Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος

Σε Πρέσπα και Φλώρινα, σε μια περιοχή όπου γράφτηκαν χρυσές σελίδες της Ιστορίας του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων για τα 100χρονα του Κόμματος από την ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο εργαζόμενος λαός της περιοχής αγκάλιασε αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τους δεσμούς του ΚΚΕ με το λαό, δεσμοί που φέρουν την υπογραφή των χιλιάδων ηρώων του που έδρασαν στις πόλεις και τα χωριά, στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου στο παλιό δημαρχείο των Πρεσπών, με την παρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Βίτσι - Στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ιστορικός - ταξιδιωτικός οδηγός), από τον Θανάση Λεκάτη, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφώθηκαν την επόμενη μέρα με την πολιτική συγκέντρωση που έγινε το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Φλώρινας, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (βλ. σελ. 14 - 15). Στη διάρκειά της έγινε εκ νέου παρουσίαση του ιστορικού - ταξιδιωτικού οδηγού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Φλώρινας, όπου βρίσκονται θαμμένοι εκατοντάδες μαχητές του ΔΣΕ που συμμετείχαν στη Μάχη της Φλώρινας το Φλεβάρη του 1949, μια από τις πιο δύσκολες και πολύνεκρες μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ.

Οι τρεις σελίδες από το σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή & Δράση» αφιερώνονται στο επιτυχημένο διήμερο εκδηλώσεων της ΕΠ Δ.Μακεδονίας.

Περπατώντας στα βήματα των ηρώων μαχητών του ΔΣΕ

Παρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» για τον ΔΣΕ

Από τη βιβλιοπαρουσίαση
Από τη βιβλιοπαρουσίαση
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής συγκέντρωσε η εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Βίτσι - Στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ιστορικός - ταξιδιωτικός οδηγός), που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στον Λαιμό, στο παλιό δημαρχείο των Πρεσπών.

Οι κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συμμετείχαν στην εκδήλωση, παίρνοντας στα χέρια τους και ξεφυλλίζοντας αντίτυπα της έκδοσης που είχαν εκτεθεί στο χώρο. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην απομόνωση της περιοχής από την υπόλοιπη χώρα μετά το τέλος της στρατιωτικής αναμέτρησης, την καχυποψία με την οποία αντιμετώπισε το κράτος στο σύνολό της την περιοχή, στοιχεία που όπως είπε σημάδεψαν την εξέλιξη των πραγμάτων επί δεκαετίες. Τόνισε ότι «σήμερα, σχεδόν 70 χρόνια και δύο γενιές μετά, μπορούμε χωρίς φόβο να μελετήσουμε και να τιμήσουμε την ιστορία μας. Να διδαχθούμε από αυτήν και να χτίσουμε το μέλλον μας. (...) Σήμερα που η φωτιά φουντώνει στα Βαλκάνια, εμείς στοχεύουμε να κάνουμε την Πρέσπα παράδειγμα φιλίας και συνεργασίας των γειτονικών λαών».

Κάθε σπιθαμή γης και κομμάτι της ιστορίας μας

Μιλώντας για το νέο ιστορικό - ταξιδιωτικό οδηγό για το Βίτσι, που αποτελεί συλλογικό προϊόν μιας πολύχρονης έρευνας, ο Θανάσης Λεκάτης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι ένα δείγμα από τη δουλειά που υπάρχει. «Μια αφορμή σε όποιον θέλει να μελετήσει λίγο παραπάνω, να επισκεφθεί το Αρχείο του ΚΚΕ, ένα ανοιχτό αρχείο με διαθέσιμο κάθε έγγραφό του, να πάρει πρωτογενές υλικό, να το μελετήσει».

«Επιδιώκουμε και μέσα από αυτόν τον τρόπο, δηλαδή ταξιδεύοντας σε αυτά τα σημεία, να δείξουμε πλευρές της ιστορίας αυτού του τόπου. Μιας ιστορίας για την οποία εμείς, το ΚΚΕ, είμαστε εξαιρετικά περήφανοι. Και θεωρούμε πως και ο λαός αυτής της περιοχής, αυτοί οι 13.000 που αναγκάστηκαν να φύγουν από εδώ και οι επόμενοι, και οι επίγονοι, πρέπει να είναι πάρα πολύ περήφανοι.


