Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στα ανατολικά και βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών ή καταιγίδων στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 έως 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 35 βαθμούς και στα νησιά από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ εξακολουθεί να καλύπτει τις αιτίες συντριβής του ΑΙΡΜΠΑΣ 320. Κανένα ανησυχητικό ή ασυνήθιστο στοιχείο δε φαίνεται να υπάρχει καταχωρημένο στις μαγνητοταινίες της επικοινωνίας του κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Μάναμα έως και λίγα λεπτά προτού αυτό συντριβεί στον Περσικό Κόλπο, συμπαρασύροντας στο θάνατο τους 143 επιβαίνοντες (σελίδα 15)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ τη δημοσίευση των ομιλιών όλων των εκπροσώπων που συμμετείχαν στη διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που έγινε στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο στις 23-25 Ιούνη, όπου αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός στην κατεύθυνση της κοινής δράσης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα την ομιλία του Ιβαν Πρέντοβ, μέλους της ΚΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Βουλγάρικου Κομμουνιστικού Κόμματος «Γ. Δημητρόφ» (σελίδα 16)

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που διαμορφώνεται και φέτος στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα αγροτικά προϊόντα, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και άλλων παραγόντων, όπως οι καταστροφές που προκαλεί η λειψυδρία, οδηγεί στην ανάπτυξη νέων αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ηδη, μάλιστα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για για νέες κινητοποιήσεις, ενημερώνοντας καθημερινά τους αγρότες και καλώντας τους σε αγωνιστική ετοιμότητα (σελίδα 16)

ΜΕ ΚΥΡΙΟ άξονα την ανεξάρτητη κινηματογραφική παραγωγή ξεκινάει και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας ERICSSON, την 6η διοργάνωσή του, από τις 7 έως τις 14 του Σεπτέμβρη, στους κινηματογράφους ΑΤΤΙΚΟΝ, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΔΑΝΑΟΣ ERICSSON 1 και 2 (σελίδα 19)

ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ συναισθήματα υποδέχτηκαν τ' αποτέλεσμα της κλήρωσης για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ οι δύο εκπρόσωποι της χώρας μας, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την αμέριστη συμπαράσταση της τύχης στη διαδικασία που έγινε στο Μόντε Κάρλο. Αντίθετα, σκεπτικισμό και μερική απογοήτευση «σκόρπισε» στον Παναθηναϊκό η... επιλογή της τύχης, αφού το έργο του είναι σαφέστατα πιο δύσκολο (σελίδα 23)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1883 Εκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, στον Ινδικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Σουμάτρα και την Ιάβα, εξαφανίζει κάθε ίχνος ζωής σε απόσταση 150 χιλιομέτρων. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν πάνω από 63 χιλιάδες άνθρωποι.

1926 Μετά την επικράτηση του κινήματος με επικεφαλής τον Κονδύλη και την ανατροπή της δικτατορίας Πάγκαλου, ανακοινώνεται η αποφυλάκιση των μελών και στελεχών του ΚΚΕ.

1934 Με το σύνθημα: «Κάτω η ληστεία του ΑΣΟ» (σ.σ. Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού) γίνονται συλλαλητήρια και διαδηλώσεις από την Κόρινθο ως την Ηλεία. Στο Αίγιο η αστυνομία επιτίθεται κατά των σταφιδοπαραγωγών τραυματίζοντας 4 σοβαρά και 15 ελαφρύτερα. Στον Πύργο γίνεται μεγάλο συλλαλητήριο με μαύρες σημαίες και το σύνθημα: «Ζωή ή θάνατος».

1935 Οι αρχές προσπαθώντας να διαλύσουν δέκα χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς μαζί με τα γυναικόπαιδα, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Πύλου, σκοτώνουν 2 και τραυματίζουν 12. Επακολουθεί σωστή μάχη.

1945 Στη συνέλευση των αντιπροσώπων των εργατικών σωματείων της Αθήνας για την εκλογή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, από τους 396 αντιπροσώπους ψήφισαν οι 371, από τους οποίους οι 370 υπέρ του ΕΡΓΑΣ, της παράταξης όπου δραστηριοποιούνται οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές της Αντίστασης.

