Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κίνδυνος - θάνατος για τον λαό η εμπλοκή

«Επίδειξη πίστης σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ» λέει η Ζαχάροβα για την παρουσία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, καταγγέλλοντας την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά και τα πολεμοφόδια με τα οποία εξοπλίζει το Κίεβο η ελληνική κυβέρνηση, στηλίτευσε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαιώνοντας τους τεράστιους κινδύνους που δημιουργεί για τον λαό η πολιτική της εμπλοκής.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σημείωσε για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «αυτή είναι μια ακόμη προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού του Κιέβου με όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθημερινά πλήγματα εναντίον ειρηνικών αμάχων στο Ντονμπάς».

Η ίδια υποστήριξε πως τα σχόλια της Ελλάδας είναι «επίδειξη πίστης στους κανόνες που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», σε μια ακόμη απόδειξη για τις εγκληματικές ευθύνες που αναλαμβάνουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που στηρίζουν την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντας τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο αλλά και σε στόχο αντιποίνων, σε αυτή την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα ληστών.

Η Ζαχάροβα χαρακτήρισε επίσης τουλάχιστον «ατυχή» την αναφορά του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μαριούπολη, την οποία παρομοίασε με την πολιορκία του Μεσολογγίου. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε ένα περίεργο σύνολο ιστορικών αναλογιών», είπε η Ζαχάροβα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι ήρωες στην υπεράσπιση του ελληνικού φρουρίου του Μεσολογγίου το 1825 τοποθετήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με τους Ναζί από το Τάγμα Αζόφ», σημείωσε.

Ακόμα, έκανε αναφορά στο μπλοκάρισμα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «η Ρωσία δεν είναι σε θέση να προσφέρει μια εναλλακτική οπτική, καθώς όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποκλειστεί από τον χώρο της ενημέρωσης στην Ελλάδα».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ζαχάροβα υποστήριζαν ότι «δυστυχώς προκαλούν περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις, για την οποία όξυνση η Ελλάδα δεν φέρει κάποια ευθύνη» τάχα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ανά... δεκαήμερο ο ελλιμενισμός ΑμερικανοΝΑΤΟικών

Συνεχίζονται το επόμενο διάστημα οι καταπλεύσεις ΝΑΤΟικών πλοίων στην Αλεξανδρούπολη, ενώ προμηνύεται «καυτό» καλοκαίρι στο ακριτικό λιμάνι, με τους Αμερικανούς να έχουν προγραμματίσει «αρκετά πλοία τα οποία ανά τακτά διαστήματα θα ελλιμενίζονται», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), Κώστας Χατζημιχαήλ.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης 2 Ιούνη αναμένεται να «δέσει» στο λιμάνι το βρετανικό μεταγωγικό «ANVIL POINT», που ξεκίνησε την Δευτέρα από το Σαουθάμπτον. Το μεταγωγικό θα φορτώσει δυνάμεις του βρετανικού στρατού που συμμετείχαν στην άσκηση «Swift Response 2022» στη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες ξεκίνησαν από χτες την αναδίπλωσή τους και θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στην Αλεξανδρούπολη.

Στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από 2.000 στρατιώτες της Παγκόσμιας Δύναμης Απόκρισης του Βρετανικού Στρατού (GlobalResponse Force), ενώ μαζί τους συνεκπαιδεύτηκαν άλλοι 1.000, από 8 χώρες του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση της 16ης Air Assault Brigade Combat Team. Η βρετανική δύναμη αποτελούταν από αερομεταφερόμενο πεζικό και αλεξιπτωτιστές, πυροβολικό, μηχανικό, νοσηλευτικό προσωπικό και ελικόπτερα «Απάτσι» και «Σινούκ».

Τμήμα των δυνάμεων αυτών είχε μεταφερθεί στη Βόρεια Μακεδονία μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια του οδικού άξονα.

Παράλληλα, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη, δημοσιεύματα αναφέρουν πως από τις αρχές Ιούνη μέχρι και τον Σεπτέμβρη αναμένεται πως στην Αλεξανδρούπολη θα αγκυροβολούν ανά 10ήμερο αμερικανοΝΑΤΟικά πλοία, μεταφέροντας περίπου 2.000 στρατιωτικά οχήματα και άλλο πολεμικό εξοπλισμό.

Με αφορμή στο μεταξύ τον ελλιμενισμό «αναψυχής» του αμερικανικού αποβατικού «USS Arlington» στην Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος του ΟΛΑ σημείωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του πως «υπάρχουν προβλεπόμενες συμμετοχές του λιμένα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις των Αμερικανών, από εκεί και πέρα, τέτοιου τύπου έκτακτες επισκέψεις για ξεκούραση και διασκέδαση πληρωμάτων θα υπάρξουν και στο μέλλον».

Να σημειωθεί πως την Τρίτη 24 Μάη, ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πόποβιτς, συναντήθηκε με αφορμή την παραμονή του «Arlington» με τον ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα για θέματα Ασφάλειας, Patrick Beldon.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει στην Ουκρανία και βλήματα πυροβολικού

Βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση στην κυβέρνηση Ζελένσκι, βαθαίνοντας παραπέρα την εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, την ώρα που ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τον πόλεμο που κλιμακώνεται.

Σε ό,τι αφορά τον νέο αυτό οπλισμό, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έπειτα από συνεχείς συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς η κυβέρνηση έχει καταλήξει να στείλει τα όπλα στην Ουκρανία μέσα στο δίμηνο Ιούνη - Ιούλη, αφού πρώτα ολοκληρωθούν μια σειρά ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η καταγραφή για τα πυρομαχικά που λήγουν, προκειμένου να καμφθούν και οι αντιδράσεις για την παραπέρα αποδυνάμωση του οπλοστασίου και της άμυνας της χώρας.

Κόμβος διεκπεραίωσης θα είναι - όπως λέγεται - το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αποδεικνύοντας και εδώ την αξία της για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ειδικά σε μια περίοδο που διεκπεραιώνονται από εκεί κι άλλα φορτία του θανάτου για τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Η απόφαση για τα βλήματα άλλωστε κουμπώνει ακριβώς πάνω σε προηγούμενη απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό με 18 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 155 χιλιοστών, συμπληρώνοντας βασικά τα ελληνικά πυρομαχικά σ' αυτό το εξοπλιστικό πακέτο.

Ολα αυτά ενώ οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει κι άλλα, «τα πάντα και επίμονα» όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες με γνώση και του τι συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, εστιάζοντας στα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα που έχουν οι ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις και στα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι Ουκρανοί (π.χ. τα αντιαεροπορικά TorM1 ή τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bmp1), εξ ου και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν άμεσα στις μάχες με τους Ρώσους, και ενώ σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ειδικά στο νότιο μέτωπο «η κατάσταση πλέον επείγει για τον Ζελένσκι».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη και επ' αυτού, αρκεί οι Αμερικανοί να της το αντικαταστήσουν προηγουμένως με άλλο αντίστοιχο υλικό, κάτι που στην παρούσα φάση οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις φέρονται να απορρίπτουν.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει έτοιμο και Τμήμα Αντιαρματικών (θα αποτελείται από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης), το οποίο θα ενταχθεί στον υπό διαμόρφωση νέο Σχηματισμό Μάχης («Βattlegroup») που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Ο Ουκρανός υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια που έχει προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση, και ο Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία».

