Πέμπτη 25 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο ΝΕΟΛΑΙΑ μπορούμε να βρούμε:

-- Συνέντευξη για το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

-- Ρεπορτάζ από τις μεγάλες φεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο.

-- Ρεπορτάζ από την επιστημονική ημερίδα για την απεξάρτηση, που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Παράρτημα του ΕΣΥΝ, σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το Πρόγραμμα Απεξάρτησης «ΑΡΓΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα του Διημέρου
Παρασκευή 3 Ιούλη

17.00 - 20.00: Ξεναγήσεις στο βράχο της Ακροναυπλίας και στην έκθεση με τα ταμπλό που θα έχει στηθεί εκεί.

20.45: Ανοιγμα των εκδηλώσεων στην κατασκήνωση από τον Τάσο Αντωνίου, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

21.00: Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για την Ακροναυπλία από αφηγητές - ηθοποιούς της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου και μουσικούς της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

22.00: Συναυλία από το έντεχνο συγκρότημα «KAZOOR» από τη Σπάρτη.

23.00: Λαϊκό γλέντι από συγκρότημα της ΚΝΕ.

Σάββατο 4 Ιούλη

9.00 - 14.00 και 17.00 - 20.00: Ξεναγήσεις στο βράχο της Ακροναυπλίας και στην έκθεση.

20.30: Παρουσίαση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41».

21.30: Συναυλία με επαναστατικά - αγωνιστικά τραγούδια από τους «KollektivA», Στέλιο Μαγαλιό, «Rebellion Connexion» + Φρανκ («Manifesto the label»).

23.00: Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Κυριακή 5 Ιούλη

8.00: Αναχώρηση από την κατασκήνωση για την Τρίπολη.

10.00: Αφιξη στην Τρίπολη και συλλαλητήριο στην πόλη.

11.00: Συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους από το στρατοδικείο Τρίπολης, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

24ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ολα έτοιμα για τη μεγάλη νεολαιίστικη συνάντηση

Σε ένα γνώριμο και «δοκιμασμένο» χώρο, στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο, θα στηθεί η κατασκήνωση του φετινού, 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, που θα γίνει στις 4 και 5 Ιούλη. Το όμορφο αυτό μέρος, με μεγάλη και ωραία παραλία, σκιά και όλες τις απαραίτητες υποδομές, ήδη διαμορφώνεται με τη δουλειά μελών και φίλων της ΚΝΕ, ώστε να υποδεχτεί τους χιλιάδες κατασκηνωτές από όλη την Ελλάδα.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο με τον Τάσο Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου. Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ είναι ένας μοναδικός θεσμός, που έχει αντέξει στο χρόνο. Ποια είναι τα στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό και ποια η σημασία του φετινού Διημέρου;

-- Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ συνεχίζει για 24 καλοκαίρια να αποτελεί μία πανελλαδική νεανική συνάντηση αγώνα και εναντίωσης στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Μία συνάντηση χιλιάδων νέων από τον Εβρο ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως τη Ρόδο, μαθητών, σπουδαστών, νέων εργαζόμενων και άνεργων, που συνδυάζει την κατασκήνωση σε διαλεγμένα μέρη με πολύμορφες εκδηλώσεις που έχουν αντιιμπεριαλιστικό, ιστορικό και διεθνιστικό χαρακτήρα, καθώς και συναυλίες και άλλες δραστηριότητες.

Το Διήμερο φέτος, που συνδυάζει την επαφή και τη γνώση με την Ιστορία μας, προσφέρεται ώστε η νεολαία, κοιτώντας πίσω στην ιστορία του λαού και του Κόμματός μας, να δει και να ακολουθήσει το βηματισμό της αταλάντευτης πάλης και της λεβεντιάς, ανοίγοντας το δρόμο για να κατακτήσει το μέλλον που της αξίζει. Για να κάνουμε το καθήκον μας σήμερα, να μη συμβιβαστούμε με το «ρεαλισμό» που οδηγεί στην υποταγή, να μη δεχτούμε να ζήσουμε με τα λίγα, να μη σκύψουμε το κεφάλι στους εκμεταλλευτές, τις διεθνείς ενώσεις τους και την κυβέρνησή τους. Η περήφανη και ασυμβίβαστη στάση χιλιάδων αγωνιστών έχει γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία του τόπου μας, έχει διαμορφώσει τις ηρωικές στιγμές για τις οποίες νιώθουμε περήφανοι, εμπνεόμαστε από αυτές και είμαστε σίγουροι ότι η νέα γενιά θα βρει στέρεα πατήματα στο δρόμο που έχουν ανοίξει οι ηρωικοί αγώνες του λαού μας, ώστε κανείς στο μέλλον να μην μπορεί να πει για τη σημερινή νέα γενιά ότι ήταν «χαμένη», ότι θα γράψει τις δικές της σελίδες στον αγώνα για την ανατροπή του σημερινού σάπιου συστήματος.

Αυτό το κάνουν αναγκαίο και οι ίδιες οι πολιτικές εξελίξεις, η συμφωνία - λαιμητόμος που ετοιμάζεται να υπογράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που θα οδηγήσει σε νέα βαριά αντιλαϊκά μέτρα για το λαό και τη νεολαία, μέτρα που προστίθενται σ' αυτά που επέβαλλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η μαζική νεανική παρουσία στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών ενάντια στη νέα συμφωνία, η μαζικότητα του Διημέρου μας, μπορούν να συμβάλουν ώστε να φτάσει παντού το μήνυμα: Αρκετά πληρώσαμε τους εκβιασμούς και την κοροϊδία κυβερνήσεων και δανειστών. Δεν τους χαρίζουμε τη ζωή και το μέλλον μας. Παλεύουμε για τη ζωή που χάνουμε, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους!

