Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Μέρα Πανελλαδικής Δράσης σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία: Ρεπορτάζ από τις χτεσινές αγωνιστικές παρεμβάσεις
  • Μικρομεσαίοι αγρότες: Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα - Σήμερα στήνεται το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία
  • ΟΕΦΣΕΕ: Ανακοίνωση - παρέμβαση με αφορμή την υπόθεση της «Novartis»
  • «Τριατατικοί»: Η απεργία στα Ταχυδρομεία - Τηλεγραφεία - Τηλεφωνεία (ΤΤΤ) το Μάη του 1932
Σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Βόλο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κατούνη στα Λαδάδικα, έκαναν πορεία μέχρι τον ΟΑΕΔ και κατέληξαν έξω από το ξενοδοχείο «Holiday Inn», ιδιοκτησίας του προέδρου της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων. Κατευθυνόμενοι προς το «Holiday Inn», εξέφρασαν και την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους συμβασιούχους του ΦΟΔΣΑ, που έχουν στήσει σκηνές έξω από τα γραφεία του Φορέα.

Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου οργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, έθεσαν τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων και κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματα της Επιτροπής. Ο δε περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι τα προβλήματα θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στο Βόλο έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ, από την Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΠΑΜΕ.

ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων

...οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν μέχρι το υπουργείο Εργασίας
...οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν μέχρι το υπουργείο Εργασίας
«Ξεσηκωθείτε! Η ανάπτυξη για τα κέρδη τους εξαθλιώνει τους εργάτες».

Με το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, ξεκινώντας από το ξενοδοχείο «Athens Ledra» και καταλήγοντας με πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης που οργάνωσαν 36 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, με τα εξής αιτήματα: Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και υποχρεωτική εφαρμογή τους. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, άνεργους και εποχικούς, αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Αμεση χορήγηση του επιδόματος με την εγγραφή του δικαιούχου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο «Athens Ledra», διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας τους.

Αφετηρία της κινητοποίησης στάθηκε το «οδόφραγμα» που έστησαν οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra», στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του ξενοδοχείου. Μαζί τους είχαν τα καροτσάκια της καθαριότητας, ενώ έστρωσαν ένα τραπέζι και ένα κρεβάτι πάνω στη λεωφόρο, σατιρίζοντας το «μύθο» του τουρισμού, που για τους εργαζόμενους σημαίνει απληρωσιά, εντατικοποίηση, απολύσεις, ψαλιδισμένοι μισθοί. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες σωματείων του κλάδου από Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κω και Γιάννενα, η ΟΓΕ, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Από το «οδόφραγμα» στο «Athens Ledra»...
Από το «οδόφραγμα» στο «Athens Ledra»...
«Υψώνουμε οδόφραγμα απέναντι σε αυτή την πολιτική», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Μπάμπης Ντότσικας. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα εδώ και δέκα μήνες, ενώ ευχαρίστησε τα σωματεία και τους φορείς για την αλληλεγγύη τους.

Ανεργία και δουλειά χωρίς δικαιώματα στην «ατμομηχανή της ανάπτυξης»

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο όπου τα κέρδη των εργοδοτών αυξάνονται συνεχώς, περιέγραψε ο Γιώργος Στεφανάκης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

«Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι εδώ και χρόνια κενό γράμμα, αφού σε μια σειρά ξενοδοχεία και ιδιαίτερα στον Επισιτισμό στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα δεν εφαρμόζονται», υπογράμμισε και συνέχισε: «Οι μεγαλοξενοδόχοι ο ένας μετά τον άλλο αποχωρούν από τις ενώσεις για να πάνε τους μισθούς στα τάρταρα των 586 ευρώ μεικτά ή ακόμα και κάτω από αυτά. Κυριαρχεί η απληρωσιά, η ανασφάλιστη δουλειά, για λίγες ώρες την ημέρα, λίγες μέρες το μήνα, λίγους μήνες το χρόνο. Ταυτόχρονα, χιλιάδες συνάδελφοι του κλάδου μας είναι άνεργοι και απροστάτευτοι. Σε συνδυασμό με τη φοροληστεία, με τις λειψές επιδοτήσεις για ελάχιστους, με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ακόμα και για τα βασικά, το ρεύμα, το νερό, το φαγητό».

«Την ίδια ώρα, τα κέρδη των μονοπωλίων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό αυξάνονται σε υπέρογκους αριθμούς», ανέφερε ο Γ. Στεφανάκης.

Να σημειωθεί ότι κάνοντας «ταμείο» για το 2016, ο ΣΕΤΕ καταγράφει αφίξεις τουριστών πάνω από 27,5 εκατομμύρια και προβλέπει αύξηση αφίξεων και εσόδων το 2017. Θέτει νέους στόχους, με τον πήχη στα 35 εκατομμύρια αφίξεις και στα 20 δισ. ευρώ έσοδα, με ορίζοντα το 2021...

Επιβεβαιώνοντας τον ταξικό χαρακτήρα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, στο πρόσφατο τεύχος της έκδοσης «Ελληνικός Τουρισμός: Εξελίξεις και Προοπτικές» (Γενάρης 2017) το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ επικροτεί τις «δραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που έχουν συμβάλλει στην «αποκατάσταση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας» της χώρας, ξεχωρίζοντας μάλιστα ιδιαίτερα τη «ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος (ΕΑΣ) και του συστήματος Υγείας»... Παράλληλα, προβάλλοντας τις αξιώσεις των μεγαλοξενοδόχων για ακόμα μεγαλύτερα προνόμια, ο ΣΕΤΕ δεν χάνει την ευκαιρία να παραπονεθεί για... «υπερφορολόγηση».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όπου τα «ρεκόρ» και η «διεθνής ανταγωνιστικότητα» των μεγαλοξενοδόχων αντικατοπτρίζονται στην άθλια πραγματικότητα για τους εργαζόμενους του κλάδου, ο Γ. Στεφανάκης υπενθύμισε την πρωτοβουλία 500 και πλέον συνδικαλιστικών οργανώσεων, που οργάνωσαν συλλαλητήριο και επεξεργάστηκαν πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τόνισε πως τα σωματεία θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο.

