Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς
  • Εκθεση Πεπραγμένων ΣΕΠΕ: Αποτυπώνει τα νέα αντεργατικά «ρεκόρ» σε εργατικά «ατυχήματα» και «ευελιξία»
  • «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων»: Μηχανισμός εδραίωσης και εμβάθυνσης της αντεργατικής βαρβαρότητας σε όλη την ΕΕ
  • Εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: Ετοιμάζουν την κινητοποίηση στις 8 Μάη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά
ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΟ 2017
Νέα αντεργατικά «ρεκόρ» σε «ευελιξία» και εργατικά «ατυχήματα»

Από κινητοποίηση εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για τα αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα»
Από κινητοποίηση εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για τα αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα»
Κόντρα στη νέα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «αναστήσει» την απάτη περί του... «ταξικού προσήμου» και της «ενίσχυσης της θέσης των εργαζομένων» που έφερε τάχα η διακυβέρνησή του από το 2015, τα ίδια τα επίσημα στοιχεία των κρατικών φορέων έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που βιώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι: Τη συνεχή ένταση της εκμετάλλευσης, τη διαρκή επιδείνωση της θέσης τους από την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν ανάγλυφα ξανά πριν από λίγες μέρες, με τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης Πεπραγμένων 2017 του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ, υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, αρμόδιο για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και των συνθηκών εργασίας). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2017 ήταν έτος «ρεκόρ» ως προς την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», των θέσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, της εργασίας ανηλίκων, ενώ μειώθηκαν κι άλλο οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά το ίδιο το ΣΕΠΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στον ίδιο αντεργατικό δρόμο με τους προκατόχους της: Το Σώμα εξακολουθεί να υποφέρει από μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό. Η κυβέρνηση ενισχύει τον προσανατολισμό του, στους ελέγχους που ασκεί, στη «συμφιλίωση» μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, μετατοπίζοντας, τελικά, την εργοδοτική ευθύνη στις πλάτες των εργαζομένων. Ξεζουμίζει τους ελάχιστους εργαζόμενους στο ΣΕΠΕ, μόνο και μόνο για να εμφανίσουν μια εικόνα ότι κάνουν ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας...

Ρεκόρ μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το 2017 σημειώθηκε ξανά άνοδος της απασχόλησης (οι νέες προσλήψεις εμφανίζονται υπερδιπλάσιες των νέων προσλήψεων το 2009, στο ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης), η άνοδος αυτή ωστόσο συνοδεύεται από το τσάκισμα συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, από την επικράτηση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, στο έδαφος της αντεργατικής νομοθεσίας της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τις νέες συμβάσεις απασχόλησης. Σύμφωνα με την Εκθεση, στο σύνολο των νέων συμβάσεων:

  • Το 2009 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 746.911 και αποτελούσαν το 79% των νέων συμβάσεων.
  • Το 2017 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 1.083.418 και αποτελούσαν μόλις το 45% των νέων συμβάσεων.

Ως προς τις νέες συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης ισχύουν τα εξής:

  • Το 2009 ήταν 198.227 και αποτελούσαν το 21% των νέων συμβάσεων.
  • Το 2017 ήταν 1.316.980 (ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2009) και αποτελούσαν το 55% των νέων συμβάσεων!

Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης δεν αντιστοιχούν και σε θέσεις μόνιμης εργασίας. Αντιθέτως, η αύξηση των αριθμού των νέων συμβάσεων (κάθε μορφής) είναι ένας ακόμα δείκτης που δείχνει τη μεγάλη ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού, το διαρκές πέρασμα από την εργασία στην ανεργία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», σε κάθε 100 προσλήψεις αντιστοιχούν περίπου 95 απολύσεις.

Εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο των μετατροπών συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής, που το 2017 έφθασαν τις 59.605.

Τα περισσότερα εργατικά «ατυχήματα» από το 2000

Το 2017 καταγράφονται 7.357 εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000, πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΕΠΕ.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι από το 2012 μέχρι το 2017 υπάρχει συνεχής αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων».

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σημειώνεται συνεχής αύξησή τους από το 2014 και μετά, ενώ τα 76 θανατηφόρα που καταγράφονται το 2017 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εργατών από το 2011.

