Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μολόγατα μολόγατα

Του Γιάννη Καλαϊτζήαπό την«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζήαπό την«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Κι εκεί που ετοίμαζαν ξύλινους τίτλους για αυτό που «θα» πάθαιναν τα χανουμάκια, μπαμ ηκούσθη στον αέρα κι ο λαγός έκανε πέρα...

Ξώμειναν πίσω οι χρήσιμοι ηλίθιοι, οι ορδές της Χρυσής Αυγής, αλλά όχι μόνο αυτοί...

Κι όλα αυτά γιατί παρακαλώ;

Γιατί δεν έχουμε γίνει ακόμα τόσο κοσμοπολίτες όσο οι καιροί απαιτούν!

Ηδη οι «αναλύσεις» το καταγράφουν: Το μίσος που καλλιέργησαν οι εθνικιστές με τις αντιδράσεις τους για το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού, αυτό το μίσος ευθύνεται για τα έκτροπα στο «Καραϊσκάκη»!

Το εντόπισε κι ο Βούτσης του ΣΥΝ! Για τον οποίο η συγγραφέας του βιβλίου, η Ρεπούση, της επιτροπής των «1.000» που στήριξαν το νόμο - πλαίσιο, είναι κάτι περίπου σαν Αγία. Παραδόξως, την ίδια άποψη έχει και το ίδρυμα Σόρος, ενώ σύμφωνα με δύο τουλάχιστον πανομοιότυπες «αναλύσεις», που εμφανίστηκαν χτες, όλο αυτό το παγκόσμιο ρεύμα αναθεώρησης της ιστορίας δεν είναι τίποτα άλλο από μια έκφραση δημοκρατικών ιδεών που συναντά σ' όλο τον κόσμο την ίδια εθνικιστική αντίδραση.

Κράτα ονόματα, έχει μέλλον η υπόθεση «ελευθερία και δημοκρατία» στους άξεστους...

Κατά τ' άλλα, ευτυχώς που μέσα στο γενικό χαμό ανέλαβε τη σωτηρία του παγκόσμιου πληθυσμού από πάσα νόσο η ΕΕ. Φτώχεια, πείνα και αρρώστιες, μετά την εξάλειψή τους από την Ευρώπη, σε λίγο θα είναι παρελθόν και για τον υπόλοιπο κόσμο. Με ελευθερία και ανάπτυξη!

Προς τι το «σοκ» για τους ασφαλίτες που μπήκαν σε διάφορες οργανώσεις; Αυτό δεν έκαναν πάντα; Αυτή δεν είναι η δουλιά τους;

Το πρόβλημα το έχουν όσοι διατηρούν αυταπάτες και ξεχνάνε πως του παράξενου, που παριστάνει τον δίπλα σου, πρώτα του κόβεις τα πόδια κι ύστερα τον ρωτάς τι δουλιά κάνει. Οι Αμερικανοί, λέει, που θίγονται, θα πάνε να πάρουν συνέντευξη από τον αρχιασφαλίτη, ο οποίος όλως τυχαίως είναι πρώην πράκτορας της CIA.

Αφελείς, βέβαια, δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί. Οι Γάλλοι, λέει, δεν ξέρουν τι να διαλέξουν ανάμεσα σε μια αριστερή με δεξιές αξίες κι έναν δεξιό που δηλώνει σοσιαλδημοκράτης. Οταν και οι δυο δηλώνουν πως είναι τόσο μεγάλες οι ιδεολογικές διαφορές τους, που μπορούν να γεφυρωθούν απλά και μόνο παίρνοντας την εξουσία, γιατί όχι και μαζί...

Χάσε εσύ το ίσο σου και ψάχνε ύστερα να δεις από πού σου ήρθε η κατακέφαλη...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 29 Μάρτη

ΤΟ ΒΗΜΑ: ο μίτος του σκανδάλου φοβίζει την κυβέρνηση

Η ΑΥΓΗ: Λήγει το ομόλογο της Ν.Δ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αποσύρουν το «συνωστισμό»

ΤΑ ΝΕΑ: Γαλάζια ομερτά για το κρυφό ομόλογο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ χωρίς... ομολογίες

ΕΘΝΟΣ: ΜΥΣΤΗΡΙΟ με... Hitech ομόλογο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΛΛΑΓΕΣ στο βιβλίο της Ιστορίας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε κλοιό 25 εκατ. ακίνητα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Εφαγαν στο ΧΑΑ το 15% της περιουσίας τους

Η ΧΩΡΑ: Τέλος στις κοπάνες δημοσίων υπαλλήλων

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 8,5 εκατ. ευρώ μετρητά στη φωλιά της μίζας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αφού έσωσε τους Ευρωπαίους...

