Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Οικονομικού Πανεπιστημίου - ΟΤΕ

Υπογράφτηκε τελικά η συμφωνία, που κυοφορούνταν εδώ και καιρό, μεταξύ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ) και του ΟΤΕ και της «COSMOTE», «εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις συνέργειες μεταξύ επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας», σύμφωνα με το κοινό δελτίο Τύπου των συμβαλλόμενων μερών.

Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο: «Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων τη συνεργασία σε κοινούς τομείς δράσης, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την αναζήτηση λύσεων σε τεχνικά και επιχειρηματικά θέματα για την αναβάθμιση προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών». Με άλλα λόγια, το πανεπιστήμιο θα θέσει τις υπηρεσίες του στον επιχειρηματικό όμιλο προκειμένου να του προσφέρει λύσεις όπου χρειάζεται και να του αναβαθμίζει τα προϊόντα που εμπορεύεται προκειμένου να αυξάνει τα κέρδη του. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ: «Στον Ομιλο ΟΤΕ αυτή τη στιγμή υλοποιούνται περισσότερα από 20 πρωτοποριακά τεχνολογικά ερευνητικά προγράμματα, ενώ τα εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών εργάζονται πάνω στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος (...) Μέσα από τη συνεργασία με το ΟΠΑ (...) θα αναζητήσουμε μαζί λύσεις σε τεχνικά και επιχειρηματικά ζητήματα για την αναβάθμιση προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών».

Το πανεπιστήμιο θα δουλεύει για την ανάπτυξη των κερδών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και, μάλιστα, θα βάλει και τους φοιτητές του σε αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνεται και «η δημιουργία κοινού τεχνολογικού εργαστηρίου, σε χώρο του Ομίλου ΟΤΕ, με συμμετοχή στελεχών του ΟΤΕ και της "COSMOTE", καθηγητών και φοιτητών του ΟΠΑ». Τόσο ο πρόεδρος του ΟΤΕ όσο και ο πρύτανης του ΟΠΑ, Κωνσταντίνος Γάτσιος, έκαναν λόγο για «εμπειρίες» που θα αποκτήσουν οι φοιτητές μέσα από τη συνεργασία που μπορούν να τους βοηθήσουν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Μπορεί, βέβαια, εύκολα να γίνει κατανοητό ότι οι εκατοντάδες φοιτητές που παίρνουν πτυχίο κάθε χρόνο από το ίδρυμα δε θα απορροφώνται στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο. Οι «εμπειρίες» που μπορεί να τους βοηθήσουν επαγγελματικά είναι ότι θα εκπαιδεύονται να σκέφτονται και να υποτάσσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εκάστοτε εργοδότη τους. Θα εκπαιδεύονται να βλέπουν την όποια τεχνολογική ανάπτυξη όχι ως επίτευγμα για τη διευκόλυνση και την ανακούφιση του λαού αλλά ως ευκαιρία για απόκτηση κέρδους.

Σύμφωνα με το ΟΠΑ, τον ΟΤΕ και την «COSMOTE», το όλο εγχείρημα της συμφωνίας τους προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, αφού ήδη τα πρώτα projects βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Με επιτυχία κορυφώθηκε το Πανελλαδικό Διήμερο Δράσης

Από την κινητοποίηση στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από την κινητοποίηση στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Με επιτυχία κορυφώθηκε, την περασμένη Τρίτη, το Πανελλαδικό Διήμερο Δράσης, που έγινε με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στο πλαίσιο της καμπάνιάς του στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με σύνθημα «Πρωταγωνιστές εμείς για τις σπουδές και τα όνειρά μας! Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει ενάντια σε ΕΕ - κυβερνήσεις».

