Πέμπτη 26 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ
Μυριόστομη δέσμευση: Θα γράψουμε νέες σελίδες σ' αυτόν τον αγώνα

Στους κομμουνιστές δε χρειάζονται καμπάνες για να σημάνουν το φυσικό τέλος της ζήσης τους. Γι' αυτό και ο χτεσινός αποχαιρετισμός του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, του ισόβιου κομμουνιστή, του καπετάνιου, δεν ήταν κηδεία. Ηταν συγκέντρωση. Η τελευταία μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε προς τιμήν του το Κόμμα. Το ΚΚΕ, στο οποίο αφιέρωσε ολάκερη τη ζωή του. Χιλιάδες σύντροφοί του, εργατόκοσμος από την Αθήνα και όλη την Ελλάδα, άνθρωποι κάθε ηλικίας, «έζωσαν» χτες ένα γύρω την έδρα της ΚΕ στον Περισσό, για να πουν αντίο «στο τραγούδι που δεν τελείωσε», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και η Αλέκα Παπαρήγα, αποχαιρετώντας τον Χαρίλαο Φλωράκη εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ. Κι εκείνος ξανά μπροστάρης, στην κεφαλή και αυτής της στερνής, ολοδικής του συγκέντρωσης.

Λίγο μετά τις 5, η πύλη της Ηρακλείου άνοιξε. Η σορός του Χαρίλαου Φλωράκη, στα χέρια των συντρόφων του. Τον σηκώνουν ψηλά, όσο μπορούν να φτάσουν τεντωμένα τα χέρια των εργατών, που στο δίκιο της τάξης τους αφιέρωσε τη ζωή του. Κατεβαίνουν το δρόμο παράπλευρα του κτιρίου. Τα μέλη της ΚΝΕ, αριστερά και δεξιά στο στενό δρομάκι, έχουν από νωρίς σχηματίσει μια ολοκόκκινη αψίδα. Με τις σημαίες του ΚΚΕ γερμένες μπροστά, ενωμένες σχεδόν στην άκρη του ιστού τους. Αυτό που παίζουν τα μεγάφωνα δεν είναι μοιρολόι. Είναι κάλεσμα σε αγώνα, τραγούδια του βουνού, των ανταρτών και των σταυραετών του ΔΣΕ.


Χιλιάδες κόκκινα γαρίφαλα στα χέρια. Κι απ' όπου περνάει η πομπή, οι σημαίες χαμηλώνουν κι άλλο, σκεπάζουν τη σορό που γίνεται ένα με τον κόσμο. Χιλιάδες λαού, μια φωνή: «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε στα ξερονήσια, ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», «ΚΚΕ, το Κόμμα σου λαέ». Δάκρυα και τεντωμένες φλέβες στο λαιμό, γροθιές σφιγμένες, σηκωμένες ψηλά.

Δύσκολο να περπατήσει η πομπή. Οσο προχωράει, τόσο κλίνουν από πίσω της οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, και η συγκέντρωση γίνεται μεμιάς πορεία. «Δύο Κάπα κι ένα Ε, τιμημένο Κου - Κου - Ε». Το πλάτωμα της Κηφισού γεμάτο από κόσμο. Και σημαίες, πολλές κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο να ανεμίζει. Κοιτώντας μπροστά, δύσκολα διακρίνεις πού τελειώνει η αψίδα...

Σ' ένα χώρο λιτό, στο αίθριο του συγκροτήματος, ο σύντροφος Χαρίλαος, ο σύντροφός μας, παίρνει τη θέση του στο κέντρο. Κι εκεί κόσμος, συναγωνιστές και συνεξόριστοι του καπετάνιου, η οικογένειά του. Εκεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεκάδες εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Εκεί και οι εργάτες του πνεύματος, που ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον λαϊκό ηγέτη και μαζί στο Κόμμα που με τους αγώνες του ενέπνευσε αθάνατα έργα. Τελευταία τιμητική φρουρά, τα μέλη του ΚΣ της ΚΝΕ. Οι νεολαίοι, που τους άφησε παρακαταθήκη, στο πλευρό του Κόμματος, να κρατάνε πάντα αναμμένη τη λαμπάδα του αγώνα.


«Δε χτυπάμε καμπάνες», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, αποχαιρετώντας τον «ακριβό σύντροφο». Και ανατρέχοντας στη «μακρόχρονη και ενθουσιώδη» ζωή του, κατέληξε: «Δε θα πούμε ότι γυρνάμε σελίδα. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, πράγμα που μας το δίδαξες εσύ και η γενιά σου, δε βάζουν ποτέ ούτε άνω, ούτε κάτω τελεία στις υποχρεώσεις, στη δράση. Αν γυρίσουμε σελίδα, είναι σαν να πιστεύουμε ότι ήταν μάταιη η προσφορά σου. Θα γράψουμε νέες σελίδες εμείς, χωρίς τη δική σου φυσική παρουσία, όπως θα γράψουν νέες σελίδες οι κομμουνιστές και όλοι οι αγωνιστές και χωρίς εμάς τους σημερινούς». «Να γίνει ο λόγος του καθήκον μας», κάλεσε τους νεολαίους κομμουνιστές ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, αποχαιρετώντας εκ μέρους της Νεολαίας τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Ο Υμνος της Διεθνούς κόβει τα συνθήματα που δε σταμάτησαν λεπτό. Τα χέρια σηκωμένα γροθιά, όλα τα μάτια στραμμένα στη σορό του Χαρίλαου. Μέχρι να τη σηκώσουν ξανά στα χέρια τους οι σύντροφοί του, για το δρόμο της επιστροφής στο χώρο όπου για δυο σχεδόν μέρες είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Πιο δύσκολος ο δρόμος προς τα πίσω. Είναι η στερνή πορεία. «ΑΘΑΝΑΤΟΣ» ακούς από παντού, συνθήματα και χειροκροτήματα. Η πόρτα κλείνει και ο κόσμος δε λέει να φύγει, μέχρι η πομπή να χαθεί στο βάθος της αίθουσας.

Σύντροφοι απ' όλη την Ελλάδα περιμένουν σήμερα να πουν το δικό τους αντίο στον καπετάνιο, στη γενέτειρά του, το Παλιοζογλώπι Καρδίτσας. Εκεί που η κορφή του Αηλιά στα Αγραφα θα σκεπάσει το απόγευμα τον Χαρίλαο Φλωράκη, ψηλά στη βίγλα, για να 'χει αγνάντιο. Αντίο σύντροφέ μας, αντίο καπετάν Γιώτη...

Εσύ που πέρασες δεν είσαι ένα τραγούδι που τελείωσε!

Αποχαιρετιστήριο στον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, Σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη, από την Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ

Δε χτυπάμε καμπάνες, όχι

Δε χτυπάμε καμπάνες

Αυτός που πέρασε δεν είναι ένα τραγούδι που τελείωσε

Αυτός που αγωνίστηκε σαν ένα τεράστιο φως

Κι έπεσε σαν ένας ήλιος με κασκέτο

Αυτός που πέρασε δεν είναι ένα τραγούδι που τελείωσε

(από το Πένθιμο Εμβατήριο του Ναζίμ Χικμέτ)

Ακριβέ μας, αγαπημένε σύντροφε Χαρίλαε,

Γιατί να μην έχεις περισσότερες ζωές, για να προσφέρεις στο ΚΚΕ;

Είναι δικά σου λόγια, μοναδικά. Εσύ το είπες το 1998 όταν η ΚΕ σού προσέφερε μια αναμνηστική τιμητική πλακέτα. Τότε στο πρόσωπό σου τιμήσαμε ζωντανούς και νεκρούς αγωνιστές. Σε τιμήσαμε σαν ένα μέρος της ζωντανής και γραπτής ιστορίας του τόπου μας.

Ετσι είναι, σύντροφε, όπως το είπες.

Μια είναι η ζωή του καθένα, της καθεμιάς. Εχει μεγάλη σημασία, πώς τη ζεις, για ποιο σκοπό, τι την κάνεις αυτή τη ζωή, είτε σε φτάσει πάνω από τα 90 είτε λίγο πριν, είτε πολύ πιο πριν.

Εσύ, σύντροφε, την είπες την άποψή σου, την κατέδειξες με τη ζωή σου. Σε κατευοδώνουμε σήμερα σαν το παλικάρι που έπεσε με ψηλά το κεφάλι, που δε λύγισες γόνα στους δύσκολους καιρούς.

Τα βιογραφικά σου στοιχεία, τα γεγονότα του τόπου που σημάδεψαν τη ζωή σου, αλλά και τα διεθνή γεγονότα με τα οποία συνδέθηκες είναι γνωστά. Ολοι τα ξέρουν.


Ομως, στην ιστορία του κάθε αγωνιστή, του κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστριας υπάρχουν ξεχωριστές στιγμές, ανάλογα με τη συγκυρία, ανάλογα με τη φάση και τα καθήκοντα του κινήματος. Πάντα οι πολλοί καθορίζουν τις εξελίξεις, αλλά αυτό σε τίποτε δε μειώνει τον ειδικό και καθοριστικό ρόλο της προσωπικότητας, όταν μάλιστα συμβαίνει να έχει υπεύθυνη θέση, άρα ξεχωριστή υποχρέωση.

Αναφερόμαστε στις κρίσιμες στιγμές της τελευταίας δύσκολης 15ετίας. Για τη στιγμή της μεγάλης καθοριστικής επιλογής.

Ολοζώντανη είναι μπροστά μας η αποφασιστική συμβολή του Χαρίλαου Φλωράκη, το 1990, στην Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ, στο 13ο Συνέδριο το 1991. Στην υπεράσπιση της προσφοράς του σοσιαλιστικού συστήματος. Η θαρραλέα στάση του να λοιδορήσει τα βουνά του ψέματος που έπεφταν στο σοσιαλισμό και την ιδεολογία του. Η στέρεα πεποίθησή του ότι ο κόσμος θα αλλάξει, ο σοσιαλισμός θα νικήσει, τότε σε εξαιρετικά δύσκολες και σκοτεινές στιγμές.

Δεν είναι πάντα εύκολο, να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα. Δεν είναι πάντα εύκολο να στέκεσαι όρθιος όταν άλλοι πέφτουν. Και ακόμα περισσότερο, να ανοίγεις νέους δρόμους.

Σύντροφε Χαρίλαε,

Τον τίτλο του λαϊκού ηγέτη, του ιστορικού ηγέτη, τον κατέκτησες σε όλα τα πεδία του αγώνα, σαν συνδικαλιστής, πολεμιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, σαν φυλακισμένος και εξόριστος, σαν επαναστάτης σε δύσκολες στιγμές.


Μια ακόμα ξεχωριστή ματιά, επιθυμούμε αυτή τη στιγμή, να ρίξουμε στη μακρόχρονη ενθουσιώδη ζωή σου.

Ο σ. Χαρίλαος πολύ νέος, με εμβρυώδη πολιτική συνείδηση, μπήκε στον αγώνα, μαθητής ακόμα. Και από τότε δόθηκε και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά. Ψυχή τε και σώματι. Ο Χαρίλαος δέχτηκε να γίνει, αυτό που στη δική μας κομματική φιλολογία, αποκαλείται «επαγγελματίας» επαναστάτης. Ορος που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική καριέρα και το επάγγελμα, με την αποκατάσταση και το προσωπικό βόλεμα, με την καρέκλα.

Οσοι υποστηρίζουν ότι η ολοκληρωτική απορρόφηση από την κομματική δουλιά, τη θεωρητική και πρακτική δράση, την οργανωτική καθημερινή δραστηριότητα, σε κάνουν απόκοσμο, ψυχρό, αποσπασμένο από το λαό και τα γεγονότα, διαψεύδονται. Τους διαψεύδει πανηγυρικά το αντιπροσωπευτικό και όχι μοναδικό παράδειγμα της προσωπικότητας του Χαρίλαου Φλωράκη. Η απόλυτη απορρόφησή του στην κομματική δουλιά, δηλαδή στη μεγάλη λαϊκή υπόθεση, η αφοσίωσή του στα επαναστατικά ιδανικά, η πολύχρονη φυλάκισή του, δεν του στένεψαν την προσωπικότητα και τους ορίζοντες. Του καλλιέργησαν ακόμα περισσότερο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, την εντιμότητα και λαϊκότητά του, την αυθεντικότητά του. Την ικανότητά του να συνδέεται με το λαό, να καταλαβαίνει τον απλό άνθρωπο. Να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

Το πρακτικό σχολείο του αγώνα ήταν το λίπασμα, ήταν το πεδίο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε η προσωπικότητα του Χαρίλαου Φλωράκη.

Οταν ο Χαρίλαος Φλωράκης έλεγε ΚΚΕ, όταν μιλούσε για το Κόμμα, το ξεκαθάριζε. Το ΚΚΕ, με τα γνωστά σύμβολά του, τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, το Πρόγραμμα και τις αρχές του. Το έγραψε στο αποχαιρετιστήριο που άφησε στο Κόμμα, και για μας αυτή η φράση είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΜΗΝΙΑ.


Αναζητούσε πάντα τον τρόπο να γίνει το Κόμμα αποτελεσματικό, ικανό να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να μην επαναλαμβάνεται, όταν οι περιστάσεις έφερναν νέα στοιχεία στην επιφάνεια. Απεχθανόταν τη στατικότητα.