«Θα δώσουμε τη μάχη ώστε να αναπτυχθούν ακόμα περισσότεροι και μαζικοί αγώνες στα ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό, να ανάψουμε κι άλλες εστίες αντίστασης, όπως στο "Αthens Ledra". Γιατί ξέρουμε ότι σε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να αναμετρηθούμε με τους εργοδότες και την κυβέρνηση προτάσσοντας τις σύγχρονες ανάγκες μας», υπογράμμισε.

Καμία απάντηση από το υπουργείο

Στο υπουργείο Εργασίας, όπου έφτασε η πορεία των εργαζομένων, αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την υπουργό, Εφη Αχτσιόγλου, χωρίς ωστόσο να λάβει απαντήσεις στα αιτήματα που έθεσε.

Οσον αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, επανέλαβε τα αόριστα ότι «θέση» της κυβέρνησης είναι η «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», παραπέμποντας ωστόσο στα αντιλαϊκά παζάρια με το κουαρτέτο...

Ως προς την απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους χιλιάδες εποχικούς στα νησιά, η οποία έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από τα σωματεία, δήλωσε πως το υπουργείο... δεν έχει υπόψη του το πρόβλημα!

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο «Athens Ledra», το υπουργείο ισχυρίστηκε πως δεν διαθέτει «κανένα εργαλείο» για να πιέσει την εργοδοσία να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα. Κι αυτό ενώ οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους έχουν επανειλημμένα καταγγείλει το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι μεγαλομέτοχος κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία έχει ανοιχτά συμβόλαια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κάποια από τα οποία τα έχει συνάψει μάλιστα με το κράτος.

Μεγαλύτερη αλληλεγγύη η συμμετοχή στον αγώνα

Χαρακτηριστική είναι η πείρα που μετέφεραν οι εργαζόμενοι από το επιχειρησιακό σωματείο στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village» της Ρόδου, που συμμετείχαν χτες στο «οδόφραγμα» έξω από το «Athens Ledra», μαζί με άλλους φορείς και σωματεία, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Τέσσερις εργαζόμενοι ταξίδεψαν από τη Ρόδο για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, παρότι δεν έχουν πάρει το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

«Αυτή την αλληλεγγύη τη χρωστάμε», είπε ο πρόεδρος του σωματείου στο χαιρετισμό του. Οπως εξήγησε, εκπρόσωπος από το σωματείο του «Athens Ledra» είχε βρεθεί στο νησί την περασμένη άνοιξη, είχε συζητήσει με τους εργαζόμενους και τους είχε καλέσει να φτιάξουν το δικό τους σωματείο. Το σωματείο δημιουργήθηκε τελικά το Σεπτέμβρη και σήμερα οι εργαζόμενοι οργανώνουν μέσα από αυτό τον αγώνα τους και στέκονται δίπλα στους συναδέλφους τους στη μάχη που δίνουν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Ανακοίνωση - παρέμβαση, με αφορμή την υπόθεση «NOVARTIS»

Μεγάλα μονοπώλια κονταροχτυπιούνται για την «πίτα» του 1,5 τρισ. δολαρίων της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης...
Μεγάλα μονοπώλια κονταροχτυπιούνται για την «πίτα» του 1,5 τρισ. δολαρίων της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης...
Με αφορμή την υπόθεση «NOVARTIS» και τις εξελίξεις γύρω από αυτήν, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) πραγματοποιεί παρέμβαση, με ανακοίνωσή της, αναδεικνύοντας την ουσία του ζητήματος και των προεκτάσεών του.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

«Μετά τη "Siemens", τη "Volkswagen", την "Apple", ακόμα ένα σκάνδαλο "αποκαλύπτεται" και "συγκλονίζει" για άλλη μια φορά την "ηθική" του καπιταλιστικού κόσμου. Πρόκειται για τη NOVARTIS, το πολυεθνικό μεγαθήριο στο χώρο του φαρμάκου, που κατηγορείται για τον χρηματισμό γιατρών, προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της φάρμακα έναντι των ανταγωνιστών της, ακόμα και για "επηρεασμό" τμημάτων του κρατικού μηχανισμού για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Οι κάθε λογής υπηρέτες και απολογητές του βάρβαρου και εκμεταλλευτικού κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής σπεύδουν με τη ρομφαία της κάθαρσης και αντιπαρατίθενται για το ποιος είναι ικανότερος να ξεπλύνει αυτό το σύστημα που, από τη φύση του, γεννά τη διαφθορά. Πρώτη και καλύτερη η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση, προβάλλοντας την αποφασιστικότητά της να "βάλει τάξη" στον ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια του Φαρμάκου και να "εξορθολογίσει" παραπέρα τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση την καταγγέλλει ότι καθυστέρησε να ασχοληθεί με το σκάνδαλο.

Η ουσία της υπόθεσης είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου...

Για μια ακόμα φορά, η αντιπαράθεση αυτών των δυνάμεων συσκοτίζει την αλήθεια και κρύβει την ουσία που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου.

Η Υγεία και το Φάρμακο αποτελούν πολύτιμα κοινωνικά αγαθά που στον καπιταλισμό είναι πανάκριβα και κερδοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί καθορίζουν, με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία τους και όχι τις λαϊκές ανάγκες, ποια φάρμακα, σε ποιες ποσότητες και αν θα παραχθούν και θα διακινηθούν. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αφήσει νοσοκομεία και ασθενείς χωρίς φάρμακα, επειδή δεν ικανοποιούνται οι οικονομικές τους απαιτήσεις, που αποσύρουν αποτελεσματικά φάρμακα επειδή οι τιμές τους δεν είναι "ικανοποιητικές", που δεν κυκλοφορούν φάρμακα οικονομικά "ασύμφορα". Αυτοί συνδιαμορφώνουν με τις εκάστοτε κυβερνήσεις τις τιμές των φαρμάκων στη βάση των συμφερόντων τους.

