Τετάρτη 25 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΡΑΤΟΣ - ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Βλέπουν μια «νέα αγορά» σε πρόσφυγες και μετανάστες

Νέα πεδία εκμετάλλευσης και κερδοφορίας οραματίζεται το κεφάλαιο με αφορμή το Μεταναστευτικό

Ανθρωποι ευάλωτοι από τις κακουχίες, κατηγοριοποιούνται από το κράτος ανάλογα με το ιατρικό τους προφίλ και ανάλογα διαμορφώνονται οι παροχές σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Associated Press

Ανθρωποι ευάλωτοι από τις κακουχίες, κατηγοριοποιούνται από το κράτος ανάλογα με το ιατρικό τους προφίλ και ανάλογα διαμορφώνονται οι παροχές σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Μια νέα αγορά από «καταναλωτές» φαρμάκων και υπηρεσιών Υγείας βλέπουν οι πολυεθνικές στο πρόσωπο των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, ενώ το κράτος αντιμετωπίζει την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη με τη λογική του «κόστους - οφέλους», φροντίζοντας μόνο για στοιχειώδεις παροχές.

Αυτό προκύπτει από το συνέδριο που διοργάνωσε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου («Το μέλλον της περίθαλψης στην Ελλάδα: Ενα "σωσίβιο" για να επιβιώσουμε από την κρίση»), με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρυμα «Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου» κ.ά.

Στη «νέα αγορά» που «γεννιέται με αφορμή το Μεταναστευτικό» αναφέρθηκε ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κοιτώντας προς τα τραπέζια που κάθονταν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. «Θα χρειαστούν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, αλλά και μετάφραση των οδηγιών στη γλώσσα τους, νέες υπηρεσίες», είπε και πρόσθεσε: Είναι οι «νέοι πελάτες», πρέπει να ασχοληθούμε με τους 50.000 μετανάστες.

Γι' αυτούς τους ταλαιπωρημένους και κατατρεγμένους, που ξέφυγαν από τον πόλεμο και τις κακουχίες και τώρα «στοιβάζονται» σε καταυλισμούς κάτω από άθλιες συνθήκες, σχεδιάζονται ήδη «βασικά πακέτα» ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με υποτυπώδεις παροχές, ίσα - ίσα για να αποφευχθεί μια «υγειονομική βόμβα», αλλά χωρίς να προβλέπεται η πλήρης, δωρεάν κάλυψη των σύνθετων αναγκών τους.

Οπως και για τους πιο φτωχούς Ελληνες, το κύριο βάρος της φροντίδας τους θα ανατεθεί σε ΜΚΟ, εθελοντές, φιλανθρωπικές δράσεις. Αλλωστε, αυτό ήταν και το θέμα του συνεδρίου: Πώς η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αποτελέσει διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση, ως προνομιακό πεδίο δράσης του κεφαλαίου, και πώς θα κοστίζει λιγότερο για το κράτος και τα Ταμεία, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρθηκε σε ορισμένα στοιχεία, βάσει των οποίων «κάναμε οικονομοτεχνική μελέτη για τρία διαφορετικά πακέτα κάλυψης»:

  • Ομάδα Α: το 65% των μεταναστών και προσφύγων είναι νέοι, υγιείς, με ήσσονος σημασίας ιατρικά προβλήματα. Ασπρη κάρτα: Πακέτο υγειονομικής κάλυψης πρώτης υποδοχής που προβλέπει ορισμένες επισκέψεις στο γιατρό το χρόνο.
  • Ομάδα Β: το 30% ανήκουν σε «ευαίσθητες» ομάδες (γυναίκες, έγκυοι, παιδιά, ηλικιωμένοι άνω των 65, άνθρωποι που χρειάστηκαν νοσηλεία ως οξεία περιστατικά). Κίτρινη κάρτα: Προβλέπονται 15 - 20 επισκέψεις σε γιατρό και ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις.
  • Ομάδα Γ: 5% είναι ασθενείς με σοβαρά ή χρόνια νοσήματα, τραύματα, προϋπάρχουσες νόσους. Κόκκινη κάρτα: Προβλέπονται κάποιες επισκέψεις σε γιατρό, πρόσβαση στα νοσοκομεία.

«Να δούμε τι κοστίζει αυτό για τον ΕΟΠΥΥ και να διεκδικηθεί το ποσό από διεθνείς οργανισμούς», είπε.