Οταν έλεγε ΚΚΕ, εννοούσε την ευθύνη και το χρέος των κομμουνιστών, απέναντι στο λαό. Στη μάχη για την κοινωνική λαϊκή ευημερία. Την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Την ευθύνη των κομμουνιστών να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όταν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος χτυπά στη γειτονιά μας, αλλά και στην πιο απόμερη μεριά της γης. Μισούσε το σοβινισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό.

Οταν έλεγε ΚΚΕ, εννοούσε την ευθύνη για την ανάπτυξη του διεθνισμού της εργατικής τάξης, των λαών γενικότερα. Το μόνιμο χρέος για τη λαϊκή συσπείρωση και ενότητα. Το χρέος απέναντι στην υπόθεση του σοσιαλισμού, της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Οσο συνειδητοποιούσε ότι ο χρόνος βαραίνει στους ώμους του, τότε θύμωνε, στενοχωριόταν. Δεν ήθελε κανένα φυσικό εμπόδιο στην προσφορά του. Δεν είχε μάθει να υποχωρεί στα εμπόδια. Ηταν ρεαλιστής, γνώριζε ότι και η ζωή του θα είχε κάποιο τέλος. Δεν τον φόβισε ο θάνατος, αλλά, και πολύ σωστά, απεχθανόταν κάθε τι που μετέτρεπε την ιστορία του Κόμματος και κατά συνέπεια και τη δική του την προσωπική, σε μουσείο του παρελθόντος. Δε φοβήθηκε, δε δίσταζε να αναλύει κριτικά την ιστορία του Κινήματος και του Κόμματος. Δεν ένιωθε αναστολές, προκειμένου να μιλήσει ανοιχτά για αδυναμίες, ελλείψεις, λάθη που έγιναν. Εδειξε αντοχή απέναντι στην άδικη κριτική και πολεμική σε βάρος του Κόμματος, σε βάρος του προσώπου του.

Ενα πράγμα δεν άντεχε, τις αντιλήψεις και πρακτικές που υπογράμμιζαν τη ματαιότητα της αντίστασης. Στις οποιεσδήποτε συνθήκες. Μπορούσε ακόμα να ξεχάσει άδικες επιθέσεις και πολεμικές κατά του Κόμματος, μα δεν άντεχε καθόλου τα κελεύσματα της υποταγής στον ισχυρό και τον εκάστοτε νικητή.

Ηθελε πάντα αναμμένη τη λαμπάδα του αγώνα. Ηξερε καλά ότι τα μεγάλα ΝΑΙ και τα μεγάλα ΟΧΙ πληρώνονται ακόμα και με τη ζωή του αγωνιστή, αλλιώς δεν υπάρχει ιστορική δικαίωση και ελπίδα να κοκκινίσει η πλάση, όπως λέει και ο ποιητής.

Χαρακτηριστική ήταν η αγωνία του για τη διεθνιστική κομμουνιστική δράση, για το ρόλο του εργατικού κινήματος, το συντονισμένο αγώνα των λαών, κατά του πολέμου, του ιμπεριαλισμού, κατά της καταπίεσης, της φτώχειας και της πείνας, κατά της κρατικής καταστολής και βίας.

Πώς να ξεχάσουμε πόσο σπίθιζαν τα μάτια του, όταν συζητούσαμε για τις διεθνείς συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Τις αγωνίες όλων μας για να δυναμώσει στις σημερινές συνθήκες ο προλεταριακός διεθνισμός, ο συντονισμός της δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, οι ευρύτερες διεθνείς αντιιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Πόσο έλαμψαν τα μάτια του, όταν του προτείναμε να τεθεί επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΕ, που θα επισκεπτόταν το Βελιγράδι και τις άλλες πόλεις της Γιουγκοσλαβίας στο φόρτε του πολέμου. Εν μέσω ανελέητων βομβαρδισμών.

Σύντροφε, δε θα ξεχάσουμε τις αντιδράσεις σου, τις φωνές σου, όταν σου λέγαμε ότι θέλουμε να προσέξεις, θέλουμε να γυρίσεις σώος πίσω, γιατί ο αγώνας δε σταματά με τίποτε. Πήγαινε αποφασισμένος για όλα. Και όπως μάθαμε μετά το γυρισμό του ήταν απείθαρχος, δε φρόντισε τον εαυτό του ούτε στιγμή. Ηταν αγανακτισμένος για τον άδικο πόλεμο, έτοιμος να δώσει και τη ζωή του ακόμα για τους λαούς της περιοχής. Βγήκε στην επιφάνεια ολόκληρος και ακέραιος ο διεθνισμός του επαναστάτη, το μίσος για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η δίψα για την ειρήνη και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους.

Σύντροφε Χαρίλαε,

Είσαι τυχερός.

Κατέκτησες με το σπαθί σου τον τίτλο του λαϊκού ηγέτη, του ιστορικού ηγέτη, και τον κράτησες μέχρι την τελευταία σου πνοή. Τον δικαίωσες. Κανείς δεν μπορεί να σου τον αμφισβητήσει.

Είσαι τυχερός.

Πέρασες μια ζωή δύσκολη, ανέβηκες βουνά, κατέβηκες βουνά, περπάτησες φαράγγια, κοιλάδες, πεδιάδες. Χρόνια στη φυλακή και στην εξορία. Παρά τη θέλησή σου, πέρασες στην προσφυγιά, μακριά από την Ελλάδα, μπήκες όμως, παράνομα, γιατί ήξερες να σέβεσαι τον υπέρτατο νόμο, το δίκαιο του λαού και την εντολή του Κόμματος. Πέρασες πολλές φορές ξυστά από το θάνατο. Και όμως η ψυχολογία σου ήταν σαν να έζησες μια ζωή σε ένα ίσιωμα, χωρίς δυσκολίες, ανηφόρες και κατηφόρες. Σαν να έζησες μια ζωή εύκολη και βολική. Κέρδισες τελικά την ηρεμία του αγωνιστή που νιώθει ότι έκανε το χρέος του.

Είσαι τυχερός.

Γιατί εμείς ξέρουμε ότι μέχρι την τελευταία σου πνοή έμεινες ορθός, στητός, περήφανος κομμουνιστής, αμετανόητος για τη ζωή που επέλεξες, για το όραμα του σοσιαλισμού, της κομμουνιστικής κοινωνίας. Εμείς έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να το αποδείξουμε.

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα οι τελευταίοι μήνες, ήταν δύσκολοι για τον Χαρίλαο Φλωράκη, εξ αιτίας των προβλημάτων υγείας, των φυσιολογικών προβλημάτων ηλικίας. Ενιωθε σαν το λιοντάρι στο κλουβί.

Αισθανόμαστε την ανάγκη και την υποχρέωση, αυτή τη στιγμή, να πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους εκείνους και εκείνες που με τρυφερότητα, φροντίδα και αυταπάρνηση τον φρόντισαν, τον στήριξαν, απάλυναν τον πόνο του. Μέρα νύχτα δίπλα του σε βάρδιες, έκαναν ό,τι μπορούσαν, για να μην αισθάνεται μόνος, να μην αισθάνεται ανήμπορος.

Ευχαριστούμε όλους εκείνους που τον επισκέπτονταν τα βραδάκια, έπιναν μαζί του λίγο κρασί, του πρόσφεραν ευχάριστες στιγμές, με την παρέα τους, με τη συμπαράστασή τους.

Ακριβέ μας σύντροφε,

Εσύ έφυγες, όμως δε μας επιτρέπεται να πούμε ότι μαζί σου έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία και τη δράση του Κόμματος. Δε θα πούμε γυρνάμε σελίδα.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, πράγμα που μας το δίδαξες εσύ και η γενιά σου, δε βάζουν ποτέ ούτε άνω ούτε κάτω τελεία στις υποχρεώσεις, στη δράση. Αν γυρίσουμε σελίδα είναι σαν να πιστεύουμε ότι ήταν μάταιη η προσφορά σου.

Αυτά που έκανες, αυτά που είπες, αυτά που σκεπτόσουν, οι αναζητήσεις και οι σκέψεις σου μένουν και θα μένουν για πολλά χρόνια ακόμα στην επικαιρότητα. Θα γράψουμε νέες σελίδες εμείς χωρίς τη φυσική σου παρουσία, όπως θα γράψουν νέες σελίδες οι κομμουνιστές και όλοι οι αγωνιστές και χωρίς εμάς τους σημερινούς.

Να είσαι βέβαιος ότι και αύριο, και μεθαύριο, όταν θα επεξεργαζόμαστε τις αποφάσεις μας, όταν θα συζητάμε τις συγκεκριμένες επιλογές τη συγκεκριμένη στιγμή, θα σε σκεφτόμαστε, θα σκεφτόμαστε αυτά που είπες, θα ανατρέχουμε στην πείρα σου, και τη δική σου, γιατί είσαι μέρος της συλλογικής πείρας και δράσης του Κόμματος.

Σύντροφε, εσύ φεύγεις οριστικά και αμετάκλητα ως φυσική παρουσία ανάμεσά μας. Και εμείς προχωράμε μπροστά κι ας μας θεωρούν ορισμένοι αιθεροβάμονες. Περήφανοι για το ΚΚΕ, ασυμβίβαστοι στους σκοπούς του, αδιάλλακτοι στις αρχές του.

«Με χίλια ονόματα μια χάρη,

ακρίτας είτ' αρματολός,

αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι,

πάντα είναι ο ίδιος ο λαός»

Η ΚΕ σε αποχαιρετά, όλο το Κόμμα. Δε σε αποχαιρετούμε χτυπώντας τις καμπάνες όπως γίνεται συνήθως.

Γιατί εσύ που πέρασες δεν είσαι ένα τραγούδι που τελείωσε.

Καθήκον μας να καρπίσει η σπορά του!

Αποχαιρετισμός στον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμη Γκιώνη

«

Τούτη την ύστατη ώρα, τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας αποχαιρετάμε με τιμή, υπερηφάνεια και ευθύνη τον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη.

Στα μονοπάτια της σύγχρονης ιστορίας του λαού και του τόπου μας, συναντάς τον σύντροφο Χαρίλαο και τη μεγάλη ταξιαρχία αυτής της γενιάς, να ανοίγουν δρόμους και να διδάσκουν, με την αταλάντευτη πίστη τους στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Δεν έλειψαν από κανένα γύρισμα της Ιστορίας. Ηταν παρόντες στα προπολεμικά χρόνια της δεκαετίας του '30, έγραψαν την εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, άντεξαν στα χρόνια της προσφυγιάς, πρωταγωνίστησαν στους αγώνες της μεταπολίτευσης.

Ο σύντροφος Χαρίλαος είναι αλήθεια ότι ήταν κάτι το ξεχωριστό. Δεν ήταν, όμως, τίποτα λιγότερο και τίποτα πέρα από το Κόμμα του. Η τιμή του υπήρξε η τιμή του Κόμματος, το σπίτι του το Κόμμα. Ο 15άρης, μέλος της ΟΚΝΕ που έμελλε να γίνει ΓΓ του ΚΚΕ και ο επίτιμος Πρόεδρός του, ήταν γέννημα-θρέμμα του τιμημένου ΚΚΕ, ήταν κομμουνιστής. Αυτή του την ιδιότητα δεν τη διαπραγματεύτηκε ποτέ. Χάρη σ' αυτή του την ιδιότητα έγινε ιστορικός λαϊκός ηγέτης. Μπήκε βαθιά και ρίζωσε στις καρδιές του ελληνικού λαού.

Εμείς, η νέα γενιά των κομμουνιστών, τον γνωρίσαμε καλύτερα, από κοντά, την περίοδο '90-'91. Στα δύσκολα χρόνια των ανατροπών και της αντεπανάστασης, όταν οι σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδέες, οι αξίες της εργατικής τάξης χλευάζονταν και λοιδορούνταν, όταν πολλοί θεώρησαν ότι έφτασε το τέλος της Ιστορίας, ο σύντροφος Χαρίλαος έλεγε στα μέλη της ΚΝΕ: "...Μελετήστε σε βάθος την ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος. Να φυλάτε ως κόρη οφθαλμού τη θεωρία. Να τη μελετήσετε σε βάθος. Να την καλλιεργείτε και να την αναπτύσσετε, αλλά να μην την αποσπάτε από την πραγματικότητα. Στην πορεία της ζωής σας θα ζήσετε στιγμές ανάτασης, ανόδου του κινήματος. Αλλά η κίνηση προς τα μπρος δεν είναι πάντα γρήγορη όσο θέλουμε ή πάντα ανοδική. Και τα άγονα χρόνια, αυτά της μονότονης καθημερινής δουλιάς, δεν είναι ευκαταφρόνητα. Η πιο σπουδαία ικανότητα για τον κομμουνιστή είναι να μπορεί να δρα με συνέπεια και ενθουσιασμό καθημερινά. Ξεπερνώντας το ένα εμπόδιο μετά το άλλο. Να 'χει πάντα στο μυαλό του και να μη χάνει από τα μάτια του τους τελικούς μεγάλους σκοπούς που παλεύει να πραγματοποιήσει. Μια τέτοια στάση γενναιότητας πρέπει ο κάθε νέος κομμουνιστής να φιλοδοξεί να κατακτήσει. Γι' αυτό υπογραμμίζω", έλεγε, "την απαίτηση για τον νέο ηρωισμό της εποχής σας που είναι η συνέπεια σε αξίες-ιδανικά, η σταθερότητα σε αρχές που καταξιώθηκαν μέσα στην ηρωική πορεία του Κόμματός μας και του εργατικού κινήματος".


