Κυριακή 27 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Κυριακή
  • «Μεγαλέξανδρος» Θ. Αγγελόπουλου
    «Μεγαλέξανδρος» Θ. Αγγελόπουλου
    Η Νew Star συμμετέχοντας στις προβολές που διοργανώνει η οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με αφορμή τον ένα χρόνο από το θάνατό του, προβάλει στον κινηματογράφο «ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX»: σήμερα στις 12 μ. «Μεγαλέξανδρος», 5 μ.μ. «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», 5.45 μ.μ. «Η εκπομπή». Εισιτήρια για όλες τις ταινίες: 5 ευρώ και 3 ευρώ για ανέργους.
  • Στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου παρουσιάζονται οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, διασκευή-σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου, σκηνικό-κοστούμια Κλειώς Μπομπότη. Παίζουν: Δημήτρης Μοθωναίος, Αρης Μπαλής, Εκτορας Λυγίζος. Κυριακή 19:00 και Πέμπτη - Σάββατο 9:15.
Δευτέρα
  • Ο θίασος «Η άλλη πλευρά» παρουσιάζει (κάθε Δευτέρα, Τρίτη, 9.30μμ, έως τις 26/2), στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννη, το μονόλογο του Σωτήρη Μ. Σαμπάνη «Το σώμα του χρόνου (Η στιγμή)». Σκηνοθεσία Παναγιώτη Ναρλή. Παίζει ο Γιάννης Δεγαΐτης.
Τρίτη
  • Η παράσταση της Ελένης Γκασούκα «Η Φτωχούλα του Θεού» επανέρχεται στη θεατρική σκηνή και συγκεκριμένα στο «Από Μηχανής Θέατρο» στο Μεταξουργείο, από τις 29 Ιανουαρίου. Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Νίκος Αρβανίτης, Σοφία Σειρλή, Μίνα Ορφανού, Κώστας Δαρλάσης και Μαρίζα Τσίγκα. Σκηνοθεσία - κίνηση: Ελένη Γκασούκα. Σκηνογραφική - ενδυματολογική επιμέλεια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.
  • «Μορφές από το έργο του Βιζηυνού»
    «Μορφές από το έργο του Βιζηυνού»
    Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου «Σφενδόνη» και θα παρουσιάσει, από τις 29 Ιανουαρίου, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο δύο μεγάλες παλιές επιτυχίες του: «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» και «Λα Πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη 8μμ, Κυριακή 1 το μεσημέρι.
Τετάρτη
  • Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου «Πέρασα» με κόκκινο» εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της Κατερίνας Γώγου, που φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον αδόκητο χαμό της, ανεβαίνει, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» σε σκηνοθεσία, σκηνικά - κοστούμια Κοραή Δαμάτη, μουσική Διονύση Τσακνή και φωτισμούς Θανάση Σταυρόπουλου. Παίζουν: Μελίνα Βαμβακά, Στέλιος Γεράνης, Τζένη Κόλλια και Κατερίνα Φωτιάδη (κάθε Δευτ. Τρ. 9μμ και Τετάρτη 8 μμ).
  • .Η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ ανεβαίνει στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη. Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος. Σκηνικά-Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλαν. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος. Ενδυματολόγος: Κατερίνα Τσακότα. Παίζουν:Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Στόλλας, Δημήτρης Κανέλλος, Ελένη Κούστα, Παναγιώτης Κατσώλης, Ηρώ Μπέζου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Ντένια Στασινοπούλου, Κώστας Τραφαλής.
  • Κάθε Τετάρτη στις 9.30 μμ, στην Κεντρική Σκηνή του 104, για λίγες μονό παραστάσεις ο Γιάννης Σουλάκης σ' ένα ταξίδι με ήχους παλαιοτέρων δεκαετιών από τον χώρο των musicals και της jazz. Μαζί του η Ντορέτα Λεωνίδα και τριμελής ζωντανή ορχήστρα: Πάνος Φούντας πιάνο. Σταύρος Παργινός τσέλο. Γάσπαρης Μάμμας κλαρινέτο. Σκηνοθεσία: Αννα Μιχελή. Επιμέλεια κίνησης : Παρασκευή Λεβεντάκου. Σκηνικά: Αρετή Σουλάκη.
Πέμπτη
  • «Η φτωχούλα του Θεού»
    «Η φτωχούλα του Θεού»
    Κάθε Τετάρτη, μέχρι το τέλος Μαρτίου, στο «Περιβόλι τ' ουρανού» παρουσιάζεται η μουσική παράσταση «Θα ξανάρθεις», με τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Νάντια Καραγιάννη, στις 17.30 και στις 21.00. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 12 ευρώ και συμπεριλαμβάνει ένα ποτήρι κρασί ή αναψυκτικό. Πληροφορίες - κρατήσεις: 210.2854.715, 10:00 - 18:00.
  • Ο Νίκος Ρουμελιώτης και ο Θεολόγος Κάππος δίνουν ραντεβού στη σκηνή του Σταυρού του Νότου club (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος, τηλ. Κρατήσεων: 210.9226.975, 210.9239.031) όπου θα παρουσιάσουν τραγούδια από τα νέα τους άλμπουμ «Ψάχνω ένα χάδι» και «Υπόγεια Διάβαση» καθώς και άλλα γνωστά αγαπημένων καλλιτεχνών.
Παρασκευή
  • Tα Υπόγεια Ρεύματα επιστρέφουν στο Club του Σταυρού του Νότου (Φραντζή & Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9226.975, 210.9239.031), για τις δύο πρώτες Παρασκευές του Φλεβάρη 1/2 και 8/2. Μαζί τους το συγκρότημα των ZOOLIXOλίγο.
  • Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» παρουσιάζει στο Studio Μαυρομιχάλη, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, το έργο «Η Κληρονομιά», του Μαριβώ, σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Παίζουν: Διονύσης Κλάδης, Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Θεοδώρα Ντούσκα, Γιώργος Ρουσσάκης, Κλεοπάτρα Τολόγκου.
Σάββατο
  • «Πέρασα με κόκκινο»
    «Πέρασα με κόκκινο»
    Το φημισμένο ιταλικό σύνολο παλαιάς μουσικής «La Venexiana», θα πραγματοποιήσει μία εμφάνιση στο Μέγαρο με έργα Βιβάλντι σε συνεργασία με τη φημισμένη Ιταλίδα υψίφωνο Roberta Mameli. Το πρόγραμμά τους τιτλοφορείται «Βενετσιάνικες νύχτες» και θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στις 20.30.
Αφιέρωμα σε συμφωνικά έργα του

