Σάββατο 25 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συγκροτήθηκαν τα όργανα της ΟΣΥΑΠΕ

Στη συγκρότηση των νέων οργάνων της διοίκησης προχώρησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ). Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο 7ο Συνέδριό της, το ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» (στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ) βγήκε για πρώτη φορά πρώτη δύναμη, παίρνοντας διπλάσιες ψήφους για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου και υπερδιπλάσιες για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Κατά την εκλογή του νέου προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου προτάθηκε οι διακριτές θέσεις να καλυφθούν με αντιπροσωπευτικό, αναλογικό τρόπο. Ωστόσο, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι παρατάξεις «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ) και «Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Υπαλλήλων Περιφερειών» (ΔΑΚΥΠ, «ανεξάρτητοι»). Επιπλέον, η «Αγωνιστική Συνεργασία» υπερψήφισε μόνο την υποψηφιότητα για πρόεδρο, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις ψήφισε λευκό.

Ετσι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκλέχθηκε η Βέτα Πανουτσάκου («Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση») με 13 ψήφους υπέρ. Στο νέο ΔΣ η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» έχει 4 έδρες, η «Περιφερειακή Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση» (στηρίζεται από δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ) 3 έδρες, από 2 έδρες έχουν «Αγωνιστική Συνεργασία» και «Συσπείρωση Εργαζομένων» (ανένταχτοι αριστεροί) και από 1 έδρα η ΔΑΚΥΠ και η «Ενιαία Ενωτική Ανεξάρτητη Κίνηση» («ανεξάρτητοι»).

Δραστηριότητες σωματείων - φορέων

-- Από αύριο Κυριακή 26 Ιούνη και κάθε μέρα έως την επόμενη Κυριακή, 3 Ιούλη, θα γίνουν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου για την εκλογή των νέων οργάνων. Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τις παρακάτω μέρες και ώρες: Κυριακή 26 Ιούνη, 12 μ. - 8 μ.μ. Από Δευτέρα 27 Ιούνη έως Παρασκευή 1 Ιούλη, 5 μ.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή 2 και 3 Ιούλη, 12 μ - 8 μ.μ. Για τη ψηφοφορία είναι απαραίτητα η Αστυνομική Ταυτότητα και το Βιβλιάριο Ασθενείας.

-- Σε Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, αύριο Κυριακή, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα της οδού Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος.

-- Σύσκεψη φορέων, με θέμα «Η κατάσταση στη δημόσια Υγεία και η ανάγκη οργάνωσης της πάλης από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών αναγκών», οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τρίτη 28 Ιούνη, στις 8 μ.μ, στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚ.

-- Πρόγραμμα εκδηλώσεων σχεδιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας εγγραφών νέων μελών που υλοποιεί μέχρι το Σεπτέμβρη. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, αύριο Κυριακή 26/6, στις 8.30 μ.μ., θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης η παράσταση «Περί τιμής... ή αλλιώς Η Δίκη των Χαλυβουργών», στα γραφεία του σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Την Κυριακή 17/7, στις 8 μ.μ., θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», του Ι. Μ. Μαΐσκι.

-- Στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη 29/6. Στην Αθήνα, θα γίνει συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας, ενώ στην επαρχία θα γίνουν συγκεντρώσεις στα προαύλια των νοσοκομείων ή στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Οι υγειονομικοί κινητοποιούνται ενάντια στην κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων.

-- Εκδήλωση, με θέμα «Εμπειρίες από τη δράση για τη μόρφωση παιδιών ανέργων οικογενειών», οργάνωσαν προχτές Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, ταξικά εργατικά σωματεία και εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη λήξη των μαθημάτων ταξικής αλληλεγγύης για το σχολικό έτος 2015 - 2016. Ανάλογη εκδήλωση έγινε την Παρασκευή 17/6 στην Αρτα, με τη συμμετοχή μαθητών, γονιών και καθηγητών, καθώς ολοκληρώθηκαν για τη φετινή χρονιά τα μαθήματα αλληλεγγύης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο. Σε κάθε μαθητή δόθηκε αναμνηστικό για τη συμμετοχή του, ενώ τα μαθήματα θα συνεχιστούν και την επόμενη σχολική χρονιά, με τη βοήθεια ακόμα περισσότερων γονιών, καθηγητών και άλλων εργαζομένων.

-- Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς» την Τετάρτη 29/6 στις 7.30 μ.μ., στη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος, Τασιούλας Γιάννης. Το πρόβλημα των ελλιπών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ήρθε στην επιφάνεια για ακόμη μια φορά με τραγικό τρόπο, καθώς το τελευταίο διάστημα έγιναν στην περιοχή δυο ακόμα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρόγραμμα δράσης για την επιτυχία της απεργίας την 1η Ιούλη

Πλούσια συζήτηση στη σύσκεψη με εργαζόμενους, που έγινε προχτές Πέμπτη

Από παλιότερη κινητοποίηση του Σωματείου της Ιδιωτικής Υγείας στην Αθήνα
Από παλιότερη κινητοποίηση του Σωματείου της Ιδιωτικής Υγείας στην Αθήνα
Την ανάγκη να ανέβει το επίπεδο της οργάνωσης στον κλάδο, για τη διεκδίκηση μιας κλαδικής σύμβασης με υποχρεωτική ισχύ για όλους και με αυξήσεις που να συμβάλλουν στην κάλυψη των απωλειών, ανέδειξε η σύσκεψη που οργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης τα κλαδικά σωματεία των Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά, μπροστά στην απεργία που κηρύχτηκε για τον κλάδο την Παρασκευή 1η Ιούλη.

Τη μέρα της απεργίας, τα σωματεία καλούν σε συγκέντρωση έξω από το «Υγεία», όπου είναι και τα γραφεία του Συνδέσμου των εργοδοτών. Σημαντική και ενθαρρυντική ήταν η παρουσία στη σύσκεψη εργαζομένων από το «Ερρίκος Ντυνάν», το «Υγεία», το «Ιασώ General», τη «Euromedica», τη «Βιοϊατρική», το Κέντρο Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης», την «Ευρωκλινική Αθηνών», το «Ιατρικό Αμαρουσίου», τη ΣΕΙΙΝΑΠ (Σύλλογος Εμμισθων Γιατρών Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων).

Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, η μάχη για την επιτυχία της απεργίας πρέπει να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα για την κλαδική σύμβαση. Ταυτόχρονα, να δώσει ηχηρή απάντηση στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ιδιωτικής Υγείας, αλλά και στην πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ, που έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάπτυστη σύμβαση την οποία προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία μέσω του ΟΜΕΔ.

Η σύμβαση καταργεί το επίδομα εξομάλυνσης, απαιτεί να το επιστρέψουν οι εργαζόμενοι αναδρομικά για το 2016, που αντιστοιχεί σε ποσά από 900 έως 3.000 ευρώ, επιβάλλει νέα μείωση στο βασικό μισθό -0,5%, καταργεί το 5θήμερο κι επιβάλλει το 6ήμερο, παγιώνει τον απαράδεκτο μισθολογικό διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων.

