Τρίτη 26 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρότυπα

Ανάμεσα στα υπόλοιπα παραμύθια που ξεχωρίζουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στοιχειοθετήσει ότι τάχα η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές σηματοδοτεί τη «νέα εποχή» για τον ελληνικό λαό είναι και αυτό για την ενίσχυση του «κοινωνικού κράτους», όπως λένε, με την επιστροφή στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα», την ενίσχυση των υποδομών αυτών κ.ο.κ. Αποκαλυπτικά για το τι σημαίνουν αυτά για το λαό είναι τα όσα έχει δημοσιεύσει στα δύο τελευταία του φύλλα ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» για τους αντίστοιχους μηχανισμούς που υπάρχουν σε Γερμανία και Βρετανία. Οι μηχανισμοί αυτοί όχι μόνο δεν φτάνουν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, όχι μόνο λειτουργούν ως μοχλός ώστε να κόβονται όλα τα δικαιώματα ανέργων, «ευέλικτα» εργαζόμενων κ.ο.κ., αλλά και λειτουργούν ανοιχτά ως μηχανισμός καταστολής με στόχο, υπό την απειλή της πείνας, να τσακίζουν συνειδήσεις, να σαρώνουν δικαιώματα, να έχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ένα τσάμπα εργατικό δυναμικό «ετοιμοπαράδοτο» όπου, όποτε και αν το χρειαστούν το κεφάλαιο και το αστικό κράτος. Οι ομοιότητες κάθε άλλο παρά συμπτωματικές είναι. Καπιταλιστική ανάκαμψη σημαίνει κέρδη για τα αφεντικά, εκμετάλλευση και φτώχεια για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Οι μηχανισμοί διαχείρισης της φτώχειας δεν είναι «αντίμετρα» στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά επέκτασή της και ασφαλιστική της δικλίδα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να προσμένουν από καμία εκδοχή αστικής διαχείρισης. Με την πάλη τους να διεκδικήσουν ανάκτηση απωλειών, κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.

Νέα διάσταση...

Στην «Αυγή» του περασμένου Σαββάτου δίνεται μια νέα διάσταση στην έννοια «αντιιμπεριαλισμός» και «διεθνισμός». Ο αρθρογράφος της, προσπαθώντας να διαστρεβλώσει τις διαχρονικές θέσεις του ΚΚΕ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, φτάνει να λέει ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είναι ενάντια στα σχέδια του ιμπεριαλισμού! Οτι η στήριξη αυτής της συμφωνίας είναι «συνεπής διεθνιστική στάση»! Ισχυρίζεται μάλιστα ότι αν οι ιμπεριαλιστές «επείγονταν» να λύσουν το θέμα, τότε δεν θα περίμεναν 25 χρόνια, κι ότι αυτό ακυρώνει δήθεν τους ισχυρισμούς του ΚΚΕ. Καταρχάς, από την πρώτη ώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις συντάχθηκαν με τον ευρωΝΑΤΟικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια, προσπαθώντας σε κάθε φάση να διασφαλίσουν τα μέγιστα οφέλη για την ελληνική αστική τάξη, εναλλάσσοντας τον εθνικισμό με τον κοσμοπολιτισμό. Αυτό υπηρετούσε η αποδοχή του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, με απόφαση της ΕΕ τον Δεκέμβρη του 1991. Αυτό υπηρετούσε το εμπάργκο του ΠΑΣΟΚ και αργότερα η ενδιάμεση συμφωνία, που άνοιξε τον δρόμο για τις ελληνικές επιχειρήσεις να πρωταγωνιστήσουν στην οικονομία της ΠΓΔΜ. Η διευθέτηση του ζητήματος με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι το «κερασάκι στην τούρτα», απόλυτα σύμφωνη με τον ευρωΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που δεν αμφισβήτησε καμιά προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε η σημερινή. Ας αφήσει λοιπόν τις σοφιστείες η «Αυγή».

... στις γελοιότητες

Οσο για τον ...αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της συμφωνίας, εδώ γελάνε και τα μάρμαρα. Επειδή δεν θέλει να το θυμάται, της θυμίζουμε το άρθρο 2 της συμφωνίας: Η ΠΓΔΜ «θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» (είναι που δεν καίγονται οι ιμπεριαλιστές...) και η Ελλάδα θα υποστηρίξει «την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ» και «την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ». Μάλιστα, ο Αμερικανός πρέσβης έλεγε ανοιχτά τις προάλλες ότι τυχόν απόρριψη της συμφωνίας στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ σημαίνει και μη αποδοχή της στο ΝΑΤΟ, συνδέοντας ευθέως τη «λύση» με την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση». Μήπως και ο Πάιατ μιλάει από ...αντιιμπεριαλιστική σκοπιά; Και επειδή η κυβέρνηση ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη, λέγοντας ότι η στάση του ΚΚΕ «ενισχύει το εθνικολαϊκιστικό μπλοκ στην Ελλάδα», καλά θα κάνει να μην μιλάει για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Γιατί το «εθνικολαϊκιστικό μπλοκ» είναι αυτό που μαζί με την κυβέρνηση φωνάζει ότι θέλει να προστεθεί άλλη μια χώρα στο ΝΑΤΟ, έστω και με άλλο όνομα. Αυτό ξεκαθαριζόταν και από τους διοργανωτές των εθνικιστικών συλλαλητηρίων. Αυτός είναι ο «διεθνισμός» ΝΑΤΟικής κοπής του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συγκλίνουν και οι πατριδοκάπηλοι...