Σύντροφοι,

Να γίνει ο λόγος του καθήκον μας. Δεν αρκεί να σαστίζουμε στο μεγαλείο αυτής της προσφοράς. Εχουμε παρακαταθήκη τη στάση ζωής του και τη βαθιά αισιοδοξία που αντλούσε από το δίκαιο του αγώνα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, λαμβάνοντας υπόψη μας τις σύγχρονες σύνθετες συνθήκες, για να μείνει η σπορά τώρα που φεύγουν οι ζευγάδες, να μείνει η σπορά και να φουντώσει. Να μεγαλώσει. Να καρπίσει, να ρίξει με τη σειρά της νέους σπόρους στη γη, έτσι που να σηκωθεί η σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο.

Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε σύντροφε Χαρίλαε».

Από το διεθνή χώρο

Από το διεθνή χώρο παρευρέθηκαν ο Δ. Χριστόφιας, ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, ο πρέσβης της Ρωσίας Αντρεϊ Βόντνιν, ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Αμπντελχαμίντ και ο επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αρχής Ισμάτ Σάμπρι, ο Αλμπάνο Νούνες, μέλος του ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας, εκπρόσωπος του Λιβανέζικου ΚΚ, αντιπροσωπεία της ΕΔΟΝ Κύπρου κ.ά.

Μ' ένα δάφνινο στεφάνι...

Μ' ένα δάφνινο στεφάνι που απόθεσε στη σορό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε το βαθύ σεβασμό και την απέραντη εκτίμηση στον κομμουνιστή ηγέτη, που από την Κυριακή πήρε τη θέση του στο πάνθεον των ηρώων του λαϊκού κινήματος, της χώρας ολόκληρης.

***

Μ' ένα θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα οι συγκεντρωμένοι στο αίθριο της ΚΕ υποδέχτηκαν τη σορό του Χαρίλαου Φλωράκη. Με γαρίφαλα και ροδοπέταλα την αποχαιρέτησαν. Κοινό στοιχείο και στις δύο στιγμές τα συνθήματα. Βροντερά, διατυπωμένα από χιλιάδες φωνές: «ΚΚΕ το Κόμμα σου λαέ» και «Εννιά δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Και το αεράκι που στιγμές στιγμές δυνάμωνε, ίσως για να ξεπροβοδίσει κι αυτό το σύντροφό μας, σήκωνε τον ήχο των συνθημάτων και της Διεθνούς, μαζί και τις κόκκινες σημαίες πιο ψηλά από τις υψωμένες γροθιές.

Τίμησαν με την παρουσία τους

Την τελετή αποχαιρετισμού του σ. Χ. Φλωράκη τίμησαν με την παρουσία τους, πέρα από τους συντρόφους του, εκπρόσωποι και προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα:

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, η πρόεδρος της Βουλής Αν. Ψαρούδα - Μπενάκη, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Τζ. Τζαννετάκης και Κ. Μητσοτάκης, ο Μίκης Θεοδωράκης.

Επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλος, Τύπου και Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά, Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος, Γεωργίας Α. Μπασιάκος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Ρέππας, Β. Παπανδρέου, Χρ. Παπουτσής, Ακ. Τσοχατζόπουλος, Χ. Καστανίδης, Φ. Πετσάλνικος, Στ. Τζουμάκας, οι πρώην υπουργοί Δ. Κρεμαστινός, Αν. Πεπονής, Κ. Λαλιώτης. Ο γραμματέας της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον πρόεδρό του Αλ. Αλαβάνο, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ αποτελούμενη από τους Π. Μαντά, Π. Τσίρκα, Χρ. Σκεπετάρη, ο πρόεδρος της ΑΚΟΑ Γ. Μπανιάς, ο Μ. Γλέζος, ο Μ. Δρεττάκης κ.ά.

Η υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Φ. Γεννηματά, ο νομάρχης Αθήνας Γ. Σγουρός, ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, η δήμαρχος Αθήνας Ντ. Μπακογιάννη, οι αντιδήμαρχοι Ν. Λουλέ και Κ. Μπουρδάρα, αρκετοί νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Επίσης από τον καλλιτεχνικό χώρο μπορέσαμε να διακρίνουμε: Τον Γ. Νταλάρα, τον Δ. Μητροπάνο, τον Μ. Μητσιά, τον Λ. Χαλκιά, την Γ. Βέη, την Μπ. Βαλάση, τον Αγ. Αντωνόπουλο, τον Β. Κολοβό, την Ελ. Γερασιμίδου, τον Β. Ξένο, την Αν. Φόνσου, τον Φ. Ταξιάρχη, την Ν. Μπαλτσαβιά, την Μ. Τζομπανάκη, την Λ. Καφαντάρη, τον Π. Ορκόπουλο, τον Κ. Κωνσταντόπουλο και πολλούς άλλους ακόμα.

Στο βιβλίο συλλυπητηρίων

Στο βιβλίο των συλλυπητηρίων για τον Χαρ. Φλωράκη ανάμεσα σε άλλους έγραψαν:

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής: «Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν μια μεγάλη ξεχωριστή προσωπικότητα, που σημάδεψε την πολιτική του τόπου στο 2ο μισό του 20ού αιώνα. Για τη συμβολή του στην υπέρβαση των παθών του παρελθόντος και την εμπέδωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα κέρδισε τον σεβασμό όλων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου: «Ο Χαρίλαος Φλωράκης εμπνέει και σήμερα με τη συνέπειά του, την αφοσίωσή του, την προσήλωσή του, την καλοσύνη του, την απλότητα της ζωής του.

Παρά τις ιδεολογικές μας διαφοροποιήσεις ή ακόμα και δύσκολες αντιπαραθέσεις, αποτελεί ένα παράδειγμα για καθένα που θέλει το καλό του ελληνικού λαού και κάθε πολίτη που αναζητεί το διαφορετικό στο πολιτικό ήθος.

Η διαθήκη του, που διάβασα με συγκίνηση, ενσαρκώνει την αξία του αυτή.

Τα θερμά και ειλικρινά συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους και στο ΚΚΕ για το οποίο αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας: «Οι Κύπριοι Κομμουνιστές με θαυμασμό, εκτίμηση και απέραντη αγάπη αποτίουν φόρο τιμής στον ηγέτη αγωνιστή Μαρξιστή - Λενινιστή, οδηγό του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν, είναι φτωχά για να περιγράψουν το μεγαλείο της προσφοράς του συντρόφου Φλωράκη στο Ελληνικό και το Παγκόσμιο Κομμουνιστικό Κίνημα.

Εμείς οι Κύπριοι σύντροφοι θα τον θυμόμαστε και ως συναγωνιστή και μεγάλο φίλο της Κύπρου στον αγώνα μας για λευτεριά, κοινωνική πρόοδο και σοσιαλισμό.

Παρά τις δυσκολίες, το όραμα του σοσιαλισμού είναι αθάνατο και μας οδηγεί μέχρι την τελική νίκη».




... γιατί ήσουν Κομμουνιστής

Σαστίζει για λίγο η καρδιά. Τα χείλια δαγκώνονται. «Σφίγγουν» το λυγμό. Λένε μερικοί πως «οι δυνατοί δεν κλαίνε». Κι ας είναι η ώρα που περνά ο Καπετάνιος από μπροστά μας. Κι όμως. «Η λογική θρέφει το συναίσθημα», που είπε και μια συντρόφισσα. Επειτα, η ψυχή αναθαρρεύει. Κι αρχίζει ο κόσμος να κουβεντιάζει μαζί σου. Ομορφα, όμορφα κι απλά. Αργά τα βήματα των συντρόφων που σε κρατούν. Στεντόρειες οι φωνές του κόσμου. «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές».

***

Λίγα λεπτά όλα κι όλα διήρκεσαν οι λέξεις του αποχαιρετισμού. Εμείς δε «μιλάμε» με ομιλίες επίσημες και λόγους δεκάδων σελίδων. Κι εσύ το ξέρεις καλά αυτό. Και δεν προσδοκάς από μας να γεμίσουμε σελίδες με επαίνους. Προσδοκάς να σου μιλήσουμε από σήμερα κιόλας. Στην πύλη του εργοστασίου. Στην εξόρμηση για την επόμενη Μαραθώνια. Στα αμφιθέατρα, στις γειτονιές που θα μοιράζουμε τις προκηρύξεις.

***

Η Διεθνής. Η φωνή σου τραγουδά με τα δικά μας χείλη. Ολοι δείχνουν τη δύναμή τους: την υψωμένη τους γροθιά. Και γεμίζει με γροθιές παντού. Κι η πλατεία πίσω από την έδρα της ΚΕ. Και τριγύρω από τα πλατάνια και τ' άλλα δέντρα. Δίπλα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Στο δρόμο. Ολοι σηκώνουν τη γροθιά τους. Κι εκείνος που έχει το νου του στο μικρό παιδί που τρέχει, κι αυτός που περιμένει για να κρατήσει μια φωτογραφία από την τελευταία σου «διαδήλωση», κι αυτός που βαστιέται απ' τα κάγκελα γιατί, τα χρόνια του μαζεύτηκαν πολλά πια.

***

Φωνάζουν για το ΚΚΕ. Το «Κόμμα σου λαέ!» λένε. Για τις εννιά δεκαετίες που υπάρχει, λένε. Μιλάνε δηλαδή για σένα. Γιατί ο Χαρίλαος και το Κόμμα είναι το ίδιο. Γιατί ο Χαρίλαος ο δικός μας, είναι από αυτούς τους λεβέντες που γαλουχεί το ΚΚΕ. Να. Οπως το είπε η ΚΕ στο μήνυμά της. Ησουν τέτοιος λαϊκός ηγέτης, γιατί ήσουν κομμουνιστής. Κι ανάμεσα στους νέους, ένας μεσόκοπος καρφώνει στην κορυφή της σημαίας του ένα κόκκινο λουλούδι. Να τα όπλα μας σύντροφε: το σφυρί και το δρεπάνι. Σε ευχαριστούμε που μας τα εμπιστεύτηκες.

Καλό κατευόδιο εκεί ψηλά που πας...

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον σ. Χαρίλαο Φλωράκη από μέρους των συγγενών του

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κατατέθηκε από τους συγγενείς του Χαρίλαου Φλωράκη το παρακάτω μήνυμα:

«Αγαπημένε μας Χαρίλαε,

Από την οικογένειά σου που έχει μείνει, έλαχε σε μένα να πω δυο λόγια αποχαιρετισμού...

Για την πολιτεία σου σαν δημοσίου άνδρα, οι σύντροφοί σου, το Κόμμα σου τα 'παν...

Εμείς να προσθέσουμε 2 - 3 πινελιές, θα έλεγα οικογενειακές που σκιαγραφούν τον άνδρα σε προσωπικό επίπεδο και που χαράχτηκαν στη μνήμη μας...

Το '54, όταν είχες έρθει παράνομα, είχες να δεις τη μάνα σου 12 χρόνια!!!

Ναι, τη γιαγιά μας τη Στυλιανή, τη μάνα σου που όταν τη ρώτησαν τι ευχή έδωσε σε σένα είπε απλά, δωρικά, ελληνικά: Να γίνεις καλός άνθρωπος... Ολοι ξέρουμε ότι έπιασε η ευχή της μάνας... Αυτή λοιπόν τη μάνα που τόσο αγαπούσες, τους μήνες πριν σε πιάσουν, πώς άντεχες να μην τη δεις; Οπως σε ξέρουμε δεν ήταν ο φόβος για σένα αλλά για τους συντρόφους σου... Γι' αυτό, όπως μου είπες πολύ αργότερα, περνούσες μόνο απ' έξω από το πατρικό σου στη Δηλιγιάννη 11, στο Μεταξουργείο... Κρυφά τη νύχτα...

Το '66 όταν βγήκες επιτέλους, μετά από 12 χρόνια από τα κάτεργα, αφού πήρες τα κλειδιά όπως έλεγες, βρήκαμε εκείνο το διαμερισματάκι ενός δωματίου στην Αχαρνών και Μακεδονίας. Μετά από 25 χρόνια βουνά, διώξεις, φυλακές κλπ., άρχισε δειλά δειλά να μπαίνει στη ζωή σου ένα πρωτόγνωρο είδος "φυσιολογικής" ζωής... ένα ταβερνάκι με συντρόφους σου όσο η κομματική δουλιά σού το επέτρεπε, είδες τη μάνα σου, τις αδελφές σου, εμάς, ελεύθερος για μια φορά!!! Και το κυριότερο, μπόρεσες να χαρείς και τον έρωτά σου με τη γλυκιά και άξια συντρόφισσά σου, την αξέχαστη Μάγδα. Σε μερικούς μήνες, στις 3 το πρωί μιας 21ης Απρίλη πάλι τα χτυπήματα στην πόρτα... Πάλι μέσα, πάλι διώξεις... Πώς ήταν δυνατόν και άντεχες; Αυτή τη φορά, το νιώθαμε ήταν η πιο σκληρή, γιατί ακριβώς νόμισες για μερικούς μήνες ότι μπορούσε να σου χαμογελάσει λίγο και σένα η προσωπική σου ζωή... ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΧΙ μόνο άντεξες αλλά η φλόγα που έκαιγε πάντα μέσα σου σε ατσάλωσε περισσότερο...

