Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
 • Συνταξιούχοι: Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα από το παναττικό συλλαλητήριο - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
 • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς
 • Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής: Συνέντευξη με αφορμή τις τρέχουσες αρχαιρεσίες του συνδικάτου
 • Συνδικάτα στον κλάδο του Μετάλλου: Ρεπορτάζ από τη σημερινή Μέρα Δράσης για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία
 • Ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και στα δημόσια νοσοκομεία
ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση

Με κεντρικά αιτήματα «Καμιά περικοπή στις συντάξεις - Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου», οι συνταξιούχοι συνεχίζουν τον αγώνα

Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας και την εφαρμογή των μέτρων του νόμου Κατρούγκαλου, με τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει νέο συντριπτικό χτύπημα στις συντάξεις, έστειλαν χτες μέσα από μία δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας οι συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ και ΠΣΣ Δικηγόρων.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα!

Η κινητοποίηση των συνταξιούχων ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και ομιλία από τον Παντελή Τάτση, πρόεδρο της ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ο οποίος υπογράμμισε πως «η φρικτή κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι είναι κοινό επίτευγμα των συγκυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, κάλεσε «να γίνει βαθιά συνείδηση στους συνταξιούχους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα για να αναχαιτιστούν και να ανατραπούν οι αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Μπορούμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή των μέτρων με τη μαζική συμμετοχή στον αγώνα. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν την πορεία θα παίξει η οικοδόμηση γερού, μαζικού συνταξιουχικού κινήματος, δίπλα στο αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας».

Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία και συγκεντρώσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας
Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία και συγκεντρώσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας
Στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν, ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου, σημείωσε πως πρέπει με αγώνα όλων των συνταξιούχων να αποτραπούν τα μέτρα που φέρνουν συντριπτική μείωση στις συντάξεις. Ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, κάλεσε μεταξύ άλλων να σταματήσει η κυβέρνηση τον κατήφορο της παραπληροφόρησης περί «ευημερίας» και να υλοποιήσει τις διεκδικήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων για το Ασφαλιστικό. Ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, τόνισε πως οι συνταξιούχοι έχουν φτάσει στα όριά τους και κάλεσε να δοθεί απάντηση στο νέο σφαγιασμό των συντάξεων και στα υπόλοιπα μέτρα, μέσα από τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μετέφερε αγωνιστικό χαιρετισμό από τους συνταξιούχους σε όλη τη χώρα που πραγματοποίησαν παντού κινητοποιήσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε άλλες περιοχές και τις επόμενες μέρες. Πρέπει να πιστέψουμε ότι ο μόνος δρόμος που είναι ανοιχτός είναι ο δρόμος του αγώνα, τόνισε.

Από το βήμα της συγκέντρωσης καταγγέλθηκε επίσης η στάση της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς και το άγριο χτύπημα διαδηλωτών στο οποίο προχώρησε για να προστατέψει το άγαλμα του Τρούμαν. Καταγγέλθηκε επίσης η τιμωρία στρατιώτη που μίλησε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, ενώ εκφράστηκαν συλλυπητήρια στην οικογένεια του σμηναγού πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου.

Μαχητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, με τους συνταξιούχους να διαδηλώνουν με τις σημαίες και τα συνθήματά τους πίσω από το πανό στην κεφαλή της πορείας, που έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα: «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι - Διεκδικούμε στο ακέραιο ό,τι μας έχει αφαιρεθεί». Ξεχωριστό στιγμιότυπο σε αυτήν τη διαδρομή ήταν η συνάντηση με μία ομάδα μαθητών στο ύψος της Παλαιάς Βουλής, οι οποίοι χειροκρότησαν τους συνταξιούχους. Η πορεία έφτασε στην οδό Νίκης, όπου ζητήθηκε να γίνει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αντί γι' αυτό, ωστόσο, το υπουργείο απάντησε με κατέβασμα των ρολών όταν πλησίαζε η πορεία και με παραπομπή για συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, κάτι που απέρριψαν οι συνταξιούχοι.

Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου έγινε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο. Εκεί, η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων έθεσε το σύνολο των αιτημάτων τους, πρώτα και κύρια να μην υπάρχει καμιά περικοπή στις συντάξεις, να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, κανένας επανυπολογισμός - καμία μείωση συντάξεων μέσω της περικοπής της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», καμία περικοπή στα οικογενειακά επιδόματα, καμία φορολογική επιβάρυνση, οι παράνομες παρακρατήσεις να επιστραφούν στους συνταξιούχους χωρίς καμιά πρόσθετη διαδικασία.

Κάτω από την πίεση των συνεχών κινητοποιήσεων των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα, το υπουργείο αναγκάστηκε να δώσει απαντήσεις σε κάποια από τα ζητήματα που θέτουν. Ετσι, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ στους συνταξιούχους που παρέμεναν συγκεντρωμένοι στην οδό Σταδίου, από τη σύνταξη του Μάη θα σταματήσει η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις. Για το ζήτημα των αναδρομικών παρακρατήσεων, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να το παραπέμπει για μετά την 4η «αξιολόγηση». Το υπουργείο δήλωσε ακόμα πως θα εξετάσει μέτρα διευκόλυνσης για τους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών. Για την παρακράτηση από την εφορία του 20% του συνολικού αναδρομικού ποσού που αποδίδεται όταν ένας συνταξιούχος μετά από την προσωρινή σύνταξη λάβει την κύρια, ο υφυπουργός επισήμανε ότι θα εξεταστεί θετικά να γίνεται η παρακράτηση σε μηνιαία βάση.

Από την πλευρά τους οι συνταξιούχοι τόνισαν ότι βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και συνεχίζουν τον αγώνα, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της 1ης Μάη στο Σύνταγμα και στο υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, με επόμενο σταθμό στην Αττική την κινητοποίηση στις 15 Μάη.

Συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων συνεχίζονται και στην υπόλοιπη χώρα, με το εξής πρόγραμμα:

Στα Γιάννενα, σήμερα Πέμπτη στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στον Βόλο, σήμερα στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Στο Κιλκίς, σήμερα στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Καρδίτσα, την Τρίτη 8/5 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στη Ρόδο, την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ., στο ξενοδοχείο «Plaza».

Στην Κοζάνη, την Πέμπτη 10/5 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Καβάλα, την Τρίτη 22/5.

Οι συγκεντρώσεις

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλμυρός, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Δήλεσι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Χριστού Ραχών

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Καβάλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10 π.μ., πλατεία Πλαστήρα

Κάρυστος, 11 π.μ., πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς

Μαντούδι, 10.30 π.μ., πλατεία

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάξος, 11 π.μ., πλατεία Παλιού Δημαρχείου (παραλία)

Νάουσα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ναύπακτος, 10 π.μ., λιμάνι

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Φιλελλήνων

Ξάνθη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρόδος, 10 π.μ., πλατεία Κύπρου

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ)

Σκόπελος, 10 π.μ., παραλία

Σπάρτη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φάρσαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Στρογγυλό (παραλία)

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εντείνονται οι πολύμορφες πρωτοβουλίες, στην τελική ευθεία για την Πρωτομαγιά

Στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς δίνουν με όλες τους τις δυνάμεις οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με συσκέψεις, συνελεύσεις και εκδηλώσεις, μεταφέρουν στους εργαζόμενους το σύνθημα του φετινού ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς: «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών». Απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του, καλούν τους εργαζόμενους να αντιτάξουν τον αγώνα που συνδέει τα αιτήματα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και κλείσιμο των βάσεων, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας, τη συνολική πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία»
Κάλεσμα στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις απευθύνουν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ και η ΕΕΔΥΕ.