Ο Κουλέμπα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα φορτία ουκρανικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων που «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας» όπως είπε, προκαλώντας επιπλέον ανησυχία για το τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες, την ώρα που ήδη η Βρετανία διαρρέει σενάρια για αμερικανοΝΑΤΟική αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα, με το πρόσχημα του «ξεμπλοκαρίσματος» των αποστολών σιτηρών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του Jan-Olof Lind, στον οποίο επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «θα υποστηρίξει πλήρως» το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, καθώς η στοίχιση στα ευρωατλαντικά σχέδια ακουμπά και στα εξοπλιστικά προγράμματα, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει από καλύτερες θέσεις ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην περιοχή, χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ για θέματα μαχητικών αεροσκαφών F-35, Ρίτσαρντ Κάρβερ και Τζέσικα Ντάνιο. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο ακόλουθος Αμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, πλοίαρχος Μάικλ Μπίρι, και ο επικεφαλής του Office of Defense Cooperation (ODC), ταγματάρχης Κέλι ΜακΝτόναλντ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διαδικασίες προμήθειας των μαχητικών F-35, το δυνητικό χρονοδιάγραμμα παραγωγής, παραδόσεων και εκπαίδευσης του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και το πλαίσιο υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησής τους («βλέπουν» ως βάση τους τη Λάρισα).

Συζητήθηκαν επίσης οι «προοπτικές ενίσχυσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας» της Ελλάδας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με άλλα κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35, τόσο διμερώς όσο και σε «διασυμμαχικό» πλαίσιο.

Μπροστάρης για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Στα Σκόπια βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, συνεχίζοντας την ...τουρνέ του στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό η κυβέρνηση πρωτοστατεί για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμης της περιοχής.

Οπως διέχεε ο ίδιος ο υπουργός, στη συνάντηση με τον ομόλογό του Μπ. Οσμάνι μπήκαν στην ατζέντα οι διμερείς σχέσεις (οικονομία, εμπόριο και Ενέργεια), η εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, η ευρωενωσιακή «προοπτική» της γείτονα, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συνάντηση με την ίδια ατζέντα είχε και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντ. Κοβασέφσκι, ενώ αργότερα παρέστη σε δείπνο εργασίας μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπόγιαν Μάριτσικ.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάζεται πυρετωδώς για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Και πιστεύει ότι μοναδικός δρόμος για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι η σαφής και πλήρης υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας και εξέφρασε στους συνομιλητές του την ελπίδα «να είμαστε πυλώνες της ενεργειακής σας ασφάλειας, μέσω του διασυνδετήριου αγωγού και του τερματικού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη». Τόνισε δε ότι η ελληνική πλευρά «προσβλέπει» στη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον Τακτικό Σχηματισμό Μάχης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, HELBROC.

Νωρίτερα χτες ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε πρόγευμα εργασίας με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρωθυπουργοί Κροατίας, Μαυροβουνίου και Κοσόβου και οι Πρόεδροι της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, επισημάνθηκε «η σημασία της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μεγάλη παγκόσμια αναταραχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε τη σημασία «του σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού των Βαλκανίων, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο χάρη στην ανάπτυξη κομβικών υποδομών για την υποδοχή και προώθηση ενεργειακών φορτίων».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Υπεράνω όλων η ΝΑΤΟική συνοχή και τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ

Eurokinissi

«

Ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα στο ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας. Αλλά δεν ήμασταν ποτέ εμείς εκείνοι που προκαλούσαν εντάσεις», επανέλαβε χτες από το Φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός, με φόντο την κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης. Ενώ αναφερόμενος στην τοποθέτηση Ερντογάν ότι δεν θέλει επαφές με τον ίδιο, έσπευσε να του θυμίσει ότι «είμαστε γείτονες. Πρέπει πάντοτε να μιλάμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας», στέλνοντας και το σχετικό σήμα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που ζητούν με κάθε ευκαιρία «διάλογο» για «επίλυση των διμερών διαφορών», όπως βαφτίζουν τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ρίχνοντας νερό στο μύλο της τουρκικής προκλητικότητας.

Ταυτόχρονα, στον ρόλο του καλού μαθητή εντός ΝΑΤΟ έσπευσε να υπογραμμίσει ξανά τη στήριξη της κυβέρνησης στην υποψηφιότητα Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας «λάθος αν η Τουρκία συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις για να αποκομίσει κάποιου είδους όφελος για το δικό της εθνικό συμφέρον».

Στο μεταξύ, τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης για την ανάδειξη της χώρας σε «κόμβο» για τον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο των επαφών του Κυρ. Μητσοτάκη στο Νταβός.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Isaac Herzog, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, «με έμφαση στα ενεργειακά ζητήματα και τη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπου «εξέτασαν τη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο περιφερειακών σχημάτων», την ώρα που αναθερμαίνονται και οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας.

Για τη «γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης» μίλησε ο πρωθυπουργός και στη συνάντησή του χτες με ηγέτες χωρών των Βαλκανίων, όσο και σε άλλες παρεμβάσεις του στο Νταβός, ενώ χτες σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Borge Brende, κάλεσε «να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες όσο το δυνατόν γρηγορότερα», εστιάζοντας στις ΑΠΕ, ενώ «βραχυπρόθεσμα, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές προμήθειας υδρογονανθράκων. Και η Ελλάδα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι είμαστε βασικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Kαι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως είπε διεκδικώντας και εδώ τον ρόλο προτιμητέου εταίρου για τα σχέδια των ΕυρωΝΑΤΟικών.

Αναφερόμενος, άλλωστε, στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, είπε ότι υφίσταται μια «πολύ ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση» «η οποία δεν επικεντρώνεται μόνο στον αμυντικό τομέα. Επεκτείνεται και στην Ενέργεια», αναφέροντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που όπως τόνισε «αποκτά μια πολύ ισχυρή στρατηγική σημασία για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων».

