Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Την ανάγκη της κλιμάκωσης της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων μεταφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Νίκος Ξουράφης, αφού δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για «μορατόριουμ». Συνοψίζοντας την όλη κατάσταση, τονίζει ότι «δεν μπορεί σε μια περιοχή όπου, πέρα από τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, χιλιάδες Πειραιώτες δουλεύουν στη Δυτική Αττική με καθημερινά κρούσματα - π.χ. σε χημική βιομηχανία εμφανίστηκαν 30 κρούσματα - και ταυτόχρονα λειτουργούν τόσες ρυπογόνες επιχειρήσεις που επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας του λαού, να μη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των σωματείων. Επιπλέον, τα νοσοκομεία είναι σε αυτά τα χάλια, ακόμα και κλινικές στο Ογκολογικό "Μεταξά" μπαίνουν σε καραντίνα».

«Ολόκληρος ο Πειραιάς, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, κοντεύει να μετατραπεί σε μία υγειονομική βόμβα», σημειώνει με αγωνία. «Χωρίς τη δράση των συνδικάτων και των φορέων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη», γι' αυτό «η απάντηση σήμερα εκφράζεται με άμεσες διεκδικήσεις προς το κράτος και την εργοδοσία, χωρίς φόβο μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, με συλλογικά οργανωμένο και ταξικό αγώνα», απαιτώντας εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, όπως επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μέτρα στους χώρους δουλειάς.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αγωνιστικός συναγερμός για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού
  • Παμπειραϊκό συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Απρίλη
  • Εστίες διασποράς τα εργοστάσια, το λιμάνι, τα καράβια, τα σούπερ μάρκετ

Αγωνιστικός συναγερμός ηχεί στα εργοστάσια, στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στα καράβια, στο λιμάνι, στις εργατογειτονιές, σε όλο τον Πειραιά, που εξακολουθεί να παραμένει σταθερά στο «βαθύ κόκκινο», με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ να λένε ότι καθημερινά καταγράφονται 400 κρούσματα, ενώ οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες θρηνούν δεκάδες νεκρούς.

Σωματεία και φορείς αποφάσισαν νέο παμπειραϊκό συλλαλητήριο για τις 3 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στο Πασαλιμάνι, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η οποία φέρει ατόφια και τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, παίζει με την ίδια τη ζωή του λαού και στέλνει ανθρώπους στο θάνατο. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν αποφάσισαν επίσης κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος στις 5 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., για τα περιβαλλοντολογικά εγκλήματα από την επιχειρηματική δράση της COSCO, των καζανιών του θανάτου και τώρα με τη δημιουργία νέας χωματερής.

Είναι παραπάνω από έγκλημα ότι στην πειραιώτικη περιφέρεια, με τεράστιους χώρους δουλειάς και χιλιάδες εργαζόμενους, όπως το εμπορευματικό λιμάνι, τα ακτοπλοϊκά πλοία, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τα εργοστάσια, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων είναι ελλιπή έως ανύπαρκτα με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η διασπορά.

Τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν γίνει πια μιας νόσου, βρίσκονται σε κατάσταση εμφράγματος από τις τραγικές ελλείψεις, με τραγικά αποτελέσματα τόσο για ασθενείς με κορονοϊό όσο και με άλλα νοσήματα. Κι ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε ράντζα αντί σε εξοπλισμένες ΜΕΘ στα Νοσοκομεία της Νίκαιας και στο «Τζάνειο», ο ιός διασπείρεται στο ογκολογικό «Μεταξά», με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους καρκινοπαθείς, την ίδια στιγμή το ιδιωτικό «Metropolitan» μένει αναξιοποίητο αφού η κυβέρνηση δεν το επιτάσσει και οι επιχειρηματίες - κλινικάρχες θησαυρίζουν.

Σε εργατουπόλεις του Πειραιά (π.χ. Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα) που υποφέρουν από τη ρυπογόνα δράση των μονοπωλιακών ομίλων (COSCO, «καζάνια του θανάτου», «Oil One», σκουπιδότοπος στο Σχιστό όπου σχεδιάζεται και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων), θερίζουν ο καρκίνος και άλλες σοβαρές ασθένειες, η θεραπεία των οποίων τώρα πάει πίσω. Εξίσου σοβαρές είναι οι επαγγελματικές ασθένειες για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτούς τους χώρους, κατάσταση που επιτείνει η έλλειψη μέτρων προστασίας από τους εργοδότες γιατί αυτά ...κοστίζουν.

...τους έστειλαν αριθμό πρωτοκόλλου

«Στο Ογκολογικό Νοσοκομείο "Μεταξά" εμείς έχουμε δική μας πτέρυγα. Δεν υπάρχει συνάδελφος από τα 50 και μετά που να μην έχει ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Ακης Αντωνίου. Τη βαριά και επικίνδυνη φύση της δουλειάς απογειώνει η διαχρονική έλλειψη των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στα επισκευαζόμενα πλοία, ενώ τώρα οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κορονοϊό. «Υπάρχουν εκατοντάδες κρούσματα», συνεχίζει ο Ακης Αντωνίου, προσθέτοντας ότι θα ήταν πολύ πιο τραγική η κατάσταση αν δεν παρενέβαιναν καθημερινά τα σωματεία, όπως έγινε πρόσφατα, αναγκάζοντας π.χ. την εργοδοσία στο ναυπηγείο Σπανόπουλου να αυξήσει τα δρομολόγια στις λάντζες που μεταφέρουν τους εργαζόμενους από Πέραμα προς Κυνοσούρα Σαλαμίνας για να μην είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παραρτήματος, «από την αρχή της πανδημίας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία, στον ΕΟΔΥ, σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως, για παράδειγμα, για τη διενέργεια εβδομαδιαίων τακτικών μαζικών τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους, στους εργαζόμενους της Ζώνης, στους τεχνικούς Ασφαλείας, όλους όσοι μπαινοβγαίνουν στη Ζώνη. Αλλά και στα πληρώματα των επισκευαζόμενων πλοίων». «Η μόνη απάντηση που πήραμε ήταν από τον ΕΟΔΥ και αυτό την τρίτη φορά που στείλαμε την επιστολή μας. Η απάντηση ήταν ότι ...πήραμε αριθμό πρωτοκόλλου».

Αυξάνονται τα κρούσματα και στα καράβια

Τα 120 κρούσματα μέσα στο επιβατηγό πλοίο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» πριν από ένα χρόνο ακριβώς δεν φάνηκε να ανησύχησαν ιδιαίτερα κυβέρνηση και εφοπλιστές. Τα πλοία της ακτοπλοΐας πέρα από τους ναυτεργάτες μεταφέρουν και κόσμο από και προς τα νησιά. Παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να μη λαμβάνονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα, με τα κρούσματα να αυξάνονται στα πληρώματα. Δώδεκα κρούσματα είχαν εντοπιστεί μέσα στο Φλεβάρη στο «ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ», 10 στο «ΚΥΔΩΝ», 12 στο «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» κ.α.

Οπως μας λέει ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, πριν ακόμα από την έξαρση της πανδημίας, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις προς το υπουργείο Ναυτιλίας, τις ναυτιλιακές εταιρείες και όλους τους αρμοδίους είχαν θέσει στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων τους την προστασία της ζωής, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Προειδοποιούσαμε ότι οι οδηγίες που έδινε ο ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές συνθήκες που ζουν οι ναυτεργάτες στα πλοία. Οτι απαιτούνταν αυξημένα μέτρα με συχνούς, οργανωμένους προληπτικούς ελέγχους, με ευθύνη των εταιρειών και της κυβέρνησης κάθε πλοίο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον συχνό καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων, για την ατομική προστασία των ναυτεργατών, όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά. Να μη γίνει καμία απόλυση ναυτεργάτη και καμία μείωση των οργανικών συνθέσεων κ.ά.

Οι διεκδικήσεις μας για την υγεία ήταν άλλωστε ψηλά και κατά την τελευταία 3ήμερη απεργιακή μάχη των ναυτεργατών. Ωστόσο κυβέρνηση και εφοπλιστές δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, τα απανωτά δρομολόγια των πλοίων, τα ταξίδια - "οδύσσεια" (απόρροια της μείωσης του στόλου από τους εφοπλιστές για την κερδοφορία τους) που εξουθενώνουν τους ναυτεργάτες δεν "επιτρέπουν" ουσιαστικούς ελέγχους και απολύμανση». Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει επίσης ότι υπάρχουν περιστατικά που αποκρύβονται από τις αρμόδιες αρχές για να μη σταματήσει το πλοίο. Για παράδειγμα, πριν από λίγες μέρες από καταγγελίες ναυτεργατών έγινε γνωστό ότι υπάρχει κρούσμα στο «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΤΜΟΣ».

Τα «πρωτόκολλα» ράβονται στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων

Στις προβλήτες των εμπορευματικών σταθμών (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού του Πειραιά, ενός από τους μεγαλύτερους εργασιακούς χώρους του Λεκανοπεδίου, όπου επιπλέον οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με τα πληρώματα των διερχόμενων τεράστιων κοντεϊνεράδικων, τα ...μέτρα που παίρνει η εργοδοσία, πατώντας στην «ασυλία» που της παρέχει η κυβέρνηση, είναι «μια απλή μάσκα και κάνα - δυο μπουκαλάκια αντισηπτικά που δίνονται κατά καιρούς, 3 - 4 σαπουνιέρες για 2.000 άτομα και τα ηχογραφημένα μηνύματα που ακούγονται από τα μεγάφωνα να τηρούμε αποστάσεις», για «να σου υπενθυμίζουν ότι εσύ έχεις την ευθύνη». Την κατάσταση αυτή μας μεταφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (των εργαζομένων στις προβλήτες 2 και 3), Μάρκος Μπεκρής.