Απεργία στα πλοία και στα τρόλεϊ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι ναυτεργάτες από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση στον Πειραιά (11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη), καθώς και σε προσυγκέντρωση για την περιφρούρηση της απεργίας, στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Προετοιμάζοντας την απεργία, διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα στις 11 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Απόφαση για 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο του καλέσματος συμμετοχής στην απεργία που απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους συναδέλφους τους στον κλάδο των Μεταφορών, σήμερα, στις 10 π.μ., στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού, θα γίνει εκδήλωση με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Περιοδείες στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών

Περιοδείες σε επιχειρήσεις του κλάδου στους νομούς Ημαθίας, Κοζάνης και Φλώρινας («Panini Foods», «ΔΕΛΤΑ», «ALFA Ζύμες», «Tottis Foods», «ΜΑΡΚΑΤΙ») έκανε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρέθηκε το ζήτημα της πάλης για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, αίτημα με αιχμή το οποίο έγινε στις 29 Μάρτη κλαδική απεργία. Μπροστά στην Πρωτομαγιά, η Ομοσπονδία κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να συμμετάσχουν στις κατά τόπους συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Περιοδεία στο εργοστάσιο της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» στη Ριτσώνα πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου Εύβοιας - Βοιωτίας, απευθύνοντας στους εργαζόμενους κάλεσμα μαζικής συσπείρωσης στο Συνδικάτο και συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στη Χαλκίδα. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για την πρόσφατη κλαδική απεργία και τις εξελίξεις στον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Ο Βασίλης Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, στηλίτευσε τη στάση της Ενωσης των εργοδοτών, οι οποίοι αρνούνται να υπογράψουν την κλαδική ΣΣΕ που προτείνει η Ομοσπονδία, τηρώντας απαρέγκλιτα τη γραμμή του ΣΕΒ και επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να οδηγήσουν μελλοντικά τους μισθούς των εργαζομένων στον κλάδο της ζυθοποιίας όσο πιο κοντά στο επίπεδο της άθλιας ΕΓΣΣΕ των 586 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η περιοδεία έγινε κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει εμπόδια, με προσχηματικές δικαιολογίες. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό κάτω από την αποφασιστικότητα των συνδικαλιστών, που μίλησαν τόσο με εργαζόμενους της παραγωγής όσο και των γραφείων.

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα

Πρόγραμμα πολύμορφων πρωτοβουλιών έχει αποφασίσει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Σήμερα και αύριο θα προβάλει ταινίες με αντιπολεμικό περιεχόμενο, στις 9 μ.μ., στα γραφεία του. Την Κυριακή 29/4, στις 7 μ.μ., στο θεατράκι στη Σκάλα οργανώνει εκδηλώσεις για παιδιά. Η κεντρική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά θα γίνει τη Δευτέρα 30/4, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μαβίλη.

Στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, αύριο και τη Δευτέρα 30/4, έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), με στόχο να φτάσει στους χώρους δουλειάς το κάλεσμα συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία. Οργανώνει επίσης αύριο, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα των γραφείων του, προβολή της αντιπολεμικής ταινίας «Τα μανταρίνια».

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου συνεχίζει τις περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Το Σάββατο 28/4 πραγματοποιεί εκδήλωση με συναυλία, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δήμου στο Καρλόβασι. Την Κυριακή 29/4, στις 11 π.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ, οργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά.

Πολύμορφη προετοιμασία σε όλη τη χώρα

Την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ και στη Βόρεια Ελλάδα προετοιμάζουν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές με καθημερινό πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών, συσκέψεων και συνελεύσεων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της κοινής δράσης των σωματείων, προγραμματίζονται: Σήμερα, μηχανοκίνητες πικετοφορίες, στις 7.30 μ.μ., ανατολικά από το πάρκο Κρήτης και δυτικά από το δημαρχείο Ευόσμου. Αύριο, πανεξόρμηση των συνδικάτων στις ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Το Σάββατο 28/4, προγραμματίζονται μαζικές παρεμβάσεις στις δύο μεγάλες λαϊκές αγορές, της Μαρτίου και της Ξηροκρήνης.

Την ίδια στιγμή, πέρα από όσα αναφέρονται παραπάνω για τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σωματεία διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες και στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας:

-- Στο Βόλο, σωματεία οργανώνουν έκθεση για την 1η Μάη, στο Εργατικό Κέντρο, μέχρι τις 30/4, με θέμα «Η στάση της εργατικής τάξης απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», με ξενάγηση ομάδων εργαζομένων κ.ά.

