Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιπολίτευση τέλος!

Κατά το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, ρωτάται απ' τον δημοσιογράφο στο κομματικό τους ραδιόφωνο για το κάλεσμα του ΚΚΕ σε συλλαλητήριο, αύριο Παρασκευή, στο Σύνταγμα. Και ο Βίτσας «σερβίρει» την έτοιμη απάντηση, διακηρύσσοντας ότι ουδείς δικαιούται σήμερα να αντιπολιτεύεται. Αναπαράγοντας το ξινισμένο, καθότι πολυκαιρισμένο, επιχείρημα πως το ΚΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έκανε τίποτα: «Δεν είναι κακό τόσα χρόνια να έχει κάποιος λειψή παρουσία στους αγώνες και να προσπαθεί τώρα να τα βάλει με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, μια κυβέρνηση η οποία ήδη σταθεροποίησε τις συντάξεις, σταθεροποίησε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κάθε οικογένεια και αρχίζει και κάνει βήματα ώστε να μπορέσει να περάσει στη συμφωνία ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και χρειάζεται να παρθούν μέτρα τα οποία να βοηθούν ... στην ανακούφιση των πιο φτωχών ανθρώπων ... Μια αντιπολιτευτική διάθεση σε αυτή την κυβέρνηση, νομίζω ότι τελικά θα πλήξει αυτούς που προσπαθούν να ονομάσουν το κρέας ψάρι και να μην συμβάλλουν σε αυτή την περίοδο στην ανάταξη και του φρονήματος αλλά και της κοινωνικής κατάστασης και της οικονομίας»!

Και πού είσαι ακόμα!

Ανοχή σ' αυτούς που εκθειάζει ο ΣΕΒ

Το ΜΕΤΑ, η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που καλούσε τις προηγούμενες μέρες τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν υπέρ της κυβέρνησης, εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. Οπως γράφει, «οι κυβερνητικές προτάσεις (...) δημιουργούν στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα μεγάλα και εύλογα ερωτηματικά (...) απαιτούμε να υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης, η αναγκαία αποφασιστικότητα όχι μόνο για το σταμάτημα της καταστροφής, αλλά και η νομοθετική πρωτοβουλία για την επαναφορά των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων (...) Συνεχίζουμε να απαιτούμε και να παλεύουμε για την εφαρμογή των κυβερνητικών δεσμεύσεων και προγραμματικών δηλώσεων». Πάνε να πιάσουν από τη μύτη τους εργαζόμενους και να συντηρήσουν το κλίμα της ανοχής απέναντι στην κυβέρνηση. Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο ΣΕΒ, ο οποίος εκθειάζει τη «μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης», επειδή «δημιουργεί προσδοκίες για την πολυπόθητη κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη. Αλλωστε, εμπεριέχει αρκετά από όσα δεν έγιναν και πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν. Αρκεί να υποστηριχθεί με σθεναρότητα και πίστη από το πολιτικό σύστημα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες»...

Με τις πλάτες των ΗΠΑ;

Η «Αυγή της Κυριακής», 22/2/2015, γράφει: «Η χώρα βρίσκεται στην πλέον δύσκολη και κρίσιμη ιστορικά περίοδο της νεότερης Ιστορίας. Αυτό που έγινε στις 25 Ιανουαρίου του 2015 πριν από 40 χρόνια θα ανατρεπόταν με στρατιωτικό πραξικόπημα. Η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή, με τις ΗΠΑ αυτήν την περίοδο να πιέζουν για ανατροπή της επικίνδυνης πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία στην ΕΕ και τις δύο μεγαλύτερες μετά τη Γερμανία οικονομίες (Γαλλία - Ιταλία) να ψάχνουν δικαιολογία για να σταματήσουν το Βερολίνο. Η περίπτωση της Ελλάδας και της νέας κυβέρνησής της ήταν μια χρυσή ευκαιρία να γίνει ο καταλύτης για την ανατροπή των γερμανικών πιέσεων». Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοαποκαλείται καταλύτης αλλαγής της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ! Δε θα θυμίσουμε ξανά ότι και το ΠΑΣΟΚ, το 1981, αυτοπροβαλλόταν με τον ίδιο ρόλο, θα έβαζε μάλιστα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την «επάρατο δεξιά», με την οποία εντέλει συγκυβέρνησε. Εχει σημασία, όμως, να αντιληφθεί ο λαός για ποια ιστορική αλλαγή μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας τις ΗΠΑ και προσδοκώντας στη συμμαχία με Γαλλία - Ιταλία κόντρα στη Γερμανία. Γιατί ζητά από το λαό να επιλέξει ιμπεριαλιστή σύμμαχο, υποτασσόμενος στον ευρωατλαντισμό. Επικίνδυνο, εχθρικό στον ίδιο, όπως εχθρικές είναι οι ΗΠΑ, Ευρωζώνη, ΕΕ, το κεφάλαιο και η εξουσία του που διαχειρίζεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αντικομμουνιστική αθλιότητα