1789: Η Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη

Η πτώση της Βαστίλλης στις 14 Ιούλη 1789, ορόσημο της Γαλλικής Επανάστασης.
Η πτώση της Βαστίλλης στις 14 Ιούλη 1789, ορόσημο της Γαλλικής Επανάστασης.
Μετά την επικράτηση της επανάστασης στο Παρίσι και σε όλη σχεδόν τη Γαλλία, η εξουσία πέρασε ουσιαστικά στα χέρια της αστικής τάξης, οι εκπρόσωποι της οποίας κυριαρχούσαν στα Δημοτικά Συμβούλια της πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων γαλλικών πόλεων. Η αστική τάξη ήταν τότε επαναστατική. Αγωνιζόταν κατά του φεουδαρχικού απολυταρχικού συστήματος και προσπαθούσε να το εκμηδενίσει.

Ετσι, στις 26 Αυγούστου του 1789 η Συντακτική Συνέλευση ψηφίζει τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη», το πιο σπουδαίο γραπτό μνημείο της Γαλλικής Επανάστασης με κοσμοϊστορική σημασία.

«Οι άνθρωποι γεννιούνται και είναι ελεύθεροι και έχουν ίσα δικαιώματα», τονίζει η διακήρυξη. Η επαναστατική αυτή αρχή διακηρύχτηκε όταν στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου οι άνθρωποι ήταν ακόμη δούλοι, στη Ρωσική Αυτοκρατορία και στα άλλα φεουδαρχικά-απολυταρχικά κράτη υπήρχαν εκατομμύρια δουλοπάροικοι και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανθούσε το δουλεμπόριο.

Οι αρχές που διατυπώνονται στη διακήρυξη ήταν μια τολμηρή, μια επαναστατική πρόκληση προς τον παλιό φεουδαρχικό κόσμο. Οπως ήταν φυσικό, η διακήρυξη όριζε πως «ιερά» και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη είναι η προσωπική ελευθερία, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της σκέψης και η αντίσταση στη βία.

Σε μια περίοδο που η φεουδαρχική απολυταρχική τάξη πραγμάτων κυριαρχούσε σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, οι αστικοδημοκρατικές- αντιφεουδαρχικές αρχές της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη έπαιξαν μεγάλο προοδευτικό ρόλο. Εκαναν τεράστια εντύπωση στους συγχρόνους και άφησαν βαθιά σημάδια στην κοινωνική συνείδηση των λαών. Αλλά η διακήρυξη όριζε ότι εξίσου «ιερό» και ακατάλυτο είναι και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Είναι αλήθεια πως σ' αυτό υπήρχε τότε και κάποιο στοιχείο προόδου - η υπεράσπιση της αστικής ιδιοκτησίας από την επιβουλή του φεουδαρχικού συστήματος. Αλλά το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στρεφόταν κυρίως κατά των απόρων στρωμάτων. Η διακήρυξη αυτού του δικαιώματος δημιουργούσε πραγματικά τους πιο καλούς όρους για την καινούρια μορφή εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την καπιταλιστική εκμετάλλευση των εργαζομένων.

ΠΡΟΣΩΠΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1743 Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος φυσικός Αντώνιος Λαυρέντιος Λαβουαζιέ. Θεμελιωτής της νεότερης χημείας, διατύπωσε την αρχή της αφθαρσίας της ύλης, ανέλυσε τα στοιχεία που αποτελούν το νερό κλπ. Ο Λαβουαζιέ στήριξε τη θεωρία του στο ότι τα χημικά πειράματα πρέπει να βασίζονται σε ακριβείς ποσοτικές μετρήσεις. Ανάμεσα στα άλλα, ανακάλυψε και ότι χημικά η καύση σημαίνει πρόσληψη οξυγόνου (οξείδωση). Ο Λαβουαζιέ και οι μαθητές του άνοιξαν το δρόμο για την τεράστια ανάπτυξη της χημείας και την επιστημονική της τεκμηρίωση. Μέχρι τότε η χημεία ήταν αντικείμενο είτε πρωτόγονων θεωριών, όπως η θεωρία του φλογιστού, είτε της μεταφυσικής (αλχημιστές). Ο Ενγκελς έγραφε στην εισαγωγή του στο «Κεφάλαιο»: «Με τις ανακαλύψεις τους έστησαν τη χημεία στα πόδια της, ενώ μέχρι τότε η φλογιστική την είχε με το κεφάλι προς τα κάτω».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