Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΕΝΓΕ
Αντί για θωράκιση των νοσοκομείων η κυβέρνηση προετοιμάζει τη χαριστική βολή

Υπόμνημα της Ομοσπονδίας προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Καταπέλτης στην κυβερνητική πολιτική και στο αφήγημα περί «ενίσχυσης» του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι το υπόμνημα που απέστειλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη. Αφού θυμίζει ότι εδώ και ενάμιση χρόνο το υπουργείο Υγείας αρνείται να συναντηθεί με την Ομοσπονδία, θέτει μια σειρά ερωτήματα για τα σοβαρά κενά προσωπικού στα νοσοκομεία, για το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων, για τις μονιμοποιήσεις επικουρικών και συμβασιούχων κ.ο.κ.

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι στον αντίποδα των δίκαιων διεκδικήσεων για ουσιαστική θωράκιση των νοσοκομείων η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, λογαριάζοντας την Υγεία σαν «κόστος» που πρέπει να μειωθεί, με το βλέμμα στραμμένο στη «μετά-COVID» εποχή εργαζόταν «πυρετωδώς για την υλοποίηση του σχεδίου για το "νέο ΕΣΥ". Ενα "νέο ΕΣΥ" φτιαγμένο με την ίδια αποτυχημένη συνταγή, χρησιμοποιώντας τα ίδια μπαγιάτικα υλικά της εμπορευματοποίησης που το οδήγησαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πριν καλά - καλά υφεθεί η πανδημία, θέτετε σε εφαρμογή το σχέδιό σας για να δώσετε τη χαριστική βολή. Εχοντας προνομιακό σας συνομιλητή αυτούς που λιποτάκτησαν από τη μάχη, που κρατούσαν ερμητικά κλειστές τις ΜΕΘ την ώρα που ασθενείς ξεψυχούσαν διασωληνωμένοι στους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων. Τους ιδιωτικούς ομίλους στην Υγεία».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων. Ολοκλήρωση με κατεπείγουσες διαδικασίες, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων των προσλήψεων για τις θέσεις μόνιμων γιατρών που έχουν προκηρυχθεί, συμπεριλαμβανομένων και των επιλαχόντων. Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων, οι θέσεις να επαναπροκηρύσσονται με ειδικά μισθολογικά, οικονομικά, θεσμικά κίνητρα. Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Θέσπιση πλαισίου κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επανεξέταση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών. Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για έναρξη ειδικότητας, για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Κάλυψη των θέσεων υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικών) με μόνιμους γιατρούς, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής. Αμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών διαφορών. Αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης εφημερίας που είναι σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα. Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, ξεχωριστά από τον μισθό. Θέσπιση αφορολόγητου για τις πρόσθετες εφημερίες. Ενταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Αμεση πρόσληψη του συνόλου των ειδικευόμενων γιατρών που είναι στην αναμονή για την έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητάς τους. Τοποθέτηση για την έναρξη ειδικότητας ως υπεράριθμων όλων των πτυχιούχων γιατρών χωρίς ειδικότητα που εργάζονται με σύμβαση COVID. Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρη κάλυψη της αστικής ευθύνης από το κράτος.

Δηλώνει επίσης κατηγορηματικά αντίθετη στην όποια και με οποιοδήποτε τρόπο παράταση της παραμονής στο ΕΣΥ γιατρών που έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους. Ετσι, απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου, που δίνει τη δυνατότητα (άρθρο 18) παράτασης του χρόνου παραμονής στο ΕΣΥ μέχρι 31/12/2021 γιατρών που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν στις 31/12/2020 λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους.

«Αντί για μόνιμες μαζικές προσλήψεις, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με νέο αίμα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας και με τη μέθοδο της διολίσθησης, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ενισχύεται η αιμορραγία προς το εξωτερικό νέου ηλικιακά αξιόλογου και αξιόμαχου επιστημονικού δυναμικού», σημειώνει χαρακτηριστικά το υπόμνημα.

ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πλήρωσαν ακριβά τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μίας νόσου

Σχεδόν οι μισοί καρκινοπαθείς απευθύνθηκαν στον ιδιωτικό τομέα και υποχρεώθηκαν σε επιπλέον δαπάνες

Μία ακόμα πτυχή της εγκληματικής πολιτικής που θεωρεί «κόστος προς εξορθολογισμό» την Υγεία του λαού, της πολιτικής που εφάρμοσε και η κυβέρνηση ΝΔ μετατρέποντας το εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας σε μίας νόσου, αντανακλάται στα ευρήματα από το 2ο στάδιο της έρευνας που πραγματοποίησε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) την άνοιξη του 2021, για την εμπειρία των ασθενών με καρκίνο από τα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 κατά το 2ο και 3ο κύμα της, τον χειμώνα 2020 - 2021.