Κι ενώ μιλάμε για μια δουλειά που από τη φύση της απαιτεί επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς (π.χ. κουβούκλια γερανών, εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς κ.λπ.), τίποτα τέτοιο δεν έχει γίνει. Το σωματείο κατ' επανάληψη έχει στείλει έγγραφα προς τον ΕΟΔΥ, σε υπουργεία κ.α. για να σταλούν κλιμάκια στο χώρο, να γίνουν περιοδικοί έλεγχοι για το αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας κ.ά. Ομως, «δεν έχουμε πάρει ούτε απάντηση». Τα πρωτόκολλα της κυβέρνησης, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα «σταματούν μπροστά στις πύλες των χώρων δουλειάς», εκεί «δεν αγγίζουμε», λέει ο πρόεδρος, αφού το λιμάνι δεν πρέπει να σταματήσει δευτερόλεπτο τη λειτουργία του, την ολοένα και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς και την εκμετάλλευση των εργατών. Οι προτάσεις του σωματείου ακόμα και για ομαδοποιημένες βάρδιες, για να είναι πιο προστατευμένοι οι εργαζόμενοι και πιο εύκολη η ιχνηλάτηση, βρίσκουν τοίχο. Δεν δίνεται ακριβής αριθμός κρουσμάτων και τεστ θα γίνουν μόνο εκεί που θα εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, δηλαδή όταν είναι ήδη αργά. «Από ήρωες που μας έλεγαν ότι είμαστε στην πρώτη φάση της πανδημίας που κρατήσαμε τα λιμάνια ανοιχτά, νιώθουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι. Πάνω από όλα η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Δεν υπάρχει «αλυσίδα» που να μην έχει κρούσματα

Ο νεκρός εργαζόμενος από κορονοϊό, πριν από λίγες μέρες, σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, αναδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί και στον Πειραιά στον συγκεκριμένο κλάδο, όπου τα κρούσματα είναι καθημερινά και τίθενται σε κίνδυνο ζωές τόσο των εργαζομένων όσο και των πελατών. Η εικόνα θα ήταν πιο δραματική αν δεν υπήρχε η καθοριστική παρέμβαση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά για τη λήψη μέτρων.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου, Νάσος Γεροπαναγιώτης, χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου, ακόμα και για να μπει για παράδειγμα, πλεξιγκλάς στα ταμεία καταστημάτων, ή για να δίνονται μέσα ατομικής προστασίας. «Ακόμα κι αυτό όμως δεν ισχύει παντού. Υπάρχουν χώροι όπου δεν τηρούνται ούτε τα ελάχιστα. Παράλληλα η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών δεν επιτρέπει τακτικούς ελέγχους. Ευπαθείς ομάδες συναδέλφων δεν παίρνουν άδεια γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με τα 534 ευρώ. Το Σωματείο διεκδικεί να δοθεί άδεια σε αυτούς τους εργαζόμενους με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη. Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της δουλειάς, εργοδότες αναγκάζουν εργαζόμενους που έχουν συμπτώματα να δουλεύουν μέχρι να βγει το τεστ ή να γίνει το επαναληπτικό. «Από το μητρώο του Σωματείου δεν υπάρχει αλυσίδα που να μην έχει κρούσματα», σημειώνει, φωτίζοντας την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Ενας γενικός γιατρός για τους 1.000 πρόσφυγες στο Σχιστό!

Στα όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς έρχεται να προστεθεί η έλλειψη μέτρων προστασίας στη δομή προσφύγων στο Σχιστό. Για 950 άτομα υπάρχει ένας γενικός γιατρός για ελάχιστες ώρες και ένας παιδίατρος 3 φορές τη βδομάδα. Το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει γιατρός. Ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, θυμίζει ότι ο καταυλισμός πριν από λίγους μήνες ήταν σε καραντίνα, ενώ ακόμα καταγράφονται κρούσματα. Αν τα απογεύματα ή τα Σαββατοκύριακα γίνει κάτι αυτός που θα ειδοποιηθεί θα είναι ο αστυνομικός, όμως από εκεί και πέρα είναι άγνωστο τι θα γίνει. Η δομή βρίσκεται 100 μέτρα μακριά από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Σχιστού επιτείνοντας τους κινδύνους για την υγεία τους.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΑΡΓΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ
Κρατικό χρήμα, «συμφέρουσες» επιχειρηματικές συμπράξεις... και οι λαοί εκτεθειμένοι

LaPresse

Την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς, ενώ μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χάσμα των εμβολιασμών ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και τις «φτωχές» χώρες.

Οσο περνούν οι μήνες, επιβεβαιώνεται όλο και πιο καθαρά ότι είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και το κριτήριο του κέρδους αυτά που βάζουν τη σφραγίδα τους τόσο στα διαλυμένα δημόσια συστήματα Υγείας και την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των λαών, όσο και στους ρυθμούς «χελώνας» στους εμβολιασμούς.

Η ανάγκη της ανθρωπότητας για ραγδαία αύξηση της παραγωγής των εμβολίων, για συντονισμένη αξιοποίηση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων για αυτό τον σκοπό και για παγκόσμια κατανομή που να εξασφαλίσει τελικά ανοσία σε όλο τον πλανήτη, προστατεύοντας και από νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις, είναι ασυμβίβαστη με το εμβόλιο - εμπόρευμα, με τις πατέντες που είναι συνυφασμένες με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Είναι ασυμβίβαστη με την παραγωγή με κριτήριο το κέρδος των φαρμακοβιομηχανιών, με την αξιοποίηση των εμβολίων ως «όπλου» στους εντεινόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, τόσο με τον λεγόμενο «εθνικισμό των εμβολίων» όσο και με τη «διπλωματία των εμβολίων».

Οπως έγινε και με την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορονοϊού, η επέκταση της παραγωγικής ικανότητας των βιομηχανιών για τα εμβόλια προχωρά μόνο στο βαθμό που τα καπιταλιστικά κράτη μπαίνουν «μπροστά» για να εγγυηθούν την κερδοφορία των φαρμακευτικών ομίλων, για να τους χρηματοδοτήσουν για μια ακόμα φορά από το ξεζούμισμα των λαών για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ή την επέκταση υπαρχόντων, για την πρόσληψη προσωπικού κ.λπ., οι φαρμακοβιομηχανίες αυξάνουν την παραγωγική τους ικανότητα.

Με το ίδιο κριτήριο, καθώς και με βάση τις γεωπολιτικές προτεραιότητες των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών, προχωρούν και επιχειρηματικές «συμπράξεις»: Συμφωνία «Johnson & Johnson» - «Merck» στις ΗΠΑ, η «Sanofi» θα παράγει στη Γαλλία το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» και των «Pfizer»-«BioNTech», η γερμανική «IDT Biologika» των «Johnson & Johnson» και «AstraZeneca», συμφωνίες και διαπραγματεύσεις για παραγωγή του ρωσικού «Sputnik V» σε ευρωπαϊκά εργοστάσια και στην Ινδία κ.ά.

Ακόμα κι όταν φαρμακευτικές εταιρείες αδειοδοτούν άλλες για να παράξουν το εμβόλιό τους, κριτήριο της έκτασης της παραγωγής είναι πάντα το κέρδος. Πολλοί οικονομολόγοι της Υγείας παρατηρούν ότι το σημερινό μοντέλο με ελεγχόμενη αύξηση της παραγωγής, με συγκεκριμένες παραγγελίες και παραδόσεις όποτε είναι «δυνατόν», είναι ιδανικό για τη φαρμακοβιομηχανία. Στο μεταξύ, καθυστερούν σημαντικά οι εμβολιασμοί, προκύπτουν μεταλλάξεις και μόνοι χαμένοι είναι οι λαοί...

Το παράδειγμα των ΗΠΑ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές κυβερνήσεις - τόσο η προηγούμενη του Ντ. Τραμπ, όσο και η σημερινή του Τζο Μπάιντεν - έχουν ξεκαθαρίσει πως προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός του ντόπιου πληθυσμού και σε γενικές γραμμές «ό,τι παράγεται στις ΗΠΑ, θα παραμένει στις ΗΠΑ».

Η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος «Warp Speed» άρχισε από νωρίς να χρηματοδοτεί την επέκταση και μετατροπή φαρμακευτικών εργοστασίων. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια - χρήματα του αμερικανικού λαού - είχαν δημιουργηθεί μετά την πανδημία της γρίπης H1N1 το 2009. Με το ξέσπασμα της σημερινής πανδημίας, τουλάχιστον δύο από αυτές τις εγκαταστάσεις έγιναν μέρος του «Operation Warp Speed», παράγοντας εμβόλια των «Johnson & Johnson», «AstraZeneca» και «Moderna». Το ίδιο το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού επέβλεψε άμεσα ορισμένα κατασκευαστικά έργα.

Η αμερικανική κυβέρνηση ξέθαψε και τον νόμο περί «Αμυντικής Παραγωγής» (Defence Production - θεσπίστηκε κατά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κορέα). Συστατικά απαραίτητα για την παρασκευή εμβολίων, που παράγονται από άλλες αμερικανικές εταιρείες, τροφοδοτούν κατά προτεραιότητα τις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν εμβόλια σε αμερικανικό έδαφος. Η εξαγωγή εμβολίων σε άλλα κράτη ουσιαστικά απαγορεύεται, εκτός αν η κυβέρνηση κρίνει διαφορετικά και αν αυτό υπηρετεί τη δική της «διπλωματία των εμβολίων», όπως έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση Μπάιντεν με τον «δανεισμό» 4 εκατ. δόσεων εμβολίου της «AstraZeneca» σε Μεξικό και Καναδά, από τις δεκάδες εκατομμύρια δόσεις που κρατά «στοκαρισμένες».

Στην περίπτωση των εμβολίων, το «κεντρικό» κράτος και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λειτούργησαν «ρολόι», ακριβώς γιατί διακυβεύονταν τεράστια κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες και το γεωπολιτικό προβάδισμα στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για την «κούρσα των εμβολίων». Για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και προστασίας του αμερικανικού λαού... ομοσπονδιακή κυβέρνηση και πολιτείες έστηναν κάλπικο γαϊτανάκι για το ποιος φταίει. Την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν «σπατάλησε» ούτε ένα δολάριο στην αναβάθμιση των ουσιαστικά ανύπαρκτων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί (τουλάχιστον 560.000) - βασικά οι πιο φτωχοί και κοινωνικά αποκλεισμένοι - έχουν χάσει τη ζωή τους, δεσμεύτηκαν περίπου 14 δισ. δολάρια το 2020 για την ανάπτυξη, παραγωγή και αγορά εμβολίων.

Με δυο λόγια, όπως και σε άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ έδωσαν χρήματα του αμερικανικού λαού για να αναπτυχθούν εμβόλια, πλήρωσαν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και ξαναπλήρωσαν για να τα αγοράσουν!

Ακόμη όμως και στους εμβολιασμούς, οι πιο εξαθλιωμένοι Αμερικανοί και οι μετανάστες είναι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί στον μικρότερο βαθμό...

