Σάββατο 27 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 28 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προσφορά για το Συνέδριο

Ο σ. Κ.Ζ. από την Ελβετία προσφέρει 1.000 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Διευκόλυνση» των φαρμακοβιομηχανιών

Οι προσπάθειες επιτάχυνσης του εμβολιασμού, με παραπέρα μέτρα στήριξης των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη. Σε αυτό το πλαίσιο, η «Δήλωση» της Συνόδου δίνει έμφαση στη «συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη - μέλη για την αύξηση της ικανότητας της τρέχουσας παραγωγής εμβολίων», με «διευκόλυνση συμφωνιών μεταξύ κατασκευαστών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού». Στο φόντο των εντεινόμενων ανταγωνισμών και με το βλέμμα σε «μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», υπογραμμίζεται πως «απαιτείται εργασία για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα διαθέτει τα μέσα για να εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια και κρίσιμα εφόδια για όλα τα κράτη - μέλη της». Οσον αφορά την έκδοση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη διευκόλυνση ταξιδιωτικών μετακινήσεων, οι ηγέτες περιορίστηκαν να ζητήσουν «να συνεχιστεί η εργασία για μια κοινή προσέγγιση», αναθέτοντας τελικά στην Επιτροπή την κατάρτιση των τεχνικών όρων για ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

Στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας

Παράταση του lockdown στην Αττική

Αλλοι 29 θάνατοι και 1.790 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Το σύνολο των θανάτων ανέρχεται σε 6.439 και των κρουσμάτων σε 188.201.

Πάνω από 12.000 είναι τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στη χώρα, ενώ στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες παρουσιάζεται αυξητική τάση στη διασπορά του ιού.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 371 ασθενείς, ενώ συνολικά στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 2.500 άνθρωποι, εκ των οποίων 1 στους 3 είναι 45 - 65 χρόνων.

Από τα νέα κρούσματα, τα 790 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 93, Βόρειος Τομέας Αθήνας 98, Δυτική Αττική 32, Δυτικός Τομέας Αθήνας 94, Κεντρικός Τομέας 212, Νότιος Τομέας 78, Πειραιάς 167, ΠΕ Νήσων 16), 150 στη Θεσσαλονίκη, 122 στην Αχαΐα.

Στην Αττική, όπου παρουσιάστηκε αύξηση των νέων διαγνώσεων κατά 40%, παρατάθηκε για τουλάχιστον μία βδομάδα το lockdown. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε στην επίσημη ενημέρωση για τον Πειραιά και τη Δυτική Αθήνα, ενώ επισημάνθηκε ότι και ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών είναι σημαντικά επιβαρυμένη περιοχή. Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ Covid στο Λεκανοπέδιο είναι στο 88%, παρά τις «μετατροπές» κλινών που προορίζονται για άλλες σοβαρές ασθένειες.

Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα στην υπόλοιπη χώρα:

-- Στο επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου» («βαθύ κόκκινο») παραμένουν Κάλυμνος, Κορδελιό - Εύοσμος, Εύβοια, Αχαΐα και Αρκαδία, ενώ βγαίνει η Μύκονος.

-- Στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» («κόκκινο») μπαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας (εκτός δήμου Μεγανησίου), Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Κορινθίας, Σάμου, Σύρου και οι δήμοι Αρτας, Διδυμοτείχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας. Βγαίνουν από το «κόκκινο» και μπαίνουν στο «κίτρινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Ιδιαίτερα αυξητική τάση παρουσιάζεται στη διασπορά σε Λάρισα και Βόλο.

Επιπλέον, από 1 Μάρτη στις πύλες εισόδου Κακαβιάς και Ευζώνων θα ισχύει ωράριο εισόδου 7 π.μ. - 7 μ.μ., με όριο 400 άτομα ημερησίως και υποχρεωτικό rapid test, ενώ όλοι οι εισερχόμενοι (πλην οδηγών φορτηγών) θα μένουν σε κατ' οίκον περιορισμό για 14 μέρες.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη διαχείριση της πανδημίας: «Εδώ και ένα χρόνο αποδεικνύεται πως η πραγματική και σοβαρή διασπορά γίνεται στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στις ιδιωτικές δομές Υγείας και Πρόνοιας, χώροι οι οποίοι, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Καμιά παράταση του lockdown από μόνη της δεν μπορεί να "γεννήσει" μέτρα προστασίας, κλίνες, ΜΕΘ, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που μαζί με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας μπορούν να αποτρέψουν την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική εξόρμηση με αφορμή τον έναν χρόνο πανδημίας

