Κυριακή 27 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Το καταστάλαγμα ενός δίκαιου αγώνα

-- Ποιο είναι το καταστάλαγμα που πρέπει να κρατήσουν οι αγρότες από τις φετινές κινητοποιήσεις;

Ρ. Μ.: Οι αγροτικές κινητοποιήσεις άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση. Εκδηλώθηκαν σε μια περίοδο νηνεμίας από πλευράς κινητοποιήσεων και διαθέσεων και αυτό επηρέασε, έδωσε αέρα πανελλαδικά. Αλλοι κλάδοι που επισκέφτηκαν τα μπλόκα (φορτηγατζήδες, ψαράδες, ταξιτζήδες, σχολικοί φύλακες), ενίσχυσαν την αλληλεγγύη, αλλά βρήκαν και βήμα για να δώσουν προβολή και στα δικά τους προβλήματα.

Αν και ήμασταν μειοψηφία, οι αγρότες εμπιστεύτηκαν τους κομουνιστές και βοηθήσαμε και επηρεάσαμε τα περισσότερα μπλόκα. Αλλά και ο αντίπαλος βγήκε φέτος πιο οργανωμένος, και δεν πρέπει να τον υποτιμήσουμε. Εγινε ένα βήμα στην κατεύθυνση συσπείρωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτό εκφράστηκε στα αιτήματα και την απομόνωση μεγαλοαγροτών και ενώσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς πέρσι συμμετείχαν μεγαλοφραουλάδες, ενώσεις κ.ά.

Βγήκαν στο δρόμο αγρότες χωρίς συνδικαλιστική πείρα, πολιτικά επηρεαζόμενοι από διάφορα κόμματα. Από 'δώ προκύπτει η ανάγκη ετοιμότητας της δικής μας παρέμβασης, να μπορούμε να αξιοποιούμε τις διαθέσεις γρήγορα και αποτελεσματικά. Να αναπτύσσεται η επιρροή μας χωρίς να χάνουμε τον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, ενάντια στην ΕΕ, την ΚΑΠ, αλλά και χωρίς να μπλοκαριζόμαστε σε οργανωτικά σχήματα, αν η ζωή δίνει δυνατότητα νέων.

Τέτοιες νέες μορφές συνδικαλιστικής οργάνωσης ήταν το Πανελλαδικό Συντονιστικό των μπλόκων με κέντρο το μπλόκο της Νίκαιας. Ηταν επίσης οι επιτροπές αγωνιζόμενων αγροτών που έφτιαξαν τα μπλόκα, για παράδειγμα σε χωριά του νομού Πέλλας, ο μεταξύ τους συντονισμός αλλά και με το Πανελλαδικό Συντονιστικό.

Η συσπείρωση τέτοιων δυνάμεων ξεπέρασε τις σημερινές δυνατότητες συσπείρωσης αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών στην ΠΑΣΥ. Ταυτόχρονα, όμως, οι κεντρικές παρεμβάσεις της ΠΑΣΥ βοήθησαν στην προώθηση των στόχων πάλης, την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, αλλά και με την ΠΑΣΕΓΕΣ, ανέδειξαν την αναγκαιότητα για πανελλαδικό συντονισμό, για κοινή πάλη με τους εργατοϋπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους κ.λπ.

Εγινε ένα ακόμη βήμα στο να κατανοηθεί η ανάγκη της λαϊκής συμμαχίας. Πρέπει να συνεχίσουμε και όταν δεν έχουμε ανεβασμένες μορφές κινητοποιήσεων, με κοινές εκδηλώσεις και δράσεις, σε μέτωπα όπως η Υγεία, η Παιδεία, τα διόδια, το φορολογικό κ.ά. Δηλαδή, ο συντονισμός να παίρνει άλλες μορφές, όταν δεν υπάρχουν τρακτέρ στους δρόμους. Οπως για παράδειγμα σήμερα, με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, συντονίζονται αγροτοπαραγωγοί με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, για να κρατήσουν το μεροκάματό τους και να μη διωχτούν από αυτές.

Να βγάλουν οι αγρότες συμπεράσματα

-- Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στις επικείμενες εκλογές; Ποιους στόχους βάζει το αγροτικό κίνημα για το επόμενο διάστημα;

Β. Μπ.: Συνδυάζουμε τις ευρωεκλογές, περιφερειακές και τοπικές εκλογές προβάλλοντας και τις θέσεις μας για την αγροτική παραγωγή, με τη συνέχεια επιμέρους αγροτικών κινητοποιήσεων και οργάνωση αγροτικών συλλόγων στην κατεύθυνση ανασύνταξης και ενίσχυσης του αγροτικού κινήματος, της συμμαχίας.

