Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βούλιαξε από Αμερικανούς η Αλεξανδρούπολη

Σχεδόν 400 Αμερικανοί έφτασαν την Παρασκευή αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη, στην πορεία διεκπεραίωσής τους προς την Ανατ. Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, άλλοι συνάδελφοί τους συνεχίζουν τις εργασίες τους στο λιμάνι της πόλης ώστε από τη μια να αποσυναρμολογούνται στροφεία ελικοπτέρων που επιστρέφουν στις ΗΠΑ, προκειμένου να φορτωθούν σε πλοίο που υπολογίζεται να ρίξει άγκυρα στον ακριτικό λιμένα τις επόμενες μέρες, και από την άλλη να ξεφορτωθούν από το ίδιο πλοίο ελικόπτερα της 1st Air Cavalry Brigade, όπως και τεθωρακισμένα οχήματα, ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα, που θα αναπτυχθούν σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες, στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022» (επιχείρηση που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη).

Κατά πληροφορίες, έρχονται με το θηριώδες πλοίο «Endurance», που αυτήν τη στιγμή ξεφορτώνει την πρώτη παρτίδα του δολοφονικού φορτίου του στον λιμένα Φλίσινγκεν της Ολλανδίας, πριν βάλει ρότα για Ελλάδα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Ανεπιθύμητοι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες!

Το Σάββατο 27/11 η μεγάλη εκδήλωση - συγκέντρωση για την οργάνωση του αγώνα στην Αλεξανδρούπολη

Πλήθος εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του κινήματος προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους με μαζικούς όρους στην εκδήλωση - συγκέντρωση των φορέων που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, με θέμα την ενίσχυση και την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση και παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη και τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα σωματεία και οι φορείς οργανώνουν την πλατιά αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας της περιοχής στη μετατροπή της πόλης σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που την καθιστά παράλληλα «μαγνήτη θανάτου».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Η Ελπίδα Παντελάκη, γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο Γιώργος Ροΐδης, ναύαρχος ε.α., ο Χατσή Αλή Αλή (Αλή Καμπέρ), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης, ο Σάββας Δευτεραίος, πανεπιστημιακός γιατρός, δημοτικός σύμβουλος, ο Γιάννης Χιώνης, γραμματέας Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εβρου, και η Εύα Βλισίδου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, ενώ μέχρι στιγμής 23 σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, Επιτροπές Ειρήνης, φοιτητικοί σύλλογοι, μαζικοί φορείς του γονεϊκού κινήματος και άλλοι έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε θέση!

Την ίδια ώρα, ύστερα από το κάλεσμα της Επιτροπής, το οποίο τα σωματεία και οι φορείς μετέφεραν με εξορμήσεις και περιοδείες σε όλη την περιοχή τις προηγούμενες μέρες, αυξάνονται και οι δηλώσεις στήριξης από συνδικαλιστές, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες κ.λπ.

«Η Αλεξανδρούπολη (...) βρίσκεται βάσει των γενικότερων εξελίξεων στο κρισιμότερο σημείο καμπής από τη δημιουργία της», αναφέρει σε δήλωσή της η Σωτηρία Μαραγκοζάκη, δημοσιογράφος - συγγραφέας, και προσθέτει μεταξύ άλλων πως «η δημόσια κατάθεση σκέψεων για την πόλη μας και το μέλλον της (...) επιβάλλεται ενόψει της δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης.

(...) Θέλουμε την Αλεξανδρούπολη βάση ειρηνικών έργων, πολιτισμού, γραμμάτων, τεχνών και επιστημών ή βάση μιλιταριστικών, επεκτατικών, πολεμικών ιδεωδών και ενεργειών;

Θέλουμε να προστατέψουμε τους σπάνιους βιότοπους και το φυσικό περιβάλλον της Θράκης, που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών ή (...) αποδεχόμαστε τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με δραστηριότητα άκρως επιβαρυντική και επικίνδυνη για τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους;

Θέλουμε το περιλάλητο πλεονέκτημα της "διασυνοριακότητας" της περιοχής μας στη βάση των σχέσεων σεβασμού, καλής γειτονίας, επικοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης με τους άλλους λαούς ή στη βάση πολεμικών αντιπαραθέσεων, εριστικότητας, αντιπαλότητας, αντιτιθέμενων κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων και αναπόφευκτων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων;

