Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από την Κωνσταντίνα Ρηγάκη, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Στο Τρίκερι βρέθηκαν χιλιάδες γυναίκες εξόριστες, άλλες εργάτριες, άλλες αγρότισσες, μητέρες και σύζυγοι ανταρτών, άλλες μορφωμένες, άλλες αναλφάβητες. Αυτό που τις ένωσε, αυτό που ήταν στήριγμα για ν' αντέξουν και να οργανώσουν τη ζωή τους σε τόσο αντίξοες συνθήκες ήταν η πρωτοπόρα επαναστατική ιδεολογία και οργάνωση του ΚΚΕ».
Ελαμψε το πνεύμα, η θέληση και δράση των κομμουνιστριών και άλλων συνειδητών αγωνιστριών, που οργάνωσαν με εκπαιδευτική επιστημονικότητα για όλες τις εξόριστες, τις αναλφάβητες, τις γυναίκες που μόλις ήξεραν να γράφουν το όνομά τους, τα κορίτσια που είχαν διακόψει το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, την προετοιμασία άλλων ακόμα και για το πανεπιστήμιο. Οργάνωσαν μαθήματα - διαλέξεις γενικότερης μόρφωσης, πολιτιστικής ανάπτυξης, εργασιακής ειδίκευσης.
Οι δασκάλες ήταν εξέχουσες προσωπικότητες, που με την καθοδήγηση της Ρόζας, εμπνεύσανε στις μαθήτριες πίστη στη ζωή, στα ιδανικά και στον εαυτό τους. Τα μαθήματα ήταν εκλαϊκευμένα, κατανοητά, αρεστά στις μαθήτριες, που η ηλικία, η καταγωγή τους ήταν διαφορετική. Καταλάβαιναν ότι αυτό που μάθαιναν έκανε τα σκοτάδια φως, νικούσε τις προκαταλήψεις και τους φόβους, την ανασφάλεια, που δημιουργούσε η αμορφωσιά. Η μόρφωση ήταν μόρφωση για τη ζωή. Οι περισσότερες ομολογούσαν έπειτα ότι το σχολειό και το μάθημα της εξορίας ήταν ανεκτίμητης αξίας για τη ζωή τους. Αλλες σπούδασαν κι άλλες έκαναν επαγγέλματα, σχετικά με αυτά που είχαν μάθει στην εξορία».
Για τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι εξόριστες, ο ομιλητής ανέφερε: «Η οργάνωση των μαθημάτων δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αφού και η μορφωτική δραστηριότητα γινόταν στα κρυφά και με μεγάλη συνωμοτικότητα. Οι δασκάλες μάζευαν πέντε - πέντε τις κοπέλες κι έκαναν το μάθημα έτσι ώστε να φαίνονται σαν παρέα, δίνοντας την εντύπωση ότι διασκεδάζουν. Χαρτιά και μολύβια δεν υπήρχαν. Οι γυναίκες συνήθιζαν να γράφουν κάτω στην άμμο και το χώμα. Βιβλία απαγορεύονταν. Οσα έμπαιναν κρυφά στα στρατόπεδα διαβάζονταν απ' όλες σιγά - σιγά, χέρι με χέρι. Χαρακτηριστικό της θέλησης και της επιμονής τους είναι το γεγονός πως εδώ στο Τρίκερι οι εξόριστες κατάφεραν να φτιάξουν μια μικρή βιβλιοθήκη.
