Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Σκηνικό εγκλωβισμού του λαού στους στόχους του κεφαλαίου, τους οποίους επιχείρησαν να εμφανίσουν ως μονόδρομο, έστησαν από κοινού όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, πέρα από τις όποιες διαφοροποιήσεις τους στο μείγμα διαχείρισης, στη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή.

Από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των υπουργών έγινε ολοφάνερη η επιδίωξη της κυβέρνησης να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι υπάρχει περιθώριο «βελτιώσεων» στο νέο έγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και από πάνω να πείσει το λαό ότι πρέπει να είναι και ευχαριστημένος, γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα με μια κυβέρνηση της «δεξιάς».

Παίρνοντας την ...«πάσα» η ΝΔ υπερασπίστηκε όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις της, ενώ σιγοντάροντας αντικειμενικά την κυβέρνηση, άφησε να εννοηθεί ότι και «λίγα κάνει», αφού δεν προωθεί τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις» και δεν δίνει «κίνητρα για την ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα του Ασφαλιστικού, αυτού της ιδιωτικής ασφάλισης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Στην αντίπερα όχθη, το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, γι' αυτό και δεν παίρνει διόρθωση, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζικό μέτωπο πάλης για την απόσυρσή του.

Το σχέδιο της κυβέρνησης δε διορθώνεται, πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Eurokinissi

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε την αναφορά που έκανε αμέσως πριν ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, για την εισαγωγή στην Ολομέλεια, την Παρασκευή, νομοσχεδίου για την κύρωση οδηγιών της ΕΕ:

«Για όσους δεν καταλάβανε, όλο αυτό το ψαλτήρι του προέδρου εδώ ήταν για την ιδιωτική Ασφάλιση. Εχει άμεση σχέση με αυτό που συζητάμε, θα περάσει την Παρασκευή και αυτό».

Και συνέχισε την ομιλία του:

«Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης, όπως προκύπτει ξεκάθαρα και από τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, είναι ένας: Να κερδίσει χρόνο, να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί δήθεν το σχέδιό της να βελτιωθεί, να στήσει έναν ακόμη ψεύτικο καβγά εντυπώσεων με τα κόμματα, που μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και σήμερα τσακώνεται μαζί τους για την κυβερνητική καρέκλα.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης δε διορθώνεται, δεν παίρνει από τροποποιήσεις, πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα, όπως ζητάνε και οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις, στις διαδηλώσεις, στα μπλόκα.

Θέλουμε να επισημάνουμε, επίσης, το εξής:

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αξιοποιεί τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως είναι και οι προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεις εδώ στη Βουλή, για την επικοινωνιακή της τακτική περισσότερο, τις στερεί αυτές τις διαδικασίες από τ' άλλα κόμματα.

Και το λέμε αυτό, γιατί το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει Επίκαιρη Επερώτηση, που υπογράφει όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, για τα προβλήματα των αγροτών και έχουμε πραγματικά μεγάλη περιέργεια να δούμε πότε θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή. Σας την καταθέτω στα πρακτικά ξανά για να υπάρχει, μήπως κι έχει χαθεί κάπου στα υπουργικά συρτάρια.

Το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Βρίσκεται στον πυρήνα της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, εξασφαλίζει την προστασία και την κάλυψη των αδυνάτων, περιέχει την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική προστασία, την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την προστασία απ' τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις άδειες ανάπαυσης και τοκετού.

Αυτές οι κατακτήσεις δε χαριστήκανε, επιτεύχθηκαν μέσα από σκληρούς, αιματηρούς πραγματικά αγώνες των εργαζομένων.

Θέτουμε το εξής απλό ερώτημα: Ποιοι ήταν αυτοί που από την πρώτη στιγμή χαιρέτισαν, υποστήριξαν το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό; Ηταν ο ΣΕΒ, ήταν οι άλλες οργανώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, οι εταίροι σας στην ΕΕ, άσχετα αν αυτοί ζητάνε ακόμη περισσότερα.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή είπαν ότι με τη βασική αρχιτεκτονική του σχεδίου, της πρότασης του Ασφαλιστικού, συμφωνούν. Ομως, το σύνολο της λαϊκής πλειοψηφίας είναι απέναντι, κινητοποιείται, παλεύει, απεργεί.

Το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι κομμένο και ραμμένο μόνο στα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, της ΕΕ.

Καταρχήν: Υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα όλων αυτών, εδώ και χρόνια, να τελειώνει ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης, να μετατραπεί η Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση.

Η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όπως και η επίθεση στους μισθούς, στις Συλλογικές Συμβάσεις, η επίθεση στο χρόνο εργασίας, στη μόνιμη και σταθερή εργασία, είναι πλευρές που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Για να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία της χώρας, για να έρθουν νέες επενδύσεις κι αναπτυξιακοί νόμοι, βασική προϋπόθεση είναι να αποσπάσουν οι επιχειρηματίες νέα προνόμια, μείωση του ονομαζόμενου "μη μισθολογικού κόστους". Να εξοικονομηθεί κρατικό χρήμα για νέες επενδύσεις, για νέες φοροαπαλλαγές. Συνεπώς, για όλους αυτούς, το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα αχρείαστο βαρίδι, έτσι το αντιλαμβάνονται.

Δεύτερον, τμήματα του κεφαλαίου - οι ασφαλιστικές εταιρείες, μεγαλέμποροι Υγείας - καραδοκούν στη γωνία για να αρπάξουν τη λεία από την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στόχος της πολιτικής που ακολουθείται κι από τη σημερινή κυβέρνηση κι από τις προηγούμενες, είναι να μειώνεται κλιμακωτά η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας στην Κοινωνική Ασφάλιση, μέχρι την οριστική απεμπλοκή τους.