Πλούσια συζήτηση

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τη σύμβαση που προτείνει ο ΟΜΕΔ, στον οποίο προσέφυγε η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ, σπρώχνοντας τους εργαζόμενους «στο στόμα του λύκου», ενώ είχε συμφωνήσει σε μεγάλες μειώσεις και στη σύμβαση του 2012. Τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει ενιαία σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ώστε να σπάσει ο κατακερματισμός των εργαζομένων και η συντεχνιακή λογική την οποία σκόπιμα καλλιεργούν εργοδοσία και εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Αρκεί να σημειωθεί ότι στο χώρο υπάρχει σύμβαση των μεγάλων κλινικών, σύμβαση των εργαζομένων στις μικρές κλινικές και διαφορετική για τους εργαζόμενους στα διαγνωστικά κέντρα.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, μεταφέρθηκε η πείρα από τους χώρους δουλειάς. Ενας από τους εργαζόμενους αναφέρθηκε στις «οικειοθελείς παροχές» που γίνονται από την εργοδοσία στις μεγάλες κλινικές και οι οποίες αποτελούν «μηχανισμό για να εκτονώσει τις αντιδράσεις και στη συνέχεια να έρθουν οι μειώσεις... Ετσι καλλιεργούνται οι λογικές ότι είμαστε κάτι διαφορετικό από τους άλλους, δεν μας αφορά τι γίνεται σε άλλα νοσοκομεία».

«Οι εργοδότες χαράσσουν και επιβάλλουν τις μειώσεις», είπε ένας άλλος εργαζόμενος και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να κρίνουν το ύψος του μισθού με κριτήριο αν συνάδει με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό προσπαθούν να ενσταλάξουν στους εργαζόμενους και πρέπει να αφυπνιστούν». Σε ό,τι αφορά την ΟΣΝΙΕ, είπε ότι με τη γραμμή που υπηρετεί στο κίνημα, έχει ευθύνες στη διαμόρφωση τέτοιων αντιλήψεων που διευκολύνουν την εργοδοσία να επιβάλει συμβάσεις που απαντούν στα δικά της συμφέροντα.

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι υπάρχουν χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι σε μικρούς χώρους που δεν καλύπτονται από καμία σύμβαση και παρ' όλα αυτά σπρώχνονται στη λογική τού «μη μπλέκεστε με σωματεία»... Τέλος, για την οργάνωση της απεργίας, ειπώθηκε ότι πρέπει να δυναμώσει το μέτωπο στην πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ και να απεγκλωβιστούν εργαζόμενοι που αντιλαμβάνονται τη στάση συναίνεσης του εργοδοτικού συνδικαλισμού ως ενιαία στάση που χαρακτηρίζει όλο το εργατικό κίνημα στον κλάδο και γενικότερα.

Εξορμήσεις - παρεμβάσεις

Από τη σύσκεψη προέκυψε πρόγραμμα εξορμήσεων και άλλων παρεμβάσεων για την οργάνωση της απεργίας. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα στις 12 μ. θα γίνει εξόρμηση στο «Υγεία» και στο «Μητέρα». Την Τρίτη, στις 1.30 μ.μ., στην «Ευρωκλινική» και στο «Ντυνάν», όπου οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν Γενικές Συνελεύσεις στις 2 μ.μ.

Τα αιτήματα των κλαδικών σωματείων είναι ν' αποσυρθεί εδώ και τώρα η διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ (ΔΑ5/2016). Μία σύμβαση για όλο τον κλάδο, που θα έχει υποχρεωτική ισχύ. Κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις απώλειες. Επαναφορά ειδικών ωραρίων κι αδειών για τις ειδικότητες που καταργήθηκαν. Κανένας διαχωρισμός παλιών και νέων εργαζομένων.

Καταγγελία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων

Την προσπάθεια του γγ της ΠΝΟ και της ομάδας κυβερνητικών - εργοδοτικών συνδικαλιστών, σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ που έγινε χτες, να υφαρπάξουν απόφαση για συμμετοχή εκπροσώπων των ναυτεργατών στην άτυπη επιτροπή που συγκροτείται από το ΝΑΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, για την επιβολή των νέων αντεργατικών μέτρων, καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Με παρέμβασή τους, τα σωματεία απέτρεψαν αυτή την άθλια ενέργεια και καθορίστηκε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ τη Δευτέρα 27 Ιούνη.