Στο πλαίσιο των τέτοιων σχεδιασμών και ανταγωνισμών του κεφαλαίου για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, στάθηκε στον ρόλο της ΕΕ ζητώντας στον τομέα της Αμυνας «να κάνουμε περισσότερα», αναπτύσσοντας την «ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», καθώς «θα υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστεί η Ευρώπη να δράσει μόνη της χωρίς πιθανώς τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ (...) Θα έχουμε δικά μας συμφέροντα ως Ευρωπαϊκή Ενωση. Και πιστεύω ότι η Ενέργεια, φυσικά, θα είναι το κρίσιμο "πεδίο μάχης" βραχυπρόθεσμα», το οποίο, όπως άφησε να εννοηθεί, θα έχει συγκρούσεις και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα. Εξ ου και σημείωσε ότι «για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα για μεγάλες χώρες παραγωγής, το να έχουν πρόσβαση σε πολύ φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο έκανε τη διαφορά όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά τους. Και αυτό που επίσης γνωρίζουμε τώρα είναι ότι δεν πληρώναμε όλοι την ίδια τιμή για την ίδια ποσότητα αερίου. Τουλάχιστον αν πληρώναμε όλοι την ίδια τιμή, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι όλοι είχαμε το ίδιο όφελος. Αυτή όμως δεν ισχύει. Γι' αυτό είναι πραγματικά σημαντικό οι αποφάσεις αυτές να λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε «καρφώνοντας» επί της ουσίας τη Γερμανία.

  • Στο μεταξύ, σε 41 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία με μαχητικά, κατασκοπευτικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ υπό το βλέμμα των ΗΠΑ

Τα παζάρια που «τρέχουν» σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με τις ευλογίες των ΗΠΑ, προς αναζήτηση διευθετήσεων και συμμαχιών που θα εμποδίσουν τη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας, επιβεβαίωσε και η χτεσινή συνάντηση που είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ με τον ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ, η πρώτη του είδους της μετά από πολλά χρόνια, με τους δύο υπουργούς να ξεκαθαρίζουν ότι η Ενέργεια αποτελεί πεδίο ισχυρού ενδιαφέροντος για κοινή δράση.

Ο Λαπίντ υπογράμμισε μάλιστα ότι «στόχος είναι να σχηματιστεί και να διευρυνθεί η οικονομική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας (...) για να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών μας περιφερειακά και διεθνώς». Πρόσθεσε δε ότι Τουρκία και Ισραήλ «είναι δύο δυνάμεις στην περιφέρεια» αλλά και ότι «δεν υποκρινόμαστε πως η σχέση μας δεν είχε τα "πάνω" της και τα "κάτω" της. Θυμόμαστε όμως ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ, το 1949. Και πάντα γνωρίζαμε πώς να επιστρέφουμε στον διάλογο και στη συνεργασία μαζί της».

Από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η εργασία σε μια θετική ατζέντα μπορεί να μας βοηθήσει να χειριστούμε τις διαφωνίες μας πιο εποικοδομητικά» και ότι θα είναι «ωφέλιμο να συνεχιστεί ο βιώσιμος διάλογος με το Ισραήλ, παρά τις διαφορές (...) Θα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό στις ευαισθησίες του άλλου. Αυτό θα είναι επωφελές όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή μας».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει συμφωνία για την αποκατάσταση τεχνικών συναντήσεων μεταξύ υπουργείων και αρμόδιων δημόσιων φορέων, και ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθούν μια σειρά μηχανισμοί για την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων.

Ενδεικτική στο μεταξύ ήταν η συζήτηση που οργάνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας στην Ουάσιγκτον. Σε αυτήν παρενέβη και η διευθύντρια του Κέντρου Ευρασιατικών, Ρωσικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν, Μπρέντα Σάφερ, αναφέροντας ότι «η ενεργειακή κρίση που αναδύθηκε στην Ευρώπη με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία υπογράμμισε τη σημασία της Τουρκίας και τις εναλλακτικές του νότιου διαδρόμου» και υποστηρίζοντας ότι ο πιο κατάλληλος τρόπος για την εξαγωγή των ισραηλινών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους αντέδρασε στις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ, κατηγορώντας τη Λευκωσία για «μονομερείς ενέργειες» και επαναφέροντας προτάσεις για διμερή συνεργασία στο θέμα του αερίου πριν λυθεί το Κυπριακό οριστικά, αλλά και για διοργάνωση Διάσκεψης για τη Μεσόγειο.

ΣΥΡΙΖΑ
Αναμένει ... δεσμεύσεις από ΗΠΑ - ΕΕ που ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα

Εν αναμονή της ...«αντίδρασης των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για ακόμη μια φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα» τελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας την τουρκική προκλητικότητα να κλιμακώνεται και ρίχνοντας νερό στο μύλο του εφησυχασμού του λαού και των αυταπατών ότι τάχα μπορεί να υπάρξουν από «συμμάχους και εταίρους» «συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι επιχειρεί να παρουσιάσει τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τις συμμαχίες της αστικής τάξης ως εν δυνάμει «εγγυητές» της ασφάλειας, της σταθερότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αυτά την ώρα που ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ εκπέμπουν σε όλους τους τόνους σήμα «διευθετήσεων» στα Ελληνοτουρκικά για να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή και να τρέξουν τα σχέδια «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της Τουρκίας. Κι αυτό πάντα στα πλαίσια της ακόμα βαθύτερης εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κριτικάρει την κυβέρνηση ότι δεν απέσπασε περισσότερα «ανταλλάγματα» στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ανάμεσα στα οποία και... αμερικανικές βάσεις στα νησιά ως δήθεν ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα.

Την κριτική αυτή για «το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ (που) δεν ήταν τόσο θριαμβευτικό στα αποτελέσματά του, όσο θέλησε να το εμφανίσει η κυβέρνηση», επαναλάμβανε χτες και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ζητώντας παράλληλα και «μια συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας», αφού όπως είπε «δεν έχουμε την πολυτέλεια στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της τουρκικής επιθετικότητας να έχουμε κομματικές κοκορομαχίες. Θα έπρεπε να υπάρχει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που να συνεδριάζει μόνιμα, εμπιστευτικά, αποτελούμενο από τους αξιότερους, για να χαράζει εθνική στρατηγική».

ΛΑΡΙΣΑ
Την Κυριακή η πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή 29 Μάη θα διαδηλώσουν η Επιτροπή Ειρήνης και μαζικοί φορείς της Λάρισας ενάντια στην μετατροπή της πόλης σε αμερικανοΝΑΤΟικό, ιμπεριαλιστικό - πολεμικό προγεφύρωμα. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Οπως σημειώνει η Επιτροπή Ειρήνης στο κάλεσμά της, «δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων μέσα στο αεροδρόμιο. Οι Ελληνες φαντάροι, οι Ελληνες σμηνίτες, αξιωματικοί, δεν έχουν καμία δουλειά να υπηρετούν ξένα συμφέροντα, τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, τα συμφέροντα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών που έχουν αιματοκυλήσει όλο τον κόσμο».

Οπως είναι γνωστό, οι Αμερικανοί ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας σειράς υποδομών μέσα στην 110 Πτέρυγα Μάχης, με σκοπό να στήσουν εκεί μέσα άλλη μια βάση, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «MQ-9 Reaper», που με ακτίνα δράσης τα 1.850 χιλιόμετρα είναι τα «μάτια» των Αμερικανών σε Μεσόγειο, Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή, ως συνέπεια και των «επικαιροποιήσεων» της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις.