-- Στα Τρίκαλα, εργατικά σωματεία μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης οργανώνουν εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το Σάββατο 28/4, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στην Εφορία.

-- Στην Καρδίτσα, στις 3/5, εργατικά σωματεία από κοινού με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη οργανώνουν προβολή της ταινίας «ΛΑΝΤΛΟΟΥ» στο Παυσίλυπο.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις

Εκδήλωση οργανώνει σήμερα η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

 • Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής πραγματοποιεί σήμερα, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (πλ. Μητροπόλεως 10), σύσκεψη για τους εργαζόμενους σε εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Wind» οργανώνει εκδήλωση αύριο στις 9 π.μ., στα γραφεία του.
 • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» καλεί σε εκδήλωση, αύριο στις 6.30 μ.μ., στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας.
 • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας διοργανώνει προβολή ταινίας αύριο στις 8 μ.μ., στην Παραμυθιά και το Σάββατο 28/4, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του στην Ηγουμενίτσα.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ οργανώνει εκδήλωση αύριο στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Σχολεία, Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλούν σε εκδήλωση το Σάββατο 28/4, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).
 • Εκδήλωση διοργανώνουν το Σάββατο 28/4, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα Συνδικάτα Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
 • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί το Σάββατο 28/4, στις 8.30 μ.μ., στο θέατρο του κάστρου της Αρτας, στην παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Θεσσαλικός Κύκλος» από τη θεατρική ομάδα, τη χορωδία και την ορχήστρα του ΠΑΜΕ και την Κυριακή 29/4, στις 8.30 μ.μ., σε προβολή ταινίας στο Εργατικό Κέντρο.
 • Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, μαζί με σωματεία, διοργανώνει το Σάββατο 28/4 προβολή αντιπολεμικής ταινίας (7 μ.μ. στο φουαγέ του Πνευματικού Κέντρου) και τη Δευτέρα 30/4 εκδήλωση με εργατικό - λαϊκό τραγούδι (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).
 • Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 29/4, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).
 • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους καπνεργάτες του Μάη του '36 και στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τη Δευτέρα 30/4, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στόχος το δυνάμωμά του στην κάλπη, μέσα στους χώρους δουλειάς και στις κινητοποιήσεις

Συνέντευξη με αφορμή τις εξελισσόμενες αρχαιρεσίες του Συνδικάτου

Με αφορμή τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Φάρμακου - Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, που συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή 6 Μάη, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για αυτήν τη μάχη και τους στόχους που μπαίνουν με τον Γιάννη Σωτηράκο, μέλος της απερχόμενης Διοίκησης του Συνδικάτου.

***

-- Ο κλάδος του Φαρμάκου θεωρείται ως ένας από τους πλέον δυναμικούς και ανερχόμενους. Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η αυξημένη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων του Φαρμάκου;

-- Είναι αλήθεια ότι ο κλάδος του Φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν δέχτηκε συνολικό πλήγμα, αν και πρόκειται για έναν κλάδο με σημαντικές εσωτερικές διαφοροποιήσεις. Οι μεγάλες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, στα χρόνια της κρίσης, κατάφεραν όχι μόνο να μην έχουν αρνητικό πρόσημο, αλλά να παρουσιάσουν και αύξηση κερδών, κυρίως λόγω των εξαγωγών. Οι εξαγωγές τους καλύπτουν αισθητά μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής σε σύγκριση με τα φάρμακα που παράγονται για την Ελλάδα. Αντίθετα, μικρότερες εταιρείες είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά πολύ, κάποιες από αυτές έκλεισαν, κάποιες κρατήθηκαν.

Για τους εργαζόμενους, ωστόσο, τόσο η αύξηση όσο και η μείωση των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων είχε τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικά, στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, παρά την εκτίναξη των κερδών, οι απολύσεις και οι δυσμενείς μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις δεν έχουν σταματημό.

