Κυριακή 26 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα δάκρυα που ξεπλένουν...

Και το βιολί βιολάκι... Ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με άλλες αστικές δυνάμεις, παράλληλα με το πολύ «μαύρο δάκρυ» και την «περισυλλογή» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, συνέχισε προχτές τα παραμύθια για την ΕΕ που μπορεί τάχα να αλλάξει προς το καλύτερο, αρκεί να... θυμηθεί τις «ιδρυτικές της αξίες» και τους «καλούς» της τρόπους. Χαρακτηριστικά και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός: «Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη. Αλλαγές αντιλήψεων, νοοτροπιών και τελικά αλλαγές πολιτικών. Για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. (...) Χρειαζόμαστε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, για να ξαναβρεί η Ευρώπη τη χαμένη της ορμή και τις ιδρυτικές τις αξίες που την έκαναν ξεχωριστή μέσα στον κόσμο: Την προστασία της εργασίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων». Φυσικά, καμία αλλαγή «νοοτροπίας» και μείγματος πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξει το χαρακτήρα της ΕΕ, ως ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης, ένωσης δηλαδή του κεφαλαίου που όσο θα υπάρχει θα φορτώνει και νέα δεινά στους λαούς. Αυτή είναι η αλήθεια, που εκφράζει όλο και περισσότερο και η αυξημένη δυσαρέσκεια εργατικών - λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της, όσα «δάκρυα» κι αν χύσουν οι σοσιαλδημοκράτες σωματοφύλακές της για να την ξεπλύνουν.

... και τα γέλια που συγκαλύπτουν

Οπως αλήθεια είναι και ότι η αναγκαία καταδίκη της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου, της ΕΕ, η πάλη για την αποδέσμευση κάθε χώρας από αυτήν, για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να συνδεθούν με την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, με την εργατική - λαϊκή εξουσία, όπως τόνισε και στην ανακοίνωσή του, για το αποτέλεσμα του Brexit, το ΚΚΕ. Καμία σχέση, δηλαδή, με τα όσα πρόβαλλαν «ευρωσκεπτικιστικά» μορφώματα - η φωνή τμημάτων του κεφαλαίου, αλλά και διάφοροι οπορτουνιστές που «βγήκαν στα κεραμίδια», μιλώντας για «ιστορικής σημασίας νίκη» και άλλα τέτοια, αλλά ξεχνώντας να πουν ότι στην καπιταλιστική Βρετανία, με εθνικό νόμισμα, εντός ή εκτός ΕΕ, την «πυξίδα» την κρατάνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κεφάλαιο: Αυτοί, δηλαδή, που είτε έτσι είτε αλλιώς διασφαλίζουν την κερδοφορία τους με το τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Κι όσο αυτοί υπάρχουν και έχουν τα κλειδιά της οικονομίας και την εξουσία, «ιστορική νίκη» για τους λαούς δεν θα υπάρχει.

Δε θέλει φαντασία...

«Ακόμη κι αν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς για μας, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν μια ιδέα ειρήνης. Βλέπουμε όλοι ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή. Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι αυτονόητη». Οταν τα λόγια αυτά τα λέει η καγκελάριος της πιο ισχυρής καπιταλιστικής χώρας στην Ευρώπη, με αφορμή την απόφαση για αποχώρηση της δεύτερης ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας από την ιμπεριαλιστική ένωση, δεν θέλει και μεγάλη φαντασία... Τα μεγάλα μαχαίρια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι για τα καλά πάνω στο τραπέζι. Και οι λαοί πρέπει από τώρα να πάρουν τα μέτρα τους, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, την εξουσία του και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις που εναλλάσσουν την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Πριν βρεθούν ξανά στα «αυτονόητα» αδιέξοδα του καπιταλισμού και στους πολέμους «για τ' αφέντη το φαΐ».

Παίζουν με τις λαϊκές οικογένειες

Μέχρι πρότινος, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητούσε 250 εκατομμύρια ευρώ ως χρηματοδότηση του προγράμματος του ΕΣΠΑ που προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Προχτές, με αφορμή την υπογραφή την Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος, ζήτησε 200 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση δίνει 175 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 9 λιγότερα σε σχέση με πέρσι. Πολύ εύκολα προχωρά σε εκπτώσεις η ΚΕΔΕ, μόνο που πρόκειται για εκπτώσεις πάνω σε ένα βασικό δικαίωμα των παιδιών, αυτό της Προσχολικής Αγωγής. Την ίδια ώρα, «κάνει γαργάρα» το γεγονός ότι το εν λόγω πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τη φιλοξενία όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, αντίθετα δεκάδες χιλιάδες θα μείνουν εκτός. Η προκλητική στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και της ΚΕΔΕ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο ένα βασικό δικαίωμα και οι γονείς ήδη, πριν καν μπει για τα καλά το καλοκαίρι, ψάχνουν τρόπους για να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Να γιατί χρειάζεται οργανωμένος αγώνας, κινητοποίηση, διεκδίκηση, κόντρα στην κατάσταση που χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο, κόντρα στην πολιτική που δημιουργεί αυτή την κατάσταση και τους εκφραστές της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