  • Στο μεταξύ μικρούς και μεγάλους ενθουσίασε η παράσταση Καραγκιόζη, από το Θέατρο Σκιών του Μάκη Χάρμπα, που διοργανώθηκε την Τρίτη από την Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας, στην πλατεία Γιολδάση. Ο κύκλος των δραστηριοτήτων της Επιτροπής Ειρήνης θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση - συζήτηση που συνδιοργανώνει με τον Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας (ΟΓΕ), σήμερα στο καφέ «ΡΟΠΤΡΟΝ», στις 7 μ.μ.
ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό διήμερο

Αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό διήμερο στις 28 και 29 Μάη διοργανώνει η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης.

Οι εκδηλώσεις του διημέρου περιλαμβάνουν:

Το Σάββατο 28/5, πορεία Ειρήνης που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα από το στρατόπεδο - φυλακή των προσφύγων στου Ζερβού και θα τερματίσει στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου θα γίνει αντιπολεμική συγκέντρωση. Θα συμμετάσχουν και Τούρκοι συναγωνιστές της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης.

Την Κυριακή 29/5, αγώνα δρόμου Ειρήνης στο Καρλόβασι, αφιερωμένο στη μνήμη του αγωνιστή και δραστήριου μέλους του κινήματος Ειρήνης, Δημήτρη Μαυρατζώτη, που συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από τον θάνατό του. Η εκκίνηση θα γίνει από την κεντρική πλ. Καρλοβάσου (πλ. Βαλασκατζή) στις 9 το πρωί και ο τερματισμός στο ίδιο σημείο.

ΕΕΔΥΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ποδοσφαιρικός αγώνας ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή

Εναν διαφορετικό ποδοσφαιρικό αγώνα οργανώνουν το Σάββατο 28 Μάη στις 7 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Γήπεδο Αργυρούπολης, ποδοσφαιριστές από τα νότια προάστια της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης Αγίου Δημητρίου, Δάφνης - Υμηττού, Ηλιούπολης και Νέας Σμύρνης, δίνοντας τη δική τους απάντηση στην όλο και πιο επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Οι αξιωματικοί δικαιούνται να μη στέλνονται στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας

Γίνεται σε όλους ολοένα και πιο αντιληπτό ότι ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται εδώ και τρεις μήνες στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, η όξυνση των ανταγωνισμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία, οι εξελίξεις με τη διεύρυνση και ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και Φιλανδίας, τα γεγονότα στο πεδίο του πολέμου, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός και συσσωρευμένης καύσιμης ύλης όλο το προηγούμενο διάστημα, αυξάνουν παραπέρα τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου.

Τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου, αποτελέσματα των καπιταλιστικών ανταγωνισμών, όπως η σύγχρονη ιστορική πείρα μάς έχει δείξει και διδάξει, θα κληθούν για μία ακόμα φορά να τα πληρώσουν με τη ζωή τους οι λαοί, που είναι ήδη τα μόνα θύματα και του συγκεκριμένου πολέμου.

Με αισιοδοξία βλέπουμε ότι καθημερινά ο λαός μας αντιλαμβάνεται το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του και δεν ξεγελιέται από τα φαιδρά επιχειρήματα της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, που θέλουν να τον στοιχίσουν πίσω από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων, των δολοφόνων των λαών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Δυναμώνει τον αγώνα και την πάλη του ενάντια σε κάθε ληστή της ζωής του. Καταδικάζει από την πρώτη στιγμή την πρόθυμη κυβερνητική εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της στα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, που προκλητικά, κυνικά και χωρίς καμία ντροπή ονομάζονται «διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις» που πρέπει να τηρηθούν.


Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερη αισιοδοξία παρατηρούμε να πληθαίνουν καθημερινά και να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στο πλαίσιο άσκησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους, φωνές διαμαρτυρίας και καταγγελίες στρατευμένων που καταδικάζουν κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας και στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, και που βάσιμα και νόμιμα αποκλείουν την κάθε συμμετοχή στρατευμένων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας στον πόλεμο και στα σχέδια αυτά.

Με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας μας, όπως και το Σύνταγμα ως υπέρτατος νόμος τα ορίζει, γνωρίζει ο λαός μας τι εξυπηρετούν οι υπέρογκοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, ποιον εξυπηρετούν και ποια είναι τα αποτελέσματα των δεκάδων μέχρι σήμερα ιμπεριαλιστικών αποστολών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Γίνεται φανερό και αυταπόδεικτο ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, έχουν κάθε νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα να δηλώσουν και να εκφράσουν ελεύθερα και χωρίς κανένα κίνδυνο για την καριέρα τους τη βούληση και τη θέλησή τους για τη μη ατομική τους συμμετοχή και τη συμμετοχή των συναδέλφων τους, στο να μη στέλνονται εκτός των συνόρων της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, ενάντια στην ειρήνη, στη ζωή των ίδιων, των οικογενειών τους και των λαών.

Η άσκηση και προβολή του συγκεκριμένου δικαιώματος, ανεξάρτητα από τις περισσότερο ή λιγότερο συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές εμπειρίες και αντιλήψεις που έχει ο καθένας και είναι σεβαστές, εκφράζει το μόνο αληθινό και πραγματικό πατριωτικό καθήκον κάθε στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων, το να προσφέρει κατά τον χρόνο της αποστολής και σταδιοδρομίας του, σύμφωνα και με τον όρκο που έδωσε και το Σύνταγμα, τις υπηρεσίες του, που αποσκοπούν αποκλειστικά στην άμυνα της πατρίδας μας και και στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας (άρθρο 4 παράγραφος 6 του Συντάγματος).

Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, που αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, η προστασία της ζωής, της υγείας, ο αγώνας για την εμπέδωση της ειρήνης και της ανάπτυξης φιλικών αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ των λαών και των κρατών, είναι επιπρόσθετα δικαιώματα και αξίες και συνταγματικά προστατευόμενα, τα οποία καθορίζουν και προστατεύουν την άσκηση του δικαιώματος για τη μη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές δολοφονικές πολεμικές αποστολές εκτός των συνόρων της χώρας.

Η άσκηση αυτού του δικαιώματος δεν μπορεί να τεθεί υπό περιορισμό με την επίκληση ντροπιαστικών, προσβλητικών και κυνικών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τον λαό μας επιχειρημάτων, όπως ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στο αιματοκύλισμα είναι δήθεν «ευκαιρία για τη χώρα», ή ότι η συμμετοχή στα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι δήθεν «διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις» που πρέπει να τηρηθούν.

Δεν συντρέχει υποχρέωση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για τη συμμετοχή τους σε εμπόλεμες αποστολές εκτός των συνόρων της χώρας.