Γίνονται απολύσεις και για να μειωθεί το κόστος, αφού γίνονται μετά προσλήψεις με τα ψίχουλα της ΕΓΣΣΕ, αλλά και για να αφοπλιστεί το ταξικό Συνδικάτο του κλάδου, με τις απολύσεις πρωτοπόρων εργαζομένων. Το σύνηθες πρόσχημα ήταν οι αναδιαρθρώσεις στην εταιρεία ή ακόμα και η κατάργηση της συγκεκριμένης θέσης, πρόσχημα που αποδείχτηκε ψεύτικο, αφού ακολούθησε η αναπλήρωση με άλλον εργαζόμενο. Με την άμεση και δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου είχαμε κάποιες νίκες, πράγμα που υπογραμμίζει την ανάγκη οι δυνάμεις του να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Εκτός από τις απολύσεις, δραματικά έχουν αλλάξει οι εργασιακές σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας στον κλάδο. Αρκετές προσλήψεις γίνονται με μισθούς πείνας, οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τα επιδοτούμενα προγράμματα, υπάρχει ένα σημαντικό μέρος προσλήψεων με τη μορφή της «ενοικίασης», μέσα από «δουλεμπορικά» γραφεία. Η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς είναι στο φουλ και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας ενισχύονται καθημερινά, με αποτέλεσμα να μπαίνουν συχνά στο περιθώριο οι κανόνες και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Παρότι η ΣΣΕ του κλάδου διατηρείται σε μια σειρά μεγάλους χώρους, λόγω και της δράσης του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας, αλλά και λόγω της υψηλής κερδοφορίας, η εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου έχει ενταθεί, η υπεραξία που παράγουν είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Στα τάρταρα επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

-- Ποια είναι σήμερα η εμπειρία των εργαζομένων και των συνταξιούχων του κλάδου από τη μετατροπή του επικουρικού τους ταμείου σε επαγγελματικό;

-- Οταν ξεκίνησε η ιστορία με τα επαγγελματικά ταμεία, με την κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, το Συνδικάτο μας ήταν το μόνο που πήρε σαφή θέση ενάντια στη μετατροπή του επικουρικού ταμείου σε επαγγελματικό. Ημασταν και είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια να μετακυληθεί το βάρος της ασφάλισης στον εργαζόμενο. Η δημιουργία του επαγγελματικού ταμείου ήταν στην κατεύθυνση της ανταποδοτικότητας, με βασικό «επιχείρημα» τότε ότι θα ήταν καλύτερα έτσι. Η πράξη τούς διέψευσε και μάλιστα πολύ σύντομα. Από την πρώτη αναλογιστική μελέτη έγινε φανερό ότι οι μειώσεις θα ήταν δραματικές, εκτός βέβαια αν αυξάνονταν σε ασύλληπτα επίπεδα οι εισφορές των εργαζομένων. Κάθε επόμενη αναλογιστική μελέτη ερχόταν να διαψεύσει την προηγούμενη, με προβλέψεις ακόμα χειρότερες. Τα χρήματα που προβλέπουν για τα επόμενα χρόνια δεν θα φτάνουν ούτε για χαρτζιλίκι στα εγγόνια των συνταξιούχων! Εχουμε μειώσεις στις συντάξεις κατά 80% από το 2013 μέχρι σήμερα, το εφάπαξ έχει μειωθεί κατά 64%, ενώ η πρόβλεψη αφορά περαιτέρω μειώσεις.

Ολα αυτά τα χρόνια, το Συνδικάτο κάνει σοβαρή προσπάθεια να ενημερώνει τους εργαζόμενους στον κλάδο, να παρεμβαίνει αγωνιστικά. Σημαντικό μέρος εργαζομένων και συνταξιούχων συμφωνούν με τη θέση μας για το επικουρικό ταμείο, κάποιοι συμμετέχουν σε όλη αυτήν τη δράση, αλλά υπάρχει ανάγκη να δραστηριοποιηθούν ακόμα περισσότεροι. Αναδεικνύουμε ταυτόχρονα τις σοβαρές ευθύνες που έχει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, που με τη στάση του στηρίζει το επαγγελματικό ταμείο και βαθαίνει παράλληλα τη διάσπαση στον κλάδο, με Ομοσπονδίες και κλαδικά που έχει δημιουργήσει (ΠΟΙΕ - ΠΟΣΥΦΕ - σύλλογοι ιατρικών επισκεπτών).