Δίπλα στον ιδιωτικό τομέα της Ασφάλισης, θα μείνει ένα υποτυπώδες δημόσιο σύστημα Ασφάλισης που θα υποβαθμίζεται συνεχώς, θα φυτοζωεί, και αυτό το σύστημα θα το συντηρεί πάλι αποκλειστικά ο εργαζόμενος λαός, μέσω των αυξήσεων στις εισφορές του, των μειώσεων στις συντάξεις, μέσω των συνεχόμενων αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης.

Τρίτον: Με τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, εκτοπίζονται βίαια χιλιάδες φτωχοί αγρότες, χιλιάδες επαγγελματίες, που δε θα αντέξουν και που τη θέση τους θα καλύψουν όταν φύγουν από εκεί οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος

Να γιατί σας στηρίζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, να γιατί λέμε και ξαναλέμε ότι η κυβέρνηση αυτή ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ποιος άλλος θα μπορούσε να προτείνει τέτοια βάρβαρα μέτρα και μάλιστα να τα παρουσιάζει ως φιλολαϊκά; Οι "σεσημασμένοι του μνημονίου", όπως τους λέτε, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, ή κάποιοι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς που ήρθατε με το μανδύα του αριστερού και του προοδευτικού;

Ποιος θα μπορούσε να παίξει καλύτερα το παιχνίδι της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού;

Το δίπολο μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί τελείωσε, από τη στιγμή που γίνατε όλοι μνημονιακοί...

Το δίπολο ΝΑΙ - ΟΧΙ τελείωσε κι αυτό από το καλοκαίρι, αφού αμέσως την άλλη μέρα από το δημοψήφισμα πήγατε όλοι με το ΝΑΙ...

Τώρα έχετε ανάγκη από ένα ψεύτικο, κάλπικο δίπολο και αυτό στήνεται με το σχήμα δεξιά - αριστερά, νεοφιλελεύθεροι - λαϊκιστές.

Από τη μια για να κουκουλώνεται η ταύτισή σας με τη στρατηγική αντίληψη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη για να ξεπλένονται αυτά τα κόμματα από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν, με το επιχείρημα ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, η "αριστερά" δηλαδή, τα ίδια κάνει.

Και πάνω από όλα για να εγκλωβίζεται ο λαός σε μία από τα ίδια, να απογοητεύεται, να οδηγείται στην αδράνεια, να μη βλέπει την πραγματική προοπτική.

Αυτή είναι η προσφορά σας στο σύστημα. Είστε λοιπόν το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου αυτού συστήματος.

Προκλητική η προπαγανδιστική φασαρία της κυβέρνησης

Ολη η προπαγανδιστική φασαρία της κυβέρνησης είναι προκλητική, εξοργιστική.

-- Αναφέρει, ψευδώς, πως δε θα υπάρχουν νέες μειώσεις στους νυν συνταξιούχους, όταν η ίδια το καλοκαίρι έφερε νέο πλήγμα σε αυτούς.

-- Οι συντάξεις μειώνονται, μέσω του νέου υπολογισμού τους. Και οι μειώσεις αφορούν νέους και παλιούς συνταξιούχους, αφού η "προσωπική διαφορά" που θα καταβάλλεται στους παλιούς συνταξιούχους θα μπορεί να μειωθεί ανά πάσα στιγμή και θα δίνεται το πολύ μέχρι το 2018.

-- Διαλύετε τις επικουρικές, μειώνοντας το συνολικό ποσό που παίρνει ένας συνταξιούχος, τον οποίο δεν τον ενδιαφέρει αν η μείωση είναι στην κύρια ή την επικουρική, αλλά το τι θα μπαίνει στην τσέπη του και βέβαια θα μπαίνουν λιγότερα.

-- Μειώνετε δραστικά τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ με νέα εισοδηματικά κριτήρια και καταργείτε το επίδομα, το 2019!

-- Τσακίζετε τις αναπηρικές συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα, αφήνετε στο έλεος της τύχης τους χιλιάδες ανθρώπους που είναι, για οποιονδήποτε λόγο, ανίκανοι για εργασία.

Τα νέα μέτρα έρχονται να πατήσουν πάνω στις πολλαπλές μειώσεις στις συντάξεις, σε δικαιώματα, στο χτύπημα της 13ης και της 14ης σύνταξης, στο συνεχές μαχαίρι στο ΕΚΑΣ και τις αναπηρικές, που είχαμε τα προηγούμενα 5 έτη!

Η κυβέρνηση, που κορόιδεψε συνειδητά χιλιάδες συνταξιούχους πέρσι, θάβει μια και καλή το δικαίωμα στη 13η και 14η σύνταξη, καθώς αναφέρει ρητά πως το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται ανά μήνα, δώδεκα φορές το χρόνο.

Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για τα ελλείμματα: Το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία

Κύριοι της κυβέρνησης,

Στο βρώμικο πόλεμο της προπαγάνδας που έχετε εξαπολύσει, ακούμε μέσα από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το κοστοβόρο ασφαλιστικό σύστημα, για τις αρνητικές αναλογίες συνταξιούχων - εργαζομένων, για τις υπέρογκες συντάξεις, τα ελλείμματα των Ταμείων και την κακοδιαχείριση, για ισονομία και ισότητα, ακριβώς δηλαδή την ίδια γλώσσα που χρησιμοποιούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να σφάζουν ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το Ασφαλιστικό όμως είναι πολλά περισσότερα για τους εργαζόμενους από μια απλή αντιπαραβολή εσόδων - εξόδων, από τη δυνατότητα νέας κερδοφορίας των ομίλων, σ' αυτά δηλαδή που υπολογίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Μιλάτε συνέχεια για προτάσεις. Θέλετε προτάσεις; Ορίστε, καταθέτουμε στα πρακτικά την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, εδώ και ένα - ενάμιση χρόνο για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό. Δεν την διαβάζω ολόκληρη, δεν έχω χρόνο, τη δίνω κι αυτή στα πρακτικά.

