Τετάρτη 26 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πίσω από τα φώτα

Την απειλή της «ακυβερνησίας» επιστρατεύει η ΝΔ, για να εκβιάσει ψήφο αυτοδυναμίας στις εκλογές. Οπως έλεγε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί με αυτοδυναμία, θα ξανακάνει εκλογές τον Αύγουστο. Κάπου εκεί εμφανίστηκε το ΚΙΝΑΛ να διαβεβαιώσει ότι ως «δύναμη ευθύνης» δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη και το καράβι να πέσει στα βράχια, και ότι γι' αυτό ετοιμάζεται να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ΝΔ, προκειμένου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, να ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση και να διαπραγματευτεί τους δημοσιονομικούς στόχους με τους δανειστές. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι «ο πρώτος (στις εκλογές) θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση», ενώ δεν λείπει και η σεναριολογία από στελέχη της ΝΔ, που προλειαίνουν το έδαφος για μια συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ. Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι στο παρασκήνιο ετοιμάζεται ήδη η επόμενη μέρα της κυβερνητικής εναλλαγής. Οσο όμως κι αν προσπαθούν να στρέψουν τα φώτα στο ποιος θα είναι πρωταγωνιστής και ποιος κομπάρσος στις 8 Ιούλη, σημασία για το λαό έχει ότι το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, αυτοδύναμης ή συνεργασίας, είναι το ίδιο με της σημερινής και ότι θα βαδίσει στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες. Γι' αυτήν την επόμενη μέρα πρέπει να προετοιμάζεται ο λαός, παίρνοντας από τώρα τα μέτρα του απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, που θα συνεχιστεί με όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν προκύψει. Και αυτό προϋποθέτει να είναι όσο γίνεται ψηλότερα το ΚΚΕ, ο οργανωτής της πάλης και των διεκδικήσεων του λαού μέσα και έξω από τη Βουλή.

Μαγαζί

«Με ποιον αισθάνεστε πιο ασφαλείς στο τιμόνι της χώρας εσείς που κάθε μέρα κάνετε ταμείο; Με τον ατζαμή που γονάτισε το μαγαζί ή με αυτόν που το έσωσε από το λουκέτο και σήμερα μπορεί να αναπτύσσεται ξανά, να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία;». Αυτό το ευφυολόγημα επιστράτευσε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στη Λαχαναγορά, προσπαθώντας να προσαρμόσει την κάλπικη αντιπαράθεση με τη ΝΔ στο ακροατήριό του. Ξέχασε βέβαια να πει ότι το κοινό τους «μαγαζί» με τη ΝΔ, αυτό που και οι «ατζαμήδες» και οι «νοικοκύρηδες» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων υπηρέτησαν με συνέπεια, δεν είναι άλλο από το «μαγαζί» του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί τους έδωσαν τα κλειδιά, αυτοί και την οδηγία να πετάξουν έξω από το «μαγαζί» τούς εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, αφού πρώτα τους γονάτισαν με τα χαράτσια, τη φοροληστεία, τα φέσια στους τραπεζικούς ομίλους, τις κάθε λογής περικοπές, για να μπορούν να «ατενίζουν με αισιοδοξία» το μέλλον. Επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, λοιπόν, πρέπει όντως να κάνουν το δικό τους «ταμείο»: Να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα πραγματικής ανακούφισης, όπως αυτά που έχει επανειλημμένα καταθέσει το ΚΚΕ και έχουν απορρίψει οι υπόλοιποι. Και ώστε να δυναμώσει η συμμαχία και κοινή πάλη με τους εργαζόμενους, για να περάσουν στην αντεπίθεση απέναντι στη βάρβαρη πολιτική που τους τσακίζει.

Μπρα ντε φερ...

Ενα «μπρα ντε φερ» δηλώσεων αποτελεί το καινούργιο επεισόδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να απειλεί με δυναμικές αντιδράσεις αν η Τουρκία επιχειρήσει γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου και τον Ερντογάν να απαντάει ότι ο Τσίπρας «μιλάει μόνος του αλλά ό,τι και να λέει εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις Ενοπλες Δυνάμεις». Ανταπαντώντας χτες ο πρωθυπουργός από την Κύπρο ...διευκρίνισε ότι δεν μιλάει μόνος του και ότι έχει στο πλευρό του την ΕΕ, συντηρώντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό ότι οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπου συμμετέχει η Ελλάδα δήθεν αποτελούν εγγύηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των συμφερόντων του λαού. Βέβαια, πριν από μερικούς μήνες, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο Τσίπρας καλλιεργούσε την αίσθηση ότι χάρη στη δική του «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν την καλύτερη περίοδό τους και ότι υπάρχουν προϋποθέσεις μέσα στο 2019 να γίνουν «ιστορικά βήματα», δείχνοντας προς την κατεύθυνση της συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, όπως είναι το κυρίαρχο σενάριο που στηρίζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