Οπως λέμε στην ανακοίνωση με την οποία απευθυνόμαστε μαζικά, πλατιά στη νεολαία: «Συνεχίζουμε κι αγωνιζόμαστε σήμερα με το βλέμμα καρφωμένο στο μέλλον. Παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για τη Λαϊκή Συμμαχία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς φασισμό, κρίσεις, ανεργία και πολέμους».

-- Με ποιες πλευρές της Ιστορίας και του τόπου θα έρθουν σε επαφή οι συμμετέχοντες του φετινού Διημέρου;

-- Το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο εντάσσεται στις εκδηλώσεις που έχει αποφασίσει το ΚΣ της ΚΝΕ, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ. Μέσα από τις εκδηλώσεις του φετινού Διημέρου, αναδεικνύουμε ένα κομμάτι της ιστορίας των αλύγιστων της ταξικής πάλης, οπότε ήταν επόμενο να επιλέξουμε την Ακροναυπλία και να κλείσουμε το Διήμερό μας με τη συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Τρίπολη, για τους εκτελεσμένους του Εκτακτου Στρατοδικείου.

Ολα αυτά τα στοιχεία θα συνοδευτούν από πολύμορφο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ενδιαφέροντα αφιερώματα, μια βιβλιοπαρουσίαση και εκθέσεις με υλικό που εμφανίζεται για πρώτη φορά, συναυλίες από διάφορα μουσικά σχήματα, γλέντια, αθλητικές δραστηριότητες και ξεναγήσεις στην Ακροναυπλία.

Ο βράχος της Ακροναυπλίας είναι γνωστός σαν ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα μιας μεγάλης αναμέτρησης. Μιας αναμέτρησης που στη μία της πλευρά ήταν οι κομμουνιστές που πάλευαν για το δίκιο της εργατικής τάξης και την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και από την άλλη ήταν ο αστικός κρατικός μηχανισμός που επεδίωκε να τους τσακίσει, να τους εξευτελίσει. Δεν τα κατάφεραν όμως. Οι κομμουνιστές βγήκαν νικητές.

Οι εκτελέσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 έως 1949 είναι λιγότερο γνωστές. Ουσιαστικά, μιλάμε για την περίοδο μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας, όπου οργιάζει η τρομοκρατία των παρακρατικών ομάδων, με τη στήριξη και ενεργή εμπλοκή του κράτους, ενάντια στους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που είχαν πάρει μέρος στις ΕΑΜικές οργανώσεις. Τον Ιούνη του 1946, ψηφίζεται το Γ' Ψήφισμα και ιδρύονται τα έκτακτα στρατοδικεία. Οι δολοφονίες αγωνιστών γίνονται πια «νόμιμες» και περνάνε στα χέρια του αστικού κράτους, η «δημοκρατία» των αστών αρχίζει να εκτελεί σε όλη την Ελλάδα. Στην Τρίπολη, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου της Κεντρικής Επιτροπής με τα ονόματα των 259 εκτελεσμένων - που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα - με απόφαση του Στρατοδικείου Τρίπολης. Ολοι τους αφανείς ήρωες, που είχαμε χρέος να τους καταγράψουμε, για να περάσουν στην Ιστορία όπως τους αξίζει: σαν παραδείγματα κομμουνιστών, πρότυπα για όλη τη νεολαία. Αλλωστε, η Ιστορία του ΚΚΕ είναι η Ιστορία των αγώνων του λαού μας, είναι γραμμένη με αίμα, κόπο και θυσίες, σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλη την Ελλάδα. «Με το λαό για το Σοσιαλισμό, σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος», όπως είναι και το σύνθημα των 100χρονων του Κόμματός μας.

-- Τι προετοιμασία έχει κάνει η Οργάνωση, για να υποδεχτεί τους χιλιάδες κατασκηνωτές που θα φιλοξενήσει απ' όλη την Ελλάδα;

-- Τώρα βρισκόμαστε στην τελική φάση, όπου ολοκληρώνεται ο καθαρισμός του χώρου και ξεκινάει το στήσιμο κατασκευών που είναι απαραίτητες, με γνώμονα να διαμορφωθεί ένας λειτουργικός χώρος άνετης διαμονής. Παράλληλα, αυτές τις μέρες προετοιμάζονται και οι διάφορες ομάδες που θα αναλάβουν τη λειτουργία της κατασκήνωσης, έτσι ώστε να αποδειχθούμε καλοί «οικοδεσπότες». Η ομάδα που ετοιμάζει το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για την Ακροναυπλία, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στις 3 Ιούλη στο χώρο της κατασκήνωσης, κάνει καθημερινές πρόβες. Οι ομάδες που θα αναλάβουν τις ξεναγήσεις των Οργανώσεων Περιοχής στην Ακροναυπλία κάνουν τις τελευταίες διορθώσεις στα γραπτά τους. Θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους πρώτους κατασκηνωτές από το πρωί της Παρασκευής.

Να απορρίψουμε τα σχέδια τόσο των δανειστών όσο και της κυβέρνησης

Αποσπάσματα από την ομιλία της Θεανώς Καπέτη στο Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης

Μια μεγάλη φοιτητική γιορτή ήταν το Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Νεανικές συναυλίες και λαϊκά γλέντια έδεσαν αρμονικά με αθλητικές επιδείξεις, εκθέσεις και συζητήσεις που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των φοιτητών και σπουδαστών.

