Κυριακή 26 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαπραγμάτευση...

Η Κομισιόν έριξε την ευθύνη στην τρόικα για την πολιτική λιτότητας, την τεράστια ανεργία και τη φτώχεια. Τι και αν αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ που εφαρμοζόταν σε όλα τα κράτη με ή χωρίς μνημόνια για τη διαχείριση της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου. Τα ρίχνουν στην τρόικα ενώ είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Είχαν προηγηθεί με τις ίδιες εκτιμήσεις η επιτροπή της Ευρωβουλής για έλεγχο της τρόικας και η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αφού πήραν όλα τα μέτρα δραστικής μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, τώρα θέλουν αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης, χαλάρωση στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ώστε να χρηματοδοτήσουν καπιταλιστικές επενδύσεις για ανάκαμψη, στο πλαίσιο των ενδομονοπωλιακών ανταγωνισμών στην ευρωενωσιακή και διεθνή αγορά. Και δυναμώνει η πίεση των αστών στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί. Λένε: «Η ηγεσία της Ελλάδας μπορεί και οφείλει να εκμεταλλευτεί αυτή την πολιτική μεταστροφή στο κέντρο της ΕΕ, οφείλει να ζητήσει όχι άλλα δάνεια και βάρη, αλλά βοήθεια για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη». Θα είναι καπιταλιστική ανάπτυξη, που όχι μόνο να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες δεν μπορεί, αλλά ούτε τη ζωή στα προ κρίσης επίπεδα δε θα φέρει.

Ενδοκαπιταλιστικές κόντρες

Η Γαλλία συμμαχεί με τη Γερμανία στην περιοριστική δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη, έγραψε ο αστικός Τύπος μετά από τις εξαγγελίες του Ολάντ για νέα σκληρά μέτρα όπως: Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 4% φέτος και 6% το 2015, πλήρης κατάργηση των εργοδοτικών εισφορων για οικογενειακά επιδόματα. Φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις 35 δισ. ευρώ ετησίως. «Μείωση δημοσίων δαπανών», κατά 15 δισ. ευρώ το 2014 και 50 δισ. το 2015-2017. Για «διάσπαση του μετώπου των χωρών του Νότου», που προπαγάνδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μοχλού ανατροπής της περιοριστικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, έγινε λόγος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτη φορά που διαψεύδεται στις προβλέψεις του. Αλλά το ζήτημα είναι πιο βαθύ και έχει σχέση με τις κόντρες για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και τις ενδοευρωενωσιακές συμμαχίες και αντιθέσεις γύρω απ' αυτό. Εδώ παρεμβαίνουν και οι ΗΠΑ κόντρα στη Γερμανία. Σ' αυτές παίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στη Γερμανία. Επίκεντρο τα κεφάλαια για επενδύσεις, το δυνάμωμα των μονοπωλίων και όχι οι ανάγκες των λαών.

Απαιτούν από το κράτος!

«Από το 2009 έως το 2011, η μετανάστευση Ελλήνων προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκε κατά 170%. Το 2012, ένας στους τέσσερις Ελληνες επιθυμούσε να μεταναστεύσει μόνιμα. Την παρούσα φάση χαρακτηρίζει η φυγή όχι ανειδίκευτων εργατών αγροτικής καταγωγής, αλλά επιστημόνων και τεχνικών με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία έχει πληρωθεί αδρά από τις οικογένειες καταγωγής και το ελληνικό κράτος. Οι νέοι και οι άνεργοι πρέπει να οπλιστούν με κίνητρα, διευκολύνσεις και ευκαιρίες για να μπουν τώρα, αμέσως, στην εργασία. Σε μεταβατικές δουλειές που θα οργανώσει το κράτος, ως μεγάλος εργοδότης ανάγκης, αλλά και σε δουλειές που πρέπει να ξαναδημιουργηθούν επειγόντως στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που προσφέρει το 85% των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Το ισχύον περιβάλλον της φοροεπιδρομής απαγορεύει σε οποιονδήποτε να ανοίξει επιχείρηση ή να εργαστεί ως ελευθεροεπαγγελματίας έντιμα» («Καθημερινή», 24/1/2014). Ξαναθυμήθηκαν οι αστοί τον Κέινς; Αρχισαν να νοιάζονται για τους ΕΒΕ; Χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής θέλουν, φοροελαφρύνσεις, διαπραγμάτευση για μείωση του χρέους για να πάρουν χρήμα για επενδύσεις. Θέλουν συμμάχους τους ΕΒΕ και τους επιστήμονες και τεχνικούς ως στελέχη των επιχειρήσεών τους. Για τη μεγάλη μάζα των εργατών έχουν διαμορφώσει μόνιμα ζωή εξαθλίωσης.