Η έρευνα υλοποιήθηκε από 10 Μάρτη έως 10 Απρίλη, συμμετείχαν 512 ασθενείς και άτομα με εμπειρία καρκίνου από όλη την Ελλάδα, και αφορά το χρονικό διάστημα Νοέμβρης 2020 - Απρίλης 2021. Οι απαντήσεις των ασθενών θρυμματίζουν για άλλη μια φορά το κυβερνητικό αφήγημα ότι «κανείς ογκολογικός ασθενής δεν έμεινε χωρίς θεραπεία», «το ενισχυμένο ΕΣΥ λειτούργησε κανονικά» και ξεσκεπάζουν τις πραγματικές προτεραιότητες και αυτής της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα δείχνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το 49% των καρκινοπαθών υποχρεώθηκαν σε επιπλέον δαπάνες για την αντιμετώπιση της νόσου, τις οποίες διαφορετικά θα είχαν αποφύγει. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ενάμιση χρόνο, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν ακυρωθεί χιλιάδες εξετάσεις, χειρουργεία, θεραπείες, λόγω της μετατροπής του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μίας νόσου.
  • Το 47% των επιβιωσάντων χρησιμοποίησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας τον ιδιωτικό τομέα, έναντι 33% τον δημόσιο. Μετά τα τεστ για τον κορονοϊό και τις διπλάσιες αποζημιώσεις από το ΕΟΠΥΥ για κάθε κρεβάτι, και σ' αυτό το πεδίο ο ιδιωτικός τομέας Υγείας έκανε χρυσές δουλειές, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
  • Το 22% δηλώνουν ότι η θεραπεία τους επηρεάστηκε λόγω της COVID-19.
  • Το 50% δηλώνουν ότι υπήρξε καθυστέρηση επικοινωνίας με τον γιατρό.
  • Η καθυστέρηση - ακύρωση των ραντεβού και των επαναληπτικών εξετάσεων (35%) καθώς και ο αποκλεισμός από τα νοσοκομεία (15%) ήταν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ασθενείς με καρκίνο.
  • Το 77% αναφέρει ότι η πανδημία είχε επιπτώσεις στην ψυχολογική τους κατάσταση.
  • Οι 8 στους 10 συμμετέχοντες πιστεύουν ότι οι καρκινοπαθείς πρέπει να έχουν προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός των καρκινοπαθών, όπως και άλλων ευπαθών ομάδων ξεκίνησε 4 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος. Ενώ μέχρι και σήμερα άλλη μια ευπαθής ομάδα, όπως οι άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν, παραμένουν ανεμβολίαστοι, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει με προσωπικό και πόρους τη δημόσια ΠΦΥ και να αναπτύξει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
Προκλητική προσπάθεια ενοχοποίησης των υγειονομικών από βουλευτή της ΝΔ

Στους υγειονομικούς προσπάθησε να φορτώσει χτες τις κυβερνητικές ευθύνες για την άσχημη κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας προκαλώντας την άμεση αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, ο οποίος του θύμισε ότι επιτίθεται στους ανθρώπους που τα έδωσαν όλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ, αφού διάβασε σε επιτροπή της Βουλής ένα μήνυμα από συμπολίτισσά του η οποία νοσηλεύτηκε με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου που αναφερόταν στην κατάσταση του νοσοκομείου, είπε προκλητικά: «Οσοι γνωρίζουν από Ιατρική, ας απαντήσουν αν η κακή νοσηλευτική υπηρεσία μπορεί να παίξει ρόλο ακόμα και στην επιβίωση». Και πρόσθεσε πως «αν κάνεις ένα τρίωρο να επισκεφτείς ασθενή, δεν ξέρεις αν αυτός ο ασθενής συνεχίζει να έχει το οξυγόνο στη μύτη του». Ενώ, στο γνωστό χαβά της κυβέρνησης, κατέληξε ότι «αυτό που λείπει είναι η αξιολόγηση και πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι ακόμα και ερωτηματολόγιο θα μπορούσε να υπάρχει για να αξιολογούνται οι υπηρεσίες, πρωτίστως από τους χρήστες των ίδιων των υπηρεσιών, δηλαδή τους ασθενείς».