Την κεντρική ομιλία στο Φεστιβάλ έκανε το Σάββατο η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, από την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω αποσπάσματα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά προσπάθησε να πείσει ότι το πρόβλημα δεν είναι η ΕΕ και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, αλλά η "νεοφιλελεύθερη διαχείρισή" του.

Θυμάστε προφανώς πως εκτός απ' την Ελλάδα, θα άλλαζαν και την ΕΕ! Τι αποδείχτηκε; Οτι μέσα στην ΕΕ δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Μπορεί τα παζάρια στις απανωτές συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ να δίνουν και να παίρνουν, μπορεί η κυβέρνηση να κομπάζει πως διαπραγματεύεται ως "ισότιμος εταίρος" για το συμφέρον του λαού, η ουσία όμως παραμένει ίδια. Μέτρα, μέτρα και πάλι μέτρα σε βάρος του λαού, πλάι στα παλιά!

Τελικά, έχει αποδειχτεί πως "πρώτη φορά Αριστερά" γι' αυτούς, πρώτη φορά "αριστεροκαμμένος" ο λαός.

Πολλοί αναρωτιούνται: "Ναι, έχετε δίκιο, αλλά τώρα η κατάσταση έχει διαμορφωθεί έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Τι πρέπει να κάνουμε, τι λέει το ΚΚΕ;", "Αν δεν αποδεχτούμε μια συμφωνία, αν επιλέξουμε τη ρήξη, τότε θα γίνουμε αφρικανική χώρα, θα καταστραφούμε, η χώρα θα απομονωθεί, θα έχουμε προβλήματα με τα εθνικά μας θέματα, θα γίνει υποτίμηση, ο λαός θα βρει χειρότερα μπροστά του. Επόμενα, άλλη επιλογή δεν έχουμε".


Τα ίδια έλεγαν από την πρώτη στιγμή, πως πρέπει να μείνουμε στην ΕΕ για να σωθούμε!

Ας αναρωτηθούμε γιατί, ενώ είμαστε μέσα στην ΕΕ, δεν αποτράπηκε η εκδήλωση της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης; Γιατί δε μας έσωσε το σκληρό νόμισμα; Το ευρώ;

Γιατί καθημερινά κάνουν τη ζωή μας όλο και πιο δύσκολη; Γιατί μας αναγκάζουν να ζούμε στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση;

(...) Το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο απέναντι στο λαό: Καλούμε το λαό να θέσει και απέναντι στους δανειστές και απέναντι στην κυβέρνηση τις δικές του "κόκκινες γραμμές".

Τι πρέπει να κάνουμε; Να αντιτάξουμε τη μεγάλη δύναμη που έχουμε και δεν την έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα, γιατί περιμέναμε λύσεις από τα πάνω, από την αλλαγή της κυβέρνησης, από τις εκλογές.

(...) Η δύναμή μας, η δύναμη του λαού βρίσκεται πρώτα απ' όλα και κυρίως στην οργάνωση, στην ταξική πάλη, στον ανυποχώρητο αγώνα για να πάρουμε πίσω τις απώλειες που είχαμε τα πέντε τελευταία χρόνια, στην προετοιμασία και οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, άμεσα, τώρα, για να διεκδικήσουμε κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.

Η δύναμή μας βρίσκεται στον αγώνα, για να απορρίψουμε τόσο τα σχέδια των δανειστών όσο και τα σχέδια της κυβέρνησης».

Η συγκυβέρνηση λέει ψέματα ότι διαπραγματεύεται για το λαό

Αποσπάσματα από την ομιλία του Βαγγέλη Μαρούπα, μέλους της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ, στον Πειραιά

Πλήθος κόσμου, άνθρωποι κάθε ηλικίας, έδωσαν το «παρών» το Σάββατο στην πλατεία Δ. Κουμπάκη στο Φεστιβάλ Πειραιά της ΚΝΕ. Τραγούδησαν, γλέντησαν, αλλά και αντάλλαξαν σκέψεις και γόνιμο προβληματισμό, παρακολουθώντας τη συζήτηση που έγινε για την ανεργία, αλλά και την κεντρική ομιλία που έκανε ο Βαγγέλη Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ένα απόσπασμα από την ομιλία του.

«Η συγκυβέρνηση λέει ψέματα, όταν λέει ότι διαπραγματεύεται για το λαό. Ρωτάμε:

Παραμένει για τη συγκυβέρνηση ο στόχος της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου; Παραμένει. Σημαίνει κάτι άλλο αυτό πέρα από ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη και χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων σε Υγεία, Ασφάλιση, Παιδεία κ.λπ.; Οχι.

Αν διαπραγματεύεται για το λαό γιατί σύσσωμες οι εργοδοτικές οργανώσεις στηρίζουν πολιτικά τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Τι σημαίνει η στήριξη του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ στο σχέδιο των περιβόητων 47 σελίδων; Δε σημαίνει ότι νέα αντιλαϊκά και βάρβαρα μέτρα περιμένουν το λαό με το σχέδιο της συγκυβέρνησης και ότι νέα προνόμια περιμένουν το κεφάλαιο; Γίνεται, λοιπόν, να χαίρονται οι εκμεταλλευτές και να πρέπει να χαίρονται και οι εκμεταλλευόμενοι; Δε γίνεται.