Επιχειρώντας να κουκουλώσει τα παραπάνω, η κυβέρνηση καταφεύγει σε μία ακόμα αθλιότητα: Στην Εκθεση Πεπραγμένων διαχωρίζει με επιμονή τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σε παθολογικά και μη, υπονοώντας προφανώς ότι ορισμένα από αυτά δεν έχουν άμεση σχέση με το χώρο εργασίας.

Ωστόσο, ακόμα και οι θάνατοι εργατών που οφείλονται σε παθολογικά αίτια τις περισσότερες φορές έχουν άμεση σχέση με τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής, με το τεράστιο άγχος και την ανασφάλεια που γεννούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ο οποίες όπως είδαμε αυξάνονται συνεχώς, με το κυνήγι για το μεροκάματο, τη συνεχή μετάβαση μεταξύ εργασίας και ανεργίας, τους μισθούς - ψίχουλα, την εντατικοποίηση της εργασίας, την ουσιαστική ανυπαρξία Πρόληψης κ.ο.κ.

Η αθλιότητα αυτή της κυβέρνησης εκφράζεται με το συμπέρασμα στην Εκθεση Πεπραγμένων: «Η αύξηση αυτή, της τάξης του 24% εντός της διετίας (σ.σ. 2015 - 2017), δεν αντανακλάται στην αντίστοιχη πορεία των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, η οποία εμφανίζει στασιμότητα. Συγκεκριμένα, τα θανατηφόρα ατυχήματα μη παθολογικής αιτιολογίας ανήλθαν σε 34, έναντι 33 και 34 που συνέβησαν κατά τα έτη 2016 και 2015 αντίστοιχα»! Και παρακάτω: «Η μεταβολή όμως (σ.σ. των θανατηφόρων) κατά την τριετία οφείλεται στην αύξηση των δηλωθέντων ατυχημάτων παθολογικής αιτιολογίας και όχι των υπολοίπων, όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω».

«Ρεκόρ» και στην εργασία ανηλίκων

Μια ακόμα θλιβερή «πρωτιά» προσθέτει το γεγονός ότι το 2017 θεωρήθηκαν 7.647 βιβλιάρια ανηλίκων (άνω των 15 ετών), έναντι 2.780 θεωρήσεων το 2005 και 562 θεωρήσεων το 2012!

Από το σύνολο των ανηλίκων, τα 4.028 είναι αγόρια και τα 3.619 κορίτσια.

Το 2005 είχαν γίνει 5 μηνύσεις και είχαν επιβληθεί 29 πρόστιμα για παράνομη απασχόληση ανηλίκων, το 2012 έγιναν 4 μηνύσεις και επιβλήθηκαν 16 πρόστιμα. Το 2017 δεν έγινε καμία μήνυση, ενώ επιβλήθηκαν 12 πρόστιμα...

Ελεγχοι - «βιτρίνα» και ελάχιστο προσωπικό

Οσο για τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ), το 2017 σημειώθηκε ξανά μείωσή τους, καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.

Μάλιστα, από το 2013 και μετά υπάρχει συνεχής μείωση των ελέγχων και επανελέγχων, φθάνοντας τους 21.423 το 2017, ο μικρότερος αριθμός από το 2001.

Από την άλλη, καταγράφεται αύξηση στους ελέγχους που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, χωρίς όμως αυτή να ανταποκρίνεται στην αύξηση της απασχόλησης και στην ένταση της εργοδοτικής ασυδοσίας. Το 2017 έγιναν 30.492 έλεγχοι και επανέλεγχοι, περισσότεροι από τα έτη 2015 και 2016 αλλά λιγότεροι από τα προηγούμενα.

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ελέγχων τόσο για τα μέτρα ΥΑΕ όσο και για τις εργασιακές σχέσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Χαρακτηριστικά, το 2017 το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε μόλις 14.000 ελέγχους για ΥΑΕ (δεν περιλαμβάνονται οι επανέλεγχοι και οι έλεγχοι που προκαλούνται από καταγγελίες και εργατικά «ατυχήματα»). Με δεδομένο ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων είναι 236.500, απαιτούνται 17 χρόνια για να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις! Για τις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιήθηκαν 30.000 έλεγχοι, που σημαίνει ότι για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις απαιτούνται 8 χρόνια!

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός του προσωπικού που στελεχώνει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας συνεχίζει να είναι εξαιρετικά μικρός. Το 2017 υπηρετούσαν μόλις 373 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 245 επιθεωρητές για την ΥΑΕ!