Κάθε κομμάτι αυτής της γης που είναι ποτισμένο με αίμα, δεν ποτίστηκε επειδή κάποιου του κάπνισε. Πολεμήσανε για τη γη τους, τον τόπο τους, εγκαταστήσανε εδώ πέρα τη δικιά τους εξουσία, φτιάξανε τα λαϊκά τους συμβούλια, δώσανε το πρόπλασμα μιας ζωής που πολύς κόσμος ονειρεύεται να έχει.

Με πολύ λίγα μέσα, μιλάμε για τη δεκαετία του '40, χωρίς δρόμους, χωρίς τίποτα, έφευγε ένα ολόκληρο χωριό μια μέρα να πάει να οργώσει τα χωράφια ενός άλλου χωριού, να πάει να χτίσει μια γέφυρα, να βάλουνε νερό, πράγματα που θεωρούμε πολύ αυτονόητα σήμερα. Ενας στρατός πάλεψε γι' αυτόν το λαό και ένας λαός πάλεψε γι' αυτόν το στρατό. Οταν φτιαχνόταν ένα νοσοκομείο του ΔΣΕ, την ίδια στιγμή γινόταν λαϊκό νοσοκομείο για το λαό της περιοχής. (...)

Ο πόλεμος για τον οποίο μιλάμε δεν ήταν ένας κακός πόλεμος, ήταν πόλεμος "ποιος με ποιον", τάξη με τάξη. Ηττήθηκε στρατιωτικά ο ΔΣΕ, αλλά ο λαός 70 χρόνια μετά βλέπουμε ότι έχει κρατήσει εξαιρετικά πολύτιμη στη μνήμη του αυτήν την πάλη. Βλέπουμε την αστική τάξη να προσπαθεί 70 χρόνια τώρα να μειώσει, να εξαφανίσει τα ίχνη αυτής της πάλης. Αλλιώς δεν θα είχανε ολόκληρες έδρες στο Πανεπιστήμιο, με Μαραντζίδηδες κ.λπ., για να γράψουνε ξανά και ξανά αυτή την ιστορία, λασπώνοντάς την».

Πολύχρονη ερευνητική προσπάθεια

Παρουσιάζοντας τα περιεχόμενα του οδηγού, αρχικά διευκρίνισε ότι «το Βίτσι, ο Βαρνούντας, η Πρέσπα, η Βάρμπα, το Μάλι Μάδι, στρατιωτικά είναι μια ενιαία περιοχή, το Βίτσι. Σ' αυτόν το χώρο, επί τρία ολόκληρα χρόνια, η στρατιωτική αναμέτρηση δεν γνώρισε στιγμή ησυχίας».

Ανέφερε πως αφετηρία για τη δημιουργία του οδηγού ήταν το 1996, όταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια του ΔΣΕ, μια μεγάλη ομάδα επιζώντων μαχητών επισκέφθηκε την περιοχή. «Καμιά 15αριά πιτσιρικάδες, για την εποχή εκείνη, ΚΝίτες, με μαγνητόφωνα μαγνητοφωνούσανε. Ετσι για πρώτη φορά μάθαμε πού είναι το Μάλι Μάδι, πού είναι ο ομαδικός τάφος στη Φλώρινα, τι είναι οι Πόρτες πάνω στο βουνό, τι είναι η σπηλιά στο Βροντερό».

Περιέγραψε την προσπάθεια της έρευνας που ξεκίνησε αρχικά από μια παρέα συντρόφων, λίγων στην αρχή και πάρα πολλών στη συνέχεια, που περπάτησαν στα βουνά, έψαξαν τα ίχνη και άρχισαν να βρίσκουν στοιχεία, σημεία και υλικά. Στην πολύτιμη παρουσία και μαρτυρία συντρόφων, επιζώντων μαχητών του ΔΣΕ, που περπάτησαν ξανά σ' αυτά τα βουνά. Αλλά και στη βοήθεια από κατοίκους της περιοχής, ειδικά των χωριών που μετράνε εκατοντάδες νεκρούς στον αγώνα.

Αναφέρθηκε στον εντοπισμό ενός άτυπου νεκροταφείου στον Κώττα, όπου είναι θαμμένοι μαχητές του ΔΣΕ. «Σ' αυτήν τη φωτογραφία δεξιά βρίσκεται το κανονικό νεκροταφείο. Στη μέση υπάρχει ένα συρματόπλεγμα και αριστερά, στο χωράφι, είναι θαμμένοι νεκροί μαχητές του ΔΣΕ στη μάχη των τελευταίων ημερών. Θεώρησαν κάποιοι ότι με το να βάλουν ένα συρματόπλεγμα θα εξαφανίσουν τους νεκρούς. Μπήκαν τα γελάδια στο χωράφι και βγήκαν τα κόκαλα στην επιφάνεια, και από την ντροπή τους οι ιθύνοντες έφτιαξαν μια μάντρα γύρω - γύρω ώστε τουλάχιστον να μην μπαίνουν τα γελάδια μέσα. Το νεκροταφείο είναι εκεί όμως και εμείς οφείλουμε να μην ξεχαστεί», είπε.