Στην ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τους εφοπλιστές και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και υποτακτικούς τους στην ΠΝΟ, επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα σε βάρος των ναυτεργατών». Θυμίζουν ότι πρόσφατα υπογράφτηκε η κατάπτυστη ΣΣΕ με το ΣΕΕΝ για την Ακτοπλοΐα και τα μεσογειακά - τουριστικά πλοία, «με μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς, ενώ οι μειώσεις στις ετήσιες αποδοχές των ναυτεργατών ανέρχονται στο 54% μόνο από την άμεση φορολογία και τις δραματικές περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, που περιλαμβάνονται στον πρόσφατο νόμο - λαιμητόμο 4387/2016».

Τέλος, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕ Ρ/Κ Ν/Γ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν τους ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχους να συμμετέχουν στη σύσκεψη που διοργανώνουν την Πέμπτη 30 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης Μηχανικών (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τίμησε στη Θεσσαλονίκη τα 40 χρόνια ζωής και δράσης

Ξεχωριστή αναφορά στη συμμετοχή πολλών νέων γυναικών έκανε στην ομιλία της η Μαιρήνη Στεφανίδη, πρόεδρος της ΟΓΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

MotionTeam

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας τίμησαν οι Σύλλογοι Γυναικών και οι Ομάδες της ΟΓΕ στην Κεντρική Μακεδονία, με μια μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που οργάνωσαν την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Προηγήθηκε πλατύ άνοιγμα στις γυναίκες σε χώρους δουλειάς, νοσοκομεία, χώρους εκπαίδευσης και λαϊκές γειτονιές.

Γυναίκες των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ από την Κεντρική Μακεδονία, με τη μουσική επένδυση της ορχήστρας του ΠΑΜΕ, παρουσίασαν μια ιστορική αναδρομή στη ζωή και τη δράση της ΟΓΕ, ως αναπόσπαστου κομματιού του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στέλνοντας το μήνυμα: «Ο,τι κατακτήθηκε δεν είναι αυτονόητο... Αλλά κι ό,τι χάθηκε δεν χάθηκε για πάντα. Χρειάζεται μαζικός και συλλογικός αγώνας».

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ήταν η παρουσία των νέων γυναικών, στις οποίες έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ομιλία της η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε: «Η ΟΓΕ διαμορφώνει αγωνιστικές διεκδικήσεις για κάθε ζήτημα που αφορά τη γυναίκα, την οικογένειά της. Οι επεξεργασμένες θέσεις της απαντούν στα πρόσθετα εμπόδια που συναντά η γυναίκα στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ζωή, στις κοινωνικές σχέσεις. Αλλά και αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών λόγω του ρόλου τους στην αναπαραγωγική διαδικασία».

Η Μαιρήνη Στεφανίδη στο βήμα

MotionTeam

Η Μαιρήνη Στεφανίδη στο βήμα
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Μαιρήνη Στεφανίδη ανέφερε τα εξής: «Γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή της γυναίκας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τις άλλες πρωτοβουλίες όχι μόνο της ΟΓΕ, αλλά συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε στις γυναίκες του λαού που δεν έχουμε συναντηθεί ακόμα ή που διστάζουν. Για την οργάνωση αυτών των γυναικών στο εργατικό - λαϊκό κίνημα νοιαζόμαστε. Για να αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών που συνδικαλίζονται, που εκλέγονται από τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους στα ΔΣ των εργατικών σωματείων, των ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, των αγροτικών συλλόγων, των φοιτητών για την αγωνιστική τους στάση και δράση».

Αλλες δραστηριότητες

Η ΟΓΕ θα παρακολουθήσει την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ και το Κρατικό Θέατρο Κύπρου, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 16 Ιούλη. Η αναχώρηση θα γίνει στις 16 Ιούλη και η επιστροφή στις 17 Ιούλη. Οσες και όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παράσταση, να το δηλώσουν το συντομότερο στα τηλέφωνα: 210.3629.460 και 697.7120661. Επίσης:

  • Ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου διοργανώνει προβολή της ταινίας «Γυναίκες έτοιμες για όλα», σήμερα Σάββατο 25/6, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Χρυσηίδας και Μενελάου).
  • Προβολή της ταινίας «Jimmy's Hall», του Κεν Λόουτς, διοργανώνει η Ομάδα Γυναικών Λοκρών σήμερα Σάββατο 25/6, στις 8.30 μ.μ., στο παλιό δημοτικό σχολείο Λάρυμνας.
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Πάτρας διοργανώνει εκδήλωση αύριο Κυριακή 26/6, στις 7.30 μ.μ., στην πλαζ Αγυιάς. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες, λαϊκό γλέντι, κατασκευές για παιδιά και παιδική παράσταση.
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης προβάλλει το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα», τη Δευτέρα 27/6, στις 9 μ.μ., στο θερινό κινηματογράφο «Σινέ Πετρούπολις».
Αύριο η πανελλαδική σύσκεψη σε Τρόφιμα - Ποτά

Σε πανελλαδική σύσκεψη με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου καλεί κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., στα γραφεία της (Πειραιώς 1, 7ος όροφος). Στόχος της σύσκεψης είναι η ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ομοσπονδίας και των εργοδοτών για τις Συμβάσεις. Στην τελευταία συνάντηση, οι εργοδότες οχυρώθηκαν ξανά πίσω από την απαίτηση να κυλήσουν όλοι οι κλαδικοί μισθοί στα 586 ευρώ μεικτά.

Πρωτοβουλίες σωματείων για τις εξελίξεις στον «Μαρινόπουλο»

Σε ετοιμότητα, συσπείρωση και οργάνωση στους τόπους δουλειάς καλούν τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος» σωματεία από τον κλάδο του Εμπορίου, καθώς εντείνεται η φημολογία για επικείμενη ένταξη της εταιρείας σε κάποιο άρθρο «εξυγίανσης» ή πτώχευσης, όπως το άρθρο 99 ή το 106β, ώστε να υπάρξει προστασία από τους πιστωτές. Ολο το προηγούμενο διάστημα, προηγήθηκαν μειώσεις μισθών και κόψιμο επιδομάτων, κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις, καθυστερήσεις και τμηματική καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Τέσσερα κλαδικά σωματεία (Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά και Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής και Λαυρεωτικής) καλούν τους εργαζόμενους στο «Μαρινόπουλο» σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, την Κυριακή, στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Παράλληλα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η Ενωση» καλούν τους εργαζόμενους στα καταστήματα, τις αποθήκες και τα γραφεία της επιχείρησης «Μαρινόπουλος» σε σύσκεψη την Κυριακή, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Τέλος, την ανάγκη να δοθεί οργανωμένη και μαζική απάντηση στην εργοδοσία τονίζει και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στον «Μαρινόπουλο». Οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο επιχειρησιακό σωματείο έχουν καλέσει την πλειοψηφία να προχωρήσει άμεσα σε σύγκληση του κεντρικού ΔΣ και των παραρτημάτων πανελλαδικά, καθώς και σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, για την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Απεργούν οι καθαρίστριες στις 30 Ιούνη

Σε απεργία την Πέμπτη 30 Ιούνη και συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην Ομόνοια, προχωρούν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Καθαριότητας, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων. «Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Καμία απόλυση συμβασιούχου» είναι το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, των Σωματείων (Αττικής, Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας) και των Επιτροπών Αγώνα (Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης) που συμμετέχουν σε αυτή.

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουν στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των Δημοσίων Σχολείων, που για ακόμα μια φορά βρίσκονται «στον αέρα» με τη λήξη της σχολικής χρονιάς. «Σήμερα ξέρουμε ότι μόνη ρεαλιστική λύση είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολειών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή και συνεχίζει: «Ο αγώνας των καθαριστριών στα δημόσια σχολεία αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία. Αφορά τους εκπαιδευτικούς. Για να είναι καθαρά τα σχολεία, πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους. Οχι με ψίχουλα!».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org