Αν είναι φιλολαϊκή η γραμμή του, γιατί είναι έτοιμοι να ψηφίσουν το σχέδιό του η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, δυνάμεις 100% αντιλαϊκές;

Είναι ψέμα ότι το σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χτυπά την ολιγαρχία. Καταρχήν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες στηρίζουν την κυβέρνηση. Δεύτερον τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση ποιον πλήττουν; Ποιον χτυπά η επιπλέον φοροκαταιγίδα, δηλαδή η αύξηση του ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, η δήθεν εισφορά αλληλεγγύης; Ποιος θα βγει χαμένος από τις ιδιωτικοποιήσεις; Ποιον χτυπούν οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό; Μήπως η ολιγαρχία του τόπου ζει με τη σύνταξη; Ποιος κερδίζει από το πλαίσιο των ΣΣΕ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και που καταργεί αυτό που ίσχυε προ μνημονίου, ότι δηλαδή υπερισχύει η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο σύμβαση, ότι είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της από όλους τους εργοδότες;

(...) Αυτό που ζητάει το σύστημα από το ΚΚΕ είναι να υπογράψει δήλωση μετανοίας και να καλμάρει τώρα τον κόσμο αντί να οργανώνει την πάλη του.Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, προεδρικοί και λαφαζανικοί και των λοιπών συνιστωσών, είστε προδότες του κομμουνιστικού κινήματος, έχετε έφεση στην προδοσία του εργατικού κινήματος και σας φαίνεται απλή πράξη η προδοσία. Το ΚΚΕ όμως είναι ΚΚΕ, επειδή ποτέ δεν έχει προδώσει το λαό. Λάθη έχει κάνει, προδοσία ποτέ και ούτε πρόκειται. Αυτό επιτάσσει η Ιστορία μας, έτσι την τιμάμε».

Η επιστήμη θα ξεδιπλωθεί όταν φύγει από τη μέση το κέρδος

Πλήθος φοιτητών παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η θέση του ΚΚΕ» με την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, που έγινε την Παρασκευή το βράδυ, στο Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πάντα έδινε ιδιαίτερη βάση στην Εκπαίδευση, γνωρίζοντας ότι αφενός εκεί προετοιμάζεται ένα μέρος των αυριανών εργαζομένων, καθώς και το επιστημονικό δυναμικό που θα στελεχώσει την παραγωγή, πολλές φορές σε κρίσιμες θέσεις. Κρίσιμες, βέβαια, τόσο για τον καπιταλισμό, που κι αυτός δίνει ιδιαίτερο προφανώς βάρος, όσο και από τη σκοπιά του σοσιαλισμού, από τη σκοπιά μιας άλλης οικονομίας και εξουσίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο του κέρδους με τις αρχές και τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής παραγωγής. Αφετέρου δίνουμε μεγάλο βάρος, γιατί ιδιαίτερα στα ΑΕΙ ξεδιπλώνεται μια μεγάλη μάχη, ιδεολογική - πολιτική, που στοχεύει στις συνειδήσεις της νεολαίας, στη διαμόρφωση μιας συνείδησης που θα αποστρέφεται το ταξικό κριτήριο, θα είναι ποτισμένη με αντιεπιστημονικές θεωρήσεις, αυταπάτες, ατομικισμό, με την αντίληψη ότι ο εργαζόμενος, ο επιστήμονας πρέπει να σκέφτεται και να καινοτομεί για να κερδίζει η επιχείρηση».

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο ο καπιταλισμός υποτάσσει και ελέγχει την εξέλιξη της επιστήμης, η Κέλλυ Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι το ζήτημα είναι ο νέος επιστήμονας, ο ερευνητής να βλέπει, ακόμα και στη φαινομενική απόσταση που χωρίζει την προσωπική του δουλειά από την καπιταλιστική αξιοποίησή της, το πώς αυτή αντικειμενικά είναι δεμένη με τη στρατηγική του κεφαλαίου, με την καπιταλιστική οικονομία.

Αναφορικά με τη σημερινή συγκυβέρνηση, η Κ. Παπαϊωάννου έθεσε το ερώτημα αν υστερεί στο επίπεδο της ιδεολογικής παρέμβασης, από τη σκοπιά της άρχουσας τάξης, μέσα στα αμφιθέατρα, σε σχέση με τους προκατόχους της. «Καθόλου», είπε. «Ισα - ίσα, γενικά διαθέτει νέα πιο άγνωστα μέσα ενσωμάτωσης, γι' αυτό επιλέχτηκε από το κεφάλαιο στην πολιτική διακυβέρνηση. Για παράδειγμα, στα ΑΕΙ μεταχειρίζεται την έννοια της δημοκρατίας, την κόβει και τη ράβει κατά το δοκούν, χαϊδεύοντας αυτιά». Τέλος, παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
Να βάλουμε τις δικές μας πραγματικές «κόκκινες γραμμές»

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής

Ενα μαζικότατο διήμερο Φεστιβάλ ήταν αυτό της Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας. Το Φεστιβάλ είχε πλούτο εκδηλώσεων που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Την κεντρική ομιλία έκανε το Σάββατο ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δημοσιεύουμε παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Το σύνθημα των εκδηλώσεων του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" "Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές" συμπυκνώνει σε δύο αράδες όλη την ουσία της σημερινής πάλης, του σημερινού αγώνα που διεξάγουν τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες όσοι εργαζόμενοι, άνθρωποι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, νεολαίοι συσπειρώνονται γύρω από τη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ (...)