Το αστικό κράτος και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, προκειμένου να αποδυναμώσουν και να αλλοιώσουν το παραπάνω δικαίωμα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, δικαίωμα που και στο παρελθόν έχει εκφραστεί και του οποίου η άσκηση είναι σήμερα στον εξελισσόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας πιο επιτακτική, προβάλλουν τα δικά τους όπλα και μηχανισμούς.

Με την προβολή και χορήγηση οικονομικών και άλλων κινήτρων το αστικό κράτος προσπαθεί να εξαγοράσει τις συνειδήσεις των στελεχών, να κάμψει κάθε δικαίωμά τους για μη συμμετοχή στον διεξαγόμενο πόλεμο.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και όλοι οι υπηρετούντες σε αυτές γνωρίζουν καλά ότι κανένα αντάλλαγμα δεν μπορεί να ξεπλύνει το αίμα από την κάθε άδικη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Είναι βέβαιο ότι οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και όλοι οι υπηρετούντες σε αυτές, με θάρρος και πίστη στο δίκαιο και στην πατριωτική τους αποστολή, ενισχύοντας τον αγώνα και την αντίθεσή τους στον διεξαγόμενο σήμερα ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας και στην κάθε είδους εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, με τη στάση τους θα εμποδίσουν ώστε κανένας φαντάρος, κανένας αξιωματικός και υπαξιωματικός να μη χύσει το αίμα του για τον πόλεμο αυτό και τα συμφέροντα των αντιμαχομένων ληστών και της αστικής τάξης, στρεφόμενος ενάντια σε άλλους λαούς.

Στον αγώνα αυτό αρωγός, όπως πάντα, θα είναι η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων.


Αγγελος ΒΡΕΤΤΟΣ
Δικηγόρος, υπεύθυνος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την Ενωση Στρατιωτικών Δράμας

Αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Σάκη Βαρδαλή και Γιώργο Πυργελή, μέλη του Γραφείου Περιοχής, και την Μαρία Μάλλη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Δράμας, πραγματοποίησε συνάντηση με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, μετά από πρόσκληση της Κομματικής Οργάνωσης, στη Δράμα τη Δευτέρα 23 Μάη.

Από πλευράς της Ενωσης συμμετείχαν στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΔΣ, ΕΠΟΠ επιλοχίας (ΔΒ-ΕΥ) Θόδωρος Ούσιος, και το μέλος του ΔΣ, ΕΠΟΠ επιλοχίας (ΕΜ) Γιάννης Παπαδόπουλος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην ΠΕ Δράμας, όπως η στέγαση της ΕΣΠΕΕ Δράμας, αλλά και θέματα που απασχολούν σε γενικό επίπεδο τους στρατιωτικούς, με βάση τις προτάσεις της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του Κόμματος επεσήμανε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εντός και εκτός υπηρεσίας και διεκδικώντας τη λύση τους, μέσα από παρεμβάσεις αλλά και μέσω του Κοινοβουλίου, με Ερωτήσεις και για τα γενικότερα προβλήματα και τα ιδιαίτερα που απασχολούν τους στρατιωτικούς της ΠΕ Δράμας.

Τα στελέχη του Κόμματος ανέδειξαν τις θέσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, τους κινδύνους για τον λαό μας, τους νέους στρατευμένους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ευχαρίστησε για την ενημέρωση και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματα της Ενωσης μέσα και έξω από τη Βουλή.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευρύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας και φόβοι για αστάθεια

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας μετά τη νέα απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να τερματίσει την εξαίρεση που επέτρεπε στη Ρωσία να πληρώνει το εξωτερικό χρέος που έχουν Αμερικανοί επενδυτές με κεφάλαια που διατηρούνται στη Μόσχα, προκειμένου να δημιουργήσει μία «τεχνητή χρεοκοπία».

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε ήδη από την περασμένη βδομάδα προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζοντας πως η εξαίρεση ήταν «χρονικά περιορισμένη» και δόθηκε μόνο για να επιτραπεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσαρμοστούν.

Ετσι από χτες, 25 Μάη, οι αμερικανικές τράπεζες και τα φυσικά πρόσωπα απαγορεύεται να κάνουν δεκτές πληρωμές ομολόγων από την κυβέρνηση της Ρωσίας, καθώς σταματά η ειδική άδεια. Ως εκ τούτου η Ρωσία αναμένεται να προχωρήσει στην πληρωμή εξωτερικού χρέους σε ρούβλια, σηματοδοτώντας μία «τεχνητή χρεοκοπία».

Από την πλευρά της η ρωσική κυβέρνηση μέσω του εκπρόσωπος της προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως παρακολουθεί προσεκτικά την ενίσχυση του ρουβλιού, καθώς η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος απέναντι στο δολάριο έφθασε στις αρχές της βδομάδας στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και τέσσερα χρόνια. «Η κυβέρνηση αποδίδει μια ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό», είπε με νόημα ο Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Αυτή η διαδικασία συνεχούς ενίσχυσης είναι αδιαμφισβήτητα ένα θέμα που απαιτεί μια ιδιαίτερη προσοχή... Το θέμα αυτό συζητείται σε όλες τις συναντήσεις για οικονομικά θέματα. Η μακροοικονομική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη».

Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος που ήταν γύρω στα 80 ρούβλια για ένα δολάριο και 90 ρούβλια για ένα ευρώ πριν από τις 24 Φλεβάρη, όταν εισέβαλαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, στην αρχή σημείωσε μεγάλη πτώση, προτού ανακάμψει από τις 9 Μάρτη.

Χτες Τρίτη, ένα δολάριο ανταλλασσόταν με περίπου 56 ρούβλια, ένα επίπεδο που είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Φλεβάρη 2018, και το ευρώ με 57,6 ρούβλια, ένα ρεκόρ από το 2015.

Προειδοποιήσεις για πείνα στη Λατινική Αμερική

Το ίδιο διάστημα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ δεν σταματά να χτυπά «καμπανάκι» για μία επικείμενη επισιτιστική κρίση που βλέπει να επιταχύνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και να χτυπά τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. «Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να περιπέσουν στη φτώχεια και στη διατροφική ανασφάλεια εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί», προειδοποίησε η Λόλα Κάστρο, διευθύντρια του τμήματος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια, με έδρα τον Παναμά.

Τουλάχιστον 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπιζαν ήδη διατροφική ανασφάλεια και ο αριθμός τους μπορεί «στη χειρότερη περίπτωση» να φθάσει τα 13,3 εκατομμύρια, αν η σύρραξη συνεχιστεί, διευκρινίζει δελτίο Τύπου της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

Σχέδιο για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Στην Ευρώπη πάντως η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξακολουθεί να προετοιμάζει το έδαφος για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τον ερχόμενο Ιούλη. Χτες, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκαν πρόθυμοι να στηρίξουν το σχέδιο αύξησης επιτοκίων που παρουσίασε τη Δευτέρα η Λαγκάρντ, κατά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, που είναι σήμερα αρνητικό (-0,5%), θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνεται από τον Ιούλη και θα μπορούσε να γίνει μηδενικό ή ελαφρά θετικό έως το τέλος Σεπτέμβρη. Η ίδια έχει προτείνει να αυξηθεί στη συνέχεια προς το «ουδέτερο» επίπεδό του, το οποίο εκτιμάται μεταξύ του 1% και του 2%. Το σχέδιο αυτό έχουν στηρίξει ανοικτά ήδη οι κεντρικοί τραπεζίτες Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ και Φινλανδίας, Ολι Ρεν.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες επιφυλάξεις. Χτες, ο Φάμπιο Πανέτα που είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε μιλώντας στην Φρανκφούρτη ότι όσο η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει συνεχή σημάδια αστάθειας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν θα πρέπει να επιδιώξει να αυξήσει υπερβολικά» τα επιτόκιά της.

