Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διεκδίκησαν πραγματική αναβάθμιση των σπουδών

Κινητοποίηση σπουδαστικών και φοιτητικών συλλόγων ενάντια στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Eurokinissi

Την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής εξελισσόταν η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σπουδαστές και φοιτητές διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν οι σύλλογοι ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΔΟ και ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Νομικής ΕΚΠΑ, Γεωγραφίας Χαροκοπείου και οι σπουδαστές των τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων και Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας.

Σπουδαστές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν μια δυναμική πορεία, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους πως το νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή ούτε λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές, ούτε ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Αναφέρθηκαν στα όσα δρομολογούνται με τις ρυθμίσεις του, την ένταση της κατηγοριοποίησης πτυχίων - αποφοίτων - ιδρυμάτων, την ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Πρόταξαν τα αιτήματα για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των πραγματικών αναγκών, δωρεάν σπουδές, σίτιση, στέγαση, πραγματικά σύγχρονες αναβαθμισμένες σπουδές και πρόσβαση σε δουλειά με δικαιώματα με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο. Δήλωσαν με τα συνθήματά τους ότι οι σπουδαστές δεν είναι «ούτε πελάτες ούτε τζάμπα εργάτες», απαίτησαν «έξω οι εταιρείες από τις σχολές». Τα συνθήματα δυνάμωσαν όταν η πορεία έφτασε μπροστά στη Βουλή, που ήταν αποκλεισμένη από την Αστυνομία. Αντιπροσωπεία των σπουδαστικών και φοιτητικών συλλόγων μπήκε μέσα στη Βουλή, προκειμένου να δώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους, και η κινητοποίηση έληξε με κάλεσμα να ανοίξει άμεσα η συζήτηση σε όλες τις σχολές και τα τμήματα για τις εξελίξεις και ακόμα περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές να μπουν στον αγώνα για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα.

Κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς

Απεργία πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς σε δήμους που δεν τους είχαν κλείσει οι ίδιες οι δημοτικές αρχές. Ακόμα, στάση εργασίας είχε κηρυχθεί για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους δήμους. Η κινητοποίηση έγινε για τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για την υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Στο πλαίσιο της απεργίας έγινε κινητοποίηση στη Βουλή, όπου συμμετείχε με δικό του μπλοκ το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το οποίο προηγουμένως είχε οργανώσει συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΣ ΟΤΑ για τη χτεσινή απεργία σημείωνε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμπαίζει γονείς και εργαζόμενους με τη δήθεν καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Χωρίς τις απαραίτητες δομές, χωρίς προσλήψεις προσωπικού, χωρίς πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για χρηματοδότηση, στην πραγματικότητα υπονομεύει ένα πάγιο αίτημα να αναλάβει το κράτος υποχρεωτικά την προσχολική εκπαίδευση των παιδιών στην ηλικία 4 - 6.

Από την άλλη πλευρά, ΚΕΔΕ, πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο που στην πραγματικότητα αντί να διεκδικήσει τη διατήρηση και επέκταση των δομών, ποντάρει στην υφιστάμενη κατάσταση των Voucher, του ΕΣΠΑ, των έκτακτων υπάλληλων, και προβάλλουν το αντιδραστικό αίτημα της καθολικότητας αντί της υποχρέωσης του κράτους. Της "δυνατότητας" τάχα του γονιού να επιλέγει δομές, αντί της υποχρέωσης του κράτους να τις παρέχει».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ προβάλλει τα αιτήματα: Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Ενιαίο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, ώστε να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά και να κοινωνικοποιείται ομαλά το παιδί. Ενιαίες Παιδαγωγικές Σχολές. Δίχρονη καθολική και υποχρεωτική, δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή, με ευθύνη του κράτους. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών στους σταθμούς. Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, τόσων που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών, με δημόσιο χαρακτήρα και μόνιμες σχέσεις εργασίας κ.ά.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενα μεγάλο βήμα στην προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την «Ιδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, που σηματοδοτούνται από τους διακηρυγμένους στόχους της ΕΕ για εκπαίδευση προσαρμοσμένη πλήρως στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Το νομοσχέδιο καθορίζει ουσιαστικά τον τρόπο και τις διαδικασίες συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και είναι ενταγμένο στη λεγόμενη «νέα χωροταξία της Ανώτατης Εκπαίδευσης», που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση που αφορά σειρά συγχωνεύσεων ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) σε όλη τη χώρα, με στόχο τη μείωση του αριθμού τους σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τη δραστική αλλαγή στη δομή και το περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ώστε να είναι γερά δεμένη στο άρμα της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην προκειμένη περίπτωση το πανεπιστήμιο, το οποίο προέρχεται από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, θα έχει έδρα στη Δυτική Αττική, μία περιοχή όπου δραστηριοποιούνται οι κυρίαρχοι κύκλοι του κεφαλαίου, όπως οι μονοπωλιακοί όμιλοι των συνδυασμένων μεταφορών, δηλαδή «COSCO», εφοπλιστές, εταιρείες logistic, ενώ στο Θριάσιο βρίσκεται το μεγαλύτερο κέντρο διαμετακόμισης.