Το γερμανικό σχέδιο

Στη Γερμανία, το πρώην «Βακτηριακό Ινστιτούτο» στην πόλη Ντεσάου ετοιμάζεται να γίνει ένα πλήρες εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων. Η γερμανική εταιρεία «IDT Biologika» και η «AstraZeneca» - με τη συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης - σχεδιάζουν να επενδύσουν μόλις 100 εκατ. ευρώ για να επεκτείνουν το εργοστάσιο, με στόχο να παρασκευάζει 30 - 40 εκατ. δόσεις εμβολίων το μήνα από το τέλος του 2022. Παράγοντας το βασικό μέρος του εμβολίου και γεμίζοντας τα φιαλίδια, θα το καταστήσει έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της Ευρώπης και θα προσθέσει παραγωγική ικανότητα 360 εκατ. δόσεων ετησίως εντός της ΕΕ.

«Τελικά, είναι όπως στη βιομηχανία Ενέργειας, όπου το κράτος πληρώνει για να διατηρεί τα εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας σε εφεδρεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Σαξονία-Ανχαλτ, το οποίο στηρίζει την επένδυση που θα κάνει τη Γερμανία «πρωταθλητή παραγωγό εμβολίων» και εξαγωγών.

Το εργοστάσιο της «IDT Biologika» θα είναι επίσης σε θέση να παράγει εμβόλια για άλλες εταιρείες και, μαζί με ένα σύμπλεγμα εταιρειών στη Σαξονία-Ανχαλτ, αποτελούν το επίκεντρο μιας κυβερνητικής στρατηγικής, για να καταστήσει τη Γερμανία ένα νέο κέντρο παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη. Στόχος είναι ετήσια παραγωγική ικανότητα έως και 2 δισ. δόσεων από την IDT και άλλες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Reuters».

Εδώ να σημειωθεί ότι η Γερμανία - παρά την πανίσχυρη φαρμακοβιομηχανία της - στον τομέα των εμβολίων είναι καθαρός εισαγωγέας, με εμπορικό έλλειμμα 720 εκατ. δολαρίων στον τομέα αυτό. Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να το αλλάξει αυτό και επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη στήριξη και την παροχή κινήτρων για μακροχρόνια ικανότητα παραγωγής εμβολίων. Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των Γερμανών φαρμακοβιομηχάνων από την κυβέρνηση; Οι μακροπρόθεσμες «εγγυήσεις αγοράς» είναι πιο σημαντικές για τις επενδυτικές τους αποφάσεις, ακόμα και από την κρατική οικονομική βοήθεια...

Οι επενδύσεις εταιρειών και κρατών ήρθαν αφότου έγινε σαφές ότι ο νέος κορονοϊός ήρθε για να μείνει, ενώ και άλλες πανδημίες ενδέχεται να ξεσπάσουν στο μέλλον, όπως δηλώνουν επιστήμονες και αρχηγοί κρατών. Οι φαρμακευτικοί όμιλοι επωφελούνται άλλωστε και από τις μεταλλάξεις του ιού, εξασφαλίζοντας ότι θα χρειάζονται ετήσιοι εμβολιασμοί.

...και η «Φαρμακευτική Στρατηγική» της ΕΕ

Η περίπτωση της Γερμανίας είναι μια από τις πολλές ανά τον κόσμο και την Ευρώπη. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση υποσχέθηκε κρατικό χρήμα για ένα κέντρο παραγωγής εμβολίων με σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, ενώ Αυστρία, Δανία και Ισραήλ ανακοίνωσαν ένα Κοινό Ταμείο έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων δεύτερης γενιάς.

Ολα αυτά «κουμπώνουν» με τη «Φαρμακευτική Στρατηγική για την Ευρώπη», με βασική προτεραιότητα την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών», ιδιαίτερα στην έρευνα και καινοτομία και σε «στρατηγικούς» τομείς.

Οπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «η Ευρώπη πρόκειται να γίνει η κορυφαία ήπειρος παραγωγής εμβολίων πριν από το τέλος του έτους». Γι' αυτόν το σκοπό έχει συσταθεί μια ειδική ομάδα, ώστε η ΕΕ να είναι επίσης «η καλύτερα εξοπλισμένη για γρήγορη προσαρμογή της παραγωγής εμβολίων στις μεταλλάξεις ιών».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη - μέλη με ισχυρή φαρμακοβιομηχανία «παίρνουν θέση» για να εξασφαλίσουν συμφωνίες και επενδύσεις στο έδαφός τους, προς όφελος δικών τους ομίλων, αλλά και για την εξασφάλιση αυτάρκειας σε συνθήκες που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με ορατές συνέπειες και στο ζήτημα των εμβολίων, με περιορισμούς ή απαγορεύσεις εξαγωγών κ.ο.κ.

Συμφωνίες για παραγωγή του «SputnikV» στην Ευρώπη

Σε ένα τέτοιο φόντο εξελίσσονται και τα παζάρια ευρωπαϊκών μονοπωλίων της φαρμακοβιομηχανίας για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «SputnikV». Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις της ρωσικής πλευράς με μια σειρά από φαρμακοβιομηχανίες σε χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία κ.ά.

Καθώς οι ηγέτες χωρών του «σκληρού πυρήνα» της ΕΕ (Γερμανία, Ιταλία κ.ά.) τάσσονται υπέρ και ξεχωριστών συμφωνιών για το ρωσικό εμβόλιο «αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι», η πρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενη σε «σημαντικά εμπόδια» για την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), εστίασε περισσότερο ακριβώς στο οικονομικό - παραγωγικό κομμάτι, σημειώνοντας: «Τα τρέχοντα προβλήματα με το εμβόλιο της "AstraZeneca" (σ.σ. που παραδίδει λιγότερες από τις μισές δόσεις από αυτές που είχε συμφωνήσει με την ΕΕ) δείχνουν πόσο σημαντικά είναι ορισμένα ζητήματα: Είναι ο κατασκευαστής σε θέση να χορηγήσει το εμβόλιο στις απαιτούμενες ποσότητες; Πού είναι τα εργοστάσια, ποιες είναι οι δεσμεύσεις;».

Η Ισπανία μπορεί να αναδειχθεί σε ένα από τα μεγάλα κέντρα παραγωγής του «SputnikV» στην Ευρώπη, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) σε συνέντευξη σε ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Εχουμε συμφωνίες με 10 χώρες και πιστεύουμε ότι η Ισπανία θα ενταχθεί σύντομα στις τάξεις των κρατών με τα οποία συνεργαζόμαστε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία, αλλά η χώρα θέλει να περιμένει την απόφαση του ΕΜΑ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν φαρμακευτικές εταιρείες στην Ισπανία που μπορούν να παράγουν το εμβόλιό μας και τώρα παράγουν άλλα εμβόλια». Ως προς την ποσότητα των δόσεων, είπε πως «μετά τον Ιούνη θα είμαστε σε θέση να παράγουμε 15 εκατ. δόσεις (σ.σ. του εμβολίου για την Ευρώπη) και περισσότερες αργότερα».

Επίσης η ρωσική φαρμακοβιομηχανία «R-Pharm», η οποία παράγει το «SputnikV», προτίθεται να ξεκινήσει την παραγωγή του σκευάσματος στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2021 σε πόλη της Βαυαρίας.


Ε. Μ.

Δεν θέλουμε και δεν θα γίνουμε μια γενιά γιατρών συμβιβασμένων με την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής

Η ατομική ευθύνη να διαλέξεις πλευρά μεγαλώνει όσο επιδεινώνεται η κατάσταση

Οι νέοι ειδικευόμενοι που ξεκινήσαμε την ειδικότητά μας τον τελευταίο χρόνο ήρθαμε αντιμέτωποι, με τον πιο σκληρό τρόπο, με το πόσο απάνθρωπα αντιμετωπίζει το σύστημα την υγεία.

Καλούμαστε να εκπαιδευτούμε και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ένα σύστημα Υγείας που προσφέρει υπηρεσίες πολύ μακριά από τις ανάγκες των ασθενών. Νοσοκομεία με τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού, που προϋπήρχαν φυσικά της πανδημίας αλλά ξεγυμνώθηκαν πλήρως τον τελευταίο χρόνο. Γιατροί που επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ποιος έχει δικαίωμα στην εντατική φροντίδα μιας ΜΕΘ. Γιατροί εξουθενωμένοι, που καταλήγουν να γίνονται επικίνδυνοι για λάθη που κοστίζουν στον ασθενή. Βλέπουμε κόσμο να φοβάται να έρθει στα νοσοκομεία, να έρχονται όταν είναι πλέον πολύ αργά, να αναβάλλονται χειρουργεία και ασθένειες να επιδεινώνονται, πολλές φορές σε μη αναστρέψιμο βαθμό, να λειτουργούν κλινικές Covid χωρίς ξεχωριστό προσωπικό, χωρίς ξεχωριστό αναισθησιολόγο για επείγουσα διασωλήνωση. Ασθενείς παραμελημένοι, να αφήνονται να πεθάνουν χωρίς να εξαντλούνται τα περιθώρια, όχι μόνο λόγω έλλειψης ΜΕΘ αλλά ακόμα και γιατί δεν διασωληνώθηκαν όταν έπρεπε, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμος κατάλληλος γιατρός την ώρα που χρειάστηκε. Για το επίπεδο της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ούτε λόγος. Ειδικευόμενοι μίας νόσου, σε νοσοκομεία μίας νόσου.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης εγκληματικές. Τεράστιες και οι ευθύνες των υγειονομικών να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους

Φυσικά σε μια ταξική κοινωνία δεν είμαστε ίσοι απέναντι στη ζωή και το θάνατο. Οποιος όμως δεν συγκρούεται με αυτήν την αδικία χάνει εν τέλει κάθε ίχνος ανθρωπιάς, απαξιώνει εν τέλει και ο ίδιος την ανθρώπινη ζωή. Το βλέπουμε καθημερινά σε συμπεριφορές συναδέλφων μας.

Η υγεία είναι εμπόρευμα στο σύστημα όπου ζούμε, οι γιατροί όμως δεν είναι οι πωλητές αυτού του εμπορεύματος. Οι καπιταλιστές μάς θέλουν ώστε με το μυαλό μας και τα χέρια μας να συμβάλλουμε ίσα ίσα στην αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, να μπορεί η εργατική τάξη να είναι απλά παραγωγική.

