Κυριακή 26 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κρατώντας το φανάρι...

Ενώ, ο Τ. Μπλερ συντάσσεται πλήρως στο πλευρό του Τζ. Μπους και οι Σιράκ - Σρέντερ προβάλλουν αντιρρήσεις, διαπραγματευόμενοι σκληρά την όποια συναίνεσή τους σε μια πολεμική επιχείρηση, θέλοντας να «μεταφέρουν» τα συμβόλαια εξόρυξης πετρελαίου που έχουν ήδη αποσπάσει από τον Σαντάμ και στο μεταπολεμικό καθεστώς, η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ διοργανώνει αύριο συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών), όπου, βέβαια, θα μετέχουν και οι τέσσερις κοινοτικές χώρες, μόνιμα και μη, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την περίοδο.

Και τι λέτε, θα προτείνει στο Συμβούλιο ο προεδρεύων Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου; Κάποιες γενικόλογες και χιλιοδιατυπωμένες, εδώ και πολύ καιρό, από την ΕΕ θέσεις, όπως προσήλωση στις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, αξιοποίηση όλων των διπλωματικών και πολιτικών μέσων για την ανεύρεση μιας πολιτικής λύσης, κλπ., κλπ..

Προφανώς, οι φιλοδοξίες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ αρκούνται, απλά και μόνο, στο... κράτημα του φαναριού. Το φανάρι κρατούν στους Αμερικανούς, παρέχοντάς τους κάθε είδους διευκολύνσεις, σε γη, θάλασσα και αέρα, στέλνοντας ελληνικά πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο και την ανατολική Μεσόγειο και μετατρέποντας τη Σούδα σε πολεμικό ορμητήριο. Το κρατούν και στην ΕΕ, παρακολουθώντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και παζάρια των «μεγάλων»...

Ραγδαία αύξηση της ανεργίας

Καλπάζει η αύξηση της ανεργίας σε όλο τον κόσμο, καθώς οι επιχειρήσεις φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και προχωρούν σε μαζικές απολύσεις. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΟΙΤ), στη Γενεύη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι άνεργοι σε όλο τον κόσμο, στα τέλη του 2002, έφθασαν τα 180 εκατομμύρια, ένας αριθμός που θεωρείται άνευ προηγουμένου, καθώς εμφανίζεται αυξημένος κατά 20 εκατ. σε σχέση με το 2001. Συνολικά, 730 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται, κερδίζοντας λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, κυρίως στον τομέα της παραοικονομίας, που προσφέρει κακοπληρωμένες και κακής ποιότητας θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα, με τους μελετητές του ΟΙΤ, η αύξηση της ανεργίας το 2001 και το 2002 αφορά όλες τις ηπείρους, όμως έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική. Στην Αργεντινή, για παράδειγμα, έχει ξεπεράσει το 20% το 2002. Στις ΗΠΑ ο δείκτης αυξήθηκε από 4% στο 5,6%.

Οι δήθεν αντιρρήσεις...

Πολλά ΜΜΕ - ελληνικά και διεθνή - επιχειρούν να παρουσιάσουν τις εκδηλωνόμενες αντιρρήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, για την έναρξη, τώρα, του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του Ιράκ, ως απόρροια μιας διαφορετικής εξωτερικής πολιτικής - κάποιοι τη χαρακτηρίζουν και φιλειρηνική - των κυβερνήσεων αυτών των χωρών, σε σχέση με την πολεμόχαρη πολιτική της ηγεσίας των ΗΠΑ. Η θέση αυτή είναι εκ του πονηρού, αλλά και ανιστόρητη και αποσκοπεί στην παραπλάνηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και του φιλειρηνικού κινήματος, το οποίο «χρεώνει» τον πόλεμο σ' όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κι όχι μόνο στις ΗΠΑ. Διότι «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» κι όχι μόνον αυτοί, γνωρίζουν ότι πίσω από τις προβαλλόμενες δήθεν αντιρρήσεις, δεν υπάρχει μια ουσιαστικά διαφορετική πολιτική αντίληψη και πρακτική, αλλά κρύβονται διαφορετικά και αλληλοσυγκρουόμενα ενδοϊμπεριαλιστικά συμφέροντα.