Οσο δε για το ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα, η απάντηση είναι μόνο μία: Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για τα ελλείμματα στα Ταμεία: Το κράτος σας και η μεγαλοεργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι που καλούνται, για άλλη μια φορά, να πληρώσουν το μάρμαρο, έχουν πληρώσει διπλά και τρίδιπλα για το Ασφαλιστικό, με τη δουλειά τους, με τις εισφορές τους, με τη φορολογία.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 100 δισ. είναι οι οφειλές κράτους και εργοδοσίας προς τα Ταμεία, οι ζημιές απ' το "τζογάρισμα" των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, το "κούρεμα" του PSI, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ομως και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα Ταμεία έχασαν πάνω από 1 δισ.

Η κυβέρνηση πριν από δύο μήνες έλεγε πως χρειάστηκαν μόλις 5,7 δισ. ευρώ για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αυτά τα χρήματα, αν η κυβέρνηση ήταν ταξικά μεροληπτική, όπως λένε διάφορα στελέχη σας, θα πήγαιναν στις άμεσες ανάγκες των συνταξιούχων, των εργαζομένων, στην ανακούφιση λαϊκών στρωμάτων.

Ομως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει, ούτε αυτά που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να υπάρχει συζήτηση για το Ασφαλιστικό, που δε θα ξεκινά από την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση, που δε θα θέτει θέμα κατάργησης της μαύρης, της ανασφάλιστης εργασίας, όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που δεν άγγιξε στο ελάχιστο η συγκυβέρνησή σας.

Αρα, λοιπόν, όταν ζητάτε προτάσεις για το Ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή θεωρείτε δεδομένη την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, θεωρείτε δεδομένες τις δεσμεύσεις του μνημονίου για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, θεωρείτε δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που υπάρχει, είναι σαν να ζητάτε προτάσεις μόνο για τον τρόπο σφαγής των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων της πατρίδας μας.

Τέτοιες προτάσεις μην περιμένετε από το ΚΚΕ.

Τέτοιες προτάσεις μπορούν πιθανόν να σας καταθέσουν τα άλλα κόμματα και τις καταθέτουν.

Αλλωστε, μαζί τους ψηφίσατε το μνημόνιο, μαζί τους συμφωνείτε στους βασικούς άξονες και του Ασφαλιστικού, στα δικά τους χνάρια βαδίζετε, άσχετα αν σήμερα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, σηκώνετε όλοι μεταξύ σας τους τόνους, για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Αέρας κοπανιστός τα περί «υπεράσπισης των αδυνάτων» που αναφέρει προκλητικά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση σε αυτήν την προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, προσπαθεί να ξεγελάσει με κατασκευασμένα στοιχεία.

Συνεχίζει να αναφέρει προκλητικά πως με το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό υπερασπίζει τους αδύνατους, λέει ότι προστατεύει τους νέους.

Ολα αυτά λέμε εμείς είναι αέρας κοπανιστός!

Κανένας νέος, που σήμερα εργάζεται με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, δεν προστατεύεται.

Κανένας νέος, που σήμερα κυνηγά το μεροκάματο, δεν υποστηρίζεται, όταν μάλιστα η ανεργία αγγίζει σταθερά πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, όταν η ανεργία των νέων ακουμπά το 48%, όταν η μαύρη ανασφάλιστη εργασία κινείται γύρω στο 25%.

Με τις προτάσεις της κυβέρνησης, ο νέος άνθρωπος καταδικάζεται εφ' όρου ζωής στην ανέχεια, στη ζωή με τα ελάχιστα, με μισθούς των 300, των 400 ευρώ, να εργάζεται σε κακοπληρωμένα 5μηνα προγράμματα, να ψάχνει το ένσημο σε συνθήκες έντονης κινητικότητας, με συμβάσεις μήνα, ακόμα και μέρας!

Οι σημερινοί νέοι, οι 20άρηδες, οι 30άρηδες που αγκομαχούν πάνω στα ερείπια των εργασιακών σχέσεων, πέρα από τις υποτυπώδεις παροχές Υγείας, θα έχουν στο μέλλον απλά μια συμβολική σύνταξη, που θα αθροίζεται στην εθνική σύνταξη πείνας των 384 ευρώ.

Ζείτε εσείς, κύριοι της κυβέρνησης, με 400 άντε και με 450 ευρώ;

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης χτυπά συνολικά τα λαϊκά στρώματα

Το νομοσχέδιο χτυπά συνολικά τα λαϊκά στρώματα, βιοτέχνες, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, γιατρούς.

Τριπλασιάζει τις εισφορές στους αγρότες, αυξάνει τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες.

Για τους αυτοαπασχολούμενους, η σύνδεση της παρεχόμενης σύνταξης με τις εισφορές, άρα και το εισόδημα, σε συνδυασμό με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, θα οδηγήσει χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες, σε σημαντικές και μεγάλες μειώσεις των συντάξεών τους, στη δουλειά με τη μαγκούρα στο χέρι τελικά.

Θα εξαναγκάσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους να καταβάλλουν περίπου το 65% του εισοδήματός τους, με λογικό αποτέλεσμα το κλείσιμο βιβλίων, το λουκέτο, την ανεργία.

Οι μειώσεις που "διαφημίζει" η κυβέρνηση αφορούν όσους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση από φόρους και χαράτσια, που δε θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τις μειωμένες εισφορές. Επίσης, δεν αναφέρει πως οι λιγότερες εισφορές θα δώσουν ακόμα χαμηλότερες συντάξεις και κοινωνικές παροχές, μεγαλύτερη ανέχεια στο άμεσο μέλλον!