Στη χώρα μας, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τη φαρμακοβιομηχανία ως βασικό συνομιλητή, ως έναν από τους κλάδους - "ατμομηχανές" της καπιταλιστικής ανάπτυξης, διαμορφώνει γι' αυτήν ευνοϊκό έδαφος επενδύσεων, εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων βρίσκονται σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις που αφορούν οικονομικές συμφωνίες - συνεργασίες, μέσα και έξω από τη χώρα.

Το μεγάλο κεφάλαιο ελέγχει την έρευνα και βγάζει τεράστια κέρδη από την παραγωγή και τη διακίνηση του Φαρμάκου, καθώς και από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία. Ετσι στρώνεται το έδαφος στα πολυεθνικά μεγαθήρια να εξαγοράζουν μερίδα των γιατρών και να τους μετατρέπουν σε πλασιέ των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.

...και ο ανελέητος μονοπωλιακός ανταγωνισμός

Ολα αυτά στο πλαίσιο του διαρκούς και ανελέητου κυνηγιού του κέρδους και του ακόμα πιο ανελέητου επιχειρηματικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακά μεγαθήρια, που χρησιμοποιούν όλες τις "νόμιμες" και "παράνομες" μεθόδους για να καταλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Ο μεταξύ τους πόλεμος παίρνει διάφορες μορφές και αξιοποιεί διάφορα μέσα, οικονομικά, πολιτικά, ακόμα και στρατιωτικά. Συνδέεται με ευρύτερα και ακόμα μεγαλύτερα συμφέροντα, ενεργοποιεί ολόκληρα κράτη, στην προσπάθεια να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Στην περίπτωση της φαρμακοβιομηχανίας, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κονταροχτυπιούνται για την "πίτα" του 1,5 τρισ. δολαρίων της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Αυτός ο ανταγωνισμός οξύνεται ακόμα περισσότερο, όταν οι αστικές κυβερνήσεις παίρνουν περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να θωρακίσουν συνολικά την τάξη των κεφαλαιοκρατών, σε περιόδους καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η περίοδος για την οποία ελέγχεται η NOVARTIS στην Ελλάδα, συμπίπτει με την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα γενόσημα φάρμακα και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες για το πώς θα διανέμεται η κρατική φαρμακευτική δαπάνη, με δεδομένο και τον εξαγωγικό προσανατολισμό.

Αυτή, λοιπόν, είναι η ουσία και όχι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τον "υγιή ανταγωνισμό" στη φαρμακοβιομηχανία, όπως διατείνονται τα έντυπα που τη στηρίζουν ή άλλες δυνάμεις που κόπτονται για την "υγιή επιχειρηματικότητα".

Κριτήριο να γίνουν οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού

Στη βάση αυτή, καλεί η ΟΕΦΣΕΕ τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και συνολικά τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές να εκτιμήσουν και να τοποθετηθούν απέναντι και σε αυτό το "σκάνδαλο NOVARTIS".

Κανένας εργαζόμενος να μην ταυτιστεί με την εταιρεία και όσα εξελίσσονται σε αυτή, να απορρίψει κάθε προσπάθεια τέτοιου είδους, είτε προέρχεται από την εργοδοσία, είτε από τους διάφορους υποστηριχτές και απολογητές της. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά σχέση με τα εργοδοτικά σχέδια και μεθόδους, δεν μοιράζονται τα κέρδη, αντίθετα η εργοδοσία εκμεταλλεύεται τη δουλειά τους για να κερδοφορεί και η εκμετάλλευση αυτή ολοένα και αυξάνεται.

Επομένως, μπροστά και σε αυτές τις εξελίξεις, κριτήριο των εργαζομένων πρέπει να είναι οι δικές τους ανάγκες, η ζωή τους, το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες.

Κριτήριο, επίσης, για όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να είναι η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους και στο πλαίσιο αυτό, για φάρμακο που θα διατίθεται δωρεάν σε όσους το χρειάζονται. Με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία - Φάρμακο, με το φάρμακο να ερευνάται, να ελέγχεται, να παράγεται και να διατίθεται από ενιαίο κρατικό φορέα.

Η προοπτική να απαλλαγούμε από αυτούς που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και εκμεταλλεύονται την εργατική μας δύναμη και τα κοινωνικά αγαθά για τα κέρδη τους είναι ρεαλιστική και αναγκαία. Τότε μόνο τα κοινωνικά αγαθά θα αντιμετωπίζονται ως τέτοια, μόνο τότε θα είναι εξασφαλισμένη η δουλειά και τα δικαιώματά μας, μόνο τότε οι ικανότητές μας θα αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας.

Ας προσανατολίσουμε, λοιπόν, την πάλη μας σε αυτήν την προοπτική!».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σήμερα στήνεται το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας

Ενισχύονται με νέες δυνάμεις τα μπλόκα που έχουν ήδη στηθεί στην υπόλοιπη χώρα

Από το μπλόκο των αγροτών της Αργολίδας

Eurokinissi

Από το μπλόκο των αγροτών της Αργολίδας
Με το στήσιμο του μεγάλου μπλόκου των Θεσσαλών αγροτών, σήμερα, στον κόμβο της Νίκαιας, δίνεται νέα, ισχυρή ώθηση στην πανελλαδική κινητοποίηση της μικρομεσαίας αγροτιάς, που βγήκε και φέτος στα μπλόκα να παλέψει για την ικανοποίηση των αιτημάτων της, τα οποία αφορούν στην ίδια την επιβίωσή της.

