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές «προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο». Σε κάθε περίπτωση εκλογές θα προκηρυχτούν με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αφού, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «δεν νομιμοποιείται αυτή η Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο Π. Λαφαζάνης προανήγγειλε και τα εκβιαστικά διλήμματα που επεξεργάζεται ειδικά για τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να «τρυγήσει» ψήφους απ' όπου μπορεί με μια κάλπικη, όπως έχει αποδειχτεί, αντιμνημονιακή ρητορική. Οπως είπε (ρ/σ «Βήμα fm»), «θα κάνουμε κυβέρνηση με δυνάμεις αριστερές, προοδευτικές, αυτές που είναι αποφασισμένες να στηρίξουν με σταθερότητα και συνέπεια ένα αντιμνημονιακό, προοδευτικό πρόγραμμα. Εάν είχαμε εθνικές εκλογές και το ερώτημα ετίθετο από εμάς σε αυτή τη βάση και ψήφιζαν οι πολίτες σε αυτή τη βάση, θα ήταν όλοι υποχρεωμένοι να κάνουν αντίστοιχες τοποθετήσεις και το αποτέλεσμα θα ήταν νομίζω πολύ διαφορετικό και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ πολύ διαφορετικό».

Με τα δεδομένα που υπήρχαν χτες βράδυ ως προς την καταμέτρηση σταυρών οι ευρωβουλευτές που εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής 6: Μ. Γλέζος, Σ. Σακοράφα, Δ. Παπαδημούλης, Κ. Κούνεβα, Γ. Κατρούγκαλος, Κ. Χρυσόγονος.

Ακολουθούν ο Στ. Κούλογλου και στην 8η θέση ο νυν ευρωβουλευτής Ν. Χουντής, που μένει εκτός Ευρωβουλής, όπως και ο Γ. Μηλιός, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου αλλά και στην «Αριστερή Πλατφόρμα» που δεν εκλέγει κανέναν ευρωβουλευτή, μιας και τα δύο αυτά στελέχη θεωρούνταν «φαβορί».

Πουθενά το ΚΚΕ...

Σε χτεσινό ρεπορτάζ του ΜΕΓΚΑ σχετικά με τη Χρυσή Αυγή ακούστηκε πως το ναζιστικό μόρφωμα έχει υψηλά ποσοστά εκεί όπου παραδοσιακά το ΚΚΕ είχε δύναμη τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που σκόπιμα επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ψηφοφόροι του ΚΚΕ επιλέγουν τους φασίστες.

Η αλήθεια, βέβαια, δεν είναι ακριβώς αυτή και την απάντηση την έδωσε το ίδιο το ρεπορτάζ του ΜΕΓΚΑ. Συγκεκριμένα, ο Ηλ. Νικολακόπουλος, κατά την παρουσίαση στοιχείων για τη Χρυσή Αυγή και το από ποια κόμματα πήρε ψηφοφόρους και αύξησε τα ποσοστά της, ανέφερε: Η Χρυσή Αυγή πήρε 14% από τον ΛΑ.Ο.Σ., 8% από ΝΔ, 8% από ΑΝΕΛ, 4% από ΠΑΣΟΚ και 2,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πουθενά το ΚΚΕ, λοιπόν, στην ανάλυση των ψηφοφόρων που ψήφισαν Χρυσή Αυγή...

Οσον αφορά δε τα στοιχεία για δήμους, όπως Καισαριανή, Πετρούπολη και Περιστέρι, που επικαλείται το ρεπορτάζ του ΜΕΓΚΑ για να δείξει ότι περιοχές που παραδοσιακά ψηφίζουν ΚΚΕ, πάνε στη Χρυσή Αυγή, παραθέτουμε τα αποτελέσματα των προχτεσινών ευρωεκλογών:

Καισαριανή: ΚΚΕ 12,24% - Χρυσή Αυγή 9,33%.

Πετρούπολη: ΚΚΕ 11,07% - Χρυσή Αυγή 9,03%.