Για τους αγρότες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μεγάλη αύξηση εισφορών, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να μην μπορέσει να ανταποκριθεί.

Αυτή η αγριότητα των μέτρων έκανε "το ποτήρι να ξεχειλίσει", βγάζει μαζικά γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους στους δρόμους, σ' όλη την Ελλάδα, στα μπλόκα του αγώνα.

Η κυβέρνηση σε συγχορδία υπουργών κατηγορεί τους αγρότες ως φοροφυγάδες. Λέτε ψέματα. Καλλιεργείτε τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να περάσετε με κάθε τρόπο την καταστροφική πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Τους συκοφαντείτε, τους βρίζετε επειδή μαζικά, μαχητικά, αποφασιστικά αγωνίζονται, διεκδικούν την επιβίωσή τους και έχουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της πλειοψηφίας του λαού μας.

Ο κάθε μικρομεσαίος αγρότης κάθε χρόνο δηλώνει λεπτομερώς πόσα στρέμματα και με τι θα καλλιεργήσει. Με βάση αυτά πληρώνει τσουχτερή εισφορά στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του, ανεξάρτητα αν την πουλήσει, ανεξάρτητα αν αυτή σαπίσει στο χωράφι, ανεξάρτητα αν αγοράσει οποιοσδήποτε έμπορος "κοψοχρονιά", κάτω από το κόστος παραγωγής.

Είναι σταθερός ο στόχος της κυβέρνησης, η - μέσω τεκμηρίων - αναγκαστική αφαίμαξη των φτωχών αγροτών. Στην ίδια κατεύθυνση χρησιμοποιεί και την υπαρκτή διαστρωμάτωση της αγροτιάς, με το επιχείρημα του "κατά κύριο επάγγελμα αγρότη", όχι, όπως ψεύτικα επικαλείστε, για να ελαφρύνετε, αλλά για να εξοντώσετε τους φτωχομεσαίους αγρότες, που αναγκάζονται οι περισσότεροι από αυτούς, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη για να ζήσουν, να επιβιώσουν, να αναζητούν και άλλη, συμπληρωματική εργασία.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι αν "πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα θα βρεθούμε εκτός ΕΕ", ας θυμηθεί ότι πριν από 7 μήνες, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, τα ίδια ακριβώς μέτρα ο ίδιος τα χαρακτήριζε ως ταφόπλακα της αγροτιάς. Ταφόπλακα για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι η πολιτική της ΕΕ την οποία υλοποιείτε ως συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους συνεταίρους σας στην ΕΕ και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Αφήστε, λοιπόν, την καραμέλα ότι προστατεύετε τους αδύνατους.

Μαζευτείτε και αφήστε τις προβοκάτσιες και συκοφαντίες ότι στο δρόμο είναι δήθεν οι πλούσιοι επαγγελματίες και οι μεγαλοαγρότες.

Στο δρόμο είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, τα μπλοκάκια, οι φτωχοί αγρότες, οι επαγγελματίες, οι νέοι, ακόμα και οι εργαζόμενοι και οι απόστρατοι από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Ολων αυτών τα αιτήματα πρέπει να επικρατήσουν, όλων αυτών τα συμφέροντα εμείς υπερασπιζόμαστε.

Μόνο μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους σχεδιασμούς της εξαθλίωσης

Κανένας δεν πρέπει να πιστέψει λέξη από όσα λέει η κυβέρνηση. Αυτό το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο χρόνια πριν. Τα ίδια μέτρα περίπου παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αποτελούν κατευθύνσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της ρύθμισης δήθεν του χρέους και της ανάπτυξης που δήθεν θα αναπληρώσει τις σημερινές απώλειες.

Τα βάρβαρα μέτρα είναι το προαπαιτούμενο για την όποια ρύθμιση του χρέους, ήρθαν για να μείνουν και στη φάση της όποιας ανάκαμψης, που κι αυτή είναι αβέβαιη, βέβαια μέσα σε αυτήν την πορεία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας και μάλιστα αυτά τα μέτρα θα μείνουν και χωρίς καμία αναπλήρωση απωλειών, αν ο λαός δεν πάρει τις τύχες στα δικά του χέρια.

Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκίνησε πριν από δυο δεκαετίες σε συνθήκες υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς της εξαθλίωσης, που μπορεί να βάλει φρένο στην ορμή των μονοπωλιακών ομίλων και των κυβερνήσεών τους, είναι μόνο μια μεγάλη λαϊκή κοινωνική συμμαχία.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σ' ένα μαζικό μέτωπο πάλης, για να διασωθεί και να δυναμώσει ο θεσμός της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Η Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να είναι υποχρεωτική, καθολική, να ανήκει στην ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Ετσι μόνο θα μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς συντάξεις, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, περίθαλψη, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.

Μπορούμε, λέμε εμείς, να ζήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, με σύγχρονα δικαιώματα. Αυτές ήταν άλλωστε, όπως διδάσκει και η Ιστορία, κατακτήσεις άλλων λαών και μάλιστα τον προηγούμενο αιώνα, στις σοσιαλιστικές χώρες. Η ασφάλιση, η σύνταξη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν αποκλειστική υποχρέωση του κράτους, χωρίς δαπάνη των εργαζομένων. Κι αυτά ιδιαίτερα, σ' αυτές τις δύσκολες, τις μαύρες εποχές, πρέπει να τα θυμούμαστε και κυρίως να τα μεταδίδουμε στους νέους, στις νέες της πατρίδας μας.