Οργανο ταξικής «συμφιλίωσης»

Παραποιώντας την πραγματικότητα αυτή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ταυτίσει τον προσανατολισμό του ΣΕΠΕ με τους εργαζόμενους σε αυτό.

Στη συνέχεια αποθεώνει την ταξική συνεργασία, δείχνοντας ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του ΣΕΠΕ: «Είναι σαφές ότι ο αγώνας και η αγωνία των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων (σ.σ. το σωστό θα ήταν: Η αγωνία της κυβέρνησης) συμβαδίζουν με τον αγώνα και την αγωνία των επιχειρήσεων, που προσπαθούν να κρατηθούν στην αγορά και φυσικά των εργαζομένων που αισθάνονται ανασφάλεια ως προς την εργασιακή τους σχέση και τα δικαιώματά τους. Η Επιθεώρηση Εργασίας φιλοδοξεί - και προς αυτό το στόχο εργάζεται αδιάκοπα - να αποτελέσει εκείνη τη σταθερά που θα εξισορροπεί τις καταστάσεις σε έναν μεταβαλλόμενο εργασιακό χάρτη, δρώντας προληπτικά και προστατευτικά προς όφελος των εργαζομένων και της υγιούς αγοράς εργασίας».

Αυτό είναι λοιπόν το ζητούμενο της κυβέρνησης, να συμφιλιωθεί ο εργαζόμενος με τον εκμεταλλευτή του, στον οποίο το αστικό κράτος δίνει όλα τα εργαλεία για να εντείνει την εκμετάλλευση...

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ»
Μηχανισμός εδραίωσης και εμβάθυνσης της αντεργατικής βαρβαρότητας σε όλη την ΕΕ

Η σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα δεν χωράει στα... «κοινωνικά δικαιώματα» που ορίζουν το κεφάλαιο και η ΕΕ
Η σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα δεν χωράει στα... «κοινωνικά δικαιώματα» που ορίζουν το κεφάλαιο και η ΕΕ
Ο ευρωενωσιακός μηχανισμός του «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον προπαγανδιστικά, για να αναδείξει τα δήθεν φιλολαϊκά - φιλεργατικά χαρακτηριστικά της ΕΕ. Εντός των συνόρων, προβάλλεται ιδιαίτερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για να «ντύσει» αντίστοιχα τους δικούς της αντιλαϊκούς νόμους, όσο και για να στηρίξει μπροστά και στις ευρωεκλογές την απάτη περί «προοδευτικών συμμαχιών» που μπορούν να διασφαλίσουν τις «ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ».

Στην πράξη, πίσω από τις στρογγυλεμένες εκφράσεις περί «κοινωνικών δικαιωμάτων», ο «Πυλώνας» είναι ένας μηχανισμός εδραίωσης και εμβάθυνσης της αντεργατικής βαρβαρότητας σε όλη την ΕΕ, είναι ένας μηχανισμός ελέγχου, καταγραφής και διαμόρφωσης κοινών αντεργατικών πολιτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Παράλληλα, μέσω αυτού του μηχανισμού γίνεται προσπάθεια μιας συστηματικότερης διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και της εξαθλίωσης που γεννά ακριβώς η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η «κοινωνική συνοχή», να αποφεύγονται «τριγμοί», που μπορούν να απειλήσουν την ίδια την εξουσία του.

Ο «Πυλώνας» είναι μέρος της ευρύτερης διαδικασίας «ολοκλήρωσης» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ). Και μπορεί η διαδικασία αυτή να «δοκιμάζεται» από την όξυνση των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, το ζήτημα όμως της «τόνωσης της ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου είναι το πεδίο, όπου «τα βρίσκουν» όλα τα ανταγωνιζόμενα τμήματά στην ΕΕ.

Εργάτες - «λάστιχο» στην υπηρεσία της εργοδοσίας


Τα 20 σημεία κωδικοποίησης του «Πυλώνα» δείχνουν τι πραγματικά υπηρετεί.

Ορισμένα από τα πιο αποκαλυπτικά σημεία είναι τα εξής:

Το σημείο 1 αναφέρεται στην «εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση», ως διαδικασία που θα «επιτρέψει» στον εργαζόμενο και τον άνεργο «να συμμετάσχει πλήρως στην κοινωνία και να διαχειριστεί με επιτυχία τις μεταβάσεις στην αγορά εργασίας». Η Κομισιόν, επεξηγώντας τις «μεταβάσεις», μιλά για «μεταβολές στο καθεστώς απασχόλησης, αλλαγή εργοδότη, είσοδο ή επιστροφή από διαλείμματα σταδιοδρομίας ή μετακίνηση μεταξύ απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης». Αναφέρονται δηλαδή στο... «δικαίωμα» στη συνεχή εργασιακή περιπλάνηση, στη διαρκή εναλλαγή ανεργίας - δουλειάς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με εκμάθηση «δεξιοτήτων» που είναι περιστασιακά χρήσιμες για τους εργοδότες.