Ο πραγματικός αντίπαλος της νεολαίας, των νέων που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε μεγάλο τμήμα, των νέων που βρίσκονται ήδη στην παραγωγή, αλλά και όσων σπουδάζουν και η προοπτική τους είναι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, να ενταχθούν στη μισθωτή εργασία, είναι αυτή η κοινωνική τάξη που κατέχει την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, που ζει από τα κέρδη των μεγάλων μετοχικών επιχειρήσεων, κέρδη που δημιουργεί καθημερινά η εκμετάλλευση της δουλειάς των εργαζομένων. Είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες.


Αυτοί και το σύστημά τους ευθύνονται για το γεγονός ότι οι νέοι σήμερα βιώνουν το δράμα της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, της αβεβαιότητας, της υποχρηματοδότησης σε Παιδεία, Αθλητισμό, Πολιτισμό. Αυτοί και το σύστημά τους ευθύνονται για το γεγονός ότι η σημερινή και αυριανή νέα γενιά ακούει σαν προϊστορία μια σειρά από κατακτήσεις και δικαιώματα που είχαν παλιότερες γενιές της εργατικής τάξης. Αυτός ο αντίπαλος φροντίζει να κρύβεται καλά, έμεινε στο απυρόβλητο την περίοδο της κρίσης, έβαλε μπροστά το πολιτικό του προσωπικό να πληρώσει τη νύφη. Μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει, διάφορους προπαγανδιστικούς και ιδεολογικούς μηχανισμούς του καλλιεργεί την άποψη ότι όλοι βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά, ότι βιώνουμε μαζί τις επιπτώσεις της κρίσης και ότι πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για την περίφημη ανάκαμψη. Αυτός είναι ο μύθος των ημερών μας. Ολα για την ανάκαμψη. Και όταν λένε ανάκαμψη, ο λαός μας, οι νέοι μπορεί να φαντάζονται ανάκαμψη της ζωής τους, των δικαιωμάτων τους, του εισοδήματός τους, όμως αυτοί εννοούν την ανάκαμψη των κερδών τους, την ανάπτυξη για λογαριασμό τους. Μόνο μια τέτοια ανάκαμψη μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος (...)

Παρ' όλο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προπαγανδιστικά εμφανίζεται ότι σκίζεται για το καλό του λαού της χώρας, ότι διαπραγματεύεται σκληρά για το καλό του, η αλήθεια είναι ότι κάθε μέρα που περνά, φαίνεται ακόμα πιο καθαρά με ποια ταξική πλευρά έχει πάρει θέση.

...Και αυτή η κυβέρνηση, της "πρώτης φοράς Αριστερά" λειτουργεί ως αυτό που πραγματικά είναι, όργανο όλων αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών.

Για λογαριασμό τους διαπραγματεύεται στην ΕΕ την απομείωση του χρέους, τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τα επενδυτικά πακέτα που θα στηρίξουν την ανάκαμψη των κερδών τους. Για λογαριασμό τους παίρνει σβάρνα τα οικονομικά φόρουμ, σαν το τελευταίο στη Ρωσία, προκειμένου να αυγατίσουν οι συνεργασίες στις μπίζνες τους. Για λογαριασμό τους κατέθεσε 47 και πλέον σελίδες αντιλαϊκών μέτρων.

Ολες αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ έλεγε καθαρά ότι κάθε κυβέρνηση στο έδαφος των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και της εξουσίας των μονοπωλίων, ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις να έχει, θα είναι υποχρεωμένη να κινηθεί με κριτήριο τα συμφέροντα της τάξης που έχει την εξουσία και κυριαρχεί οικονομικά. Οτι είναι μεγάλη αυταπάτη η ελπίδα ότι μπορεί να γίνει το αντίθετο (...)

Ολο αυτό το χρονικό διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση, αλλά κυρίως ως κυβέρνηση, έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο, ώστε να κυριαρχήσει στη λαϊκή συνείδηση η υποταγή και ο συμβιβασμός, η ενσωμάτωση στο σύστημα, να ευνουχιστεί κάθε, έστω και θολή, ριζοσπαστική διάθεση. Συστηματικά επιδιώκεται οι εργαζόμενοι να κατεβάσουν και άλλο τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις τους, τις διεκδικήσεις τους, να φτάσουν να διαλέγουν ανάμεσα στο αντιλαϊκό και το περισσότερο αντιλαϊκό (...)

Υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος που έχει αναδείξει η αγωνιστική δραστηριότητα του ταξικά προσανατολισμένου εργατικού κινήματος, των αντιμονοπωλιακών συσπειρώσεων των ΕΒΕ, των αγροτών, του ΜΑΣ στις σχολές.

Ο δρόμος που έδειξε τόσο το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο του Νοέμβρη όσο και τα πρόσφατα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη.

Πρέπει τώρα να βγούμε στο προσκήνιο και να βάλουμε τις δικές μας πραγματικές "κόκκινες γραμμές".

Να απαιτήσουμε αγωνιστικά να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι, να επιστραφούν οι απώλειες που είχαμε την περίοδο της κρίσης, να ακυρωθεί το σχέδιο για νέα σκληρή αντιλαϊκή συμφωνία. Να διεκδικήσουμε σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής μας, στις δυνατότητες της παραγωγής.

Υπάρχει πραγματική διέξοδος για το λαό.

Διέξοδο για το λαό αποτελεί η πραγματική ρήξη. Η ρήξη με το κεφάλαιο, την εξουσία του, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και πρώτα απ' όλα την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ κ.λπ.