Εμείς όμως δεν σπουδάσαμε γι αυτό.

Είμαστε πολλοί οι νέοι γιατροί που αγωνιούμε να μάθουμε την επιστήμη μας και να εκπαιδευτούμε στην ειδικότητά μας όσο το δυνατόν καλύτερα, για να προσφέρουμε στο λαό Υγεία με βάση τις τεράστιες σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης μας. Είμαστε πολλοί αυτοί που δεν θέλουμε και δεν θα γίνουμε μια γενιά γιατρών συμβιβασμένων με την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Ο μόνος τρόπος για να μη συμβιβαστούμε είναι ο συλλογικός αγώνας ενάντια στην πολιτική που την απαξιώνει, ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά αυτήν την πολιτική.

Μόνο συλλογικά μπορούμε να αντιπαλέψουμε τις εγκληματικές πολιτικές ενός συστήματος που συνθλίβει ανθρώπους για το κέρδος. Και η ατομική ευθύνη για συμμετοχή στον μαζικό αγώνα, η ευθύνη να διαλέξουμε πλευρά στην καθημερινή ταξική πάλη, μεγαλώνει όσο επιδεινώνεται η κατάσταση μπροστά στα μάτια μας.


Ρακέλε ΚΑΚΑΤΣΙΔΗ
Ειδικευόμενη γιατρός στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»

ΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ
Η εικόνα μιας γενικής εφημερίας στον «Ευαγγελισμό»...

«Ουρές αρρώστων, απελπισία, συγγενείς στο προαύλιο ανάμεσα στα ασθενοφόρα...»

Η φωτογραφία με τα ασθενοφόρα να σχηματίζουν κομβόι στην αυλή του «Ευαγγελισμού» κατά την εφημερία του την περασμένη Κυριακή μάς συγκλόνισε. Ηταν μια εικόνα που αποτύπωσε το τι βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς, αλλά και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που επιμένει να μην επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα, την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν. Ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, είχε άλλη μια δύσκολη εφημερία την περασμένη Πέμπτη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου...

Το κείμενο που ακολουθεί υπογράφει η Αγγελική Μπαλαδήμα, καρδιολόγος - εντατικολόγος, επιμελήτρια στα ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού». Και είναι μια μαρτυρία - γροθιά στο στομάχι γύρω από το τι συμβαίνει σε μια ...τυπική πια εφημερία στον «Ευαγγελισμό».

* * *

Με παίρνουν τηλέφωνο φίλοι και γνωστοί και με ρωτούν: «Πώς είναι εκεί;» «Πώς είσαι;».

Δύσκολα, λέω. Για όλους μας. Και εκεί καταλαβαίνω ...ότι δεν καταλαβαίνουν. Δεν καταλαβαίνουν ότι το κομβόι των ασθενοφόρων στον «Ευαγγελισμό» ήταν μια κατάσταση που τη βιώναμε και πριν. Και αυτό ήταν και είναι το αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και του «σκοροφαγωμένου» δημόσιου συστήματος Υγείας. Γιατί: Νοσοκομεία έκλεισαν, ο εξοπλισμός και το υγειονομικό προσωπικό δεν ανανεώνονταν, γερνούσαν, «πέντε έφευγαν - μισός έμπαινε», και αυτό ήταν νόμιμο με βάση τα μνημόνια που ψήφισαν και την πάγια επιλογή τους να ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις
Μια εικόνα χίλιες λέξεις
Η πανδημία μάς βρήκε ανοχύρωτους και κατασυκοφαντημένους. Τάχα η δημόσια Υγεία και οι δημόσιοι υπάλληλοι - υγειονομικοί έφταιγαν για όλα. Χρέη - υποβάθμιση - ανεπάρκειες, όλα αποδόθηκαν στο «κακό DNA» του Δημοσίου. Δεν τόλμησαν όμως ποτέ να θίξουν την επιχειρηματική λειτουργία στην Υγεία, τις «υπόγειες διαδρομές» με φαρμακευτικούς και ιατρικούς ομίλους, ιδιώτες προμηθευτές υλικών - εξοπλισμού, τη στήριξη στα παραμάγαζα επίορκων που οι ποδιές τους ήταν σαν «καλοσιδερωμένα σακάκια», όταν η δική μου ήταν γεμάτη ακουστικά, οξύμετρα, beeper, στυλό, χαρτάκια με υποχρεώσεις, εισιτήρια, εξετάσεις...

Χαμένη σ' αυτήν την εικόνα μπαίνω μέσα, χαιρετώ, βάζω την ποδιά - γραφείο, από πάνω άλλη μιας χρήσης, μάσκα, γάντια, γυαλιά και βγαίνω...

Και αντιμετωπίζω αυτό που ήδη ξέρω. Ουρές αρρώστων που περιμένουν με απελπισμένο βλέμμα, χωρίς αποστάσεις (πού να βρεθεί χώρος για αποστάσεις;), και οι συγγενείς στο προαύλιο, ανάμεσα στα ασθενοφόρα, με το αυτί κολλημένο στην είσοδο μήπως και ακούσουν την αναγγελία του ονόματός τους, ότι τους ζητά ο γιατρός για διευκρινίσεις.

Εμείς νιώθουμε το βάρος της ευθύνης. Αυτοί;

Οι ασθενείς περιμένουν, υπομένουν, υποφέρουν, φοβούνται και δικαιολογημένα αγανακτούν. Και εγώ νιώθω όλο το βάρος της ευθύνης. Και αναρωτιέμαι, δεν νιώθουν ευθύνη αυτοί που «ελαφρά τη καρδία» υπέγραψαν τις αμελητέες προσλήψεις; Που μετακινούν γύρω γύρω στα νοσοκομεία το ίδιο εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό τάχα για να καλύψουν τα πολλαπλάσια κενά; Αυτοί που δεν αγόρασαν καρέκλες μεταφοράς ασθενών; Αυτοί που δεν προνόησαν για επαρκείς και κατάλληλους χώρους αναμονής; Δεν υπάρχει ευθύνη που δεν υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή; Κανένας δεν φταίει που έναν χρόνο τώρα δεν κατασκευάστηκαν οι αναγκαίες ΜΕΘ; Που δεν άνοιξαν τα κλειστά νοσοκομεία; Γιατί θα πρέπει να μετακινήσω δυο και τρεις φορές μέσα στη νύχτα ασθενείς προς άγνωστη κατεύθυνση (καθώς τα ελάχιστα διαθέσιμα κρεβάτια «μπουκώνουν» εν ριπή οφθαλμού) με τα λιγοστά αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ και βάζοντας, εν γνώσει μας, σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αυτόν που μεταφέρεται;

Μετράω αστραπιαία οξυγόνα, καταγράφω τρέχοντας τους ασθενείς, εκτιμώ σε δευτερόλεπτα καρδιογραφήματα και αποφασίζω για εισαγωγές. Βάζω ειδική στολή για να μπω στα Covid. Περνάω από έναν διάδρομο με τον κόσμο να περιμένει. Εξετάζω, εκτιμώ εργαστηριακά, χτυπάνε τηλέφωνα, ζητάω εξετάσεις. Πώς να πω στον άρρωστο ότι πρέπει να περιμένει 3 ώρες για αξονική, 4 ώρες για να βγει το τεστ; Πώς να πω σε αυτόν που ήρθε με ΕΚΑΒ από την Καλλιθέα ότι τώρα ίσως χρειαστεί να πάει να νοσηλευτεί στα Μελίσσια; Πώς να πω στην κόρη μιας 70χρονης γυναίκας να της μάθει να χρησιμοποιεί το κινητό της, γιατί πρέπει να μείνει μόνη της;

Δέχομαι τον πόνο τους, τον φόβο τους και την ανασφάλειά τους. «Αν χρειαστεί να διασωληνωθώ θα ήθελα να προλάβω να πω κάποια πράγματα», μου λέει. «Κρεβάτι στη μονάδα έχετε;».

Μια καλοντυμένη κυρία μού λέει, «πληρώνω 3.000 ευρώ για ιδιωτική ασφάλιση, πήγα εκεί, πλήρωσα το τεστ και δεν με δέχονται». Να της πω ότι και εν μέσω πανδημίας ο μεγαλοκλινικάρχης πλουτίζει κι άλλο; Οτι πριμοδοτείται έμμεσα ως «καθαρός» από τον ιό και δρέπει τα κέρδη από τα κομμένα χειρουργεία του «Ευαγγελισμού» που βρίσκουν εκεί διέξοδο; Να της πω ότι πριν λίγα χρόνια λέγανε: «Δεν μας χρειάζεται το ζημιογόνο ΕΣΥ»; Να της πω ότι έπρεπε να επιτάξουμε τα κρεβάτια της κλινικής όπου απευθύνθηκε χτες; Να της πω για τις ΣΔΙΤ που συνεχίζουν να οργανώνουν εν μέσω πανδημίας, που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία, για να κερδίζουν οι ιδιώτες ακόμα και μέσα από τις δημόσιες δομές; Να της πω για την αποδιαρθρωμένη και ανεπαρκή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπου κανονικά θα έπρεπε να είχε απευθυνθεί (αν υπήρχε!) και να μη στοιβάζεται στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο;

Λέω μόνο στη νοσηλεύτρια που δουλεύει με σύμβαση και σκέφτεται αν και πότε θα ανανεωθεί, να αυξήσει τη ροή του οξυγόνου στον κύριο δίπλα της, και την ίδια στιγμή σκέφτομαι αν θα αντέξει το σύστημα παροχής οξυγόνου του νοσοκομείου με τις ταυτόχρονα ανοιχτές παροχές να πρέπει ν' αυξηθούν (γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου), παρόλο που η τεχνική υπηρεσία και το σωματείο έχουν ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πολλές φορές.

Τώρα λογαριαζόμαστε, γιατί ο λογαριασμός μετριέται σε ανθρώπινες ζωές!

Οχι λοιπόν, δεν «θα λογαριαστούμε μετά»! ΤΩΡΑ λογαριαζόμαστε γιατί τώρα πληρώνεται κι ο λογαριασμός και τον μετράμε σε ανθρώπινες ζωές! Στα κανάλια κάθε απόγευμα εκείνους που «φύγαν» από τον ιό, μα εμείς μετράμε κάθε στιγμή όλους αυτούς που χάνονται και από κάθε άλλη παραμελημένη νόσο. Και που θα μπορούσαν στον 21ο αιώνα να έχουν σωθεί!