Περιοδείες και εξορμήσεις και σύνθημα: «Για τα κέρδη τους τζογάρουν τις ζωές μας. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή - υγεία - δουλειά»

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα της πανδημίας και την ώρα που ο λαός μας συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του, αντιμέτωπος με την επίθεση σε εργασιακά και γενικότερα δικαιώματα, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική κλιμακώνουν το επόμενο διάστημα το πολιτικό κάλεσμα συσπείρωσης και πάλης σε χώρους δουλειάς, με σύνθημα: «Ενας χρόνος πανδημίας, για τα κέρδη τους τζογάρουν τις ζωές μας. Lockdown στην πολιτική τους. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή - υγεία - δουλειά».Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες και εξορμήσεις με στελέχη του ΚΚΕ:

Σάββατο 27 Φλεβάρη

-- Στις 11.30 π.μ. πλατεία Αγίου Αντρέα (Λαμπρινή), με τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ. Λαϊκή Αγορά Εξαρχείων, με τον Κώστα Ρήγα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 10.30 π.μ. πλατεία Βαρνάβα.

-- Στις 11 π.μ. Φωκίωνος Νέγρη και στους ΕΒΕ της οδού Κυψέλης, με τον Κώστα Γιαζιτζή, μέλος του Τομεακού Γραφείου Α' Αθήνας - Γαλατσίου.

-- Στις 11 π.μ. Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, με τον Φώτη Μακρή, μέλος του ΤΓ Α' Αθήνας - Γαλατσίου.

-- Στις 11 π.μ. Λαϊκή Αγορά Νέου Κόσμου - Μπακνανά, με τον Γιώργο Ντούνη, μέλος του ΤΓ Α' Αθήνας - Γαλατσίου.

-- Στις 11 π.μ. πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα, με τον Τάσο Τσιούφη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Α' Αθήνας - Γαλατσίου.

Επίσης, Λαϊκή Αγορά της Ριανκούρ, σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» και «Βασιλόπουλος» στο Μοσχάτο, Λαϊκή Αγορά Αλίμου.

Κυριακή 28 Φλεβάρη

-- Στις 11 π.μ. Πάρκο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, με τον Γιώργο Καλαμαρά, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ. Πάρκο Ιλισού, με τον Γιάννη Βακαλόπουλο, μέλος του ΤΓ Νότιου Τομέα.

-- Στις 11 π.μ. περιοχή Πατητήρι Υμηττού και Αργυρούπολη.

-- Στις 12 μ. Αλιμο (παραλιακό μέτωπο, πλατεία Κλούβας, Λόφος Πανί).

Δευτέρα 1η Μάρτη

-- Στις 10 π.μ. Βαρβάκειο Αγορά, με τον Χάρη Βουρδουμπά, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. εργοτάξιο του πρώην ξενοδοχείου «La Mirage» στην Ομόνοια, με τον Γιάννη Αναγνώστου, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 10 π.μ. Υπηρεσίες Δήμου Κορωπίου, με τον Βαγγέλη Ρεμπάπη, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 10 π.μ. στους αυτοαπασχολούμενους της Λ. Αχαρνών, με τον Κώστα Ρήγα.

-- Στις 11 π.μ. Λαϊκή Αγορά Κόκκινου Μύλου, με την Γιούλη Αγγελοπούλου, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

-- Στις 6.30 π.μ. αμαξοστάσιο του δήμου Γαλατσίου, με τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, δημοτικό σύμβουλο.

Επίσης, στον «Σκλαβενίτη» Αιγάλεω (οδός Θεσσαλονίκης), στους εργάτες του δήμου Αιγάλεω (κήποι), στους εργάτες του δήμου Μοσχάτου, στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας «Πλαίσιο» στη Μεταμόρφωση, στην αγορά Καλλιθέας και στην Εθνική Τράπεζα στο Μοσχάτο.