Θέλουμε ένα ανασφαλές μέλλον στη βάση του ιστορικά έωλου επιχειρήματος περί της ασφάλειας που παρέχει μια στρατιωτική ευρωατλαντική υποδομή - η οποία σημειωτέον με την εγκατάστασή της παύει να θεωρείται ελληνικό έδαφος με την ισχύ καθεστώτος ετεροδικίας - ή θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και ελεύθεροι στον τόπο μας, δίχως αυτός να τελεί υπό ξένη κατοχή και να είναι ο πρώτος στόχος σε πιθανή σύρραξη;

Θέλουμε να εκλαμβάνεται ως σιωπηρή συναίνεση, αποδοχή και φόβος η μη έκφραση της γνώμης και της ανησυχίας μας για τα σχέδια που απεργάζονται για εμάς χωρίς εμάς, ναρκοθετώντας οι ίδιοι με αυτή τη στάση μας το μέλλον των παιδιών μας, ή αρνούμαστε να γίνουμε φόρου και φόβου υποτελείς και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο συλλογικοτήτων και ευρύτερων συναινέσεων;

Θέλουμε να μιλήσουμε και να πάρουμε θέση στη βάση δημοκρατικών αρχών επιστρέφοντας ανεπίδοτο τον φόβο και την ανασφάλεια ή στη βάση του "Σώπα ο ένας, σώπα ο άλλος/ σώπα οι επάνω, σώπα οι κάτω, σώπα όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο/ Σώπα οι δρόμοι οι κάθετοι και οι δρόμοι οι παράλληλοι/ Κατάπιαμε τη γλώσσα μας/ και μαζευτήκαμε πολλοί, μία πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη αλλά μουγκή!" (Αζίζ Νεσίν); Ε λοιπόν, τώρα είναι η ώρα!».

Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών - όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

Τη στήριξή του στην εκδήλωση έχει δηλώσει και ο Πέτρος Τεπερίδης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως «έχουν τεράστιες ευθύνες τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, για την παραχώρηση υποδομών, λιμανιών, αεροδρομίων για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενάντια σε ανταγωνιστικά συμφέροντα, όπως αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη, όλην την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ολόκληρη τη χώρα σε ένα απέραντο ορμητήριο πολέμου.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μας θύτης απέναντι σε άλλους λαούς για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς τους. Δεν θα αποδεχτούμε ο λαός μας να γίνει θύμα αντιποίνων».

«Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟική βάση εξυπηρετεί τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και την Κίνα. Καμία σχέση δεν έχει με την ασφάλεια του λαού της περιοχής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κερατζή Ιμπράμ Ιμπραήμ, αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος της αντιπροσωπείας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ), δηλώνοντας την πλήρη στήριξή τους στην εκδήλωση, και σημειώνει πως «οι λαοί της περιοχής μας μπορούν να ζουν πραγματικά ειρηνικά παλεύοντας ενάντια στους εκμεταλλευτές τους και τις συμμαχίες τους».

Εργα και «ανάπτυξη» για τα συμφέροντα των Αμερικανών και όχι του λαού

«Την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες στην Υγεία, στην Παιδεία, βρίσκονται τεράστια ποσά για να αγοραστούν καινούρια οπλικά συστήματα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης που θα εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παγωνίδης, μέλος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Εβρου - μέλος της ΕΓ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Εβρου.

Και συνεχίζει: «Θα πρέπει να είναι αφελής κάποιος για να πιστεύει ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του περιφερειακού της πόλης και η σύνδεσή του με το λιμάνι, η σύνδεση του λιμανιού με το αεροδρόμιο μέσω σιδηροδρομικής γραμμής, η δεύτερη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου γίνονται στα πλαίσια της υλοποίησης του δήθεν "αναπτυξιακού σχεδιασμού" και όχι κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, για την εξυπηρέτηση των αναγκών μετακίνησης και εφοδιασμού των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Θα πρέπει να είναι αφελής κάποιος αν δεν βλέπει ότι ένα μεγάλο τμήμα της οικονομικής ζωής της πόλης θα λειτουργεί γύρω από τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις της αμερικανικής δύναμης. Προτεραιότητα θα αποτελεί η ικανοποίησή τους και όχι η κάλυψη των αναγκών του λαού.

Θα είναι αφελής όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η παρουσία της αμερικανικής δύναμης δεν αποσκοπεί στην προστασία των συνόρων της χώρας μας, αλλά στη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο και του λαού μας σε στόχο αντιποίνων.