Περιστέρι: ΚΚΕ 9,89% - Χρυσή Αυγή 9,63%.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Αβάντες για να μη στερέψει

Παρά τις προεκλογικές δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, ακόμα και για διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές και κατάληψη της τρίτης θέσης, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και του 6,6% που έλαβε τελικά το κόμμα του, γίνεται μια προσπάθεια από μια σειρά αστικά επιτελεία να εμφανιστεί ως ιδιαίτερα επιτυχημένο το εκλογικό εγχείρημα του Ποταμιού: Στόχος τους να παραμείνει ζωντανό και να παρέχει τις υπηρεσίες του στις επιταχυνόμενες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης ισχυρίστηκε ότι έδωσε την προεκλογική μάχη χωρίς λεφτά ή οργάνωση, σε μια πολύ σύντομη προεκλογική περίοδο κλπ., αποσιωπώντας βέβαια την εξόφθαλμα αβανταδόρικη και πλούσια προεκλογική προβολή του σχήματός του από τα αστικά ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ψηφιακά. Το Ποτάμι, βεβαίως, δεν έλεγε κάτι το διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα αστικά κόμματα και μορφώματα που κινούνται σταθερά στον ευρωμονόδρομο.

Πλέον, μετεκλογικά (!) στο σχήμα ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν τις πολιτικές τους θέσεις και να πάνε σε ένα «ιδρυτικό» συνέδριο περί τα τέλη Ιούνη, με στόχο συνεργασίες με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Διακηρυγμένος στόχος τους «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα», όπως αναφέρουν στο Ποτάμι, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το ρόλο τους ως υποστύλωμα του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος.

Οι 21 Ελληνες ευρωβουλευτές

Πέρα από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη και Σ. Ζαριανόπουλο, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της καταμέτρησης στο Ευρωκοινοβούλιο πηγαίνουν επίσης:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Μ. Γλέζος, Σ. Σακοράφα, Δ. Παπαδημούλης, Κ. Κούνεβα, Γ. Κατρούγκαλος και Κ. Χρυσόγονος.

Από τη ΝΔ οι Μ. Σπυράκη, Μ. Κεφαλογιάννης, Ελ. Βόζενμπεργκ, Γ. Κύρτσος και Θ. Ζαγοράκης.

Από τη Χρυσή Αυγή οι Ελ. Συναδινός, Λ. Φουντούλης και Γ. Επιτήδειος.

Από την Ελιά η Εύα Καϊλή και Π. Καψής (αν και είναι κοντά σε ψήφους ο Νίκος Ανδρουλάκης).

Από το Ποτάμι ο Γ. Γραμματικάκης και ο Μ. Κύρκος.

Από τους ΑΝΕΛ ο Ν. Μαριάς (αν και είναι κοντά σε ψήφους ο Γιώργος Ρωμανιάς).

ΠΑΣΟΚ
Επιταχύνει κινήσεις για κεντροαριστερά και νέα «διαρθρωτικά» μέτρα

Διεργασίες ανασύνθεσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και ανασύνταξης της κυβέρνησης προκειμένου να πετύχει στήριξη κι από άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, ανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, μιλώντας χτες σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ολα για να συνεχιστούν οι «αναγκαίες», όπως είπε, «διαρθρωτικές αλλαγές», προετοιμάζοντας για συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων.

Βέβαια, μην μπορώντας να προσπεράσει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ (έστω με τη μορφή της Ελιάς) έχασε έναν στους τρεις ψηφοφόρους από τις εθνικές εκλογές του Ιούνη 2012, προσπάθησε να πείσει πως έλαβε το μήνυμα ότι «ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και θέλει να δει γρήγορα, άμεσα, πρακτικά στην τσέπη του, στο επίπεδο της ζωής του, τα αποτελέσματα μιας αλλαγής και η αλλαγή γίνεται (...) Και συλλογικές συμβάσεις θα υπογραφούν και νέες επενδύσεις γίνονται, και αυξήσεις θα έχουμε και μείωση των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών έχουμε και μέτρα προστασίας για τις αδύναμες ομάδες έχουμε», συμπλήρωσε τάζοντας καλύτερες μέρες...

