Κυριακή 27 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκδήλωση - συνεστίαση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Το ερχόμενο Σάββατο 2 Φλεβάρη το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου), πραγματοποιείται η χρονιάτικη εκδήλωση - συνεστίαση της Κεντρικής Διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Προσκλήσεις για την εκδήλωση διατίθενται από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον Αρεως) και από τα κατά τόπους παραρτήματα της Αθήνας. Θα διατίθενται και στο χώρο της εκδήλωσης.

Προσφορές

-- Ο σ. Χριστιανίδης Δημήτρης, από το Βασιλοΐδι Λαγκαδά, πρόσφερε 200 ευρώ, για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

-- Τιμώντας τη μνήμη όλων των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για το καλό του πολύπαθου λαού μας, που έμειναν ορθοί και αταλάντευτοι ως το τέλος της ζωής τους, πιστοί στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού και του Προλεταριακού Διεθνισμού, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ ενίσχυση.

Καλαμιώτης Φάνης και Σοφία

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΑΜΟΥ, η οικογένεια Γιάνναρου καθώς και οι φίλοι και σύντροφοί του Δημήτρης Οικονομάκος, Μάνος Κόχυλας, Βασίλης Βούλγαρης, Γιώργος Πεσματζόγλου, Δημήτρης Σαρρής, Ασπα Πάλλη και Νίκος Τσακανίκας, προσφέρουν στο ΚΚΕ 850 ευρώ.

Προσφορές στο Σ.τ.Α.

-- Ο παλαίμαχος αγωνιστής μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ σ. Κώστας Πεντεδέκας, παρά την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, δεν ξέχασε το «Σπίτι του Αγωνιστή» και το ενίσχυσε με 5.000 ευρώ. Το ΔΣ του Σ.τ.Α. ευχαριστεί θερμά το συναγωνιστή για την προσφορά του.

-- Ο αγωνιστής Λέκκας Κώστας από τη Νέα Υόρκη προσφέρει 1.000 δολάρια για την ενίσχυση του «Σπιτιού του Αγωνιστή».

-- Από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γαλατσίου προσφέρουν στο «Σπίτι του Αγωνιστή», για το 2013, από 100 ευρώ ο καθένας τους, οι σύντροφοι και συναγωνιστές: Γκότσης Φώτης, Καραμάνος Χαράλαμπος, Καρράς Αχιλέας, Χαϊδεμένος Χαράλαμπος, Χουχούλης Γιώργος και Χρονόπουλος Νίκος. Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και φίλοι του Σπιτιού στο Γαλάτσι δραστηριοποιούνται για τη διεύρυνση του αριθμού των μονίμων -κάθε χρόνο- ενισχυτών του Ιδρύματος με 100 ευρώ το χρόνο και κατά τις δυνατότητες του καθενός.

-- Η Ε.Γ., στα 20 χρόνια από το τελευταίο ταξίδι του άντρα της, Μιχάλη, στη μνήμη του πρόσφερε 200 ευρώ στο Σ.τ.Α.

-- Ο σ. Κώστας Καραμανωλάκης πρόσφερε στο «Σπίτι του Αγωνιστή» για το 2013, ως πρώτη δόση, το ποσό των 50 ευρώ.

Το ΔΣ του Σ.τ.Α. ευχαριστεί θερμά όλους τους συναγωνιστές για την στήριξή τους στο Ιδρυμα.

ΝΕ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Βραβεύει τους πρωτοπόρους της Οικονομικής Εξόρμησης

Η ΝΕ Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τη βράβευση της πρωτοπόρας Αχτίδας, των πρωτοπόρων ΚΟΒ και συντρόφων στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης που ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης.

Στάση εργασίας στη «Βιβλιοσυνεργατική»

Με 4ωρες στάσεις εργασίας από αύριο Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή (10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 6.30 - 10.30 μ.μ.), απαντούν οι εργαζόμενοι της ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ, στην επίθεση της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην κατάργηση του επιδόματος γάμου, γεγονός που σημαίνει μείωση του μισθού κατά τουλάχιστον 10% καθώς και να καταβληθούν τώρα καθυστερούμενοι μισθοί και υπερωρίες. Εκτός αυτών, οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στην απόλυση του Γρ. Σκουρτόπουλου, μέλους της διοίκησης της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων που εργαζόταν στο χώρο.

ΧΑΝΙΑ
Σκοτώθηκε 39χρονος εργάτης

Ενας 39χρονος εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, έχασε την Παρασκευή τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από το βαρύ όχημα έργων -οδοστρωτήρα- το οποίο οδηγούσε.

Το εργατικό δυστύχημα συνέβη στις 4.25 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια έργων διαπλάτυνσης του δρόμου Λάκκοι - Ομαλός, στο Δήμο Πλατανιά Χανίων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σημειώθηκε υποχώρηση του οδοστρώματος με αποτέλεσμα το βαρύ μηχάνημα να βγει εκτός πορείας και να ανατραπεί.

Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του άτυχου χειριστή του οδοστρωτήρα, ο οποίος βρισκόταν στην καμπίνα του οχήματος. Διεκομίσθη στο νοσοκομείο Χανίων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Θάνατος παλαίμαχου αγωνιστή στην Ουγγαρία

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία, με βαθιά θλίψη ενημερώνει ότι σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος αγωνιστής, κάτοικος του χωριού Μπελογιάννης της Ουγγαρίας, Νίκος Γαλάνης. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα, 28 Γενάρη και ώρα 3 μ.μ. στο νεκροταφείο του χωριού Μπελογιάννης. Στην κηδεία του, η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία, θα καταθέσει στεφάνι εκ μέρους του Κόμματος.

ΣΥΣΤΗΜΑ EUROSUR
Ενισχύεται η καταστολή στα σύνορα

Η παραπέρα ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αποτυπώνεται στη δρομολόγηση εφαρμογής του προγράμματος Eurosur. Εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης όσων μεταναστών προσπαθούν να μπουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Το Eurosur προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα μέτρα, όσα πάρθηκαν και χρησιμοποιούνται για να υλοποιηθεί η αντιμεταναστευτική ευρωενωσιακή πολιτική. Με το Eurosur τα στοιχεία κάθε πολίτη τρίτης χώρας που εισέρχεται στην ΕΕ και ζητά βραχεία διαμονή σε κράτος - μέλος της, μέσω βάσης δεδομένων θα διαχέονται στα αντίστοιχα Συντονιστικά Κέντρα όλων των κρατών - μελών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συνδυάζεται με ένα ευρύ φάσμα τεχνικών μέσων που έχουν ήδη αναπτυχθεί και αναπτύσσονται παραπέρα για την παροχή αποτελεσματικής εποπτείας των συνόρων: Κάμερες με υπέρυθρες, ραντάρ εδάφους, σταθεροί αισθητήρες εδάφους, κινητά συστήματα, επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόροι.

Σημειωτέον ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει τη συμμετοχή της χώρας στο Eurosur ήδη από τον Απρίλη 2012. Με το πρόγραμμα θα ανταλλάσσονται άμεσα πληροφορίες με τα Κέντρα των άλλων επτά χωρών που επίσης ήδη συμμετέχουν (Φινλανδία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος) και τον Frontex (υπηρεσία συντονισμού της επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ). Στόχος των ευρωενωσιακών είναι το 2013 να εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη.

Τέλη Δεκέμβρη η βρετανική ενημερωτική ιστοσελίδα EU Observer ανάρτησε ρεπορτάζ από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας για το φράχτη μήκους 12,5 χλμ. που σήκωσε εκεί η ελληνική κυβέρνηση (με κάμερες κι άλλα μέσα εποπτείας) προκειμένου να ανακόψει την είσοδο μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ μέσω εκείνου του σημείου. Γράφει: «Η τεχνολογία επιτήρησης, που χρησιμοποιείται (...), αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να ενισχύσει τον έλεγχο των συνόρων στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης των Συνόρων (EUROSUR).

Ξεκινώντας από μια μελέτη το 2006 από τη Βαρσοβία (βάση του Frontex), το Eurosur έχει στόχο να ρυθμίσει τον τρόπο ελέγχου και διαχείρισης των 7.400 χλμ. επίγειων εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και των 57.800 χλμ. ακτογραμμής των θαλάσσιων συνόρων, δίνοντας δυνατότητα για "επίγνωση της κατάστασης" σε μια σειρά προβληματικά σημεία. Το σύστημα θα καθορίσει το πώς και ποιες πληροφορίες θα ανταλλάσσονται μεταξύ όλων των διαφόρων αρχών συνοριοφύλαξης, από τα τελωνεία ως την αστυνομία. Εξάλλου, οι νομοθετικές ρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ για την τέτοια επιτήρηση των συνόρων (σ.σ. το θεσμικό πλαίσιο περί Eurosur) αναμένεται να ολοκληρωθούν Οκτώβρη του 2013».

Χαρακτηριστικά, ο Erik Berglund, στέλεχος της Frontex, είπε σε σεμινάριο της υπηρεσίας το Νοέμβρη: «Το Eurosur βασίζεται κυρίως στην ιδέα ότι τα κράτη - μέλη έχουν την ευθύνη, αλλά και την κυριότητα των πληροφοριών. Γι' αυτό και δεν αναζητά το ένα σε βάσεις δεδομένων του άλλου, αλλά μοιράζουμε μεταξύ μας πληροφορίες και στοιχεία που πρέπει να μοιράζονται».

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

«Εφυγε» από τη ζωή ο κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΑΤΟΣ σε ηλικία 88 χρόνων.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Δευτέρα 28 Γενάρη, στις 4.00 μ.μ., από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Η σύζυγος, τα παιδιά και οι σύντροφοί του.




Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org