Κυριακή 26 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παιχνίδια στις πλάτες των ανέργων

Επικοινωνιακός κουρνιαχτός σηκώθηκε την περασμένη βδομάδα για το υποτιθέμενο «Πρόγραμμα», με το οποίο δήθεν η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει 400.000 οικογένειες στις οποίες δεν εργάζεται κανένα μέλος της. Και λέμε υποτιθέμενο γιατί είναι καθαρό από την αρχή, το είχε ομολογήσει και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, ότι οι αναγκαίοι πόροι για το Πρόγραμμα δεν υπάρχουν. Δηλαδή, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τις οικογένειες που δεν έχουν καθόλου εισόδημα, την ίδια στιγμή δήλωνε ευθαρσώς ότι γι' αυτούς δε διαθέτει ούτε ευρώ. Ετσι, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ξεκίνησε κάποιο πρόγραμμα, χωρίς όμως να υπάρχει το κύριο: Τα απαραίτητα χρήματα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι επιδιώκει να πάρει χρήματα από «λιμνάζοντα κεφάλαια» του ΕΣΠΑ. Προχτές, Παρασκευή, οι πληροφορίες που διοχετεύθηκαν έκαναν λόγο για δυστοκία του προγράμματος καθώς οι υπηρεσίες της ΕΕ δεν το έκριναν «επιλέξιμο». Ο υπουργός Εργασίας με δήλωσή του και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επέμεινε ότι «το πρόγραμμα σχεδιάζεται...» και ότι «σε κάθε περίπτωση θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους κανόνες επιλεξιμότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Και οι δύο, κυβέρνηση και ΕΕ, παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των ανέργων. Η ΕΕ, με τα προγράμματα που προωθεί, καθόλου δεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για τους ανέργους, από τον πλούσιο κορβανά της θα είχαν βρεθεί τα απαραίτητα κονδύλια. Αλλωστε, και τα προγράμματα που λειτουργούν και κατ' ευφημισμό γίνονται για τη στήριξη των ανέργων, υπηρετούν την ευελιξία στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και όχι τις ανάγκες των ανέργων. Γι' αυτούς δεν υπάρχουν λεφτά. Κοροϊδεύει όμως και η κυβέρνηση, αφού γνωρίζει το καθεστώς που ισχύει, έχει συνδιαμορφώσει αυτό το καθεστώς, αλλά πουλάει παρηγοριά και συμπόνοια στις εξαθλιωμένες οικογένειες. Το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε και σε αυτή την περίπτωση είναι το εξής: Να κόψουν το λαιμό τους κυβέρνηση και ΕΕ και να ενισχύσουν τους ανέργους. Αλλά επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν, είναι η ώρα οι ίδιοι οι άνεργοι, οι οικογένειες που δεν έχουν ψωμί στο τραπέζι τους, μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη, με τα συνδικάτα, να βγούνε στο δρόμο και να απαιτήσουν τη ζωή και το ψωμί που τους στερούν και οι δύο. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Αγώνας για την Προσχολική Αγωγή

Αγχος κατατρώει όλα τα νέα ζευγάρια, που αναζητούν αυτήν την περίοδο κάποιον δημοτικό παιδικό σταθμό να στείλουν τα παιδιά τους τη νέα περίοδο. Η αγωνία τους εντείνεται, καθώς στον αέρα βρίσκεται και η συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που προβλέπει χρηματοδότηση σταθμών από το ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κάλυπτε μέρος από τις αυξημένες ανάγκες για φιλοξενία και φροντίδα παιδιών και ενδεχόμενη διακοπή του θα φέρει σε τραγικό αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες.

Θυμίζουμε ότι, πέρσι, οι αιτήσεις για φιλοξενία σε σταθμούς, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα, έφτασαν τις 96.000. Αριθμός που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, αφού πολλοί γονείς δεν πληρούσαν τα κριτήρια που βάζει η κυβέρνηση ακριβώς για να κόβει παιδιά λαϊκών οικογενειών και έτσι δεν υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής. Ο συγκεκριμένος αριθμός, με την κατακόρυφη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, προφανώς και πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά. Εδώ και τώρα το ταξικό εργατικό κίνημα, οι νέοι γονείς, οι λαϊκές οικογένειες οργανώνουν τον αγώνα τους, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις. Για σύγχρονους, ασφαλείς, δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Κατάργηση των τροφείων. Κρατική χρηματοδότηση για τη διεύρυνση του δικτύου των παιδικών σταθμών με αξιοποίηση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων ιδιοκτησίας των Δήμων ή άλλων κρατικών οργανισμών, που είναι αναξιοποίητα, ώστε να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες. Καμιά απόλυση προσωπικού. Προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσχολική Αγωγή δημόσια - δωρεάν για όλα τα παιδιά.

Ψάχνουν ανέλιξη στην επιχειρηματική πυραμίδα

Εργο συνολικού προϋπολογισμού 84,1 εκατ. ευρώ στη Σαουδική Αραβία ανέλαβε να ετοιμάσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως ανακοινώνεται στις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων. Πρόκειται για την κατασκευή νοσοκομειακής μονάδας με δύο ιατρικά κέντρα, ενώ πρόσφατα η ΓΕΚ είχε αναλάβει την κατασκευή νοσοκομειακής μονάδας και στο Ιράν. Στα σχετικά ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «με τον τρόπο αυτό, μετά από αρκετούς μήνες προσπαθειών, ο ελληνικός όμιλος κατορθώνει να αναλάβει το πρώτο του έργο σε μια "δύσκολη", όπως έχουν ομολογήσει τα στελέχη του, αγορά. Παρ' όλ' αυτά, η πρώτη αυτή επιτυχία, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον "πιλότο" για την ανάληψη κι άλλων έργων στη χώρα...».