Θα μείνουμε από... μπαταρίες

Μέσα σε αυτό το κλίμα, χτες, ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Stellantis», Κάρλος Ταβάρες, προέβλεψε πως θα υπάρξουν ελλείψεις σε ηλεκτρικές μπαταρίες αυτοκινήτων και σε πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων τα επόμενα χρόνια. «Θα δείτε ότι ο δρόμος προς την ηλεκτροκίνηση, ο οποίος είναι πολύ φιλόδοξος, σε έναν χρονικό ορίζοντα θα παρουσιάσει πρόβλημα από την πλευρά της προσφοράς», τόνισε ο Ταβάρες.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας που παρατηρούνται από πέρσι σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όπως οι ημιαγωγοί και σε πρώτες ύλες όπως οι σπάνιες γαίες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή ηλεκτρικών (και όχι μόνο) αυτοκινήτων.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Γεωπολιτικές κινήσεις με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» στην Ουκρανία

Πολωνία και Ουκρανία υπέγραψαν σειρά συμφωνιών κατά την επίσκεψη του Πολωνού προέδρου στο Κίεβο

Copyright 2022 The Associated

Πολωνία και Ουκρανία υπέγραψαν σειρά συμφωνιών κατά την επίσκεψη του Πολωνού προέδρου στο Κίεβο
Το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέρα από την όξυνση της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας, λειτουργεί ως καταλύτης και για άλλους σχεδιασμούς, από αστικές τάξεις που επιδιώκουν να επωφεληθούν και να μεγαλώσουν την επιρροή τους και τη θέση τους στην περιοχή, αναδεικνύεται από μια σειρά συμφωνίες που υπέγραψε η Πολωνία με την Ουκρανία.

Τις προηγούμενες μέρες ο Πολωνός Πρόεδρος, Α. Ντούντα, επισκέφτηκε την Ουκρανία όπου μίλησε στο κοινοβούλιο, μαζί με τον Β. Ζελένσκι. Οπως ανακοίνωσαν οι δυο ηγέτες, Ουκρανία και Πολωνία θα συνάψουν σύντομα διμερείς συμφωνίες, οι οποίες έρχονται να «κουμπώσουν» με σχέδια «ολοκλήρωσης» και «ενσωμάτωσης» των δυο κρατών, ιδιαίτερα με ένα μελλοντικό «δυτικό τμήμα» της Ουκρανίας.

Η Πολωνία έχει τέτοιες βλέψεις εδώ και δεκαετίες, ενώ παράλληλα διεκδικεί πιο αναβαθμισμένο ρόλο ως ισχυρή δύναμη μέσα στην ΕΕ. Καθόλου τυχαία, η Πολωνία είναι και από τις δυτικές δυνάμεις που πρωτοστατούν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιδιώκοντας γεωπολιτικά οφέλη και με συγκεκριμένα ανταλλάγματα από το Κίεβο.

Ουκρανία και Πολωνία θα συνάψουν σύντομα διμερή συμφωνία για κοινούς συνοριακούς και τελωνειακούς ελέγχους, και αργότερα μια συμφωνία «για ένα ενιαίο σύνορο υπό όρους - όταν η Ουκρανία γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Β. Ζελένσκι, ευχαριστώντας την Πολωνία που πρωτοστατεί για «ουκρανικά συμφέροντα στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Υπογράφηκε μια ακόμη συμφωνία που προβλέπει πως οι Ουκρανοί και οι Πολωνοί μετανάστες θα έχουν «σχεδόν τα ίδια δικαιώματα» με τους ντόπιους πολίτες, όπως νόμιμη διαμονή, απασχόληση, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη και Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο Πολωνός Πρόεδρος στάθηκε και στην ανάγκη να υπογραφεί μια νέα συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας, που θα καλύπτει «όσα έχουμε οικοδομήσει στις σχέσεις μας τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες», μετά τη ρωσική εισβολή.

Οπως είπε, η ρωσική επιθετικότητα έδειξε ότι το δίκτυο οδικών, σιδηροδρομικών και υποδομών συνδέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας δεν επαρκεί, αυτό πρέπει να αλλάξει, ώστε τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα «να μη διχάζουν, αλλά να ενώνουν». Ενδεικτικά πολωνικά, ουκρανικά και άλλα κεφάλαια ανυπομονούν να «ριχτούν» σε επενδύσεις σε υποδομές, όπως η ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Κιέβου - Βαρσοβίας κ.ά.

Η τρέχουσα κατάσταση «έκανε την Ουκρανία και την Πολωνία να ξεχάσουν τις διαφωνίες για το κοινό τους παρελθόν», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος σε εδαφικές διαφορές.

Η Βαρσοβία προετοιμάζει σχέδια για μια «συγκαλυμμένη αποστολή» στο έδαφος του γειτονικού κράτους, σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. Η Ρωσία έχει καταγγείλει και παλιότερα πως η Πολωνία εποφθαλμιά τη Λβιβ και άλλες ουκρανικές περιοχές που διεκδικεί από παλιά.

Οσο για το ειδικό καθεστώς των Πολωνών πολιτών στην Ουκρανία, το Κίεβο επισημοποιεί de facto την εξαγορά της χώρας, σχολίασε περαιτέρω η Ζαχάροβα.

Η Μόσχα μοιράζει ρωσικά διαβατήρια στις περιοχές που έχει καταλάβει

Από την πλευρά της η Μόσχα θα επιτρέψει αντίστοιχα στους κατοίκους των περιφερειών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, να ζητήσουν ρωσικό διαβατήριο μέσω «μιας απλουστευμένης διαδικασίας», σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε χτες.

Οι νέες αρχές των δύο περιφερειών, που έχουν διοριστεί από το Κρεμλίνο, έχουν πλέον εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στη Ρωσία.

