Κυριακή 26 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Να εξασφαλιστεί άμεσα καθαρό νερό

Νέα παρέμβαση στη Βουλή

Το ΚΚΕ έχει κατ' επανάληψη φέρει το θέμα της μόλυνσης του Ασωπού - και κατά προέκταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της λεκάνης - στη Βουλή. Την περασμένη Τετάρτη 22 Απρίλη, το ΚΚΕ επανέφερε το θέμα του Ασωπού με σχετική Ερώτηση των βουλευτών του Γιώργου Μαρίνου, Γιάννη Γκιόκα, Διαμάντως Μανωλάκου, Γιώργου Μαυρίκου και Εύας Μελά, προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά. Στην Ερώτηση επισημαίνεται:

«Επί της ουσίας, τα πρόστιμα που διαφημίζει η κυβέρνηση και η λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που λέει: "ο ρυπαίνων πληρώνει", συνιστούν τρόπο διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης, επικίνδυνης κατάστασης, που επικρατεί τόσα χρόνια επί κυβερ­νήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταντώντας τον Ασωπό κανάλι λυμάτων, αποβλήτων.

Μιλάμε για την υγεία και τη ζωή περίπου 250.000 κατοίκων από τη Θήβα έως τα Οινόφυτα, τον Ωρωπό έως την Αυλίδα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικο-Βοιωτίας. Μιλάμε για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.

Το ΚΚΕ παρεμβαίνει συνεχώς μέσα και έξω από τη Βουλή, αναπτύσσει ή συμμετέχει σε πολύμορφες δραστηριότητες και θα εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

1. Για να εξασφαλίσει άμεσα την ύδρευση των οικισμών με νερό καθαρό, με κρατική ευθύνη, χωρίς χαράτσια σε βάρος των κατοίκων.

2. Για να σταματήσει η μόλυνση του Ασωπού και να αποκατασταθεί η ζημιά του υδροφόρου ορίζοντα.

3. Για να πραγματοποιηθούν οι σχετικοί προληπτικοί έλεγχοι για την υγεία των παιδιών και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής.

4. Για να πραγματοποιηθεί συστηματικός έλεγχος για τα αγροτικά και λοιπά διατροφικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και να εξασφαλιστούν αποζημιώσεις για τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές.

5. Για να ελεγχθούν όλες οι γεωτρήσεις και να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά τους.

ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ
Ποιοι ευθύνονται για την καταστροφική μόλυνση

Η μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από τις βιομηχανίες έχει και αιτίες και υπεύθυνους

Eurokinissi

Η μετατροπή του Ασωπού σε χαβούζα αποβλήτων - με αποτέλεσμα τη μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα - φέρει τη σφραγίδα του τρόπου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Ανάπτυξη που στηρίζεται στην καπιταλιστική κερδοφορία σε βάρος της ποιότητας ζωής και της υγείας εργαζομένων και κατοίκων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μόλυνση ξεκίνησε απ' το 1969, συνεχίστηκε και διευρύνθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ολα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού συγκάλυπταν το πρόβλημα και μόνο τον Αύγουστο του 2007, όταν πια το πρόβλημα είχε φτάσει στο απροχώρητο, τότε μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να το παραδεχτεί. Αλλά και πάλι, από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ουσιαστική ενέργεια, πέραν κάποιων προστίμων - που σε τίποτα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα - και πολλών εξαγγελιών.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το 1969, με τα κίνητρα του τότε αναπτυξιακού νόμου, μια σειρά από βαριές βιομηχανικές μονάδες μεταφέρονται από την Αττική στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου. Πρόκειται για την περιοχή από το 55ο μέχρι και το 75ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. Σε όλη αυτή την περιοχή υπάρχουν σήμερα 450 εργοστάσια. Αφορά, λοιπόν, την υγεία και τη ζωή περίπου 250.000 κατοίκων από τη Θήβα έως τα Οινόφυτα, τον Ωρωπό έως την Αυλίδα και την ευρύτερη περιοχή της ΑττικοΒοιωτίας!

