Παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς από πολλές και διάφορες μεριές για να σταματήσουν την κινητοποίηση και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους μέσω εισαγγελικής παρέμβασης, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ειδικευόμενοι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΝΛ) συνεχίζουν τη μάχη - οι πρώτοι με απεργία και οι δεύτεροι με επίσχεση εργασίας - ενάντια στην πολιτική υποχρηματοδότησης κι εμπορευματοποίησης της υγείας, η οποία δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.
Τη συνέχιση της απεργίας, που ξεκίνησε στην αρχή της προηγούμενης βδομάδας, αποφάσισαν οι γιατροί, με συντριπτική πλειοψηφία, σε μια ακόμα μαζική συνέλευση που έκαναν στο χώρο του νοσοκομείου. Για την πορεία του αγώνα τους θα κάνουν νέα συνέλευση αύριο Παρασκευή. Διεκδικούν μεταξύ άλλων προσλήψεις προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου και να πληρωθούν άμεσα, χωρίς καμία οριζόντια περικοπή, οι απλήρωτες εφημερίες, που φτάνουν μέχρι και 19 μήνες.
Κατήγγειλαν τη φοροαφαίμαξη των μικρών ΕΒΕ. Ακολούθησε επίσκεψη αλληλεγγύης στους εργαζομένους του δήμου
Αυτοαπασχολούμενοι, βιοτέχνες και μικροί έμποροι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τα φέρουν βόλτα με τις εισφορές στο ταμείο τους και τα λειτουργικά έξοδα των μαγαζιών τους. Την ίδια στιγμή, οι φορολογικοί νόμοι της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τους οδηγούν στον αφανισμό.
Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, η φορολόγηση με 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, τα εξοντωτικά πρόστιμα, η απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους επαγγελματοβιοτέχνες. «Εμείς οι μικρότεροι, οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, είμαστε σε αυτούς που ονομάζουν "διαρθρωτικό πρόβλημα"», σημειώνουν οι Ενώσεις στην ανακοίνωσή τους και υπογραμμίζουν πως οι φόροι και τα πρόστιμα έχουν στόχο να τους εκτοπίσουν εντελώς σε όφελος των μονοπωλιακών ομίλων.
Αντιπροσωπεία των Ενώσεων συναντήθηκε με την Εφορο και κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Οπως προέκυψε από τη συνάντηση, τα χρέη πνίγουν μεγάλο κομμάτι αυτοαπασχολούμενων. Ακόμα και η προσπάθεια ρύθμισής τους αποδεικνύεται παγίδα, καθώς στην πράξη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη δόση του διακανονισμού που κάνουν με την εφορία.
Στη συνέχεια οι αυτοαπασχολούμενοι βρέθηκαν δίπλα στους εργαζομένους του δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που έχουν προχωρήσει από τη Δευτέρα σε συμβολική κατάληψη του Γραφείου Προσωπικού, ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις. Σημειώνουν ότι περίπου 100 εργαζόμενοι, που ξεκίνησαν να εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συνέχισαν ως «αορίστου», απειλούνται να βρεθούν «υποψήφιοι» για απόλυση και ζητούν να συνεδριάσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημα.
Τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στο δήμο μετέφερε ο Θοδωρής Χαΐνης, γραμματέας της Ενωσης ΕΒΕ Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Επισήμανε την ανάγκη συμπόρευσης και κοινού μετώπου απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων. Στη σημασία της αλληλεγγύης αναφέρθηκε η Ελένη Καμαρινοπούλου, αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο δήμο, ενώ εξήγησε πως οι απολύσεις στο Δημόσιο υπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες του λαού.