Κάτω από την πίεση του σοσιαλισμού τότε και των σκληρών ταξικών αγώνων σ' όλο τον κόσμο τον καπιταλιστικό, κάποια από αυτά μπόρεσαν τα προηγούμενα χρόνια να τα γευτούν και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας.

Μπορούμε λοιπόν να ζήσουμε, να ζήσει ο λαός μας όπως του αξίζει, αρκεί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, με λαϊκή εξουσία.

Να αξιοποιηθούν με κεντρικό, με επιστημονικό σχεδιασμό, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση και διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών, με αποδέσμευση από τις αλυσίδες της ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Μόνο έτσι μπορεί να μπει τέλος στα βάσανα που συσσωρεύουν στο λαό μας αυτό εδώ το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, οι κρίσεις του, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται αυτόν τον δρόμο».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Χρειάζονται «δύσκολες» μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό

Την καραμέλα περί «βιωσιμότητας ή μη» του Ασφαλιστικού αναπαρήγαγε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμβάλλοντας και αυτός στο «κουκούλωμα» του ταξικού χαρακτήρα της επίθεσης

Eurokinissi

«Αγωνίες» και απαιτήσεις του κεφαλαίου μετέφερε με την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ανταγωνιζόμενος τον Αλ. Τσίπρα για το ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής του στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

«Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ ανησυχητική, η κοινωνία βράζει, η οικονομία βυθίζεται», είπε στην έναρξη της πρωτολογίας του, επιχειρώντας να βάλει στο ίδιο κάδρο τις «ανησυχίες» του κεφαλαίου με τους λαϊκούς αγώνες. Παράλληλα, στη γραμμή μιας σειράς αστικών επιτελείων που ζητούν συναίνεση των πολιτικών τους δυνάμεων στα βασικά, έψεξε τον Αλ. Τσίπρα ότι ενώ πρέπει «οι πολιτικοί να ενώνουν την κοινωνία, να μην προκαλούμε την κοινωνία με τυφλές και ανούσιες αντιπαραθέσεις», ο πρωθυπουργός κάνει το «αντίθετο».

Σε αυτήν τη βάση επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι είναι «η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας», που οδήγησε «τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη», στρατηγική επιλογή των εγχώριων μονοπωλίων, και υπονόμευσε «το κύρος της χώρας στο εξωτερικό».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, έκανε λόγο για «πρόχειρο και μη κοστολογημένο» σχέδιο. «Η άρνηση και η αδυναμία σας να κοστολογήσετε το σχέδιο προκαλεί καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, η οποία όλοι θέλουμε να ολοκληρωθεί», σημείωσε.

Υπερασπιζόμενος το μείγμα διαχείρισης της διακυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επέμεινε ότι «αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25/1 τα πράγματα στη χώρα θα ήταν πολύ καλύτερα». Οπως επίσης υπερασπίστηκε τους αντεργατικούς - ασφαλιστικούς νόμους Σιούφα και Πετραλιά και όσα έκανε στο πεδίο της Ασφάλισης η διακυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Κι αυτό για να υποστηρίξει, επίσης, ότι «το τέλος του '14 δεν υπήρχε καμία ανάγκη περικοπής κύριων συντάξεων», ότι «τα κενά δημιουργήθηκαν από τη δική σας διαχειριστική ανικανότητα (...) Αν δε ήταν η τραγική σας διαπραγμάτευση το πρώτο επτάμηνο του 2015 δε θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα στο Ασφαλιστικό». Επιχειρηματολογία που αναπαράγει την καραμέλα περί «βιωσιμότητας ή μη» του Ασφαλιστικού, «κουκουλώνοντας» την ταξική ουσία της νέας επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση, με γνώμονα τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αλλωστε, ως λύση στο Ασφαλιστικό και γενικότερα, υπερασπίστηκε την ανάγκη «δίκαιων» και «δύσκολων» μεταρρυθμίσεων, αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο. Πρότεινε και ισοδύναμα τύπου νέων περικοπών στο μισθολογικό των δημοσίων υπαλλήλων και «προσέλκυση επενδύσεων». Να σημειωθεί, επίσης, η υπεράσπιση εκ μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη στην περιβόητη αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση Γιαννίτση», αναφορά που - εκτός των άλλων - δε φαίνεται να είναι άσχετη με τις διεργασίες στο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς».

Ασφαλιστικό «συμβατό» με την πορεία και τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας

Στο ίδιο μοτίβο, επιτέθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο λέγοντας ότι «πολεμά την επιχειρηματική Ελλάδα, ενσωματώνει μια ιδεοληψία, μια ταξική αντίληψη μιας κυβέρνησης που επιτίθεται σε όποιον δραστηριοποιείται και επιτυγχάνει στον επιχειρηματικό τομέα». Εκεί ακριβώς, ανταγωνιζόμενος πάλι με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, διακήρυξε ότι «η ΝΔ θα συνεχίσει να εκφράζει τις δυνάμεις της δημιουργίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και της παραγωγής».

Ακριβώς σε ένα τέτοιο πλαίσιο παρουσίασε ως «βασικά χαρακτηριστικά για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα» να είναι συμβατό με το «μακροοικονομικό περιβάλλον όπου εφαρμόζεται» - την πορεία δηλαδή της καπιταλιστικής οικονομίας - και «να ενθαρρύνει την εργασία», παραπέμποντας έτσι ευθέως σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πρόσθεσε άλλωστε ότι «το Ασφαλιστικό δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ πραγματικά αν δεν επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης», όταν η καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτει ακριβώς το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης...

Σημειωτέον, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία δεν αντέχει να ξαναζήσει τις μέρες του καλοκαιριού του 2015, μεταφέροντας στη Βουλή άλλη μιαν έγνοια του κεφαλαίου, να κλείσει γρήγορα η περιλάλητη «αξιολόγηση», ώστε να διασφαλιστούν χρηματοδοτικές ροές του από το εξωτερικό.

