Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
100 χρόνια Ιστορίας σε 100 λεπτά

Συζήτηση με τον Κώστα Σταματόπουλο, υπεύθυνο της κινηματογραφικής ομάδας που στήθηκε για το Ντοκιμαντέρ της Κεντρικής Επιτροπής για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Σπάνια πλάνα από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΕΑΜ για τα 4 χρόνια από την ίδρυσή του
Σπάνια πλάνα από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΕΑΜ για τα 4 χρόνια από την ίδρυσή του
Κείμενο, εικόνες, πλούσιο αρχειακό υλικό, σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα ενός ολόκληρου αιώνα - ενδεικτικά αναφέρουμε τα πλάνα από τον ματωμένο Μάη του 1936, την Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ, την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, το κίνημα των οικοδόμων τη δεκαετία του '60, την υπεράσπιση της έδρας της ΚΕ την περίοδο της εσωκομματικής κρίσης του 1991 - αλλά και σημερινά πλάνα από τόπους δουλειάς, από τους αγώνες του Κόμματος, τραγούδια δικά μας που έχουν σημαδέψει όλη αυτή την πορεία, μαζί με πρωτότυπη μουσική, «δένονται» με τον καλύτερο τρόπο στο Ντοκιμαντέρ της Κεντρικής Επιτροπής για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που η επίσημη προβολή του θα γίνει τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Ενα Ντοκιμαντέρ που καρέ - καρέ, μέσα σε 100 λεπτά, διατρέχει τον έναν αιώνα Ιστορίας του Κόμματός μας, γεννώντας έναν πλούτο συναισθημάτων, συγκίνησης και περηφάνιας σε όλους εμάς που σήμερα κρατάμε τη σκυτάλη ενός ολόκληρου αιώνα αγώνων και θυσιών.

Ενα Ντοκιμαντέρ που αποτελεί μια ακόμα μικρή αναγνώριση της προσφοράς και της θυσίας όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά μας, έδεσαν τη ζωή τους με το Κόμμα. Αυτοί είναι οι «πρωταγωνιστές» του.


Που φανερώνει τους ακατάλυτους δεσμούς του ΚΚΕ με το λαό, μιλά για τον σίγουρο δρόμο που «τώρα είναι δικός μας» και πρέπει να ακολουθήσουμε, για τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, πιο ώριμοι και δυναμωμένοι από τα συμπεράσματα και τις Αποφάσεις μας.

Ενα Ντοκιμαντέρ που απευθύνεται και στον καθένα που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον, αφού η συναρπαστική Ιστορία του ΚΚΕ μπορεί να προσφέρει γνώση και χρήσιμα διδάγματα για το σήμερα.

Τιμάμε και δημιουργούμε

Ενα πλήθος ανθρώπων έδωσε τον καλύτερό του εαυτό - χωρίς να λογαριάζει κόπο και χρόνο, με εθελοντική προσφορά - μπροστά και πίσω από τις κάμερες και σε κάθε πόστο που χρειάστηκε για να βγει στην οθόνη αυτό το ομολογουμένως πολύ καλό αποτέλεσμα, που έρχεται να προστεθεί σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, εκδόσεις που πραγματοποίησε το Κόμμα μας στην πορεία για την κορύφωση του εορτασμού για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Αλλωστε, όπως ειπώθηκε και από την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πρώτη παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ το περασμένο Σάββατο, «αν θέλαμε με δυο λέξεις να μιλήσουμε για όλη αυτήν την πολύμορφη δραστηριότητα που ξεδιπλώνεται αυτήν την πενταετία, αν θέλαμε να βάλουμε έναν τίτλο, θα διαλέγαμε το "τιμάμε και δημιουργούμε" (...). Δημιουργούμε ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό, εκδοτικό υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους κομμουνιστές, αλλά και για κάθε άνθρωπο που θέλει να μάθει για την Ιστορία του ΚΚΕ, για τη σύγχρονη ιστορία».

Εικόνες από τα γυρίσματα...
Εικόνες από τα γυρίσματα...
Για τα γυρίσματα του Ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε κινηματογραφική ομάδα αποτελούμενη από τους: Σήφη Στάμου, Παυλίνα Αγαλιανού, με υπεύθυνο τον Κώστα Σταματόπουλο. Ακόμα, για το σενάριο και την έρευνα του Ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε ομάδα αποτελούμενη από τους: Θανάση Λεκάτη, Φάνη Παρρή, Αλέξανδρο Βαλσαμή, με υπεύθυνο τον Γιάννη Κλεφτογιάννη. Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας.