«Και το ΚΚΕ; Απογοητευτική έως εξοργιστική ήταν η εικόνα του κατά την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συμπορεύτηκε με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το σουρεαλιστικό Ποτάμι, ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή. Το έχω γράψει χίλιες φορές. Ορθή μπορεί να είναι η θέση του ΚΚΕ για Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ κ.λπ. Η στρατηγική του όμως δεν είναι απλά λανθασμένη. Δεν λειτουργεί μόνο σε βάρος του ίδιου του κομμουνιστικού κόμματος, αλλά προκαλεί ευρύτερα ερωτηματικά για κίνητρα και παρασκήνια, κάθε άλλο παρά κολακευτικά για ένα κομμουνιστικό κόμμα, που φραστικά μόνο κατακεραυνώνει Βερολίνο και Βρυξέλλες». Ποιος τα γράφει αυτά; Ο Γ. Λεονταρίτης στην εφημερίδα «Παρόν», 22/2/2015. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αντιΚΚΕ προπαγάνδα, ελλείψει επιχειρημάτων, εστιάζει στη λογική όποιος δεν είναι φίλος μου είναι φίλος του εχθρού μου. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο πρώτος διδάξας της ταύτισης του ΚΚΕ με τη «Δεξιά» με την οποία συγκυβέρνησε. Αλλά τα περί «κινήτρων και παρασκηνίων που προκαλούν ερωτηματικά» είναι βγαλμένα από τα άθλια κρατικά και παρακρατικά, αστικά αντικομμουνιστικά επιτελεία των πιο μαύρων εποχών που πέρασαν ο λαός και το κίνημα. Το να αμολάς ανυπόστατες φήμες ως προπαγάνδα είναι η αθλιότητα της δημοσιογραφίας. Τέτοια κατάντια για την εφημερίδα και τον «δημοσιογράφο» της...

Λες;

«Αυτή η Βουλή παράταση του Μνημονίου δεν θα ψηφίσει, μην αγωνιάτε», ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια. Σε πρώτη ανάγνωση, θεωρήσαμε ότι αναφερόταν στη γνωστή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσει την παράταση της «δανειακής σύμβασης» που συμφώνησε με τους εταίρους από τη συνέχιση του μνημονίου, παρότι στην πραγματικότητα η νέα συμφωνία της κυβέρνησης αποτελεί ουσιαστική και τυπική επέκταση του μνημονίου.

Ελα, όμως, που όλο και πληθαίνουν διάφορες... «περίεργες» φήμες ότι η κυβέρνηση εξετάζει να μη φέρει καθόλου για ψήφιση στη Βουλή (ούτε καν με την περιβόητη διαδικασία του «κατεπείγοντος») τη συμφωνία της με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και να την περάσει διά της... πλαγίας οδού. Λέτε η κυβέρνηση της «ελπίδας» και του «νέου ήθους», εκτός από το να υπογράφει νέα μνημόνια, να ξεπεράσει ακόμα και τις απαράδεκτες πρακτικές της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που είχε κάνει τα «κατεπείγοντα» και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ψωμοτύρι; Η λογική λέει πως όχι, ακόμα και για προπαγανδιστικούς λόγους, αλλά δεδομένου ότι οι μέρες περνούν και συζήτηση στη Βουλή δεν ορίζεται, δεν μπορούμε παρά να το καταγράψουμε κι αυτό...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1802 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.

1896 Γεννιέται ο επαναστάτης μπολσεβίκος Αντρέι Ζντάνοφ. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Β' Γραμματέας του Κόμματος των Μπολσεβίκων - ΚΚΣΕ (1941 - 1948) και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης (1946 - 1947).

1911 Η συζήτηση στην Αναθεωρητική Βουλή για τη γλώσσα στην οποία θα γραφεί το Σύνταγμα της Ελλάδας προκαλεί μεγάλης έκτασης συγκρούσεις. Οι καθηγητές και οι φοιτητές της Φιλοσοφικής πρωτοστατούν υπέρ της καθαρεύουσας.

1913 Ο ελληνικός στρατός ολοκληρώνει την απελευθέρωση της Ηπείρου (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1942 Δραπετεύει από τις φυλακές της Τρίπολης ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναλαμβάνει την καθοδήγηση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

1973 Ενας εκδότης και δέκα δημοσιογράφοι καλούνται από το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ να καταθέσουν για το «σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ» (την παρακολούθηση των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος από τις μυστικές υπηρεσίες).

1973 Οι κάτοικοι του Καματερού διαμαρτύρονται για την απόφαση της χούντας να απαλλοτριώσει τα χωράφια τους. Διαμαρτυρία του Γαλλικου ΚΚ για την τρομοκρατία της χούντας κατά των φοιτητών. Η Διεθνής Ενωση Δημοσιογράφων ζητά να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι δημοσιογράφοι πολιτικοί κρατούμενοι.

1980 Η Αίγυπτος και το Ισραήλ αποκαθιστούν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. Τίθεται τέρμα στην εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο κρατών, η οποία διήρκεσε τριάντα χρόνια.

1986 Πεθαίνει η Αμαλία Φλέμινγκ, σύζυγος και επιστημονική συνεργάτιδα του μεγάλου Βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη.

1993 Συγκλονίζεται από έκρηξη βόμβας το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Από την έκρηξη χάνουν τη ζωή τους πέντε άτομα και δεκάδες τραυματίζονται.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org