Ηδη, σε αρκετές περιοχές, νέοι αγρότες σε ηλικία και σε δράση, επέλεξαν να είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκτιμώντας τη στάση των κομμουνιστών στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Δυναμώνουμε τους αγροτικούς συλλόγους τους υπάρχοντες, επιδιώκουμε να φτιάξουμε όπου μπορούμε καινούργιους ή στηρίζουμε επιτροπές αγωνιζόμενων αγροτών και προκαλούμε Γενικές Συνελεύσεις για την εκτίμηση των κινητοποιήσεων και τη συνέχεια που δίνουμε. Σε περιοχές που δεν έχουμε τίποτα, φτιάχνουμε επιτροπές ΠΑΣΥ, ενώ επιδιώκουμε την ουσιαστική βοήθεια συντονισμού εκεί που δεν υπάρχει Ομοσπονδία. Θέλουμε η ΠΑΣΥ, όπου είναι δυνατό, να παίξει ρόλο συντονισμού σε επίπεδο περιφέρειας.

Ταυτόχρονα, καλούμε τους αγρότες με την πείρα τους να βγάλουν συμπεράσματα και να χρησιμοποιήσουν το όπλο της ψήφου και στις τριπλές εκλογές για να ενισχύσουν τη φωνή τους, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η πείρα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις είναι κριτήριο για την ενίσχυση του ΚΚΕ

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τους Ρίζο Μαρούδα και Βαγγέλη Μπούτα, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αντίστοιχα

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και τον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για τα συμπεράσματα και την πείρα από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, πώς αυτές βοηθούν στη συνειδητοποίηση ότι η ΚΑΠ καταστρέφει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Τα ζητήματα που πραγματεύεται η συνέντευξη με τους δυο αγροτοσυνδικαλιστές είναι αντικείμενο συζήτησης στις καθημερινές περιοδείες που κάνουν στα χωριά της Θεσσαλίας, τα οποία αποτέλεσαν τους βασικούς «αιμοδότες» του μπλόκου της Νίκαιας στις αγροτικές κινητοποιήσεις που κορυφώθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη.

Από αυτή την άποψη, τα συμπεράσματα από τους αγώνες των αγροτών, από τον τρόπο που στάθηκαν τα κόμματα και οι άλλες δυνάμεις απέναντί τους, το ξεδιάλεγμα των εχθρών και των «φίλων» της αγωνιζόμενης αγροτιάς πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ σε δήμους, περιφέρειες και στην Ευρωβουλή.

***

-- Τι ήταν αυτό που έβγαλε τους αγρότες στους δρόμους και πώς αποτιμάτε τις φετινές κινητοποιήσεις;

Από την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο μπλόκο της Νίκαιας
Από την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο μπλόκο της Νίκαιας
-- Ρίζος Μαρούδας: Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήρθαν ως αποτέλεσμα μιας σχετικά ανεβασμένης διάθεσης των αγροτών, στην οποία έπαιξε ρόλο και η δυσαρέσκεια για τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν και πυροδότησαν αντιδράσεις απέναντι στην κυβέρνηση.

Τα αίτια των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων αντικειμενικά αναπτύχθηκαν στο έδαφος των οξυμένων προβλημάτων που βιώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Οι φόροι, τα χαράτσια, που στη διετία 2012-2013 έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, το μειωμένο αγροτικό εισόδημα, τα χρέη που πνίγουν, οι καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων, τα ακριβότερα αγροτοεφόδια κ.ά. έχουν συντελέσει ώστε να συνειδητοποιείται αφενός η δυσκολία να ξαναγίνει ο κύκλος της αγροτικής παραγωγής, αφετέρου η απειλή των κατασχέσεων, όταν την ίδια στιγμή δίνονται φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια σε εφοπλιστές, τραπεζίτες, επιχειρηματικούς ομίλους.

Η αφορμή για τις κινητοποιήσεις ήταν το φορολογικό, αφού το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών θα πλήρωνε άμεσο φόρο για πρώτη φορά, τόσο για το χωράφι, όσο και για το εισόδημα 13% από το πρώτο ευρώ. Αλλά και όσοι έκαναν φορολογικές δηλώσεις, θα πλήρωναν πολλά περισσότερα από όσα πληρώνουν μέχρι σήμερα.