Μην ξανακούσω χειροκροτήματα για ήρωες. Οι ήρωες δεν είναι «συντεχνία», δεν ξεφύτρωσαν από το πουθενά, δεν στέκονται όρθιοι απ' την καλή τους την καρδιά...

Οι ήρωες του Μάρτη του '21 - και του τότε '21 και του τωρινού '21 - ήταν και είναι μόνο ο λαός που διαλέγει μετερίζι και αγωνίζεται. Οι άλλοι, «κοτζαμπάσηδες - πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες κυβερνούσανε τη χώρα καλή ώρα... κι έτσι τρεις από κοινού πίναν το αίμα του λαού!»... σφυρίζοντας κλέφτικα...

ΟΕΝΓΕ
Κινητοποίηση την Τρίτη ενάντια στις απολύσεις και τις συνδικαλιστικές διώξεις

Με στάση εργασίας και κινητοποιήσεις την Τρίτη 30 Μάρτη αντιδρά η ΟΕΝΓΕ στις απολύσεις και τις συνδικαλιστικές διώξεις, όπως του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων «Αγιος Σάββας» και μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Κ. Καταραχιά.

Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 12 μ. στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» και θα ακολουθήσουν πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ.

«Η κυβέρνηση απολύει γιατρούς μέσα στην επιδημία», τονίζει στο κάλεσμά της η ΟΕΝΓΕ, απαιτώντας να μην απολυθεί ο Κ. Καταραχιάς. Και εξηγεί: «Η διοίκηση του Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας" αρνείται να παρατείνει τη σύμβασή του έως 31/10/2021, όπως προβλέπει σχετική νομοθετική διάταξη για το σύνολο των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών. Είχε προηγηθεί η εκδικητική μετακίνησή του στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", επειδή το σωματείο "τόλμησε" να υπερασπιστεί τους συναδέλφους που η διοίκηση καλούσε σε απολογία για το ότι "διέπραξαν" το έγκλημα να αρρωστήσουν την ώρα της δουλειάς τους. Στο πρόσωπο του συναδέλφου στοχοποιούνται όλοι όσοι δίνουν καθημερινά μάχη στο πλευρό των ασθενών τους μέσα και έξω από τα νοσοκομεία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΤΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση το Σάββατο 27 Μάρτη

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση οργανώνει το Σάββατο 27 Μάρτη στις 7 μ.μ. η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ, με θέμα: «Η πανδημία στην Αθήνα χτυπάει κόκκινο. Δημόσια και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο έλεος των ελλείψεων. Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για τη ζωή και τα δικαιώματά μας!». Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής Α' Αθήνας του ΚΚΕ. Link για την εκδήλωση: youtube.com/channel/UCXK9YcML430LbiI8w83wYgA

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Για την πρωτοβάθμια φροντίδα και την πανδημία

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πανδημία» διοργανώνει το Σάββατο 27/3 στις 6.30 μ.μ. η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών, Οδοντιάτρων και Φαρμακοποιών.

Θεματικές της εκδήλωσης θα αποτελέσουν:

  • Οι αναξιοποίητες δυνατότητες πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.
  • Μέτρα προστασίας των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων υγειονομικών, των οικογενειών και των ασθενών τους.
  • Η αναγκαιότητα ασφαλούς και αποτελεσματικής ένταξης των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών στη μάχη και η πάλη για την κάλυψη των αναγκών σε Πρόληψη και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Θα μιλήσουν:

  • Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής ΠΦΥ - Πολιτικής Υγείας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
  • Εύη Γεωργιάδου, δρ. μηχανικός Ασφάλειας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ
  • Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ

Παρεμβάσεις - τοποθετήσεις θα γίνουν από τους εκλεγμένους της ΔΗΠΑΚ σε ΙΣΑ, ΦΣΑ και ΟΣΑ, και θα ακολουθήσουν ερωτήσεις - τοποθετήσεις.

Link για την εκδήλωση: us02web.zoom.us/j/77400665650?pwd=SGFlejZGRmtONWF TVzJweHpWaXVMdz09. Meeting ID: 774 0066 5650 / Passcode: BM1xAa. Πληροφορίες στο panepistimoniki.dpk@gmail.com

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εφιαλτικές εικόνες, με την κυβέρνηση να αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Από τις κινητοποιήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα έξω από ιδιωτικά νοσοκομεία

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα έξω από ιδιωτικά νοσοκομεία
Εικόνες που δεν τις βάζει ανθρώπου νους επικρατούν στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία παρά την έξαρση του τρίτου κύματος της πανδημίας, αντί να ενισχύονται, αποδυναμώνονται περαιτέρω, με την κυβέρνηση να συνεχίζει στον ίδιο ντορό: Των μετακινήσεων υγειονομικού προσωπικού, των μετατροπών τους σε «μιας νόσου» και της μη επίταξης του ιδιωτικού τομέα.

Τα τραγικά αποτελέσματα, που βιώνουν ασθενείς και υγειονομικοί μέρα με τη μέρα, γίνονται και χειρότερα. Οι δεκάδες αναμονές για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, οι διασωληνώσεις σε απλούς θαλάμους με ανυπολόγιστους κινδύνους έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν και θανάτους τέτοιων ασθενών, αφού κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχουν την ευκαιρία της εντατικής παρακολούθησης από εξειδικευμένο προσωπικό. Την ίδια στιγμή, τα ιδιωτικά μεγαθήρια στην Αττική μένουν ανέγγιχτα, αφού η κυβέρνηση δεν προχωράει στην επίταξή τους ώστε να ανακουφιστεί στοιχειωδώς το σύστημα Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για άλλη μια μέρα, την Παρασκευή, μόνο στην Αττική, 111 ήταν οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, διάσπαρτοι σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Η πληρότητα είναι ήδη στο 100% και το υγειονομικό προσωπικό καθημερινά ξεπερνάει τον εαυτό του, κόντρα σε μια πολιτική που υπονομεύει κάθε προσπάθεια ουσιαστικής περίθαλψης.

Το απόλυτο χάος


Στον «Ερυθρό Σταυρό» οι γιατροί περιγράφουν το απόλυτο χάος μετά την άρον άρον μετατροπή κι αυτού του νοσοκομείου εξολοκλήρου για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, κλείνοντας επ' αόριστον όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες του. Από προχτές, και κάθε μέρα, το νοσοκομείο εφημερεύει.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Δεν έγινε καν ενημέρωση στο προσωπικό για τη στολή ατομικής προστασίας. Ενδοκρινολόγοι, ορθοπεδικοί, ΩΡΛ στελέχωσαν τα ΤΕΠ Covid. Εγείρονται ζητήματα νόμιμης άσκησης της Ιατρικής, με ακατάλληλες ιατρικές ειδικότητες να αντιμετωπίζουν το νόσημα. Και μόνο που είμαστε στα Επείγοντα είναι παράνομο. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε τέτοιες υπηρεσίες. Μέσα σε λίγες ώρες χτες, έγιναν 20 εισαγωγές - διακομιδές από άλλα νοσοκομεία. Διαφημίζουν ότι το νοσοκομείο έχει αναπνευστήρες high flow. Ποιος θα χειριστεί τέτοιο εξειδικευμένο εξοπλισμό; Οι ΩΡΛ και οι δερματολόγοι; Ο,τι μαθαίνουμε είναι από γιατρό σε γιατρό... Ηρθαν και οι 23 επιστρατευμένοι γιατροί, στους οποίους ανέθεσαν εξολοκλήρου τη βραδινή βάρδια του νοσοκομείου. Και οι άνθρωποι έχουν να δουλέψουν δεκαετίες σε νοσοκομείο», μας μεταφέρει γιατρός του νοσοκομείου, εκφράζοντας τη διάχυτη αγωνία των συναδέλφων του. Την ίδια ώρα, οι παθολόγοι είναι μόλις 9, αντί για 22. Για τις 13 κενές οργανικές θέσεις έχει προβλεφθεί να καλυφθούν μόνο οι 3 και ακόμη δεν έχουν διοριστεί.

Αποτέλεσμα της μετατροπής του «Ερυθρού Σταυρού» σε Covid είναι να τιναχθούν «στον αέρα» θεραπείες σοβαρών ασθενειών, όπως σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Το εγκληματικό αυτό γεγονός αναδεικνύει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, που απαιτεί να μη σταματήσει καμιά θεραπεία και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «μια σειρά χρόνια πάσχοντες ενημερώθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία πως σταματούν τις θεραπείες τους. Χαρακτηριστική περίπτωση οι 150 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που σταμάτησαν τις θεραπείες τους στον "Ερυθρό Σταυρό"», ενώ παρόμοια προβλήματα προκαλεί και η αναστολή λειτουργίας του ιατρείου επιληψίας στο «Γεννηματάς».

Αλλος ένας θάνατος διασωληνωμένου εκτός ΜΕΘ και ο «Ευαγγελισμός» κινδυνεύει να μείνει από οξυγόνο

Στον «Ευαγγελισμό», μέχρι χτες το απόγευμα 5 διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ, ενώ κατέληξε διασωληνωμένη η οποία ήταν 6 μέρες στην αναμονή. Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα άλλοι δύο διασωληνωμένοι ασθενείς που βρίσκονταν σε κοινό θάλαμο «έφυγαν» από τη ζωή στο Νοσοκομείο «Λαϊκό».

Την ίδια ώρα ο «Ευαγγελισμός» απειλείται να ...μείνει από οξυγόνο. Μεταφέροντας την αγωνία της τεχνικής υπηρεσίας, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη διοίκηση, προειδοποιώντας για τον αυξημένο κίνδυνο διακοπής της παροχής οξυγόνου. Οπως επισημαίνει, «έχουν διαμορφωθεί ήδη εδώ και καιρό όροι που απειλούν την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων λόγω της αυξημένης ζήτησης σε οξυγόνο (μονάδες, high flow κ.λπ.).

Συγκεκριμένα, παρά την επάρκεια του αερίου έως σήμερα στις αντίστοιχες δεξαμενές, η εκτόξευση της ταυτόχρονης ζήτησης σχεδόν σε όλες τις πτέρυγες των κτιρίων ΠΑΤΕΡΑ - ΑΧΕΠΑ και ιδιαίτερα στις μονάδες και τις κλινικές Covid που επεκτείνονται διαρκώς, μαζί με τις φθορές ή ανεπάρκειες του παλαιωμένου δικτύου των σχετικών εγκαταστάσεων (ιδιαιτέρως στο κτίριο ΑΧΕΠΑ), πέρα από τις πολλαπλές βλάβες που συμβαίνουν καθημερινά τις περισσότερες φορές σε πολλά σημεία ταυτόχρονα, αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα διακοπής για άγνωστο διάστημα της παροχής του οξυγόνου (με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία και την ίδια τη ζωή ασθενών απολύτως εξαρτημένων από αυτό), αλλά και για ενδεχόμενο για ατύχημα ίσως και μεγάλης κλίμακας.