Τρίτη 2 Μάρτη

-- Στις 6 π.μ. γκαράζ του δήμου Ζωγράφου, με την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, με επικεφαλής τον Γιώργο Κρητικό, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής.

-- Στις 6.30 π.μ. Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με τον Γιώργο Καλαμαρά.

-- Στις 10 π.μ. Λαϊκή Αγορά Κορωπίου, με τον Βαγγέλη Ρεμπάπη.

-- Στις 9 π.μ. δημαρχείο Καλλιθέας, με τον Γιώργο Δασκαλάκη, μέλος του ΤΓ ΟΤΑ - ΔΔ.

-- Στις 10 π.μ. δημαρχείο Παιανίας και στις 11 π.μ. «Γενική Ταχυδρομική» Γλυκών Νερών, με τον Κωστή Παναγιώτου, μέλος της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

Επίσης, στο εργοστάσιο «Γιούλα», στην αποθήκη «My Market» στη Μάνδρα, στα υπερμάρκετ «Σκλαβενίτη» σε Χαλκηδόνα και Καλλιθέα, σε σούπερ μάρκετ στο Χαλάνδρι, στο «ΑΒ Βασιλόπουλος» της Ιεράς Οδού, στους εργάτες καθαριότητας του δήμου Αιγάλεω, στο γκαράζ του δήμου Καλλιθέας, στο ΙΚΑ Μοσχάτου, στα Ειδικά Σχολεία Μεταμόρφωσης και Αθήνας, στη Λαϊκή Αγορά (Σικίνου) στην Κυψέλη.

Τετάρτη 3 Μάρτη

-- Στις 6.30 π.μ. Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Στις 12 μ. εργοτάξιο «Lidl» στο Ιλιον, με τον Γιάννη Τασιούλα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 4.30 μ.μ. επισιτιστικά καταστήματα Αμφιάλης, με τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ. δημαρχείο Περάματος, με την Δέσποινα Μαστρολέων, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 6 π.μ. γκαράζ του δήμου Καισαριανής, με τον Γιώργο Δασκαλάκη.

-- Στις 6 π.μ. γκαράζ του δήμου Κορυδαλλού και στις 9 π.μ. στο δημαρχείο, με επικεφαλής την Ελευθερία Παπουτσιδάκη, δημοτική σύμβουλο, και στις 6.30 μ.μ. στους εργάτες του δήμου με τον Δημήτρη Τζαφαλιά, μέλος του ΤΓ Πειραιά.

-- Στις 9 π.μ. δημαρχείο Χαλανδρίου, με τον Σπύρο Κωσταντά, μέλος της ΤΕ ΟΤΑ - ΔΔ.

-- Στις 9 π.μ. ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων, με την Σταυρούλα Τσίτσου, μέλος του ΤΓ Δυτικού Τομέα.

-- Στις 10 π.μ. Λαϊκή Αγορά Αναβύσσου, με την Τάνια Γαλανοπούλου, μέλος της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

-- Στις 12 μ. στους εργάτες του δήμου Νέας Σμύρνης, με τον Γιάννη Κιουλάνη, δημοτικό σύμβουλο.

Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Αιγάλεω, στην αποθήκη των «ΑΒ» στη Μάνδρα, σε σούπερ μάρκετ στην Ηλιούπολη, στο υπερμάρκετ «Σκλαβενίτη» Ρέντη, σε σούπερ μάρκετ στη Νίκαια, στο «ΑΒ» Κηφισού (Αιγάλεω), στο γκαράζ του δήμου Χαλανδρίου και στα Ειδικά Σχολεία Αιγάλεω.

Πέμπτη 4 Μάρτη

-- Στις 9 π.μ. Κέντρο Υγείας Δραπετσώνας και στις 11 π.μ. ΙΚΑ Περάματος, με την Διαμάντω Μανωλάκου.

-- Στις 2 μ.μ. στους εργάτες της «Μινέρβα», με την Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 12 μ. εργοτάξιο της ΕΛΠΕΝ στο Πικέρμι, με τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7 π.μ. υπηρεσίες του δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού και στις 10 π.μ. ΕΟΠΥΥ και Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Καματερό, με τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 10 π.μ. κτίριο ΕΦΚΑ στην Καλλιθέα, με τον Γιώργο Κρητικό.