... αφορούν στη «μοιρασιά»

Είναι, π.χ., γνωστό ότι η Γαλλία και η Ρωσία έχουν ιδιαίτερα οικονομικά και άλλα συμφέροντα στο Ιράκ - σχετίζονται, κυρίως, με το πετρέλαιο, αλλά και με την εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών επιλογών - τα οποία και θέλουν να διατηρήσουν, διασφαλίζοντάς τα έναντι των αρπακτικών διαθέσεων των αμερικανικών εταιριών, που σπρώχνουν τον Μπους ν' αρχίσει, εδώ και τώρα, τον πόλεμο. Ταυτόχρονα, οι τρεις χώρες, με τις αντιρρήσεις τους να ξεκινήσει ο πόλεμος όταν και όπως «γουστάρουν» κι εξυπηρετούνται οι ΗΠΑ, θέλουν να πιέσουν, εκ των προτέρων, για να εξασφαλίσουν για πάρτη τους όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από τη «λεία» του Ιράκ, η οποία θα μοιραστεί, μετά τον πόλεμο, ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Αυτή είναι, λοιπόν, η γυμνή αλήθεια σχετικά με τις «αντιρρήσεις» Γαλλίας - Γερμανίας - Ρωσίας στον πόλεμο του Ιράκ. Κι ούτε λόγος, βέβαια, ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι αντιθέσεις αυτές από το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, αλλά χωρίς αυταπάτες και χωρίς να κρύβουν την πραγματικότητα, την οποία δε λένε οι «εφευρέτες» της «ευρωπαϊκής εναντίωσης» στον πολεμοχαρή Μπους...

Φοροδιαφυγές

Δύο στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις φέρονται να φοροδιαφεύγουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προχτές ο γενικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα, με όσα είπε ο κ. Μπατζελής, το 2002 διενεργήθηκαν 79.000 έλεγχοι, στο 66% των οποίων εντοπίστηκαν σοβαρές παραβάσεις. Στις επιμέρους κατηγορίες, φοροδιαφεύγουν τρεις στις δέκα μεγάλες επιχειρήσεις, όπως και τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, καθώς και τρεις στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες.

Κι όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, είναι πολύ διαφορετική - τόσο από την άποψη της ποσότητας, όσο και της ποιότητας - η όποια φοροδιαφυγή ενός ελεύθερου επαγγελματία, που παλεύει να επιβιώσει μέσα στη σημερινή ζούγκλα της αγοράς και μιας μεγάλης επιχείρησης, η οποία έχει του κόσμου τα προνόμια και τις διευκολύνσεις, όπως και τις κάθε λογής φορολογικές απαλλαγές και ευκολίες, ελέω κυβερνητικής πολιτικής.

ΥΓ: Ανεξάρτητα, από τα παραπάνω, πάντως, μην ξαναπεί κανείς κυβερνητικός αρμόδιος ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις δε φοροδιαφεύγουν...

Περγαμηνή με «Απαντα του Πλάτωνα»

Σχεδόν μισή χιλιετία μετρά η πρώτη έντυπη έκδοση - στο ελληνικό πρωτότυπο - των «Απάντων» του κορυφαίου των αρχαίων φιλοσόφων, του Πλάτωνα. Στα 1513, στη Βενετία, ένας από τους πρωτοπόρους, ουμανιστές τυπογράφους της Ιταλικής Αναγέννησης, εκδότης (από το 1491) πολλών αρχαιοελληνικών έργων, ο Αλδος Μανούτιος, γράφει με τον βυζαντινίζοντα γραφικό του χαρακτήρα και τυπώνει σε ένα μόνον τόμο «ΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΑΠΑΝΤΑ». Τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης έκανε ο συνεργάτης του Μανούτιου και σε άλλες αρχαιοελληνικές εκδόσεις, ο σπουδαίος Κρητικός λόγιος Μάρκος Μουσούρος. Ο Μουσούρος πρόταξε στην έκδοση ένα ελεγειακό, αρχαΐζουσας γλώσσας, ποίημά του - ύμνο στον Πλάτωνα, καθώς και μια παράκλησή του στον Πάπα Λέοντα 10ο (από τη γενιά των αρχαιολατρών Μεδίκων), στον οποίο αφιερωνόταν η έκδοση του περγαμηνού τόμου, να οργανώσει σταυροφορία για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό. Η έκδοση αυτή αποτέλεσε πολλαπλής σημασίας ορόσημο, καθώς επρόκειτο για φιλολογικό άθλο, για «μοχλό» διάδοσης της πλατωνικής φιλοσοφίας στην Ευρώπη, αλλά και πολιτικό «μήνυμα» για τα πάθη του σκλαβωμένου ελληνικού λαού.