Συνεδρίασε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ
Απεργία στις 9 Ιούλη αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, με αιχμή την αξιολόγηση, το μισθολόγιο, το Ασφαλιστικό και σειρά άλλων μέτρων. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς μέχρι και αύριο, να εμποδίσουν την αποστολή στοιχείων για τον επανέλεγχο των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, που στοχεύει σε νέες απολύσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση, πρότειναν γενικευμένες κινητοποιήσεις στις 30 Ιούνη, μέρα που προβλέπεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αξιολόγησης, δηλαδή ο επιμερισμός των ποσοστών. Συνολικά για την αξιολόγηση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προβάλλουν τα αιτήματα: Να καταργηθεί ο νόμος της αξιολόγησης, να μη συμμετάσχει κανένας συνάδελφος στην αυτοαξιολόγηση, τα έντυπα αξιολόγησης να παραδοθούν στα σωματεία, να μην αξιολογήσει κανένας προϊστάμενος/διευθυντής, όσοι αξιολογήσουν να διαγραφούν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Ο Γ. Κουρμούλης, μιλώντας εκ μέρους των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, στάθηκε στους πραγματικούς στόχους που υπηρετούν η αξιολόγηση και οι άλλες αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, που πλήττουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Ανέδειξε, επίσης, την αναγκαιότητα να ανασυνταχθεί το κίνημα και να αντιπαλέψει τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματιών, στην οποία προσπαθεί να προσαρμοστεί το κράτος με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις ακολούθησαν την πεπατημένη. Περίσσευμα καταγγελτικού λόγου, πολλά λόγια και αλληλοκατηγορίες για τη μη συγκρότηση του προεδρείου της ΕΕ, αλλά πλήρης συσκότιση των πραγματικών αιτιών για την κατάσταση που ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Τα φαινόμενα εκφυλισμού και νοθείας σε αρχαιρεσίες κλαδικών σωματείων, με ευθύνη του κυβερνητικού κι εργοδοτικού συνδικαλισμού και με σύμμαχο την εργοδοσία καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού Τουρισμού του ΠΑΜΕ. Αφορμή είναι οι εκλογές του σωματείου της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί η ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης και των αρχαιρεσιών.
Μέλη της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που το περασμένο Σάββατο πήγαν στο ξενοδοχείο «Sani Resort», ιδιοκτησίας του προέδρου του ΣΕΤΕ, όπου διεξάγονταν οι αρχαιρεσίες, διαπίστωσαν ότι αυτές γίνονταν χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, με δεκάδες σφραγισμένους και μονογραμμένους φακέλους. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν, «το ρόλο του οργανωτή και του ντελάλη ανέλαβαν διευθυντικά στελέχη, που, αφού "όρισαν" την εφορευτική επιτροπή (καθ' ομολογία των ίδιων των εργαζομένων), ενημέρωναν για το πού γίνονται εκλογές και ποιους πρέπει να ψηφίσουν».
Αποκορύφωμα ήταν η επίθεση και οι απειλές που δέχτηκαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από ανθρώπους της εργοδοσίας και συνδικαλιστή της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού. Η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους «να βγάλουν συμπεράσματα από τις ηγεσίες που κάθονται στο σβέρκο τους».
Ψήφισμα για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δημοτικό συμβούλιο Ωρωπού κι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην προχτεσινή συνεδρίαση. Το Κέντρο Υγείας στο Καπανδρίτι ξεκίνησε τη λειτουργία του με 19 γιατρούς. Σήμερα υπάρχουν 4, εκ των οποίων οι 3 είναι σε αναρρωτική άδεια. Το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου καλύπτει περιοχές από τον Αγιο Στέφανο και το δήμο Ωρωπού μέχρι και τα όρια του Νομού Βοιωτίας. Μέσα σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν δεκάδες βιομηχανίες και βιοτεχνίες με χιλιάδες εργαζομένους.
Τα αιτήματα που περιλαμβάνει το ψήφισμα είναι: Αμεση και πλήρης στελέχωση του κέντρου Υγείας Καπανδριτίου, άμεση επαναλειτουργία της 24ωρης εφημερίας. Αμεση λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου, κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό και αναλώσιμα. Σύνδεση με αστική συγκοινωνία όλων των περιοχών που καλύπτει, να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φάρμακα. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, με παράλληλη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.