-- Στις 9.30 π.μ. Ειδικά Σχολεία Κερατσινίου και Αγ. Δημητρίου.

-- Στις 10 π.μ. αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

-- Στις 10 π.μ. στους εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και Νήσων, με τον Στέλιο Μπενετάτο, περιφερειακό σύμβουλο.

Επίσης, στο εργοστάσιο «Πεταλούδα», στο υπερμάρκετ «Σκλαβενίτη» (πρώην «Δούκα») στη Δάφνη, σε σούπερ μάρκετ στην Κυψέλη και στην Καισαριανή, και στη Λαϊκή Αγορά Αγίας Αννας Αχαρνών.

Παρασκευή 5 Μάρτη

-- Στις 10 π.μ. υπουργείο Εργασίας, με τον Γιώργο Κρητικό.

-- Στις 10 π.μ. στους εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα, με την Στέλλα Βαλαβάνη, περιφερειακή σύμβουλο.

-- Στις 10.30 π.μ. Λαϊκή Αγορά Καλυβίων, με την Τάνια Γαλανοπούλου.

-- Στις 10.30 π.μ. Λαϊκή Αγορά Μεγάρων, με τον Αντώνη Χοροζάνη, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

Επίσης, στην αποθήκη των «Lidl» στα Καλύβια, σε εργοτάξιο της εταιρείας «Μπαλλιάν» (Συγγρού) και στις ελεγκτικές εταιρείες «ΣΟΛ» και «Delloitte».

Σάββατο 6 Μάρτη

-- Στις 11 π.μ. συνοικισμό Ελευσίνας, με τον Κώστα Κώνστα, μέλος του ΤΓ Βορειοδυτικής Αττικής.

-- Στις 10.30 π.μ. Λαϊκή Αγορά Παλαιάς Φώκαιας, με την Τάνια Γαλανοπούλου.

-- Στις 11 π.μ. «Σκλαβενίτη» Γέρακα, με την Χρυσάνθη Νικολή, μέλος της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

Κυριακή 7 Μάρτη

-- Στις 11 π.μ. πλατεία Νέας Σμύρνης, με τον Γιάννη Κορφιάτη, μέλος του ΤΓ Νότιου Τομέα.

-- Σύσκεψη με σχολικές καθαρίστριες στο Περιστέρι.

Δευτέρα 8 Μάρτη

-- Στις 7.30 π.μ. ΕΥΔΑΠ στο Ιλιον και στις 9 π.μ. ΟΑΕΔ, με τον Θοδωρή Σκολαρίκο.

-- Στις 11 π.μ. εργοτάξιο του ΟΣΕ στα Σεπόλια, με τον Νίκο Μπουκουβάλα, μέλος της ΕΠ Αττικής.

«Δεν βρέθηκε ο ιστότοπος... »

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο πανδημίας και ενώ με τα πρωτόκολλα - «λάστιχο» εργοδοσίας και κυβέρνησης οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει εστίες υπερμετάδοσης, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε μόλις στις 10 Φλεβάρη ότι θα άνοιγε άμεσα ειδική ψηφιακή πλατφόρμα όπου οι εργοδότες με πάνω από 20 άτομα προσωπικό «θα μπορούν» (σιγά μην τους υποχρέωναν κιόλας...) να δηλώνουν τους εργαζομένους τους για να έχουν τη δυνατότητα για διενέργεια δύο δωρεάν rapid tests το μήνα. Πέρασαν δυόμισι βδομάδες, μέσα στη νέα έξαρση της πανδημίας, με τους χώρους δουλειάς να βράζουν, κι από πλατφόρμα... τίποτα! Η σχετική διεύθυνση μέχρι και την Παρασκευή ανέγραφε σταθερά: «Δεν βρέθηκε ο ιστότοπος...». Το δούλεμα πάει σύννεφο, δηλαδή, «κουμπώνοντας» με την πολύμορφη ασυλία στην εργοδοτική ασυδοσία.