Γνωστοποίησε ότι αύριο, Τετάρτη, θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με «βασικό θέμα» της συνάντησης την «επανένωση του έθνους», τη στοίχιση όλων δηλαδή πίσω από τα προτάγματα των μονοπωλίων. Εδειξε ότι θέλει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «κινήσεις πολιτικές, κοινοβουλευτικές, κοινωνικές για τη συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων», ενώ άφησε αιχμές ενάντια στη ΔΗΜΑΡ, ενάντια στη «λεγόμενη λευκή αντιπολίτευση, αυτή που δεν εκφράζεται, που είναι γενικής αποδοχής, την αντιπολίτευση - μπαλαντέρ», ζητώντας να αναλάβει ευθύνες, να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική.

Εστιάζοντας στην υπόθεση της κεντροαριστεράς (υπόθεση όπου παρεμβάσεις έχουμε αυτές τις μέρες από διάφορα κέντρα αναγνωρίζοντας τη χρησιμότητά της ως πυλώνα σταθερότητας του συστήματος) είπε ότι θα αναλάβει «πρωτοβουλίες ανοιχτές σε όλους (...) για την ενότητα όλου του χώρου και βεβαίως πρωτίστως για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ (...) Πρέπει να κάνουμε επαφές με όλους, θα τις κάνω προσωπικά τις επαφές αυτές με όλους και όχι μόνο τα σχήματα και τα κόμματα και τις ηγεσίες. Αλλά με την κοινωνία, με τα πρόσωπα, με ανθρώπους οι οποίοι έχουν ενεργό παρουσία μέσα στο γίγνεσθαι το κοινωνικό, το πολιτικό, το δημόσιο λόγο». Σε αυτό το πλαίσιο, στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζουν «ιδρυτικό Συνέδριο» της νέας έκφρασης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τους ευρωβουλευτές της Ελιάς, από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνεται να εκλέγονται η Εύα Καϊλή και ο Π. Καψής. Ετσι, μένουν εκτός ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, η απερχόμενη ευρωβουλευτής του κόμματος Συλβάνα Ράπτη, η πρ. υπουργός Κατερίνα Μπατζελή κ.ά.

Σημειωτέον, ο Ευ. Βενιζέλος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες στη συνάντηση των πρωθυπουργών και αντιπροέδρων των κυβερνήσεων των 19 κρατών - μελών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με φτιασιδώματα και κομπρεμί για την ίδια πολιτική

Eurokinissi

Επιταχύνονται οι διεργασίες στη ΝΔ, ώστε με μερικά φτιασιδώματα, νέα κομπρεμί και «φρέσκα» πρόσωπα να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική σε όφελος των μονοπωλίων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί σήμερα Τρίτη για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Την Πέμπτη το μεσημέρι θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ αργότερα το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η συνάντηση αυτή εκτιμάται ότι θα αφορά και το αίτημα Βενιζέλου (όπως το εξέφρασε αργά το βράδυ της Κυριακής σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα) για «επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας (...) με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής, κοινοβουλευτικής και σε κάθε περίπτωση της κοινωνικής βάσης στήριξης της εθνικής προσπάθειας που κάνουμε ως κυβέρνηση συνεργασίας».

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ανασχηματισμό, με πιθανή συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα από πλευράς Ελιάς του Ανδρέα Λοβέρδου (η διεύρυνση της «πολιτικής βάσης» της κυβέρνησης...). Μιλούν επίσης για επιχείρηση διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής βάσης στήριξης της κυβέρνησης και από τη ΔΗΜΑΡ, όπως και από τη δεξαμενή των «ανεξαρτητοποιημένων» βουλευτών.

