Κυριακή 27 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέλει την Ελλάδα στον «πάτο»

Γρηγοριάδης Κώστας

Δε θα μπορούσε να είναι πιο - κυνικά - σαφής, αναφορικά με τα σχέδια της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας στη χώρα μας, ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» - που βρίσκεται ως «συμβουλευτική δύναμη» στο πλευρό της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. εκ μέρους της Κομισιόν - Χ. Ράιχενμπαχ. Μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα και απαντώντας στο πότε θα έλθουν «οι καλοί επενδυτές» στην Ελλάδα, είπε ότι αυτό θα συμβεί όταν πειστούν πως η οικονομία της Ελλάδας «...δεν πάει πιο κάτω, ότι, δηλαδή, βρισκόμαστε πλέον στον πάτο». Και επειδή, όπως πρόσθεσε, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη και, άρα, «η επενδυτική αβεβαιότητα» παραμένει, η σημαντικότερη αποστολή της «ομάδας δράσης» - «taskforce» είναι ο αγγλικός όρος που θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως ...«ομάδα κρούσης» - είναι να «βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα».

Για τα κοράκια των αγορών, «βελτίωση του επενδυτικού κλίματος» σε μία χώρα σημαίνει πλήρη οικονομική εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της, με μισθούς - φιλοδωρήματα, εργασιακά και άλλα δικαιώματα ανύπαρκτα, με δομές Κοινωνικής Πρόνοιας που θα βασίζονται στη φιλανθρωπία ηλικιωμένων κυριών, στην «εταιρική κοινωνική ευθύνη» και τον «εθελοντισμό» των ΜΚΟ. Με εργαζόμενους αθύρματα, δηλαδή, στα χέρια των αφεντικών, δίχως αξιοπρέπεια κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και αυτοσεβασμό στα γεράματα.

Αυτήν την Ελλάδα πασχίζουν να φτιάξουν τα κόμματα του «μαύρου μετώπου» - και αυτά που έχουν αναλάβει υπουργικούς θώκους και τα άλλα που κάνουν ...«προγραμματική αντιπολίτευση» - γι' αυτό και με λύσσα χτυπούν τους οργανωμένους μαζικούς αγώνες του λαού, είτε με ΜΑΤ και εισαγγελείς, είτε με την γκαιμπελική προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ. Και επειδή ξέρουν πού βρίσκεται ο πραγματικός τους αντίπαλος, γι' αυτό και τα πιο φαρμακερά τους βέλη τα κατευθύνουν σε εκείνους που προσπαθούν να οργανώσουν την εργατική τάξη σε «τάξη για τον εαυτό της», που θα έχει στα δικά της χέρια όλο τον πλούτο που παράγει.

Καμώνεται τον πολέμιο...

Δεν ξεχνάει την αποστολή του το σιτιζόμενο από την ΕΕ Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, άλλωστε η δημιουργία του επιτράπηκε από την ΕΕ αφού υπέβαλε δήλωση αφοσίωσης στους σκοπούς της.

Προχτές, το προεδρείο του εξέδωσε ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα στην ΕΕ. Αναφέρει σ' αυτήν: «Συντηρητικοί κύκλοι και λόμπι έχουν ήδη ανοίξει τη συζήτηση για την αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών σε ακόμα πιο αυστηρή κατεύθυνση. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά σηκώνει το γάντι: Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και των κοινωνικών αναγκών, ενάντια στην Ευρώπη των αγορών. Θα παλέψουμε για τη ριζική αλλαγή των Συνθηκών στην κατεύθυνση του τερματισμού του νεοφιλελευθερισμού και προωθώντας τις ακόλουθες αρχές: Την ενίσχυση της δημοκρατίας, της πολιτικής ενοποίησης και της λαϊκής κυριαρχίας. Τη ριζική αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, ώστε να μετατραπεί σε δανειστή τελευταίας καταφυγής και να μπορεί να τυπώσει χρήμα (...) Σε αυτή τη δομική, συστημική κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού, οι εθνοκεντρικές προσεγγίσεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία (...) Είναι επίσης ώρα να πιέσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για μια νέα, θεμελιώδη συζήτηση για την επανίδρυση της Ευρώπης σε κοινωνική βάση, σε πλήρη αντίθεση με την αυταρχική απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για την "Οικονομική Διακυβέρνηση"».

... για να δηλώσει αφοσίωση

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι είδους «γάντι» σηκώνει το ΚΕΑ. Καμώνεται τον πολέμιο των «αγορών» και του «νεοφιλελευθερισμού» και την ίδια ώρα παραμένει πιστά αφοσιωμένο στην ΕΕ των μονοπωλίων, κατηγορώντας κάθε άποψη που την αμφισβητεί και την αντιπαλεύει, που προβάλλει στο λαό την αναγκαιότητα αποδέσμευσης με λαϊκή εξουσία, σαν «εθνοκεντρική» και «καταδικασμένη σε αποτυχία», γιατί είναι υπέρμαχος του καπιταλισμού. Πολεμά τάχα τις αγορές και την ίδια ώρα ζητά απ' την ΕΚΤ να τυπώνει χρήμα, να δανείζει φτηνά τα καπιταλιστικά κράτη, ώστε με τη σειρά τους να τα καταθέτουν στις «αγορές». Καμώνεται το αντιτιθέμενο στην «οικονομική διακυβέρνηση» και την ίδια ώρα υπερασπίζεται την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, πλευρά της οποίας είναι η οικονομική διακυβέρνηση. Κι ενώ καράβια χάνονται στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης, οι βαρκούλες του ΚΕΑ αρμενίζουν με ρότα, λέει, την άσκηση πίεσης στο Ευρωκοινοβούλιο για την επανίδρυση της Ευρώπης σε κοινωνική βάση! Δηλαδή για μεταμόρφωση του λύκου σε πρόβατο. Ο πάντα επικίνδυνος οπορτουνισμός, δούρειος ίππος των αστών.