Τα αιτήματα

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε σχολεία και πανεπιστήμια.
  • Υποδομές στο ΣΕΠΕ σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μέσα μεταφοράς.
  • Οργανωμένος έλεγχος σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.
  • Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ.
  • Σε τακτά χρονικά διαστήματα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Ελεγχος στους χώρους δουλειάς, αν τηρούνται οι αποστάσεις σε μονάδες παραγωγής, γραφεία, αποθήκες, logistics.
  • Αμεση ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας με κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
  • Ταχύτερο εμβολιασμό με αποτελεσματικά, ασφαλή και δωρεάν εμβόλια, χωρίς αποκλεισμούς στην προμήθειά τους. Κατάργηση των πατεντών για τα εμβόλια και όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Αμεση χορήγηση δωρεάν και καθολικά από το κράτος όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ.), διαγνωστικών εξετάσεων.
  • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, ασφαλιστικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εγκλημα διαρκείας από κυβέρνηση και εργοδοσία η διαχείριση της πανδημίας στους χώρους δουλειάς

Να ενημερώσει η κυβέρνηση αναλυτικά πόσα και ποια εργοστάσια, σούπερ μάρκετ ή άλλους χώρους δουλειάς έχει ελέγξει

«Η πανδημία στους χώρους εργασίας, ένα έγκλημα διαρκείας»:Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με αυτό το θέμα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, έδωσε την Παρασκευή η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από μια σειρά κλάδους και περιοχές της χώρας.

Στην εισηγητική ομιλία εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο Γιώργος Πέρρος έδωσε μια σειρά συγκεκριμένα στοιχεία, ενδεικτικά για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, για τις συρροές κρουσμάτων που βγαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια παρά τις έντονες πιέσεις και την τακτική της συγκάλυψης, αναδεικνύοντας τις μεγάλες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας.

«Εχουν αφήσει στο έλεος του κορονοϊού τούς εργαζόμενους στις βιομηχανικές ζώνες, στις βιομηχανίες τροφίμων και στο εμπόριο τροφίμων, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», τόνισε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με ελέγχους σε χώρους δουλειάς.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, είναι συγκεκριμένες πλέον οι επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία. Αλλωστε, «οι εργοδότες που απασχολούν πάνω από 10 άτομα ο καθένας είναι 47.778 και μισθοδοτούν συνολικά 1,205 εκατομμύρια εργαζόμενους, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχούν περίπου 25 εργαζόμενοι ανά εργοδότη (...) 17 είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 4.000 άτομα».

Ο Γ. Πέρρος ανέφερε κι άλλα τέτοια στοιχεία, που δείχνουν προς τα πού πρέπει να στραφούν οι «στοχευμένοι έλεγχοι», και υπογράμμισε ότι όλα αυτά «τα γνωρίζει καλά η κυβέρνηση, ξέρει και τα ονόματα και τις διευθύνσεις που αντιστοιχούν σε καθέναν από τους χώρους δουλειάς».

Και με βάση αυτά, κάλεσε την κυβέρνηση «να μας πει πού, πότε και πόσες φορές έκαναν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ελέγχους και ποια ήταν τα αποτελέσματα.

Οπως ανακοινώνουν κάθε απόγευμα τα κρούσματα ανά περιοχή, να μας πει η κυβέρνηση, σε ποιες από τις μεγάλες έστω επιχειρήσεις εμφανίστηκαν κρούσματα; Ποιες ήταν οι ενέργειες του ΕΟΔΥ, οι ιχνηλατήσεις, πόσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε καραντίνα; Πόσοι έχουν νοσηλευτεί, πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους;

Να μας πουν σε ποιες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα... Σαν αυτά που πέφτουν βροχή κάθε μέρα στους "απείθαρχους", στα συνδικάτα και στους αγωνιστές...

Να μας πει η κυβέρνηση, όχι γενικά αν κάνει ελέγχους, αλλά πόσα σούπερ μάρκετ έχει ελέγξει, πόσα εργοστάσια τροφίμων, χημικής βιομηχανίας, μετάλλου, πόσα λιμάνια, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ή εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας, όπως διυλιστήρια;

Ποιους ελέγχους για παράδειγμα κάνει το ΣΕΠΕ; Είναι γνωστό ότι έχει μείνει χωρίς επιθεωρητές, χωρίς υποδομή. Δηλαδή, για παράδειγμα, τι ελέγχους να κάνει στη Δυτική Αττική, όταν υπάρχουν μόνο 12 άτομα με ένα όχημα για πάνω από 150.000 εργαζόμενους;».