Επειδή προφανώς ο βουλευτής της ΝΔ κάνει πως δεν έχει ακούσει ποτέ για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί μέσα στα νοσοκομεία λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα, άμεση ήταν η απάντηση του Γιώργου Λαμπρούλη, που ανέδειξε την επιδίωξη του εν λόγω να φορτώσει την ευθύνη στους εργαζόμενους.

Σημείωσε πως πρόκειται για απαράδεκτες τοποθετήσεις, που προκαλούν τους χιλιάδες υγειονομικούς, οι οποίοι δώσανε και τον εαυτό τους και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Ο κ. Μαραβέγιας προσπάθησε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία να τα φορτώσει στους εργαζόμενους», σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, αποκαθιστώντας την αλήθεια, ότι δηλαδή η επιστολή της γυναίκας από τον Βόλο περιγράφει ακριβώς αυτήν την κατάσταση. «Δεν απαγγέλλει κατηγορίες σαν εισαγγελέας, όπως κάνετε εσείς, κ. Μαραβέγια. Είστε από τον Βόλο, με ένα νοσοκομείο με τεράστια προβλήματα και μυρωδιά δεν πήρατε. Θα πρέπει οι συνάδελφοι, αν μην τι άλλο και ο λαός του Βόλου να σας καταδικάσει, απέναντι σε αυτές τις προκλητικότατες, απαράδεκτες και ανεύθυνες δηλώσεις που κάνατε», κατέληξε.

Εντείνονται η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων

Ο διάλογος αυτός έγινε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την κύρωση σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» στον τομέα της Υγείας. Ο Γ. Λαμπρούλης μετέφερε τη θέση του ΚΚΕ που καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, εκτός ορισμένων άρθρων που διευκολύνουν τους εργαζόμενους, τα οποία δεν αλλάζουν πάντως την ουσία του νομοσχεδίου που ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Ο βουλευτής του Κόμματος κατήγγειλε αυτήν την πολιτική, «που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και έφτασε τη δημόσια Υγεία στην άθλια κατάσταση που όλοι βιώσαμε την περίοδο της πανδημίας».

Κατήγγειλε τις ευθύνες όλων των κομμάτων για την πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων που επικρατεί στον τομέα της Υγείας, στοιχείο που εντάσσεται στην παραπάνω στρατηγική ώστε το κράτος να απαλλάσσεται από το κόστος και τις υποχρεώσεις του για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας και να ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας.

Ανέδειξε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επεκτείνονται οι προσωρινές και ορισμένου χρόνου σχέσεις εργασίας ενώ διαιωνίζεται η μετακίνηση των εργαζομένων από μονάδα σε μονάδα. Πουθενά στο σχέδιο νόμου - συνέχισε - δεν γίνεται λόγος για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, παρότι είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία του συστήματος Υγείας αφού τα κενά ξεπερνούν τα 30.000, ακόμα και την περίοδο πριν από την πανδημία.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα άρθρα (18) που προβλέπουν την παράταση των «ελαστικών» μορφών εργασίας, γεγονός που αποτελεί προπομπό για παράταση του εργάσιμου βίου με άλλοθι την πανδημία, αντί να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Εκανε λόγο ακόμα για την εμπορευματοποίηση τομέων όπως η φύλαξη και η καθαριότητα ανοίγοντας τον δρόμο στους εργολάβους (άρθρα 83 - 84).

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ενισχύοντας προκλητικά τους επιχειρηματικούς ομίλους και με την αποπληρωμή των χρεών τους αλλά και με τις αυξημένες τιμές στις υπηρεσίες που πουλάνε στο κράτος αντί για την επίταξή τους χωρίς αποζημίωση (άρθρο 53).

Χαρακτήρισε πρόκληση το «δωράκι» που κάνει προς τους επιχειρηματικούς ομίλους η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη με το clow back (άρθρα 63 - 35) όπως και την αποπληρωμή των ποσών που χρωστάνε στο κράτος σε δέκα χρόνια, σε 120 δόσεις και μάλιστα άτοκες!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γνωστή εδώ και καιρό η μετάλλαξη «Δ» όμως χτες σήμανε «συναγερμός»

Στα 29 τα κρούσματα με το συγκεκριμένο στέλεχος που σταδιακά κυριαρχεί σε αρκετές χώρες

Με τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δ» του κορονοϊού (γνωστή και ως «ινδική») να φτάνουν χτες τα 29 εντείνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, αν και το συγκεκριμένο πιο μολυσματικό στέλεχος είναι γνωστό εδώ και 3 μήνες, όσο δηλαδή η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με το πώς θα υπηρετηθούν οι επιδιώξεις των ομίλων του τουριστικού κεφαλαίου.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για την εμφάνιση 11 κρουσμάτων «Δ», τα οποία όμως «αντιμετωπίστηκαν και δεν υπάρχει διασπορά». Χτες όμως τα ευρήματα για 18 ακόμη ίδια κρούσματα, εκ των οποίων η πλειοψηφία τους ανιχνεύθηκε στην Κρήτη, ήρθαν να τη διαψεύσουν και συγχρόνως να αποκαλύψουν για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες της για την υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Με αφορμή τα ευρήματα αυτά που συγκεντρώνονται στην Κρήτη, χτες πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, του καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, των υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου και Θεόδωρου Λιβάνιου, του περιφερειάρχη Κρήτης καθώς και δημάρχων του νησιού.