Από τότε ακόμη, οι βιομηχανίες ρίχνουν τα λύματά τους στον Ασωπό ποταμό και στον παραπόταμό του, το Θερμιδώνα. Η μόλυνση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα είχε ως αποτέλεσμα να μολυνθούν και οι πηγές με τις οποίες υδροδοτούνται όχι μόνο οι γύρω πόλεις αλλά και μέρος της Αττικής.

Αυτά προκύπτουν από την Περιβαλλοντική Μελέτη Ευρύτερης Λεκάνης Ασωπού Ποταμού της ΕΤΒΑ. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη που εξετάζει τις χρήσεις γης, τον υδρολιθικό και υδρολογικό χάρτη της περιοχής, η οποία συντάχθηκε και ολοκληρώθηκε το 1996. Από το 1996, όμως, που είναι γνωστή η παραπάνω μελέτη, μόλις στις 3/10/2005 η Υγειονομική Υπηρεσία της Νομαρχίας Βοιωτίας αναγνώρισε το πρόβλημα όταν και ζήτησε με έγγραφό της (Αρ. Πρωτ. Φ43/12/2662) «να ενταθεί και να συστηματικοποιηθεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος και η παρακολούθηση των νιτρικών ιόντων».

Επίσημα, δε, έγινε γνωστό μόλις το 2004 (!) όταν με ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς) προκύπτει ότι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας είναι ανοιχτός στην κυμαινόμενη βιομηχανο-γεωργική βαριά ρύπανση και μόλυνση. Και από τότε χρειάστηκαν άλλα τρία χρόνια για να παραδεχτούν οι κυβερνήσεις πως ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας των Οινοφύτων και των παρα-Ασώπειων περιοχών, είναι μολυσμένος.

Στην ουσία, όμως, όλα τα παραπάνω απλά επιβεβαιώνουν την πάγια πολιτική που δίνει «γην και ύδωρ» στους βιομηχάνους.

Πήραν και επιδοτήσεις

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι έκαναν οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, όσο και της ΝΔ σήμερα, από το 1996 μέχρι σήμερα.

Πρώτα απ' όλα, επιδότησαν τις βιομηχανίες με «χοντρά» πακέτα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για να εγκαταστήσουν, υποτίθεται, βιολογικούς καθαρισμούς, κάτι που ποτέ δεν έγινε. Μάλιστα, «υποχρεώθηκαν» με νόμο οι βιομήχανοι να κατασκευάσουν βιολογικό καθαρισμό σε κάθε εργοστάσιο, παίρνοντας και πριμοδότηση από τα ΚΠΣ, που κάλυπτε το 60% του κόστους. Αντί, όμως, για βιολογικό καθαρισμό έφτιαξαν ...χαβούζες, οι οποίες σταδιακά έπαψαν και αυτές να λειτουργούν, όπως πρώτος είχε αποκαλύψει ο «Ρ».

Οι βιομηχανίες, που σήμερα έχουν τοξινώσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, έχουν πάρει τα λεγόμενα «πιστοποιητικά ISO 14001» και το διαφημίζουν. Τι είναι το πιστοποιητικό αυτό; Πρόκειται για μια προδιαγραφή της ΕΕ, ένα περιβαλλοντικό πρότυπο, που δείχνει ότι αυτός που το κατέχει σέβεται και τηρεί την ...περιβαλλοντική νομοθεσία! Τέτοια υποκρισία...

Την ίδια στιγμή, 40 χρόνια μετά, το Προεδρικό Διάταγμα της χούντας που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων, δεν έχει καταργηθεί. Παράλληλα, σε επανειλημμένες Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ (το 1996, το 1997, το 2005 και το 2007), οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επί της ουσίας, «ένιπταν τας χείρας τους». Την περασμένη Τετάρτη 22 Απρίλη, το ΚΚΕ, κατέθεσε κι άλλη μια Ερώτηση.