Στη δευτερολογία του, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα για το γεγονός ότι έφερε τρίτο μνημόνιο, αποσιωπώντας ότι το ψήφισε και η παράταξή του. Εσπευσε εξάλλου να κρατήσει αποστάσεις τόσο από το ΔΝΤ όσο «και από τα τρακτέρ»...

Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Υμνοι στους δικτάτορες Μεταξά και Παπαδόπουλο

Λαϊκισμός, δημαγωγία και η εξύμνηση του δικτάτορα Μεταξά και της χούντας των συνταγματαρχών ήταν αυτό που κυριάρχησε στην ομιλία του αρχηγού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου.

Ο αρχηγός του φασιστικού μορφώματος, δηλώνοντας τη δήθεν υποστήριξή του στους αγρότες, «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση ότι καταργεί το αφορολόγητο πετρέλαιο γι' αυτούς, όταν «ισχύει» όπως ανέφερε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σκιάζοντας έτσι ότι πρόκειται για μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και ότι πλήττονται συνολικά οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Δεν ανέφερε φυσικά ούτε λέξη για το γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση καταργεί το αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες, παραμένει σε πλήρη ισχύ το αφορολόγητο για τους εφοπλιστές.

Εκανε λόγο για τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων, για το τζογάρισμά τους στο χρηματιστήριο και το «κούρεμά» τους από το PSI, ωστόσο βγάζοντας και πάλι «λάδι» το σύστημα, απέδωσε ευθύνες στους προέδρους των Ταμείων, σε κάποιους υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη κ.o.κ.

Εκεί βέβαια που... έδωσε ρέστα, ήταν όταν, αναδεικνύοντας το χαρακτήρα της οργάνωσής του, ισχυρίστηκε ότι τάχα «ένας φασίστας, ο Μεταξάς (...) έχτισε πρώτος το κοινωνικό κράτος και ένας άλλος φασίστας αργότερα χάρισε τα χρέη στους αγρότες»...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Β. ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Ο γνωστός «λαγός» για όσα έρχονται... προσεχώς!

Προτάσεις βγαλμένες από τα κιτάπια του μεγάλου κεφαλαίου, συνδυασμένες με χυδαίο αντικομμουνισμό, αλλά και τροφοδότηση της «συζήτησης» για οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ήταν τα κεντρικά στοιχεία της ομιλίας του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, ο οποίος επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι είναι ένας καθόλα γνήσιος «λαγός» του συστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για σύνδεση της σύνταξης με τα περιουσιακά στοιχεία, όπως η «αναστολή της καταβολής της σύνταξης για 5 χρόνια» στους «πλούσιους» εργαζόμενους που μπορεί να παίρνουν κανένα νοίκι, να τεθεί «οροφή» για όλους τους συνταξιούχους - ανεξάρτητα από τις εισφορές που έχουν πληρώσει σε όλη τους τη ζωή - στα 1.500 ευρώ, πιο κάτω δηλαδή και από τα 2.000 ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση...

Συνεχίζοντας να προσφέρει «επιχειρήματα» στην κυβέρνηση για το αντιασφαλιστικό της σχέδιο, δικαίωσε την κυβέρνηση Παπαδήμου «για την επιλογή της να κουρέψει τα αποθεματικά των Ταμείων» και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε η δυνατότητα να κατεβάσουμε κατά 110 δισ. ευρώ το χρέος δεν θα πειράζαμε τα 13,5 δισ. ευρώ των αποθεματικών των Ταμείων; Μα κάθε χρόνο αυτή η χώρα δίνει 17 δισ. ευρώ στα Ταμεία»...

Επανέλαβε, εξάλλου, τις γνωστές προτάσεις για οικουμενική κυβέρνηση, καλώντας τον πρωθυπουργό να έχει τη γενναιότητα να παραιτηθεί, αλλά και τον Κ. Μητσοτάκη να έχει τη «σωφροσύνη» να δεχτεί μία τέτοια πρόταση.

Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν παρέλειψε και αυτή τη φορά να προσφύγει στη γνωστή μουχλιασμένη προπαγάνδα του αυριανισμού και στον αισχρό αντικομμουνισμό, αναμασώντας τα γνωστά και τετριμμένα περί «βρώμικου 89» και συνδιαλλαγής του ΚΚΕ με τη ΝΔ. Μια επίθεση που πάντα βγαίνει στο προσκήνιο όταν διογκώνεται η εργατική - λαϊκή δυσαρέσκεια και οι κομμουνιστές, ως οφείλουν, πρωτοστατούν στην οργάνωση των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Στη γραμμή του αποπροσανατολισμού και της νέας ΚΑΠ

Το δικό του λιθαράκι στη συγκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα της νέας επίθεσης στο Ασφαλιστικό πρόσθεσε χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, εστιάζοντας στις «δαπάνες του κράτους», που πάντα βέβαια αφορούν στα όποια κονδύλια έχουν απομείνει για την κάλυψη λαϊκών αναγκών και όχι τις πολύμορφες κρατικές ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο.

«Αν δεν θέλουμε να κοπούν οι συντάξεις, να κοπούν οι σπατάλες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μειώσετε τις δαπάνες του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να μιλήσει και αυτός στη συνέχεια βέβαια για «γενναίες αλλαγές» και «μεταρρύθμιση» στο Ασφαλιστικό...