Αντίστοιχα το 2019 η Μόσχα είχε προσφέρει με συνοπτικές διαδικασίες τη ρωσική υπηκοότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του Ντονμπάς.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα, με μοχλό και τα παζάρια γύρω από την επισιτιστική κρίση

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά, αφού οι δυνάμεις της αφαίρεσαν πλήρως τις νάρκες

Copyright 2022 The Associated

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά, αφού οι δυνάμεις της αφαίρεσαν πλήρως τις νάρκες
Σε νέα φάση όξυνσης εισέρχεται με πολλούς τρόπους η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο προσκήνιο αυτής της όξυνσης έρχεται η αντιπαράθεση γύρω από τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, όπως και το παζάρι γύρω από την επισιτιστική κρίση που απειλεί τον κόσμο.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει στόλο στα ανοιχτά της Οδησσού και σε άλλα λιμάνια, ενώ τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν ναρκοθετήσει τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μόσχα δήλωσε έτοιμη να ανοίξει «ανθρωπιστικό διάδρομο» για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, ανέφερε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Α. Ρουντένκο, υπό την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα αποναρκοθετήσει τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα η Μόσχα αξιοποιεί το ζήτημα για να ζητήσει ως αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων σε βάρος της. «Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος περνάει από μια συλλογική προσέγγιση, που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και στις οικονομικές συναλλαγές», υπογράμμισε ο Ρουντένκο.

Απαντώντας δε στα σχετικά σενάρια που μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι τυχόν αποστολή πολεμικών πλοίων της Δύσης στη Μαύρη Θάλασσα, για τη συνοδεία εμπορικών πλοίων που είναι φορτωμένα με σιτηρά και άλλα τρόφιμα, «μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή».

Υπενθύμισε πάντως ότι η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως δεν σκοπεύει να στείλει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ η Ρωσία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον ΟΗΕ σχετικά με το πώς ο Οργανισμός μπορεί να βοηθήσει στην απεμπλοκή των προμηθειών σιτηρών στα ουκρανικά λιμάνια, ένα θέμα που συζητήθηκε λεπτομερώς κατά την επίσκεψη του γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Σύμφωνα πάντως με τον Ρουντένκο, η Μόσχα «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνολικών συνομιλιών για το άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ, το θέμα της αποναρκοθέτησης στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να δημιουργηθούν ασφαλείς δίοδοι για τα πλοία, συζητήθηκε από τον Γκουτέρες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την επιστροφή ουκρανικών σιτηρών και ρωσικών λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.

Η Κίνα εμφανίστηκε έτοιμη να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις για το θέμα, με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι να προτάσσει την ανάγκη δημιουργίας ενός «πράσινου διαδρόμου» για τις εξαγωγές σιτηρών. «Στην παρούσα κατάσταση, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βοηθήσει για μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, να συμβάλει στη δημιουργία ενός "πράσινου διαδρόμου" για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία», είπε σε χτεσινή βιντεοδιάσκεψη που είχε με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Στο μεταξύ ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός προειδοποίησε για ελεύθερες πλωτές νάρκες που παρασύρονται στη Μαύρη Θάλασσα και φτάνουν ακόμα και στις ακτές της Ρουμανίας και της Τουρκίας, δημιουργώντας σοβαρή απειλή για τα πλοία και τα πληρώματα. Αντίστοιχες ανακοινώσεις είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα και η Αγκυρα. Η Ρωσία τόνισε πως και η Ουκρανία έχει ναρκοθετήσει τα δικά της λιμάνια, ενώ οι επιχειρήσεις ναρκοθέτησης ήταν χαοτικές και δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χάρτες με τη θέση των ναρκών.

Από την πλευρά του το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι στην Αζοφική Θάλασσα το λιμάνι της Μαριούπολης λειτουργεί κανονικά, αφού οι ρωσικές δυνάμεις, που το κατέλαβαν αφαίρεσαν πλήρως τις νάρκες απ' αυτό.

Κίνδυνος «κόπωσης» και έλλειψη «ενότητας» της Δύσης

Με φόντο τον σκληρό οικονομικό και ενεργειακό πόλεμο που εξελίσσεται παράλληλα με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «κόπωσης» των δυτικών χωρών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο κόπωσης», δήλωσε η Μπέρμποκ από την υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας στη Νορβηγία. Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο έχει ανασταλεί από τις αρχές Μάρτη και πρόσφατα η Μόσχα ανακοίνωσε την πλήρη αποχώρησή της.

Η Μπέρμποκ τόνισε ότι ο σκεπτικισμός στη Δύση εντείνεται και από τις αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας και των τροφίμων. «Αυτή ακριβώς όμως είναι η τακτική του Ρώσου Προέδρου, γι' αυτό και είναι τόσο σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία» και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να παραμείνουν σε ισχύ, συμπλήρωσε.

Στην «έλλειψη ενότητας» μεταξύ των δυτικών χωρών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και απέναντι στη Ρωσία αναφέρθηκε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μέσω τηλεδιάσκεψης. Για να έχει «το πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας» η Ουκρανία χρειάζεται τη «στήριξη μιας ενωμένης Ευρώπης», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι ούτε στο ΝΑΤΟ υπάρχει ενότητα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι είναι «ευγνώμων» προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για τη νέα οικονομική βοήθεια 40 δισ. δολαρίων, ενώ επέκρινε τη θέση του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπάν, ο οποίος είναι απρόθυμος να στηρίξει ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Κάτι δεν πάει καλά με την Ουγγαρία!», σχολίασε ο Ζελένσκι, καθώς η ουγγρική κυβέρνηση δεν προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία, ούτε επιτρέπει να περνούν όπλα από το έδαφός της.

Από την άλλη, δήλωσε ικανοποιημένος με τη στάση της Κίνας, η οποία «επέλεξε την πολιτική της αποστασιοποίησης», κάτι που σίγουρα «είναι καλύτερο από τη βοήθεια στη Ρωσία». Πριν τον πόλεμο η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας, υπενθύμισε ο Ζελένσκι, και τώρα «δεν παρατηρούνται κινήσεις της Κίνας κατά της Ουκρανίας». Υπάρχει μια αρκετά καλή και μακρά ιστορία μεταξύ Ουκρανίας και Κίνας και «θα ήθελα να έχω ένα πλεονέκτημα σε αυτές τις σχέσεις σε σύγκριση με τη Ρωσία», ανέφερε.

Αντιθέσεις εκφράζονται και για το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Ο Πολωνός Πρόεδρος Α. Ντούντα και η Σλοβάκα ομόλογός του, Ζ. Καπουτόβα, ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες ότι θα επισκεφτούν μαζί ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης «που έχουν συγκρατημένη θέση» αναφορικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Γαλλία και Γερμανία θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύντομη διαδικασία ένταξης και έχουν προτείνει μια «ευρωπαϊκή πολιτική διαδικασία» που θα φέρει πιο κοντά στην ΕΕ την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Μ. Βρετανία κ.ά.

Η Μολδαβία έχει μια «ιστορική» ευκαιρία να ενταχθεί στην ΕΕ και τα όποια σχέδια φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στο ευρωπαϊκό μπλοκ δεν πρέπει να αντικαταστήσουν την πορεία προς την ένταξη, δήλωσε από το Νταβός η πρωθυπουργός της χώρας Ν. Γκαβριλίτσα.

