Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δίκαιη οργή

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Πριν από λίγες μέρες, οι Αμερικάνοι παρουσίασαν, σαν να πρόκειται για σπάνια ζώα του τσίρκου, τα παιδιά των Ρόζεμπεργκ, για να δηλώσουν δημόσια ότι δυο παγκόσμια σύμβολα του φιλειρηνικού κινήματος, οι γονείς τους, πράγματι ήταν κατάσκοποι των κομμουνιστών. Σε τι κατάντια πρέπει να 'χει φτάσει κάποιος, για να γίνεται τόσο τσίρκο;

Συμβαίνουν πολλά σ' αυτήν τη χώρα της ελευθερίας. Οπου όλα χορεύουν πράγματι στο ρυθμό της ελευθερίας του κεφαλαίου. Ελλείψει επαναστατικού υποκειμένου...

Θυμηθήκαμε την ιστορία με τους Ρόζεμπεργκ, καθώς διαβάζαμε για την απόγνωση των συνταξιούχων εργατών στις ΗΠΑ, που διαπιστώνουν - αργά πια - πως δεν τους χωρά όλους ο καπιταλισμός, πως αυτό που νόμιζαν πως είναι συμμετοχή στο μεγάλο καπιταλιστικό παιχνίδι (το χρήμα των συντάξεων στον τζόγο) δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα μεγάλο κόλπο των καπιταλιστών για να βάλουν στο χέρι και το ελάχιστο χρήμα που μάζευαν στα ταμεία τους οι εργάτες για να πάρουν σύνταξη.

Οι εργάτες που διαπιστώνουν πως δεν τους χωρά όλους ο καπιταλισμός είναι οι ίδιοι εργάτες που έγιναν κρέας στα κανόνια για να αντιμετωπίσουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο στην Κορέα, στο Βιετνάμ, που έκαναν απόβαση στην Κούβα, που στέλνουν τα παιδιά τους να κάνουν καριέρα αξιωματικού στο Ιράκ διοικώντας λαθρομετανάστες που σαν μισθοφόροι - φονιάδες ελπίζουν να πάρουν βίζα εισόδου στη χώρα της ελευθερίας. Η απόλυτη παράνοια.

Πάμε γι' άλλα...

Δε δικαιούται να κλαίει ο γονιός που έστειλε το βλαστάρι του σε ιδιωτικό κολέγιο, γιατί δεν αναγνωρίζεται το κωλόχαρτο σαν πανεπιστημιακός τίτλος. Δεν είναι πτυχίο πανεπιστημίου το χαρτί που έχει χρυσοπληρώσει. Το κλάμα του γονιού σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο από λίπασμα στην αξίωση ενός σχολάρχη να αναγνωριστεί το μαγαζί του ως πανεπιστήμιο. Αυτό οι εργάτες δεν πρέπει να το επιτρέψουν. Κι εκείνος ο γονιός που κλαίει ας πάρει τη θέση του ανάμεσα σ' αυτούς που παλεύουν για πραγματική, δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Ασχετο: Τι θέλει να πει ο ποιητής που βγάζει τίτλους στην «Αυγή», όταν γράφει πως οι ιδιωτικοποιήσεις εν μέσω κρίσης είναι θερμοκήπιο σκανδάλων; Οταν γίνουν εκτός κρίσης, είναι όλα καλά; Ασε το άλλο που ανακάλυψαν πως η Ευρωβουλή επιβάλλει ελέγχους και διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό ήθελαν να καταλάβουν για να παρουσιάσουν το μαγαζί που τους ταΐζει ως προοδευτικό, τη μέρα που η Ευρωβουλή εξίσωνε τους 20 εκατομμύρια νεκρούς της ΕΣΣΔ με τους ναζί που χρηματοδοτούσαν οι υπόλοιποι καπιταλιστές για να ξεμπερδεύουν με τον μπολσεβικισμό.

Δεν είναι για φτύσιμο η στάση τους. Οπως δεν είναι για φτύσιμο η Ευρωβουλή τους. Συνειδητή επιλογή τους είναι η συκοφάντηση του σοσιαλισμού. Συνειδητή πράξη πρέπει να 'ναι και η απάντηση. Για το σοσιαλισμό, που ήταν και παραμένει ιστορική ανάγκη. Για το σοσιαλισμό, που, για να υπάρξει, πρέπει το εργατικό κίνημα να τσακίσει έγκαιρα κάθε πεμπτοφαλαγγίτη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ δείχνει το φόβο τους από τη λαϊκή δυσαρέσκεια

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ρήγματα προς τα δεξιά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφιάλτης στην Ευρώπη για το κινέζικο γάλα

ΤΑ ΝΕΑ: Εκρηξη φτώχειας ξεσκεπάζει Καραμανλή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κεφαλοκλείδωμα στο Μαξίμου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίσιμο 48ωρο διαβουλεύσεων και αποφάσεων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΚΟΤΩΣΕ τη γυναίκα του και την έθαψε σε πάρκο της Φιλοθέης

Η ΑΥΓΗ: Θερμοκήπιο σκανδάλων οι ιδιωτικοποιήσεις εν μέσω κρίσης

ΕΘΝΟΣ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ για... ανασχηματισμό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Morgan και Goldman βούλιαξαν χθες το ΧΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πρώτη η Ελλάδα στη διαφθορά στην ΕΕ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η ΧΩΡΑ: «Πάτριοτ» Βαγγέλη