Το σημείο 5 αναφέρεται στην «ασφαλή και ευπροσάρμοστη απασχόληση». Στο συνοδευτικό έγγραφο, επισημαίνεται: «Ο πυλώνας επιλαμβάνεται των προκλήσεων που θέτουν ο μεταβαλλόμενος εργασιακός κόσμος και οι νέες μορφές απασχόλησης, προάγοντας, αφενός, την πολυμορφία των σχέσεων απασχόλησης (...) Ο πυλώνας αναγνωρίζει την αναγκαία ευελιξία, ώστε οι εργοδότες να προσαρμόζονται γρήγορα στις μεταβολές των οικονομικών συγκυριών». Επιβεβαιώνεται ότι ο «Πυλώνας» αποτελεί μηχανισμό για τη γενίκευση της δουλειάς - «λάστιχο», του πολύμορφου και «ευέλικτου» ξεζουμίσματος των εργαζομένων από την εργοδοσία, με βάση τις εκάστοτε «μεταβολές των οικονομικών συγκυριών».

Το σημείο 6 αναφέρεται στις αποδοχές των εργαζομένων: «Διασφαλίζονται επαρκείς ελάχιστοι μισθοί, κατά τρόπον που επιτρέπει την εκπλήρωση των αναγκών του εργαζομένου και της οικογένειάς του με βάση τις εθνικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, ενώ παράλληλα διασφαλίζονται η πρόσβαση στην απασχόληση και η παροχή κινήτρων για την αναζήτηση εργασίας. Αποτρέπεται η φτώχεια των εργαζομένων». Ακόμα και αυτοί οι «ελάχιστοι μισθοί» - ψίχουλα διαμορφώνονται όχι με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, οι οποίοι παράγουν όλο τον πλούτο, αλλά με βάση τις «εθνικές οικονομικές συνθήκες», δηλαδή με βάση την καπιταλιστική κερδοφορία, την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, παρουσιάζεται ως... «διασφάλιση» των εργαζομένων ο ίδιος αντεργατικός μηχανισμός που βρίσκεται στο επίκεντρο και του άθλιου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό!

Παράταση του εργάσιμου βίου - Ατομική υπόθεση οι συντάξεις

Στο σημείο 10, η Κομισιόν αναφέρει ότι «σύμφωνα με την αρχή της παράτασης του επαγγελματικού βίου, αναγνωρίζει την ανάγκη προσαρμογής του εργασιακού περιβάλλοντος, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν βιώσιμη και μεγαλύτερης διάρκειας επαγγελματική σταδιοδρομία. Ορισμένες προσαρμογές, όπως για παράδειγμα ο καλύτερος φωτισμός για την εκτέλεση εργασιών, μπορεί να είναι απαραίτητες λόγω της ηλικίας του εργαζομένου. Επιπλέον, οι προσαρμογές, όπως οι πιο ευέλικτες ώρες εργασίας, μπορεί να είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας των ηλικιωμένων εργαζομένων»! Ενώ με βάση τον πλούτο που παράγουν και τις αυξανόμενες παραγωγικές δυνατότητες, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να δουλεύουν λιγότερο και να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, η ΕΕ μελετά για λογαριασμό του κεφαλαίου το πώς θα μπορούν να παραμένουν στην εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα!