Την ώρα που οι μεγαλοκατασκευαστές αναζητούν πεδία για να κάνουν επενδύσεις σε άλλες χώρες, στη χώρα μας, η μεν ανεργία στο συγκεκριμένο κλάδο βρίσκεται σε τρομακτικά επίπεδα (πάνω από 80% υπολογίζουν διάφοροι συνδικαλιστές), οι δε ανάγκες του πληθυσμού σε σύγχρονες υποδομές (νοσοκομεία, σχολεία κ.τ.λ.) παραμένουν ακάλυπτες. Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, βέβαια, όλα αυτά δεν έχουν καμιά σημασία (ούτε βέβαια και θα αναλάμβαναν έργα με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον). Η «ανάκαμψη» της κερδοφορίας τους και η έξοδος από την κρίση γι' αυτούς θα έρθει με την αύξηση του ποσοστού κέρδους τους και την κυριαρχία τους στον κλάδο όπου δραστηριοποιούνται ή άλλους όπου θα επεκταθούν. Ποσώς τους ενδιαφέρει αν από τις δικές τους κινήσεις μένουν στο δρόμο χιλιάδες έμπειροι και ικανοί τεχνίτες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κατασκευές απαραίτητες για το λαό. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι σε ποια πλευρά της Ευρώπης ή του πλανήτη θα μετρήσουν περισσότερα πλούτη, πού θα βρουν φτηνότερους εργάτες, πού εξασφαλίζουν συνθήκες ευνοϊκές για τη δική τους ανέλιξη στην επιχειρηματική πυραμίδα.

Η εξέγερση του Σπάρτακου

Εδώ και πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, εξεγέρθηκαν οι καταπιεσμένοι δούλοι υπό την ηγεσία του Σπάρτακου ενάντια στους δουλοκτήτες στην Ιταλία. Ηταν μία από τις πιο ισχυρές εξεγέρσεις της Ιστορίας. Με αυτήν την εξέγερση οι δούλοι δημιούργησαν ένα σύμβολο τόσο για το δικό τους απελευθερωτικό αγώνα όσο και για τους μελλοντικούς απελευθερωτικούς αγώνες των καταπιεσμένων τάξεων. Με την ταξική τους πάλη υπερασπίζονταν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενάντια στην κοινωνική καταπίεση και εκμετάλλευση. Ο κόσμος της δόξας και του πλούτου βρισκόταν σε αντιπαράθεση με τον κόσμο της φτώχειας, της ανάγκης και της εξαθλίωσης. Το μεγαλείο και η ευημερία της Ρώμης στηρίζονταν στην εργασία των δούλων και ελευθέρων που είχαν περιέλθει στη φτώχεια. Οι δούλοι πάλευαν ενάντια σε μια οργάνωση της κοινωνίας που είχε μετατρέψει την ελευθερία σε προνόμιο των ιδιοκτητών και έβλεπε το δούλο μόνο σα μέσο παραγωγής, σαν ένα «ομιλούν εργαλείο».

Οι κλασικοί του μαρξισμού - λενινισμού αναγνώριζαν τη μεγάλη σημασία της εξέγερσης του Σπάρτακου και τις ιδιαίτερες ηγετικές ικανότητές του. Ο Καρλ Μαρξ σημείωνε σε γράμμα του στον Φρίντριχ Ενγκελς στις 27 Φλεβάρη 1861 τα εξής: «Ο Σπάρτακος εμφανίζεται σαν η πιο φημισμένη μορφή που ανέδειξε όλη η αρχαία ιστορία. Ενας μεγάλος στρατηγός (όχι ένας Γαριβάλδης), ευγενής χαρακτήρας, πραγματικός εκπρόσωπος του αρχαίου προλεταριάτου». Τέτοιες κρίσεις περιλαμβάνονται στο Βιβλίο του Ρ. Γκίντερ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Λι Κετσιάνγκ

Γρηγοριάδης Κώστας

Την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό, σε Ινδία, Πακιστάν, Ελβετία και Γερμανία, πραγματοποίησε τη βδομάδα που πέρασε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών του Πεκίνου και στοχεύοντας σε νέες επενδύσεις και προώθηση των εμπορικών σχέσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επίσκεψή του στην Ινδία, καθώς και οι δύο χώρες συμμετέχουν ενεργά στην άτυπη διεθνή διακρατική καπιταλιστική οργάνωση BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) και εντάσσονται στις αναδυόμενες καπιταλιστικές χώρες που παρουσιάζουν ανάπτυξη για το κεφάλαιο και σε περίοδο διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης.

Στο πλαίσιο της προώθησης των επενδύσεων η Κίνα βάζει στο επίκεντρο και το Πακιστάν, με αιχμή τις ενεργειακές υποδομές, που τέθηκαν ως προτεραιότητα στο ταξίδι του Λι Κετσιάνγκ και αναμένεται να αποφέρουν τεράστια κέρδη. Ο Κινέζος πρωθυπουργός συνέχισε την περιοδεία του με την επίσκεψή του στην Ελβετία, όπου στο επίκεντρο τέθηκε το ζήτημα των διμερών σχέσεων και κυρίως του εμπορίου. Στην περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού τέθηκε και το θέμα των συνεργασιών, με αιχμή τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με την Κίνα να επιχειρεί την εδραίωση της κυριαρχίας της και την επέκτασή της, τη στιγμή που παράλληλα ενισχύει συνεχώς τη στρατιωτική της ισχύ, υπογραμμίζοντας ότι δε δέχεται αμφισβητήσεις της κυριαρχίας της από τρίτες χώρες.

Την περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού, που ολοκληρώνεται με επίσκεψη στη Γερμανία, θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Προέδρου, Σι Τζίνπινγκ, στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.


Α.Φ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