Κύριο αίτημα των κινητοποιήσεων που έγιναν την Τρίτη από φοιτητές - σπουδαστές ήταν η άμεση επίλυση του προβλήματος στέγασης για όσους σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Συγκεκριμένα:

Στο ΕΚΠΑ, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ της Φυσικομαθηματικής, της Φιλοσοφικής και των Σχολών Υγείας διεκδικούν να γίνει φοιτητική εστία το ξενοδοχείο «La Mirage» στην Ομόνοια, καθώς και το κτίριο ιδιοκτησίας του ΕΚΠΑ, που βρίσκεται στην Πανεπιστημίου και Σανταρόζα. Μετά από πίεση των φοιτητών ο κοσμήτορας των Σχολών Θετικών Επιστημών υπέγραψε ανακοίνωση που του έδωσαν οι φοιτητές, με την οποία δηλώνει πως θα αναλάβει να λυθούν άμεσα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοίτησή τους, με πρώτιστο αυτό της καθαριότητας. Δήλωσε ακόμα πως στην ερχόμενη Σύγκλητο αλλά και στις 3 του Απρίλη, στη Συνέλευση της Κοσμητείας, θα καταθέσει και θα στηρίξει την πρόταση αυτή, που περιλαμβάνει πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας με απευθείας σύμβαση, με αξιοποίηση μέρους των ήδη διακινούμενων μέσω ΕΛΚΕ κονδυλίων. Αντιπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα δήλωσαν πως αυτή η δέσμευση επιτεύχθηκε χάρη στη συνολική πίεση των φοιτητών από όλες τις σχολές και πως αυτός είναι και ο τρόπος που πρέπει να προχωρήσουν, καθώς υπάρχουν και άλλα οξυμένα προβλήματα, όπως αυτό της έλλειψης υποδομών στέγασης, αλλά και πως το ίδιο το ζήτημα της καθαριότητας δε θεωρείται πως έχει λήξει.

Αντίσκηνα έστησαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο ΕΚΠΑ, αναδεικνύοντας το οξυμένο πρόβλημα στέγασης για όσους σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους
Αντίσκηνα έστησαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο ΕΚΠΑ, αναδεικνύοντας το οξυμένο πρόβλημα στέγασης για όσους σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους
Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας να μετατραπεί σε φοιτητική εστία το «Ολυμπιακό Κέντρο Αρσης βαρών» στη Νίκαια.

Στη Γεωπονική, να αξιοποιηθεί ως φοιτητική εστία κτίριο της σχολής, εντός του Ιδρύματος, που σήμερα δεν αξιοποιείται.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι Επιτροπές Αγώνα πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην πρυτανεία, αναρτώντας πανό, απαιτώντας να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός ούτε ένα ευρώ αλλά και δωρεάν σίτιση για όλους. Ο πρύτανης δήλωσε ότι φέτος θα μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο ευρώ ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου. Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των φοιτητών στο Βόλο ξεπερνά τους 9.000 και ο «μαγικός» αριθμός των δωματίων σε εστία είναι μόλις 90. Χτες, Πέμπτη, το μεσημέρι, οργάνωσαν κινητοποίηση στη λέσχη σίτισης, με άνοιγμα των ταμείων, απαιτώντας δωρεάν σίτιση για όλους.

Αύριο, Σάββατο 28 Μάρτη, προγραμματίζεται παμβολιώτικη σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ. Από τη μεριά της, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συστήνει στους φοιτητές ... αναμονή και υπομονή, ενώ οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΑΦΡ, ΕΑΑΚ καταψήφισαν το διεκδικητικό πλαίσιο του ΜΑΣ, υποστηρίζοντας ότι τα αιτήματα ... δεν είναι ρεαλιστικά και στην ίδια ρότα, με άλλη τακτική, κινείται και η παράταξη της ΑΡΕΝ.