Ανάλογα συμβάντα υπήρξαν ήδη σε άλλα νοσοκομεία της χώρας (για τους ίδιους λόγους). Πρόσφατο είναι άλλωστε το τραγικό δυστύχημα σε νοσοκομείο της Ιορδανίας, με συνέπεια την προφανή διακοπή της παροχής για διάστημα άνω των δύο ωρών και το θάνατο έξι ασθενών».

Το Σωματείο καλεί τη διοίκηση να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, καθώς και η επόμενη «γενική εφημερία αναμένεται ιδιαιτέρως επιβεβαρυμένη».

Εκατοντάδες ασθενείς σε αναμονή για σοβαρά χειρουργεία

Στο μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αθήνας, στο «Αττικόν», μέχρι τώρα έχουν κλείσει 8 κλινικές, πάνω από 250 κρεβάτια για τις υπόλοιπες ασθένειες έχουν καταργηθεί και «βαφτίστηκαν» Covid, ενώ εκατοντάδες ασθενείς περιμένουν να κλείσουν ραντεβού σε πολύμηνες λίστες αναμονής.

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, 3 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ Covid στην εφημερία της Παρασκευής. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 200 ασθενείς βρίσκονται για μήνες στη λίστα αναμονής της Γενικής Χειρουργικής κλινικής, τουλάχιστον 100 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Νευροχειρουργικής και πάνω από 500 στη λίστα αναμονής της Ορθοπεδικής κλινικής. Παρόμοιες είναι οι λίστες αναμονής και για τις υπόλοιπες χειρουργικές κλινικές και ειδικότητες (ΩΡΛ, Ουρολογική, Πλ. Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Γναθοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική και Γυναικολογική).

Πλέον λειτουργούν μόνο δύο χειρουργικές αίθουσες, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, ενώ σοβαρότατο πρόβλημα υπάρχει για τη χειρουργική αντιμετώπιση ακόμα και ογκολογικών περιστατικών, όπου συχνά οι θεράποντες γιατροί αναγκάζονται κυριολεκτικά να «παρακαλούν» για να διατεθεί χειρουργική αίθουσα.

Το Σωματείο αναδεικνύει τις σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών που προκαλεί η μεγάλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της κυβερνητικής απόφασης για περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων. Υπογραμμίζει ότι πλέον ο χρόνος αναμονής για τα γενικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους οκτώ μήνες και για τα ορθοπεδικά περιστατικά ξεπερνά τα δύο έτη! Θυμίζει ότι για να στελεχωθούν οι επιπλέον 61 κλίνες COVID, και παρά τις 250 κενές οργανικές θέσεις, μετακινήθηκαν 3 αναισθησιολόγοι και περισσότεροι από 10 νοσηλευτές από τα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό τμήμα. «Λόγω των ελλείψεων, οι εργαζόμενοι στα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό έχουν δεκάδες χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης, ενώ η χρόνια καταπόνηση, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους», σημειώνει το Σωματείο. Επίσης καταγράφει το γεγονός των εκτεταμένων συμπτύξεων κλινικών για να εξοικονομηθούν νοσηλευτικό προσωπικό και κρεβάτια για τις κλινικές και ΜΕΘ Covid. Το Σωματείο απαιτεί να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, να γίνουν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και ειδικευόμενων και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων με επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Πατριδογνωμόνιο
Αθλιο rebranding

Η κεντρική απόφαση της κυβέρνησης να επιχειρηθεί, μα εκούσια, μα με το ζόρι για όσους δεν την ψήφισαν, rebranding (επανατοποθέτηση στην αγορά και επαναπροσδιορισμός ενός εμπορικού ή εταιρικού σήματος) της χώρας μας, για την ακρίβεια του ονόματος της χώρας μας, έχει ληφθεί, θυμίζω, προ πανδημίας. Δεν της δώσαμε σημασία, όση κατά τη γνώμη μου έπρεπε, γιατί έμοιαζε κάτι ανάμεσα σε επικοινωνιακό τρικ και σλόγκαν προσέλκυσης τουριστών. Οι οποίοι είχαν φάει αρκετό καιρό στη μάπα εκείνο το αλήστου μνήμης «ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα», που κατέληξε σε μαζικούς γάμους στα μπαλκόνια της Σαντορίνης, με φόντο την Καλντέρα.

Υστερα ήρθε η ρήση της Προέδρου της Δημοκρατίας περί Νέου Πατριωτισμού, που επιδέχεται ανατριχιαστικά πολλές ερμηνείες, περισσότερες ίσως για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, από όσες έδωσε ο καθένας κατά το δοκούν, πολιτικά, ιδεολογικά, ή και κυρίως συμφεροντολογικά, και καθόλου ανιδιοτελώς στην ΠΑΣΟΚική σλογκανάρα, Αλλαγή...

Η τελετουργία της επίσημης έναρξης των εορτασμών, μεσούσης της πανδημίας, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που περιλάμβανε από το τυπικό της ουσίας της συγκίνησης, όπως ο εθνικός ύμνος στην Ακρόπολη και η κατάθεση στεφάνων στον Αγνωστο, έως τον κολοφώνα του marketing, που κατέληξε σε αγιογράφηση των «προστάτιδων δυνάμεων» και τη φουστανέλα σε τσάντα - πουγκί, ήρθε να καταδείξει την ανάγκη μελέτης σε βάθος αυτής της απόπειρας rebranding του τόπου μας.

Ανάγκη που θα κινήσει την Ιστορία, όπως άλλωστε πάντα συμβαίνει. Γιατί πέραν του γεγονότος ότι η πανδημία αφαίρεσε πρακτικά τη δυνατότητα κάθε αυθόρμητης ή κι από τα κάτω λαϊκά οργανωμένης εκδήλωσης ενός μεγάλου εορτασμού, σε κάθε σπίτι ή γειτονιά, αποκαλύφθηκε σε όλο της τον κυνισμό η ουσία μιας εξοντωτικής, ισοπεδωτικής και αυταρχικής πορείας προς το μέλλον.

Πιο απλά, η χώρα ξεκίνησε ως έθνος - κράτος προτεκτοράτο, και 200 χρόνια μετά πρέπει να παραμείνει τέτοιο. Με τη διαφορά, καλοπλασαρισμένη μάλιστα, ότι γι' αυτό παρέχει ο λαός τη συναίνεσή του. Δηλαδή περίπου όπως λέμε συναινετικός βιασμός. Οι προστάτες βαφτίζονται σύμμαχοι. Οι σύγχρονες συμμαχίες προθύμων ή και απροθύμων αστικών τάξεων, στη στενή κι ευρύτερη γειτονιά μας, ονοματίζονται αντί για λυκοφωλιές συμφερόντων και φιδοφωλιές εκμεταλλευτών, σαλόνια ισχυρών. Σ' αυτά θα καλούμαστε, πότε ως τιμημένοι φτωχοί συγγενείς και πότε ως χρήσιμοι ηλίθιοι μεταπράττες συμφερόντων, και υπηρέτες με λιβρέα, αλλά ακριβοκεντημένη σαν ντουλαμά. Ασε που με κάθε ευκαιρία σ' αυτούς τους νέους ευρωΝΑΤΟικούς και νεοαποικιακούς ιμπεριαλιστές, όχι απλώς πρέπει να χρωστάμε, αλλά να βουτάμε περήφανα στο Ζάλογγο των συμφερόντων τους. Πότε δίνοντας για καθρεφτάκια αντιπαροχή λιμάνια, δρόμους, ακτές, γέφυρες, βουνά, γη και ύδωρ, και πότε δανεικά κι αγύριστα, νιάτα με γερά κι ωραία μυαλά, και κυρίως την ιστορία των αγώνων μας, διακόσια χρόνια για μια καλύτερη ζωή ως τοποθεσία χαριτωμένων επενδύσεων, επειδή φέρνει κάτι από εξωτισμό στη στεγνή Δύση.

Κοντολογίς βαράω συναγερμό. Γιατί θαρρώ ότι για να επανατοποθετήσεις μια χώρα ως εμπορικό σήμα, τη θεωρείς, και ταξικά και προσωπικά, τσιφλίκι σου, χωράφι σου, και τους πολίτες εξαντλημένους από μνημόνια και πανδημίες, έμψυχη οικοσκευή που δεν μπορεί να αντιδράσει. Εχω δυο φράσεις, κρατημένες από την επετειακή επικαιρότητα, ως επιχειρήματα κι ας με αναγουλιάζουν. Κι οι δύο εκστομίστηκαν πάνω στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στη Σούδα. Η πρώτη εκ στόματος πρέσβη Πάιατ. Ο οποίος είπε ότι η Σούδα είναι «το πετράδι του αμερικανικού στέμματος»!... Κανένα κανάλι δεν το μετέφρασε επακριβώς. Η δεύτερη είναι εκ στόματος πρωθυπουργού, που χαριεντιζόμενος με τον καπετάνιο του θηριώδους πλοίου, του λέει «ξέρετε, το σπίτι μου είναι εδώ λίγο παρακάτω, πολύ κοντά απέναντι...», σαν γειτονόπουλο που πήγε στο σπίτι του άρχοντα, επιτρεπομένης της εισόδου.

Πέρασαν ήδη μερικές μέρες από την 25η Μάρτη του 2021. Σηκώνουμε μανίκια και πιάνουμε δουλειά, αλλά κυρίως το νου και την ψυχή μας. Οπως έκανε, και τη διαλέγω συμβολικά για μια συλλογικά εξαιρετική δουλειά, λόγου χάρη η Εύα Φάμπα, συνθέτοντας πρωτότυπη μουσική για το εξαιρετικό δικό μας 1821, με τη μορφή οπτικοακουστικής παραγωγής. Οσοι δεν το είδατε ακόμα, χάνετε, και όσοι δεν το διαδώσετε, ίσως έχετε ευθύνη γι' αυτό το άθλιο rebranding, κι όχι ροκ του μέλλοντός μας.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

«ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
Απαίτηση των ομίλων, άλλοθι για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την κατεπείγουσα προώθηση της διαδικασίας για τη θέσπιση του πιστοποιητικού

Το αίτημα για προώθηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» της ΕΕ εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (σε αντίθεση μάλιστα με την πολιτική του ομάδα, που καταψήφισε) και ΚΙΝΑΛ. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το αίτημα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» «αποτελεί ένα επικίνδυνο εργαλείο, που δεν αποσκοπεί στην προστασία της υγείας του ελληνικού λαού και των άλλων λαών, αλλά στη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου να ανακάμψουν από την κρίση εν μέσω πανδημίας».

