Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Εκδήλωση για το Κυπριακό

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, σε συνεργασία με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και τους μαζικούς φορείς «ΟΦΟΝ» και «Αγία Τριάδα», διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση σήμερα Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ., με θέμα: «Κυπριακό και σχέδιο Ανάν».

Στην εκδήλωση που θα «φιλοξενηθεί» στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου της Νίκαιας, θα μιλήσουν: Ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδίων Κύπρου, αδελφοποιημένης πόλης με τη Νίκαια, Γιώργος Γεωργίου, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Φωτιάδης και ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος.

ΕΕΔΥΕ
Συζήτηση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, το Σάββατο 30 του Νοέμβρη, στις 9.30 π.μ., με θέμα: «Διεύρυνση του ΝΑΤΟ - Επιπτώσεις στη χώρα μας, στην ευρύτερη περιοχή και στην Παγκόσμια Ειρήνη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Ι. Δρακόπουλος».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συντομεύετε...

Οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηγέτες μπορεί ακόμα να επιτύχουν την υπογραφή, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβρη, ενός «κειμένου αρχών» σχετικά με την επανένωση της Κύπρου, δήλωσε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επίτροπος εξέφρασε τις αμφιβολίες του όσον αφορά τη δυνατότητα κατάληξης σε μια διαπραγμάτευση από τώρα έως τη σύνοδο της Κοπεγχάγης στις 12 και 13 του Δεκέμβρη, για το σύνολο του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ για την Κύπρο, που τους παραδόθηκε στις 11 του Νοέμβρη.

«Κάτι όμως είναι πιθανό» ,συνέχισε ο κ. Φερχόιγκεν, δηλαδή οι ηγέτες και των δύο πλευρών, οι κ.κ. Κληρίδης και Ντενκτάς, μπορούν «να υπογράψουν ένα κείμενο με τις βασικές αρχές για την επανένωση της Νήσου».

Ο κ. Φερχόιγκεν έκανε μια επείγουσα έκκληση στους Τουρκοκύπριους αλλά και στην ηγεσία της Τουρκίας.

«Δεν πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη πρόταση. Ο χρόνος πιέζει» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος ενώπιον βουλευτών των υποψήφιων προς ένταξη χωρών που μετείχαν σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η απόφαση για ένταξη της Λευκωσίας στην Ενωση έχει ήδη ληφθεί, ό,τι κι αν συμβεί στην Κοπεγχάγη. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναβολής», υπογράμμισε.

Αυτό σημαίνει ότι η «επιρροή» της Τουρκίας για μια διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα επικρατήσει μάλλον πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης απ' ό,τι μετά, πρόσθεσε ο κ. Φερχόιγκεν. «Η Τουρκία το γνωρίζει αυτό», επισήμανε. Ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε στη συνέχεια ότι η «μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ θεωρεί αναγκαία την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ».

«Είναι αρκετά πιθανό, πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, να μπορέσουμε να δούμε την Τουρκία να υιοθετεί ένα νέο σύνολο μεταρρυθμίσεων», κατέληξε ο κ. Φερχόιγκεν.

ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά φρονεί πως τα χρονικά περιθώρια έως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης ουσιαστικά έχουν εξαντληθεί. Γι' αυτό, πρόσθεσε, στην Κοπεγχάγη πρέπει να ληφθεί απόφαση για την ένταξη της Κύπρου και αν συναινέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά για συνομιλίες, αυτές να λάβουν χώρα μετά την Κοπεγχάγη.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε, πάντως, πως οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης να ληφθεί καθαρή απόφαση για την ένταξη χωρίς νέα «ουρά» ή αστερίσκο, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κυπριακό. Σημειώνουμε πως στις Βρυξέλλες, ο κ. Χριστόφιας θα συμμετάσχει στην τακτική συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους προέδρους των κοινοβουλίων των υπό ένταξη χωρών.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την προεδρία Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι ότι αποδέχεται να προσέλθει σε διαπραγμάτευση στη βάση του «σχεδίου Ανάν», αλλά δεν είναι έτοιμη να υπογράψει ένα κείμενο ή μια λύση που δεν έχει συζητηθεί.

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υπογραφεί ένα έγγραφο, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική μελέτη και εξέτασή του και χωρίς διαπραγμάτευση.

Με τον Βρετανό ΥΠΕΞ

Τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού συζήτησε στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον υφυπουργό εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι έγινε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων ως προς τις πραγματικότητες σχετικά με την αντιμετώπιση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα.

Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι η καθυστέρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην απάντηση σίγουρα περιορίζει το χρόνο κατά τρόπο κρίσιμο, σε βαθμό που ίσως να μην επιτρέψει κατάληξη πριν από τις 12 Δεκέμβρη.