Μετά τη συνολική πίεση φοιτητών, ο κοσμήτορας των Σχολών Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ υπέγραψε ανακοίνωση του ΜΑΣ, με την οποία δηλώνει πως θα αναλάβει να λυθούν άμεσα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοίτησή τους, με πρώτιστο αυτό της καθαριότητας, ενώ δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει την πρόταση στην ερχόμενη Σύγκλητο και στη Συνέλευση της Κοσμητείας
Μετά τη συνολική πίεση φοιτητών, ο κοσμήτορας των Σχολών Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ υπέγραψε ανακοίνωση του ΜΑΣ, με την οποία δηλώνει πως θα αναλάβει να λυθούν άμεσα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοίτησή τους, με πρώτιστο αυτό της καθαριότητας, ενώ δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει την πρόταση στην ερχόμενη Σύγκλητο και στη Συνέλευση της Κοσμητείας
Στο μεταξύ, πρόβλημα παρακολούθησης των μαθημάτων αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, καθώς, στο όνομα δήθεν της ποιοτικής διεξαγωγής του μαθήματος, μπήκε πλαφόν 80 ατόμων που μπορούν να είναι μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, με αποτέλεσμα ένα μέρος των φοιτητών να πεταχτούν εκτός μαθήματος. Στην πραγματικότητα, η ποιότητα του μαθήματος δεν μπορεί να διασφαλιστεί, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μόνο 5 μέλη ΔΕΠ για 1.200 και πλέον φοιτητές, δεν υπάρχει κτίριο, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να στριμώχνονται στις αίθουσες. Το θέμα συζητήθηκε στη συνέλευση του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και υπερψηφίστηκε από τους φοιτητές σχετικό ψήφισμα της επιτροπής αγώνα του ΜΑΣ, ενώ την περασμένη Δευτέρα ο σύλλογος προχώρησε σε δημοσιοποίηση του ψηφίσματος στα τοπικά μέσα, καθώς και σε κινητοποίηση στο πρόεδρο του Τμήματος.

Κινητοποίηση οργάνωσε χτες το μεσημέρι στο Τμήμα Προϋπολογισμού του ΤΕΙ Θεσσαλίας η Γραμματεία Λάρισας του ΜΑΣ.

Για το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης οι δυνάμεις του ΜΑΣ διεκδικούν: Να δημοσιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων, προκειμένου να αξιοποιηθούν νέα κτίρια ως εστίες με την ευθύνη του κράτους, χωρίς επιχειρηματίες, ιδιώτες και ενοίκια. Να μην ιδιωτικοποιηθούν οι υπάρχουσες εστίες, να μην κλείσουν, να μην επιβληθεί ενοίκιο. Να ενοικιαστούν άμεσα δωμάτια για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν έγιναν δεκτοί. Μέχρι να ενοικιαστούν δωμάτια να τους δίνεται επίδομα ενοικίου. Δωρεάν σίτιση σε όλους τους οικοτρόφους. Να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες (θέρμανση, σίτιση, εγκαταστάσεις) για όλους τους οικότροφους των εστιών.

Πάνω από 90 τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Με σύνθημα «ΕΕ vs νεολαία... Σκέψου έξω από τα όρια του συστήματος» προετοιμάζονται τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ για το επόμενο διάστημα. Οι μαθητικές Οργανώσεις στα σχολεία και στις γειτονιές γίνονται κυψέλες δημιουργίας, για να στήσουν τα δικά τους φεστιβάλ ή - όπως λέει η ΚΝΕ στο σχετικό κάλεσμά της - τις συναντήσεις «όλων των μαθητών που νοιάζονται, σκέφτονται, αγωνιούν, προβληματίζονται, χαίρονται, τραγουδούν και με το κεφάλι ψηλά δεν δέχονται το μέλλον που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς».

Ετσι, πάνω από 90 Μαθητικά Φεστιβάλ προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα στις εξής πόλεις και περιοχές:

Σάββατο 28/3: Νίκαια, Πέραμα, Ραφήνα, Καλαμαριά, Πολίχνη, Κατερίνη, Κουφαλιά, Εδεσσα, Νάουσα, Πυλαία, Πτολεμαΐδα, Σπερχειάδα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Σύρος, Λήμνος.

Κυριακή 29/3: Κορυδαλλός, Θερμαϊκός, Γιαννιτσά.

Πέμπτη 2/4: Καστοριά.

Παρασκευή 3/4: Νέα Φιλαδέλφεια, Μαρούσι, Εύοσμος, Λαγκαδάς, Φλώρινα, Καλαμάτα, Σπάρτη, Αργος.

Παρασκευή - Σάββατο 3 - 4/4: Πάτρα, Πύργος.

