Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Αρνούνται τη θεραπεία σε μετανάστη χωρίς «χαρτιά»

Δεν εκδίδει η Διεύθυνση Αλλοδαπών τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για «ανθρωπιστικούς λόγους» σε μετανάστη που χρειάζεται να αρχίσει άμεσα αποθεραπεία κι αποκατάσταση, αλλιώς κινδυνεύει με παράλυση. Αυτό καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, τονίζοντας πως το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης πρέπει άμεσα να δεχτεί τον ανασφάλιστο μετανάστη με σοβαρή νευρολογική ασθένεια. Η ΣΕΑΑΝ, οι Λαϊκές Επιτροπές Ιλίου και Μενιδίου και το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας έχουν κάνει παρεμβάσεις στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης (ΕΙΑ), για να αρχίσει άμεσα η θεραπεία ανασφάλιστου μετανάστη από το Πακιστάν. Ωστόσο, η διεύθυνση του ΕΙΑ αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά τους, επικαλούμενη την έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων και ασφάλισης του μετανάστη. Παρά τις ιατρικές γνωματεύσεις, η Διεύθυνση Αλλοδαπών αρνήθηκε να εκδώσει νομιμοποιητικά έγγραφα και η ΣΕΑΑΝ προσανατολίζεται σε νέες παρεμβάσεις.

Επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί

Οι 111 θάνατοι - μέχρι χτες - απ' την εποχική γρίπη και η επανεμφάνιση ασθενειών - σε ανθρώπους και ζώα - που είχαν εξαφανιστεί απ' τη χώρα μας, επιβεβαιώνουν την υποχώρηση της πρόληψης, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας και δημόσιας υγείας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, ενόψει του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, που θα γίνει στην Αθήνα. Εκτός απ' τους 111 θανάτους, έχουν καταγραφεί και 287 σοβαρά περιστατικά εποχικής γρίπης, εκ των οποίων 14 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Απ' τους προσβληθέντες, μόνο 7% ανέφεραν εμβολιασμό, ποσοστό πολύ χαμηλό, όταν στις σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό φτάνει στο 75% του γενικού πληθυσμού.

Καταγράφονται περίπου 600 κρούσματα φυματίωσης ετησίως, αλλά γίνεται υποδήλωση των κρουσμάτων. Δηλαδή, οι γιατροί στα νοσοκομεία δεν προλαβαίνουν - ή δεν έχουν τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς - για να τα δηλώσουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Από το 2008, παρατηρείται προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων σε έγκλειστους σε σωφρονιστικά καταστήματα, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική το 2013. Επίσης, το 1991, 1999 και το 2000 εμφανίστηκαν σποραδικά κρούσματα ελονοσίας, μια ασθένεια που είχε εξαλειφθεί το 1974 στη χώρα μας.

Σε απεργία διαρκείας οι φαρμακοποιοί

Με απεργία διαρκείας αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που απελευθερώνει πλήρως το χώρο του φαρμακείου και παραδίδει τη διάθεση του φαρμάκου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αύριο οι φαρμακοποιοί στη Θεσσαλονίκη κάνουν συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, ώρα 11 π.μ. και πανελλαδική συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή τη μέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο. Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών πρότεινε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, που θα αποφασίζονται απ' τους τοπικούς συλλόγους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις.

Επανέρχεται το θέμα του Ναυτικού Νοσοκομείου

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων, Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών και Συνταξιούχων ΝΑΤ για τη λεηλασία της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, επανέρχεται προκλητικά στην αυριανή συζήτηση του ΔΣ του ΝΑΤ το θέμα της ενημέρωση «για το ακίνητο ΝΙΕΝ στα Μελίσσια Αττικής, ιδιοκτησίας ΝΑΤ και έγκριση δημοσίευσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την αξιοποίησή του».

Με ανακοίνωσή τους, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία σημειώνουν ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις θέλουν τη λεηλασία της περιουσίας του Νοσοκομείου, «που αποτελεί φιλέτο στις ορέξεις επιχειρηματικών ομίλων και των πέριξ Δήμων, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών». Τα σωματεία ζητάνε να λειτουργήσει το Ναυτικό Νοσοκομείο ως πανεπιστημιακή κλινική, με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα για την έρευνα, πρόληψη και θεραπεία των επαγγελματικών ασθενειών. Καλούν τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων στο ΔΣ του ΝΑΤ «να απαιτήσουν την απόσυρσή του και να μη συμμετάσχουν στη συζήτηση του ανωτέρω θέματος».

Συσκέψεις με θέμα την Υγεία
  • Σύσκεψη, με θέμα «οι τρέχουσες εξελίξεις στην Υγεία και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», διοργανώνει η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σήμερα Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, στο κόκκινο κτίριο.
  • Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Υγεία, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, αύριο Παρασκευή στις 10.30 το πρωί στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Την επόμενη Τετάρτη 2/4, προγραμματίζουν πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο, στις 10.30 το πρωί μπροστά από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους.
Χωρίς γιατρό 2.000 κάτοικοι στους Φούρνους Ικαρίας

Καταγγελία της ΚΟ του ΚΚΕ, σε συνέχεια παλιότερης Ερώτησης που κατέθεσε το Κόμμα

Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Ικαρίας και των Φούρνων, στην Αθήνα, για τα ζητήματα της Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Ικαρίας και των Φούρνων, στην Αθήνα, για τα ζητήματα της Υγείας
Χωρίς κανένα γιατρό είναι από τη Δευτέρα οι περίπου 2.000 κάτοικοι των Φούρνων Ικαρίας! Το Πολυδύναμο Ιατρείο και τα δύο αγροτικά ιατρεία των νησιών είναι έρημα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι οικογένειες, οι ηλικιωμένοι, τα ΑμεΑ να μην έχουν καμία «υγειονομική φροντίδα».