Από νωρίς το πρωί, σήμερα, οι αγρότες από τα χωριά της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας θα βάλουν μπροστά τις μηχανές των τρακτέρ για να κινηθούν προς τα μέρη των προσυγκεντρώσεων που έχουν καθοριστεί - για τους Καρδιτσιώτες στον κόμβο της Ιτέας και για τους Τρικαλινούς στον κόμβο Μεγαλοχωρίου - απ' όπου, σε κομβόι, θα κατευθυνθούν προς τον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Εκεί θα τους περιμένουν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι που θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση υποδοχής, την οποία οργανώνει, στις 13.30, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης και ενεργής στήριξης στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Το μπλόκο στη Νίκαια κορύφωση της δράσης όλου του προηγούμενου διαστήματος

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των τριών νομών που οργανώνουν το στήσιμο του μπλόκου, καλούν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να πάρουν μέρος, ώστε το μπλόκο της Νίκαιας να είναι πολύ ισχυρό και ν' αποτελέσει και φέτος το επίκεντρο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Από τη χτεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας από το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών Χανίων στο μπλόκο Πραιτωρίων στο νομό Ηρακλείου
Από τη χτεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας από το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών Χανίων στο μπλόκο Πραιτωρίων στο νομό Ηρακλείου
Επισημαίνουν ότι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που εξακολουθούν να επικρατούν στην περιοχή δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο, καθώς τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από την αρχή του 2017, σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ και γενικότερα με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, οξύνουν παραπέρα τα προβλήματά τους, τους οδηγούν γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα και τη φτώχεια.

Τους καλούν να συμβουλευτούν μόνο τις καρδιές και το μυαλό τους και να κλείσουν ερμητικά τα αυτιά τους στις φωνές όλων όσοι τους λένε να μη βγουν στα μπλόκα γιατί «τίποτα δεν θα κερδίσουν». Και εκείνων που τους ορμηνεύουν να κάτσουν στα σπίτια τους και να περιμένουν να τελειώσει η κυβέρνηση με την «αξιολόγηση» από τους «θεσμούς» κι ύστερα «κάτι» μπορεί να τους δώσει, και των άλλων που τους ψιθυρίζουν να μην πάνε μαζί μ' αυτούς που βγαίνουν στα μπλόκα και πως δεν χρειάζονται καθόλου αγώνες, γιατί θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση, που θα τους λύσει τάχα τα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να στηρίξουν αποφασιστικά τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, υπογραμμίζοντας ότι, όπως και η πείρα έδειξε, η συμμαχία αυτή δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη τους και μπορεί να σταθεί ασπίδα προστασίας και απέναντι στον υποκινούμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» και στις τυχόν προβοκάτσιες που μπορεί να εκδηλωθούν.

Παρά τα πολλά εμπόδια που βάζουν η κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις, υπάρχει αγωνιστική αισιοδοξία, η οποία στηρίζεται και στη συστηματική ενημερωτική δουλειά και τις προετοιμασίες που έγιναν στα χωριά και στη μαζικότητα που είχαν οι συσκέψεις Αγροτικών Συλλόγων σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο και στην αγωνιστική αγροτική παράδοση που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλία, ιδιαίτερα την τελευταία 25ετία.

Κι όπως πολλές φορές έχει τονιστεί από τους εκπροσώπους του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στην περιοχή, το «κλειδί» για πετυχημένη οργάνωση της πάλης των αγροτών είναι η ύπαρξη και η «ζωντανή» λειτουργία Αγροτικών Συλλόγων. Στη Θεσσαλία υπάρχουν, συγκριτικά, αρκετοί τέτοιοι Αγροτικοί Σύλλογοι, όπως και τρεις Ομοσπονδίες, αλλά, βέβαια, χρειάζεται κι άλλοι πολλοί να δημιουργηθούν και οι υπάρχοντες να μαζικοποιηθούν και να δυναμώσουν.

Εκτός από το μεγάλο μπλόκο της Νίκαιας που θα στηθεί σήμερα, στη Θεσσαλία υπάρχουν ακόμα δυο μπλόκα, με δεκάδες τρακτέρ. Ενα στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνα), στη νέα Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης, από αγρότες από τις επαρχίες Τυρνάβου και Ελασσόνας κι ένα στο Γερακάρι, στο δρόμο Λάρισας - Αγιάς, από αγρότες της επαρχίας Αγιάς.

Ενα ακόμα μπλόκο θα στηθεί σήμερα στο Αερινό από αγρότες της Μαγνησίας, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Αερινού, η οποία συστρατεύεται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ενισχύονται τα μπλόκα στην Πελοπόννησο

Την ίδια ώρα, με επιπλέον τρακτέρ ενισχύθηκε και χτες το μπλόκο που έχουν στήσει οι αγρότες της Ηλείας στο Λατίφη Αμαλιάδας, ενώ από σήμερα αναμένεται κλιμάκωση, καθώς ο αποκλεισμός του δρόμου θα αυξάνεται σταδιακά σε χρονική διάρκεια.

Ανάλογη εικόνα και στο Αίγιο, όπου οι αγρότες προχώρησαν χτες το απόγευμα σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο ύψος των βενζινάδικων. Νέες δυνάμεις ενισχύουν καθημερινά το μπλόκο, ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί περιοδεία στα γύρω χωριά.

Σταθερά παραμένουν στις θέσεις τους στη γέφυρα του Ινάχου, ενισχυμένοι και με νέα τρακτέρ, οι αγρότες της Αργολίδας. Το Σάββατο έχουν προγραμματίσει μεγάλο συλλαλητήριο στο σημείο του μπλόκου, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και άλλων λαϊκών μαζικών φορέων.

Στο σταθμό της Μεσσήνης παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Μεσσηνίας, ενώ χτες βράδυ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού είχαν προγραμματισμένη σύσκεψη για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Επίσης, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, τους φορείς των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των φοιτητών να παραβρεθούν στη σύσκεψη που οργανώνει την Κυριακή 29/1 στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης, στις 7 μ.μ., με θέμα την οργάνωση του αγώνα.

Συντονίζονται τα δύο μπλόκα στην Κρήτη

Στην Κρήτη, ενισχύεται το μπλόκο Αγροτικών Συλλόγων του νομού Ηρακλείου στον κόμβο Πραιτωρίων, με νέα τρακτέρ να καταφθάνουν από τα γύρω χωριά. Ηδη από χτες, πολλοί μαζικοί φορείς καταφτάνουν στο μπλόκο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η μάχη της ενημέρωσης με συνεχείς εξορμήσεις και περιοδείες στα χωριά.