Η κυβέρνηση πρόβαλε και πάλι τον εμβολιασμό ως μοναδική λύση και υποκατάστατο για όσα μέτρα δεν πήρε για την προστασία της υγείας του λαού και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ κατόπιν εορτής έκανε λόγο για «μέτρα» που εξαντλούνται στην αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου. «Ελεγχοι» που βέβαια είναι «λάστιχο» και δεν έχουν στόχο τον περιορισμό της διάδοσης αλλά την ομαλότερη είσοδο τουριστών στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία: Η «Δ» είναι 40% - 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία είναι ήδη περίπου 60% πιο μεταδοτική από το αρχικό πανδημικό στέλεχος. Διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας. Δύο δόσεις του εμβολίου της «Pfizer» βρέθηκαν να προσφέρουν αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους «Δ» (92% στην βρετανική) και της «AstraZeneca» 60% (έναντι 73% στη βρετανική), ωστόσο σύμφωνα με μελέτες εκτιμούν ότι και τα 2 εμβόλια μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και προσφέρουν επαρκή προστασία σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκεται ακόμη στο 32%.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας - Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος μιλώντας σε τοπικό τ/σ: «Το στέλεχος "Δ" είναι εξαιρετικά μεταδοτικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. (...) Το καλύτερο θα ήταν να κλείναμε τα σύνορα και να μη δεχόμαστε τουρίστες, όμως αφού αυτό δεν είναι εφικτό είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρχει καθολικός και όχι δειγματοληπτικός έλεγχος στις πύλες εισόδου»...

Τα χτεσινά στοιχεία

Και χτες 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 12.613 θάνατοι. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 256. Τα νέα κρούσματα ήταν χτες 489, εκ των οποίων τα 8 είναι εισαγόμενα, 252 εντοπίστηκαν στην Αττική, 36 στη Θεσσαλονίκη και 17 είναι υπό διερεύνηση.

Η γονιδιωματική ανάλυση 564 δειγμάτων από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης έδειξε 481 θετικά σε μεταλλάξεις. Οι 307 αφορούν την βρετανική, 155 τη νιγηριανή, 3 τη νοτιοαφρικάνικη και 18 το στέλεχος «Δ», εκ των οποίων τα 15 εντοπίζονται στο Ηράκλειο Κρήτης και από 1 σε Δυτικό Τομέα Αθήνας, σε Θεσσαλονίκη και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Οχι στις απολύσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας ενάντια στην επικείμενη απόλυση των εργαζομένων στην καθαριότητα, που σηματοδοτεί το νέο φαγοπότι των εργολάβων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι των Σωματείων από τα νοσοκομεία ΚΑΤ, «Αγιος Σάββας», «ΕΛΠΙΣ», «Αλεξάνδρα», «Ανδρέας Συγγρός», Οφθαλμιατρείο.

Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» αντιδρούν στην πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να δρομολογήσει νέο διαγωνισμό προμηθειών για επαναφορά του εργολάβου και στην καθαριότητα, γεγονός το οποίο θα σημάνει εκατοντάδες απολύσεις καθαριστών και νέα ακόμη πιο βαριά δεσμά για τους εργαζόμενους, κάθετη επιδείνωση σε μισθούς αλλά και όρους υγείας κι ασφάλειας, μεγαλύτερη δυσλειτουργία και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου. «Εκατοντάδες εργαζόμενοι θα απολυθούν σε όλα τα νοσοκομεία, πρόβλημα έχουν όλοι όσοι δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, για να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά», είπε μεταξύ άλλων στον χώρο της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ, Ηλίας Σιώρας.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παζάρια για τον τουρισμό ενώ εξαπλώνεται η παραλλαγή «Δέλτα»

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο, όπως και της παραλλαγής «Δέλτα», που αναμένεται να έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για τη λήψη ουσιαστικών και ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας των λαών.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα ενδοαστικά παζάρια γύρω από τον Τουρισμό και τα σχετικά «πρωτόκολλα», με βασικό κριτήριο την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Σε αυτό το φόντο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε χτες ότι η Ευρώπη «περπατάει σε λεπτό πάγο» σχετικά με τη νέα μετάλλαξη. Την ίδια ώρα, ενόψει της χτεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας πιο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα για την είσοδο τουριστών από περιοχές εκτός ΕΕ, όπου η παραλλαγή του ιού είναι διαδεδομένη, όπως η Βρετανία.