(...) Ιδιαίτερη φροντίδα έδειχναν οι κρατούμενες για τη μόρφωση των παιδιών που μεγάλωναν στους τόπους εξορίας και ήταν σε ηλικία να πάνε σχολείο ή άλλα που το διέκοψαν. Το 1949 οι εξόριστες στο Τρίκερι αποφάσισαν να φτιάξουν παιδικό σταθμό για τα 182 παιδιά που ζούσαν μαζί τους. Κάτω από τη σκιά μιας μεγάλης ελιάς έφτιαξαν ένα τετράγωνο σκάμμα, κουβαλώντας άμμο, βότσαλα και θαλασσινό νερό. Αφού πρώτα είχαν σκάψει σε αρκετό βάθος, έριξαν μέσα τα χαλίκια και την άμμο για να παίζουν τα παιδιά. Με τα χέρια τους έφτιαξαν ό,τι παιχνίδια μπορούσαν. Εκεί μάζευαν τα παιδιά και τ' απασχολούσαν με διάφορες δραστηριότητες από τις 8 το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Με γυμναστική, τραγούδια και παιχνίδια έφτανε η ώρα για το πρόγευμα κι έπειτα πάλι τραγούδια, χορός, παραμύθια. Ο παιδικός σταθμός κράτησε τέσσερις μήνες, έως το τέλος του φθινοπώρου. Οι δασκάλες δουλέψανε σκληρά όσο να τα δαμάσουνε, γιατί ήταν αγριεμένα από τα γεγονότα που ζήσανε στο περιβάλλον τους, το βουτηγμένο στη δυστυχία, στον τρόμο και τη σκληράδα».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της Ρόζας Ιμβριώτη, της «κόκκινης δασκάλας» του λαού, με αποκορύφωμα τη συμβολή της στην οργάνωση της ζωής των εξόριστων γυναικών στο Τρίκερι. Στο αφιέρωμα αναδείχθηκε η ίδρυση, με πρωτοβουλία της Ρόζας Ιμβριώτη, του πρώτου Ειδικού Σχολείου στην Ελλάδα, καθώς και η μεγάλη συμβολή της στη διάρκεια της Αντίστασης, ως μέλος της ΕΠΟΝ, στην εκπαίδευση των δασκάλων και στην οργάνωση των σχολείων στην Ελεύθερη Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυσκολίες και τα βασανιστήρια που αντιμετώπισε στους τόπους εξορίας και στις φυλακές όπου στάλθηκε, χωρίς όμως ποτέ να λυγίσει. Τέλος, αναδείχθηκαν μέσα από μαρτυρίες των ίδιων των εξόριστων γυναικών στο Τρίκερι οι προσπάθειές της για την οργάνωση των μαθημάτων, της χορωδίας, θεατρικών παραστάσεων, αλλά και για τη φροντίδα των γυναικών και των παιδιών που βρίσκονταν στην εξορία.
Ακολούθησε ξενάγηση στο νησί Τρίκερι, σε σημεία που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των εξόριστων, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για τη ζωή τους, τις κακουχίες και τις δοκιμασίες που αντιμετώπιζαν. Η ξενάγηση περιελάμβανε τους εξής σταθμούς: Το πηγάδι απ' όπου έπαιρναν νερό οι γυναίκες, το μοναστήρι, την τοποθεσία «Στέμμα» και το θεατράκι που είχαν δημιουργήσει οι εξόριστες.
Το κλιμάκιο του Κόμματος, στη διάρκεια της επίσκεψής του, μίλησε με τους πρόσφυγες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τις αργές διαδικασίες έκδοσης ασύλου, διαβατηρίων και άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων. Τους μοίρασε την ανακοίνωση του Κόμματος για την Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων, που έχει κυκλοφορήσει και στα Αραβικά, μέσα από την οποία εκφράζεται η αμέριστη αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.
Εγινε ξενάγηση στους χώρους της δομής, όπου φιλοξενούνται πάνω από 200 Σύροι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οικογένειες, ενώ πάνω από το 50% των προσφύγων είναι παιδιά και ανήλικοι.
Στη συνέχεια, το κλιμάκιο επισκέφτηκε το χωριό Νέα Μανωλάδα, όπου ζουν και εργάζονται χιλιάδες εργάτες γης σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, αλλά και από το Πακιστάν, την Αίγυπτο και άλλες χώρες. Εγινε πλούσια συζήτηση στην πλατεία του χωριού, με τους μετανάστες να τονίζουν τις άθλιες συνθήκες ζωής και υγιεινής, τις συνθήκες δουλειάς, τα χαμηλά μεροκάματα κ.τ.λ.
Επίσης, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμμετέχει στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, είναι «ισχυρό» μέλος, όπως περηφανεύεται, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, είναι έτοιμη να δεχτεί πυρηνικά όπλα. Στις παλιές και τις νέες ΝΑΤΟικές βάσεις και εγκαταστάσεις, που δημιουργούνται στη χώρα μας, ανεφοδιάζεται και εκπαιδεύεται η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που βομβαρδίζει τις χώρες των προσφύγων. Το προσφυγικό δράμα είναι και δικό της δημιούργημα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψηφίζει και εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και όλες τις αποφάσεις που έχουν εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ψηφίζει όλο και πιο βάρβαρα μέτρα, που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο.
«Πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όπως είναι και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας και των άλλων καπιταλιστικών χωρών υποδοχής, τόνισε. Γι' αυτό και δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν. Αντίθετα, έχουν κάθε λόγο να παλέψουν μαζί ενάντια στον κοινό αντίπαλο: Το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τις διεθνείς συμμαχίες του, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτοί βομβάρδισαν τις χώρες των προσφύγων, αυτοί ευθύνονται για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τον ξεριζωμό, για την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, για το ρατσισμό, τον εθνικισμό και το μίσος που προκαλούν ανάμεσα στους λαούς, για την κατάρα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Συνεχίζονται από το ΚΚΕ οι εξορμήσεις, οι περιοδείες και οι συσκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα:
Σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στον Σκαραμαγκά, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.
Αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, θα επισκεφτεί το Κέντρο Προσφύγων στον Ελαιώνα της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το μεσημέρι, με κλιμάκιο της ΤΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το hot spot της Μόριας. Εκεί συναντήθηκε με τους διοικητές των κέντρων Μόριας και Καρά Τεπέ, Γιάννη Μπαλπακάκη και Σταύρο Μυρογιάννη, αντίστοιχα, που του εξέθεσαν την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα τους και στο hot spot της Μόριας συνεχίζει να είναι εκρηκτική.
Σύμφωνα με τα παρασχεθέντα στοιχεία, στις 21 Ιούνη στο hot spot της Μόριας στοιβάζονταν 7.182 πρόσφυγες και μετανάστες από 58 εθνικότητες, με δυνατότητα αξιοπρεπούς στέγασης μόλις 3.000. Από αυτούς το 32% ήταν Σύροι, το 20% Αφγανοί, το 16% Ιρακινοί και το 7% από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το υπόλοιπο 25% αποτελούνταν από 54 άλλες εθνικότητες. Είναι φανερό ότι, όταν σε μια έκταση μερικών δεκάδων στρεμμάτων στοιβάζονται πάνω από 7.000 άνθρωποι από 58 εθνικότητες, μπορεί να δημιουργηθούν και δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις λόγω εθνικών, φυλετικών και θρησκευτικών διαφορών.
Οσον αφορά τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν έλθει 6.795 και έχουν φύγει 5.135, προστέθηκαν δηλαδή 1.660 άτομα στα ήδη υπάρχοντα.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης για όλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν, είναι η έλλειψη παιδιάτρου, όταν το 30% του πληθυσμού του hot spot της Μόριας είναι παιδιά. Επίσης, πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα για άμεση μετάβαση στη χώρα που επιθυμούν. Βασικό στοιχείο για αυτό είναι η συντόμευση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που σήμερα φτάνει, κατά μέσο όρο, τους 8 μήνες.
«Η πρόταση αυτή είναι η μόνη που μπορεί να ανακουφίσει όλους όσοι εμπλέκονται στο πρόβλημα σε αυτό το νησί και είναι απόλυτη ανάγκη να υλοποιηθεί τώρα. Μιλάμε για ανακούφιση και όχι για οριστική λύση, γιατί αυτή προϋποθέτει να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στα διάφορα σημεία της Υδρογείου, πόλεμοι που γεννούν και συντηρούν τις προσφυγικές ροές και για τους οποίους η χώρα μας είναι συνυπεύθυνη, αφού συμμετέχει ενεργότατα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», σημείωσε ο Στ. Τάσσος.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, στις συζητήσεις που είχε μαζί τους, επεσήμαναν τις κακές συνθήκες λόγω υπερπληθυσμού και καθυστέρησης εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον τους. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε την υποστήριξη του Κόμματος στο δικαίωμά τους να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσο καιρό βρίσκονται στην Ελλάδα. Τόνισε δε το κοινό των συμφερόντων τους με τους Ελληνες εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό που εγκληματικές οργανώσεις, τύπου Χρυσή Αυγή, προωθούν.