Χτες, επίσης, επισκέφθηκε το μπλόκο Πραιτωρίων αντιπροσωπεία του μπλόκου των Μεγάλων Χωραφιών Χανίων, η οποία στάθηκε στη σημασία του συντονισμού του οργανωμένου αγροτικού κινήματος πανελλαδικά, αλλά και στο επίπεδο του νησιού.

Αντίστοιχα με το Ηράκλειο, το μπλόκο στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά ενισχύεται, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινοί ολιγόλεπτοι συμβολικοί αποκλεισμοί. Επίσης, αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων, με αίτημα να παρθεί άμεσα πίσω η Υπουργική Απόφαση που στέλνει στο ΚΕΑΟ και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου αποφάσισε να προχωρήσουν οι αγρότες σε συγκέντρωση στην είσοδο του Οροπεδίου.

  • Στη Σάμο, ο Αγροτικός Σύλλογος, συμμετέχοντας στον πανελλαδικό συντονισμένο αγώνα των αγροτών, προγραμματίζει συγκεντρώσεις σήμερα στα Κοντακαίικα και την Κυριακή 29/1 στο Καρλόβασι.
Σε Βόρεια Ελλάδα και Ηπειρο

Στη Βόρεια Ελλάδα, το στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα τη Δευτέρα 30/1, στη γέφυρα στο Αργος Ορεστικό, αποφάσισαν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καστοριάς, σε σύσκεψη που έγινε χτες στην αίθουσα της Αντιπεριφέρειας, με τη συμμετοχή όλων των Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καστοριάς αποφάσισαν να συνταχθούν με το πλαίσιο διεκδικήσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θέτοντας και το πρόβλημα της ελληνοποίησης προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες, ενώ εξέλεξαν Επιτροπή Αγώνα. Παράλληλα, αποφασίστηκε από σήμερα να βγαίνουν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών του νομού, ενώ το Σάββατο 28/1 θα συγκεντρώσουν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στη γέφυρα στο Αργος Ορεστικό.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λευκώνα, προχώρησαν οι αγρότες της περιοχής, που από χτες το πρωί συγκεντρώνονταν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, αντιδρώντας στο μπλόκο που έστησε η αστυνομία στην προσπάθειά τους να κατευθυνθούν στον Προμαχώνα. Η αστυνομία έχει παρατάξει κλούβες των ΜΑΤ σε διάφορα σημεία στο δρόμο προς τον Προμαχώνα, προκειμένου να μην επιτρέψουν στους αγρότες να κατευθυνθούν προς τα εκεί και να κλείσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Στο μεταξύ, με νέες δυνάμεις ενισχύονται καθημερινά τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στην Κεντρική Μακεδονία.

Μπλόκα υπάρχουν: Στην Ημαθία στον κόμβο της Κουλούρας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας και στην Εθνική Οδό Βέροιας - Εδεσσας στο ύψος της διασταύρωσης για Νάουσα. Στην Πέλλα, στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας στον κόμβο Γυψοχωρίου. Στην Πιερία, οι αγρότες συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στη Βροντού και στην «Ελιά». Στις Σέρρες, οι αγρότες από το Δήμο Αμφίπολης συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στην πλατεία του Ροδολίβους. Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στα χωριά. Στη Ροδόπη, οι αγρότες συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στη Νέα Καλλίστη.

Παράλληλα, αύριο Παρασκευή, στις 4.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου στη Φλώρινα θα γίνει συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ το Σάββατο 28/1, στις 7.30 μ.μ., στο Αργος Ορεστικό, θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην Ηπειρο, τέλος, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αρτας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο της Ιονίας Οδού στην Κυράτσα, ενώ στον Λούρο έχουν συγκεντρωθεί οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας, με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού να οργανώνει διαρκείς συσκέψεις και περιοδείες για την ενίσχυση του μπλόκου τις επόμενες μέρες.

Οι «δεσμεύσεις» και η ύπουλη προπαγάνδα

Τελειωμό δεν έχουν τα ψέματα και οι μπαγαποντιές κυβερνητικών στελεχών, με στόχο να παραπλανήσουν τον αγροτικό κόσμο και, γενικότερα, τους εργαζόμενους και το λαό σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τη στάση της κυβέρνησης.

Προχτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση πέρυσι δεσμεύθηκε σε μια σειρά από θέσεις, οι οποίες οδήγησαν στη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και οι οποίες δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί στο ακέραιο».

Μέσα από τα ολόκληρα ψέματα και τις μισές αλήθειες που περιέχονται σ' αυτά τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, γίνεται προσπάθεια να περάσει στην «κοινή γνώμη» η εντύπωση ότι, τάχα, πέρσι το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα ήρθε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για τη λήξη των μπλόκων, επειδή ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που εκφράζει και εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους αγρότες δεν ήρθε σε καμιά συνεννόηση με την κυβέρνηση. Στη συνάντηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, οι εκπρόσωποί της ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από την αντιλαϊκή πολιτική και έθεσαν τα αιτήματα που διαμορφώθηκαν μέσα στις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους. Η λήξη των μπλόκων, μετά από 40 μερόνυχτα αγώνα, δεν έγινε επειδή οι αγρότες ήταν ικανοποιημένοι από τη στάση της κυβέρνησης. Οπως ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ο αγώνας θα συνεχιζόταν με άλλες μορφές, όπως και έγινε, κόντρα στην τακτική και τους ελιγμούς της κυβέρνησης που καθυστερούσε την κατάθεση και την ψήφιση του νόμου για το ασφαλιστικό, επιχειρώντας να αξιοποιήσει και το γεγονός ότι άρχιζαν δουλειές στα χωράφια.

Οι «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν δεν αφορούν τις διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς αλλά τα αιτήματα που πρόβαλλαν οι δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο νόμος για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» με τον οποίο διαφωνούσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Αντίθετα, για τους μικρομεσαίους αγρότες, ακόμα και το κουτσουρεμένο αφορολόγητο που πήραν κάτω από την πίεση του αγώνα, τώρα η κυβέρνηση, μαζί με τους «θεσμούς», θέλει να το πετσοκόψει ή και να το καταργήσει.