Επειδή λοιπόν η Ιστορία μάς έχει δείξει ότι όπου "πάτησαν" οι Αμερικανοί, μόνο δεινά προκάλεσαν στους λαούς, επειδή δεν είμαστε όλοι αφελείς, καλούμε κάθε πατριώτη που νοιάζεται για την ειρήνη στην περιοχή, την ασφάλεια και την ανάπτυξη του τόπου να αγωνιστεί ενάντια στην εγκατάσταση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών βάσεων από τη χώρα».

Δρομολόγηση πούλμαν για την εκδήλωση

Με λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου, από το Αγαλμα Βενιζέλου, τα μέλη και οι φίλοι των Επιτροπών Ειρήνης Θεσσαλονίκης, μετά από κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6987.235.644 και 6979.798.500.

Λεωφορεία έχουν επίσης δρομολογηθεί από την Καβάλα, από τον Δημοτικό Κήπο, στις 3 μ.μ., ενώ η αναχώρηση από την Κομοτηνή θα γίνει από το δημαρχείο στις 4.30 μ.μ. και από την Ξάνθη στις 4 μ.μ. από την πλ. Ελευθερίας.

Μέσα στο βεληνεκές των ρωσικών πυραύλων από τις βάσεις της Συρίας

Ξεκάθαρη αναφορά στους κινδύνους που προκύπτουν για τον ελληνικό λαό από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ανταγωνισμό ΝΑΤΟ, Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή

Πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας σε βάση της Συρίας
Πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας σε βάση της Συρίας
Αναλύοντας περαιτέρω την κατάσταση στην περιοχή, η έκθεση περιγράφει την Ανατ. Μεσόγειο ως «καζάνι ανταγωνισμών που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών συγκρούσεων». Στους παράγοντες που την καθιστούν κρίκο στους ανταγωνισμούς, περιλαμβάνονται πρώτα απ' όλα οι σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ, τα οποία χαρακτηρίζονται σημαντικά για τις ΗΠΑ, καθώς μπορούν να υποστηρίξουν άμεσα τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η έκθεση παρακολουθεί επίσης την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή από τις ανταγωνίστριες δυνάμεις και ειδικά από τη Ρωσία, η οποία εξοπλίζει τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις της στη Συρία με πυραύλους κρουζ εδάφους - εδάφους και πλοίων, «των οποίων το βεληνεκές εκτείνεται από το Ραμάντι (πόλη κοντά στη Βαγδάτη) μέχρι τη Ρόδο».

Είναι φανερό δηλαδή ότι τα νότια νησιωτικά εδάφη της χώρας μας βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές ενδεχόμενων ρωσικών αντιποίνων, στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης όξυνσης της αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόσταση από τη Λαττάκεια της Συρίας, όπου είναι εγκαταστημένες οι ρωσικές δυνάμεις, έως την πόλη της Ρόδου σε ευθεία γραμμή στον χάρτη είναι μόλις 60 χλμ., μικρότερη από την απόσταση που έχει η Αλεξανδρούπολη από τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία. Οι βάσεις αυτές - σύμφωνα με την ισραηλινή έκθεση - μετατρέπονται σε υλικοτεχνικούς και επιχειρησιακούς κόμβους για τις δυνάμεις της Ρωσίας στη Μεσόγειο, που περιλαμβάνουν «υποβρύχια, φρεγάτες και κορβέτες εξοπλισμένες με πυραύλους "Kalibr", απειλώντας τους στόλους του ΝΑΤΟ».

Αναφορά γίνεται επίσης στην παρουσία της Κίνας στην περιοχή, που αυξάνει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική της επιρροή σε Ασία και Αφρική, ενώ τονίζεται πως οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις κατέχουν ή λειτουργούν πλέον βασικά ιταλικά, ελληνικά και ισραηλινά λιμάνια. Οσον αφορά το Ιράν, το JINSA υποστηρίζει ότι αναπτύσσει - κυρίως μέσω της Συρίας - προηγμένα πυραυλικά συστήματα, που μπορούν να απειλήσουν στόχους στην Ανατ. Μεσόγειο, στο πρότυπο της στρατηγικής που το ίδιο εφαρμόζει στον Περσικό Κόλπο.