Μίλησε για την Μπέλα Βόδα, «το βουνό με τα κάστρα», που έχει πάρα πολλά οχυρά και δεν πατήθηκε παρά μόνο όταν έφυγαν οργανωμένα, συντεταγμένα, οι μαχητές του ΔΣΕ.

Για τον πυρήνα του βιβλίου, που αφορά τη ζωή στην Ελεύθερη Ελλάδα. Τα ζητήματα εκπαίδευσης, διανομής γης, οργάνωσης της παραγωγής, ανοικοδόμησης. Επίσης για την ειδική αναφορά που γίνεται στον σλαβόφωνο πληθυσμό της περιοχής, μέσα από δικά του ντοκουμέντα που υπάρχουν στο Αρχείο του ΚΚΕ, κατά κύριο λόγο την εφημερίδα «Ενότητα», και αφορά στοιχεία για την εκπαίδευσή τους, τη συμμετοχή τους στον αγώνα του ΔΣΕ κ.ά.

Αλλά και για το χάρτη με τα μνημεία που έχει στήσει το ΚΚΕ, στην Πύλη, στον Πυξό, στο Βροντερό, στο Βατοχώρι, στην Ιεροπηγή και το μεγάλο μνημείο στη Φλώρινα.

Συνοπτικά, στον οδηγό περιλαμβάνονται 220 χιλιόμετρα περπατημένα μονοπάτια, 166 έγχρωμες φωτογραφίες, 34 σύγχρονοι χάρτες, 79 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και έγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ. Τρεις μεγάλες μάχες παρουσιάζονται εκτενώς: Η μάχη στο Μάλι Μάδι, η μάχη της Φλώρινας και οι μάχες της τελικής αναμέτρησης.

Ειδική αναφορά γίνεται στην περιοχή της Ελεύθερης Ελλάδας, στην υγειονομική υπηρεσία, στη συμμετοχή των γυναικών, με φωτογραφίες ιστορικές και σύγχρονες, καθώς και με χάρτες προσέγγισης των σημείων. Ορισμένα σημεία ξεχωριστού ιστορικού ενδιαφέροντος παρουσιάζονται αυτοτελώς, όπως οι Πολενάτες και τα Κουκλουθούρια. Τέλος, στο παράρτημα παρατίθενται οι μάχες της τελικής αναμέτρησης στον Γράμμο έως τις 29 Αυγούστου 1949, μαζί με τις σχετικές διαδρομές.

Στις σελίδες με πρόσθετα υλικά υπάρχει αυτή που παραθέτει χρήσιμες ιστορικές πηγές, με αναφορά και σε έναν μεγάλο αριθμό εγγράφων από το Αρχείο του ΚΚΕ. Οπως επίσης και η σελίδα που παραθέτει ηλεκτρονικές διευθύνσεις, όπου είναι αποθηκευμένες διαδρομές σε μορφή gpx για χρήση σε συσκευές GPS.

Οι μαχητές στο Βίτσι δεν λύγισαν ποτέ!

Πορεία στους δρόμους της Φλώρινας και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της μάχης του ΔΣΕ

Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πορεία προς το επιβλητικό μνημείο το οποίο έχει στηθεί για τους μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Μέσα σε πυκνή χιονόπτωση, εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ και απόγονοί τους πορεύτηκαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Οι μαχητές στο Βίτσι δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στον ΔΣΕ», και σάλπισαν «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη».

Στο χώρο του μνημείου, ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, που με τη δράση τους και το παράδειγμά τους έγραψαν λαμπρές σελίδες ηρωισμού στην Ιστορία αυτού του τόπου. Μίλησε για τη μάχη της Φλώρινας το διάστημα 11 - 14 Φλεβάρη του 1949, που πέρασε στην Ιστορία όχι τόσο γι' αυτήν καθαυτή τη στρατιωτική πλευρά της, αλλά για τη φρίκη που αναδύεται από το γεγονός ότι μετά τη μάχη, ο αστικός στρατός παράχωσε με μπουλντόζες πεθαμένους και τραυματίες μαχητές του ΔΣΕ φροντίζοντας, όσο μπορούσε, να εξαφανίσει τα ίχνη τους.