Ολα αυτά βεβαίως έρχονται σαν κινήσεις διεύρυνσης της στήριξης στην κυβέρνηση, στα πλαίσια της σταθεροποίησης, μετά και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ψήφων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιούνη 2012 και τη φυγή 529.680 ψηφοφόρων από τη ΝΔ και 298.400 ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να συνεχίσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει παραπέρα την κερδοφορία του, να εδραιώσει την εξουσία του σε σύγχρονες συνθήκες.

Αλλωστε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι θα προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση που στόχο έχει την εξασφάλιση σταθερών αστικών κυβερνήσεων, όπως και το περιλάλητο «Σχέδιο Ανάπτυξης» που περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης επιλεγμένων κλάδων ώστε να εξασφαλιστούν πεδία κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια πάνω στα ερείπια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Σημειωτέον ο Σαμαράς μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για το «Ατυπο Δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» όπου θα κάνουν μια πρώτη συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τους υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν, τις προτεραιότητες της ΕΕ στα επόμενα χρόνια και το Ουκρανικό. Ακολούθως ο Σαμαράς θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ θα συναντηθεί και με Κοινοτικούς επιτρόπους. Προκειμένου να προετοιμαστεί για τις συναντήσεις αυτές, είχε χτες συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Τέλος, αναφορικά με το ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές του κόμματος, προηγούνται οι Μ. Σπυράκη, Μ. Κεφαλογιάννης, Ελ. Βόζενμπεργκ, Γ. Κύρτσος και Θ. Ζαγοράκης. Μένουν εκτός η πρ. ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. και υποψήφια τώρα με τη ΝΔ Ν. Τζαβέλα, η νυν ευρωβουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, ο πρ. υπουργός της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης κ.ά.

Πρώτο κόμμα το ΚΚΕ στους Ελληνες της Γερμανίας

Πρώτη δύναμη με ποσοστό 35% ανέδειξαν το ΚΚΕ οι Ελληνες εκλογείς που ψήφισαν στη Γερμανία για τις ευρωεκλογές.

Με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Γερμανίας του ΚΚΕ «απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό στους μετανάστες και τις μετανάστριες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κόμματος, ψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και τους ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν και το ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη στη Γερμανία με ποσοστό 35%».

«Η πρωτιά αυτή» τονίζει, «και τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε το ΚΚΕ σε μεγάλες πόλεις, όπως Κολωνία με 50%, Ανόβερο με 48%, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Νυρεμβέργη με 46%, Βερολίνο με 28%, αποτελούν απόδειξη των αδιάρρηκτων δεσμών των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τους μετανάστες, νέους και παλαιότερους, με την ακούραστη πάλη για τα προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις γειτονιές.

Διαβεβαιώνουμε όσους συμπορεύτηκαν μαζί μας σ' αυτήν την εκλογική μάχη, ότι θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά και μαχητικά την οργάνωση της πάλης των μεταναστών και μεταναστριών, όλων των εργαζομένων, για να αντιμετωπίσουμε αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να ανοίξουμε το δρόμο, με τους λαούς πρωταγωνιστές των εξελίξεων, για να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους».

Αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ

Στις ευρωεκλογές το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο σε ποσοστά (6,1%) και ψήφους (347.817), σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό (4,5%) και τις ψήφους (277.227) του Ιούνη του 2012.

Το ΚΚΕ αύξησε την εκλογική του δύναμη κατά 25% σε σχέση με τον Ιούνη του 2012.

Παρακάτω παραθέτουμε πίνακες με:

-- Τις εκλογικές περιφέρειες που το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της επικράτειας.

-- Τους δήμους της χώρας στους οποίους το ΚΚΕ συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από 10%.


Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Ο Κ. Παπαδάκης
Ο Κ. Παπαδάκης
Με βάση το πανελλαδικό ποσοστό του το ΚΚΕ εκλέγει 2 ευρωβουλευτές. Πρόκειται για τους Κ. Παπαδάκη και Σ. Ζαριανόπουλο.