Σάββατο 4/4: Πειραιάς, Ηλιούπολη, Κολωνός, Κουκάκι, Αμπελόκηποι, Αργυρούπολη, Μεταμόρφωση, Ιλιον, Νέος Κόσμος, Παλλήνη, Γέρακας, Μεγάλο Πεύκο, Βέροια, Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Αγρίνιο, Κοζάνη, Αμφισσα, Λαμία, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Τρίπολη, Αγιοι Θεόδωροι, Ρέθυμνο, Χανιά, Γιάννενα, Αρτα, Λέσβος, Σάμος, Χίος.

Σάββατο - Κυριακή 4-5/4: Γκράβα, Καλλιθέα, Ηράκλειο.

Κυριακή 5/4: Καισαριανή, Μπραχάμι, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Μενίδι, Κερατσίνι, Νέο Ηράκλειο, Χαλάνδρι, Ελευσίνα, Τούμπα, Σέρρες, Θέρμη, Πολύγυρος, Κιλκίς, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Ρόδος, Ικαρία.

Δευτέρα 6/4: Πρέβεζα.

Σάββατο 18/4: Σιάτιστα, Λευκάδα, Κάλυμνος.

Παρασκευή 24/4: Γρεβενά.

Εκδήλωση για την τοξικοεξάρτηση

Το παράρτημα Θρακομακεδόνων - Αχαρνών του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) διοργανώνει εκδήλωση για το κοινωνικό πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, αύριο, Σάββατο, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (στο κτίριο που γίνονται τα μαθήματα) για τους μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου και τους γονείς τους. Θα προβληθεί η ταινία «The basketball diaries» από το ομώνυμο βιβλίο του Jim Carroll, όπου περιγράφεται πώς οι ταξικοί φραγμοί που εμποδίζουν την εκπλήρωση των βασικών αναγκών, γίνονται αιτία πειραματισμού, με κατάληξη τον οδυνηρό κόσμο της τοξικοεξάρτησης.

Ξεκρέμαστοι οι φοιτητές από μετεγγραφή στις αρχιτεκτονικές σχολές

Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Ξεκρέμαστους αφήνει η κυβέρνηση τους περίπου 200 πρωτοετείς φοιτητές, των οποίων οι διοικήσεις της Αρχιτεκτονικής Σχολής Αθηνών και του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν έκαναν αποδεκτές τις μετεγγραφές. Οι απαντήσεις που έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Γκιόκα, ήταν τουλάχιστον προκλητικές. Οχι μόνο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κάποιο μέτρο για αυτούς τους φοιτητές αλλά προδιέγραψε αυστηροποίηση του πλαισίου των μετεγγραφών και έριξε τις ευθύνες στους φοιτητές και τις οικογένειές τους που δε συμπλήρωσαν όπως έπρεπε τα μηχανογραφικά!

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι αυτά τα παιδιά «είναι ξεκρέμαστα. Δεν παρακολουθούν τις σπουδές τους. Δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις. Δεν μπορούν, την ίδια στιγμή, οι οικογένειές τους να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος σπουδών για τις σχολές στις οποίες πέρασαν. Εχουν χάσει, επί της ουσίας, την πρώτη τους χρονιά και υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα παρεμπόδισης αυτών των φοιτητών να σπουδάσουν». Επισήμανε ότι «βέβαια είναι απαράδεκτη η στάση των διοικήσεων», οι οποίες έχουν κάνει προσφυγή και στο Συμβούλιο της Επικρατείας -προσφυγή που εκκρεμεί- επικαλούμενες υπαρκτά προβλήματα λειψής χρηματοδότης, υποδομών και άλλα, για τα οποία, αντί να διεκδικήσουν την επίλυσή τους από την κυβέρνηση, τα φορτώνουν στους φοιτητές. «Η στάση, όμως, αυτή των διοικήσεων δε μειώνει στο ελάχιστο την ευθύνη της κυβέρνησης». Οπως τόνισε «έχετε την ευθύνη να δώσετε γρήγορα μία απάντηση, μία λύση, γιατί τα παιδιά αυτά, οι φοιτητές αυτοί, είναι "στον αέρα" και οι οικογένειές τους αγωνιούν».