Σύμφωνα με Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ τον Ιούλη του 2013, στο Αγροτικό Ιατρείο Θύμαινας - νησάκι με μοναδικό μέσο πρόσβασης τις βάρκες - δεν υπηρετεί γιατρός. Ο γιατρός του Αγροτικού Ιατρείου Χρυσομηλιάς, που βρίσκεται σε δυσπρόσιτη περιοχή, μετακινήθηκε στους Φούρνους, γιατί εκεί δεν υπήρχε γιατρός, στο «κατ' όνομα» Πολυδύναμο Ιατρείο, όπου προβλέπονται δύο θέσεις αγροτικών γιατρών, ένας γενικής ιατρικής, νοσηλεύτρια και μαία. Ο μοναδικός γιατρός εφημέρευε σε 24ωρη βάση κάθε μέρα, πληρωνόταν ελάχιστες εφημερίες, εκτελούσε χρέη οδηγού ασθενοφόρου (!) και δεν μπορούσε να πάρει ούτε ρεπό. Η νοσηλεύτρια προσέτρεχε σε βοήθεια του γιατρού, οποιαδήποτε ώρα, εκτός ωραρίου, χωρίς να καλύπτεται υπηρεσιακά, χωρίς να πληρώνεται.

Η θητεία αυτού του γιατρού έληξε πριν από 40 μέρες περίπου και τα νησιά «καλύπτονταν» προσωρινά με μετακινήσεις γιατρών από τα Νοσοκομεία Ικαρίας και Σάμου. Εδώ και τρεις μέρες σταμάτησαν κι αυτοί οι γιατροί.

«Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί; Ποιος θα προσφέρει στοιχειώδεις φροντίδες Υγείας σε ένα ατύχημα, σε ένα έκτακτο περιστατικό, σε μια αρρώστια; Ποιος θα συνταγογραφήσει τα φάρμακα των ηλικιωμένων και όσων παίρνουν φαρμακευτική αγωγή; Ποιος θα δώσει παραπεμπτικά για εξετάσεις;», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Φούρνων του ΚΚΕ και απαιτεί:

Να καλυφθούν τώρα τα κενά με πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Περιφερειακά Ιατρεία και στο Πολυδύναμο Ιατρείο. Να αναβαθμιστεί το Πολυδύναμο Ιατρείο των Φούρνων σε Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, οδηγό για το ασθενοφόρο. Ιδιαίτερα στα αγροτικά ιατρεία των απομακρυσμένων χωριών (Θύμαινα, Χρυσομηλιά) να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός και νοσηλεύτρια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Παρέμβαση για τις συνθήκες φιλοξενίας παραμελημένων παιδιών

Κατέθεσαν στη διοίκηση δεκάδες υπογραφές, με αίτημα να ενισχυθούν οι κατάλληλες δημόσιες δομές

Παρέμβαση στον διοικητή του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» έκαναν τη Δευτέρα εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ζητώντας να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση να παραμένουν για βδομάδες και μήνες παιδιά με εισαγγελική εντολή στις παιδιατρικές κλινικές.

Τα παιδιά αυτά είναι υγιή και «φιλοξενούνται» στους πιο ακατάλληλους χώρους, μέσα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τα μαιευτήρια, λόγω κοινωνικών και οικογενειακών προβλημάτων. Πρόκειται για παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από την οικογένειά τους με εισαγγελική εντολή, αλλά και για βρέφη που εγκαταλείπονται στα μαιευτήρια. Το ελάχιστο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που δεν επαρκεί ούτε για τη νοσηλεία, έχει αναλάβει και τη φροντίδα αυτών των παιδιών.

Σύμφωνα με τον διοικητή, αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο βρίσκονται 21 παιδιά με επίσημη εισαγγελική εντολή. Στην πραγματικότητα, είναι περισσότερα, καθώς για ορισμένα εκκρεμεί η εντολή του εισαγγελέα. Στη διοίκηση του Παίδων «Αγία Σοφία» παραδόθηκαν δεκάδες υπογραφές εργαζομένων.

Οπως σημείωσε η Ολγα Σιάντου, νοσηλεύτρια, εκλεγμένη με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΔΗΝ, «ξεκαθαρίσαμε ότι λύση προς όφελος των παιδιών δεν μπορεί να είναι τα λεγόμενα "μη κερδοσκοπικά" ιδιωτικά ιδρύματα», αλλά να «δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση και να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε δομές όπως το Κέντρο Βρεφών "Μητέρα", το "Αναρρωτήριο Πεντέλης" και οι υπόλοιπες δημόσιες εξειδικευμένες δομές Πρόνοιας. Να ενισχυθούν τα κέντρα προστασίας Μητέρας και Παιδιού που υπάρχουν σε διάφορες πόλεις, να στηρίξει το κράτος τις φτωχές οικογένειες που θέλουν τα παιδιά τους, αλλά δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη».

Ο διοικητής ενημέρωσε πως εξετάζεται η φιλοξενία των παιδιών σε πιο κατάλληλο κτίριο, εκτός νοσοκομείου. Ομως οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους πως η φροντίδα των παιδιών θα δοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί από πλευράς κυβέρνησης με τι προσωπικό θα λειτουργήσει αυτή η νέα δομή, με τι εργασιακές σχέσεις, όπως και αν θα λειτουργεί με αποκλειστική χρηματοδότηση και ευθύνη του κράτους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