Οπως αναφέρει στην αιτιολόγηση ψήφου, «η εγκληματική πολιτική της μη τήρησης των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, είναι αυτή που μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών, σε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων. Αυτή διαιωνίζεται με το πιστοποιητικό, με στόχο την πλήρη απαλλαγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από κάθε υποχρέωση λήψης τέτοιων μέτρων, που θεωρούνται "κόστος".

Ταυτόχρονα επιδιώκεται και η απαλλαγή των κρατών από ανάλογα μέτρα προστασίας στα σύνορα (μαζικά τεστ, καραντίνα κ.λπ.), προκειμένου να κατευθυνθούν οι πόροι για αυτά πάλι στη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Το πιστοποιητικό, σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «έρχεται ως απαίτηση των ομίλων στους κλάδους των Μεταφορών, του Εμπορίου, του Τουρισμού», την ώρα μάλιστα που διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΠΟΥ και ο Οργανισμός Ευρωπαίων Ανοσολόγων, «σημειώνουν ότι δεν έχει απαντηθεί επιστημονικά αν το σύνολο των εμβολίων εμποδίζει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού και την προστασία απέναντι στις ασυμπτωματικές μολύνσεις. Επιπρόσθετα, για ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα (παιδιά, έγκυες κ.λπ.)».

Ψηφιακό φακέλωμα

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ακόμα ότι «η εφαρμογή του πιστοποιητικού στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας σηματοδοτεί τη συγκρότηση ενός ισχυρού μηχανισμού ψηφιακού φακελώματος με μαζική καταγραφή, επεξεργασία και αξιοποίηση ιατρικών και άλλων δεδομένων από ΕΕ, αστικά κράτη, μεγαλοεργοδοσία και ομίλους. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι σε διασύνδεση με ήδη υπάρχοντες κρατικούς και ευρωενωσιακούς οργανισμούς και μηχανισμούς φακελώματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΕΕ με δική της ψηφιακή πύλη σπεύδει να στηρίξει τα κράτη - μέλη στην ανάπτυξη λογισμικού για τον μηχανισμό του πιστοποιητικού, ο οποίος έρχεται για να παραμείνει και μετά την πανδημία. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη από το σχέδιο Κανονισμού της Κομισιόν προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του πιστοποιητικού από το κάθε κράτος - μέλος και με πρόσθετα δεδομένα, όπως άλλα εμβόλια ταξιδιωτών.

Ολα τα παραπάνω δεν αφορούν κάποιες ανησυχίες για το μέλλον, αντίθετα τεκμηριώνονται από καταγγελίες που ήδη υπάρχουν για συμφωνίες εμπορικής εκμετάλλευσης εκατομμυρίων ιατρικών δεδομένων, ταυτοποίησης προσώπων από επιχειρηματικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών Υγείας και ασφαλιστικές εταιρείες. Με μοχλό το πιστοποιητικό θα ενταθεί ο εκβιασμός από τη μεγαλοεργοδοσία για απολύσεις όσων εργαζομένων για διάφορους λόγους δεν το διαθέτουν, ή ευπαθών ομάδων, ενώ θα ενισχυθεί και η κρατική καταστολή».

Αναφέρεται τέλος ότι «το "ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό" και η εφαρμογή του, παρά τις απατηλές, αποπροσανατολιστικές διακηρύξεις της Κομισιόν για "ενιαία αντιμετώπιση", "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" και "ελεύθερη κυκλοφορία", εντάσσεται στο πλαίσιο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, των αντιθέσεων και στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με τις διακρίσεις ταξιδιωτών και εργαζομένων που έχουν εμβολιαστεί με τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, σε σχέση με το ρωσικό και το κινεζικό. Συνδέεται επίσης με την επιδίωξη της ΕΕ να κερδίσει έδαφος από τους ανταγωνιστές της, ΗΠΑ και Κίνα, στην κούρσα για τον έλεγχο της ψηφιακής αγοράς. Αυτούς τους ανταγωνισμούς θα τους πληρώσουν και πάλι οι λαοί».

Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναδεικνύει την ανάγκη «να ενισχυθεί η εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν, στα μέτρα και τους μηχανισμούς καταστολής και περιστολής των δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας». Αλλά και τη σημασία να δυναμώσει η διεκδίκηση των αιτημάτων των υγειονομικών και άλλων φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος για: Προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία. Θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επιτάχυνση μαζικών εμβολιασμών με κάθε διαθέσιμο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Διατήρηση και αναβάθμιση των μέτρων διαγνωστικής δοκιμασίας στα σύνορα της χώρας.

Στη Σύνοδο Κορυφής

Στο μεταξύ, στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε στους ηγέτες τον νέο, πιο αυστηρό «μηχανισμό διαφάνειας και εξαγωγής» για τα εμβόλια. Οπως προκύπτει, με βάση την «αμοιβαιότητα» θα μπλοκάρονται οι εξαγωγές σε χώρες που περιορίζουν με διάφορους τρόπους τις δικές τους εξαγωγές εμβολίων ή πρώτων υλών προς την ΕΕ.

Με το κριτήριο της «αναλογικότητας», στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως κράτη - βλέπε Μεγάλη Βρετανία - που παράγουν εμβόλια και βρίσκονται πιο μπροστά στους εμβολιασμούς σε σχέση με την ΕΕ, ή έχουν καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση. Επίσης προστίθενται 17 χώρες οι οποίες προηγουμένως εξαιρούνταν. Για να δικαιολογήσει τον μηχανισμό, η ντερ Λάιεν υπενθύμισε πως η «AstraZeneca» αναμένεται να παραδώσει στην ΕΕ 70 εκατ. δόσεις, αντί 180 εκατ. όπως είχε συμφωνηθεί.

Οπως φαίνεται και στην Κοινή Δήλωση των ηγετών, έγινε προσπάθεια «εξισορρόπησης» και συμβιβασμού συμφερόντων, καθώς από την ΕΕ «εξάγονται τα περισσότερα εμβόλια παγκοσμίως» και συνολικά έχουν εξαχθεί 77 εκατ. δόσεις.

Καθησυχαστική απέναντι στους φαρμακευτικούς ομίλους ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως «δεν θέλουμε καμία διαταραχή των διεθνών παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, αλλά φυσικά ενδιαφερόμαστε οι εταιρείες που έχουν συνάψει συμβάσεις να τις τηρούν». Πρόσθεσε δε ότι από την ΕΕ εξάγονται εμβόλια σε όλο τον κόσμο, «σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία», από όπου δεν εξάγεται σχεδόν τίποτα.

Σε πιο υψηλούς τόνους ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι «πρέπει να αποκλείσουμε όλες τις εξαγωγές όσο ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους με τους Ευρωπαίους». Νωρίτερα, στέλεχος της «Pfizer» είχε τονίσει την έντονη αντίθεση της εταιρείας στον νέο κανονισμό και εξέφρασε ανησυχία για «τις πρόσφατες εξελίξεις». «Αν πράγματι πρόκειται για περιορισμούς εξαγωγών, θα βγουν όλοι χαμένοι, και τα μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε.

ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ
«Αόρατος εχθρός» ή ένας ... παλιός γνώριμος

Πόσες φορές τον τελευταίο χρόνο δεν ακούσαμε για τον «αόρατο εχθρό», που απειλεί την υγεία και τη ζωή του λαού και που τα κράτη δίνουν μάχη με το χρόνο για να τον κατανοήσουν και να τον αντιμετωπίσουν, με προτεραιότητα τάχα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής;

Πόσες φορές στη διάρκεια της πανδημίας δεν ακούσαμε και στη χώρα μας την κυβέρνηση και τις διάφορες επιστημονικές επιτροπές να επικαλούνται τον «άγνωστο εχθρό», για να συγκαλύψουν τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας, που αφήνει απροστάτευτο τον λαό;

Οπως προκύπτει όμως από μια πιο προσεκτική και διερευνητική ματιά, οι πανδημίες στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο δεν είναι και τόσο ...«αόρατος εχθρός».

Αντίθετα, επειδή οι συνέπειές τους στην οικονομία, αλλά και η αξιοποίησή τους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς είναι πολύ μεγάλες, κρατικοί και διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν ξοδέψει πολλά χρόνια μελέτης και έρευνας για να προσεγγίσουν και τελικά να προβλέψουν τις τάσεις γύρω από το φαινόμενο των πανδημιών.

Αλλά και πολλοί επιστήμονες και ερευνητές, ανεξάρτητα από τα κίνητρα της μελέτης και τις προτάσεις που τελικά καταθέτουν, καταλήγουν ολοένα και περισσότερο στη συσχέτιση των πανδημιών, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την ίδια τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος και την οργάνωση της παραγωγής με σκοπό το κέρδος, που τις καθιστά μια άμεση και συχνή απειλή για τον άνθρωπο.

Ενα «εξαιρετικά προβλέψιμο» φαινόμενο

Μονάδα παραγωγής κρέατος στη Βραζιλία
Μονάδα παραγωγής κρέατος στη Βραζιλία
«Το ξέσπασμα του κορονοϊού ήταν εξαιρετικά προβλέψιμο», ανέφεραν πριν από λίγους μήνες στον «Guardian» ειδικοί ερευνητές, ανάμεσά τους και η εκτελεστική διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ινγκερ Αντερσεν.

Και δεν είναι μόνο αυτοί... Ηδη, το Γενάρη του 2019, έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ παρατηρούσε πως ο αριθμός και το είδος των εξάρσεων λοιμωδών νόσων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια και ότι από το 2011 ο κόσμος αντιμετωπίζει κάθε χρόνο σχεδόν 200 επιδημικά περιστατικά.«Οι πανδημίες θα είναι η αιτία των μέσων ετήσιων οικονομικών απωλειών του 0,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ - ή 570 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σημείωνε ενδεικτικά το Φόρουμ, επικεντρώνοντας βέβαια σ' αυτό που απασχολεί περισσότερο το κεφάλαιο, τις επιπτώσεις δηλαδή μιας πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία1.