Τέλος, ως παράγοντας όξυνσης των ανταγωνισμών αναφέρεται και η πολιτική της Τουρκίας, που «αυξάνει τους κινδύνους περιφερειακών συγκρούσεων», αν και παραδέχεται πως αυτή «περιστασιακά επικαλύπτεται με τη στάση της ίδιας της Αμερικής προς την περιοχή, εξισορροπώντας τη Ρωσία σε ορισμένα θέατρα», αποτυπώνοντας έτσι μια πλευρά του σύνθετου παζαριού της τουρκικής αστικής τάξης με τις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα προσφέρει «εναλλακτικές σε περίπτωση που πιθανή κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων οδηγήσει τις ΗΠΑ στην ανάγκη απόσυρσης στοιχείων από την Τουρκία - μια πιθανότητα για την οποία οι ΗΠΑ επειγόντως χρειάζεται να αναπτύξουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
ΝΑΤΟικό «σκαλοπάτι» η Ελλάδα για προβολή ισχύος μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό

Η έκθεση μιας ισχυρής ισραηλινής «δεξαμενής σκέψης» «δίνει στο πιάτο» τι κρύβεται πίσω από την Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις βάσεις και τα «πολυμερή σχήματα» συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή

Τριμερή σχήματα, όπως αυτό των Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, αναδεικνύονται σε «προωθητές» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Eurokinissi

Τριμερή σχήματα, όπως αυτό των Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, αναδεικνύονται σε «προωθητές» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών
Τις διεργασίες στο «τρίγωνο» ΗΠΑ - Ισραήλ - Ελλάδα, που βάζουν τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, με «κρίκο» τη συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, αποτυπώνει μια αποκαλυπτική έκθεση του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA), μιας «δεξαμενής σκέψης» του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, με στενούς δεσμούς με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Τίτλος της έκθεσης είναι «Στο κέντρο των σταυροδρομιών: Μια νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατ. Μεσόγειο» και στις σελίδες της ξεδιπλώνεται η «μεγάλη εικόνα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, τα επιθετικά αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και ο ρόλος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ανατ. Μεσόγειος θα πρέπει να αποτελέσει μια «πολυδιάστατη πλατφόρμα προβολής ισχύος» προς τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη.

Αυτό μπορεί να γίνει με τη «δέσμευση πρόσθετων στρατιωτικών στοιχείων στην περιοχή», με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάταξης των στρατιωτικών τους δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν την Κίνα, έχοντας ήδη εκδηλώσει τις προθέσεις τους για μείωση των στρατευμάτων και ενοποίηση βάσεων στη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

«Ιδανικό» πολεμικό ορμητήριο η Ελλάδα


Με αυτά τα δεδομένα, «ιδανικότερη λύση» χαρακτηρίζεται η αξιοποίηση στο έπακρο από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις της στρατηγικής τοποθεσίας της Ελλάδας και των υποδομών της, ώστε να μετατραπεί ουσιαστικά σε ορμητήριο για εναέριες, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή που περιγράφεται πιο πάνω.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επεκτείνουν τη δυναμική τους στάση και τις δυνατότητές τους για την αντιμετώπιση αυξανόμενων απειλών μέσα, γύρω και πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο. Με πιθανές αποσύρσεις σε κοντινά θέατρα, οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν απειλές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα «προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για ενισχυμένη παρουσία των ΗΠΑ τόσο εκεί όσο και πιο μακριά».

Μάλιστα, η χώρα μας αναγνωρίζεται ως ένας «πρόθυμος εταίρος των ΗΠΑ», που ξεχωρίζει μεταξύ όλων των άλλων λόγω της δέσμευσής της «στον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών της και στο να αναλάβει έναν μεγαλύτερο στρατηγικό ρόλο στην υποστήριξη των ΗΠΑ και των βασικών συμφερόντων του ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται επίσης η προθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να συνεργαστούν σε αυτήν την κατεύθυνση, στο φόντο της πρόσφατης υπογραφής από την κυβέρνηση ΝΔ της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας - ΗΠΑ, όπως και της συμμετοχής στα τριμερή σχήματα με αμερικανική «ομπρέλα» («3+1»).