Ο Φ. Λεκλέρ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, επισήμανε τα οφέλη για «τις απομακρυσμένες επαρχιακές περιοχές» από την παρουσία των προσφύγων, υπονοώντας ότι αποτελούν πάμφθηνη εργατική δύναμη για τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια. Ο ίδιος υπολογίζει πως 25.000 από αυτούς θα χρειαστούν υποστήριξη κι ας μη χαρακτηριστούν πρόσφυγες, ενώ «κλείνοντας το μάτι» στις ΜΚΟ, είπε πως η «Κοινωνία των Πολιτών είναι έτοιμη».

Χωρίς ουσιαστική Πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

Ο αποκλεισμός των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων από την Πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) φανερώθηκε σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και της φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ για την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας που θα επισκεφτεί περίπου 12 μεγάλες πόλεις της χώρας το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, για πολλές από αυτές τις γυναίκες, η μόνη επαφή με «υπηρεσίες» Υγείας είναι μέσα από «καμπάνιες ευαισθητοποίησης» και «φιλανθρωπίες» των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, αποκαλύφτηκε το «όραμα» των παραπάνω για την ΠΦΥ, που ήρθε και «κούμπωσε» στο κυβερνητικό σχέδιο: Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αποσπασματικές, υποτυπώδεις υπηρεσίες «φτωχοκομείου» για τους πολλούς, μέσα από ένα συνονθύλευμα δημόσιων Μονάδων Υγείας, ΜΚΟ / Κοινωνικών Ιατρείων, εθελοντών, δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δομών και δράσεων της Τοπικής Διοίκησης. Κι όσοι μπορούν θα πληρώνουν για την επιπλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονται.

Τέτοιες πρωτοβουλίες απευθύνονται κατά βάση σε ανασφάλιστους, στους πιο φτωχούς, σε κατοίκους ορεινών και νησιωτικών περιοχών, που «είτε λόγω οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, είτε λόγω γεωγραφικής θέσης, αποκλείονται από το σύστημα Υγείας», όπως σημείωσε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Οπως εξήγησε, «οι ανασφάλιστοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές», αλλά «υπάρχουν καθυστερήσεις στα νοσοκομεία», στην επαρχία δε βρίσκουν γιατρό, εργαστήριο κ.λπ. «Παλιότερα πηγαίναμε μόνο στην επαρχία, τώρα αποκλεισμένοι άνθρωποι υπάρχουν και στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω φτώχειας», είπε ο πρόεδρος της ΕΑΕ και διευθυντής Κλινικής Μαστού στον «Αγιο Σάββα», Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κεντρικός παίκτης στην Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση» και πρόσθεσε με νόημα πως «αν ενεργοποιηθούν οι πολίτες, θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το παράλληλο πρόγραμμα χωρίς να τα περιμένουν όλα από το κράτος». Ο Θόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και αντιπρόεδρος της ΕΛΠΕΝ, είπε πως αυτό το μοντέλο της καμπάνιας «πρέπει να ακολουθηθεί για όλες τις παθήσεις σε όλη την Ελλάδα». Μάλιστα, «η ΠΕΦ τον Σεπτέμβρη σχεδιάζει να καταθέσει προτάσεις στην κυβέρνηση για τη φαρμακευτική πολιτική», δίνοντας ως «δωράκι» «μια ολοκληρωμένη πανελλαδική δράση ενημέρωσης και πρόληψης».

Τέτοιες δράσεις, όμως, μόνο συμβολικό και ενημερωτικό χαρακτήρα έχουν και σε καμία περίπτωση δεν απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν, αναβαθμισμένες υπηρεσίες ΠΦΥ για όλο το λαό. Ενδεικτικά, όπως ξεκαθαρίστηκε, «τι θα κάνει κάθε γυναίκα μετά τη μαστογραφία είναι δική της επιλογή». «Σε περίπτωση κακοήθειας, τη συμβουλεύουμε να επισκεφτεί το γιατρό της, να πάει στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Δεν γνωρίζουμε μετά τι γίνεται, δεν παρεμβαίνουμε»... Δηλαδή, γυρίζουμε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε: Η κάθε γυναίκα θα κάνει την «επιλογή» της ανάλογα με το αν έχει να πληρώσει, πότε θα βρει ραντεβού στο δημόσιο νοσοκομείο, αν υπάρχει γιατρός εκεί που μένει...