Τη διεύθυνση Φωτογραφίας έκανε ο Ακης Αποστολίδης. Μουσικά έντυσε το Ντοκιμαντέρ η Σοφία Καμαγιάννη.

Σπικάζ: Δανάη Κατσαμένη, Μίλτος Δημουλής.

Στο Ντοκιμαντέρ εμφανίζονται και αφηγούνται on camera οι: Παύλος Ορκόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη, Δημήτρης Αλεξανδρής και Λίλα Καφαντάρη. Σε αφηγήσεις, απαγγελίες λογοτεχνικών κειμένων και ντοκουμέντων δανείζουν επίσης τη φωνή τους οι: Δημήτρης Καταλειφός, Κώστας Καζάκος, Ελένη Γερασιμίδου, Διονύσης Ξενάκης.

Ακόμα, μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι: Χρήστος Κάλοου, Νίκος Τουρνάκης, Ηρα Ρόκου, Αλεξία Γαβρίλη, Μαρία Δημητριάδου, Μαίρη Σαουσοπούλου κ.ά.

Πώς πραγματοποιήθηκε αυτό το δύσκολο εγχείρημα

Γι' αυτό το δύσκολο εγχείρημα, να χωρέσουν 100 χρόνια Ιστορίας σε 100 λεπτά, μιλήσαμε με τον Κώστα Σταματόπουλο από τη σκηνοθετική ομάδα που στήθηκε για το Ντοκιμαντέρ.

Στο Μπλοκ 15, ο τοίχος ακόμα κουβαλά τα σημάδια από την εποχή που λειτουργούσε το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. «ΒΛΕΠΕ ΑΚΟΥ ΣΩΠΑ»

FilioMagenta

Στο Μπλοκ 15, ο τοίχος ακόμα κουβαλά τα σημάδια από την εποχή που λειτουργούσε το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. «ΒΛΕΠΕ ΑΚΟΥ ΣΩΠΑ»
«Στόχος μας», σημειώνει, «ήταν να ενεργοποιήσουμε το συναίσθημα και τη σκέψη του θεατή. Να μπορέσουμε να δείξουμε αυτό το "κόκκινο νήμα" που συνδέει αυτά τα 100 χρόνια και πλέον είναι στα δικά μας χέρια. Σίγουρα, ένα Ντοκιμαντέρ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ερευνητικό, το ιστορικό κομμάτι... Ομως μπορεί να μιλήσει εύκολα, να κεντρίσει το ενδιαφέρον. Να απαντήσει στο ερώτημα γιατί υπήρξε και υπάρχει ΚΚΕ, να αναδείξει τον σημαίνοντα ρόλο που έπαιξε σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας».

Του ζητάμε να μας πει, πώς δούλεψαν, πώς κατάφεραν να συντονιστούν, να οργανωθούν εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά.

Είναι ξεκάθαρος. «Αυτά μπορεί να τα κάνει μόνο το ΚΚΕ και η συλλογική δουλειά. Καταφέραμε με εθελοντές, με την αρμονική συνύπαρξη ερασιτεχνών και επαγγελματιών καλλιτεχνών - ορισμένοι από αυτούς που συμμετέχουν είναι κορυφαίοι στην τέχνη τους - να "στήσουμε", μιλώντας με τέτοιους όρους, μια επαγγελματική παραγωγή.

Ξεκινήσαμε την προετοιμασία από τον Γενάρη του 2018. Αρχικά, ξεκίνησε η συγγραφή του σεναρίου, αλλά και τα γυρίσματα των δραματοποιημένων τμημάτων που υπάρχουν στο Ντοκιμαντέρ, καθώς και γυρίσματα σε παραγωγικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα και κινητοποιήσεις».

Στεκόμαστε παραπάνω στα δραματοποιημένα κομμάτια.

«Φέτος, προσπαθήσαμε να αποδώσουμε κάποια γεγονότα από την 100χρονη Ιστορία μας, όχι μόνο με αρχειακό υλικό αλλά και δραματοποιημένα. Αυτά ήταν: Η ίδρυση του ΣΕΚΕ, η αναπαράσταση εργατών του Μεσοπολέμου που ερμήνευσαν το "Ανεμοι Θύελλες", ο περήφανος αποχαιρετισμός πριν την εκτέλεση και η χορωδία των γυναικείων φυλακών Αβέρωφ.