Εξάλλου, ήταν χαρακτηριστικό ότι όλα τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, δείχνοντας ότι πέρα από τις κοκορομαχίες έχουν κοινή στρατηγική, στοιχήθηκαν πίσω από την κυβέρνηση, καλωσορίζοντας το νομοσχέδιο ως «αποσπασματική» μεν, αλλά θετική κίνηση για τη «σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις της αγοράς, της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας» κ.ο.κ. Ενώ διαγκωνίστηκαν με την κυβέρνηση σε κατάθεση αντιδραστικών προτάσεων βγαλμένων κατευθείαν από τα κιτάπια του κεφαλαίου.

Η ΝΔ υπερψήφισε και «τίμησε» μάλιστα το νομοσχέδιο με την παρουσία και ομιλία στη Βουλή του προέδρου της, Κυρ. Μητσοτάκη, που ξεδιπλώνοντας τις θέσεις του κόμματός του, είπε: «Χρειαζόμαστε σήμερα αυτόνομα και αυτοδιοίκητα ΑΕΙ. Δεν χρειαζόμαστε παραρτήματα του υπουργείου Παιδείας. Και φυσικά χρειαζόμαστε ανοιχτά και ασφαλή πανεπιστήμια και όχι προστατευόμενα γκέτο κουκουλοφόρων». Πρόσθεσε ότι «η ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση που θέλουμε» προϋποθέτει «συγχωνεύσεις και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και καινούργιες ειδικότητες και μεταβολές στα επαγγελματικά δικαιώματα». Μίλησε για «πανεπιστήμιο πλήρως συνδεδεμένο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και την πραγματικότητα της αγοράς», που στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει ότι «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα μπορούσε να συνεισφέρει» στον τρόπο «με τον οποίο θα επεκταθεί το λιμάνι του Πειραιά αλλά και της Ελευσίνας», στη «δημιουργία κέντρου logistics στο Θριάσιο», στον «τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής παραγωγής στον Ασπρόπυργο» κ.ά.

Τις συγχωνεύσεις απαιτούν τα κέρδη των μονοπωλίων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, δίνοντας το στίγμα του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι είναι ενταγμένο στη στρατηγική της ΕΕ, η οποία «καίγεται να προσαρμόσει την Εκπαίδευση στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, αξιοποιώντας μεθοδικά αφενός τον ιδεολογικό ρόλο της Εκπαίδευσης, αλλά και τον αναντικατάστατο ρόλο της στη μετάδοση και στην παραγωγή της γνώσης».

Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σημείωσε ότι η υποχρηματοδότηση θα είναι και εδώ παρούσα, ενώ «οι ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στο νέο ίδρυμα μάλλον θα γίνουν μεγαλύτερες, αφού ο υπουργός, εκτός από λόγια παρηγοριάς, αποφεύγει οποιαδήποτε δέσμευση για τη συνέχιση της εργασίας των εκατοντάδων εκτάκτων των δύο ΤΕΙ και για νέες προσλήψεις, φυσικά, ούτε λόγος».

Στο διά ταύτα, σημείωσε ότι «μεγαλώνει ακόμα περισσότερο ο κατάλογος των διαβαθμισμένων τίτλων σπουδών για τα ίδια επιστημονικά αντικείμενα και, φυσικά, για τα ίδια επαγγέλματα. Ενα μωσαϊκό πτυχίων, δηλαδή, το οποίο θα έχει τα πτυχία επιπέδου master, ας πούμε, του Πολυτεχνείου και της Γεωπονικής, τα πτυχία επιπέδου bachelor του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τα πτυχία των παλαιών αποφοίτων των ΤΕΙ, που δεν αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά, τα πτυχία των διετών προγραμμάτων κατάρτισης των ΑΕΙ που ξεκινούν από αυτό το Πανεπιστήμιο. Και έπεται συνέχεια».

Σημείωσε ότι αυτή η πολυκατηγοριοποίηση ευνοεί προφανώς τους μεγαλοεργολάβους, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, που θα διαλέγουν κάθε φορά για τη δούλεψή τους όποιον χρειάζεται για τα κέρδη τους και για όσο τον χρειάζονται, σπέρνοντας τη φαγωμάρα και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους υποψήφιους εργαζόμενους και πιέζοντας μισθούς και δικαιώματα έως τον πάτο. Τελικά, όλες αυτές τις συγχωνεύσεις και τις συνενώσεις ιδρυμάτων και σχολών δεν τις υπαγορεύουν ούτε οι επιστημονικές τεχνολογικές εξελίξεις ούτε οι ανάγκες του καθενός επιστημονικού αντικειμένου, και πολύ περισσότερο δεν τις υπαγορεύουν οι λαϊκές ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται από τις συνεχείς επιστημονικές κατακτήσεις. Τις υπαγορεύουν και τις απαιτούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και το βάρβαρο εργασιακό τοπίο που αυτοί διαμορφώνουν μαζί με τις κυβερνήσεις τους, για να έχουν στη διάθεσή τους διαρκώς φτηνότερο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό πολλών κατηγοριών και πολλών ταχυτήτων.

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο περιέχει ακόμα διατάξεις για την έρευνα όπως η δημιουργία Επιτροπών «ηθικής της Ερευνας». Οπως τόνισε, πρόκειται για Ερευνα που υπηρετεί την «ηθική του καπιταλισμού» και γι' αυτό «είναι φυσικό να θεωρείται ηθικό η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η χρήση επιτευγμάτων της επιστήμης και της Ερευνας σε όφελος της αστικής τάξης». Ως παράδειγμα για το τι προωθείται ανέφερε την Ερευνα «για τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού», που αποσκοπεί στη «χειραγώγηση και την υποταγή των εργαζομένων στις ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής και της μεγιστοποίησης του κέρδους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