«Βασική επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι, πλέον, να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ελευθερία και στην ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Αλλά και να περιορίσει τη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Πού είναι το νέο;

«Αποκάλυψη - σοκ από τους "Νιου Γιορκ Τάιμς". Μυστικοί αστυνομικοί είχαν παρεισφρήσει σε αντιπολεμικές, οικολογικές και άλλες οργανώσεις, για να κατασκοπεύουν τα μέλη τους. Φακέλωναν και τους πολίτες που διαδήλωναν στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων το 2004 (...) ταυτόχρονα, η "Ουάσιγκτον Ποστ" αποκαλύπτει πως οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες έχουν χάσει τον μπούσουλα από τη χιονοστιβάδα "φακελωμένων υπόπτων" (...) ο αριθμός τους τετραπλασιάστηκε από 100.000 το 2003 σε πάνω από 435.000 στις μέρες μας» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Ιδεολογικές διαφορές!

«Οι πολιτικές περιστροφές του Μπαϊρού προκαλούν μάλλον έκπληξη. Παλαιότερα, παρουσίαζε το UDF ως κεντροδεξιό κόμμα, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση του UMP. Τώρα ανακηρύσσει εαυτόν σοσιαλδημοκράτη. Ο επαναπροσδιορισμός του αυτός μοιάζει μάλλον καιροσκοπικός. Δεν αποκλείεται, όμως, ο Μπαϊρού να κάνει για το Σοσιαλιστικό Κόμμα αυτό που δεν τόλμησε το ίδιο να κάνει: Να το οδηγήσει στον 21ο αιώνα. Από την πλευρά της η Ρουαγιάλ είναι μια παράξενη σοσιαλίστρια, μια αριστερή με δεξιές αξίες. Και ίσως έμπαινε στον πειρασμό μιας εκλογικής συμμαχίας, εάν ήταν πεπεισμένη ότι δε θα κερδίσει μόνη τον Σαρκοζί» (το άρθρο σε Financial Times/ ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ «ΑΥΡΙΟ»

ΣΚΟΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: «Οταν επί των ημερών Κλίντον είχε αρχίσει μια διαδικασία αναθεώρησης των σχολικών βιβλίων Ιστορίας (...) ήταν η κ. Τσένεϊ, η σύζυγος του σημερινού αντιπροέδρου που ξεσήκωσε καμπάνια υπέρ της "παραδοσιακής αφήγησης της ιστορίας" (...) ένα άρθρο έγινε σάλπισμα αγώνα κατά των νέων βιβλίων ιστορίας (...) η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου απέσυρε τα νέα βιβλία. Και η κ. Τσένεϊ είχε τη χαρά να πολτοποιήσει με προσωπική φροντίδα ένα από αυτά» (ο Παύλος Τσίμας στα «ΝΕΑ» - το δεύτερο ανάλογο υπογράφεται από τον Τ. Μίχα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: «Είναι γνωστή η α-συνέχεια των πραγμάτων. Πράγμα που μου υπενθύμισε ο αναγνώστης κύριος Δ.Γκ. με το παλιό εκείνο αντάρτικο τραγούδι, ύμνο στην α-συνέχεια του έθνους: "με χίλια ονόματα μια χάρη/ ακρίτας είτε αρματολός/ αντάρτης, κλέφτης παλικάρι / πάντα είναι ο ίδιος ο λαός". (Α, ρε εθνικιστές και οι ΕΑΜίτες!). Ευχαριστώ και με το συμπάθειο που επανήλθα, "συγνώμη για την άμυνα" που λέει κι ο ποιητής - μην τα σκαλίζουμε» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΚΗ ΠΑΣΤΑ! «Κυριαρχούν η ελαφρότητα και οι δογματικές "σχηματοποιήσεις", χωρίς να υπάρχει διάθεση να πάμε στην ουσία των πραγμάτων. Από το ποδόσφαιρο μέχρι την οικονομία και την πολιτική» (ο Π. Παναγιώτου στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; «Αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες είναι το βιβλίο της κυρίας Ρεπούση. Και δεν το μονοπωλεί φιλολογικά. Το μονοπωλεί πολιτικά (...) πουθενά δεν άκουσα σε παρέες και συντροφιές τις λέξεις "Τσιτουρίδης", "Αγάπιος", "Ακρόπολις", "Πρινιωτάκης", "μίζες". Ακουσα όμως επανειλημμένα τις λέξεις "βιβλίο", "Ιστορία", "Σμύρνη", "Οθωμανοί", "Γενοκτονία" (...) δε θα σταματήσει εύκολα ο θόρυβος γι' αυτή την ιστορία» (ο Μ. Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org