Συναυλία αφιερωμένη σε συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιάσει (30/1, 8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη και ερμηνευτές τους Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρη Τηλιακό (βαρύτονος) και Ιάκωβο Κολανιάν (κιθαρίστας). Η συναυλία περιλαμβάνει τα έργα: «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων», σε ποίηση Διονύση Καρατζά, «LORCA» (για φωνή, κιθάρα και συμφωνική ορχήστρα), σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη) και τη σουίτα μπαλέτου «Les amants de Teruel » («Οι εραστές του Τερουέλ»).

H «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων», το «κύκνειο άσμα» του, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συνθέτης, είναι αφιερωμένη στον Πέτερ Χάνσερ - Στρέκερ, ως φόρο τιμής του συνθέτη στη Γερμανία - «πατρίδα» του συμφωνικού του έργου.

To έργο «LORCA» βασίζεται στον κύκλο τραγουδιών «Romancero Gitano» (1967), που πρωτοπαρουσιάστηκαν στη Ρώμη το 1970, με σολίστ την Μαρία Φαραντούρη. Μέχρι το 1974 δόθηκαν περισσότερες από 1.000 συναυλίες, σε όλες τις ηπείρους, με αυτά τα τραγούδια. Το 1982, η «Komische Oper» του τότε Ανατολικού Βερολίνου παρήγγειλε στον Θεοδωράκη μια νέα εκδοχή του κύκλου αυτού για συμφωνική ορχήστρα, σόλο φωνή και κιθάρα, που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο. Αυτή η εκδοχή θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο.

H σουίτα για το μπαλέτο «Les amants de Teruel» γράφτηκε στο Παρίσι (1958), μετά από παραγγελία της διάσημης μπαλαρίνας Λουντμίλα Τσερίνα, που είχε δικό της θέατρο. Στις δοκιμές, ζητήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη να συνθέσει και δεύτερο μπαλέτο. Εκείνος, λόγω έλλειψης χρόνου, αντιπρότεινε να παρουσιαστεί το «Καρναβάλι», πρόταση που έγινε δεκτή. Μάλιστα, ο συνθέτης διηύθυνε ο ίδιος τα έργα του στο θέατρο «Σάρα Μπερνάρ». Η σουίτα είναι εμπνευσμένη από τον ομώνυμο ισπανικό μύθο: Πρόκειται για δύο ερωτευμένους νέους από το Τερουέλ της Αραγονίας, το ειδύλλιο των οποίων είχε τραγικό τέλος, το 1217. Η ερωτική αυτή ιστορία, κατά καιρούς, ενέπνευσε πολλούς ποιητές, δραματουργούς, μουσικούς και κινηματογραφιστές, λ.χ., το 1962 τον Γάλλο σκηνοθέτη Ρεμόν Ρουλό, με πρωταγωνίστρια και πάλι την Λουντμίλα Τσερίνα και τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη.

Εισιτήρια 9, 15, 22, 30 ευρώ. 5 ευρώ φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ. 8 ευρώ πολύτεκνοι. Πληροφορίες: 210.7282.333.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