Η κοροϊδία των προστίμων

Το καλοκαίρι του 2007 - και ενώ η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο - η κυβέρνηση της ΝΔ, αναγκάζεται να αναγνωρίσει το πρόβλημα. Τι έκανε όμως; Αντί, ως όφειλε, να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα σταματούσαν τη μόλυνση, κατέφυγε στην εύκολη λογική των προστίμων. Λογική κάθε άλλο παρά αποτρεπτική για τις μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες ανεξέλεγκτα συνέχιζαν και συνεχίζουν τη μόλυνση.

Ετσι, ενώ οι βιομήχανοι πήραν τεράστια ποσά για να φτιάξουν αντιρρυπαντική τεχνολογία - την οποία ουδέποτε έφτιαξαν - τώρα οι κυβερνήσεις αντί να τις υποχρεώσουν να κατασκευάσουν τις απαραίτητες εκείνες εγκαταστάσεις ώστε και σωστά να λειτουργούν οι βιομηχανίες και να μη μολύνεται η περιοχή, ακολουθούν την πρακτική των προστίμων. Πρακτική, που σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει πως θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες εκείνες εγκαταστάσεις για να σταματήσει η μόλυνση. Πρακτική που συνιστά κοροϊδία για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής.

Η μόλυνση παραμένει

Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίσημη παραδοχή του εγκλήματος, η μόλυνση και το πρόβλημα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, παραμένει. Τούτο, δε, το επιβεβαιώνουν, σχεδόν καθημερινά, τα ίδια τα πρόστιμα που επιβάλλει η κυβέρνηση, μέσω των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Μάλιστα, όπως καθημερινά επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες, το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού και της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, έχει μεταφερθεί και στα αγροτικά προϊόντα, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση.

Παράλληλα, όμως, επιβεβαιώνεται και από τις ίδιες τις μετρήσεις που γίνονται στις γεωτρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στη Θήβα, σε όλες τις γεωτρήσεις και τις δεξαμενές απ' όπου πάρθηκε δείγμα υπάρχει εξασθενές χρώμιο από 10 μg/lt μέχρι και 22 μg/lt. Αυτή είναι η εγκληματική αδιαφορία των κυβερνήσεων, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων...


Κ. Τρ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Κύμα εμπορευματοποίησης στις παραλίες της χώρας

Το δικαίωμα της εργατικής τάξης για ξεκούραση, για διακοπές, για αναψυχή είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτή η ανάγκη για όλο και περισσότερους εργαζόμενους δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Τείνει να γίνει πολυτέλεια, γιατί η εργατική τάξη αδυνατεί να την καλύψει. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη επίθεση που δέχεται στο εισόδημά της, με μισθούς άθλιους, πανάκριβα εισιτήρια για να ταξιδέψει σε στεριά και θάλασσα, με την ακρίβεια συνεχώς να μεγαλώνει. Αλλά και στην εργοδοσία που σε πολλές επιχειρήσεις το καταργεί στην πράξη. Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι - με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - δεν μπορούν να απολαύσουν τις παραλίες, τα δάση, την ομορφιά της χώρας μας, γιατί όλες οι κυβερνήσεις τα παρέδωσαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να τα εκμεταλλεύονται και να αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Η εργατική οικογένεια δυσκολεύεται να κάνει ακόμα κι ένα μπάνιο στη θάλασσα , αφού οι ακτές μετατρέπονται σε φυλακές περιφραγμένες και πρέπει να πληρώσει είσοδο, καρέκλα, ξαπλώστρα, αναψυκτικά, με το κόστος να φτάνει και να ξεπερνά ακόμα και τα 30 ευρώ. Αλλωστε, σήμερα, κατά μήκος της παραλιακής ζώνης από το Π. Φάληρο μέχρι το Λαγονήσι, το μεγαλύτερο μέρος των παραλιών - «φιλέτων» έχουν παραδοθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους για εκμετάλλευση. Με νόμους που ψήφισαν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και αυτές του ΠΑΣΟΚ, οι πιο προσβάσιμες ακτές της Αττικής έχουν περάσει στα χέρια επιχειρηματιών που θησαυρίζουν.