Οι εργάτες με τη σημαία τους

«Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εκφώνησε μια αιχμηρή ομιλία για την ασφάλεια και το σεβασμό των θαλασσίων συνόρων με σαφείς αιχμές στις επεκτατικές βλέψεις της Κίνας, και την ισχυρή διεκδίκηση των διαφιλονικούμενων βραχονησίδων. Σε κλειστή συνάντηση στο Νταβός, Κινέζος επιχειρηματίας μίλησε περί σκέψεων του Πεκίνου για χειρουργική επέμβαση κατάληψης των βραχονησίδων, ώστε να αποκλειστεί μια γενικευμένη σύρραξη που θα ενέπλεκε και τις ΗΠΑ. Πράγματα που θα ακούγονταν σαν όχι απλώς γραφικά παραληρήματα, αλλά προϊόντα αρρωστημένης φαντασίας λίγα χρόνια πριν, σήμερα απλώς προκαλούν αγωνία - δεν εκπλήττουν. Η θάλασσα της Ανατολικής Κίνας είναι "νέα είσοδος" στη λίστα με τις δυνητικά καυτές ζώνες του πλανήτη. Παράλληλα, συνεχίζουν να μένουν ενεργές οι παραδοσιακές εστίες έντασης» («Καθημερινή», 24/1/2014). Οταν οι αστοί μιλούν ωμά περί κινδύνων ιμπεριαλιστικού πολέμου ως συνέχειας της ιμπεριαλιστικής ειρήνης, για τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα και το μοίρασμα των αγορών, επιβεβαιώνοντας το ΚΚΕ, η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της πρέπει να σηκώσουν τη δική τους σημαία της ταξικής πάλης, κόντρα στους καπιταλιστές, για τη δική τους εξουσία και κοινωνία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1500 Ο Ισπανός ναυτικός Βινθέντε Πινζόν ανακαλύπτει τη Βραζιλία.

1699 Η Συνθήκη του Κάρλοβιτς, σφραγίζει τη λήξη του αυστρο-οθωμανικού πολέμου (1683 - 1699). Η Συνθήκη αυτή σήμανε το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής Ευρώπης και την άνοδο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

1821 Αρχίζει η σύσκεψη της Βοστίτσας (σημερινό Αίγιο) που κράτησε έως τις 29 του μήνα και στη διάρκεια της οποίας ο Παπαφλέσσας ανακοίνωσε στους προκρίτους ότι αποφασίστηκε από τη Φιλική Εταιρία η έναρξη της Επανάστασης.

1821 Αρχίζει στο Λάιμπαχ (τη σημερινή Λιουμπλιάνα) το συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας, το οποίο κατέληξε στις 12 του Μάη με τη διακοίνωση πως «Οι Ηγεμόνες... θεωρούν νομικώς άκυρον και αποκηρυκτέαν παρά των αρχών του Δημοσίου Δικαίου της Ευρώπης, πάσαν υποτιθεμένην μεταρρύθμισιν πραγματοποιουμένην διά κινήματος ή ανοικτής βίας».

1823 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Εντουαρντ Τζένερ, ο οποίος ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς και έθεσε τα θεμέλια της ανοσολογίας.

1895 Πεθαίνει ο ποιητής Αχιλλέας Παράσχος.

1920 Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Εργατικός Αγών» (κεντρικό όργανο του ΣΕΚΕ) η απόφαση της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας για τη μετατροπή της σε Κομμουνιστική και την προσχώρησή της στην Κομμουνιστική Διεθνή.

1924 Ξεκινά τις εργασίες του το 2ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1924 Η Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ προς τιμήν του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη επαναστάτη, 5 μέρες μετά το θάνατό του.

1925 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Πολ Νιούμαν.

1934 Συνέρχεται στη Μόσχα το 17ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) που διήρκεσε έως τις 10/2. Το Συνέδριο διαπίστωσε ότι μέσα από την επιτυχή εκπλήρωση του πρώτου Πεντάχρονου Πλάνου η ΕΣΣΔ μετατράπηκε από χώρα καθυστερημένη και αγροτική σε ισχυρή βιομηχανική και κολχόζνικη δύναμη, ενώ ενέκρινε και το δεύτερο Πεντάχρονο Πλάνο.

1936 Βουλευτικές εκλογές. Το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) έλαβε 73.411 ψήφους (5,76%) και εξέλεξε 15 βουλευτές. Οι βενιζελικοί έλαβαν 43,86%, οι αντιβενιζελικοί 47,33% και το Αγροτικό Κόμμα του Σοφιανόπουλου 1,02%.

1939 Οι δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο καταλαμβάνουν τη Βαρκελώνη, το πιο ισχυρό προπύργιο της Δημοκρατικής Ισπανίας. Τρεις μήνες αργότερα θα πέσει και η Μαδρίτη.

1942 Ο λαός της Αθήνας, με πρωτοπόρους έξι χιλιάδες ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου, κατεβαίνει σε μαχητική διαμαρτυρία για την επιβίωση.

1944 Πραγματοποιείται μεγάλη απεργία των δημόσιων και τραπεζικών υπαλλήλων στην Αθήνα με αίτημα τη χορήγηση τροφίμων και την παύση της τρομοκρατίας.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός ξεκινά μεγάλη επιχείρηση περικύκλωσης της 4ης γερμανικής στρατιάς στην Ανατολική Πρωσία, που θα ολοκληρωθεί 2 μήνες αργότερα με την πλήρη συντριβή της.

1945 Γεννιέται η Βρετανίδα μουσικός Ζακλίν ντι Πρε.

1950 Τίθεται σε ισχύ το πρώτο σύνταγμα της Ινδίας. Η Ινδία γίνεται Δημοκρατία με πρώτο πρόεδρο τον Ρατζέντρα Πράσαντ.

2003 Πεθαίνει ο Σοβιετικός αθλητής του ύψους Βαλέρι Μπρούμελ (αργυρός ολυμπιονίκης το 1960 και χρυσός το 1964).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