Ο Κώστας Παπαδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι 39 ετών. Είναι κοινωνικός λειτουργός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι 53 ετών. Είναι τραπεζοϋπάλληλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.


Ο Σ. Ζαριανόπουλος
Ο Σ. Ζαριανόπουλος
Ορισμένα στοιχεία για το εκλογικό αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναδεικνύει αρκετές ενδιαφέρουσες πλευρές που χρειάζεται να μελετηθούν.

Βασική διαπίστωση είναι ο μεγάλος αριθμός μετακινήσεων ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη του 2012, που φτάνει το 1.600.000. Στοιχείο που αντανακλά τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά και τη ρευστότητα σε όλο το φάσμα των αστικών πολιτικών κομμάτων και σχημάτων.

Εχει λοιπόν σημασία να δούμε κάπως πιο συγκεκριμένα στοιχεία (σ.σ. οι αριθμοί των ψήφων είναι στο 99,92% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή σε 22.542 από 22.561 τμήματα):

  • Η αποχή αυξήθηκε σε σχέση με τις εκλογές του 2012 και έφτασε περίπου το 40% από 37,5%.

Δηλαδή, σε αυτές τις εκλογές δεν ψήφισαν επιπλέον 226.706 εγγεγραμμένοι, ποσοστό που αγγίζει το 4% του εκλογικού Σώματος.

  • Η ΝΔ τον Ιούνη του 2012 είχε πάρει 1.825.497 (29,66%).

Επεσε στο 1.294.827 ψήφους (22,71%).

Εχασε 530.670 ψήφους, δηλαδή το 29% της εκλογικής της δύναμης.

  • Το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2012 είχε πάρει 756.024 ψήφους (12,28%).

Η Ελιά έπεσε στις 457.168 ψήφους (8%).

Εχασε 298.856 ψήφους, δηλαδή περίπου το 40% της εκλογικής του δύναμης.

  • Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες τον Ιούνη του 2012 είχαν πάρει 462.406 ψήφους.

Επεσαν στις 197.325.

Εχασαν 265.081 ψήφους. δηλαδή το 57,3% της εκλογικής τους δύναμης.

  • Η ΔΗΜΑΡ τον Ιούνη του 2012 είχε πάρει 384.986 ψήφους.

Επεσε στις 68.637 ψήφους.

Εχασε 316.349 ψήφους, δηλαδή το 82,1% της εκλογικής της δύναμης.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 1.655.022 ψήφους (26,89%).

Πήρε 1.515.127 ψήφους (26,58%).

Εχασε 139.895 ψήφους, δηλαδή το 8,45% της εκλογικής του δύναμης.

  • Τα υπόλοιπα κόμματα (σ.σ. σε αυτά υπολογίζουμε όσα δεν έβγαλαν έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο και όσα δεν είχαν βγάλει έδρα στο Εθνικό Κοινοβούλιο) στις ευρωεκλογές 2014 πήραν συνολικά 977.358 ψήφους και ποσοστό 17,2%.

Τον Ιούνη του 2012 είχαν 368.277 και ποσοστό 5,97%.

Πήραν 609.081 ψήφους παραπάνω και ποσοστό περίπου 11,5%.

  • Ενα μέρος των ψήφων που μετακινήθηκαν, πήγαν προς τη Χρυσή Αυγή που πήρε 535.994 ψήφους (από 426.024) και αύξησε την εκλογική της δύναμη κατά 25%, αλλά και προς το Ποτάμι που πήρε 376.335 ψήφους.
Τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μάη 2014

Eurokinissi

MotionTeam

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2014 σε όλους τους νομούς της χώρας

MotionTeam

Eurokinissi

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2014 σε όλους τους δήμους της χώρας
Τα τελικά αποτελέσματα του β' γύρου στους Δήμους όπου εκλέχθηκε κομμουνιστής δήμαρχος

Eurokinissi

Eurokinissi

Τα εκλογικά αποτελέσματα του β' γύρου στις Περιφέρειες

Eurokinissi

Eurokinissi

MotionTeam

Phasma



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