Η Βρετανία, είπε ο κ. Κασουλίδης, παραμένει προσηλωμένη στη θέση του Ελσίνκι ότι η πολιτική λύση δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη.

Ζητούνται διευκρινίσεις

Ο γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία προφορικών διευκρινίσεων με τα Ηνωμένα Εθνη, αναφορικά με το «σχέδιο Ανάν». Μιλώντας ύστερα από χτεσινή συνεδρία στο Προεδρικό Μέγαρο της υποεπιτροπής, του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό, ο κ. Μαρκίδης απέφυγε να πει αν είναι ικανοποιημένος από τις απαντήσεις που δίνονται, προσθέτοντας ότι απλώς τις καταγράφει και στη συνέχεια ενημερώνει τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο θα είναι και ο τελικός κριτής.

Εως τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Πέμπτη, είπε, ο κύκλος των διευκρινίσεων δε θα έχει ολοκληρωθεί, αφού ο Αλβάρο ντε Σότο και η ομάδα του δε βρίσκονται στην Κύπρο.

Ο Μ. Παπαπέτρου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχτηκε να διαπραγματευτεί την πρόταση που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις των δημάρχων Κερύνειας και Καραβά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους διαβεβαίωσε ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν είναι βάση για διαπραγμάτευση ή λύση, ο κ. Παπαπέτρου επανέλαβε ότι η πλευρά μας έχει αποδεχτεί να διαπραγματευτεί την πρόταση του Κόφι Ανάν.

Το κατά πόσο αυτή η πρόταση θα γίνει αποδεκτή ως βάση για λύση ή θα απορριφθεί, είπε, θα εξαρτηθεί από τις διευκρινίσεις που θα ληφθούν και το αποτέλεσμα της σχετικής διαπραγμάτευσης.

Αυτή, τόνισε, υπήρξε η πάγια θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, από την πρώτη μέρα υποβολής της πρότασης του Κόφι Ανάν.

ΤΟΥΡΚΟΙ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Ελιγμοί επί ελιγμών

Αποτέλεσμα άγνοιας ή τακτικός ελιγμός είναι οι δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει σύγχυση ως προς την οριστική τουρκική θέση επί του «σχεδίου Ανάν»; Το ερώτημα αυτό απασχολεί και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μερικές μέρες πριν από την ανακοίνωση της θέσης εκ μέρους του Ντενκτάς.

Κατά τη διάρκεια εκπομπής στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «CNN Turk», ο πρέσβης ε.τ. Γιαλίμ Εράλπ υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγής στις θέσεις του Ερντογάν», ενώ ο πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, πρέσβης ε.τ. Γκιουντούζ Ακτάν, έκανε λόγο για «σύγχυση σε όλες τις πλευρές» και «τακτικούς ελιγμούς».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, κατά την πτήση από τη Λισαβόνα στο Ελσίνκι, είπε αναφερόμενος στο Κυπριακό και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ: «Αν χαράξουμε έναν χάρτη διαδρομής, στις 12 Δεκεμβρίου πρέπει να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Εμείς δεχόμαστε ότι το σχέδιο Ανάν είναι διαπραγματεύσιμο, σε περίπτωση που μας δώσουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων».

Να σημειωθεί ότι προχθές το απόγευμα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας στον τουρκοκυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «Μπαϊράκ», είπε: «Ζητήσαμε χρόνο από τον ΓΓ. Αλλο είναι να δεχτούμε ή όχι το σχέδιο και άλλο να το δούμε και να το φτιάξουμε. Είναι λανθασμένη η πληροφορία ότι έχουμε δεχτεί το σχέδιο». Ο Ντενκτάς επισήμανε ότι το σχέδιο «είναι απαράδεκτο με το περιεχόμενο και τους χάρτες του, αλλά, φυσικά, κάποιοι θα συναντηθούν με κάποιους, με σκοπό να βελτιωθεί το σχέδιο».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να τεθεί θέμα ότι έχουμε δεχτεί το σχέδιο», τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι επαφές του με αξιωματούχους του ΟΗΕ και κατέληξε: «Αν χρειαστεί, μπορεί να δοθεί και γραπτή απάντηση».

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, μιλώντας χθες στην Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών του δηλώσεων, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι «η τουρκική πλευρά θα υποστηρίξει το σχέδιο που θα πραγματοποιήσει τη λύση του ενός κράτους με δύο κυρίαρχους».

Ο Γκιουλ είπε ότι το σχέδιο θα αξιολογηθεί, αφού ληφθεί υπόψη και η άποψη του Ντενκτάς.