Ενθαρρυντικά μηνύματα από τη συμμετοχή των εργαζομένων...

-- Ποια είναι τα μηνύματα από τις πρώτες μέρες των εκλογών; Πώς συνδυάζονται οι κάλπες που έχει στήσει το Συνδικάτο σε δεκάδες επιχειρήσεις με τις μάχες που δίνει και την προετοιμασία της απεργίας της Πρωτομαγιάς;

-- Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά. Αυτές τις πρώτες μέρες καταγράφεται μια διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες αρχαιρεσίες. Σίγουρα είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς πολύπλευρης δουλειάς και δράσης του Συνδικάτου, της εμπιστοσύνης που δείχνουν περισσότεροι εργαζόμενοι. Ολα αυτά όμως θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο αν αυτοί οι εργαζόμενοι του κλάδου μέχρι την τελευταία ώρα των αρχαιρεσιών αγωνιούν για το πώς καλύτερα θα συμβάλλουν, θα φτάσουν και σε συναδέλφους που «δεν ασχολούνται με αυτά» γιατί «δεν έχουν χρόνο» κ.τ.λ.

Η μάχη των αρχαιρεσιών συνδέεται άμεσα με τη συνολική πάλη των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, το Συνδικάτο μαζί με τη διακήρυξη για τις αρχαιρεσίες μοιράζει πλατιά στους χώρους δουλειάς τα υλικά που καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά. Το κάλεσμά μας για συμμετοχή στις αρχαιρεσίες πάει μαζί με το κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων, με το κάλεσμα να πουν οι εργαζόμενοι όχι στη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγονται, αλλά και εκείνους που προετοιμάζονται. Πάει μαζί με το κάλεσμα στους συναδέλφους να αγνοήσουν τους εργοδότες που σπεύδουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τη Δευτέρα 30/3, τάχα για... να ξεκουραστούν οι εργαζόμενοι, στην πραγματικότητα για να σαμποτάρουν την απεργία της Πρωτομαγιάς. Εμείς το ξέρουμε ότι όταν αγωνίζεσαι για τη ζωή σου, δεν κουράζεσαι, αλλά παίρνεις δύναμη από τον διπλανό σου που κάνει το ίδιο. Τέτοια δουλειά γίνεται τις μέρες των αρχαιρεσιών, γιατί τέτοια δουλειά γίνεται όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξης του Συνδικάτου. Και είναι βέβαιο ότι ένα μαζικό μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργία είναι η καλύτερη προϋπόθεση για ακόμα καλύτερη συνέχεια στη μάχη των αρχαιρεσιών.

...που χρειάζεται να έχουν συνέχεια

-- Ποιοι είναι οι στόχοι που έχει θέσει το Συνδικάτο μπροστά στις αρχαιρεσίες του;

-- Ο μόνος τρόπος να ισχυροποιηθεί η θέση του εργαζόμενου στον κλάδο είναι να ισχυροποιηθεί το Συνδικάτο που παλεύει για τα δικαιώματά του. Με τον όρο ισχυροποίηση εννοούμε την αύξηση των εργαζομένων που το εμπιστεύονται, την εγγραφή και την ενεργό δραστηριοποίηση ακόμα περισσότερων εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, στις γραμμές του.

Με λίγα λόγια, έχει σημασία η ενίσχυση στις αρχαιρεσίες, αλλά για να πολλαπλασιαστεί αυτή η σημασία, θα πρέπει να συνοδεύεται από μια αντίστοιχη ενίσχυση των δυνάμεων του Συνδικάτου μέσα στα μεγάλα εργοστάσια του κλάδου, να ισχυροποιηθούν οι αγωνιστικοί δεσμοί με το Συνδικάτο.