Το '48, στα βουνά της Ρούμελης, σου ήρθε ένα 20χρονο ανταρτόπουλο να ενταχθεί στη μεραρχία σου... Τον 'λεγαν Ζήση... τον δέχτηκες, του μίλησες για τον αγώνα και τη νύχτα τον κάλεσες στην καλύβα που είχες για κατάλυμα με το ράντζο που κοιμόσουνα... Του είπες εσύ θα κοιμηθείς στο ράντζο... Εστρωσες μια κουβέρτα και ο μέραρχος κοιμήθηκε στο χώμα για να κοιμηθεί το ανταρτόπουλο στο ράντζο σου... Αυτά φυσικά δεν τα διδάσκουν στις στρατιωτικές σχολές ούτε γράφονται στα εγχειρίδια πολεμικής τέχνης... Αυτές οι πράξεις όμως γίνονται από τους πραγματικά μεγάλους ηγέτες, που με ένστικτο, πηγαίο ταλέντο, κάνουν τους συναγωνιστές τους να μάχονται, να αντικρίζουν κατάφατσα όρθιοι τον θάνατο, όχι μόνο για τον σκοπό που τάχθηκαν αλλά και για σένα προσωπικά ...τον ηγέτη τους.

Καλό κατευόδιο καπετάνιε, εκεί ψηλά που πας... Ψηλά στις κορυφές που πάντα αγαπούσες και ένιωθες ελεύθερος και αν βρεις τον Λεωνίδα, τον Μακρυγιάννη, τον Τσε, είμαι σίγουρος ότι θα έχετε πολλά να πείτε για τα πάθη αλλά και τις μεγαλοσύνες αυτού του κόσμου».

Ο λογαριασμός στην Εθνική

Οσοι επιθυμούν να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, αντί στεφάνων, όπως ήταν η επιθυμία του εκλιπόντος, μπορούν να καταθέτουν το σχετικό ποσό στον παρακάτω λογαριασμό, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας: 150/624722-93.

Σήμερα στις 4 το απόγευμα η ταφή στο Παλιοζογλώπι
  • Πούλμαν απ' όλη την Ελλάδα για τη Ραχούλα, όπου θα γίνει η υποδοχή της σορού
  • Να μη χρησιμοποιηθούν ΙΧ αυτοκίνητα, γιατί θα είναι αδύνατη η πρόσβασή τους στη Ραχούλα

Από σήμερα το απόγευμα ο Χαρίλαος Φλωράκης θα αναπαύεται στο χώρο που ο ίδιος διάλεξε: Στον Αηλιά, στο Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμων, στα Θεσσαλικά Αγραφα. Η ταφή του θα γίνει σήμερα, στις 4 μ.μ., ενώ η υποδοχή της σορού του από τους συγχωριανούς του, αλλά και τους συντρόφους του απ' όλη την Ελλάδα θα γίνει στη Ραχούλα.

Αναφορικά με τη μετάβαση στο Παλιοζογλώπι, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Οσοι σύντροφοι και φίλοι επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να συνοδεύσουν τη σορό του σ. Χαρίλαου Φλωράκη, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Οτι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, που δρομολογούν πούλμαν.

2. Να μη χρησιμοποιηθούν ΙΧ αυτοκίνητα για τη μετακίνηση, γιατί θα είναι αδύνατη η πρόσβασή τους προς τη Ραχούλα.

3. Στο χωριό Ραχούλα, όπου θα γίνει η υποδοχή της σορού, θα πρέπει να βρίσκονται το αργότερο μέχρι τις 2.30 μ.μ.».

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ δρομολογούν πούλμαν για τη μετάβαση των μελών και των φίλων του Κόμματος στην ιδιαίτερη πατρίδα του Χαρίλαου Φλωράκη, όπου θα γίνει η ταφή του. Συγκεκριμένα, πούλμαν θα αναχωρήσουν αύριο Πέμπτη:

Στην Αθήνα


- Από ΚΟΑ, πλατεία Λαυρίου, 7.30 π.μ.

- Από πλατεία Ταπητουργείου Βύρωνα, 7.30 π.μ.

- Από πλατεία Καισαριανής, 7.30 π.μ.

- Από πλατεία Γαρδένια Ζωγράφου, 7.30 π.μ.

- Από Αγ. Τρύφωνα Γλυφάδα 7.00 π.μ., πλατεία Εθν. Αντίστασης 7.15 π.μ., Δημαρχείο Αργυρούπολης 7.30 π.μ.

- Από Μουσείο Εθν. Αντίστασης Ηλιούπολη 7.00 π.μ., Γραφεία ΚΚΕ Ηλιούπολης 7.15 π.μ., Δημαρχείο Υμηττού 7.30 π.μ.

- Από γραφεία ΚΚΕ Μπραχάμι 7.15 π.μ., πλατεία Καλογήρων (Δούκας) 7.30 π.μ.

- Από Ταύρο, μπροστά στο Δημαρχείο 7.30 π.μ.

- Από Ν. Σμύρνη, μπροστά στην Τράπεζα Πειραιώς 7.30 π.μ.

- Από Καλλιθέα, πλατεία Δαβάκη, 7.30 π.μ.

- Από πλατεία Αγ. Ελεούσας - Αγ. Βαρβάρα 7.30 π.μ.

- Από πλατεία Δαβάκη Αιγάλεω 7.45 π.μ.

- Από πλατεία Εσταυρωμένου Αιγάλεω 7.30 π.μ.

- Από Παλατάκι Χαϊδαρίου 7.30 π.μ.

- Από πλατεία Δημαρχείου Περιστέρι 7.30 π.μ.

- Από 13η στάση Πεύκης στις 7.30 π.μ.

- Από Χολαργό πλατεία Κύπρου 7.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης 7.35 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας 7.45 π.μ., πλατεία Αγ. Παρασκευής 7.50 π.μ.

- Από κεντρική πλατεία Χαλανδρίου 7.30 π.μ.

- Από Γαλάτσι παλιό τέρμα (Βεΐκου και Γαλατσίου) 7.30 π.μ.

- Από θέατρο ΠΕΡΟΚΕ, πλατεία Καραϊσκάκη, 7.30 π.μ.

- Από πλατεία Κολιάτσου 7.30 π.μ.

- Από Φραντζή 68, 7.30 π.μ.

- Από Ν. Ηράκλειο, Γήπεδο Τυφώνος, 7.30 π.μ.

- Από Ν. Ιωνία, ηλεκτρικός σταθμός τρένου, 7.30 π.μ.

- Από Δημαρχείο Πετρούπολης 7.30 π.μ.

- Από Δημαρχείο Καματερού 7.30 π.μ.

- Από Ιλιον, Κεντρική Πλατεία, 7.30 π.μ.

- Από Δημαρχείο Αγ. Αναργύρων 7.30 π.μ.

Στον Πειραιά

- Από Πειραιά, 8 π.μ., από το Δημοτικό Θέατρο.

- Από Νίκαια, 8 π.μ., από την πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Στην Αττική

- Στις 9 π.μ. από το Δημοτικό Πάρκινγκ Ελευσίνας.

- Στις 9 π.μ. από το Δημαρχείο Ανω Λιοσίων.

- Στις 9.15 π.μ. από Γέφυρα Μενιδίου (Αχαρναί).

Στη Βόρεια Ελλάδα

- Από Θεσσαλονίκη, 8 π.μ. από το Αγαλμα του Βενιζέλου.

- Από Αλεξανδρούπολη, 4.30 π.μ. από τα Γραφεία της ΚΟ.

- Από Κομοτηνή, 5 π.μ. από τα Γραφεία της ΚΟ.

- Από Ξάνθη, 5.30 π.μ. από την πλατεία Ελευθερίας.

- Από Καβάλα, 7 π.μ από τα Γραφεία της ΚΟ.

- Από Δράμα, 5 π.μ. από τα Γραφεία της ΚΟ.

- Από Σέρρες, 9 π.μ. από τη Νομαρχία.

- Από Κιλκίς, 9 π.μ. από το Δημοτικό Κήπο.

- Από Νάουσα, 9 π.μ. από τον Αγιο Μηνά.

- Από Βέροια, 9.30 π.μ. από την πλατεία Ωρολογίου.

- Από Εδεσσα, 9 π.μ. από τα Γραφεία της ΚΟ.

- Από Κατερίνη, 10 π.μ. από την κεντρική πλατεία.

- Από Πτολεμαΐδα, 10 π.μ. από το Δημαρχείο.

- Από Γρεβενά, 10.30 π.μ. από το Ρολόι.

- Από Κοζάνη, 10 π.μ. από τη Λαϊκή Αγορά.

Στη Θεσσαλία

- Από Λάρισα, 11.30 π.μ., από την Ανθίμου Γαζή (έξω από τα Γυμνάσια). Επίσης, από Ελασσόνα, Τύρναβο και Αγιά.

- Από Βόλο, 10 π.μ., από το Δημαρχείο.

- Από Καρδίτσα, 12.30 το μεσημέρι, από την Πέτρινη Τράπεζα (εμπορικό κέντρο).

- Από Τρίκαλα, 11 π.μ., από τα γραφεία της ΝΕ του ΚΚΕ.

Να σημειώσουμε πως σήμερα, Πέμπτη, η Βουλή θα παραμείνει κλειστή σε ένδειξη πένθους.

«Μην τον κλαίτε»

Νεολαίοι, που μπορεί να μην έζησαν από κοντά τον Χαρίλαο, όλες οι προσδοκίες τους, όμως, βρίσκουν τον τέλειο εκφραστή τους στο πρόσωπό του και στο Κόμμα του, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. «Μην τον κλαίτε τον Καπετάνιο!», λένε οι ασπρομάλληδες, οι παλιοί αντάρτες. «Εδώ είναι. Δεν πεθαίνουν ποτέ όσοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στη λευτεριά και τη δικαιοσύνη!»

Υποκλίνονται

«Η απήχηση που είχε ο Χαρίλαος σε όλο το λαό, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές, είναι κάτι το πρωτοφανές». Αυτό σημείωναν πολλοί που ήρθαν να τον «αποχαιρετήσουν». Μπορεί να διαφωνούσαν μαζί του, αλλά όλοι, ανεξαιρέτως, υποκλίνονται στο ήθος του, στη σοφία του, στη γνησιότητά του, στην παλικαριά και λεβεντιά του. Κι εμείς, οι σύντροφοί του, δεν έχουμε παρά να καμαρώνουμε. Για τον ίδιο και για το Κόμμα μας, που τέτοιους άξιους και σωστούς ανθρώπους αναδεικνύει.

Μεσίστιες οι σημαίες

Μεσίστιες κυμάτιζαν χτες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Π. Παυλόπουλου. Σήμερα Πέμπτη, η Βουλή θα είναι κλειστή.

Ο αγώνας δε σταματά ποτέ

Μέχρι τελευταία στιγμή, λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες του κτιρίου, ο κόσμος συνέχιζε να καταφτάνει. Ολοι είχαν κάτι να του πουν. «Καλή αντάμωση», οι γηραιότεροι, οι συμπολεμιστές του. «Δώσε αυτά τα άνθη στους πρόωρα χαμένους συντρόφους σου», οι συγγενείς των αδικοχαμένων αγωνιστών. «Ο αγώνας δε σταματά ποτέ. Μείνε ήσυχος, Καπετάνιε!», ήταν τα λόγια της νέας γενιάς κομμουνιστών, της άξιας «σποράς», που μένει πίσω.

25 Μάη 2005. Η άνοιξη έκρυψε τον ήλιο και έδωσε μια βροχή ετούτη τη μέρα. Λες και το 'χε καμωμένο έτσι που να φαίνεται σαν το κλάμα του ουρανού. Λίγες ώρες πριν βγει από το σπίτι του ο καπετάνιος για να πάρει το δρόμο για το αγνάντιο του Αηλιά...

Δεύτερη μέρα του λαϊκού προσκυνήματος, στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Ενα λουλούδι. Μια υπόκλιση. Ενα δάκρυ. Μια ανάμνηση. Ενα χαμόγελο. Μια υπόσχεση. Ενας όρκος. Για τη συνέχιση του αγώνα. Για την πίστη στην παρακαταθήκη του συντρόφου.

Εκεί, μπροστά στη φωτογραφία με το καθάριο βλέμμα. Μπρος στην κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο. Είναι δύσκολο να μη βουρκώσεις. Κι αν το προσπαθείς, το σφύριγμα που 'ρχεται από τις ράγες σε λυγίζει. Από κει ξεχύνεται το Μέγα πλήθος...

Ο εργάτης με τα ρούχα της δουλιάς. Η μάνα με το παιδί στην αγκαλιά. Το αριστερό χέρι, υψωμένη γροθιά. Μια μαυροφορεμένη, πατέρας, αδερφός και πεθερός πέσανε στο αντάρτικο και τον εμφύλιο. Μια παρέα νεολαίων, από κείνους στους οποίους ο σύντροφος ήλπιζε. Σύντροφοί του στις φυλακές και στα ξερονήσια. Μέλη και φίλοι του Κόμματος, από κάθε άκρη της Ελλάδας, που ταξίδεψαν όλη νύχτα για να είναι χτες στην ώρα τους. Και εκατοντάδες άλλοι, ανώνυμοι και επώνυμοι, όλοι παρόντες στο παλλαϊκό, στερνό «αντίο».


Στις 2 έκλεισαν οι πύλες. Το λαϊκό προσκύνημα τέλειωσε. Η δωρική νότα του κλαρίνου που κλαίει, φορτίζει.