Οι εσωτερικές αντιθέσεις και η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για την πορεία της Μολδαβίας έχουν ενταθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και αξιωματούχοι δυτικών κρατών - Βρετανίας, ΗΠΑ κ.ά. - δηλώνουν την επιθυμία τους να της αποστείλουν όπλα ΝΑΤΟικών προδιαγραφών.

Ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία ζητά η Ιταλία

Αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα - ανάλογα και με τα ιδιαίτερα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα - εκφράζονται και σχετικά με τη διάρκεια και την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, την άρση των κυρώσεων κ.λπ.

Ενδεικτικά, η Ιταλία προέτρεψε την ΕΕ να απευθύνει ξεκάθαρη έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, την ώρα που άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ εμφανίζονται αποφασισμένα να υιοθετήσουν «σκληρή γραμμή» απέναντι στη Μόσχα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 30 και 31 Μάη.

Σε προσχέδιο συμπερασμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής το οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», η ΕΕ «παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη της ικανότητας της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Ο Ιταλός πρέσβης στην ΕΕ φέρεται να πρότεινε αλλαγές στο κείμενο, ώστε να αναφέρεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες και να ορίζει μια άμεση κατάπαυση του πυρός ως έναν από τους πρώτους στόχους της ΕΕ.

Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από την Ουγγαρία και την Κύπρο, οι οποίες είναι από τις χώρες με τις πιο ισχυρές αντιρρήσεις σε μια νέα δέσμη κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας - για πετρέλαιο και απαγόρευση πωλήσεων ιδιοκτησιών σε Ρώσους - που έχει μπλοκαριστεί εδώ και βδομάδες λόγω εσωτερικών διαφωνιών.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε χαρακτηριστικά προχτές στο Νταβός ότι «η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, και η επιθετικότητα του Πούτιν πρέπει να αποτελέσει μια στρατηγική αποτυχία».

Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία είναι ανάμεσα στους πιο ισχυρούς υποστηρικτές μιας «σκληρής» γραμμής, ενώ η Λετονία έχει ζητήσει ακόμα πιο σαφή διατύπωση για αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη, δήλωσαν διπλωμάτες.

«Εάν αποτύχει η Ουκρανία, η Σλοβακία είναι η επόμενη. Οι Ουκρανοί πρέπει να κερδίσουν», ισχυρίστηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Εντ. Χέγκερ, μιλώντας σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και επιχειρηματίες στο Νταβός. Επέκρινε τα μέλη της ΕΕ ότι βασίζονται πολύ στη ρωσική Ενέργεια και προέτρεψε τους ηγέτες να «σταματήσουν να συμβιβάζουν» τις αρχές τους όταν έχουν να κάνουν με τη Ρωσία.

Πάντως ο Ντμ. Μεντβέντεφ, πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, απέρριψε το σχέδιο της Ιταλίας, λέγοντας ότι «είναι αποκομμένο από την πραγματικότητα» και ότι όποιος το συνέταξε «μοιάζει να βασίστηκε σε δημοσιεύματα επαρχιακού Τύπου και στα ψεύδη της Ουκρανίας». Τόνισε δε ότι «η προτεινόμενη πλήρης αυτονομία της Κριμαίας από την Ουκρανία θα ήταν σίγουρα αιτία πολέμου» (με την έννοια ότι για τη Μόσχα αποτελεί έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, άρα δεν τίθεται θέμα «αυτονομίας» μέσα στην Ουκρανία).

Η Ιταλία πρότεινε την περασμένη βδομάδα ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα περιλάμβανε τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ σε μεσολαβητικό ρόλο για να οργανώσουν αρχικά τοπικές εκεχειρίες, εξήγησε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάγιο. Το σχέδιο έχει δοθεί και σε ανώτερους αξιωματούχους των χωρών του G7 και περιλαμβάνει καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας - με ένταξη στην ΕΕ και εγγυήσεις ασφαλείας - αλλά και καθεστώς αυτονομίας σε Ντονμπάς και Κριμαία.

Οπως μετέδωσε το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς φέρεται να δήλωσε χτες ότι «η νίκη για την Ουκρανία δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή». «Η στρατηγική θα μπορούσε να ονομαστεί ενεργή αναμονή», αναφέρεται. Το Βερολίνο «προμηθεύει προσεκτικά όπλα, συμμετέχει σε εμπάργκο και περιμένει τον Πούτιν να πει ότι οι πολεμικοί του στόχοι έχουν επιτευχθεί».

Συστήματα αεράμυνας ζητάει το Κίεβο και επικρίνει τη ...Γερμανία

Νέες επικρίσεις προς τη Γερμανία για το θέμα της αποστολής βαρέων όπλων εξαπέλυσε η Ουκρανή βουλευτής Αν. Ραντίνα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νταβός. «Εχουμε μόνο μία επιλογή, και αυτή είναι να λάβουμε σύγχρονα όπλα τύπου ΝΑΤΟ», είπε, προσθέτοντας πως οι Ρώσοι «περιμένουν να μας τελειώσουν τα όπλα, ή η Δύση να είναι λιγότερο ενωμένη και να ασχολείται περισσότερο με τα δικά της προβλήματα».

Η Ουκρανία χρειάζεται όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, αφού έλαβε κυρίως αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα στην αρχή του πολέμου, συνέχισε και συμπλήρωσε ότι το Κίεβο ζήτησε επίσης επίγεια συστήματα αεράμυνας για την προστασία των ουκρανικών πόλεων από επιθέσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία ένα αμυντικό σύστημα εδάφους - αέρος που κατασκευάστηκε από την «Diehl», σύστημα που θα μπορούσε να προστατεύσει πόλεις όπως το Χάρκοβο, η Ζαπορίζια, το Μικολάιβ και η Οδησσός.

Είπε ακόμα η Ραντίνα ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως για την Ουκρανία τελειώνει ο χρόνος: «Η συζήτηση για τα τανκς είναι απλώς εξευτελιστική. Αυτό εγείρει το ερώτημα με ποιον πραγματικά τάσσεται η Γερμανία», την οποία κάλεσε να σταματήσει να προμηθεύει τη Ρωσία «με χρήματα με τα οποία αγοράζει όπλα και σκοτώνει Ουκρανούς αμάχους» και να βοηθήσει την Ουκρανία με τους κατάλληλους εξοπλισμούς.

Η Λιθουανία θα παραδώσει 20 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 στην Ουκρανία, καθώς και στρατιωτικά φορτηγά και οχήματα αποναρκοθέτησης, αξίας 15,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχει χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψος 100 εκατ. ευρώ.

Ο Καναδάς στέλνει άλλες 20.000 οβίδες πυροβολικού στην Ουκρανία, στρατιωτική βοήθεια «ζωτικής σημασίας στον αγώνα για να υπερασπιστεί τα ανατολικά εδάφη της». Η καναδική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία όσο διαρκεί η εισβολή της Ρωσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