-- Βαγγέλης Μπούτας: Η αγανάκτηση ήταν συσσωρευμένη και παρά τη συνολική υποχώρηση των αγωνιστικών διαθέσεων του λαϊκού κινήματος, το δυνάμωμα των αντιλήψεων περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων, που γεννούσαν απογοήτευση, την έλλειψη αγροτικού κινήματος, με λίγους Αγροτικούς Συλλόγους, αδύνατη οργάνωση από τους Συλλόγους και Συλλόγους-σφραγίδες, σημαντικό τμήμα των αγροτών πήρε μέρος στον αγώνα. Ποσοτικά ήταν μεγαλύτερο και σε περισσότερες περιοχές σε σύγκριση με το 2013. Μαζική συμμετοχή υπήρχε και σε όλα τα μπλόκα.

Ο Βαγγέλης Μπούτας μιλάει στους αγρότες, στο μπλόκο της Νίκαιας
Ο Βαγγέλης Μπούτας μιλάει στους αγρότες, στο μπλόκο της Νίκαιας
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις το 2014, από την άποψη του πλαισίου πάλης, του φορέα συντονισμού τους, σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσαν συνέχεια εκείνων του 2013. Δηλαδή το 2013 φτιάχτηκε το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων, το οποίο πήρε πρωτοβουλία για τη συνέχεια και το 2014.

Ο «χάρτης» των μπλόκων

-- Πώς προετοιμάστηκαν οι κινητοποιήσεις;

-- Ρ. Μ.: Προετοιμασία υπήρχε με διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, με συμμετοχή της αγροτιάς στην πανεργατική απεργία της 6ης Νοέμβρη 2013, που στην Καρδίτσα πήρε τη μορφή μαζικού αγροτικού συλλαλητηρίου. Σε πολλές περιοχές έγιναν κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ΟΠΕΚΕΠΕ - ΕΛΓΑ - τράπεζες, με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών, Συλλόγων και Επιτροπών που γενικά συσπειρώνονται ή επηρεάζονται από τη δράση της ΠΑΣΥ.

Μαζική, με 450 αγρότες, ήταν η πανθεσσαλική συγκέντρωση των Ομοσπονδιών που έγινε στη Λάρισα, στις 10 Δεκέμβρη και έδωσε ώθηση για ενημερωτικές περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά. Υπήρχαν διαθέσεις για να κινητοποιηθούν οι αγρότες με τη μορφή των μπλόκων.

Εγκαιρα κωδικοποιήθηκε το πλαίσιο των αιτημάτων, ώστε να γίνει όσο μπορούσε καλύτερα ο διαχωρισμός των μικρών και μεσαίων αγροτών από τους μεγάλους, που πάλευαν ενάντια στα χαράτσια και τις κατασχέσεις, να έχουν δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. Ταυτόχρονα, μερικά από αυτά τα αιτήματα έρχονταν σε σύγκρουση με την ΕΕ (τιμές παραγωγού, αφορολόγητο πετρέλαιο κ.ά.).

Τρακτέρ παρατεταγμένα στο μπλόκο της Νίκαιας
Τρακτέρ παρατεταγμένα στο μπλόκο της Νίκαιας
Αυτό το πλαίσιο αιτημάτων έγινε αποδεκτό και από μπλόκα αγροτών που δεν είχαν καμιά προηγούμενη σχέση με την ΠΑΣΥ, έστω με Ομοσπονδίες της. Η υιοθέτησή του δημιούργησε προβλήματα στην επιρροή αγροτοσυνδικαλιστών των κυβερνητικών κομμάτων και εν μέρει του ευρωμονόδρομου. Τα αιτήματα ήταν σημείο αναφοράς και συσπείρωσης των μπλόκων στο συντονισμό τους, αν και εμπλουτίζονταν και με τα πιο ειδικά προβλήματα κατά τόπο.

Tα αιτήματα στα μπλοκ επιρροής της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποσπασματικά, με εξαίρεση το αίτημα για τροποποίηση στο φορολογικό νομοσχέδιο και επικέντρωσαν στη διαβούλευση και όχι στη λύση οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί η κυβερνητική και ευρωκοινοτική αγροτική πολιτική.

-- Πώς διαμορφώθηκε ο χάρτης των μπλόκων στη διάρκεια της κινητοποίησης;

-- Β. Μπ.: Η Νίκαια αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στο πανελλαδικό συντονισμό, αλλά και στην αντιπαράθεση με την προσπάθεια να λειτουργήσει το μπλόκο της Κουλούρας ως το κέντρο του πανελλαδικού συντονισμού, να παίξει ηγετικό ρόλο, προσπάθεια που στηρίχτηκε από τα ΜΜΕ, αλλά και με συκοφαντίες για τους κομμουνιστές αγροτοσυνδικαλιστές. Ακόμα και τώρα, στην προεκλογική περίοδο, δεν μας καλούν, δεν μας προβάλλουν, ούτε στα τοπικά ΜΜΕ. Φοβούνται να μην ακουστεί η φωνή μας υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων, εργατοϋπαλλήλων, συνταξιούχων.