Στο σημείο 15, επιβεβαιώνονται οι κατευθύνσεις της «Λευκής Βίβλου» της ΕΕ για τις συντάξεις, που ορίζουν ότι η σύνταξη αποτελεί ατομική υπόθεση και ευθύνη του κάθε εργαζόμενου και ότι το κράτος και οι εργοδότες πρέπει να απεμπλακούν από το ζήτημα αυτό. Γι' αυτό, ο «Πυλώνας» αναφέρεται στο «δικαίωμα σύνταξης ανάλογης προς τις εισφορές» εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Για τον ίδιο λόγο, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα επαγγελματικά Ταμεία και στην ιδιωτική ασφάλιση, που αναβαθμίζονται διαρκώς σε βάρος των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Οδηγίες και αρχές υλοποίησης του «Πυλώνα»

Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η Οδηγία για τη βελτίωση «της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας των όρων εργασίας σε όλη την ΕΕ», η οποία αντικατέστησε προηγούμενη Οδηγία «για τη γραπτή δήλωση» (91/533/EEC). Η νέα Οδηγία σχετίζεται με την αρχή 5 του «Πυλώνα» για «ασφαλή και ευπροσάρμοστη απασχόληση», και την αρχή 7, που αφορά στην «ενημέρωση για τους όρους απασχόλησης» και την «προστασία σε περίπτωση απολύσεων».

Η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι η Οδηγία λειτουργεί αποτρεπτικά στις επιχειρήσεις να παραβιάζουν ένα «βασικό επίπεδο προστασίας», ανεξάρτητα από σχέση απασχόλησης. Στην πραγματικότητα, «νομιμοποιεί» και ενισχύει όλη τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα, αρκεί... ο εργαζόμενος να ενημερώνεται για τους άθλιους όρους με τους οποίους τον εκμεταλλεύεται η εργοδοσία.

Η «πλήρης ενημέρωση» αφορά αυτονόητες πληροφορίες για το εργασιακό καθεστώς (τόπος και καθήκοντα εργασίας, διάρκεια απασχόλησης κ.ά.), το οποίο βέβαια η εργοδοσία έχει όλα τα όπλα για να το κόβει και να το ράβει όπως θέλει ανά πάσα στιγμή.

Ο εμπαιγμός κορυφώνεται στα σημεία όπου η Οδηγία βαφτίζει «δικαιώματα»: Πρώτον, να μην μπορεί ο εργοδότης να απαγορεύσει στον υποαπασχολούμενο εργαζόμενο να έχει δεύτερη δουλειά, δεύτερον, να μπορεί ο εργαζόμενος να κάνει γραπτό αίτημα στον εργοδότη για πιο σταθερή μορφή απασχόλησης και ο τελευταίος να του απαντά γραπτώς (...πως απορρίπτεται)!

Επίσης, στο πλαίσιο του «Πυλώνα», εγκρίθηκε η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας για την παραπέρα ενίσχυση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στο πλαίσιο της «ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», όπως και την ανάγκη των μονοπωλίων για ενιαία εφαρμογή του αντεργατικού πλαισίου σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ο στόχος της ενίσχυσης της κινητικότητας των εργαζομένων προβλέπεται ήδη στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, από το 1992.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας «θα βοηθήσει τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις και τις εθνικές διοικητικές αρχές ώστε να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό οι ευκαιρίες που προσφέρει η ελεύθερη κυκλοφορία και να διασφαλιστεί η δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με άλλα λόγια, θα συμβάλει στον απρόσκοπτο εφοδιασμό των επιχειρηματικών ομίλων με φθηνούς και «ευέλικτους» εργαζόμενους που θα μετακινούνται με «ενιαία» πετσοκομμένα δικαιώματα από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν κάθε φορά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ θα ρυθμίζει παράλληλα ζητήματα που αφορούν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Για τον ανταγωνισμό και την «κοινωνική συνοχή»...

Τόσο ο «Πυλώνας», όσο και οι Οδηγίες, οι Κανονισμοί και οι Αρχές, με τον οποίον υλοποιούνται, παρουσιάζουν ως «κοινωνικό δικαίωμα» την εδραίωση και την εμβάθυνση της αντεργατικής βαρβαρότητας.

Ενώ η μετατροπή της ζωής του εργαζομένου σε «λάστιχο», οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, οι μισθοί - ψίχουλα που τις συνοδεύουν, το ελάχιστο έως μηδαμινό επίπεδο Κοινωνικής Ασφάλισης, χτυπούν τον ίδιο τον πυρήνα του δικαιώματος σε αξιοπρεπή ζωή με μόνιμη και σταθερή δουλειά, η ΕΕ μιλά για... «θεμελίωση δικαιωμάτων» στους ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους που δουλεύουν με αυτό το άθλιο καθεστώς. Είναι σαν να λέει στον σκλάβο ότι του αναγνωρίζει το... «δικαίωμα» παροχής ψωμιού και νερού δυο φορές τη μέρα!

