Κυριακή 27 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Σε κλιμάκωση του αγώνα τους προχωρούν, από αύριο Δευτέρα, οι Θεσσαλοί αγρότες, οι οποίοι, από την προηγούμενη Κυριακή, 20 Γενάρη, έχουν βγάλει εκατοντάδες τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, περιμένοντας το σύνθημα να «βάλουν μπροστά» και να ξεκινήσουν για τα σημεία όπου θα οριστούν τα νέα αγωνιστικά ραντεβού τους.

Η αγωνιστική κλιμάκωση έρχεται ως απάντηση των αγροτών της Θεσσαλίας στην άρνηση της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα, όπως φάνηκε στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την περασμένη Τετάρτη, στην Αθήνα.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών σημείωσαν ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε πορεία πτώχευσης, εξαιτίας των οξυμένων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αναφέρθηκαν, στα σκληρά μέτρα που λαμβάνει η συγκυβέρνηση σε βάρος της φτωχής αγροτιάς -μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, υπέρογκες τιμές του πετρελαίου, των ζωοτροφών και των άλλων μέσων και εφοδίων, τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΣΔΕ, φορολόγηση των σπιτιών, των αποθηκών, των χωραφιών, περικοπές στις πενιχρές αγροτικές συντάξεις κ.ά.- τα οποία, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στην πλειονότητα των προϊόντων, τις περικοπές στις επιδοτήσεις και τις καταστροφές, από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, στην παραγωγή, καθιστούν προβληματική την συνέχιση των καλλιεργειών.

Υπογράμμισαν, δε, ότι η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα επιφέρει σημαντική μείωση των εισροών, θα επιβάλει νέους φραγμούς στην παραγωγή προϊόντων, θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη καλλιεργειών από χιλιάδες φτωχούς αγρότες και στη συγκέντρωση της γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών.

Και τόνισαν: Η συνέχιση αυτής της πολιτικής κάνει την κατάσταση μη αναστρέψιμη, ανεξάρτητα από το πόσο καλός είναι ένας παραγωγός και πόσο σκληρά δουλεύει, αφού παράγει, αλλά ο κόπος του δεν πληρώνεται. Οδήγησε τη χώρα μας να γίνει εισαγωγέας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ οι Ελληνες αγρότες μπορούν, κάλλιστα, λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών, της μηχανοποίησης της παραγωγής και της τεχνογνωσίας τους, να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Η πανθεσσαλική αγροτική κινητοποίηση δίνει το έναυσμα για πανελλαδικό, αγωνιστικό ξεσηκωμό της μικρομεσαίας αγροτιάς -ήδη, έχουν εξαγγελθεί αγροτικές κινητοποιήσεις, για τις 5 Φλεβάρη, στην Αιτωλοακαρνανία, στα Χανιά, στον Εβρο κι έπεται συνέχεια- με στόχο την απόκρουση της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε η συγκυβέρνηση και τη διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης των φτωχών αγροτών. Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες αγωνίζονται για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, προβάλλοντας ως προοπτική μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν ακόμα οι μικρομεσαίοι αγρότες της Ημαθίας που τις προηγούμενες μέρες είχαν βγάλει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας.

Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας μετά από συσκέψεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις 5 Φλεβάρη στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.

Κάλεσμα προς τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση της 5ης Φλεβάρη απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.


Π.Ρ.

Οι αγωνιστικές διεκδικήσεις

Το πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων των Θεσσαλών αγροτών περιλαμβάνει:

1. Να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι για όλες τις χρονιές και να πληρωθούν και τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

2. Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

3. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% - να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.

5. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - δωρεάν νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.

6. Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα - απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.

7. Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

8. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.

9. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.

10. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) - να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια.

11. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

12. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

13. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 - 2020.

14. Να μη μειωθούν κατά 30 ευρώ οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις, αλλά να αυξηθούν και να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας. Η αγροτική σύνταξη να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

15. Να ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου και να προχωρήσουν τα άλλα έργα αγροτικής υποδομής - Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org