Πριν μερικές μέρες, η κυβέρνηση με σχετική υπουργική απόφαση, προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Συγκεκριμένα, βάζει μπροστά ένα εκτεταμένο σχέδιο εμπορευματοποίησης όλων των εύκολα προσβάσιμων παραλιών της χώρας. Παραχωρεί λοιπόν στους δήμους και μέσω αυτών στις επιχειρήσεις τους ή σε τρίτους (σ.σ. ιδιώτες) το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αυτών των παραλιών, έναντι αδρού ανταλλάγματος και συγκεκριμένα του 20% των εσόδων τους τόσο από την άσκηση δραστηριοτήτων στους κοινόχρηστους χώρους, όσο και από τα μισθωτικά ανταλλάγματα τρίτων, στους οποίους παραχώρησε το δικαίωμα (π.χ. όταν ένας δήμος παραχωρήσει σε ιδιώτη).

Στιγμιότυπο από παλαιότερες κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε παραλία της Αττικής που εκμεταλλεύεται επιχειρηματικός όμιλος
Στιγμιότυπο από παλαιότερες κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε παραλία της Αττικής που εκμεταλλεύεται επιχειρηματικός όμιλος
Μάλιστα, η κυβερνητική απόφαση δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στις ήδη εγκατεστημένες σε παραλίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αφορά τις εναπομείνασες ελεύθερες ακτές και όχι αυτές που το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη παραχωρήσει για τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες χρήσεις.

Τι προβλέπει η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • Οι δήμοι στους οποίους παραχωρείται το δικαίωμα της εκμετάλλευσης, μπορούν να το μεταβιβάσουν σε δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις τους (σ.σ. οι οποίες με βάση τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα μετεξελίσσονται σε ανώνυμες εταιρείες) και σε τρίτους, δηλαδή σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Το παραχωρηθέν δικαίωμα εκμετάλλευσης ισχύει μέχρι 31/12/2012. Οπως ορίζεται, η απευθείας παραχώρηση γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, όπως εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου και άλλων.
  • δήμοι και επιχειρήσεις δύναται να εκμεταλλευτούν και περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς ειδικής προστασίας και μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν η παρέμβαση σε αυτές. Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην απόφαση, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμοδίων κατά περίπτωση υπουργών μπορούν να παραχωρηθούν κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, προστατευμένες περιοχές, ευπαθή οικοσυστήματα, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
  • οι δήμοι ή οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των κοινόχρηστων χώρων θα πρέπει να καταβάλλουν το 20% των εσόδων τους στο δημόσιο. Στην πράξη δηλαδή, οι δήμοι δεν μπορούν - ακόμα κι αν το ήθελαν - παρά να προχωρήσουν σε εμπορική «αξιοποίηση» των παραλιών ώστε να αντεπεξέλθουν στο αντίτιμο, που με τη σειρά τους θα εισπράξουν από τον ίδιο τον εργαζόμενο - πελάτη. Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι η νέα ρύθμιση δε συνοδεύεται από κονδύλια προς τους δήμους ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τις παραλίες, αυτοί θα εξαναγκαστούν στην επιβολή χαρατσιού για τη χρήση της παραλίας.

Κι αυτό γιατί θα χρειαστεί να δαπανήσουν χρήματα για: τον καθημερινό καθαρισμό των χώρων, την εξασφάλιση γενικά της αισθητικής. Τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τη μορφολογία της περιοχής. Την πρόσληψη ναυαγοσωστών που απαιτούνται, την τοποθέτηση παρατηρητηρίων και γενικά τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Τον έλεγχο καταπατήσεων, αυθαίρετων επεμβάσεων, που θα ασκεί το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας, οι φύλακες, οι οδοκαθαριστές, κλπ. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση καλεί τους δήμους να εισπράξουν για να γεμίσουν κατόπιν τα ταμεία του κρατικού κορβανά.