Η ύπουλη κυβερνητική προπαγάνδα για «συμφωνημένη» λήξη των περσινών μπλόκων, τροφοδοτεί την προπαγάνδα στην οποία πρωτοστατούν δυνάμεις της φασιστικής Χρυσής Αυγής περί «προδοσίας των αγωνιζόμενων αγροτών από τους ηγέτες των μπλόκων», προπαγάνδα που διαδίδουν και τότε και τώρα. Η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να «βάλει πόδι» στις αγροτικές κινητοποιήσεις για να τις προβοκάρει, αλλά δεν τα καταφέρνει.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και διάφορες δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν να σπείρουν την αμφιβολία και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων αγροτών προς το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία οργανώνει και συντονίζει τις κινητοποιήσεις για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στις δυνάμεις αυτές περιλαμβάνονται «εκπρόσωποι» αγροτικών οργανώσεων που εκφράζουν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφων, οι οποίοι «σκέφτονται», «συζητάνε» και ως αγώνες εννοούν τα πάρε - δώσε με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για το πόσα θα χάσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και πόσα θα κερδίσουν οι μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφοι επιχειρηματίες - καπιταλιστές, τους οποίους εκπροσωπούν συμπαρασύροντας και ορισμένους μικρομεσαίους με συντεχνιακά αιτήματα.

Ολοι αυτοί οι «φίλοι» των αγροτών δεν θέλουν να έχει αποτελέσματα η πάλη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με βάση το επίπεδο δυνατοτήτων του. Πολύ περισσότερο δεν θέλουν να αντιπαλεύει σταθερά τις εκάστοτε αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και των διακρατικών τους συμμαχιών, όπως η ΕΕ. Ομως βρίσκουν απέναντί τους το σθεναρό κοινό μέτωπο του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και του ταξικού εργατικού κινήματος.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουν, ξανά φέτος, στα μπλόκα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε πέρσι τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενώ τους δημιουργεί και νέα προβλήματα και επομένως έχουν και νέα αιτήματα.

Οπως, για παράδειγμα, η απαίτηση να αποσυρθεί αμέσως η απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και των χρεών κάτω από 5.000 ευρώ που έχουν στον ΟΓΑ εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι οποίοι εκβιάζονται και απειλούνται με κατασχέσεις.


Π. Ρ.

Η απεργία στα Ταχυδρομεία - Τηλεγραφεία - Τηλεφωνεία (ΤΤΤ) τον Μάη του 1932

Από το φύλλο του «Ριζοσπάστη» στις 20-5-1932
Από το φύλλο του «Ριζοσπάστη» στις 20-5-1932
Σήμερα, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει ένα σύντομο χρονικό της απεργίας των «Τριατατικών», δηλαδή των εργαζομένων που δούλευαν στα Ταχυδρομεία - Τηλεγραφεία - Τηλεφωνεία (ΤΤΤ), το Μάη του 1932, η οποία κράτησε τρεις μέρες, επί κυβέρνησης Βενιζέλου. Η απεργία έγινε στο πλαίσιο των γενικότερων αντιδράσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο την περίοδο εκείνη, η οποία χαρακτηρίζεται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση Βενιζέλου κατέφυγε σε νέους φόρους και ενέτεινε τη γενικότερη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, έπαιρνε δάνεια, με τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους του κράτους να απορροφούν κάθε χρόνο μεγάλο μέρος του «εθνικού εισοδήματος» και σχεδόν τον μισό κρατικό προϋπολογισμό. Τελικά, η κυβέρνηση κήρυξε τον Μάη του 1932 «χρεοστάσιο».

Στις συνθήκες αυτές, η κυβέρνηση Βενιζέλου διεξήγαγε διαρκή επίθεση στους εργαζόμενους. Μεταξύ άλλων, το 1931 με το νόμο 4879 διαλύει τη Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΣΔΥΕ) και περιορίζει το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι των δημοσίων υπαλλήλων μόνο κατά κλάδο υπηρεσίας. Ο ίδιος νόμος απαγόρευσε την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, «αν η απεργία πραγματοποιηθεί, οι μετέχοντες υπάλληλοι τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που αποφάσισαν την απεργία Σωματείου ή Ενωσης μέχρι και όσοι διευθύνουν τον απεργιακό αγώνα, τιμωρούνται επιπλέον και με χρηματική ποινή 20.000 μέχρι 30.000 δραχμές ο καθένας. (...) Η καταδικαστική απόφαση συνεπάγεται αυτοδικαίως την έκπτωση από την υπηρεσία (...)».

Τον Απρίλη του 1932 ψηφίζεται νόμος που επέτρεπε στην κυβέρνηση να απολύει εργαζόμενους στο Δημόσιο και να μειώνει τους μισθούς. Πριν ξεκινήσει η απεργία των Τριατατικών η κυβέρνηση είχε ήδη μειώσει τους μισθούς και ετοιμαζόταν να τους μειώσει κι άλλο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των Τριατατικών οι μειώσεις θα έφθαναν μέχρι και 50%.

Ενας λόγος που έκανε την απεργία των Τριατατικών ξεχωριστή ήταν ότι ο τομέας αυτός ήταν εξαιρετικής σημασίας για τη λειτουργία της ίδιας της κρατικής μηχανής και της καπιταλιστικής οικονομίας. Ετσι, μια απεργία όχι τριών ημερών αλλά έστω και λίγων ωρών σε αυτόν τον κλάδο ήταν επόμενο να συναντήσει τη λυσσαλέα αντίδραση του κεφαλαίου και του αστικού κράτους.

Ακόμα, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τότε οι Τριατατικοί οργανώνονται σε δύο Ομοσπονδίες, των «ανώτερων» και των «κατώτερων», όπως τις αποκαλούσαν. Οι ηγεσίες τους ήταν εξαρχής ενάντια στις κινητοποιήσεις και τις υπονόμευσαν με κάθε τρόπο.

Στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» στις 20 Μάη σημειώνεται χαρακτηριστικά: «(...) η απεργία κηρύχθηκε από τις Διοικήσεις μόνο όταν απήργησαν παρά την θέλησή τους (σ.σ. των διοικήσεων) και σύμφωνα με εντολές της Πανυπαλληλικής Επιτροπής Αγώνα (σ.σ. συγκροτήθηκε μετά τη διάλυση της ΣΔΥΕ), οι Τριατατικοί Θεσσαλονίκης και Σερρών».

Η απεργία

Η απεργία ξεκίνησε στις 18/5/1932, το απόγευμα.

Στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» στις 19 Μάη αναφέρεται: «Η απεργία είναι πανελλαδική. Χαρακτηριστικό της διάθεσης του προσωπικού είναι ότι ενώ οι Ομοσπονδίες έδωσαν εντολή να κηρυχθεί στις 12 (σ.σ. τα μεσάνυχτα) η απεργία, αυτό απέργησε από τις 8 το βράδυ».

Στο ίδιο φύλλο περιγράφεται η σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης Βενιζέλου. Εστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό χρησιμοποιώντας το στρατό, έστειλε την αστυνομία να «προστατέψει» τους τυχόν απεργοσπάστες, έδωσε εντολή να προσλαμβάνονται ιδιώτες για να αντικαταστήσουν τους απεργούς.

«Εδωσε εντολή στο Σύνταγμα Τηλεγραφητών να πάει να αναλάβει τις εργασίες των απεργών. (...) Ηδη ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει καταλάβει το Ταχυδρομείο. Οσοι απεργοί πηγαίνουν ή περιφέρονταν απ' έξω συλλαμβάνονται.

Επίσης στο Τηλεγραφείο στάλθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη στρατού. Ο Λαδάς (σ.σ. υφυπουργός Συγκοινωνιών) ανακοίνωσε τη νύχτα ότι αύριο θα σταλούν στρατιώτες του συντάγματος τηλεγραφητών για να εξασφαλίσουν τη συγκοινωνία η οποία σταμάτησε εντελώς. Το υπουργείο έβγαλε προκήρυξη και ζητάει όσους προϋπηρέτησαν ταξινόμοι και διανομείς να παν να πιάσουν δουλειά. (...) Αφετέρου αύριο δημοσιεύεται διάταγμα με το οποίο απολύονται οι εξής τριατατικοί ως πρωτοστατήσαντες στον αγώνα (...)».

Από τη μεριά της, η Πανυπαλληλική Επιτροπή Αγώνα κυκλοφόρησε προκηρύξεις καλώντας τους Τριατατικούς να κατέβουν στον απεργιακό αγώνα, ενώ έδινε την κατεύθυνση για γενίκευση της απεργίας στο Δημόσιο:

«Η εξοντωτική αυτή πολιτική της Κυβερνήσεως εξωθεί τους υπαλλήλους σε αγώνα ζωής και θανάτου. Οι ΤΤΤ υπάλληλοι πρώτοι κατέβηκαν σε απεργία. Σύσσωμος ο υπαλληλικός κόσμος θα κατέβει τασσόμενος αλληλέγγυος προς τους ΤΤΤ (...) Ο υπαλληλικός κόσμος θα διεκδικήσει την κατάργηση των νόμων της πείνας και την αύξηση των μισθών σύμφωνα με την ακρίβεια της ζωής».

Αχρήστεψαν την τρομοκρατία και την επιστράτευση

Την ουσιαστικά απόλυτη επιτυχία της απεργίας ομολογεί η εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της στις 20/5/1932 σημειώνει: «...οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η απεργία αυτή μέχρι στιγμής δεν θεωρείται ναυαγήσασα. Σε όλη τη χώρα, με πραγματική πειθαρχία, οι τριατατικοί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους με το που δόθηκε το σύνθημα».

Την ίδια μέρα, ο «Ριζοσπάστης» στο κεντρικό άρθρο καλεί σε συνέχιση και επέκταση της απεργίας, ενώ στο ρεπορτάζ για την πορεία της απεργίας αναφέρεται πως «από τις 9 η ώρα διακόπηκε κάθε επαφή του κέντρου με τις διάφορες πόλεις. Ούτε το τηλεγραφείο μπορούσε να λειτουργήσει, ούτε το τηλεφωνείο. Μόνο ύστερα από τις 12 τα μεσάνυχτα κατορθώθηκε το κέντρο να επικοινωνήσει με ορισμένες επαρχιακές πόλεις στα τηλεγραφεία των οποίων έμειναν μονάχα οι διευθυντές. Δεν κατορθώθηκε όμως η επαφή ούτε με όλες τις πόλεις, ούτε η διαβίβαση τηλεγραφημάτων ή τηλεφωνημάτων. Μέχρι χτες το βράδυ ακόμα μόνο μέσω της Ηστερν (σ.σ. "Eastern Telegraph Company Limited", αγγλική τηλεγραφική εταιρεία), κατόρθωνε η κυβέρνηση να επικοινωνεί με τις επαρχίες. Το ίδιο συνέβη και στην ταχυδρομική υπηρεσία, η οποία έχει παραλύσει πέρα για πέρα. Ούτε ένα γράμμα δεν μοιράστηκε χτες όλη την ημέρα. Οι 800 ταχυδρομικοί σάκοι μείνανε χωρίς να διανεμηθούν».

Με την ίδια ένταση συνεχίστηκε και η κρατική τρομοκρατία. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση για να τρομοκρατήσει τους απεργούς απέλυσε όλους όσοι είχαν υπηρεσία κατά την ώρα της κήρυξης της απεργίας «επί εγκαταλείψει θέσεως». Διέταξε τη σύλληψη τριατατικών για να μπορέσει να αποκεφαλίσει την απεργία. «Εκτός των μέτρων αυτών η κυβέρνηση κατέβαλε απεγνωσμένες προσπάθειες για να βρει απεργοσπάστες. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησε δακτυλογράφους του υπουργείου Συγκοινωνίας, τις οποίες τοποθέτησε στις θυρίδες πώλησης ενσήμων. Αυτό έγινε για να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η απεργία έσπασε. Παρ' όλα αυτά η μοναδική αυτή υπηρεσία διεξαγόταν ελλιπέστατα.