Αναφέρθηκε στις διαρκείς πρωτοβουλίες του Κόμματος, για να εκπληρωθεί ένα χρέος τιμής προς τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, ο τάφος τους να γίνει μνημείο, να τους αποδοθούν επιτέλους οι τιμές που τους πρέπουν. Και σημείωσε: «Ο λάκκος, το χωράφι που δεν οργώθηκε ποτέ και που μέσα του είναι θαμμένοι οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ, απέκτησε πριν από δύο χρόνια ένα ξεχωριστό μνημείο, που παραπέμπει στις μορφές των μαχητών που νίκησαν το θάνατο. (...) Η ανάδειξη του αγώνα του ΔΣΕ έχει τεράστια σημασία. Τιμάμε τον ΔΣΕ, την προσφορά του και εμπνεόμαστε από τον τιτάνιο αγώνα του. Μελετάμε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε (...) Τιμή και δόξα στο ΔΣΕ, τιμή και δόξα στο ΚΚΕ».


Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Ανοίγουμε νέους δρόμους μαζί με αυτούς που δημιουργούν όλο τον πλούτο

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους της ΚΕ στην εκδήλωση στη Φλώρινα

«100 χρόνια ΚΚΕ. Ενας αιώνας αγώνων και θυσιών, αταλάντευτα στον επαναστατικό δρόμο για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Αυτός ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων ανέφερε το στέλεχος του Κόμματος:

«Η καθιερωμένη πια χρονιάτικη εκδήλωση εδώ στη Φλώρινα, προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη Μάχη της Φλώρινας, φέτος συμπίπτει με την έναρξη των εκδηλώσεων γιορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ.

Τιμάμε τη μεγάλη αυτή επέτειο, έχοντας βαθιά στο μυαλό και στην καρδιά μας την αυριανή Ελλάδα της εργατικής εξουσίας, τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Συνεχίζουμε αυτήν τη μεγάλη πορεία που ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια, παραμένοντας αμετακίνητοι στο στόχο μας, πιο έμπειροι και καλύτερα προετοιμασμένοι.

Το ΚΚΕ, όλοι εμείς, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι πάμε κόντρα στο ρεύμα, χωρίς να υπολογίζουμε κόπους και θυσίες.

Προχωρούμε, όμως, με πυξίδα και σχέδιο, ανοίγουμε νέους δρόμους, γράφουμε Ιστορία, γιατί είμαστε με το μέρος αυτών που γράφουν την Ιστορία, με αυτούς που δημιουργούν όλο τον πλούτο της κοινωνίας, τους εκμεταλλευόμενους, κόντρα στους εκμεταλλευτές και ληστές του λαού. Τους καπιταλιστές και όλο το σύστημά τους.

Εχουμε πλήρη συνείδηση ότι απέναντί μας ορθώνεται ένας πολύ αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων στην Ελλάδα, την περιοχή μας, διεθνώς.

Εχουμε όμως και βαθιά γνώση, μεγάλη πείρα και ακράδαντη την πεποίθηση ότι αυτοί οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν είναι ούτε αιώνιοι, ούτε παντοδύναμοι.

Σε πείσμα όλων όσοι κηρύσσουν την παντοδυναμία του καπιταλισμού και την αιωνιότητά του, εμείς βλέπουμε, με την καθοδήγηση της θεωρίας μας, ότι κάτω από τα πόδια μας και μπροστά στα μάτια μας διεξάγεται μια ιστορικών διαστάσεων πάλη ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο.

Ο Δ. Γόντικας στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Δ. Γόντικας στο βήμα της εκδήλωσης
Η βαρβαρότητα που μας περιβάλλει, όλη αυτή η ασχήμια που ζούμε, δεν είναι μια παρέκκλιση της Ιστορίας, έργα ανίκανων ή ανήθικων ανθρώπων ή μια προσωρινή κατάσταση. Είναι το αποτέλεσμα και η κορύφωση της εξέλιξης του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής και μια τρανή απόδειξη ότι αυτός ο τρόπος παραγωγής έφαγε τα ψωμιά του, είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζομένων, της κοινωνίας, της κοινωνικής εξέλιξης.

Το καινούργιο που γεννιέται το φέρνει η εργατική τάξη. Είναι αυτή που έχει δημιουργήσει και δημιουργεί τον τεράστιο πλούτο που βλέπουμε γύρω μας, την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στα μέσα παραγωγής, στα ασύλληπτα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Αυτός είναι ο πραγματικός δημιουργός και όχι τα παράσιτα που κλέβουν και καρπώνονται όλο αυτόν τον πλούτο.