«Δεν χτυπάμε καμπάνες, όχι. Δε χτυπάμε καμπάνες. Αυτός που πέρασε δεν είναι ένα τραγούδι που τελείωσε. Αυτός που αγωνίστηκε σαν ένα τεράστιο φως. Κι έπεσε σαν ένας ήλιος με κασκέτο. Αυτός που πέρασε δεν είναι ένα τραγούδι που τελείωσε».

Κρατάμε αυτά τα λόγια του ποιητή, όπως τα ακούσαμε από τη συντρόφισσα.



Ζωντάνεψαν μνήμες

Με ένα λουλούδι στο χέρι, με μάτια υγρά, έφταναν και χτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για να πουν ένα τελευταίο «γεια». Γυναίκες και άντρες με άσπρα μαλλιά. Γυναίκες έγκυες ή με τα μωρά τους στην αγκαλιά. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, πριν ακόμα ανοίξουν οι πόρτες της Κεντρικής Επιτροπής, βρίσκονταν εκεί, πιστοί στο χρέος της καρδιάς τους. Να δώσουν σιωπηλά τον όρκο τους να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα.

«Ηρθα με το λεωφορείο της γραμμής για να προλάβω να πω ένα γεια στον Χαρίλαο», μας είπε η Μαρία από τη Μονεμβασιά. «Μεγάλος ηγέτης, το λέει εξάλλου και το όνομά του. Χαρίλαος, τα χάρισε όλα στο λαό, όλα για τον αγώνα, τον οποίο και συνεχίζουμε πιστά», είπε.

«Με γλίτωσε ο Χαρίλαος»

Η κ. Φιλίτσα, 80 χρόνων σήμερα, έφτασε πρωί πρωί να αποχαιρετήσει τον άνθρωπο που τη γλίτωσε.

«Ο Χαρίλαος με βρήκε βραδυπορούσα. Ημουν στο λόχο Ασφάλειας και περνούσαν με τον καπετάν Λευτεριά με τα άλογα συρνάμενα. Εγώ έκανα μέρος, μπήκα μέσα στο χιόνι για να περάσουν αυτοί. Και μου λέει: Ποια είσαι παιδί μου εσύ; Ιουλία, φωνάζει στην ομαδάρχισσά μου και της λέει: Τον καλύτερο μαχητή να πάρετε. Εμένα εννοούσε. Και να κατεβείς, μου λέει εμένα, κάτω στα μαγειρεία, να βάλει ζεστό νερό να πεις στη μαγείρισσα και να τρίψεις το πόδι σου με σαπούνι. Γιατί είχα στραμπουληγμένο το πόδι μου και δεν μπορούσα να ακολουθήσω και με γλίτωσε. `Η θα με έτρωγαν τα άγρια θηρία ή θα με έπαιρνε ο στρατός και θα πέθαινα από τα βασανιστήρια. Νομίζω στα τρία σύνορα ήμασταν. Δε σταματούσαμε σε ένα μέρος, ήταν με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και το βράδυ βαδίζαμε και τη μέρα λούφα».

«Γνωριστήκαμε στη Γυάρο»

Τη γνωριμία του με τον Χαρίλαο Φλωράκη, στις φυλακές της Γυάρου, μας περιέγραψε ο κ. Χρήστος.

«Με τον Χαρίλαο Φλωράκη γνωρίστηκα στη Γυάρο στη φυλακή επί χούντας. Δεν τον ήξερα. Παρότι είχαμε περίπου την ίδια κομματική ηλικία, δεν είχαμε συναντηθεί. Εγώ ήμουν νεολαίος. Στη φυλακή μάς πήγαιναν να κάνουμε διάφορες αγγαρείες. Να κουβαλάμε σακιά αλεύρια άμα ερχόταν ένα ιστιοφόρο από τη Σύρο, ή να καθαρίζουμε ή να πλένουμε τα καζάνια. Κάποια στιγμή είχαμε πάει στα καζάνια και βλέπω έναν άντρακλα, μέχρι εκεί απάνω, ο οποίος είχε μπει μέσα στο καζάνι και καθάριζε. Και μου λέει ένας άλλος, ξέρεις ποιος είναι αυτός; Οχι, του λέω. Είναι ο καπετάν Γιώτης. Ετσι τον γνώρισα».

Μια άλλη γιαγιά, που δεν προλάβαμε να συγκρατήσουμε το όνομά της, είπε γεμάτη συγκίνηση. «Το 1948 χάσαμε τρία αδέρφια στο Τάγμα που αρχηγός ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ο άντρας μου ήταν σύνδεσμος σ' αυτό το Τάγμα. Ο Χαρίλαος ήταν ένας ψηλός, λεβέντης, που πάντα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με εμάς και όχι ξέχωρα».

Λίγο μετά τις 10 το πρωί κατέφτασε στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ πούλμαν με δεκάδες συντρόφους και φίλους του Χ. Φλωράκη και ιδιαίτερη την παρουσία της νεολαίας, από τη Μεσσηνία. Ο Αιμίλιος Πετρόπουλος μάς είπε: «Είναι σημαντικό το "παρών" της νεολαίας από την Καλαμάτα. Ηρθαμε και εμείς σήμερα για να τιμήσουμε και να πούμε το στερνό αντίο. Ηταν πολιτικός καθοδηγητής και η ιστορική του δράση αποτελεί μάθημα για τη νεολαία. Για το πώς πρέπει να στέκεται στη ζωή και στους αγώνες».

«Ηρθαμε από τα Γιάννενα να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στον σύντροφο Χαρίλαο που μέσα από τη δράση του και τη στάση του σαν ηγέτης του ΚΚΕ στάθηκε κοντά στα προβλήματα και στις ανησυχίες της νεολαίας. Αποτελεί ζωντανό, φωτεινό παράδειγμα μαζί με εκείνη τη γενιά των κομμουνιστών που θυσιάσανε και τη ζωή τους στην υπόθεση της πάλης της εργατικής τάξης για την απελευθέρωση από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού», μας είπε ο νεολαίος Σπύρος Μαρίνης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ
Τον τίμησαν οι πράξεις του

Ο Α. Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., για το θάνατο του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

«Τα δομικά στοιχεία του Χαρίλαου Φλωράκη μπορούσαν να αξιοποιηθούν μόνο σε χώρους με ιδέες όπως αυτές που και πολέμησε να τις υλοποιήσει. Και τέτοιος είναι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, όπου είχε την τύχη από έφηβος να ενταχθεί. Τον τίμησαν οι πράξεις του και τιμόμαστε σήμερα όσοι σπεύδουμε να πούμε τον καλό λόγο. Αυτός όμως ο λόγος δε γίνεται να είναι ξέχωρος για το Κόμμα που υπηρέτησε ο Φλωράκης. Ούτε για όλους αυτούς που μαζί του στάθηκαν σε ώρες δύσκολες και πάλεψαν όχι μόνο στα βουνά, στις απεργίες, στις φυλακές, μα και κάθε φορά που κινδύνευε η ενότητα του ΚΚΕ. Ετσι στάθηκε δυνατό και στον Φλωράκη να δώσει στους αγώνες του ΚΚΕ και των μελών του για το λαό, ό,τι μπορούσε καλύτερο και ο ίδιος. Στέκομαι μόνο σ' ένα κατόρθωμα, όπου η συμβολή του μαζί με τους συντρόφους του στη μεταπολίτευση υπήρξε καταλυτική. Το σπάσιμο του αντικομμουνισμού και της κομμουνιστικής φοβίας. Αλλά και στην ανάδειξη και αποδοχή του πατριωτικού ρόλου του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα σε χώρους όπως αυτός των Ενόπλων Δυνάμεων που αποστολή τους ήταν (με κυρίαρχη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό) η "προστασία" της χώρας (στην πραγματικότητα της άρχουσας τάξης) από τον κομμουνισμό».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ - ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ
Αφήνει υποθήκη την αταλάντευτη συνέπειά του

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, σημειώνει:

«Εφυγε από τη ζωή ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Ενας λεβέντης, των πεδίων των μαχών για Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Δικαιοσύνη - Ειρήνη. Ενας Κομμουνιστής Πολιτικός Ηγέτης που με αταλάντευτη ιδεολογική και πολιτική συνέπεια οδήγησε το ΚΚΕ από την παρανομία στις μεταπολιτευτικές πολιτικο-κοινωνικές συνθήκες και το κατέστησε αδιαμφισβήτητο συντελεστή των δημοκρατικών εξελίξεων.

Ενας λαϊκός Ηγέτης με σοφία και τόλμη που ανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του με πολύχρονη στέρηση της ελευθερίας του, υπέρ των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων. Αφήνει υποθήκη, στο κόμμα του την αταλάντευτη συνέπειά του και την αισιοδοξία του για την πραγμάτωση του οράματος του σοσιαλισμού, και στον ελληνικό λαό τη στάση ζωής του την αφιερωμένη στα συμφέροντά του.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974 αισθάνεται υπερήφανος που ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε μέλος του.

Εκφράζουμε στην ΚΕ του ΚΚΕ την άφατη λύπη μας για το θάνατο του Ηγέτη Αγωνιστή και καταθέτουμε δάφνινο στεφάνι στη σεπτή σορό του».

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Μας κληροδοτεί βαρυσήμαντη παρακαταθήκη

To ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, που στάθηκε άξιο τέκνο του Εργατικού και Κομμουνιστικού Κινήματος της χώρας μας, επιφανής ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας.

«Ο Χαρίλαος Φλωράκης - τονίζει σε σχετική ανακοίνωση - μας κληροδοτεί μια βαρυσήμαντη παρακαταθήκη με το δωρικό και εργατικό-λαϊκό του πέρασμα στην πολιτική ιστορία του τόπου και το πλούσιο έργο του:

- Από τα νεανικά του χρόνια με την ένταξή του στην ΟΚΝΕ και στη συνέχεια στο ΚΚΕ.

- Με την αδιάπτωτη δράση του στην περίοδο της ΕAMικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.

- Με την ανάδειξή του στην ηγεσία του Κόμματος και την καθιέρωση και ανάπτυξη του ΚΚΕ ως σημαντικής πολιτικής δύναμης της ελληνικής κοινωνίας ιδιαίτερα μετά την πτώση της ξενοκίνητης χούντας.

- Με την πολύπλευρη προσφορά του στην πάλη της εργατικής τάξης και της καταπιεσμένης αγροτιάς.

- Με τη διεθνιστική του στάση στο Παγκόσμιο Εργατικό και Κομμουνιστικό Κίνημα.

- Με τη σταθερή και ακούραστη υπεράσπιση του Μαρξισμού- Λενινισμού και του Σοσιαλισμού και την τελική του νίκη.

Το ΔΣ εκφράζοντας τα αισθήματα των μελών και φίλων του ΚΜΕ, αποχαιρετά το σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη στο τελευταίο του ταξίδι και στην παντοτινή του επιστροφή στον τόπο που γεννήθηκε και τόσο αγάπησε».

«Αντίο» στον δικό μας άνθρωπο

Συνεχίζουν να κατακλύζουν τα τηλεγραφήματα, οι ανακοινώσεις, τα ψηφίσματα, οι δηλώσεις μαζικών φορέων και συνδικάτων, επώνυμων και ανώνυμων πολιτών, την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Με τον τρόπο αυτό εκφράζεται η μεγάλη εκτίμηση που έτρεφε στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη ευρύτερα η ελληνική κοινωνία.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους έχουν τα εργατικά σωματεία και συνδικάτα που τον είχαν νιώσει σαν δικό τους άνθρωπο, αλλά και οι προοδευτικοί μαζικοί φορείς του λαού μας που τον έβρισκαν διαρκώς συμπαραστάτη στη δράση τους. Ο «Ρ» συνεχίζει και σήμερα την παράθεση ορισμένων αποσπασμάτων ή και την απλή αναφορά όλων αυτών των τηλεγραφημάτων, δηλώσεων και μηνυμάτων.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ακούραστος μαχητής για τα δίκαια της εργατικής τάξης

Πρωτομαγιά 1996
Πρωτομαγιά 1996
Εκατοντάδες είναι τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για την απώλεια του Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη.