Είναι η ρήξη που μπορεί ο λαός να επιβάλει με την ανατρεπτική του δράση και όχι περιμένοντας από την εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων.

Αυτή είναι η μόνη σύγχρονη, ρεαλιστική επιλογή για το λαό μας, για την εργατική τάξη, τη νεολαία».

Από αύριο το Διήμερο των ΤΕΙ Αττικής

Το Σάββατο θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αύριο αρχίζει το διήμερο Φεστιβάλ ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω (σταθμός Μετρό «Αιγάλεω»). Οι εκδηλώσεις θα αρχίζουν και τις δύο μέρες στις 7 μ.μ.

Το Σάββατο 27 Ιούνη θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακόμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Αύριο Παρασκευή: Συζήτηση με τίτλο «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή» με τον Παναγιώτη Κατηφέ, μέλος του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ. Θεατρική παράσταση από την ομάδα του ΤΕΙ Αθήνας. Συναυλίες με φοιτητικά συγκροτήματα. Συναυλία με τους «KollektivA». Ρεμπέτικο γλέντι.

Σάββατο 27 Ιούνη: Χορευτικό δρώμενο «Οι δύο κόσμοι». Συναυλίες με φοιτητικά συγκροτήματα. Συναυλία με τους Μίλτο Πασχαλίδη, Μιρέλλα Πάχου. Λαϊκό γλέντι.

Εργατικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο, στο Γεντί Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί το 6ο Εργατικό Φεστιβάλ των Κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με σύνθημα «Τρία Κόκκινα Γράμματα... Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Αύριο Παρασκευή: Αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Λαϊκό γλέντι με τους «Παλιούς Διαβάτες».

Το Σάββατο 27/6: Παρουσίαση του βιβλίου «Βιομηχανία Ν&Κ». Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Εργατικού Τμήματος της ΚΕ. Μουσικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Λαϊκό γλέντι.

Στα Γιάννενα

Αύριο Παρασκευή, γίνεται και το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ, στο πάρκο Λιθαρίτσια (στο κέντρο της πόλης).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Συζήτηση με θέμα «Μη ναρκώνεις το μυαλό και τη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Βιβλιοπαρουσίαση «Τα Πέτρινα Πανεπιστήμια» από τη συγγραφέα Κυριακή Καμαρινού. Συναυλίες με ερασιτεχνικά φοιτητικά συγκροτήματα: Στέλιος Κοτίδης και η μπάντα (έντεχνο παραδοσιακό), Μόνικα (έντεχνο), «3εις - 4εις» (έντεχνο λαϊκό). Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος. Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

«Ταξίδι» σε πτυχές της Ιστορίας

Ιδιαίτερης αξίας στα Φεστιβάλ που έγιναν από τις Οργανώσεις ΑΕΙ Αττικής και Πειραιά της ΚΝΕ ήταν οι εκθέσεις τους.

Στον Πειραιά, τα ταμπλό που είχαν στηθεί στο χώρο, «ταξίδευαν» καρέ καρέ σε σημαντικούς σταθμούς της εργατομάνας πόλης. Από την οργάνωση των εργατών και τις πρώτες, πάντα σκληρές, μάχες με την εργοδοσία, εικόνες από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη γερμανική κατοχή, με τη Δραπετσώνα να φλέγεται και άλλες φωτογραφίες που αποτυπώνουν τον οργανωτικό και καθοδηγητικό ρόλο του ΚΚΕ, που σήκωσε όλο το βάρος της Αντίστασης στην πλάτη του. Λαμπρές σελίδες Ιστορίας. Χιλιάδες ήρωες έδωσαν τη ζωή τους, χιλιάδες λεβέντες εκδικήθηκαν για το χαμό τους. «Η σκυτάλη των ηρώων της τάξης μας περνάει από γενιά σε γενιά και σήμερα είναι στα δικά μας χέρια».

Εξίσου αξιόλογο και το αφιέρωμα των ταμπλό στο Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής για τη δράση των κομμουνιστών στα πανεπιστήμια, από την ΟΚΝΕ μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικός σταθμός της πρωτοπόρας δράσης της το 1926, με τον πυρήνα της ΟΚΝΕ στην ΑΣΟΕΕ να αντιδρά στη διδασκαλία που γινόταν για τις οικονομικές θεωρίες, να διοργανώνει αντιμάθημα με μαρξιστική πολιτική οικονομία και τον «Ιμπεριαλισμό» του Λένιν... Σπουδαίες ακόμη η δράση του ΕΛΑΣ Σπουδαστών και οι μάχες του Λόχου «Λόρδος Μπάιρον» το Δεκέμβρη του 1944.

Αύριο η εκδήλωση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα

Μπροστά στην 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, η ΚΝΕ οργανώνει πλήθος δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, με σύνθημα «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή» και στόχο την προβολή των θέσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών και των αιτιών που το γεννούν.

Ετσι, αύριο, στο Σύνταγμα διοργανώνει μεγάλη, πολύμορφη εκδήλωση, στις 6.30 μ.μ., με εργαστήρι και έκθεση σκίτσου, εργαστήρι graffiti και stencil, παιχνίδι ερωτήσεων. Στο χώρο θα διατίθεται και η νέα έκδοση με τις θέσεις του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥΝ
Επιστημονική ημερίδα για την απεξάρτηση

Με συμμετοχή πολλών ειδικών, εκπροσώπων φορέων εργαζομένων που δουλεύουν στον τομέα της πρόληψης και των Θεραπευτικών προγραμμάτων, αλλά και εκπροσώπων συλλόγων Οικογένειας, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα η επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και το Πρόγραμμα Απεξάρτησης «ΑΡΓΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα με τίτλο «ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ... Χωρίς Ουσίες - Θεραπευτική πρόταση ή και κοινωνικό μήνυμα», πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών.