Αυτή η απείρου και απέριττου κάλλους περγαμηνή έκδοση, στο τέλος του 2002 είδε την πρώτη πανομοιότυπη επανέκδοσή της, από τις εκδόσεις «Μίλητος». Τη φιλολογική επιμέλεια της πανομοιότυπης έκδοσης ανέλαβε ο φιλόλογος και παλαιογράφος Αγαμέμνων Τσελίκας. Σε ειδική έκδοση που συνοδεύει την πανομοιότυπη έκδοση περιλαμβάνεται περιεκτικότατη εισαγωγή του Α. Τσελίκα, η οποία αφορά αφ' ενός μεν στο βίο και στο σύνολο του έργου του Πλάτωνα (γνήσιο και αμφισβητούμενο), στη διάδοση και απήχησή του κατά την αρχαιότητα (ελληνική και ρωμαϊκή), στο Βυζάντιο και στην Αναγέννηση, και αφ' ετέρου στο βίο και έργο του Μ. Μουσούρου και Α. Μανούτιου, στα προλογικά κείμενά τους, καθώς και στη σημασία και το περιεχόμενο της περγαμηνής με τα πλατωνικά «Απαντα». Ο Α. Τσελίκας, εξάλλου, μετέφρασε τον λατινικό πρόλογο - έκκληση του Αλδου Μανούτιου προς τον «τα μέγιστα πεπαιδευμένο στα ελληνικά και λατινικά γράμματα» Πάπα Λέοντα Ι΄, ζητώντας του «να επανασυστήσει τα Καλά (κλασικά) Γράμματα», παράσχοντας «με αφθονία τα άριστα των βιβλίων στους φιλομαθείς και σ' αυτούς που τώρα ζουν και στους μελλοντικούς», να «διαδώσει τις καλές τέχνες και επιστήμες» και προστασία των μοχθούντων «περί τα φιλολογικά πράγματα». Τέλος, μετέφρασε σε έμμετρο νεοελληνικό στίχο τον αρχαΐζοντα ύμνο του Μ. Μουσούρου για τον Πλάτωνα, τον «θείο ήρωα, πιστό θεών μα και δαιμόνων».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Διάλεξε!

'Η αρπάξεις

την παντιέρα

για τις τράκες

την κλοπή

ή σαν σκλάβος

σε γαλέρα

να τραβάς, μένεις,

κουπί,

περιμένοντας

μια μέρα,

α, τι πλάνη,

προκοπή!

*

'Η σηκώνεις

μπαϊράκι

που σε στύβουν,

δυστυχώς

ή αλλιώς μάθε,

κοσμάκη,

θύμα θα 'σαι

συνεχώς

το ψωμί θα λες

ψωμάκι

χίλια χρόνια

ο φτωχός!


Ο οίστρος

Πρόσωπο
Ντόναλντ Ράμσφελντ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η φράση του, περί «γηραιάς Ευρώπης, που έχει απολέσει την ισορροπία εξουσίας», φράση που απευθυνόταν στις Γερμανία και Γαλλία, προκάλεσε ανταλλαγή «λεκτικών πυρών» ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δε φημίζεται για το διπλωματικό ύφος του, αλλά αναμφιβόλως η συγκεκριμένη αναφορά ξεπέρασε τα εσκαμμένα.

Παρά τη σχετική «ανακωχή» που ακολούθησε αυτό το επεισόδιο, η αντίδραση Ράμσφελντ στη γερμανογαλλική ξεκάθαρη διατύπωση της αντίθεσης του ισχυρού «άξονα» της ΕΕ σε μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ ήταν αποκαλυπτική των ολοένα οξυνόμενων αντιθέσεων συμφερόντων ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία (και αρκετές άλλες) ουδέποτε έκρυψαν τη δυσφορία τους για το ενδεχόμενο πολέμου στον Κόλπο, μια εξέλιξη που, κατά κοινή ομολογία πλέον, θα οδηγήσει σε αλλαγή του γεωστρατηγικού χάρτη της περιοχής.

Η εμμονή της Ουάσιγκτον για ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος και εγκαθίδρυση μιας, κατ' αρχάς, αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης και στη συνέχεια μιας αμερικανοκίνητης κυβέρνησης δεν ενθουσιάζει τις ηγεσίες των «ισχυρών» της Ευρώπης. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεών τους στο Ιράκ (και στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου), με ενδεικτικό ότι ρωσικές εταιρίες υπέγραψαν νέες πετρελαϊκές συμφωνίες μόλις πριν από λίγες ημέρες, θα μετατραπούν σε «κενό γράμμα», αν η Ουάσιγκτον αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ιρακινού πετρελαίου. Και αυτό ουδείς φαίνεται να προτίθεται να το επιτρέψει να συμβεί αδιαμαρτύρητα, ό,τι και αν σημαίνει αυτό.


Ε. Μ.

Παπαγεωργίου Βασίλης



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