Ο Ρίζος Μαρούδας, κεντρικός ομιλητής στο γιορτασμό του Κιλελέρ, που φέτος οργανώθηκε από την Πανελλαδική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων
Ο Ρίζος Μαρούδας, κεντρικός ομιλητής στο γιορτασμό του Κιλελέρ, που φέτος οργανώθηκε από την Πανελλαδική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων
Γι' αυτό η «Πρωτοβουλία», που είχε επίκεντρο το μπλοκ της Κουλούρας, επισκέφτηκε όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ. Αντίθετα, το Πανελλαδικό Συντονιστικό (Νίκαια) το επισκέφτηκε το ΚΚΕ, ενώ η αντιπροσωπευτική επιτροπή του επισκέφτηκε όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής. Να ξέρετε ότι στο μπλόκο της Νίκαιας συμμετείχαν αγρότες που ψήφιζαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, δυσαρεστημένοι, που σήμερα σκορπούν την ψήφο τους σε διάφορα κόμματα, όμως εμπιστεύονται τις Ομοσπονδίες και το ΚΚΕ στους αγώνες. Ομως τώρα, μπροστά στις εκλογές, αρκετοί προβληματίζονται και για την ψήφο τους.

Επίσης, στη Θεσσαλία, αν και προσπάθησαν, δεν κατόρθωσαν να φτιάξουν δυναμικά μπλοκ της επιρροής της ΠΑΣΕΓΕΣ και των άλλων φιλοευρωενωσιακών δυνάμεων. Η ΚΑΠ αντικειμενικά μπαίνει στο πεδίο της ιδεολογικής πολιτικής πάλης, των αντιθέσεων μεταξύ μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών και της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Σήμερα έχει μεγαλύτερη επίδραση η άποψή μας για την ΚΑΠ και την ΕΕ, αν και υπάρχουν ακόμη ελπίδες από την κοινοτική επιδότηση. Στην κατεύθυνση αξιοποίησης της νέας ΚΑΠ 2014-2020 έγιναν παρεμβάσεις από δυνάμεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και προσπάθεια για τον εξωραϊσμό της, αν και κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση και θα φέρει νέα βάσανα και φτώχεια στους μικρομεσαίους αγρότες.

Η αξία της αλληλεγγύης

-- Πόσο συνέβαλε η αλληλεγγύη στη διάρκεια και την αντοχή των κινητοποιήσεων;

-- Β. Μπ.: Μορφές αλληλεγγύης εκφράστηκαν και στα μπλόκα που συντονίζονταν με το μπλοκ της Νίκαιας, όπου κυριαρχούσε η επιρροή του πλαισίου της ΠΑΣΥ, αλλά και σε μπλόκα επιρροής της ΠΑΣΕΓΕΣ (Κουλούρα, «Πρωτοβουλία») και του ΣΥΡΙΖΑ (Πελοπόννησος). Γενικά, οι αγροτικές κινητοποιήσεις δημιούργησαν θετικό κλίμα.

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα, σε πόλεις και χωριά, εκφράστηκε η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, αλλά και την ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ. Παρεμβάσεις αλληλεγγύης υπήρχαν και μέσω άλλων μαζικών οργανώσεων, επαγγελματιών, όπως των φορτηγατζήδων στη Νίκαια, των ΕΒΕ στην Πελοπόννησο κ.ά. Αναπτέρωσαν το ηθικό για δράση, δημιούργησαν ενθουσιασμό, πράγμα που εκφραζόταν έντονα και στις κομματικές συγκεντρώσεις και περιοδείες.

Η στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων

-- Ποια ήταν η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα των αγροτών και τα αιτήματά τους;

Ρ. Μ.: Η κυβέρνηση ανησύχησε από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, γιατί διαμόρφωναν αντικυβερνητικό κλίμα. Ωστόσο, υπήρχαν και δικές της εσωτερικές αντιθέσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει, κυρίως αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ. Φάνηκε ότι υπήρχαν και προχειρότητες, κακοτεχνίες, στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση δούλεψε οργανωμένα και με σχέδιο για να μη μαζικοποιηθεί το μπλόκο της Νίκαιας. Στις άλλες περιοχές που υπήρχαν τέτοια μπλόκα, δεν έκανε προσπάθεια να εμποδίσει τη συμμετοχή.