  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το χαμό «του ακούραστου αγωνιστή των δίκαιων της εργατικής τάξης συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη».
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Χ. Φλωράκη, «μεγάλου αγωνιστή και ηγέτη του λαϊκού κινήματος, που με τη ζωή του και τη δράση του συνέβαλε τα μέγιστα στους αγώνες της εργατικής τάξης».
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ υπογραμμίζει ότι «οι συνταξιούχοι της ΠΟΣ ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ θα θυμούνται για πάντα τον απλό και άξιο ηγέτη του Κόμματος του εργαζόμενου λαού, τον θερμό συμπαραστάτη στα προβλήματά μας».
  • Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας υπογραμμίζει: «Ο Χ. Φλωράκης, ακούραστος μαχητής για τα δίκαια της εργατικής τάξης, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στους νεότερους αγωνιστές χάρη στη λιτή προσωπική του ζωή, αλλά πλούσια σε αγωνιστική δράση».
  • Η Ενωση Λογιστών Αθήνας τονίζει ότι «οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες του Χ. Φλωράκη θα δυναμώνουν τα συνδικάτα στη σκληρή ταξική πάλη που διεξάγουν για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης».
  • Με απεργούς από το «Αιγαίον» - 1990
    Με απεργούς από το «Αιγαίον» - 1990
    Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας σημειώνει ότι «ο αγώνας μιας ζωής του λαϊκού ηγέτη για τις πανανθρώπινες αξίες του σοσιαλισμού για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, έχει ριζώσει βαθιά μέσα στο λαϊκό κίνημα της χώρας μας».
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δηλώνει: «Θα συνεχίσουμε τους αγώνες του. Η ανηφόρα θα είναι μεγάλη, όμως αντλούμε σιγουριά από τη ζωή του και την αγωνιστική του πορεία. Σιγουριά για το ότι όσο δύσκολη και αν είναι η πορεία μας, εμείς νικητές θα βγούμε».
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας σημειώνει πως «είμαστε σίγουροι ότι αυτό που έσπειρε ο Χ. Φλωράκης θα γίνει καρπός και θα το θερίσει η εργατική τάξη».
  • Το Συνδικάτο Καπνεργατών-τριών Β. Ελλάδας δηλώνει: «Ακολουθούμε το δρόμο της ταξικής πάλης και του αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, για να εκπληρώσουμε τους πόθους και τα ιδανικά που και ο ίδιος ο Χαρίλαος Φλωράκης πρέσβευε και αγωνιζόταν».
  • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι η «μακροχρόνια προσφορά του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, η σθεναρή πίστη του στις αρχές και την ιδεολογία του Κόμματός του, η αφοσίωσή του στο λαό και την εργατική τάξη, του έδωσαν δύναμη να αψηφήσει κακουχίες, διώξεις, φυλακές, εξορίες, ακόμη και το εκτελεστικό απόσπασμα».
  • Στην «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ» -1993
    Στην «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ» -1993
    Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας δηλώνει ότι η «συνέπειά του στον αγώνα για τα ιδανικά της εργατικής τάξης, η απλότητά του και η ακούραστη διάθεσή του για προσφορά στην υπόθεση των λαϊκών συμφερόντων θα μείνουν σαν παρακαταθήκη του Χ. Φλωράκη στον κάθε εργαζόμενο, στον κάθε άνθρωπο του λαού μας».
  • Το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης τονίζει ότι «η προσωπική συμβολή του Χαρίλαου Φλωράκη για μια καλύτερη ζωή για τον τόπο παραμένει υπόδειγμα και παρακαταθήκη για το λαό και τη νεολαία».
  • Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του Χ. Φλωράκη και δηλώνει ότι «το παράδειγμά του μας δίνει δύναμη και κουράγιο για νέους αγώνες μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ώστε να γίνει πράξη ο ιστορικός ρόλος της εργατικής τάξης».
  • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης ΙΚΑ - ΤΕΑΜ σημειώνει: «Εμείς οι αγωνιστές και σύντροφοι του Χ. Φλωράκη έχουμε παρακαταθήκη να μεταλαμπαδέψουμε τις αρχές μας στους πιο νέους συναδέλφους, τις αρχές της εργατικής τάξης, του μαρξισμού - λενινισμού για τις οποίες ο σύντροφός μας έδωσε τη ζωή του».
  • Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς την ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλαν επίσης: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο Σερρών, το Σωματείο Οικοδόμων Πρέβεζας, το Σωματείο Περιοδευόντων Πωλητών - Οδηγών Πωλητών και Προωθητών Πωλήσεων Ηρακλείου Κρήτης, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Αγία Βαρβάρα - Χαϊδάρι, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ιλίου, η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΣΑ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου και η συνδικαλιστική παράταξη «ΔΗΣΕΚ».

Στο Κιλελέρ - 1998
Στο Κιλελέρ - 1998
Προσφέρουν στη μνήμη του

Στη μνήμη του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ προσφέρουν:

  • Ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Κασίμης 500 ευρώ αντί για στεφάνι.
  • Οι σύντροφοι του Χαρ. Φλωράκη από το Ν. Ηλείας, και πολλοί φίλοι, προσφέρουν το ποσό των 300 ευρώ, μέσω της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.
  • Η Θεώνη Τάγιου το ποσό των 50 ευρώ μέσω ΚΟ Αμαλιάδας - Ηλείας του ΚΚΕ.
  • Η Β.Τ. μέλος του ΚΚΕ από το 1981 έως το 1991 για το Χαρίλαο, όπως το ζήτησε, προσφέρει 50 ευρώ ως βοήθεια στο Κόμμα.
  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 αντί για στεφάνι, το ποσό των 300 ευρώ.
  • Ο Δημήτρης Χατζηδάκης προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ και τον αποχαιρετά με τους παρακάτω στίχους: Ψηλά βουνά της Ρούμελης και δάση των Αγράφων, ξανάρχεται ο Χαρίλαος ο δοξασμένος Γιώτης, π' αγάπησε τον άνθρωπο, τίμησε την Ελλάδα. Δεν έρχεται για πόλεμο μήτε για πανηγύρι, έρχεται να ξεκουραστεί, κάντε του το χατίρι.
  • Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου (ΟΣΥΠΕΜ) αντί για στεφάνι 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ του υπουργείου.
  • Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου, αντί για στεφάνι 150 ευρώ.
  • H KO Ελβετίας προσφέρει 1.000 ελβετικά φράγκα.
  • Η Γεωργία και ο Χάρης προσφέρουν, μέσω ΚΟ Κυκλάδων, 2.000 ευρώ.
  • Ο Νίκος Καψοκέφαλος μαζί με ένα κόκκινο λουλούδι στον τάφο του, προσφέρει 50 ευρώ.
  • Ο Δημήτρης Λαμπρινίδης 100 ευρώ.
  • Ο Γιώργος και η Αικατερίνη Ανεμοδουρά προσφέρουν 100 ευρώ.
  • Ο Γιάννης Βούζας (Λαδιάς) από το Απόσπασμα «Γιώτη-Μπελογιάννη» του ΔΣΕ, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», προσφέρει 100 ευρώ.
  • Ο Θανάσης Μηλιακίδης από το Βόλο προσφέρει 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.
  • Ο Κ. από το Βόλο προσφέρει, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 50 ευρώ.
  • Οι σύντροφοι του Χ. Φλωράκη από το Νομό Ηλείας και πολλοί φίλοι του προσφέρουν, μέσω ΝΕ Ηλείας 300 ευρώ.
  • Η Θεώνη Τάγιου προσφέρει 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Αμαλιάδας-Ηλείας.
  • Ο Β.Μ. προσφέρει 400 ευρώ, μέσω ΝΕ Κιλκίς.
  • Ο Σωτήρης Τσάλας από τα Ψαχνά Εύβοιας προσφέρει, μέσω ΝΕ Εύβοιας, 50ευρώ.
  • Ο Μενέλαος Γουβέτας προσφέρει 40 ευρώ.
  • Ο Μπάμπης από Κόρθυ Ανδρου 200 ευρώ.
  • Ο Αγγελος από Γαύριο 100 ευρώ.
  • Ο Κ.Π. από Μήλο 200 ευρώ.
  • Η Ν.Μ. από Μήλο 500 ευρώ.
  • Η σ. Μαρινίτση από Μήλο 300 ευρώ.
  • Σύντροφοι από Σέριφο 200 ευρώ.
  • Σύντροφοι από Μύκονο 600 ευρώ.
  • Σύντροφοι από Πάρο 500 ευρώ.
  • Σύντροφοι από Σαντορίνη 400 ευρώ.
Μια ζωή και μια Διαθήκη σημείο αναφοράς για τους επιγόνους

Οι πολιτικοί λόγοι, οι διακηρύξεις, οι συζητήσεις του με τους εργαζόμενους και τους δημοσιογράφους, ό,τι έβγαινε από το στόμα του, είχαν την αμεσότητα και την απλότητα που μόνο έναν αγωνιστή κι έναν πολιτικό άντρα του δικού του διαμετρήματος μπορούσε να χαρακτηρίζουν
Οι πολιτικοί λόγοι, οι διακηρύξεις, οι συζητήσεις του με τους εργαζόμενους και τους δημοσιογράφους, ό,τι έβγαινε από το στόμα του, είχαν την αμεσότητα και την απλότητα που μόνο έναν αγωνιστή κι έναν πολιτικό άντρα του δικού του διαμετρήματος μπορούσε να χαρακτηρίζουν

Ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα, μια φυσιογνωμία που σαν αυτή δεν έχει να παρουσιάσει πολλές η νεότερη ελληνική ιστορία. Ταυτίστηκε, όχι μόνο με μια συγκεκριμένη ιδεολογία, αλλά με έναν ολόκληρο αγωνιζόμενο λαό. Είναι από τους ανθρώπους εκείνους που δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του. Λιτότερη και ειλικρινέστερη διαθήκη δε φαντάζομαι να έχει αφήσει κανείς για τους επιγόνους. Μια Διαθήκη, σύμβολο/ παρακαταθήκη όχι μόνο για το Κόμμα που υπηρέτησε με συνέπεια, ολοκληρωτική αφοσίωση, τόσο μάχιμος στα βουνά, όσο και ως πολιτικός άντρας μεγάλου βεληνεκούς, που θα πρέπει να κάνει κάποιους, το λιγότερο, να ερυθριάζουν. Συνετός, συνεπής στα «πιστεύω» του Κόμματός του, σεμνός, σώφρων, θυμόσοφος, ολιγόλογος και μετρημένος, ακριβολόγος, ακόμα και στις πολιτικές αναμετρήσεις και αντιπαραθέσεις με τους αντιπάλους του. Οι πολιτικοί λόγοι, οι διακηρύξεις, οι προεκλογικές καμπάνιες, ό,τι έβγαινε από το στόμα του, είχαν την αμεσότητα και την απλότητα που μόνο έναν αγωνιστή κι έναν πολιτικό άντρα του δικού του διαμετρήματος μπορούσε να χαρακτηρίζουν.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν συνειδητοποιημένος βαθύτατα, γνήσιος ιδεολόγος με σπάνια διορατικότητα, έτοιμος ανά πάσα στιγμή να πράξει το πρεπούμενο. Είχε τη γενναιότητα να μη θεωρεί τον εαυτό του αναντικατάστατο και να παραμερίσει παραχωρώντας τη θέση του σε νέους ανθρώπους. Δε θεωρούσε τον εαυτό του αναντικατάστατο. Οσο και όταν χρειάστηκε στάθηκε παλικαρίσια στις επάλξεις και πολέμησε τον εσωτερικό και τον εξωτερικό εχθρό με τα όπλα στα κακοτράχαλα βουνά μας, αψηφώντας τις κακουχίες. Στάθηκε ολόρθος, ακατάβλητος σε όλες τις μπόρες. Κι όταν οι καιροί το επέβαλαν, βρέθηκε πάλι στην πρώτη γραμμή έμπειρος με γνώση και σοφία, μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες του λαού για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Βαθύτατα μορφωμένος, συνδύαζε την ευαισθησία, την ανθρωπιά, την άκρα ταπείνωση, τη γενναιότητα του κατασταλαγμένου με την ακατάβλητη θέληση και το σθένος του ανθρώπου που έχει το δίκιο με το μέρος του, την πειθώ του αδιαπραγμάτευτου ιδεολόγου με την πραότητα, τη γλυκύτητα, την απλότητα, που πολλές φορές περνούσε για απλοϊκότητα, αλλά δεν ήταν, με τη συνέπεια λόγων και έργων, γιατί ήταν πολύ καλλιεργημένος, απελευθερωμένος από κοινωνικές ή άλλες συμβάσεις άνθρωπος. Ως συνομιλητής ήταν ένας ήρεμος καθημερινός άνθρωπος, συγκαταβατικός για να δίνει την ευκαιρία στον απέναντί του αντίπαλο να αυτοανακρίνεται, να αυτοελέγχεται, διαλλακτικός από θέση ισχύος και ακαταμάχητος υπερασπιστής της ιδεολογίας που υπηρέτησε με πίστη και συνέπεια σε όλη του τη ζωή. Και έφυγε δικαιωμένος και σίγουρος πως έπραξε το καθήκον του με μόνη επιθυμία «να εκφραστούν με βοήθεια στο Κόμμα» όσοι θέλουν να τον τιμήσουν... και «Θέλω να επιστρέψω, και να ταφώ τον τόπο που γεννήθηκα στο Παλιοζωγλόπι και συγκεκριμένα στον Αηλιά για νάχω αγνάντιο», γράφει στην ολιγόλογη Διαθήκη του που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία ως σημείο αναφοράς για τους επίδοξους ταγούς του μέλλοντος.

Ας μου επιτραπεί να προσθέσω στο σημείο αυτό μια προσωπική εμπειρία:

Ηταν μόνος, ένας απλός παραθεριστής, έτοιμος να βουτήξει στα θυμωμένα νερά, θυμάμαι, το καλοκαίρι του 1987 ή '88, στην παραλία του Αϊ Γιάννη στο Πήλιο. Κάπνιζε κι αγκάλιαζε με το καθάριο βλέμμα του το απέραντο γαλάζιο άπλωμα του Αιγαίου που εκείνη την ώρα σήκωνε πελώρια αφρισμένα κύματα, έτοιμα να κατακλύσουν τις ακτές. Προφανώς, αναλογιζόταν την περασμένη του ζωή και τους αγώνες του λαού κι έβλεπε την παρούσα πολιτική κατάσταση με συγκρατημένη ανησυχία, όπως μας εκμυστηρεύτηκε, και τη μελλούμενη απλωμένη πάνω στα αφρισμένα κύματα αυτός ο οραματιστής, ο σπουδαγμένος του βουνού, ο πεπειραμένος αρχηγός, ο φιλοσοφημένος νους που ερχόταν από το μέλλον να παλέψει μ' ένα πολύπαθο, κολασμένο παρελθόν, να το αφήσει πίσω του για να συναντήσει και να πορευτεί με το παρόν μπροστάρης και ταγός.