Είναι η μόνη παραγωγική τάξη και ταυτόχρονα η μόνη τάξη που αναπτύσσεται ποσοτικά και ποιοτικά και αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού σε κάθε καπιταλιστική χώρα και στην Ελλάδα.

Το αίτημα της εποχής μας, το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει τεθεί μπροστά μας, είναι η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και η σχεδιασμένη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος αυτών που παράγουν, προς όφελος όλης της κοινωνίας, με εργατική εξουσία και έλεγχο. Αυτό είναι το καινούργιο που γεννιέται και είναι υπερώριμο ιστορικά να λυθεί: Η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η δύναμη των ιδεών και η ιστορική πείρα


Είμαστε Κόμμα επαναστατικό και δεν εξαρτούμε την υπόθεσή μας από το αστικό κοινοβούλιο ή τους συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα. Αυτά καλούμαστε να ανατρέψουμε με τη δύναμη της οργάνωσης και του οργανωμένου ξεσηκωμού της εργατικής τάξης. Αυτό το ανατρεπτικό κίνημα δεν ωριμάζει και δεν αναπτύσσεται με μάχες από εκλογές σε εκλογές και με τη λογική διαμέσου του κοινοβουλίου. Μας ενδιαφέρει να έχουμε μεγάλη δύναμη και στο κοινοβούλιο και στους άλλους κρατικούς θεσμούς, για να ενισχύουμε το κύριο μέτωπο, την ταξική πάλη σε όλα τα μέτωπα. Από την πάλη για τα μεροκάματα, την απόλυση, την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς και τη φοροληστεία, έως την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, εκεί που βρίσκεται πραγματικά η εξουσία των καπιταλιστών, στον τόπο δουλειάς.

Η ιστορική πείρα του ΚΚΕ διδάσκει ότι όλα τα μεγάλα βήματα που έγιναν για τη συνδικαλιστική οργάνωση της εργατικής τάξης και την εδραίωση του ταξικού προσανατολισμού του κινήματός της, στην απόσπαση κατακτήσεων και την οργάνωση μεγάλων ιστορικών αγώνων, έγιναν χάρη σε αυτό το επίμονο και σταθερό του προσανατολισμό, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Και όταν ακόμα ο αγώνας για το μεροκάματο συνεπαγόταν νεκρούς, τραυματίες, φυλακισμένους, το Κόμμα οικοδομούσε Οργανώσεις και αύξανε την επιρροή και τη δύναμή του στην εργατική τάξη.

Να γιατί άντεξε το Κόμμα μας στις διάφορες φουρτούνες. Γιατί έβαλε γερές και βαθιές ρίζες. Κάθε αδυνάτισμα αυτών των σχέσεων είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Στην Ιστορία μας έχουμε τέτοιες στιγμές.

Εξοπλισμένοι με την πείρα αυτή και τη σύγχρονη πείρα μας, αντιπαλεύουμε μαχητικά τις δυσκολίες που έχει το καθήκον αυτό. Παλεύουμε με αυτοθυσία και σύγχρονο ηρωισμό για να οικοδομήσουμε, με τη δύναμη των ιδεών μας και τη σύγχρονη στρατηγική μας, με την πρωτοπόρα δράση μας, με θαρραλέες πρωτοβουλίες, αλλά και με έξυπνη και μελετημένη τακτική απέναντι στην αγριότητα της εργοδοσίας και του κράτους.

Παλεύουμε με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, αλλά και μαζί με χιλιάδες πρωτοπόρους που μας ακολουθούν και δεν είναι λίγοι.

Εμπνέουμε με το παράδειγμα

Με αυτές τις προϋποθέσεις δίνουμε τη μάχη για την οικοδόμηση. Δεν αναζητάμε έτοιμους κομμουνιστές. Δεν υπάρχουν τέτοιοι. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις με το τράβηγμα στον αγώνα όλο και νέων μαζών και ιδιαίτερα νέων ηλικιών, εμπνέουμε με το παράδειγμά μας και τις ιδέες μας, κόντρα στη μοιρολατρία, το συμβιβασμό, την παραίτηση.