Να σημειωθεί πως στη χώρα κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και η συγκεκριμένη ασθένεια είναι η πιο διαδεδομένη κακοήθης πάθηση των γυναικών.

Απλήρωτοι επικουρικοί νοσηλευτές

Από το Γενάρη έχουν να πληρωθούν νυχτερινές βάρδιες και αργίες οι επικουρικοί νοσηλευτές στο νοσοκομείο «Αττικόν». Οπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων, δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα, επειδή ορισμένοι επικουρικοί έχουν συμπληρώσει 24 μήνες υπηρεσίας και η πάρεδρος (δικαστικός που εγκρίνει το αντίστοιχο κονδύλι του νοσοκομείου) ισχυρίζεται πως «η παράταση της σύμβασης που θεσμοθέτησε το υπουργείο για τους επικουρικούς νοσηλευτές είναι παράνομη», αφού μετά τους 24 μήνες «μπορεί κανείς να διεκδικήσει θέση αορίστου χρόνου»! Εξαιτίας αυτού του ...«εγκλήματος», «η συγκεκριμένη πάρεδρος δεν υπογράφει τα χαρτιά που χρειάζονται για να εγκριθεί η μισθοδοσία τους. Ποινικοποιεί προκαταβολικά τον κίνδυνο η εργασιακή σχέση να γίνει αορίστου χρόνου και ενεργοποιεί τη "λαιμητόμο" των περικοπών», σημειώνει το σωματείο.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις παρανομίες των εργολάβων

Τους ίδιους και χειρότερους όρους εργασίας, που είχαν επιβάλει οι εργολάβοι, προβλέπουν οι ατομικές συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των νοσοκομείων, όπως προκύπτει από καταγγελία του σωματείου εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). «Από την ομηρία των εργολάβων και το κόψιμο δικαιωμάτων, έρχεται η κυβέρνηση και νομιμοποιεί όλα όσα υλοποιούσαν οι εργολάβοι», σημειώνει το σωματείο.

Την Παρασκευή 20 Μάη, κοινοποιήθηκε από τη Διοίκηση του νοσοκομείου η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων, διάρκειας μέχρι τις 31/12/2017. Σύμφωνα με το σωματείο:

  • Πρόκειται για ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου και όχι για απορρόφηση αυτών των εργαζομένων από το δημόσιο σύστημα Υγείας, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαπατά τους εργαζομένους στους εργολάβους, όπως και οι προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ).
  • Η σύμβαση - ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας - δεν εξασφαλίζει καλοκαιρινή άδεια, αναρρωτικές, επιδόματα Χριστουγέννων - Πάσχα. Το ίδιο συνέβαινε στην πράξη παράνομα από τους εργολάβους. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που εργαζόμενοι διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, μαζί με ταξικά σωματεία και άλλους συναδέλφους τους, ασκώντας πίεση στους εργολάβους, απέσπασαν κατακτήσεις. Τώρα νομιμοποιείται η «γαλέρα».
  • Η επιλογή των συμβασιούχων θα γίνει με απόφαση της Διοίκησης ανάμεσα σε τωρινούς εργαζόμενους και σε αυτούς που εργάζονταν στο παρελθόν στον ίδιο ή σε άλλους εργολάβους. Θα παραμείνει ο ίδιος λειψός αριθμός εργαζομένων, δηλαδή θα συνεχιστεί η εντατικοποίηση της δουλειάς στη λογική της εξοικονόμησης των δαπανών του νοσοκομείου.
  • Ο μισθός θα είναι ανάλογος του χρόνου εργασίας και όχι σταθερός. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το κονδύλι που προβλέπει το νοσοκομείο και αν ο αριθμός των εργαζομένων παραμείνει ίδιος, δεν θα δουλεύουν όλοι 8ωρο, αλλά λιγότερες ώρες.

«Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν πρέπει να δείξουν κανέναν εφησυχασμό για την επιλογή αυτή της κυβέρνησης. Πριν ήταν φθηνό εργατικό δυναμικό για τα κέρδη των εργοδοτών - εργολάβων, τώρα φθηνό εργατικό δυναμικό για τα δημόσια νοσοκομεία - επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση, αν ήθελε πραγματικά να διώξει τους εργολάβους, να προσλάμβανε με μόνιμη και σταθερή δουλειά όσους δουλεύουν μέχρι τώρα», υπογραμμίζει το σωματείο και καλεί σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