Ο Ντ. Μπαϊκάλ

«Σοβαρές και ριζικές τροποποιήσεις» είναι απαραίτητες για να μπορέσει η Τουρκία να αποδεχτεί το σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου, δήλωσε χθες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο τουρκικό Κοινοβούλιο Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο Μπαϊκάλ, ο οποίος απευθύνθηκε στους βουλευτές στη διάρκεια της συζήτησης για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης που σχημάτισε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δήλωσε πως η σύνδεση του ζητήματος της Κύπρου με την ολοκλήρωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «απαράδεκτη». «Υπάρχουν θετικές πλευρές στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά σοβαρές και ριζικές τροποποιήσεις είναι απαραίτητες», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον αρχηγό του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), οι χάρτες που αποτελούν παραρτήματα του σχεδίου παραχωρούν στους Ελληνοκύπριους τη μία από τις δύο «στρατηγικές» περιφέρειες που κατέχονται σήμερα από τους Τουρκοκύπριους.

Πρόκειται για το Ριζοκάρπασο, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, και για το Ομορφο, που έχει μεγάλα υδάτινα αποθέματα, δήλωσε.

Ο Μπαϊκάλ ζήτησε να συνεχιστεί «απαρέγκλιτα» η υποστήριξη που προσφέρει η Τουρκία στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

«Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Τουρκία δεν αλλάζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο Μπαϊκάλ, επικρίνοντας τις δηλώσεις του αρχηγού του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε μιλήσει για αλλαγή του «στάτους κβο» στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

Ο Μπαϊκάλ δήλωσε πως «ο κατά προτεραιότητα στόχος» της χώρας του είναι να αποσπάσει από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής της Κοπεγχάγης, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε, πάντως, ότι αμφιβάλλει για την «ειλικρίνεια» των Δεκαπέντε έναντι της Τουρκίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενταση των διαβουλεύσεων σε θολό τοπίο

Μέσα στο θολό τοπίο που δημιουργούν οι αντικρουόμενες δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, οι σκόπιμα διοχετευόμενες πληροφορίες για τις διαθέσεις της μιας ή της άλλης πλευράς και οι ευρωατλαντικές τριβές σχετικά με το μέλλον της Τουρκίας, κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με το Κυπριακό, με την επίσκεψη που προγραμματίζει ο υπουργός Εξωτερικών στην Αγκυρα, την ερχόμενη Τετάρτη, μια βδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, όπου αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Χτες στην Αθήνα κυκλοφορούσε έντονα το σενάριο για μια αναμενόμενη θεαματική στροφή της Αγκυρας την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε να υιοθετηθούν οι βασικές αρχές του «σχεδίου Ανάν» πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Μάλιστα, σύμφωνα με το σενάριο, η Τουρκία θα λάβει ως αντάλλαγμα στην Κοπεγχάγη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι από την πλευρά της η Αγκυρα συναρτά την αποδοχή του κειμένου Ανάν τόσο με την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, όσο και με την προώθηση της διμερούς ελληνοτουρκικής συζήτησης για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο.

Χτες ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, υποστήριξε πως υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις. «Από εκεί και πέρα, θα εκτιμηθεί αν θα προλάβουν ή όχι να ολοκληρωθούν μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Εδώ και αρκετές ημέρες - και αυτό σε πλήρη συμφωνία με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας - έχω τονίσει ότι εάν δεν επαρκέσει ο χρόνος - και όπως γνωρίζετε για την καθυστέρηση έναρξης των διαπραγματεύσεων φταίει η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά - αυτό δε σημαίνει ότι δε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης».

Οι Αμερικανοί

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρ. Μπάουτσερ, απαντώντας σε ερωτήσεις υποστήριξε: «Το Κυπριακό είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας για τις ΗΠΑ. Το παρακολουθούμε και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ». Ακόμη επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία με ταχείς ρυθμούς και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις αλλά και με τις χώρες-μέλη της ΕΕ και συζητά τη σημασία που έχει για όλους «η προώθηση του θέματος της Κύπρου».

Σημαντικό ως προ τη βαρύτητά του είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», καθώς απηχεί τις απόψεις του αμερικανικού διπλωματικού κατεστημένου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για λύση του Κυπριακού πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην ΕΕ με τη σημερινή της μορφή». Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του Ρ. Ντενκτάς, στην οποία ο τελευταίος αναφέρει ότι «δε θα δεχτούμε το έγγραφο ως βάση διαπραγμάτευσης», και εξηγεί: «Μπορούμε να διαπραγματευτούμε για το εάν θα το δεχτούμε ή όχι ως βάση, και πρέπει να πούμε ποιες αλλαγές θέλουμε για να το δεχτούμε. Και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε χρόνο».