Αλλά και πιο πρόσφατα, με αφορμή την τρέχουσα πανδημία, ο Πίτερ Πίοτ, διευθυντής της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και πλέον ειδικός σύμβουλος για τον κορονοϊό της προέδρου της Κομισιόν, δήλωνε στο «Politico» ότι «οι μέρες της χειραψίας έχουν τελειώσει (...) μπαίνουμε σε μια εποχή πανδημιών», διαπιστώνοντας ότι η συχνότητά τους «αυξάνεται πραγματικά», με πολλούς από αυτούς τους ιούς - όπως ο SARS και προηγουμένως ο «Εμπολα» - να προέρχονται από ζώα2.

Τα ίδια επισήμαναν σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», τον Αύγουστο του 2020, ο γνωστός Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, και ο επιδημιολόγος Ντέιβιντ Μόρενς3.

Προέβλεπαν μεταξύ άλλων έναν επιταχυνόμενο ρυθμό πανδημιών τα επόμενα χρόνια, αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της αποψίλωσης δασών, του αστικού συνωστισμού και των λεγόμενων «υγρών αγορών» («wet markets», αγορές όπου πωλείται φρέσκο κρέας από συνήθως επιτόπου σφαγμένα οικόσιτα ή και άγρια ζώα και ψάρια).

«Οι αιτίες αυτής της νέας και επικίνδυνης κατάστασης είναι πολύπλευρες, πολύπλοκες και αξίζουν σοβαρής εξέτασης», σημείωναν στο άρθρο τους και παρέθεταν συμπεράσματα ερευνών που πιστοποιούν ότι «οι ανθρώπινες δραστηριότητες και πρακτικές έχουν γίνει ο βασικός καθοριστικός παράγοντας της εμφάνισης ασθενειών».

Οταν μιλάνε βέβαια για «ανθρώπινη δραστηριότητα», αυτήν δεν μπορεί να τη δει κανείς έξω από το δοσμένο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο του καπιταλισμού και το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους από τα μονοπώλια, σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας, ακόμα και της ζωής των εργαζομένων και του λαού.

Προς επιβεβαίωση όλων αυτών, άλλες έρευνες σημειώνουν ότι ο αριθμός των νεοεμφανιζόμενων εστιών λοιμωδών νόσων έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980. Περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών των ασθενειών προέρχονται από ζώα και περίπου το 70% αυτών από άγρια ζώα. Η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί όχι μόνο λόγω της αύξησης του εμπορίου και των ταξιδιών, αλλά και της πυκνότητας του πληθυσμού σε μεγάλα αστικά κέντρα, της έξαρσης των προσφυγικών ροών, των συνεπειών στο περιβάλλον από τις μεταβολές του κλίματος και της αποψίλωσης των δασών.

Πρόκειται δηλαδή για παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε μονοπωλιακά μεγαθήρια για το μοίρασμα της λείας από τον φυσικό πλούτο του πλανήτη.

Οι βασικές αιτίες είναι γνωστές

Για παράδειγμα, τα τροπικά δάση θεωρούνται «σημαντικό σημείο εκκίνησης» για νέους ιούς που μολύνουν τους ανθρώπους. Οπως εξηγεί στον «Guardian» η Εϊμι Βίτορ, καθηγήτρια στο Τμήμα Λοιμωδών Νόσων και Παγκόσμιας Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, «τα δάση, και ιδιαίτερα τα τροπικά, φιλοξενούν πολύπλοκα δίκτυα μικροβίων και των ξενιστών τους, δηλαδή άγρια ζώα. Η υποβάθμισή τους έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει αυτά τα μικρόβια στα εξημερωμένα ζώα και τους ανθρώπους»4.

Προσεγγίζοντας αυτό ακριβώς το ζήτημα με όρους κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, τον Ιούλη του 2020, με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη, το επιστημονικό περιοδικό «Science» υποστήριζε πως η δαπάνη 260 εκατ. δολαρίων σε διάστημα 10 ετών για την προστασία της άγριας ζωής και των δασών μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση νέων πανδημιών5.

Αλλος ένας κρίκος που συνδέει τα παθογόνα με τους ανθρώπους, άρα και την εμφάνιση ή και επανεμφάνιση πανδημιών, είναι η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής κρέατος, ειδικά για την εκτροφή χοίρων και κοτόπουλων. Μια τέτοια εστία προκάλεσε και την επιδημία γρίπης των χοίρων το 2009 στο Μεξικό.

Η βιομηχανία των τροφίμων έχει μεγάλη συμβολή και στη διασπορά του ιού, όταν αυτός πλέον εισέλθει στην κοινότητα. Αυτό έδειξε και το γεγονός ότι πολλά από τα κρούσματα της Covid 19, στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες χώρες, εντοπίστηκαν στη βιομηχανία κρέατος, όπου συνυπάρχουν οι άθλιες συνθήκες δουλειάς, με την εργασία πολλών φτηνά αμειβομένων, συνήθως μεταναστών εργατών, που λόγω των συνθηκών διαβίωσης γίνονται «κρίκος» στην αλυσίδα διασποράς του ιού.

Είναι επίσης αποκαλυπτικό ότι μαζί με την καταστροφή των δασών, η αυξανόμενη ζήτηση κρέατος αναφέρεται ως βασική αιτία αύξησης της τάσης μετάδοσης ασθενειών από τα ζώα στον άνθρωπο και σε πρόσφατη έκθεση προγράμματος του ΟΗΕ με τίτλο «Πρόληψη της επόμενης πανδημίας - Ζωονοσογόνες παθήσεις και ο τρόπος για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης»6.

Μάλιστα, δύο μήνες πριν ξεκινήσει η επιδημία του κορονοϊού στη Γουχάν, το Κέντρο Υγειονομικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είχαν οργανώσει «άσκηση ετοιμότητας» με τίτλο «Event 201» και με βασικό σενάριο μια νέα πανδημία κορονοϊού που ξεκινά σε χοιροτροφικές βιομηχανικές μονάδες της Βραζιλίας, απ' όπου εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα 65 εκατομμύρια θανάτους και καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, στην πολιτική σταθερότητα και τη διεθνή ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το εμπόριο κρέατος άγριων ζώων, που αποτελεί μια ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα, ειδικά στις αγορές της Ασίας, παρά το γεγονός ότι απαγορεύτηκε το 2003 στις «υγρές αγορές» της Κίνας, λόγω έξαρση του SARS, επανήλθε λίγα χρόνια αργότερα. Ενας από τους λόγους είναι ότι στις επαρχίες της Κίνας, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου (υποσαχάρια Αφρική, περιοχές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής), το κρέας αυτό αποτελεί βασική φτηνή πηγή πρωτεϊνών για εκατομμύρια ανθρώπους, που δεν έχουν τη δυνατότητα ψύξης της τροφής!

Ορισμένες ακόμα πλευρές

Ορισμένες ακόμα επιστημονικές καταγραφές βοηθάνε να γίνουν καλύτερα κατανοητά το φαινόμενο των πανδημιών και η έξαρσή τους ως στοιχείο της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

«Πειστικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτή και κάθε άλλη σημαντική ιογενής επιδημία που αναδύεται στο πρόσφατο παρελθόν και προβλέψιμα στο μέλλον προέρχεται από τις ίδιες βασικές αιτίες: Την καπιταλιστική γεωργία, την καταστροφή του φυσικού οικοτόπου και τη βιομηχανική παραγωγή κρέατος», σημειώνει σε άρθρο του ο Χάουαρντ Γουάιτζκιν, καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ7.

Σημειώνει μάλιστα ότι η έμφαση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών δίνεται στη διαχείριση των συνεπειών και όχι στην πρόληψη, επειδή κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μεγάλη επιβάρυνση για την παγκόσμια οικονομία. Οπως λέει, «οι διεθνείς και εθνικοί οργανισμοί Υγείας σχεδόν πάντα προωθούν πρακτικές μείωσης του αντίκτυπου, καθώς και την αλλαγή συμπεριφοράς σε ατομικό επίπεδο, και όχι αντιμετώπισης των βασικών αιτιών».

Τέλος, ο Σαντιπάν Μπάξι, ερευνητής του Ινδικού Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών «Tata», υποστηρίζει σε άρθρο του πως οι έρευνες για τις αιτίες των πανδημιών καταλήγουν στις ίδιες πάνω - κάτω «διασυνδέσεις» με την οικονομική δραστηριότητα.

Ανάμεσα σε άλλα, ο ίδιος ξεχωρίζει τη συστηματική υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δημόσια υγεία, ιδίως τον τελευταίο μισό αιώνα, ως αποτέλεσμα βέβαια της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας σε όλο τον κόσμο. Στέκεται επίσης «στην καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων, ιδίως των δασών, από τον καπιταλισμό, τη βιομηχανική γεωργία (συμπεριλαμβανομένης της κτηνοτροφίας) και, για να είμαστε ακριβείς, στην αδιάκοπη επιδίωξη του κέρδους»8.

Η αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό

Το γεγονός ότι στον καπιταλισμό συνυπάρχουν οι δυνατότητες εντοπισμού και αντιμετώπισης των αιτιών που προκαλούν την αύξηση των πανδημιών με τους παράγοντες που τις γιγαντώνουν, δηλαδή η ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, δείχνει ότι μοναδική απάντηση προς όφελος των λαών είναι το συθέμελο γκρέμισμα του σάπιου αυτού συστήματος.

Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού προβάλλει έτσι μέσα από κάθε πτυχή της πανδημίας που συνεχίζει να θερίζει ζωές σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο...

Παραπομπές

1. https://www.weforum.org/whitepapers/outbreak-readiness-and-business-impact-protecting-lives-and-livelihoods-across-the-global-economy

2. https://www.politico.eu/article/virus-hunter-peter-piot-age-of-pandemics/

3. https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(20)31012-6

4. https://www.theguardian.com/environment/2021/mar/09/inaction-leaves-world-playing-russian-roulette-pandemics-experts

5. https://science.sciencemag.org/content/369/6502/379

6. https://www.unep.org/resources/report/preventing-future-zoonotic-disease-outbreaks-protecting-environment-animals-and

7. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0020731420946612

8. https://www.epw.in/journal/2020/18/perspectives/epidemics-and-capitalism.html


Δ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