Βασικό κριτήριο η θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων

Δίπλα στη δραματική εικόνα που αφορά τα κρούσματα, αναφέρθηκε και στις καταγγελίες για την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων:«Η εργοδοσία τούς απαγορεύει να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού. Υποχρεώνει να δουλεύουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να δουλεύουν εργαζόμενοι ακόμη και με συμπτώματα. Στην παραγωγή ειδικά, δεκάδες είναι αυτοί που εργάζονται χωρίς μέτρα, χωρίς αποστάσεις, έτσι, γιατί το θέλει ο εργοδότης, για να μεγαλώσει τα κέρδη του. Αρνούνται να πληρώσουν όσους είναι σε καραντίνα, τους δίνουν άδειες άνευ αποδοχών».

Εναν χρόνο μετά την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων του κορονοϊού, με την πανδημία να καλπάζει και τους χώρους δουλειάς να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, ο Γ. Πέρρος κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τις συνέπειες της διαχείρισης της πανδημίας «με βασικό κριτήριο τη θωράκιση της κερδοφορίας των λίγων».

«Χωρίς τη δράση των συνδικάτων η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως «η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης - εργοδοσίας, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις των σωματείων είναι αυτά που φοβούνται και γι' αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν το κίνημα». «Τα δικά μας στόματα δεν θα τα κλείσουν. Και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή», τόνισε.

Εστίες υπερμετάδοσης οι χώροι δουλειάς σε όλη τη χώρα

«Ενας χρόνος πέρασε από την έναρξη της πανδημίας και η Αχαΐα, ειδικά η Πάτρα, βρίσκεται στο "κόκκινο"», σχολίασε η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Στα σούπερ μάρκετ, τόνισε, δεν υπάρχει αλυσίδα χωρίς συρροή κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση γίνεται από στελέχη των επιχειρήσεων και η συνεχής εναλλαγή μαγαζιών και πόστων επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

«Ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων είναι οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης», υπογράμμισε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου. Κατήγγειλε την ασυδοσία των εργοδοτών, που με τις πλάτες της κυβέρνησης αποκρύπτουν θετικά κρούσματα «για να μη διαταραχθούν η παραγωγή και η κερδοφορία τους». Πρόσθεσε δε ότι η ίδια πολιτική που ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία «ευθύνεται και για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες Υγείας» και στην Δυτική Αττική.

Τον πολλαπλασιασμό των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς λόγω πανδημίας σχολίασε ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής - Πιερίας. Δίπλα στα κρούσματα σε μεγάλα εργοστάσια, Βιομηχανικές Περιοχές και επιχειρήσεις στον αστικό ιστό, που οδήγησαν ακόμα και στο θάνατο εργαζόμενη σε βιομηχανία τροφίμων, υπενθύμισε και τα πέντε «ατυχήματα» διανομέων που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες.

Στην περίπτωση της διασποράς του ιού στο 1/3 των εργαζομένων καταστήματος αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Χίο αναφέρθηκε ο Αρης Μιχαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Το Σωματείο οργάνωσε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τόσο στην εργοδοσία, που σχεδιάζει να μεταφέρει προσωπικό από Μυτιλήνη και Αθήνα, όσο και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Την εικόνα από τη μετάδοση του ιού σε εργοστάσια τροφίμων και σούπερ μάρκετ μετέφερε ο Παναγιώτης Κώτσης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρτας. «Οι καταγγελίες των εργαζομένων είναι πια απανωτές και σε καθημερινή βάση», τόνισε και πρόσθεσε την ανάγκη η οργή που υπάρχει στους εργαζόμενους να μετατραπεί «σε συλλογική οργάνωση και αγώνα».

Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου, ανακοινώθηκε ότι το επόμενο διάστημα το ΠΑΜΕ θα εκδώσει τον επόμενο τόμο της «μαύρης βίβλου» της διαχείρισης της πανδημίας.

  • Ολόκληρο το βίντεο με τη συνέντευξη είναι διαθέσιμο στον λογαριασμό του ΠΑΜΕ στο YouTube, στη διεύθυνση https://youtu.be/u24IYAD17fI.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