Το απόγευμα της Παρασκευής, περιόδευσε στα χωριά Χύδηρα, Πτερούντα, Βατούσα, Σκαλοχώρι και Ανεμότια και το απόγευμα του Σαββάτου στα Βασιλικά, Λισβόρι, Βρίσα, Πολιχνίτο και Σκάλα Πολιχνίτου. Οι κάτοικοι των χωριών, σχολιάζοντας το σόου των Τσίπρα - Καμμένου στο Ζάππειο, στέκονταν στο «μεταμνημονιακό» μνημόνιο, που κόβει ακόμα πιο πολύ τις συντάξεις, αυξάνει τη φοροαφαίμαξη, τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Από την πλευρά του, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε την ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ για να στείλουν αυτούς και τα αφεντικά τους στα αζήτητα της Ιστορίας. Ειδικότερα στη Βρίσα η αγανάκτηση περίσσευε, με τους σεισμόπληκτους να επισημαίνουν ότι ένα χρόνο μετά το σεισμό, τα ερείπια παραμένουν και η αποκομιδή των μπαζών έχει σταματήσει, ενώ δεν έχει δοθεί ακόμα το επίδομα οικοσκευής.
Σε μεγάλο ταξικό συναπάντημα Ελλήνων και μεταναστών εργατών έχουν καθιερωθεί οι εκδηλώσεις στα Πατήσια
Ολα αυτά τα χρόνια που πραγματοποιείται το Διήμερο στην καρδιά της Αθήνας, σε μια περιοχή που συγκεντρώνει χιλιάδες μετανάστες, που αξιοποιούνται ως φτηνό εργατικό δυναμικό για εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις, αποτελεί σημαντικό σταθμό στη δράση των Οργανώσεων. Ταυτόχρονα, αποτελεί βήμα συνάντησης με μετανάστες εργάτες, με κοινότητες μεταναστών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Οι συζητήσεις που φιλοξενεί, τα περίπτερα των μεταναστευτικών κοινοτήτων, οι εκθέσεις που γίνονται, τα καλλιτεχνικά προγράμματα, αποτελούν αφορμή για συζήτηση γύρω από τις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, μια συζήτηση που δίνει ώθηση στην κοινή πάλη, απάντηση στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, που αξιοποιείται από το κεφάλαιο για να κρατά διασπασμένη την εργατική τάξη.
Το 5ο Διήμερο πραγματοποιείται τον Ιούλη του 2005 και είναι άλλο ένα κάλεσμα ταξικής συστράτευσης Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων ήταν «Μετανάστες και Ελληνες εργάτες οργανωθείτε στα ταξικά συνδικάτα, δυναμώστε το ΠΑΜΕ». Οι εκδηλώσεις ήταν επίσης αφιερωμένες στα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
Το 2007, που οι εκδηλώσεις μετρούν πια 6 χρόνια, το Διήμερο πλαισιώνεται και από εκδηλώσεις σε συνοικίες της Αθήνας, όπως στην Καλλιθέα, τη Ν. Ιωνία, το Γαλάτσι, το Αιγάλεω, το Περιστέρι κ.α., με το ΦΙΞ να αποτελεί την κορύφωσή τους.
Η 8η διοργάνωση των εκδηλώσεων γίνεται τριήμερη και πραγματοποιείται το 2008, χρονιά που το ΚΚΕ κλείνει 90 χρόνια από την ίδρυσή του. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται πια από την ΚΟ Αθήνας.
«Κοινός εχθρός, κοινός αγώνας, όπλο μας η αλληλεγγύη» ήταν το σύνθημα του 11ου Διημέρου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη του 2011. Δύο χρόνια μετά, οι εκδηλώσεις γίνονται άλλο ένα βήμα καταγγελίας και διεκδίκησης, με αφορμή το όργιο της εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα της Ηλείας: «Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα, σε όλη την Ελλάδα και τη Μανωλάδα» είναι ένα από τα συνθήματα.
Στις 27 και 28 Ιούνη 2014, σε συνθήκες που η εγκληματική φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής ξεδιπλώνει τη δράση της σαν μαντρόσκυλο της εργοδοσίας, με θύματα Ελληνες και μετανάστες εργάτες, το σύνθημα του Διημέρου γράφει: «Ελληνες και μετανάστες, ενώνουμε τη δύναμή μας κατά της ταξικής αδικίας, του φασισμού και του πολέμου».