Αγωνιστικά προχωρά η αγροτιά

Η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο εξευτελιστικές και σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή παραμένει απούλητη. Το κόστος παραγωγής και κόστος ζωής όλο και ανεβαίνουν. Το μνημόνιο, οι φόροι και τα χαράτσια έχουν γίνει εφιάλτης. Η καπιταλιστική κρίση θα βαθύνει το επόμενο διάστημα και σε συνάρτηση με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020 θα υπάρξει μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας, αφού έχουμε καταντήσει χώρα εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ επίσης θα υπάρξει μεγάλη ένταση φτώχειας και της εξαθλίωσης και γιγάντωση της ανεργίας από τους ξεκληρισμένους αγρότες. Η ΠΑΣΥ συνεχίζει τον αγώνα ενάντια σ' αυτή την ολέθρια πολιτική. Ηδη έχουν προγραμματιστεί αγροτικό συλλαλητήριο στις 7 Δεκέμβρη στην Καρδίτσα, πανελλαδικό συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στις 14 Δεκέμβρη και δεκαήμερο πανελλαδικής δράσης στο τέλος του Γενάρη. Επίσης, οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην απεργία της 1ης του Δεκέμβρη. Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηντρόφοι θα στείλουν μήνυμα ασίγαστης αγωνιστικής πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής που τους οδηγεί στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα. Θα σηκώσουν τείχος ισχυρής αντίστασης στη χαρατσοεπιδρομή κυβέρνησης - τρόικας. Θα διεκδικήσουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα και μείωση του κόστους παραγωγής. Θα παλέψουν κόντρα στην πολιτική που οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, στην πλήρη υποβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο. Ταυτόχρονα, θα προβάλουν την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Μια έκδοση που περιέχει τα υλικά της σχετικής ημερίδας που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στις 14 Μάη του 2009. Η έκδοση θέλει να συμβάλει στον ιδεολογικό εξοπλισμό των εργαζομένων που υφίστανται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και να τους εξοπλίσει στην πάλη για τη διέξοδο απ' αυτήν.

Στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου επισημαίνεται το γεγονός ότι και από τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν στη συζήτηση τεκμηριώθηκε παραπέρα η θέση του ΚΚΕ ότι η διεθνής καπιταλιστική οικονομία βιώνει μια βαθιά κρίση, με κύριο χαρακτηριστικό τον εκτεταμένο συγχρονισμό της. Είναι μια γενικευμένη κρίση υπερπαραγωγής, υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Αντικρούονται οι θεωρίες περί «καζινοκαπιταλισμού», «υπερκατανάλωσης», οι σοσιαλδημοκρατικές θεωρίες περί ρυθμίσεων, «πράσινης οικονομίας» κλπ.

Ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει γιατί «το αναπόφευκτο των κρίσεων βρίσκεται στο DNA του καπιταλισμού» και πως «η πηγή της κρίσης μπορεί να στερέψει μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας». Η έκδοση περιέχει την εναρκτήρια ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, την κεντρική εισήγηση της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δύο χαιρετισμούς και επτά θεματικές εισηγήσεις για την εκδήλωση της κρίσης στην ΕΕ και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, τα αίτια της κρίσης και την ελληνική οικονομία, την όξυνση της ταξικής πάλης και τους αστικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπισή της, το ρόλο των κοινοτικών κονδυλίων στην περίοδο της κρίσης κ.ά. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μαουρίσιο Φούνες

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ Μαουρίσιο Φούνες, που εκλέχτηκε στη θέση αυτή υποψήφιος του ιστορικού Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί - FMLN, διόρισε την περασμένη Τρίτη ως υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας το στρατηγό εν αποστρατεία Νταβίντ Μουνγκουία Παγιές, με πλούσιο παρελθόν στην καταστολή του λαϊκού κινήματος την περίοδο του εμφύλιου σ' αυτή την πολύπαθη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Ο Φούνες αποδεικνύεται ο καλύτερος «σύμμαχος των ΗΠΑ» στην περιοχή. Ηταν ο πρώτος που έκανε στροφή 180 μοιρών όσον αφορά την αναγνώριση της κυβέρνησης του Πορφίριο Λόμπο, κυβέρνησης που αποτελεί τη συνέχεια και τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος στην Ονδούρα το 2009. Κατόπιν, αποτέλεσε τον «εγγυητή» για την προώθηση του «Σχεδίου Κεντρική Αμερική», το σχέδιο ανάκτησης του ελέγχου από τις ΗΠΑ, με το πρόσχημα του πολέμου κατά των ναρκωτικών και της βίας των συμμοριών.

Τώρα, με το διορισμό του Παγιές, σε συνδυασμό με την εκλογή του επίσης στρατηγού εν αποστρατεία Οτο Πέρες Μολίνα στην Προεδρία της γειτονικής Γουατεμάλας, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την επιστροφή στρατιωτικών σε πόστα - κλειδιά. Μια «επιστροφή» που έγινε με την επιβαλλόμενη παραίτηση του πρώην υπουργού Μανουέλ Μελγάρ, ενός από τα ιστορικά στελέχη και πρώην διοικητή του FMLN. Η «θυσία» του Μελγάρ, που προκάλεσε σάλο μεταξύ των μελών του FMLN, ήταν όπως φαίνεται ο όρος για την υπογραφή της λεγόμενης συμφωνίας «συνεργασίας για την ανάπτυξη» μεταξύ του Ελ Σαλβαδόρ και των ΗΠΑ, που στοχεύει στη «δημιουργία της επόμενης γενιάς των αναδυόμενων οικονομιών»...


Χρ.Μ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