Κυριακή 27 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΑΤΟικός πυρηνικός εφιάλτης

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Ποτέ η ΝΑΤΟική συμμαχία του θανάτου δεν είχε παραιτηθεί από τα πυρηνικά σχέδιά της, πολύ περισσότερο στις σημερινές συνθήκες που φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα. Ακριβώς αυτόν τον πυρηνικό εφιάλτη επαναφέρουν μέσα από τις προτάσεις τους πέντε από τους πλέον έμπειρους στρατηγούς του ΝΑΤΟ, καλώντας τα κράτη - μέλη να είναι προετοιμασμένα για τη χρήση τακτικών(!) πυρηνικών όπλων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «ασύμμετρες απειλές». Οι στρατηγοί προτείνουν την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΝΑΤΟ (κατάργηση της ομοφωνίας, δράση χωρίς απόφαση του ΟΗΕ), καθώς και την υπογραφή ενός νέου συμφώνου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα «προληπτικά» πυρηνικά πλήγματα παραμένουν απαραίτητο εργαλείο για την προστασία των κρατών - μελών της Συμμαχίας, αφού η εκτός ελέγχου διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής έχει πολλαπλασιάσει τον κίνδυνο μη συμβατικής επίθεσης εναντίον της Ευρώπης και της Αμερικής. Οι συγγραφείς τής εν λόγω έκθεσης δεν είναι τυχαίοι. Είναι οι πρώην αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ, και της Βρετανίας. Στις ασύμμετρες απειλές περιλαμβάνουν τον «πολιτικό φανατισμό»(!) και το θρησκευτικό φονταμενταλισμό, την τρομοκρατία, το διεθνές έγκλημα, και τη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και ...την αλλαγή του κλίματος και την ενεργειακή ανασφάλεια, την παρακμή του έθνους - κράτους και των διακρατικών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ(!).

Βαρβαρότητα

Περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας από τον απάνθρωπο αποκλεισμό που τους επέβαλε η ισραηλινή κυβέρνηση κατοχής. Ανάμεσά τους άρρωστοι και μωρά παιδιά. Εσπασαν τα σύνορα με την Αίγυπτο για να πάρουν μια μικρή ανάσα. Κάποιοι να αγοράσουν λίγο ψωμί, λίγο γάλα, κάποια φάρμακα κ.ά., για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ποια είναι η αντίδραση των ΗΠΑ; Η απάντηση έρχεται από την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, που χωρίς ούτε τα προσχήματα να κρατάει, ομολογεί με τον πιο κυνικό τρόπο τη συνενοχή της μεγάλης ιμπεριαλιστικής χώρας στο έγκλημα της ισραηλινής κυβέρνησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε από την Αίγυπτο να ελέγξει τα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας: «Πρόκειται για διεθνή σύνορα. Θα πρέπει να προστατεύονται και νομίζω ότι οι Αιγύπτιοι το καταλαβαίνουν αυτό», είπε. Δηλαδή, αφού δεν υποτάσσονται αφήστε τους να σκάσουν και μην τολμήσει άνθρωπος να τους δώσει ούτε ποτήρι νερό. Εμείς δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη, ούτε για τα σχέδια του ιμπεριαλισμού στην περιοχή ούτε για τα μέσα που χρησιμοποιεί για να τα ολοκληρώσει. Γι' αυτό επιβάλλεται η ενεργός αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Οπου ακυρώνονται ή έστω αναβάλλονται ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι νίκη των λαών ενάντια στη βαρβαρότητα.

Να μην επιτρέψουμε τέτοιο κόσμο

Η ιστορία ακούγεται απίστευτη. Επειδή, όμως, είναι αληθινή, μήπως είναι προεόρτιο ενός κόσμου που έρχεται; Ενός κόσμου, που προετοιμάζει συνειδήσεις σε συνθήκες αληθινής ζούγκλας; Σε συνθήκες της πιο βάρβαρης αποξένωσης του ατόμου απ' όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του; Αντιγράφουμε από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία: «Ενας Ισπανός οδηγός, ο οποίος χτύπησε και σκότωσε με το αυτοκίνητό του ένα 17χρονο ποδηλάτη, ζητεί από την οικογένεια του θύματος αποζημίωση 20.000 ευρώ για τη ζημιά που υπέστη το αυτοκίνητό του τη μοιραία εκείνη νύχτα», γράφει η εφημερίδα «Ελ Παΐς» της Μαδρίτης. «Το αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε τον άτυχο νεαρό ένα βράδυ που εκείνος επέστρεφε από μία φιλική συνάντηση στην περιοχή Λα Ριόχα, το 2004. Οι γονείς του θύματος αποζημιώθηκαν με 33.000 ευρώ από την ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού, αλλά αυτός τώρα ζητάει αποζημίωση από τους γονείς για τη ζημιά που έπαθε το αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να το αντικαταστήσει. "Αυτό που συνέβη στο νεαρό δε διορθώνεται, αυτό όμως που συνέβη στη δική μου περίπτωση μπορεί να διορθωθεί", εξήγησε, σπεύδοντας μάλιστα να προσθέσει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει ανάγκη τα χρήματα. Η απόφαση του δικαστηρίου εκκρεμεί». Τι να πρωτοσκεφτεί κανείς απ' αυτήν την είδηση; Οτι οι συνθήκες του άγριου καπιταλισμού διαμορφώνουν τις πιο άγριες εγωιστικές ατομικότητες; Οτι στα σοβαρά σ' αυτόν τον κόσμο υπάρχουν «θεσμοί» και δυνατότητες, που κάποιος μπορεί να διεκδικήσει για δίκιο το άδικό του; Εμείς το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι να μην επιτρέψουμε να επικρατήσει ένας τέτοιος κόσμος, που θα πολλαπλασιάζει τέτοιους ανθρώπους.