Μίλησαν οι: Βασίλης Καλαμπαλίκης, υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, Παναγιώτης Γεωργάκας, τ. επιστημονικά υπεύθυνος Προγράμματος «ΑΡΓΩ», Μαρία Κυριακίδου (Κ.Π. «Πυξίδα»), Αναστάσης Μαυρομιχάλης (Κ.Π. «Ελπίδα»), Βασιλική Ζουντουρίδου (Δίκτυο Αλφα), Γιούλη Χαριτάκη (ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ), Αθηνά Κουλοπούλου (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ), Ιουλία Μεσημέρη (Πρόγραμμα «ΑΡΓΩ» - ΨΝΘ), Χρήστος Βέττας (ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ), Στράτος Ξυρουδάκης (Σύλλογος Γονέων Προγράμματος «ΑΡΓΩ»), Φώτης Ζεϊμπέκης (Σύλλογος Γονέων Θ.Π. ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ), Χρήστος Καρκανέβατος (Πρόγραμμα «ΑΡΓΩ» - ΨΝΘ), Βαγγελιώ Δανιηλίδου (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ).

Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδειχθεί το κοινωνικό περιεχόμενο της εξάρτησης. Καθώς μπορεί το αποκλειστικό αίτιο της ανάπτυξης μιας εξαρτητικής συμπεριφοράς να μην είναι κοινωνικοί λόγοι, αλλά οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι οι κυρίαρχοι παράγοντες της μεγέθυνσης, της εξάπλωσης και της επιδείνωσης αυτού του κοινωνικού προβλήματος, το οποίο πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία.

Αναδείχθηκε ότι σε μια περίοδο που η ανεργία θερίζει, οι μισθοί αντικαταστάθηκαν από φιλοδωρήματα - ψίχουλα, το δικαίωμα στη μόρφωση, στην Υγεία, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό χτυπιέται, προβάλλεται ως «ελευθερία» η δυνατότητα πρόσβασης σε εξαρτησιογόνες ουσίες και εξαρτησιογόνους παράγοντες, προβάλλεται ως δικαίωμα «η ζωή με δόσεις», χωρίς ελπίδες και όνειρα, χωρίς ιδανικά, που καθόλου δεν ενοχλεί, δεν ανησυχεί και δεν αμφισβητεί το κυρίαρχο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Από τις τοποθετήσεις φωτίστηκε η διαφοροποίηση που υπάρχει ανάμεσα στα στεγνά προγράμματα και σε αυτά των υποκατάστατων.

Οπως είπε ο Παναγιώτης Γεωργάκας, τα Προγράμματα Απεξάρτησης δεν στηρίζουν απλώς την προσπάθεια των μελών τους, αλλά τα οδηγούν και στη βεβαιότητα ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα και τα δυσάρεστα, χωρίς τη χρήση ενός εξαρτησιογόνου παράγοντα. Ενώ η προσφορά οποιουδήποτε υποκατάστατου είναι μια πράξη που επί της ουσίας παραδέχεται ότι δεν μπορεί αλλιώς να τα αντιμετωπίσει.

Τα προγράμματα ελεύθερα ουσιών έχουν εχθρό την εξάρτηση και προσπαθούν να επιτύχουν την απεξάρτηση, στοχεύουν στην ίαση.

Τα προγράμματα υποκατάστατων αντιμετωπίζουν την εξάρτηση ως αρρώστια, διαμορφώνουν αξιοπρεπή χρήση και ισόβια εξαρτημένους.

Ο Βασίλης Καλαμπαλίκης αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των στεγνών προγραμμάτων. Οπως είπε, «η χρηματοδότηση διαρκώς μειώνεται και είναι και αβέβαιη, προσλήψεις προσωπικού δεν γίνονται».

Σε ό,τι αφορά την πρωτογενή πρόληψη, αναδείχθηκε ότι περιορίζεται ο ρόλος της σε ένα περιβάλλον όπου προωθούνται ο διαχωρισμός «μαλακών» - «σκληρών», η νομιμοποίηση των λεγόμενων «μαλακών» και η εξάπλωση της υποκατάστασης.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που ανέφερε η Βασιλική Ζουντουρίδου. Ενώ υπήρξε αύξηση των αιτημάτων υποδοχής μειώθηκε ο αριθμός των περιπτώσεων που σχετίζονται με χρήση ουσιών. Π.χ. το 2008 είχαν 58 υποδοχές ατόμων και οικογενειών και το 28% αφορούσε χρήση ουσιών. Το 2014 ο αριθμός των υποδοχών έφτασε τις 114, όμως το ποσοστό που σχετίζεται με χρήση ουσιών μειώθηκε στο 9%. Οπως είπε, αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η χρήση π.χ. χασίς, μέσω του δημόσιου διαλόγου απενοχοποιήθηκε, ενώ ταυτόχρονα και τα προγράμματα των υποκατάστατων πολλαπλασιάστηκαν.

Ο Αναστάσης Μαυρομιχάλης χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το διαχωρισμό «μαλακών» - «σκληρών», που στοχεύει στη νομιμοποίηση. Σημείωσε ότι απαιτούνται ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες πρωτογενούς πρόληψης καθώς και ότι τόσο η πρωτογενής πρόληψη όσο και τα στεγνά προγράμματα θα πρέπει να εστιάσουν στις αιτίες της εξάρτησης. Οπως είπε, δεν μπορεί να παρεμβαίνεις μόνο στο άτομο. Πρέπει ταυτόχρονα να παρεμβαίνεις και στην κοινωνία, στις παραμέτρους που σπρώχνουν στην εξάρτηση.