Καμία σχέση

«Με δυο λόγια (...) ο γνωστός σε όλους μας μνημονιακός καταναγκασμός, ο μηχανισμός που επιβάλλει μέτρα για εκταμιεύσεις δανείων, έλαβε τέλος...», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής φιέστας που στήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Ζάππειο. Και για να εξηγήσει τη... χαώδη διαφορά που έχουν ο «μνημονιακός καταναγκασμός» με τη μεταμνημονιακή εποπτεία, είπε κατά λέξη: «Οι αποστολές αυτές θα καταλήγουν ενδεχομένως σε κάποιες αναφορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αναφορές που θα μελετάμε, θα συζητάμε μαζί τους, θα λαμβάνουμε ενδεχομένως υπόψη, αλλά δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις υιοθετούμε κατά γράμμα, στο βαθμό που, επαναλαμβάνω, υλοποιούμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Με δυο λόγια, η εποπτεία έτσι όπως προβλέπεται άλλωστε από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης καμία σχέση δεν έχει με τον μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας που ζήσαμε». Αρα, στο βαθμό που η κυβέρνηση θα πιάνει ...κατά γράμμα τα ματωμένα πλεονάσματα από το γδάρσιμο του λαού για 40 χρόνια, στο βαθμό που, όπως υπέγραψε, όχι μόνο δεν πρόκειται να πάρει πίσω ούτε μισή από τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, αλλά θα τις επεκτείνει και παραπέρα, και στο βαθμό που θα συμμορφώνεται με τη μόνιμη «εποπτεία» των λαϊκών αναγκών που προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΕΕ, οι αντιλαϊκές «συστάσεις» θα γίνονται... εν μέρει δεκτές. Δηλαδή, τέτοια λευτεριά για το λαό...!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Λόρδος Ουίλιαμ Κέλβιν, ο οποίος εφηύρε την κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας που πήρε και το όνομά του.

1908 Γεννιέται ο Χιλιανός σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Αλιέντε διετέλεσε Πρόεδρος της Χιλής το 1970-1973, επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα»), στον οποίο μετείχαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση. Στις 11/9/1973 η ντόπια ολιγαρχία - σε συνεργασία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό - οργάνωσε στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές κ.ά. έπεσαν επίσης θύματα άγριου διωγμού.

1930 Συνέρχεται στη Μόσχα το 16ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (Μπολσεβίκοι), οι εργασίες του οποίου διαρκούν έως τις 13/7. Το Συνέδριο επεξεργάστηκε πρόγραμμα ολομέτωπης επίθεσης του σοσιαλισμού εναντίον των κεφαλαιοκρατικών στοιχείων στην πόλη και το χωριό. Στον πολιτικό απολογισμό της Κεντρικής Επιτροπής εκτέθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από την πραγματοποίηση του 1ου Πεντάχρονου Πλάνου, θέτοντας ως στόχο την εκπλήρωση του Πεντάχρονου σε 4 χρόνια. Στο Συνέδριο επισημάνθηκαν οι αδυναμίες, οι προκλήσεις και τα προβλήματα στην κολεκτιβοποίηση.

1941 Οργανώνεται το πρώτο παρτιζάνικο σώμα στη Βουλγαρία.

1944 Γερμανοί και ταγματασφαλίτες διενεργούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, όπου έχουν συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις. Συνολικά δολοφόνησαν 202 πολίτες (ανάμεσά τους και πολλούς ΕΑΜίτες), πυρπόλησαν τα χωριά Καστρί, Αγιος Πέτρος και Κοσμάς, ενώ συνέλαβαν πάνω από 500 ως ομήρους.

1945 Υπογράφεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

1945 Η ΚΕ του ΕΑΜ, με τηλεγράφημά της προς τους ηγέτες της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καταγγέλλει το τρομοκρατικό όργιο που επικρατεί στην Ελλάδα: 4 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, οι δολοφονημένοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ξεπερνούν τους 500, ενώ οι φυλακισμένοι τους 30.000.

1953 Συλλαμβάνεται ο Λαυρέντι Μπέρια, μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Λ. Μπέρια κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε στις 23/12/1953.

1957 Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής και λογοτέχνης Μάλκολμ Λόουρι.

1973 Χίλιοι περίπου κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων κατεβαίνουν σε διαδήλωση κατά της «Motor Oil», που επιδιώκει να πάρει το μισό απ' το νερό που προοριζόταν για την ύδρευση του χωριού.

1994 Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, επιστρέφει στην Παλαιστίνη, μετά από 27 χρόνια εξορίας.

2008 Πεθαίνει ο καραγκιοζοπαίχτης Βαγγέλης Κορφιάτης («Βάγγος»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