Να συνεχίσουμε και να εμπλουτίζουμε διαρκώς τη μεγάλη μας παράδοση. Οι κομμουνιστές, όλα τα μέλη του ΚΚΕ, οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος, ως πρωτοπόροι αγωνιστές, είναι παντού παρόντες, σε κάθε πρόβλημα και ανάγκη της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, οργανωτές και καθοδηγητές για τα δικά τους συμφέροντα, ακούραστα. Να αναγνωρίζονται παντού ως ηγέτες και στήριγμα του λαού.

Εδώ γεννιέται και δυναμώνει ο σύγχρονος ηρωισμός των κομμουνιστών. Εδώ θα κρίνεται η συνέπεια λόγων και έργων. Εδώ θα κριθεί και η αποκατάσταση της τιμής των κομμουνιστών από τη συκοφαντία, αλλά και τις συνέπειες λαθών και άστοχων χειρισμών. Καθοδηγητής, μοναδικός και αναντικατάστατος, είναι ο καθημερινός "Ριζοσπάστης". Χωρίς την καθημερινή μελέτη του "Ριζοσπάστη" και τη διάδοσή του, δεν υπάρχει ούτε πρωτόβουλη δράση, ούτε μαχητική δράση.

Ακούμε συχνά ότι αυτά που λέμε δεν μπορούν να γίνουν. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την εργοδοσία, το κράτος, τους ιμπεριαλιστές. Είναι αλήθεια ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι εύκολος και δεν μπορούμε να κρύβουμε ούτε τις δυσκολίες, ούτε τη σκληρότητα της ταξικής πάλης, ιδιαίτερα σήμερα.

Ακριβώς εδώ βρίσκεται και ο δικός μας ρόλος, να ανατρέψουμε αυτές τις αντιλήψεις και τις διάφορες δυσκολίες.

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ορισμένα ζητήματα. Εμείς καλούμε την εργατική τάξη να μη στρατεύεται κάτω από ξένες σημαίες. Τι ακριβώς εννοούμε; Οτι δεν πρέπει καταρχήν να ταυτίζει τη ζωή της, τα συμφέροντά της, το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών της με τα συμφέροντα των εργοδοτών, των καπιταλιστών, να μην εγκλωβίζεται στα συμφέροντα του κάθε ξεχωριστού εργοδότη, μικρού ή μεγαλύτερου, και τα τσιράκια τους.

Είναι το πρώτο και μεγάλο βήμα στη χειραφέτησή τους. Αν αυτό συνειδητοποιηθεί, τότε θα έρθουν και τα επόμενα βήματα, αλλά με εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ και μαζί με το ΚΚΕ. Αυτήν τη μεγάλη ανατροπή πρέπει να φέρουμε σε πρώτη φάση με τις πρωτοπόρες ιδέες μας και την ακούραστη πρακτική δουλειά».

Βρώμικα και επικίνδυνα σχέδια στα Βαλκάνια

Αναφερόμενος ειδικότερα στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή, ο Δ. Γόντικας μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Ολα όσα συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Μέση Ανατολή, είναι μέρος και συνέχεια της στρατηγικής για την ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων. Μας βάζουν μπροστά σε μεγάλα καθήκοντα. Είναι πολύ ανησυχητικά. Είναι πόλεμος οικονομικός, αλλά και στρατιωτικός. Σε αυτόν τον πόλεμο συμμετέχει και η ελληνική αστική τάξη. Κάτω από τη σημαία της λεγόμενης "γεωστρατηγικής αναβάθμισης", παίρνει μέρος και συμμετέχει ενεργά στον πιο βρώμικο πόλεμο, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, σε βάρος των λαών της περιοχής και του ελληνικού λαού, των λαών στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η σημερινή κυβέρνηση, αξιοποιώντας τους τριγμούς που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στις σχέσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία, επιδιώκει να αναλάβει σημαιοφόρος της επιθετικής πολιτικής του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Συμβάλλει ενεργητικά στα σχέδια να τραβηχτούν η Σερβία και άλλες χώρες των Βαλκανίων από την επιρροή της Ρωσίας προς τη μεριά των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Γι' αυτό επείγεται να λύσει και το ζήτημα με την ΠΓΔΜ, με κύριο στόχο την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλη. Σε αυτήν τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας υπάρχει πλήρης συμφωνία της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Ολος αυτός ο επικίνδυνος σχεδιασμός σκεπάζεται, χάνεται από τον ορίζοντα και κυριαρχεί η ονοματολογία της γειτονικής χώρας. Βλέπετε ποιος είναι ο βρώμικος ρόλος όλων εκείνων που ξεσηκώνουν τον κόσμο με ανιστόρητα και εθνικιστικά συνθήματα, του τύπου ότι "η Μακεδονία είναι ελληνική" μέχρι "να μπούμε στα Σκόπια". Αντίστοιχα ανιστόρητα και αλυτρωτικά αιτήματα ή συνθήματα διατυπώνονται και από την άλλη πλευρά.