  • Σε παραλίες που ήδη δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις και εφόσον οι δήμοι επιλέξουν να παραχωρήσουν το δικαίωμα της χρήσης σε τρίτους, οι επιχειρήσεις αυτές προτιμούνται, για... να μην τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των μισθωτών, όπως σημειώνεται στην απόφαση. Μάλιστα, αίρεται ο περιορισμός που θέτει ο νόμος 2971/2001, ο οποίος προβλέπει ότι η έκταση αιγιαλού κάθε παραχώρησης δεν δύναται να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, ενώ από κάθε παραχώρηση θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερος χώρος 100 μέτρων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ξενοδοχειακά συγκροτήματα που έφραζαν μόνο ένα τμήμα μιας παραλίας, τώρα να τη μαντρώνουν ολόκληρη!
  • Οι δήμοι ή οι επιχειρήσεις, κάθε 6μηνο υποβάλλουν τα σχετικά στοιχεία στην Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου να της αποδοθεί το αντάλλαγμα του 20% των εσόδων που προβλέπεται. Στην περίπτωση δε που ο δήμος παραχωρήσει το δικαίωμα της χρήσης σε τρίτους, προβλέπεται η εφάπαξ καταβολή από το μισθωτή τουλάχιστον του μισού ποσού του προβλεπόμενου μισθώματος.
Το νομοθετικό πλαίσιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συνεχίσει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του εθνικού πλούτου και των δημόσιων ακτών που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Και που καταγράφεται και στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα:

  • Ο 2971/2001 υπογράφεται από 10 κορυφαίους υπουργούς της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επιτρέπει την τσιμεντοποίηση του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας από περιώνυμα συμφέροντα, που μπορούν πλέον να ασκήσουν πάνω τους μια σειρά από δραστηριότητες, όπως τουριστικές, βιομηχανικές κλπ. Επιτρέπεται, επίσης η αποκλειστική χρήση τους - όπως και στις βραχονησίδες - έναντι... ενοικίου. Στην ουσία πρόκειται για το νόμο εκείνον που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για την τσιμεντοποίηση αιγιαλών και παραλιών από το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Ο νόμος 3105/2003 υπογράφεται επίσης από 10 υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο νόμος αυτός, επιτρέπει στην Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ να αίρει την προστασία μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού και των παραλιών γύρω από τουριστικές μονάδες του ΕΟΤ και να τις παραχωρεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Με τους προαναφερόμενους νόμους βγήκαν «στο σφυρί» οι πλαζ του Αλίμου, της Βούλας, της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας. Εγινε το ξεπούλημα των συγκροτημάτων του ΕΟΤ στο Λαγονήσι, στην Κυλλήνη κ.ά. Ενώ γίνεται προσπάθεια να παραχωρηθούν σε ιδιώτες άλλες ελεύθερες παραλίες όπως αυτές της Καραθώνας Ναυπλίου, Αγίων Αποστόλων Χανίων, να «αξιοποιηθεί» το παραλιακό μέτωπο Μαραθώνα - Νέας Μάκρης - Ραφήνας κλπ.
  • Με το νόμο 3342/2005, για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων, η κυβέρνηση της ΝΔ - μέσω δέκα κορυφαίων υπουργών που υπογράφουν τον εν λόγω νόμο - πατάει σε προηγούμενους νόμους του ΠΑΣΟΚ και ξεδιπλώνει ένα ασύλληπτο όργιο υπερκερδών και κερδοσκοπίας κατά μήκος της παραλίας. Σύμφωνα με το νόμο, στο Ελληνικό, ένα μεγάλο κομμάτι από το πρώην αεροδρόμιο μαζί με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εκχωρείται στο κεφάλαιο και οικοπεδοποιούνται πάνω από 1.000 στρέμματα. Επιπλέον, η παραλία Καλλιθέας - Τζιτζιφιών, ολόκληρος ο Φαληρικός όρμος και ο Ιππόδρομος οικοπεδοποιούνται και μαζί με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εκχωρούνται στην επιχειρηματική δραστηριότητα για μαρίνες, ξενοδοχεία, κόβοντας κάθε πρόσβαση του λαού προς τη θάλασσα.

Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