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΕΞΟΔΟ αναζητούν στη ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΑΣΑ για τους δανειολήπτες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα»

«"Ηταν μια τάξη από παιδιά ατίθασα, θρεμμένα από τον αέρα του Ψηλορείτη. Μιλούσαν με τις πέτρες, παίζοντας στις άπλες του χωριού, ζούσαν με τον πλούτο της απόλυτης αυτάρκειας. Κάποια μέρα ένας από τη συντροφιά ζήτησε να πάρει την αρχηγία (...) αυτό το παιδί ήταν ο Γιάννης Κεφαλογιάννης" και έτσι γλαφυρά περιγράφει το ξεκίνημά του η δημοσιογράφος και παρ' ολίγον βιογράφος του κ. Εύη Λαδιά (...) είναι αστείο, αλλά ψάχνοντας στα αρχεία της Βουλής, βρίσκει κάποιος πολλά παράδοξα. Οπως, για παράδειγμα, ότι στις 22 Νοεμβρίου του 1960 η οικογένεια Κεφαλογιάννη κατηγορήθηκε ότι καλλιεργεί χασίς στο αγρόκτημά της. Η αντιπολίτευση ζήτησε την αποπομπή του τότε υπουργού Οικισμού Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη - θείου του Γιάννη Κεφαλογιάννη, αλλά οι κυβερνητικοί αγορητές απέρριψαν τις κατηγορίες» (ο Κωνσταντίνος Ζούλας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η καθαριότητα

«Σε εξετάσεις DNA θα υποβάλλονται όσες ακαθαρσίες σκύλων εντοπίζονται στους δρόμους της ιταλικής πόλης Βερτσέλι, προκειμένου να βρεθεί το υπεύθυνο τετράποδο και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του (αν φυσικά υπάρχει), ο οποίος και θα πληρώνει υψηλό πρόστιμο. Το δημοτικό συμβούλιο πρωτοτύπησε στον τομέα της καθαριότητας (...) δημιούργησε τράπεζα δεδομένων λαμβάνοντας δείγμα σιέλου από όλους τους σκύλους από σπίτι» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

...και η οργή

«Την πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή ο διευθυντής ιταλικής εταιρείας στην Ινδία την απόφασή του να απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους. Ο Λαλίτ Κισόρε Τσουντάρι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στο γραφείο του στην πόλη Νόιντα από εργαζόμενους που είχαν απολυθεί. Πρόκειται για την εταιρεία "Graziano Transmissioni India", στο εργοστάσιο της οποίας κατασκευάζονται μηχανικά εξαρτήματα. "Οι απολυμένοι έγιναν βίαιοι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τη διεύθυνση", δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας» (το ρεπορτάζ στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ

ΤΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΜΕΛΛΟΝ: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών σύντομα θα δημιουργηθεί οξύ κοινωνικό πρόβλημα καθώς οι νέοι που θα έχουν αποφοιτήσει από τα κολέγια με μεγάλο οικονομικό βάρος δε θα μπορούν να εργαστούν, καθώς τα πτυχία τους δε θα έχουν καμία αξία, αφού δε θα μπορούν να αναγνωριστούν» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ).

Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ: «"Η αγορά θα ανακάμψει, εσείς όχι". Με αυτή την κυνική προειδοποίηση προς τους συνταξιούχους στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Μπέιλι, του Brookings Institution αποτυπώνει ανάγλυφα τις τραγικές συνέπειες που προκάλεσε η χρηματο- οικονομική κρίση σε εκατομμύρια ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Και αυτό διότι οι περισσότερες εταιρείες προτίμησαν να αλλάξουν το σύστημα συνταξιοδότησης από τις σταθερές συντάξεις σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών προγραμμάτων με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να χάνουν σημαντικά μερίδια περιουσίας τους ακόμη και μέσα σε μια ημέρα συναλλαγών (...) ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό Αμερικανών χρειάζεται να δουλεύει μετά τα 55 του χρόνια προκειμένου να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση (...) μάλιστα προκειμένου κάποιος να εξασφαλίσει αμετάβλητο το επίπεδο διαβίωσής του μετά τη συνταξιοδότηση θα πρέπει να δουλεύει μέχρι τα 70!» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ: «Το τραπεζικό μας σύστημα που αποτελεί τον πιο ευαίσθητο κρίκο στη χρηματοπιστωτική αλυσίδα εξακολουθεί να προσφέρει ασφάλεια στους συναλλασσόμενους πελάτες, εξακολουθεί να προκαλεί εμπιστοσύνη και σιγουριά στους πολίτες» (το άρθρο στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: «Στην κυβέρνηση, παραδοσιακά, η φτώχεια αντιμετωπίζεται ως μια ακόμη οικονομική παράμετρος. Οπως σημειώνουν όμως οι ειδικοί όταν παρουσιάζει χαρακτηριστικά όξυνσης σε περίοδο οικονομικής κρίσης τότε μετατρέπεται και σε κοινωνικό φαινόμενο με τη δική του δυναμική και συγκεκριμένες συνέπειες - ένα οξύ αίσθημα απογοήτευσης σε πρώτη φάση και οργής σε δεύτερη φάση - που μπορεί να στραφεί κατά πάντων» (η Ειρήνη Καρανασοπούλου στα ΝΕΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