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά τη θέση του ΚΚΕ: Τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν οριστικά διαμορφωθεί και κατοχυρωθεί με διεθνείς συμβάσεις, τόσο με τις βαλκανικές χώρες, όσο και ανατολικά με την Τουρκία. Οι αμφισβητήσεις συνόρων, από όποιον και αν προκαλούνται, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου με βαριές συνέπειες για τους λαούς.

Η Μακεδονία ως γεωγραφικός όρος έχει ξεκαθαριστεί και ιστορικά και νομικά, το ζήτημα πρέπει να κλείσει οριστικά, όπως επίσης και οι αλυτρωτικές διακηρύξεις και βλέψεις. Οι λαοί μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Τα αλυτρωτικά συνθήματα, οι σχεδιασμοί για αλλαγή συνόρων, οι εθνικισμοί, είναι τα εργαλεία των αστικών τάξεων σε κάθε χώρα.

Εκείνο που ο λαός μας χρειάζεται να δει καθαρά είναι ότι πίσω από τον κουρνιαχτό που σηκώνουν τις μέρες αυτές τόσο οι κοσμοπολίτες, όσο και οι εθνικιστές οπαδοί των στόχων της αστικής τάξης, κρύβονται βρώμικα και επικίνδυνα παιχνίδια. Οτι η ένταξη των χωρών της περιοχής σε ΝΑΤΟ και ΕΕ όχι μόνο δεν αποτελεί "παράγοντα ευημερίας και σταθερότητας" για τους λαούς, αλλά πηγή μεγάλων κινδύνων, όπως άλλωστε δείχνει και το πρόσφατο παρελθόν.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνειδητοποιήσουν οι λαοί των Βαλκανίων και ο ελληνικός λαός ότι το μέλλον και η ευημερία τους απαιτεί να ορθώσουν αποφασιστικό μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους μονοπωλιακούς ομίλους, τη δικτατορία του κεφαλαίου που εδραιώνεται σε κάθε χώρα. Ο εχθρός για κάθε λαό βρίσκεται μέσα στη χώρα του και λέγεται καπιταλισμός. Το δικό του συμφέρον εκφράζεται από το σύνθημα "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε"».

ΤΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η εκδήλωση για τις εξορύξεις πετρελαίου

Αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ καλεί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σε πολιτική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Εξόρυξη πετρελαίου: Τόνοι κερδών για το κεφάλαιο - Ενεργειακή φτώχεια για το λαό». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - συζήτηση για την καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ

Αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει στο Εργατικό Κέντρο Βόλου εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οχι στην εγκληματική καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ - LAFARGE». Θα μιλήσει η Εύη Γεωργιάδου, Δρ. Χημικός Μηχανικός, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις για το ρεμπέτικο τραγούδι στην Ικαρία

Οι Οργανώσεις Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στο ρεμπέτικο τραγούδι στην κατοχή και στον εμφύλιο: Αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα στο Μάραθο και την Πέμπτη 1/3, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα στο Γλαρέδο. Είσοδος με προσκλήσεις.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινή δράση στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Καθημερινές είναι οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ σε τόπους δουλειάς και συνοικίες. Με περιοδείες, συγκεντρώσεις, συσκέψεις - εκδηλώσεις, οι Κομματικές Οργανώσεις απευθύνουν μαζικό κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να αξιοποιήσουν την πλούσια πείρα τους, να προσπεράσουν τις παγίδες που στήνει το κεφάλαιο, να απορρίψουν τα παραμύθια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή και την Ανατ. Μεσόγειο. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας (βλ. σελ. 3). Να απορρίψουν το στόχο του κεφαλαίου για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» και να παλέψουν για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να κάνει κουμάντο ο λαός στον πλούτο που παράγει.

Η συζήτηση πιάνει και τις εξελίξεις στους κλάδους, συνολικά τα προβλήματα της εργατικής τάξης και του λαού, για την ανάγκη οργάνωσης της μάχης για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, για τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Για σήμερα και τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων, είναι προγραμματισμένα τα εξής:

Στην Αττική

Από συζήτηση με τους εργάτες του εργοστασίου ΒΙΚΗ
Από συζήτηση με τους εργάτες του εργοστασίου ΒΙΚΗ
Σήμερα, Τρίτη, στις 10.20 π.μ., περιοδεία στη φαρμακοβιομηχανία DEMO με τον Παναγιώτη Παπαγεωργόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Παρασκευή 2/3:

-- Στις 10.40 π.μ., περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής στη φαρμακοβιομηχανία KLEVA.