Αντίστοιχα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο τρόπο που θα ανοίγουν τα σύνορα σε ταξιδιώτες από άλλες χώρες.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 κρατών, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, για τους κατοίκους των οποίων θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Για τη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν οι ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ Πορτογαλία και Ισπανία (με σημαντικό μερίδιο Βρετανών τουριστών) δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι κατευθύνεται προς τη λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους πλήρως εμβολιασμένους (χωρίς καραντίνα στην επιστροφή).

Εξάπλωση σε Ευρώπη και Αφρική

Στο μεταξύ, ολοένα και εξαπλώνεται η παραλλαγή «Δέλτα» στην Ευρώπη. Στη Λισαβόνα αποτελεί το 50% των νέων κρουσμάτων, ένα μήνα μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας σε τουρίστες από ΕΕ και Βρετανία, καθώς ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είχε περιληφθεί αρχικά στη βρετανική «πράσινη λίστα».

Η Ιταλία είναι 5η παγκοσμίως στην καταγραφή της παραλλαγής «Δέλτα», σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών που δημοσιεύουν οι «Financial Times». «Τα περιστατικά της μετάλλαξης παρουσιάζουν σαφώς αύξηση, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να πούμε αν θα υπάρξει ένα νέο δραματικό κύμα, όπως στη Βρετανία», δήλωσε ο Ιταλός καθηγητής Ιολογίας, Φ. Πρελιάσκο, προσθέτοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα θα παιχτεί πιθανότατα τον Σεπτέμβρη με το άνοιγμα των σχολείων».

Στη Ρωσία συνεχίζονται καθημερινά τα αρνητικά ρεκόρ: Χτες κατέγραψε 20.182 νέα κρούσματα - ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός από τον Γενάρη - και 568 θανάτους. Στην παραλλαγή «Δέλτα» οφείλεται το 90% των νέων κρουσμάτων στη Μόσχα, ενώ έχουν εμβολιαστεί μόλις 20 εκατ. άνθρωποι.

Αλλά και στη Βραζιλία παρατηρείται νέα έξαρση, με πάνω από 115.000 νέα κρούσματα και σχεδόν 2.400 θανάτους σε ένα 24ωρο. Η Βραζιλία, με πάνω από 507.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, είναι η χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Το τρίτο κύμα εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς στην Αφρική, καθώς μόλις λίγο πάνω από το 1% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί πλήρως, σημείωσε το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μακροπρόθεσμες συνέπειες για πολλούς ασθενείς

Η ανάγκη για άμεση ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και Αποκατάστασης όλων των βαθμίδων, που έχουν «χτυπηθεί» από τη διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης, αναδεικνύεται και από μελέτη του «Imperial College» του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι στην Αγγλία (πάνω από το 1/3 των ασθενών Covid-19) μπορεί να υπέφεραν από μακρά Covid-19 (long Covid) και να εμφάνιζαν ένα ή περισσότερα συμπτώματα για τουλάχιστον 12 βδομάδες.

Τα ευρήματα της μελέτης «REACT-2» «σκιαγραφούν πραγματικά μια ανησυχητική εικόνα των πιο μακροπρόθεσμων συνεπειών της COVID-19 για την υγεία, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη στη χάραξη πολιτικής και τον προγραμματισμό», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος. Υψηλότερη επικράτηση επίμονων συμπτωμάτων παρατηρήθηκε μεταξύ γυναικών, καπνιστών, υπέρβαρων, ανθρώπων που ζούσαν σε υποβαθμισμένες περιοχές ή είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο, ενώ «η μακρά COVID μπορεί να έχει έναν διαρκή και εξουθενωτικό αντίκτυπο στις ζωές αυτών που προσβλήθηκαν».

Τέλος, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων σκοπεύει να προσθέσει άμεσα μια προειδοποίηση για σπάνιες περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής (μυοκαρδίτιδα) σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες για τα εμβόλια «Pfizer»/«BioNTech» και «Moderna». Σημειώνεται πάντως ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό, έχουν αναρρώσει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