Και να καταθέσω στη σορό του, αντί λουλουδιών, δακρύων και συλλυπητηρίων, ετούτες τις γραμμές φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης ενός απλού καθημερινού ανθρώπου.


Ελένη ΧΩΡΕΑΝΘΗ

ΚΚ Ινδίας

Α. Μπ. Μπάρνταν, Γενικός Γραμματέας του

Από εκδήλωση του ΚΚ Ινδίας φέτος τον Μάρτη στα πλαίσια του 19ου Συνεδρίου του
Από εκδήλωση του ΚΚ Ινδίας φέτος τον Μάρτη στα πλαίσια του 19ου Συνεδρίου του
«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με βαθιά θλίψη μάθαμε την είδηση του χαμού του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη. Υπήρξε παραδειγματικό στέλεχος του ΚΚΕ για πάνω από 76 χρόνια και συνέχισε έτσι ως το θάνατό του ως την ώριμη ηλικία του.

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους οργανωτές και συνέβαλε στον ηρωικό αγώνα του λαού εναντίον της δικτατορίας και της κατοχής. Συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση του ΚΚΕ και έδωσε σκληρές μάχες εναντίον κάθε είδους παρέκκλισης. Υπήρξε υποδειγματικός κομμουνιστής και πάντοτε τιμούσε τις καλύτερες παραδόσεις του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου του ΚΚ Ινδίας, αποτίω φόρο τιμής στον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη και σας διαβιβάζω τα εγκάρδια συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στην οικογένεια των κομμουνιστών στην Ελλάδα».

Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας

Συντονιστικό Συμβούλιο στη Βουδαπέστη

Η ΠΟΔΝ στο μήνυμα υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Ο ιστορικός του αγώνας, που ήταν πάντα στενά συνδεδεμένος με την πραγματικότητα, τους αγώνες και τα επιτεύγματα της εργατικής τάξης και τα λαϊκά κινήματα, δίνει σε όλους μας κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια νέα και καλύτερη κοινωνία. Επίσης, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημαντική συμβολή και το ρόλο που έπαιξε ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης στις πρώτες νεολαιίστικες οργανώσεις του ΚΚΕ, που πάλευαν για έναν καλύτερο κόσμο, στον οποίο η ανθρωπότητα θα είναι πλήρως χειραφετημένη, αγώνας που σήμερα συνεχίζεται και με τη συμβολή της ΚΝΕ στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του αντιιμπεριαλιστικού νεολαιίστικου κινήματος μέσα από το πλαίσιο πάλης της ΠΟΔΝ.

Η ζωή, ο αγώνας, οι πεποιθήσεις και η αποφασιστικότητα του συν. Χ. Φλωράκη μάς ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού, της εκμετάλλευσης και του πολέμου, για ειρήνη, δημοκρατία, διεθνή αλληλεγγύη, ανεξαρτησία, εθνική αυτοκυριαρχία και κοινωνική πρόοδο».

Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Νάγιεφ Χαουάτμεχ, Γενικός Γραμματέας

«Εξ ονόματος εμού προσωπικά, των μελών και στελεχών του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού, εντός και εκτός των κατεχόμενων εδαφών, εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για το χαμό του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη.

Ηταν ένας μεγάλος αγωνιστής κατά του ιμπεριαλισμού και υπέρ της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για όλους τους λαούς, ιδιαίτερα υπέρ του Παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του κατά της ισραηλινής κατοχής. Υποστήριξε τα εθνικά μας δικαιώματα στην αυτοδιάθεση. Τον γνωρίσαμε ως έναν σπουδαίο αγωνιστή ανάμεσα στο 1974 και στο 1989, και είμαστε βέβαιοι ότι η ίδια πολιτική θα συνεχίσει να ακολουθείται και σήμερα.

Για άλλη μια φορά εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας σε εσάς, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στην οικογένεια και στους συντρόφους του. Εκ μέρους του παλαιστινιακού λαού αποχαιρετούμε τον αγαπητό μας σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη».

Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού

Μπάσαμ αλ Σάλχι, Γενικός Γραμματέας

«Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού εκφράζει σε εσάς και σε όλα τα μέλη του αδελφού μας κόμματος αλλά και στον ελληνικό λαό τα βαθύτερα συλλυπητήριά της για το χαμό του σπουδαίου διεθνούς ηγέτη και του γενναίου μαχητή της ελευθερίας, του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη. Το όνομά του ήταν ιδιαιτέρως γνωστό στα στελέχη και στα μέλη μας εδώ και δεκαετίες, ως το όνομα ενός στενού φίλου του κόμματός μας αλλά και του λαού μας, ενός σταθερού υποστηρικτή του δίκαιου αγώνα μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χαμός του αποτελεί απώλεια για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε βέβαιοι ότι η πλούσια δράση του ως μεγάλου επαναστάτη θα παραμείνει πηγή έμπνευσης για τις νέες προοδευτικές γενιές.

Παρακαλούμε, σύντροφοι, δεχτείτε τα ειλικρινέστατα συλλυπητήριά μας γι' αυτήν τη μεγάλη απώλεια».

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

Ισαμ Μακχούλ, Γενικός Γραμματέας

«Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ένας μεγάλος ηγέτης του κόμματός σας, του ελληνικού λαού αλλά και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Οι Ισραηλινοί κομμουνιστές θα θυμούνται τον Χαρίλαο Φλωράκη ως έναν αγωνιστή της εργατικής τάξης, ως έναν θρυλικό μαχητή κατά του φασισμού και ως έναν ηγέτη που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπόθεση του κομμουνισμού.

Στέλνουμε σε εσάς και σε όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές του κόμματός σας τα συλλυπητήριά μας».

Εξέχουσα προσωπικότητα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος

Η αναγνώριση του Χαρίλαου Φλωράκη, ως εξέχουσας προσωπικότητας του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, καταδεικνύεται από τα δεκάδες μηνύματα και συλλυπητήρια τηλεγραφήματα που εξακολουθούν να καταφθάνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, προσωπικότητες και φορείς υπογραμμίζεται τόσο η τεράστια προσφορά του στα δίκαια και στις ανάγκες του ελληνικού λαού, στην πάλη για τη σοσιαλιστική προοπτική, όσο και η συνεισφορά του μέσα από τις γραμμές του διεθνούς κινήματος στις διάφορες καμπές της ιστορίας που έβαλε τη σφραγίδα του. Δημοσιεύουμε σήμερα ένα ακόμη μέρος από τα πολλά μηνύματα που έχει λάβει το ΚΚΕ από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Η ΠΣΟ στο μήνυμά της, ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θλίψη έχουμε πληροφορηθεί το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, ενός ιστορικού ηγέτη που αγωνίστηκε από την παιδική του ηλικία ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την ντόπια ολιγαρχία. Αξιοσημείωτη η πολύπλευρη δράση του ενάντια στον αμερικάνικο και ντόπιο ιμπεριαλισμό που για αυτή διώχτηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε. Πέρασε στην αιωνιότητα κατακτώντας περίοπτη θέση στις σελίδες της ιστορίας.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για το θάνατο ενός άξιου τέκνου της Ελλάδας, ενός ανθρώπου με διεθνή ακτινοβολία, ενός ανθρώπου που για πέραν του μισού αιώνα αφιέρωσε τη ζωή του στην υπόθεση του ελληνικού λαού και τους αγώνες του για Ελευθερία και Δημοκρατία αλλά και μιας ζωής όπως την οραματίζεται η Μαρξιστική και Λενινιστική Φιλοσοφία. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες που ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης χάραξε και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για μια κοινωνία όπως την οραματίζεται η αριστερή ιδεολογία».

Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας

Από συνάντηση του Χαρ.Φλωράκη με τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο
Από συνάντηση του Χαρ.Φλωράκη με τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο
«Δεχτείτε εκ μέρους της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας τα βαθιά μας συλλυπητήρια για το θάνατο του αγαπημένου συντρόφου Χαρίλαο Φλωράκη.

Λυπούμαστε ειλικρινά για την αμετάκλητη απώλεια του ιστορικού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ακούραστου αγωνιστή, παραδειγματικού κομμουνιστή και ταυτόχρονα καρδιακού φίλου της Κουβανέζικης Επανάστασης.

Σε αυτές τις στιγμές πόνου στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας και την αλληλεγγύη μας στο κόμμα που σφυρηλάτησε, στους συγγενείς και φίλους του.

ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας».

Κομμουνιστές της Σλοβενίας

Ρούντολφ Μπάλοχ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Δεχτείτε τα θερμά συλλυπητήρια εκ μέρους των κομμουνιστών της Σλοβενίας για το θάνατο του σ. Χαρίλαου Φλωράκη.

Η ανάπτυξη των σχέσεων των κομμάτων μας ας είναι αντάξια των αγώνων του σ. Φλωράκη.

Αιώνια η μνήμη του σ. Χαρίλαου Φλωράκη.

ΚΚ Πολωνίας

Ανταμ Μάρτσιν, Πρόεδρος της ΕΕΕ του ΚΚ Πολωνίας

Αξιότιμοι σύντροφοι,

Εξ ονόματος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πολωνίας σας εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας για το θάνατο του σ. Χαρίλαου Φλωράκη - πρώην Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ.

Η ζωή και η δράση του αποτελούν υπόδειγμα για τη δράση μας.

Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Σουδανικού ΚΚ χαρακτηρίζει τον σ. Χαρίλαο Φλωράκη ως έναν απ' τους «σπουδαιότερους και επιφανέστερους ηγέτες του ΚΚΕ» και εκφράζει ευχές, για «υπομονή και δύναμη» για τη συνέχιση του αγώνα, εκ μέρους όλων των μελών της ΚΕ του Σουδανικού ΚΚ και όλων των σουδανικών δημοκρατικών δυνάμεων.

ΚΚ Ισπανίας

Χοσέ Κάμπο, Ομοσπονδιακή Επιτροπή

«Αγαπητοί σύντροφοι, με πολλή συγκίνηση και πίκρα έμαθα το θάνατο του συντρόφου Φλωράκη. Μαζί του φεύγει μια από τις βασικές προσωπικότητες - πραγματικό σημείο αναφοράς του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ενας από τους μεγάλους αγωνιστές για την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ενότητα των εργαζομένων και των λαϊκών τους οργανώσεων. Μια υποδειγματική αγωνιστική ζωή!!! Τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών

Αρμάντο Κοσούτα, Πρόεδρος

«Εκφράζω στην οικογένεια του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη και στους συντρόφους του τιμημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας τα ειλικρινέστερα αισθήματα αλληλεγγύης στη μνήμη της μεγάλης συνεισφοράς του στο κόμμα του, στην Ελλάδα, στο εργατικό και διεθνές κομμουνιστικό κίνημα για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό».

ΚΚ Σλοβακίας

Γιόζεφ Σεβτς, Πρόεδρος

«Λάβαμε την πληροφορία για το θάνατο του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη με μεγάλη λύπη. Επιτρέψτε μας να μοιραστούμε τη θλίψη σας και να εκφράσουμε τη βαθύτατη θλίψη μας. Συλλυπούμεθα εσάς και την οικογένεια του συντρόφου. Η απώλεια ενός τόσο μεγάλου ανδρός για το κομμουνιστικό κίνημα στη χώρα σας, αλλά και παγκοσμίως αποτελεί θλιβερή είδηση για κάθε αληθινό κομμουνιστή. Ολη η ζωή του συντρόφου Φλωράκη είναι απόδειξη του ζήλου του για τα κομμουνιστικά ιδεώδη της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ελευθερίας. Εκτιμούμε αυτό τον σπουδαίο άνδρα της Ελληνικής Ιστορίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Οι καρδιές των Σλοβάκων κομμουνιστών είναι μαζί σας. Η μακρά και πλήρης ζωή αυτού του υποδειγματικού κομμουνιστή αποτελεί πρόκληση για καθέναν από μας για να συνεχίσουμε τον αγώνα εναντίον του καπιταλισμού και για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη».

Πρεσβεία της ΛΔ Κίνας

Τιαν Ξουετζούν, Πρέσβης

«Αξιότιμη Κυρία Γενική Γραμματέα,

Με λύπη μας μάθαμε το θάνατο του Επιτίμου Προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη. Εκ μέρους της Πρεσβείας της ΛΔ της Κίνας στην Ελληνική Δημοκρατία και εμού προσωπικά, θα ήθελα να σας εκφράσω τα βαθύτατα ειλικρινή συλλυπητήριά μου σε εσάς και στην οικογένεια του Χαρίλαου Φλωράκη».

Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού

Εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος των Κομμουνιστών του Μεξικού δεχτείτε τα θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατο του σ. Χαρίλαου Φλωράκη, Επίτιμο Πρόεδρο του κόμματός σας και θρυλική μορφή του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Η ιστορία του κινήματός μας και των κομμουνιστικών μας κομμάτων βασίζονται στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού. Ο σ. Χαρίλαος Φλωράκης ανήκει στη γενιά των κομμουνιστών που αντιμετώπισαν με αποφασιστικότητα το φασισμό, το Σχέδιο Μάρσαλ, που αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη ναζιστική κατοχή, συμβάλλοντας σταθερά στην ήττα του φασισμού. Γνωρίζουμε τις συνθήκες παρανομίας στις οποίες εργάστηκε ως μέλος της καθοδήγησης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας. Αυτός ο αγώνας οδήγησε στην κατάκτηση της νομιμότητας για το ΚΚΕ και την κατάρρευση του αυταρχισμού. Μαζί με το ΚΚΕ, ο Χαρίλαος Φλωράκης αγωνίστηκε σταθερά ενάντια στο ιδεολογικό αντεπαναστατικό κύμα στο τέλος της δεκαετίας του '80, που στόχευε στη σοσιαλδημοκρατικοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων και στην εγκατάλειψη του επαναστατικού και ταξικού τους χαρακτήρα. Το ΚΚΕ όχι μόνο ξεπέρασε επιτυχώς την κρίση, αλλά αποτελεί μια πραγματική επαναστατική εναλλακτική λύση για το λαό του και τους λαούς του κόσμου.

Επιτρέψτε μας να υποστείλουμε τη σημαία του κόμματός μας στη μνήμη ενός κομμουνιστή, ενός ανθρώπου της αλήθειας, του Χαρίλαου Φλωράκη.

Ζήτω το έργο του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη!

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΜ

Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας

Από συνάντηση με τον ηγέτη της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ
Από συνάντηση με τον ηγέτη της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ
O σύντροφος Φλωράκης υπήρξε μεγάλος υποστηριχτής του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Ο παλαιστινιακός λαός, εκπροσωπούμενος από την Παλαιστινιακή Παροικία στην Αθήνα, τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, την Ενωση Παλαιστινίων Εργατών Ελλάδας, την Ενωση Παλαιστινίων Γιατρών και Φαρμακοποιών Ελλάδος, εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια για το χαμό του μεγάλου αγωνιστή και συντρόφου. Εχε γεια, όπου και αν είσαι ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ.

Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας

Θεόδωρος Σκεύης, πρόεδρος

Από επίσκεψη στην Ουγγαρία
Από επίσκεψη στην Ουγγαρία
«Η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας, η Αυτοδιοίκηση Βουδαπέστης, το Τμήμα Ελλήνων Αντιστασιακών - Αντιφασιστών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Επιτροπή Ελληνικής Νεολαίας Ουγγαρίας, εκφράζουμε στην ΚΕ του ΚΚΕ τα θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατο του μεγάλου αγωνιστή στην πάλη για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό, Χαρίλαου Φλωράκη.

Εμείς οι απόδημοι Ελληνες και Ελληνίδες στην Ουγγαρία χάσαμε έναν άξιο φίλο και συμπαραστάτη, τον Χαρίλαο Φλωράκη, ο οποίος μας συμπαραστάθηκε σε όλα εκείνα τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε.

Γι' αυτό ο θάνατός του θεωρείται για μας η μεγαλύτερη απώλεια».

Εξέχουσα προσωπικότητα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος
Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ)

«Ο συν. Φλωράκης αποτελεί μία από τις πιο φωτεινές αγωνιστικές μορφές του Ελληνικού Κομμουνιστικού κινήματος, του οποίου η προσωπική πορεία είναι ταυτισμένη με τη γεμάτη αυτοθυσία δράση και προσφορά του ΚΚΕ, για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και σοσιαλισμό.

Ο συν. Φλωράκης ήταν ιδιαίτερα σεβαστός και αγαπητός στους Κύπριους εργαζόμενους. Η σταθερή ανόθευτη και πηγαία στήριξη και συμπαράστασή του σ' όλους τους αγώνες του κυπριακού λαού, όπως και η στήριξή του στους αγώνες των εργαζομένων του τόπου μας, μας έκαναν να νιώθουμε τον συν. Φλωράκη έναν δικό μας άνθρωπο.

Ταυτόχρονα, η μαχητικότητα, η σταθερότητα και συνέπεια με την οποία υποστήριξε τα ιδανικά της εργατικής τάξης και η αγνότητά του αποτελούσαν για τους Κύπριους εργαζόμενους πηγή σεβασμού, αλλά ταυτόχρονα και αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης.

Από μέρους των χιλιάδων Κυπρίων εργαζομένων μελών της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, παρακαλώ, δεχτείτε τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήριά μας και τη διαβεβαίωση ότι η ζωή και η δράση του θα είναι για μας πηγή άντλησης δύναμης στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με εκτίμηση

Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ»

Αλβαρο Κουνιάλ

«Αγαπητοί σύντροφοι, δεχτείτε την αλληλεγγύη μου και τον αδελφικό μου εναγκαλισμό σε όλους τους Ελληνες κομμουνιστές. Είμαι σίγουρος ότι η μεγάλη υπόθεση της ελευθερίας και του κομμουνισμού, στην οποία ο σύντροφος Φλωράκης αφιέρωσε τη ζωή του, θα νικήσει. Ως το αποτέλεσμα της πάλης των εργατών και των λαών όλου του κόσμου και της διεθνιστικής τους αλληλεγγύης».

Τζερόνιμο ντε Σόουζα

ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ

Ο Τζ. ντε Σόουζα από την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας
Ο Τζ. ντε Σόουζα από την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας
«Στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Αγαπητή συντρόφισσα σε αυτή τη στιγμή της λύπης για την απώλεια του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, ιστορικού ηγέτη του κόμματός σας και εξέχοντος μαχητή για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό στην Ελλάδα, στο όνομα όλων των Πορτογάλων κομμουνιστών θα ήθελα να σας μεταφέρω την εγκάρδια συμπάθεια και αλληλεγγύη μας.

Δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να ταξιδέψω στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, και γι' αυτό το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα εκπροσωπήσει στην πολιτική κηδεία ο σύντροφος Αλμπάνο Νούνες, μέλος της ΚΕ. Δεχτείτε τη συντροφική αλληλεγγύη και τους αδελφικούς μας χαιρετισμούς».

Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων του Κεμπέκ

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων του Κεμπέκ χαρακτηρίζει τον σ. Φλωράκη «πρωταγωνιστική μορφή των λαϊκών αγώνων για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λαϊκή κυριαρχία και το σοσιαλισμό, με τη βαθιά γνώση, την ηγετική του ικανότητα, το γνήσιο πατριωτισμό του, το αγωνιστικό ήθος του, τη συνέπεια, την ντομπροσύνη, την απλότητα και τη λαϊκή θυμοσοφία του, καταξιώθηκε ως ένας πραγματικός λαογέννητος εθνικός ηγέτης». Και το μήνυμα καταλήγει σημειώνοντας: «Ο Χαρίλαος έφυγε, αλλά σαν καλός ζευγάς άφησε τη σπορά του, που, όπως κι εκείνος έλεγε, θα φουντώσει, θα καρπίσει. Κληρονομιά και χρέος στις νέες γενιές που μένουν και συνεχίζουν τον αγώνα, στον οποίο αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Ας είναι απαλό το χώμα του Αη Λια που θα τον σκεπάζει».

  • Η είδηση της απώλειας του Χ. Φλωράκη μεταδόθηκε και απ' το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Αυστραλίας, ABC. Σε σχετικό ρεπορτάζ η ανταποκρίτρια του ΑΒC Ελενα Σμιθ αναφέρει πως η απήχηση του σ. Φλωράκη ήταν τέτοια που «η διασπορά των Ελλήνων στην Αυστραλία που συμπαρατάχτηκε με τους κομμουνιστές στη διάρκεια του βάρβαρου εμφύλιου πολέμου στην Ελλάδα, μεταβαίνουν στην Αθήνα με αεροπλάνα για να αποτίσουν στον εκλιπόντα φόρο τιμής».
Τουντέχ Ιράν

«Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος Τουντέχ του Ιράν πληροφορήθηκε με μεγάλη λύπη την απώλεια του Χαρίλαου Φλωράκη και χαιρετίζει τα επιτεύγματα και τη μνήμη του ως ενός γίγαντα του προοδευτικού κινήματος.

Το όνομα του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη είναι αξεχώριστο από την ιστορία του 20ού αιώνα και την πάλη του διεθνούς κινήματος της εργατικής τάξης για εθνική απελευθέρωση, την ειρήνη και το σοσιαλισμό.

Ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης υπηρέτησε τον ελληνικό λαό με μεγάλο θάρρος για όλη του τη ζωή και υπεραμύνθηκε των δικαιωμάτων και της ζωής των Ελλήνων εργαζόμενων, ενώ η ηρωική του συμβολή στον αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον του βρετανικού ιμπεριαλισμού δε θα ξεχαστεί ποτέ.

Το ΚΚΕ έχασε έναν ηγέτη με έξοχες ικανότητες και απαρασάλευτη δέσμευση και σήμερα, στις περίπλοκες πολιτικές συνθήκες του 21ου αιώνα, το κίνημα των κομμουνιστών και εργαζομένων σε όλο τον κόσμο μπορεί να αντλήσει δύναμη από το παράδειγμά του.

Στον αγώνα του κόμματος Τουντέχ του Ιράν εναντίον της θεοκρατικής δικτατορίας, της θρησκευτικής δημαγωγίας και του ιμπεριαλιστικού επεκτατισμού, η μνήμη και η πολιτική και θεωρητική συμβολή διεθνιστών, όπως ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης, αποτελεί μεγάλη ωφέλεια για μας.

Η ηγεσία και τα μέλη του κόμματος Τουντέχ του Ιράν επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη του με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στον κοινό μας αγώνα για παγκόσμια ειρήνη, αυθεντική δημοκρατία και σοσιαλισμό στην Ελλάδα, στο Ιράν και σε όλο τον κόσμο».

Αποχαιρετισμός από την ομογένεια της Αυστραλίας

Με ανακοινώσεις τους αρκετοί οργανισμοί της ομογένειας στην Αυστραλία εκφράζουν «τη βαθύτατη θλίψη τους» για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Φίλων του ΚΚΕ Μελβούρνης αναφέρει τα εξής:

«Εμείς, που ανήκουμε στην Επιτροπή Φίλων του ΚΚΕ Μελβούρνης και Βικτόριας, του κόμματος της εργατικής τάξης, που ο Χαρίλαος Φλωράκης αγάπησε πολύ, αισθανόμαστε βαθιά θλίψη για το χαμό του. Εκφράζουμε δε τα θερμά μας συλλυπητήρια στο κόμμα μας, το ηρωικό ΚΚΕ, και στους οικείους του εκλιπόντος.

Γνωστοποιούμε στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης ότι - σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Μελβούρνης και Βικτόριας - θα τελέσουμε πολιτικό μνημόσυνο για τον εκλιπόντα στην αίθουσα του Εργατικού Συνδέσμου Δημόκριτου».

Ο Σύλλογος Νομού Καρδίτσας Μελβούρνης και Βικτόριας «Ο Καραϊσκάκης» σε δική του ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατο του συμπατριώτη μας Χαρίλαου Φλωράκη προς την ηγεσία του ΚΚΕ και τους οικείους του. Ο Χαρίλαος Φλωράκης αφιέρωσε τη ζωή του, από μικρό παιδί ως και την τελευταία του πνοή, στον αγώνα για δικαιοσύνη και ελευθερία στην πατρίδα μας και στον κόσμο γύρω μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Αγράφων, που θα τον σκεπάσει».

Η είδηση του θανάτου του Χ. Φλωράκη μεταδόθηκε και απ' το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Αυστραλίας ABC. Σε σχετικό ρεπορτάζ η ανταποκρίτρια του ΑΒC, Ελενα Σμιθ, αναφέρει πως η απήχηση του σ. Φλωράκη ήταν τέτοια που «η διασπορά των Ελλήνων στην Αυστραλία που συμπαρατάχτηκε με τους κομμουνιστές στη διάρκεια του βάρβαρου εμφύλιου πολέμου στην Ελλάδα, μεταβαίνουν στην Αθήνα με αεροπλάνα για να αποτίσουν στον εκλιπόντα φόρο τιμής».

Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

«Η ζωή του συν. Φλωράκη είναι μία επιτομή της ιστορίας και των αγώνων και του κομμουνιστικού κόμματος και του κινήματος των αριστερών της Ελλάδας» επισημαίνει στο μήνυμά της η ΚΕ του ΚΚ Αυστραλίας. Και συνεχίζει σημειώνοντας: «Ηταν ένας χαρισματικός ηγέτης που αφιέρωσε όλη του τη ζωή και την ενέργεια στον αγώνα για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και της δημιουργίας της κομμουνιστικής κοινωνίας του μέλλοντος. Ως κομμουνιστής, ο συν. Φλωράκης έζησε μία ζωή παίζοντας ηγετικό και ενεργό ρόλο στη δουλιά του συνδικαλιστικού κινήματος, στην εθνική αντίσταση για την απελευθέρωση της Ελλάδας απ' τους ναζιστές ως στρατιωτικός διοικητής κατά τον εμφύλιο πόλεμο, παράνομα, στη φυλακή, ή αυτοεξόριστος στις σοσιαλιστικές χώρες και ως Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας». Και το συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚ Αυστραλίας καταλήγει: «Η απώλεια του συν. Φλωράκη θα γίνει αισθητή όχι μόνον απ' τους κομμουνιστές και τα κινήματα της εργατικής τάξης της χώρας σας αλλά και σ' όλο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