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ν/Α Αττικής και στις 11.30 π.μ. στο ΠΙΚΠΑ Βούλας με τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 5/3, στις 12 μ., περιοδεία στη φαρμακευτική βιομηχανία ELPEN με τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τρίτη 6/3, στις 10.30 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ θα επισκεφτεί τη βιομηχανία TASTY για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 7 μ.μ., σύσκεψη στην Κρήνη Καλαμαριάς με ομιλητή τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 6 μ.μ., περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου των Σερρών με τον Παύλο Φαρμάκη, μέλος της ΤΕ Σερρών.

-- Στις 11.30 π.μ. περιοδεία στα ξενοδοχεία «Grand Hotel» και «MET hotel».

-- Στις 2 μ.μ. σύσκεψη με εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με ομιλητή τον Σωτήρη Σκαπέρα, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Περιοδεία στα ΕΛΠΕ
Περιοδεία στα ΕΛΠΕ
Αύριο, Τετάρτη:

-- Στις 7.30 π.μ. περιοδεία σε καταστήματα της «Μασούτης».

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στο δημαρχείο Πυλαίας - Χορτιάτη με τον Οδυσσέα Μαάιτα, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 4 μ.μ. περιοδεία στα ξενοδοχεία «Tobaco», «Egnatia» και «Park».

-- Στις 7 μ.μ. στην Κατερίνη, στο χώρο ΕΚΑΒΗ πολιτική εκδήλωση, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 7 μ.μ. σύσκεψη στην Αγ. Νικόλαο Χαλκιδικής με ομιλητή τον Παντελή Λάζαρο, μέλος της ΤΕ Χαλκιδικής.

Σε άλλες πόλεις

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 7 π.μ. περιοδεία στον ΟΤΕ Πάτρας με επικεφαλής τον Ν. Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.

-- Η ΚΟ Υγείας Λάρισας καλεί σε σύσκεψη στο καφέ «Μύλος», στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Αγγελο Σίμο, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. περιοδεία στις υπηρεσίες του δήμου Δυτ. Αχαΐας στην Κάτω Αχαγιά με τον Α. Θανόπουλο, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο.

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στη λαϊκή αγορά στα Ταμπάχανα Αχαΐας με την Μ. Μυλωνά, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. εξόρμηση στην Εστία του Πανεπιστημίου Πάτρας με επικεφαλής την Α. Ανδρεάτου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Σύσκεψη στα Βραχνέικα Αχαΐας στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Μ. Αναστασίου, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Αύριο, Τετάρτη:

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στο ΤΕΙ Λάρισας με τον Γιάννη Παντελίδη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Ιστιαίας καλούν σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιστιαίας. Θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του νηπιαγωγείου Τυμπακίου Κρήτης, σύσκεψη με ομιλητή τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο.

-- Περιοδεία στο εργοστάσιο της «Frigoglass» με τον Θ. Πάνο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Περιοδεία στη «Μεταλλουργία Ρίου» με επικεφαλής τον Σ. Λαβράνο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Εξόρμηση στα Γυμνάσια Αιγίου 3ο και 4ο στις 10 π.μ. με επικεφαλής τον Χ. Κουνάβη, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

Την Πέμπτη 1/3:

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Ν. Αρτάκης - Ψαχνών - Τροφίμων & Ποτών καλούν σε συγκέντρωση στο δημαρχείο Ν. Αρτάκης. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της «Intracom» στην Αχαΐα, στις 9 π.μ., με τον Σπ. Μπέτση, Γραμματέα της ΤΕ Αχαΐας.

-- Εξόρμηση στα «Αχαϊκά Πλαστικά» στο Αίγιο στις 2 μ.μ. με τον Χ. Κουνάβη.

-- Περιοδεία στα ξενοδοχεία του κέντρου της Πάτρας στις 11 π.μ. με την Κ. Σίμου, μέλος του ΤΓ Αχαΐας.

-- Περιοδεία στο Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών στην Αχαΐα, στις 4 μ.μ., με τον Θ. Πάνο.

-- Σύσκεψη στην αίθουσα των εργατικών κατοικιών στου Ταραμπούρα Αχαΐας, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Σπ. Μπέτση.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