Τα επόμενα χρόνια, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τις συμμαχίες τους κλιμακώνονται και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται στη Μ. Ανατολή, με επίκεντρο τη Συρία. Τα κύματα των προσφύγων όλο και μεγαλώνουν και προφανώς τα Διήμερα των επόμενων χρόνων έχουν ψηλά το κάλεσμα για αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες: «Εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» (2015) και «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά» (2016).
«Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενάντια στον καπιταλισμό - Παλεύουμε για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό» ήταν το σύνθημα του περσινού Διημέρου στο ΦΙΞ. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν καθιερωθεί πια και σε άλλες συνοικίες της Αττικής, όπως στο Μενίδι, στου Ρέντη κ.α.
Το Σάββατο 30/6 θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι εκδηλώσεις, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια (Πατησίων 307), ξεκινούν και τις δύο μέρες στις 8 μ.μ.
Στο Διήμερο θα συμμετάσχουν με περίπτερα σύλλογοι και κοινότητες μεταναστών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.
Το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα του Διημέρου διαμορφώνεται ως εξής:
Την Παρασκευή 29 Ιούνη
Στις 8 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα της μόρφωσης των παιδιών των μεταναστών και των προσφύγων».
Στις 9.15 μ.μ.: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει:
-- Διαβαλκανικούς χορούς με τη χορευτική ομάδα ΕΛΚΕΛΑΜ «Από τον Δούναβη στον Εβρο».
-- Χορευτικό από τον Ρωσικό Μουσικό Σύλλογο «Μπεριόσκα».
-- Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».
-- Λαϊκό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ.
Το Σάββατο 30 Ιούνη
Στις 8 μ.μ.: Χοροί από χορευτικό συγκρότημα από το Μπαγκλαντές
Στις 8.30 μ.μ.: Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στις 9.15 μ.μ.: Τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα Βουλγαρίας «Ροντίνα».
Στις 11 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.
-- Οι Οργανώσεις Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση τιμής για την ηρωίδα Ηλέκτρα Αποστόλου, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου & Νεότητος, Ν. Ηράκλειο). Θα μιλήσει η Ελίνα Χαιρικάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και θα ακολουθήσουν προβολή βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Βόρειου Τομέα.
-- Η ΤΕ Σερρών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι εκτελέσεις των μελών του Περιφερειακού Γραφείου του ΚΚΕ τον Ιούλη του 1947. Η δράση του ΔΣΕ στην περιοχή των Σερρών». Στις 8 μ.μ., πολιτική ομιλία από τον Ευθύμη Δημάκη, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο χώρο του πάρκινγκ του Β' Κοιμητηρίου.
Την Παρασκευή 29 Ιούνη
-- Η ΚΟ Αρτας καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Σκουφά, με θέμα «100 χρόνια ταξικής πάλης και οι επιδράσεις της στο λαϊκό τραγούδι». Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στην εξέλιξη του ρεμπέτικου - λαϊκού τραγουδιού, την τελευταία εκατονταετία. Τραγουδούν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρούλα Αντωνίου, Σοφία Κούρου, Πάνος Τσίτσικας. Παίζουν: Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Πάνος Τσίτσικας (μπουζούκι), Δημήτρης Γιαννούχος (τύμπανα), Δημήτρης Κούστας (ακορντεόν), Αγης Παπαπαναγιώτου (κιθάρα). Συμμετέχει η ηθοποιός Γεωργία Καούκη. Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.
-- Στις 8.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ιδ. Υπαλλήλων Λέσβου καλεί σε εκδήλωση στο πάρκο του Αγ. Ευδόκιμου, με θέμα «Ιμπεριαλιστικός Πόλεμος και Προσφυγιά». Θα μιλήσει η Μαρία Βουλβούλη, μέλος της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.
Το Σάββατο 30 Ιούνη, η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ καλεί στις 7 μ.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο Σπάρτης, σε εκδήλωση με θέμα «Γιάννης Ρίτσος. Τρία κόκκινα γράμματα, η ζωή και το έργο του». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο, το οποίο επιμελήθηκε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.