Η απάντηση του υπουργού ήταν η εξής: «Η προηγούμενη κυβέρνηση εκτίναξε πέρα από κάθε όριο τις μετεγγραφές». «Οι Αρχιτεκτονικές Σχολές, λόγω της μορφής της διδασκαλίας, τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο γίνεται το μάθημα, ομαδικά, ανά ομάδες παιδιών και με ομάδες διδασκόντων, έχουν φτάσει στο απόλυτο απροχώρητο ως προς τη δυνατότητα στοιχειώδους εκπαίδευσης των φοιτητών». «Δικαίως -ίσως- από τη μεριά τους είπαν να περιμένουμε τι θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και βλέπουμε». «Νομικά και θεσμικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω». «Δεν μπορεί να γίνονται μονότροπα οι μετεγγραφές -για κοινωνικούς λόγους, θα συμφωνήσω- προς την κατεύθυνση των σχολών και χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το γεγονός ότι οι σχολές έχουν πεπερασμένες δυνατότητες αξιοπρεπούς διδασκαλίας». «Πρέπει ταυτόχρονα οι γονείς να έχουν -και εμείς και αυτοί- συνείδηση των δυσκολιών. Οσο μπορεί η πολιτεία στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται, θα βοηθήσει. Να καταλάβουν, όμως, ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Και άρα να υπάρχει και μια ευθύνη ως προς το πώς συμπληρώνουν τα παιδιά τα μηχανογραφικά»!

Ο Γ. Γκιόκας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα στις σχολές δεν το δημιουργούν οι μετεγγραφές αλλά η αντιλαϊκή πολιτική της υποχρηματοδότησης, της ιδιωτικοποίησης, η πολιτική «που λέει "πάγωμα" των προσλήψεων με μνημονιακούς νόμους». Οπως τόνισε, αντί η κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι σε αυτά «ακούμε εδώ περί αυστηροποίησης του πλαισίου». Οσο για τα μηχανογραφικά σημείωσε: «Δηλαδή, το πού θα σπουδάζει ένας νέος δε θα το καθορίζουν οι βαθμοί αλλά θα το καθορίζει το πορτοφόλι του και η οικονομική του δυνατότητα»...

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Επιχειρεί να παραδώσει την καθαριότητα σε εργολάβο

Την ώρα που γίνονταν συζητήσεις με τη διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών Μαγνησίας για ανανέωση των συμβάσεων εργασίας στις καθαρίστριες οι οποίες, επί 10 χρόνια, εργάζονται για την καθαριότητα του Ιδρύματος, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιχειρούσε «να μπάσει από την πίσω πόρτα» τους εργολάβους! Μάλιστα, ήδη, στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου έχει αναρτηθεί διαγωνισμός ανάδειξης εργολάβου στην καθαριότητα των κτιρίων.

Αμεση ήταν η παρέμβαση του Σωματείου που απαιτεί να σταματήσει ο διαγωνισμός και ν' αναλάβει η πρυτανική αρχή την ευθύνη για τις προσλήψεις των καθαριστριών, όχι με την κατάπτυστη 20ήμερη επέκταση της σύμβασης που προωθεί, αλλά με συμβάσεις αορίστου χρόνου εξαρτημένης εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με ένταξη των καθαριστριών στα ΒΑΕ.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, «το να μπει εργολάβος στην καθαριότητα του ιδρύματος θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο για τις ίδιες τις καθαρίστριες, τα δικαιώματά τους και την ίδια τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους, όσο και για την ίδια την υγιεινή του Πανεπιστημίου και την υγεία φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό. Και μιλάμε για ένα ίδρυμα με χώρους εκατοντάδων στρεμμάτων που χρειάζονται καθημερινή καθαριότητα και από τους οποίους περνάνε χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι, για τους οποίους υπάρχουν όλες και όλες 27 καθαρίστριες».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η πρυτανική αρχή, οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου αντιμετωπίζουν την καθαριότητα και τις καθαρίστριες με τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις οδηγίες που έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους να ξαναβάλουν στο ίδρυμα τους εργολάβους. Με τον ίδιο τρόπο θέλουν να αντιμετωπίσουν όλες τις λειτουργικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, όπως η καθαριότητα, η συντήρηση, η φύλαξη και η σίτιση των φοιτητών. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ που θέλουν τα Πανεπιστήμια σε πιο στενή σύνδεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, κατευθύνσεις που στήριζε τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή "αριστερή" κυβέρνηση που πίνει νερό στο όνομα της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Σήμερα στις 11.30 το Σωματείο Καθαριστριών διοργανώνει κινητοποίηση στο κτίριο Παπαστράτου.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κανένα μέτρο για την κάλυψη των κενών στα σχολεία