Παράλληλα για την υπηρεσία τηλεγραφείου και τα τηλέφωνα, χρησιμοποίησε τους μαθητές της στρατιωτικής σχολής τηλεγραφητών και άλλους, μεταξύ των οποίων και ο ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ του υπουργού Λαδά. Αλλά μη ξέροντας την υπηρεσία δεν κατόρθωσαν ούτε στοιχειωδώς να αποκαταστήσουν τις διακοπείσες συγκοινωνίες. Επίσης η κυβέρνηση έδωσε διαταγή σε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών ΤΤΤ να προσλαμβάνουν αμέσως όποιον έχει προϋπηρεσία ως Τριατατικός με προσωρινό διορισμό. Πολύ ελάχιστοι όμως μέχρι της στιγμής παρουσιάστηκαν».

Βλέποντας η κυβέρνηση ότι αυτά τα τρομοκρατικά μέτρα δε φέρνουν αποτέλεσμα «προέβη στη δημοσίευση χτες το απόγευμα εκτάκτου διατάγματος, με το οποίο επιστρατεύονται όλοι οι απεργοί. (...) Και παρά τη δημοσίευση όμως του παραπάνω διατάγματος καμία διάσπαση δεν παρατηρήθηκε στις τάξεις των απεργών».

Τη δεύτερη μέρα της απεργίας μπήκαν στον αγώνα και οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών (ταμιακοί, εφοριακοί, τελωνειακοί, καπνεργοστασιακοί) δημιουργώντας μια δυναμική γενίκευσης της απεργίας στο Δημόσιο. Οι Τριατατικοί συνεχίζουν με την ίδια επιτυχία καθώς σε όλα τα κέντρα εμφανίστηκαν μόνο έξι απεργοσπάστες.

Ωστόσο, η ηγεσία στην Ομοσπονδία των «κατώτερων» πρωτοστατεί στην υπονόμευση της απεργίας, «συστήνουν στους υπαλλήλους να μη μαζεύονται έξω από το ταχυδρομείο προς φρούρηση της απεργίας τους αλλά να κάθονται στα καφενεία και τα σπίτια τους».

Αντίθετα, η Πανυπαλληλική έβαλε το σύνθημα γενίκευσης της απεργίας και καλεί τους ΤΤΤ να «περιφρουρήσουν ομαδικά τα ταχυδρομικά και τηλεγραφικά καταστήματα». Ακόμα αποφάσισε την διενέργεια απεργιακού εράνου για την ενίσχυση του αγώνα τους.

«Εγκλημα» η απεργία!

Ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος επιτίθεται στους Τριατατικούς. Από το βήμα της Βουλής χαρακτηρίζει την απεργία «έγκλημα» και δηλώνει πως εάν η απεργία γενικευθεί «η κυβέρνηση θα τη θεωρήσει ως κίνημα επαναστατικό, ότι θα θεωρήσει επομένως ότι η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση» και «θα προβεί σε όλους τους περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών». Μαζί του συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα...

Στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» στις 22 Μάη και ενώ η απεργία έχει φθάσει τις τρεις μέρες καταγγέλλονται οι νέες προσπάθειες υπονόμευσης της απεργίας. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας των «κατώτερων» δήλωσε στον Τύπο ότι «μόλις παραιτηθεί η κυβέρνηση θα λύσουν την απεργία προς τον σκοπό να διευκολύνουν την ομαλή εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης». Η δήλωση δεν έγινε τυχαία καθώς στις 21 Μάη η κυβέρνηση Βενιζέλου παραιτήθηκε.

Αντιπρόσωπος της Πανυπαλληλικής δήλωσε στο «Ριζοσπάστη» ότι η στάση της Ομοσπονδίας «δεν αντιπροσωπεύει τις γνώμες και τη θέληση των δημοσίων υπαλλήλων και ιδιαίτερα των τριατατικών και οικονομικών (...) η απεργία μας δεν στρέφεται μόνον εναντίον της κυβερνήσεως Βενιζέλου. Στρέφεται επίσης και εναντίον όλων των κεφαλαιοκρατικών κομμάτων, εναντίον όλων των κεφαλαιοκρατικών κυβερνήσεων».

Η απεργία σταματά μετά από τρεις μέρες. Στις 23 Μάη ο «Ριζοσπάστης» γράφει: «Η απεργία προδόθηκε (...) Οι ηγούμενοι όμως των δύο Ομοσπονδιών Τ.Τ.Τ. (...) παρότι σε σύσκεψη που έγινε αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργίας, αποφάσισαν το πρωί να δώσουν το σύνθημα της λύσης της απεργίας. Ειδοποίησαν δε όσους έβρισκαν ότι η απεργία λύθηκε. Ταυτόχρονα πήγαν στο τηλεγραφείο και διαβίβασαν στις επαρχίες την εντολή να λύσουν την απεργία».

Σε ανακοίνωσή της η Πανυπαλληλική Επιτροπή ανέφερε: «Οι συνεργαζόμενοι προδότες αρχηγοί σας ανώτεροι και κατώτεροι, από τους Κοκολάκηδες ως τους Δρίβα Γεωργούλη Αθανασίου Μπεσμπέα κλπ. σας πρόδωσαν πιο αισχρά αυτή τη φορά και μαζί σας όλους τους υπαλλήλους. Η κυβερνητική μανούβρα ψευτοαλλαγής κυβέρνησης χρησίμευσε σαν ευκαιρία να τορπιλιστεί η ιστορική σας απεργία...».

Μπορεί η απεργία του Μάη του 1932 να προδόθηκε από την ρεφορμιστική ηγεσία των δύο Ομοσπονδιών, ωστόσο ο σκληρός αγώνας άφησε το αποτύπωμά του. Σύντομα, οι συσχετισμοί θα άλλαζαν και οι «Τριατατικοί» θα αναδεικνύονταν σε ένα από τα πιο ισχυρά και μαχητικά συνδικάτα (μέσα από το οποίο έδρασε και ο κατόπιν ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