Οι προτάσεις που καταγράφει στη συνέχεια η έκθεση, δεν αποτελούν κάποια σενάρια επί χάρτου αλλά βασίζονται σε σχεδιασμούς που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ανάμεσα σε αυτά που η JINSA θεωρεί άμεσα υλοποιήσιμα, είναι η ανάπτυξη πρόσθετων αεροπορικών μονάδων μάχης, η μετακίνηση διαφόρων τύπων πλοίων επιφανείας και τουλάχιστον δύο αντιτορπιλικών με κατευθυνόμενους πυραύλους από τη ναυτική βάση Ρότα της Ισπανίας σε ελληνικά λιμάνια, όπως και η εγκατάσταση μιας εκστρατευτικής ταξιαρχίας πεζοναυτών.

Προτείνεται επίσης η ενίσχυση των εκ περιτροπής αναπτύξεων μονάδων του αμερικανικού στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ειδικών Δυνάμεων«μέσω πρόσθετων, συχνά ανεκμετάλλευτων ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά και όχι μόνο, της Αλεξανδρούπολης και των αεροπορικών βάσεων στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο».

Δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού προτείνεται να ενσωματωθούν στις ομάδες αεροπλανοφόρων που αναπτύσσονται στον 6ο Στόλο - πράγμα που ήδη έχει συμβεί σε ασκήσεις - ενώ θεωρείται επιτακτική ανάγκη η τοποθέτηση ραντάρ και συστημάτων αεράμυνας, όπως το «Aegis Ashore». Οσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη - που σταθμεύουν ήδη στη Λάρισα - προτείνεται η σύσταση ομάδας κρούσης του 6ου Στόλου παρόμοιας με αυτή που συστάθηκε για τον 5ο Στόλο και επιχειρεί στον Περσικό.

Η «παλιά» Σούδα του Νότου και η νέα του Βορρά

Από τη «λίστα» δεν λείπουν προτάσεις και για τη Σούδα, όπως η ανάπτυξη πρόσθετων εκστρατευτικών και θαλάσσιων σκαφών, με επέκταση των σημερινών εγκαταστάσεων, καθώς λειτουργεί ήδη στα όρια των δυνατοτήτων της.

«Ο κόλπος της Σούδας παρέχει το καλύτερο λιμάνι της περιοχής για αμερικανικά αεροπλανοφόρα και άλλα μεγάλα πολεμικά πλοία. Είναι επίσης το επίκεντρο των μεγάλων θαλάσσιων αρτηριών που παρέχουν άμεση πρόσβαση στον Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα, νοτιοανατολικά της διώρυγας του Σουέζ, της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού, και δυτικά στα Στενά της Σικελίας και τελικά στον Ατλαντικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στα πλεονεκτήματά της αναφέρεται και η κοντινή εγκατάσταση για την εκτόξευση πυραύλων του ΝΑΤΟ, «η μόνη τοποθεσία στην Ευρώπη όπου μπορούν να γίνουν πυραυλικές δοκιμές», ενώ έχει επίσης την ικανότητα να φιλοξενεί τάγματα πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Αναφορά γίνεται και στο γεγονός ότι ο αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός του 2022 έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση για αναβαθμίσεις στη Σούδα «που απαιτούνται για την κατασκευή κοινού κέντρου επεξεργασίας κινητικότητας με επιβατικούς και μεταφορικούς αεροπορικούς τερματικούς σταθμούς, χώρους εφοδιαστικών και αεροπορικών επιχειρήσεων έκτακτης απόσπασης».

Από την άλλη, για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σημειώνεται πως «βρίσκεται σε ιδανική θέση για να αποτελέσει πρωταρχικό κόμβο για την αύξηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα για την αντιμετώπιση της Ρωσίας».

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζονται οι δεσμεύσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν, ότι «η στάση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου είναι καίριας σημασίας για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας».

Πλάι σε όλα αυτά, ο δρόμος για τη «βοήθεια των ΗΠΑ στην Αθήνα να αναπτύξει τον συμπληρωματικό της ρόλο στην Ουάσιγκτον ως περιφερειακού παρόχου ασφάλειας» περνάει από την ενίσχυση των σχημάτων «3+1» που περιλαμβάνουν την Ελλάδα και την Κύπρο και «συνδέονται ποικιλοτρόπως με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και την Ινδία», αλλά και την επέκταση των πολυμερών στρατιωτικών ασκήσεων με αυτές τις χώρες καθώς και με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και ενδεχομένως τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα (Βουλγαρία και Ρουμανία) προκειμένου «να ενισχυθεί η ετοιμότητα» στον στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.


Δ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