Παράλληλα, σαν οπτικό σχόλιο, πραγματοποιήθηκαν και γυρίσματα με αφηγήσεις ηθοποιών σε περιοχές όπου συμβολίζουν κάτι. Τέτοιες είναι: Στον Πειραιά έξω από το σπίτι που ιδρύθηκε το ΣΕΚΕ, στο Πασαλιμάνι για τα αιματηρά γεγονότα του 1923, στη Θεσσαλονίκη δίπλα από το άγαλμα του Τάσου Τούση, στο Παναθηναϊκό Στάδιο με αφορμή τη συγκλονιστική συγκέντρωση για τα 4 χρόνια του ΕΑΜ και την εμφάνιση του Νίκου Ζαχαριάδη, στο Σύνταγμα με αφορμή τον ηρωικό και αιματοβαμμένο Δεκέμβρη του '44, έξω από το κτίριο της ΕΑΤ - ΕΣΑ».

Ξεχωριστό ρόλο έπαιξε και η συλλογή αρχειακού υλικού.

«Καταρχήν, όταν μιλάμε για αρχεία, το πρώτο και κύριο είναι το Αρχείο του Κόμματος. Από εκεί πήραμε: Φιλμικό υλικό, από τα φιλμ του Κόμματος που ψηφιοποιήσαμε, φωτογραφίες και ντοκουμέντα.

Στη συνέχεια υπήρξε ένας τεράστιος αγώνας δρόμου, για να βρεθούν υλικά πρωτότυπα και σπάνια. Μας βοήθησαν πολλοί και τους ευχαριστούμε όλους. Ξεχωριστά να αναφέρουμε το Αρχείο ΕΡΤ, το Αρχείο Ηρώς και Γιώργου Σγουράκη, τον διευθυντή Φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη. Ακόμα, σκηνοθέτες μάς έδωσαν δικά τους υλικά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που γύρισαν, από τα Αρχεία. Αυτοί είναι οι Τάσος Ψαρράς, Μάνος Ζαχαρίας, Λεωνίδας Βαρδαρός, Θεοδοσία Γραμματικού».

Κλείνοντας, του ζητάμε να μας μεταφέρει το κλίμα των γυρισμάτων.

«Είναι πολλά... Είναι πράγματα που δεν φαίνονται στην οθόνη, αλλά σημαίνουν πολλά για όσους συμμετείχαν... Βγήκαμε ένα μπόι ψηλότεροι και σε συναίσθημα και σε γνώση!

Οταν πήγαμε στη Θεσσαλονίκη, δεν μείναμε μόνο στο άγαλμα του Τούση, εκεί όπου κάναμε το γύρισμα, αλλά αντίθετα πήγαμε με την Οργάνωση περίπατο σε όλα τα σημεία που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα του Μάη του '36. Με τους ηθοποιούς που έρχονταν για σπικάζ στο κτίριο του Περισσού, επισκεφθήκαμε μαζί και το Αρχείο του Κόμματος.

Αλλά, αν θες το πιο συγκινητικό κομμάτι ήταν το γύρισμα για τις φυλακές Αβέρωφ. Καταρχήν το γύρισμα έγινε στο Μπλοκ 15 στο Χαϊδάρι, σε τόπο δηλαδή όπου φυλακίστηκαν πολλοί αγωνιστές και κομμουνιστές. Ξεχωριστή στιγμή για όλους μας όμως ήταν ότι στο γύρισμα συμμετείχε και η αγωνίστρια Μαρία Σιδέρη, φυλακισμένη και η ίδια στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ και διευθύντρια της χορωδίας των κρατουμένων, μαζί με νέες κοπέλες που ερμήνευσαν ένα από τα τραγούδια της χορωδίας. Η δύναμη της σ. Μαρίας, η απόφαση μιας ολόκληρης ζωής που αποτυπωνόταν σε αυτά που μας έλεγε, φόρτισε το γύρισμα. Μας έλεγε τα ονόματα των συγκρατούμενών της, μας μίλησε για τις συντρόφισσες που εκτελέστηκαν...».


Α. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