Με ιδιαίτερη έμφαση αναδείχθηκαν οι τεράστιες δυσκολίες στην κοινωνική επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση, που αντιμετωπίζουν οι πρώην εξαρτημένοι, κυρίως τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι πριν από 7 χρόνια στην επανένταξη της «ΙΘΑΚΗΣ» δούλευαν όλοι, από τον πρώτο μήνα, σε μια δουλειά έστω μερικής απασχόλησης. Τώρα, μόλις το 10% απασχολείται και αυτό ανασφάλιστο.

«Δημιουργείται μια διαφορετική "πόλη" μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μια δεύτερη κοινωνία, αφού δεν υφίσταται πλέον κοινωνικό κράτος και οι πρώην εξαρτημένοι καλούνται να επανενταχθούν χωρίς δουλειά και χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας», ανέφερε ο Χρήστος Βέττας, συμπληρώνοντας ότι οι περιστασιακές θέσεις απασχόλησης, με 2 και 3 ευρώ την ώρα, δεν συντελούν στην επανένταξη.

Τέλος, αναδείχθηκε ότι παραμένει σημαντικός ο ρόλος της οικογένειας στη στήριξη των απεξαρτημένων για μια επιτυχημένη επιστροφή στον κοινωνικό ιστό.

«Αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαΐ σου, διάβαζε, διάβαζε, διάβαζε... »

Τα κολαστήριά τους οι κομμουνιστές τα μετέτρεψαν σε σχολεία. Οι φυλακές τους έγιναν ...«Τα Πέτρινα Πανεπιστήμια». Μια συγκλονιστική έκθεση φιλοξενήθηκε στο Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων νέων, δείχνοντας με ανάγλυφο τρόπο τη συστηματική εκπαιδευτική δουλειά των κομμουνιστών κρατούμενων στους τόπους εξορίας και τις φυλακές, που έγιναν τόποι μόρφωσης και Παιδείας, ένα είδος πρότυπων λαϊκών πανεπιστημίων. Αυτή η δραστηριότητα δεν αποσκοπούσε απλά στη δημιουργική απασχόληση του χρόνου, αλλά ήταν επιτακτικό καθήκον για τη μετέπειτα δράση, γιατί οι κομμουνιστές, που βρίσκονταν στην πρωτοπορία των αγώνων για ν' αλλάξουν τον κόσμο, ένιωθαν περισσότερο την ανάγκη να πλουτίζουν τις γνώσεις τους, όχι για το ατομικό όφελος, αλλά για το κοινωνικό σύνολο. Προτεραιότητα δίνεται στις στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις. Συγκροτούνται λαϊκά φροντιστήρια, όπου πέρα του βασικού εγγραμματισμού, υπήρχε και τεχνική κατάρτιση. Διδάσκονταν μαρξιστική φιλοσοφία, πολιτική οικονομία, ξένες γλώσσες. Στην Ακροναυπλία, με τη συμβολή των Δ. Γληνού, Γ. Ιμβριώτη, Μ. Παπαμαύρου, εφαρμόστηκαν πρωτοποριακά μοντέλα εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα, οι πολιτιστικές δραστηριότητες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της επιμορφωτικής προσπάθειας των πολιτικών κρατουμένων. Οι θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν στους τόπους εξορίας, κεντρίζουν το ενδιαφέρον ακόμη και των δεσμοφυλάκων, ενώ ήταν ιδιαίτερα αγαπητές και στους ντόπιους κατοίκους των νησιών εξορίας.

Η Κ. Καμαρινού μίλησε για «Τα Πέτρινα Πανεπιστήμια» στο Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Η Κ. Καμαρινού μίλησε για «Τα Πέτρινα Πανεπιστήμια» στο Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Η Κυριακή Καμαρινού, στέλεχος του ΚΚΕ, μίλησε στο Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ στη Θεσσαλονίκη, για «Τα Πέτρινα Πανεπιστήμια», αναφερόμενη στη μόρφωση ως στάση ζωής, ως διαρκή συνειδητή πράξη του ατόμου, που στοχεύει τόσο στην επίλυση των ατομικών και των συλλογικών αναζητήσεων και προβλημάτων, όσο, κυρίως, στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης προς όφελος της ανθρωπότητας, που είναι και το πραγματικό περιεχόμενο της έννοιας της ελευθερίας: «Ενας θαυμάσιος ορισμός - είπε - που προσδιορίζει την ελευθερία του ανθρώπου, είναι αυτός που δόθηκε από τον Μαρξ, ότι, δηλαδή, είναι η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας να συστρατευθείς για το καλό της ανθρωπότητας και να αλλάξεις τον κόσμο. Μα για να συστρατευθείς και για να καταλάβεις πόσο άδικος είναι ο κόσμος, για να καταλάβεις πώς μπορείς να τον ανατρέψεις, πρέπει να μορφωθείς, να κατακτήσεις δηλαδή την επιστημονική γνώση, να δεις ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε μοιραία, ούτε αναπότρεπτη, ότι η ζωή αλλάζει και εμείς μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό».

Αντίστοιχη συζήτηση έγινε και στο Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Την έκδοση των θέσεων θα παρουσιάσει η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών, της ΚΕ του ΚΚΕ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