... και αντιφάσεις

Οι αντιφάσεις αυτές στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας εξηγούνται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει εγκλωβίσει τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και ιδιαίτερα στην κόντρα ΝΑΤΟ - Τουρκίας, παίζοντας ρόλο «μεντεσέ» στο σχεδιασμό της ευρωατλαντικής συμμαχίας να διατηρήσει την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο. Γι' αυτό οι λεονταρισμοί εναλλάσσονται με τον εφησυχασμό και τούμπαλιν. Οι κίνδυνοι όμως είναι μεγάλοι για το λαό, είτε προκύψει κάποιο «θερμό επεισόδιο», που θα επεκτείνει το «γκριζάρισμα» και θα ενισχύσει την αμερικανοΝΑΤΟική επιδιαιτησία στην περιοχή, είτε υπάρξει συμβιβασμός, με «κυρίως πιάτο» τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Επομένως, καμία ασφάλεια δεν προσφέρει στο λαό η ομπρέλα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ΕΕ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Μόνο το δυνάμωμα της πάλης ενάντια σ' αυτόν τον επικίνδυνο σχεδιασμό, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Λόρδος Ουίλιαμ Κέλβιν, ο οποίος εφηύρε την κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας που πήρε και το όνομά του.

1908 Γεννιέται ο Χιλιανός σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε. Διετέλεσε Πρόεδρος της Χιλής το 1970-1973, επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα») στον οποίο μετείχαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση. Στις 11/9/1973, η ντόπια ολιγαρχία - σε συνεργασία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό - οργάνωσε στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές κ.ά. έπεσαν επίσης θύματα άγριου διωγμού.

1918 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εγκρίνει το νόμο για την οργάνωση της Λαϊκής Παιδείας στην επαναστατημένη Ρωσία.

1924 Γεννιέται ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός.

1930 Η Χωροφυλακή περικυκλώνει το χωριό Αργυρούπολη της Κρήτης προκειμένου να εξαναγκάσει τους αγρότες να πληρώσουν τους φόρους τους. Στη Δράμα, την ίδια μέρα, ένας λαχανοπώλης βασανίζεται και δολοφονείται γιατί χρωστούσε φόρο 800 δραχμές. Λίγες μέρες πριν, ένας αγρότης από το χωριό Πετρομαγούλα Βοιωτίας καταδιώχθηκε και εντέλει δολοφονήθηκε από την αστυνομία για τον ίδιο λόγο.

1930 Συνέρχεται στη Μόσχα το 16ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (Μπολσεβίκοι), οι εργασίες του οποίου διαρκούν έως τις 13/7. Το Συνέδριο επεξεργάστηκε πρόγραμμα ολομέτωπης επίθεσης του σοσιαλισμού εναντίον των κεφαλαιοκρατικών στοιχείων στην πόλη και το χωριό.

1933 Στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας πραγματοποιείται η δίκη 29 εργατών που συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις εναντίον της φασιστικής οργάνωσης Εθνική Ενωση Ελλάς (ΕΕΕ), που στις 24/6 μετέβη στην Αθήνα με ειδικά ναυλωμένο τρένο από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνει επίδειξη δύναμης. Το δικαστήριο καταδίκασε 13 εργάτες σε διάφορες ποινές φυλάκισης.

1941 Οργανώνεται το πρώτο παρτιζάνικο σώμα στη Βουλγαρία.

1945 Υπογράφεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

1945 Η ΚΕ του ΕΑΜ, με τηλεγράφημά της προς τους ηγέτες της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καταγγέλλει το τρομοκρατικό όργιο που επικρατεί στην Ελλάδα: 4 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, οι δολοφονημένοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ξεπερνούν τους 500, ενώ οι φυλακισμένοι τους 30.000.

1953 Συλλαμβάνεται ο Λαυρέντι Μπέρια, μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Λ. Μπέρια κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε στις 23/12/1953.

1973 Χίλιοι περίπου κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων κατεβαίνουν σε διαδήλωση κατά της «Μότορ Οϊλ», που επιδιώκει να πάρει το μισό απ' το νερό που προοριζόταν για την ύδρευση του χωριού.

1994 Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, επιστρέφει στην Παλαιστίνη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

2008 Πεθαίνει ο καραγκιοζοπαίχτης Βαγγέλης Κορφιάτης («Βάγγος»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