Η εφημερίδα εκτιμά, όμως, ότι ο χρόνος δε λειτουργεί υπέρ της τουρκικής πλευράς, καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούν προς το συμπέρασμα ότι η ΕΕ δε θα περιμένει μετά τη 12η του Δεκέμβρη και θα προχωρήσει στην ανακοίνωση της ένταξης της διεθνώς αναγνωρισμένης Κύπρου.

Το άρθρο προειδοποιεί ότι εάν δεν επιτευχθεί λύση έως την Κοπεγχάγη η διαίρεση της Κύπρου θα λάβει περισσότερο μόνιμη μορφή, αφήνοντας το βόρειο τμήμα της χώρας στη σημερινή οικονομικά υπανάπτυκτη κατάσταση που βρίσκεται. Επισημαίνεται επίσης ότι για τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών το χρονοδιάγραμμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου, καθώς αποτελεί κοινή εκτίμηση των μεσολαβητών ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ προσφέρει κίνητρα για όλους. «Εχουμε μια πολύ μεγαλύτερη προοπτική για λύση του Κυπριακού από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν», δηλώνει στην εφημερίδα Αμερικανός αξιωματούχος που χειρίζεται το θέμα και ο οποίος συμπληρώνει ότι η λύση θα «βοηθούσε πολύ την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Ομόφωνη καταδίκη του σχεδίου Ανάν

Εκδήλωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό διοργάνωσε χθες το περιοδικό «Αρδην»

«Οχι στη συμφωνία της υποτέλειας» ήταν το κοινό σημείο όλων των χτεσινών τοποθετήσεων που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση - συζήτηση για την Κύπρο, την οποία διοργάνωσε το περιοδικό «Αρδην» στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Ολοι οι εισηγητές, απ' τον Κύπριο Νίκο Κουτσού έως και τον τέως υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Πεπονή, χαρακτήρισαν το σχέδιο Ανάν «μόρφωμα» που θα δημιουργήσει ουσιαστικά ένα προτεκτοράτο πλήρως ελεγχόμενο απ' τους αρχιτέκτονες και εμπνευστές του: Αγγλους και Αμερικανούς. Προειδοποίησαν ακόμη - και αυτό ήταν που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση στο ακροατήριο της χτεσινής εκδήλωσης - ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγει κυριολεκτικά ο δρόμος για εφαρμογή ανάλογων σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Θράκη, η Παλαιστίνη, το Ιράκ, επισημάνθηκε, είναι οι τόποι που θα ακολουθήσουν.

Ο Νίκος Κουτσού, πρόεδρος του κόμματος «Νέοι Ορίζοντες της Κύπρου», έκανε αναλυτική αναφορά και κριτική στο σχέδιο. Επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής του και ότι αν τελικά υπογραφεί, «η Ελλάδα θα απεμπλακεί από τα ιστορικά δικαιώματα που έχει στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ωστόσο πως ήδη στην Κύπρο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το λαό να διαφωνεί μ' αυτή τη συμφωνία και υπογράμμισε: «όσο ενημερώνεται ο λαός τόσο αντιτάσσεται».

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της, υπογράμμισε πως μ' αυτό το σχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στην Τουρκία να τουρκοποιήσει μεγαλύτερο ακόμη μέρος του νησιού στο μέλλον, ενώ κατηγόρησε τα Ηνωμένα Εθνη ότι νομιμοποιούν την παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη χαρακτήρισε την Κύπρο «πρωτοπορία», αφού όπως επισήμανε, με το συγκεκριμένο σχέδιο ο παλιός τύπος αποικιοκρατίας αντικαθίσταται από νέο πιο «κομψό», το ίδιο όμως επώδυνο. «Γιατί τώρα, γιατί έτσι, γιατί με το πιστόλι στον κρόταφο;», ήταν τα τρία ερωτήματα που έθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το όλο ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και μόνο έτσι μπορεί και πρέπει να αναλυθεί.

Ο Α. Πεπονής είπε πως το σχέδιο Ανάν θα φέρει δεινά όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και στους γειτονικούς λαούς ενώ κάλεσμα για αντίσταση μετέφεραν μέσω μηνυμάτων που έστειλαν στην εκδήλωση οι Π. Λαφαζάνης βουλευτής του ΣΥΝ και Στ. Παπαθεμελής. Μίλησαν ακόμη ο πρέσβης Θέμος Στοφορόπουλος, και ο συγγραφέας Γ. Καραμπελιάς, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ απουσίαζε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