Είναι στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, εργαζόμενοι που κάνουν το βήμα και ψηφίζουν στις αρχαιρεσίες να μην μείνουν εκεί, αλλά να ενεργοποιηθούν και να δράσουν μέσα από τις γραμμές του Συνδικάτου. Απέναντι στην ισχυρή και καλά σχεδιασμένη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, πρέπει η απάντησή μας, παρά τις δυσκολίες, να περάσει μέσα από τους τοίχους των γραφείων των εργοδοτών και των υπουργείων της κυβέρνησης και να τους ταρακουνήσει. Ολα αυτά τα χρόνια, με τη δουλειά που έχει γίνει, μπήκαν οι βάσεις. Υπάρχει αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τις δύσκολες μάχες που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα, τόσο στον κλάδο όσο και συνολικά στο εργατικό κίνημα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Απήργησαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Απεργία και κινητοποίηση στην Αθήνα πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με συνθήματα ενάντια στην απαξίωση και την πώληση της επιχείρησης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας με δικό του διακριτό μπλοκ, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Το «παρών» έδωσε και ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων.

Στο υπουργείο Οικονομικών αντιπροσωπεία των εργαζομένων, στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τον Σπύρο Παπακωνσταντίνου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Κ. Στεργίου κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ξεκάθαρα τι θα κάνει με τη ΛΑΡΚΟ, για να πάρει την απάντηση ότι «είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά»... Ακόμα, φάνηκε ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση και όσους στηρίζουν την πολιτική της να κάνει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, καλλιεργώντας το δίλημμα ή δεν ιδιωτικοποιείται η επιχείρηση και κλείνει, εξαιτίας του προστίμου των 165 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει μέχρι τις 30/5 και το οποίο έχει επιβάλλει η ΕΕ, ή ιδιωτικοποιείται και συνεχίζει να λειτουργεί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνα για την προοπτική της δημιουργίας Ενιαίου Κρατικού Φορέα Μεταλλευτικής Βιομηχανίας, με κριτήριο της παραγωγής την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Κινητοποιήσεις υγειονομικών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Σε στάση εργασίας στην Αττική και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα προχώρησαν χτες οι υγειονομικοί.

Στην Αθήνα, εργαζόμενοι από διάφορα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, αλλά και από Γιαννιτσά, Αρτα, Θεσσαλονίκη κ.α. συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν πορεία από την 1η ΥΠΕ. Με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ έκαναν στάση στην αμερικάνικη πρεσβεία, διεκδικώντας «Λεφτά για την Υγεία κι όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Συνεχίζοντας απαίτησαν συνάντηση με εκπρόσωπο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα βαρέα κι ανθυγιεινά, για τα οποία αναμένεται τελικά να οριστεί ραντεβού το επόμενο διάστημα, ενώ κατέληξαν στο υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και σωματείων υγειονομικών, ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, επιχείρησε για μια ακόμα φορά να κάνει το μαύρο άσπρο, πασπαλίζοντας την επιχείρηση εικονικής πραγματικότητας με τις γνωστές υποσχέσεις για προσλήψεις, οι οποίες αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Προσπάθησε επίσης να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το θέμα των ψυχιατρείων, κάνοντας λόγο για «μετεξέλιξη και μετασχηματισμό των ήδη υπαρχόντων», όταν στην πραγματικότητα με το επερχόμενο νομοσχέδιο (ανέφερε ότι αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το Μάη) κλιμακώνεται η επίθεση και σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα, μέσα σε όλα τα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχει σύστημα Υγείας χωρίς να αξιολογούνται οι υπηρεσίες και το προσωπικό τους»...

Επιπλέον, ειρωνεύτηκε την ανάγκη για άμεση μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των 15.000 εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχετε καταλάβει σε ποια χώρα ζούμε». Κατά τ' άλλα επανέλαβε το παραμύθι ότι θα υπάρξουν «ποιοτικές διαφορές» στη «μεταμνημονιακή περίοδο», αποσιωπώντας ότι παραμένει ενεργό όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο των μνημονιακών νόμων. Για την ανάγκη επέκτασης των βαρέων κι ανθυγιεινών σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες, πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Εργασίας. Εκανε λόγο, τέλος, για νέα νομοθετική ρύθμιση για τους πρώην εργολαβικούς εργαζόμενους που δουλεύουν τώρα με ατομικές συμβάσεις, για παράταση μέχρι το 2019.

Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ προχώρησε σε απεργιακή συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου. Στη συγκέντρωση τονίστηκε ότι τα όσα βιώνουν οι υγειονομικοί είναι μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα για να γίνουν οι εργαζόμενοι φθηνότεροι και να εξοικονομηθούν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το επόμενο διάστημα το Σωματείο θα κλιμακώσει τις δράσεις του, μεταξύ άλλων με πρωτοβουλία για κοινή σύσκεψη των σωματείων Υγείας του νησιού για τα οξυμένα προβλήματα και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως και με πρωτοβουλία για συνάντηση του σωματείου με συλλόγους ψυχικά ασθενών για τα αποτελέσματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Πολύμορφη δράση για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Από την πορεία των εργαζομένων προς το υπουργείο Ναυτιλίας
Από την πορεία των εργαζομένων προς το υπουργείο Ναυτιλίας
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στις Δεξαμενές Βασιλειάδη πραγματοποίησαν χτες τα παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας καθώς και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας δράσης για το ζήτημα των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Η χτεσινή κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια των στάσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες για το ίδιο ζήτημα.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία των Συνδικάτων συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου Δ. Τεμπονέρα και τον Π. Κορφιάτη, ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας). Τα αιτήματα που πρόβαλαν τα συνδικάτα είναι, μεταξύ άλλων, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τα εργατικά «ατυχήματα», να δημοσιοποιηθεί η πορεία όλων των υποθέσεων όπου πιάστηκαν εργοδότες να μην τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αμεση επαναλειτουργία και ισχυροποίηση του θεσμού των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε 24ωρη βάση και τα Σαββατοκύριακα, με την υποστήριξη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής. Αμεση κήρυξη της τελευταίας τοπικής ΣΣΕ στη Ζώνη ως υποχρεωτικής από την κυβέρνηση και εφαρμογή της στο σύνολο των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών.

Στα αιτήματα αυτά τα κυβερνητικά στελέχη δεν έδωσαν καμιά ουσιαστική απάντηση. Δεσμεύτηκαν μόνο ότι θα δημιουργηθεί λίστα με όσους εργάζονταν στο πλοίο «Moby Love», του οποίου οι εργασίες σταμάτησαν μετά από παρέμβαση των Συνδικάτων γιατί διαπιστώθηκε η ύπαρξη αμιάντου. Στόχος είναι οι εργαζόμενοι που θα βρίσκονται στη λίστα να έχουν ιατρική παρακολούθηση.

Από την άλλη, η κοροϊδία της κυβέρνησης έπιασε «κόκκινο», καθώς, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι μόλις χτες έδωσε διαταγή απαγόρευσης απόπλου του «Moby Love», το οποίο όμως έχει φύγει εδώ και μέρες, άγνωστο για ποιο προορισμό!

Τέλος, η αντιπροσωπεία κάλεσε τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερη αγωνιστική συσπείρωση και ένταση της πάλης για το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και για την εφαρμογή της ΣΣΕ.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι στη συγκέντρωση των συνδικάτων καταγγέλθηκε ότι σε μια εργολαβία το «δουλεμπορικό» που έχει στήσει η ναζιστική Χρυσή Αυγή, επιχείρησε να εμποδίσει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη στάση εργασίας.

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας

Το παράρτημα Αθήνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, στο πλαίσιο της μέρας δράσης, πραγματοποίησε χτες παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, αναδεικνύοντας το ζήτημα της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε μια σειρά χώρους δουλειάς. Στο αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δόθηκε η απάντηση ότι απουσιάζουν όλοι. Τη στάση του υπουργείου κατήγγειλε ο γραμματέας του Παραρτήματος, Κ. Μυτιληνιού.

Στη Πάτρα το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου και τα σωματεία στη «Frigoglass» και την «Ελλάς Καν» έκαναν παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας οργάνωσε ημερίδα χτες το απόγευμα, γύρω από τα κρίσιμα θέματα που ανέδειξε η πανελλαδική μέρα δράσης. Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα στην ημερίδα μίλησαν ο Κώστας Ηλιού, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΜ), και ο Βαγγέλης Ντίνος, εργαζόμενος στον κλάδο.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