Από το κακό στο χειρότερο

Την ώρα που οι κυβερνώντες κομπορρημονούν για το... μεγαλόπνοο έργο αναβάθμισης των ελληνικών σιδηροδρόμων, με τα εν εξελίξει έργα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η λειτουργία του ΟΣΕ πάει από το κακό στο χειρότερο.

Αυτό ομολογούν οι ίδιες οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΟΝΟΣΕ, κάνοντας λόγο για «ελλείψεις σε τροχαίο υλικό που επηρεάζουν την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων». Βέβαια, εκείνο που δε λένε οι αρμόδιοι του Οργανισμού είναι ότι στο αμαξοστάσιο της Θεσσαλονίκης παραμένουν ακινητοποιημένες χρόνια τώρα και σαπίζουν 25 ηλεκτροκινούμενες αμαξοστοιχίες, επειδή δεν υπάρχει ηλεκτροκινούμενη γραμμή για να τεθούν σε κυκλοφορία!

Για τη σημερινή λειτουργία του ΟΣΕ που είναι υποβαθμισμένη με αποκλειστική ευθύνη των πρώην και των νυν κυβερνώντων, αρκεί να αναφέρουμε την πιο πρόσφατη έκρηξη αγανάκτησης επιβατών, οι οποίοι αρνήθηκαν να πληρώσουν εισιτήριο, διαμαρτυρόμενοι για τις καθημερινές καθυστερήσεις στα δρομολόγια, στη γραμμή Χαλκίδα - Αθήνα.

ΒΙΒΛΙΟ
Οι βασικές αρχές της Μαρξιστικής Φιλοσοφίας

Η έκδοση βασίζεται στο εγχειρίδιο φιλοσοφίας που συνέγραψε ομάδα συγγραφέων (υπό την επιμέλεια του Φ.Β. Κωνσταντίνοφ) του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, με τίτλο «Οι βασικές αρχές της μαρξιστικής φιλοσοφίας», που δημοσιεύτηκε στη Μόσχα το 1959. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο και για το πρώτο ή ένα από τα πρώτα της σειράς των σοβιετικών φιλοσοφικών εγχειριδίων μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν μισός αιώνας έχει περάσει από την πρώτη του έκδοση, το εν λόγω έργο διατηρεί την αξία και τη χρησιμότητά του στο βαθμό που παρουσιάζει μια σειρά από αρετές που είναι αναγκαίες για κάθε βοήθημα τέτοιου είδους. Είναι εύληπτο, κατανοητό, σε απλή - όσο το δυνατό για τη φιλοσοφία - γλώσσα, κατάλληλο όχι μόνο για φιλοσόφους ή κοινωνικούς επιστήμονες, αλλά και για ανθρώπους δίχως ειδική μόρφωση που επιθυμούν να προσεγγίσουν τη μαρξιστική φιλοσοφία. Ταυτόχρονα, παρά τον εκλαϊκευτικό του χαρακτήρα, δεν κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις στον κοινό νου του αναγνώστη, «δεν τον κολακεύει», απαιτεί απ' αυτόν μια ορισμένη προσπάθεια και με αυτόν τον τρόπο τον εισάγει στη μαρξιστική φιλοσοφία και το διαλεκτικό υλισμό, που αποτελεί το κύριο μεθοδολογικό υπόβαθρο της μαρξιστικής λενινιστικής φιλοσοφίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Περβέζ Μουσάραφ

Περιοδεία προς αναζήτηση νέων συμμαχιών πραγματοποίησε ο «πρόεδρος» δικτάτορας του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, στην Ευρώπη την περασμένη βδομάδα, προκειμένου να αποκαταστήσει τις όποιες διαταραγμένες σχέσεις του, στη γηραιά ήπειρο, μετά και τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο.

Αφού κατάφερε να αποτινάξει τις κατηγορίες από το πρόσωπο και την κυβέρνησή του και να τις αποδώσει με τη βοήθεια της CIA στους ισλαμιστές μαχητές, προσπάθησε να πείσει ότι δεν «τίθεται ζήτημα έντασης στο Πακιστάν»... Επανέλαβε τη θέση ότι η χώρα του θα «πατάξει την τρομοκρατία», όπως επιτάσσουν και οι αμερικανικές εντολές, ενώ ανακοίνωσε ότι βρήκε έναν νέο σύμμαχο, στο πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με τον Π. Μουσάραφ, ο Ν. Σαρκοζί «κατανοεί απόλυτα τη θέση του Πακιστάν» και έχει τη βούληση να...«βοηθήσει». Ακόμα, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις θέσεις του Γάλλου ομολόγου του, για την «τρομοκρατία και την πάταξή της...»

Η συνάντηση με το Ν. Σαρκοζί, ήρθε ως αναλγητικό, αφού μέσω του Γάλλου Προέδρου η ΕΕ και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Γαλλίας του «έκλεισαν φιλικά το μάτι», ακυρώνοντας όλες τις προηγούμενες επικρίσεις του Συμβουλίου της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, περί ανησυχιών και διαβεβαιώσεων, για τη διεξαγωγή «δίκαιων και τίμιων εκλογών», στις 18 Φλεβάρη. Αλλωστε, εννέα δισ. δολάρια συναλλαγές με την ΕΕ δεν είναι και ευκαταφρόνητο ποσό...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