Στο ίδιο μήκος κύματος, του αποπροσανατολισμού από την ουσία της αντιλαϊκής επίθεσης, ως αιτία της περιέγραψε το «κομματικό κράτος»: «Φέρτε λοιπόν τροπολογία που θα καταργεί τις στρατιές των συμβούλων και εμείς θα την ψηφίσουμε. Θα είναι και ένα μήνυμα προς την κοινωνία. Περιορίζουμε το κομματικό μας κράτος για το Ασφαλιστικό. Αντέχετε; 'Η θα επιμείνετε στο αντίστροφο μήνυμα; Ολα θυσία στο κομματικό κράτος;».

Παραπέρα, σαν «λαγός» της επίθεσης στη φτωχομεσαία αγροτιά με όχημα τον ορισμό του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», άσκησε κριτική του τύπου: «Μόνο εμείς - η Ελλάδα - 1,5 χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, δεν έχουμε ακόμη ορίσει ποιοι είναι οι ενεργοί αγρότες - οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Ποιοι είναι δηλαδή οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων, των ενισχύσεων, οι δικαιούχοι κοινοτικών προγραμμάτων και φορολογικών προνομίων».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις... που όμως «προσπάθησαν»

Συνέχεια στον εκβιασμό που επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας έδωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός του εταίρος, Π. Καμμένος, που ισχυρίστηκε ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα ήταν θνησιγενές εξαρχής, χρεώνοντας προηγούμενες κυβερνήσεις για τη διαχείριση που άσκησαν, προκειμένου η σημερινή κυβέρνηση να παρουσιάζει ένα «άλλοθι» για να «τρέξει» τις αντιασφαλιστικές ανατροπές, στην ίδια κατεύθυνση.

Ο Π. Καμμένος ξιφούλκησε για το τζογάρισμα των αποθεματικών, για το PSI κ.ά., λέγοντας ότι «αυτά οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση», φλυάρησε για το δημογραφικό, για την ανεργία κ.λπ., απέφυγε όμως όπως ο διάολος το λιβάνι το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω εντάσσονταν στη στρατηγική του κεφαλαίου που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει «προσπάθειες και προθέσεις προηγούμενων κυβερνήσεων», περιορίζοντας την κριτική του στο ότι ήταν «επιφανειακές και άκαρπες». Παράλληλα, από τη μία ζήτησε τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών σε εκείνους που διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα και, ταυτόχρονα, απηύθυνε κάλεσμα συνεννόησης για την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση στα άλλα αστικά κόμματα.

Τέλος, επιχείρησε και αυτός να εξωραΐσει την κυβερνητική πρόταση ως προσπάθεια επούλωσης των πληγών του ασφαλιστικού συστήματος. Επιπλέον, εκτόξευσε το πυροτέχνημα για ειδική εισφορά για το Ασφαλιστικό επί των τραπεζικών συναλλαγών.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, αναποδογύρισε την πραγματικότητα ισχυριζόμενος ότι τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν τους επιχειρηματίες αγρότες και ανακουφίζουν τους πραγματικά φτωχούς αγρότες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με εκβιασμούς και ψέματα «σερβίρει» τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση

Τη μόνιμη επωδό πριν από κάθε επίθεση στο Ασφαλιστικό, ότι αν αυτή δεν υλοποιηθεί «το σύστημα θα καταρρεύσει», επανέλαβε ο πρωθυπουργός

Να περιβάλει τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό με το μανδύα των «αναγκαίων αλλαγών» για την εξασφάλιση της «βιωσιμότητάς» του επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας. Δεν δίστασε μάλιστα να... επαινέσει τους εργοδοτικούς φορείς επειδή δέχτηκαν μια ελάχιστη αύξηση εισφορών, κρύβοντας ότι απ' τις επιχειρούμενες ανατροπές και τα υπόλοιπα «ανταλλάγματα» θα πάρουν πίσω πολλαπλάσια.

Στην προσπάθειά του να εξωραΐσει την κυβερνητική πρόταση, αποφεύγοντας όλα εκείνα τα σημεία της που συγκροτούν τη λαιμητόμο για όσα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν απομείνει, ο πρωθυπουργός αντιπαρέθεσε τις προθέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για να ισχυριστεί ότι η ΝΔ θα τα έκανε χειρότερα...

Επιπλέον, καταλόγισε ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τη στιγμή που η κυβέρνησή του εφαρμόζει όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προκατόχων της και έρχεται να προσθέσει νέες ανατροπές στην ίδια κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εμμέσως πλην σαφώς, συμφώνησε με το τζογάρισμα των αποθεματικών χρεώνοντας στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι το έκαναν... «χωρίς λογική και επιστημονικότητα»! Τις κατηγόρησε για τη διαχρονική ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων, δεν βρήκε όμως ούτε λέξη για την επιστροφή των κλεμμένων.

Κάνοντας «γαργάρα» το γεγονός ότι αυτές οι αντιασφαλιστικές ανατροπές εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ, ακριβώς γιατί αποτελούν ανάγκη του κεφαλαίου, χρέωσε στους προκατόχους του την ευθύνη για την καπιταλιστική κρίση, προκειμένου να συσκοτίσει τον πραγματικό χαρακτήρα της. Οπως είπε, η πολιτική τους βύθισε το ΑΕΠ και εκτόξευσε την ανεργία, υποδεικνύοντας ως λύση την επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη, χάριν της οποίας η κυβέρνησή του κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση.

Απειλεί με «κατάρρευση του συστήματος»

Ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε τα άλλα αστικά κόμματα να συναινέσουν στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, ώστε από κοινού να αποκρούσουν και τις λαϊκές αντιδράσεις. «Ολα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση ενώπιον του λαού σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα, που αφορά στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος (...) Στο ερώτημα αν και οι επόμενες γενιές έχουν δικαίωμα στην κοινωνική προστασία δεν χωρούν υπεκφυγές», ανέφερε, και κατέφυγε στην κινδυνολογία για να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα, λέγοντας: «Δεν υπάρχει δυνατότητα εξάλλου να αμφισβητήσει κανείς την πραγματικότητα ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο (...) Αν δεν πάρουμε μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει»...

Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πρόταση, ισχυρίστηκε ότι διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη και έχει χαρακτήρα εσωτερικής αναδιανομής από τους πλουσιότερους στους φτωχότερους, ενώ στην πραγματικότητα η κυβέρνηση χτυπά το σύνολο των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και παίρνει ακόμα και από τους φτωχούς, για να δώσει ορισμένα ψίχουλα στους ακόμα φτωχότερους, αφήνοντας τον πλούτο στο απυρόβλητο.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τις ανατροπές από εκεί που τις σταμάτησαν οι προηγούμενοι, ο Αλ. Τσίπρας ανέβασε τη ρητορική εναντίον της ΝΔ, προσάπτοντάς της νεοφιλελεύθερη αφήγηση και ανακαλύπτοντας ότι τους χωρίζει «άβυσσος». Λίγο νωρίτερα βέβαια είχε κατηγορήσει τη ΝΔ επειδή δεν προχώρησε τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ενόσω κυβερνούσε!

Ο πρωθυπουργός, τέλος, δεν παρέλειψε να υπονοήσει «εξαιρέσεις» και «διορθώσεις», σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθούν αυταπάτες διαλυτικές μπροστά στην ανάγκη ενιαίου λαϊκού αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση. «Εξετάζουμε δίκαια αιτήματα και παρατηρήσεις, είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, έχουμε ξεκινήσει διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς για μεθόδους εξομάλυνσης (...) Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεότερων και πλέον αδύναμων ελευθέρων επαγγελματιών είναι δεδομένες, βασικός στόχος να προστατεύσουμε νέους επιστήμονες», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ενώ υποκριτικά διερωτήθηκε γιατί οι αγρότες αρνούνται το διάλογο με την κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Βάφτισε «εξασφάλιση των συντάξεων» το έγκλημα στο Ασφαλιστικό

Παραθέτοντας επιλεκτικά νούμερα και στοιχεία, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, προσπαθώντας να ενισχύσει την κυβερνητική προπαγάνδα, ανέφερε ότι το ασφαλιστικό σχέδιο είναι το καλύτερο που μπορούσε να έρθει στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής και της συμφωνίας με τους «εταίρους», λέγοντας ότι «προσπαθούμε να μοιράσουμε μία μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο. Γι' αυτό κάνουμε το νέο σύστημα που δίνει συντάξεις στους μικρούς και αδύναμους και επιβαρύνει κάπως τις συντάξεις μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων». Στην πραγματικότητα, βέβαια, το κυβερνητικό σχέδιο χτυπά το σύνολο των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Πρόσθεσε ότι «αν δεν ήμουν εγώ και ήταν ο κ. Βρούτσης, θα είχε φύγει άλλη μία σύνταξη» και πως η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης «εφαρμόζει για πρώτη φορά κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης». Κάνοντας ειδική αναφορά στους αγρότες, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «η επιβάρυνση για όσους βρίσκονται τώρα στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, θα είναι το 2017 λιγότερο από 130 ευρώ το χρόνο».

Χαρακτήρισε επίτευγμα την «εθνική σύνταξη», ενώ επιδιώκοντας να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι τα δικαιώματα του λαού θα διασφαλίζονται από την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη, ανέφερε ότι η «εθνική σύνταξη» θα συμβαδίσει με «ρήτρα ανάπτυξης. Οταν ανεβαίνει η οικονομία, μεγαλώνει και αυτή»...

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Υπερασπίστηκε τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ για τη στρατηγική του κεφαλαίου

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ψέματα, διχαστική λογική και πόλωση, που προφανώς δυσκολεύουν σχέδια περί συναίνεσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, όπου παζαρεύει η ίδια να παίξει βασικότερο ρόλο.

Αυτό το ρόλο, άλλωστε, επιχείρησε να κατοχυρώσει και χτες, πασχίζοντας να διαχωρίσει το χώρο της τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ - πάντα βέβαια κινούμενη στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική με αυτούς - για να ανακόψει διαρροές ψηφοφόρων και στελεχών του χώρου της, στο φόντο των διεργασιών ενίσχυσης του νέου διπολισμού στο αστικό πολιτικό σύστημα. Κάλεσε, άλλωστε, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να παραδεχτούν τα ...θετικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ, καθώς μόνο «έτσι χτίζεται εθνική συναίνεση και συνεννόηση».

Υπερασπιζόμενη, δε, τα αντιλαϊκά πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό, διαφήμισε στο κεφάλαιο το ΠΑΣΟΚ ως «τη μόνη παράταξη που έκανε μεταρρυθμίσεις σε αυτό τον τόπο», ενώ επανέλαβε ότι ψήφισε τον Αύγουστο το μνημόνιο - το οποίο συμπεριλαμβάνει τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση - ώστε να διασφαλιστεί «η παραμονή της χώρας στο ευρώ», πρόταγμα καθώς είναι των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Αναπτύσσοντας, δε, την κριτική της στο κυβερνητικό σχέδιο, παραδέχτηκε σε αποστροφή του λόγου της ότι πρέπει «να συμβάλουν οι αγρότες στην προσπάθεια τη χώρας, αλλά όχι να εξοντώνονται», περιλαμβάνοντας ουσιαστικά και στο δικό της μείγμα διαχείρισης την αύξηση εισφορών και μείωση παροχών για τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Επιπλέον, πρότεινε κι αυτή ενοποίηση Ταμείων, ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία, κίνητρα ενίσχυσης της επαγγελματικής ασφάλισης και άλλα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα, στη λογική της ΕΕ και του κεφαλαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