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την ανάγκη κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών με μόνιμους διορισμούς

Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών με αίτημα την κάλυψη των κενών στα σχολεία
Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών με αίτημα την κάλυψη των κενών στα σχολεία
Κανένα ουσιαστικό μέτρο για την κάλυψη των κενών στα σχολεία και την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού δεν υπάρχει στον άμεσο προγραμματισμό της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης, απαντώντας χτες το πρωί από το βήμα της Βουλής, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, για μια ακόμα χρονιά «παραμένει ανοιχτή η χρόνια πληγή των χαμένων διδακτικών ωρών στα σχολεία όλης της χώρας, καθώς οι μόνιμοι διορισμοί και φέτος, αυτή τη σχολική χρονιά που διανύουμε, ήταν μηδενικοί, αλλά και οι προσλήψεις των αναπληρωτών ήταν αρκετά μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης». Οπως ανέφερε καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία «είχαμε 11.000 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αντίστοιχα περίπου 16.000 περίπου αποχωρήσεις στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες λόγω των πολύ λίγων προσλήψεων έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες κενά και στην Πρωτοβάθμια, αλλά και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση», με αποτέλεσμα τα χιλιάδες κενά με το πρόβλημα να παρουσιάζεται πιο έντονο στην Ειδική Αγωγή.

Τόνισε ότι τα σχολεία έχουν απογυμνωθεί από το απαραίτητο εκπαιδευτικό δυναμικό, αυξάνονται οι χαμένες διδακτικές ώρες, υποβαθμίζεται η λειτουργία τους με ό,τι συνεπάγεται για την εκπαίδευση των μαθητών, ενώ συνεχίζουν να κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης «χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία, περιπλανώμενοι χρόνια τώρα σε όλη την Ελλάδα με την ιδιότητα του αναπληρωτή».

Απαίτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό, για τις συγχωνεύσεις των σχολείων που έχουν ως αποτέλεσμα να στοιβάζονται δεκάδες μαθητές στις αίθουσες, αλλά και με τα παιδιά στα σχολεία της Λάρισας, της Ηλείας, Κεφαλονιάς κ.ά., που θα κληθούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις σε μαθήματα που δεν διδάχθηκαν λόγω των κενών, όπως το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης, Διοίκησης και Επιχειρήσεων» και «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός παρέπεμψε την επίλυση του προβλήματος ...«στα επόμενα χρόνια». Ενώ σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον, όπως είπε η κυβέρνηση εργάζεται σε τρία επίπεδα: «Το πρώτο επίπεδο είναι αυτός της συνεργασίας με το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για να καθορίσουμε τον αριθμό των προσλήψεων. Πρέπει να σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι αυτός ο αριθμός των 15.000 δυστυχώς δεν αφορά προσλήψεις μόνο στην εκπαίδευση (....) Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της επιστροφής των διαθέσιμων εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο. Το τρίτο επίπεδο είναι αυτό της εξασφάλισης επαρκών πιστώσεων για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών».

Οπως είπε, μεταξύ άλλων, ο Τ. Κουράκης, «δεν μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε κονδύλια από το ΕΣΠΑ για να καλύψουμε τα κενά που έχουμε. Πρέπει να σας πω ότι σε καμία περίπτωση δεν προκρίνουμε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας για τη δημόσια εκπαίδευση. Ομως, στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία, κάθε πίστωση, έστω και με τον τρόπο που σας ανέφερα, είναι απολύτως απαραίτητη»!
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org