Την Κυριακή 1η Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Εβρου του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Σουφλίου, για να τιμήσουν τους 8 αγωνιστές πατριώτες που εκτέλεσαν το 1944 οι ναζί. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει η Σωτηρία Δευτεραίου, Γραμματέας του ΤΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών.
Γλέντι διοργανώνουν οι ΚΟΒ Α. Λιοσίων και Ζεφυρίου του ΚΚΕ την Παρασκευή 29 Ιούνη, στις 9 μ.μ., στο πάρκο Λιάρος στο Ζεφύρι.
Η ΚΟ Κύμης καλεί επίσης την Παρασκευή 29 Ιούνη, στον Αγ. Βλάση, στις 9 μ.μ., στο μαγαζί της Μαρίας Κόκκου.
«Απευθυνόμαστε» - τόνισαν - «σε όλους αυτούς που είδαν τα μεροκάματα να συρρικνώνονται σε όλη την περίοδο της κρίσης, τα δικαιώματά τους να γίνονται θυσία στο βωμό της κερδοφορίας των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων, σ' αυτούς για τους οποίους έννοιες όπως η υγιεινή και η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς είναι λέξεις άγνωστες και κρέμεται καθημερινά πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη των εργατικών ατυχημάτων, σε όλους όσοι περιπλανώνται μεταξύ ανεργίας και μορφών υποαπασχόλησης, χωρίς να μπορούν ουσιαστικά να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες».
Και τόνισαν: «Σε μια χρονιά που το Κόμμα μας συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και ιστορικής πρωτοπόρας δράσης, θέλουμε να συζητήσουμε με όλους αυτούς που δεν ανέχονται τη σημερινή κατάσταση, τη δική μας πρόταση διεξόδου. Το Κόμμα μας και η ΚΝΕ συμπληρώνουν 100 και 50 χρόνια ζωής αντίστοιχα, γιατί ήταν και είναι μπροστάρηδες στην προσπάθεια η εργατική τάξη να απελευθερωθεί από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Ελεγε και λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, προσπαθώντας να οργανώσει τη δική του αντεπίθεση για την "έφοδο στους ουρανούς", για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που οι εργαζόμενοι θα είναι κύριοι του πλούτου που παράγουν, αφού η παραγωγή θα έχει στόχο όχι το κέρδος, αλλά την άμεση ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη σοσιαλιστική κομμουνιστική κοινωνία».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:
-- Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Παρουσίαση συλλογικής εργασίας με θέμα «Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», με αφορμή και τα πρόσφατα εργοδοτικά εγκλήματα στα οποία τρεις νέοι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους.
-- Πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από ροκ συγκρότημα της Λάρισας και κορύφωση με λαϊκό γλέντι.
Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ και βιβλιοπωλείο.
Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό για να φέρουμε τον νέο κόσμο, το σοσιαλισμό», θα πραγματοποιηθεί το Εργατικό Φεστιβάλ των κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 29 και 30 Ιούνη, στο Γεντί Κουλέ.
Το Εργατικό Φεστιβάλ αποτελεί θεσμό, καθώς πραγματοποιείται για 9η συνεχόμενη χρονιά.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Παρασκευή 29 Ιούνη:
-- Αφιέρωμα: 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ.
-- Συζήτηση με θέμα «Ο Καρλ Μαρξ για τον εργάσιμο χρόνο». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.
-- Μουσικό αφιέρωμα: «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας».
-- Λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα.
Σάββατο 30 Ιούνη:
-- Μουσικό αφιέρωμα: «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ».
-- Συζήτηση με εργαζόμενους από χώρους δουλειάς με θέμα «Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα».
-- Συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.
Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι! Ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια, μετανάστευση, πολέμους, προσφυγιά, για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!» διοργανώνεται το Εργατικό Φεστιβάλ των ΚΟ Χαλκίδας του ΚΚΕ το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο Λιμάνι Ν. Αρτάκης (Ανεμόμυλος).
Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:
Στις 8 μ.μ.: Παιδότοπος με παράσταση μαγείας από τον ταχυδακτυλουργό Πρωτέα και πολλά παιχνίδια. Στις 8.30 μ.μ.: Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά. Στις 10.15 μ.μ.: Μουσική και χορευτικά από Ελλάδα, Ινδία, Πακιστάν. Στις 11 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.