Στα μπλόκα που δεν είχε επιρροή, υπήρχαν άνθρωποί της που έκφραζαν δυσαρέσκεια, γκρίνιαζαν για να επηρεάσουν και άλλους, να διασπείρουν αμφισβήτηση και απογοήτευση με διάφορες δικαιολογίες. Είχε μεγαλύτερο έλεγχο στα ΜΜΕ και στα τοπικά, που περιόρισαν δραστικά την προβολή και υπονόμευσαν το μπλόκο της Νίκαιας, πρόβαλλαν εκείνο της Κουλούρας, το οποίο ήταν πολύ μικρότερης έκτασης ως προς τον αριθμό των τρακτέρ, αλλά εκεί συγκεντρώνονταν κυρίως οι συνδικαλιστές της ΓΕΣΑΣΕ, που ουσιαστικά έχει διαλυθεί.

Β. Μπ.: Η γραμμή διάσπασης του λαϊκού κινήματος, με το επιχείρημα ότι οι αγρότες δε θέλουν να πληρώνουν φόρους, ενώ οι μισθωτοί πληρώνουν, που προσπάθησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για να συκοφαντήσει τον αγώνα, δεν πέρασε, αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά.

Επίσης, κυβερνητικοί βουλευτές, πιεζόμενοι από αγρότες της περιοχής τους, έκαναν παρεμβάσεις στο υπουργείο Οικονομικών και Ερωτήσεις, παρουσιάζοντας μικροδιαφοροποιήσεις ως προς το φορολογικό, που όμως τελικά το ψήφισαν και είναι εκτεθειμένοι. Ετσι, κάτω από πιέσεις, η κυβέρνηση διόρθωνε ορισμένες ρυθμίσεις. Πήρε πίσω την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων, αύξησε το όριο του τζίρου για υποχρεωτική κράτηση παραστατικών από τα 10.000 ευρώ, στα 15.000 ευρώ, μετέθεσε το τέλος επιτηδεύματος για 5 χρόνια. Δεν είναι βέβαια τίποτε ουσιαστικό, αλλά δέχτηκε πίεση.

Για όλα αυτά, έγινε συζήτηση στα μπλόκα, βγήκαν ανακοινώσεις από την ΠΑΣΥ, τις Ομοσπονδίες, το Συντονιστικό.

- Πώς κρίνετε τη στάση των άλλων κομμάτων;

Β. Μπ.: Η στάση των άλλων κομμάτων απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις δίνει την ευκαιρία στους μικρομεσαίους αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα, να δουν καλύτερα ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι τους κοροϊδεύουν. Για παράδειγμα ,οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν μαζί με τις συγκροτημένες κυβερνητικές, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τα απομεινάρια της ΓΕΣΑΣΕ. Ημασταν απέναντι. Οπου συμμετείχε σε μπλόκο που επηρεάζαμε, είτε είχε διακριτική και άτονη παρουσία γιατί δεν είχε δυνάμεις, όπως στη Νίκαια ή προσπαθούσε να υπονομεύσει, όπως στο Καναλάκι Πρέβεζας.

Επίσης, στη Βουλή δεν έκανε τίποτα σπουδαίο που να εκφράζει την ένθερμη στήριξη του αγώνα της αγροτιάς. Τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διαχειριστικά και δεν έρχονταν σε αντίθεση με την ΚΑΠ. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν έντονη αντι-ΚΚΕ στάση και συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ (Κορινθία). Μάλιστα, σε ορισμένα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές εκλογές είναι ήδη μαζί, όπως στη Βυτίνα.

Ρ. Μ.: Η στάση που κράτησε το ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα. Από την αρχή και έγκαιρα ο ΓΓ της ΚΕ επισκέφτηκε τα αγροτικά μπλόκα σε Νίκαια, Αερινό, Σέρρες. Φάνηκε ότι από την αγροτιά υπάρχει εκτίμηση στο Κόμμα.

Το ΚΚΕ έκανε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή για τα ζητήματα των αγροτών. Βοήθησε και συνέβαλε στην έκφραση αλληλεγγύης, με τη δράση μελών, οπαδών και φίλων μέσα από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, στην οργάνωση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 διαδηλωτές. Δημιούργησε έτσι αισιοδοξία και καλλιέργησε τη δυναμική που δίνει η κοινή δράση, ο συντονισμός, η κοινωνική συμμαχία, και αυτό είναι πείρα, είναι παρακαταθήκη.

Μάλιστα, μπροστά στις τριπλές εκλογές και κυρίως για τις ευρωεκλογές, μπορούμε πιο επιχειρηματολογημένα να αποκαλύψουμε τους στόχους της ΚΑΠ, κάθε κυβερνητικής, φιλοευρωκοινοτικής πολιτικής στο αγροτικό.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org