Σε συνοδευτικό έγγραφο (SWD(2017) 478 final) της Κομισιόν, στο πλαίσιο επεξεργασίας της Οδηγίας για τους «όρους εργασίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ενώ η μόνιμη σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη συμβατική σχέση εργασίας, η μη τυποποιημένη εργασία έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. (...) Τα τελευταία δέκα χρόνια περισσότερο από το ήμισυ όλων των νέων θέσεων εργασίας δεν ήταν τυποποιημένες». Να σημειωθεί ότι το 2018, σύμφωνα με τη Eurostat, οι άτυπες μορφές απασχόλησης αποτελούσαν το 30% του συνόλου των θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

Στην ίδια κατεύθυνση αναφέρεται ότι «στον νέο κόσμο της εργασίας, ο εργάσιμος βίος αναμένεται να είναι μεγαλύτερος και λιγότερος γραμμικός: Πιθανόν να χαρακτηρίζεται από πολυάριθμες μεταβάσεις μεταξύ θέσεων εργασίας και επαγγελμάτων»...

Το πλαίσιο για την εμβάθυνση αυτής ακριβώς της εργασιακής ζούγκλας, η οποία είναι προφανώς ασυμβίβαστη με τα δικαιώματα των εργαζομένων, έρχονται να θέσουν ο «Πυλώνας» και οι σχετικές Οδηγίες της ΕΕ.

Ως επιπλέον πλευρές αναφέρονται επίσης η ρύθμιση του «αθέμιτου ανταγωνισμού» μεταξύ των καπιταλιστών και η ενιαιοποίηση των διαφορετικών αντεργατικών νομοθετικών πλαισίων.

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι με την προηγούμενη Οδηγία υπάρχει «μειωμένη αποτελεσματικότητα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Για τις εταιρείες αυτό σημαίνει μεγαλύτερη έκθεση στον αθέμιτο ανταγωνισμό και για αυτές που δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο την ανάγκη να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα σε 28 διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια».

Εξίσου σημαντική είναι και η επισήμανση που δείχνει την ανησυχία των κεφαλαιοκρατών και των κυβερνήσεών τους για τον κίνδυνο διάρρηξης της «κοινωνικής συνοχής» από τις αντιδράσεις που γεννά η εργασιακή βαρβαρότητα. Ετσι αναφέρεται: «Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ικανότητας απορρόφησης κραδασμών και μηχανισμών προσαρμογής της αγοράς εργασίας των κρατών - μελών. Βελτίωση της σύγκλισης προς ισχυρούς θεσμούς της αγοράς εργασίας και κοινωνικών υποδομών που μπορούν να διευκολύνουν την ανθεκτικότητα, την κοινωνική συνοχή και τη μακροοικονομική προσαρμογή εντός της Ζώνης του Ευρώ και πέραν αυτής».

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών/στριών, Μεταφορών, Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ.

Παλιά Βουλή: Συνδικάτα Τηλεπικοινωνιών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Χρηματοπιστωτικού, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας, του Βόρειου Τομέα, καθώς και Σύλλογοι Συνταξιούχων, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι.

Μετρό «Ευαγγελισμός»: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τον κλάδο της Υγείας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας.

Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα των ΟΤΑ και της Δημόσιας Διοίκησης, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Νότιας Αθήνας.

Στον Πειραιά

Οι προσυγκεντρώσεις των Σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών για τη συγκέντρωση στον Πειραιά έχουν οριστεί στα εξής σημεία:

Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στις 10 π.μ.: Σωματεία και Συνδικάτα.

Πλατεία Περιβολάκι στη Νίκαια, στις 9.30 π.μ.: Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας και Κορυδαλλού (θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το χώρο της συγκέντρωσης).

Σταθμός ΗΣΑΠ, στις 10 π.μ.: Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος.

Πλατεία Κοραή, στις 10 π.μ.: Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά και Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά, στο Σύνταγμα, την Τετάρτη 1η Μάη, στις 10.30 π.μ.

Οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις

Αθήνα, 10.30 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)

Γρεβενά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Δήλεσι, 10.30 π.μ., πλατεία

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 10 π.μ., στα Λιμενάρια

Θήβα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Ικαρία, 11.30 π.μ., μνημείο εκτελεσμένων Καισαριανής - 12 μ., πλατεία Ευδήλου

Καβάλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10 π.μ., πλατεία Πλαστήρα

Καστοριά, 10.30 π.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Νάξος, 11 π.μ., πλατεία Παλιού Δημαρχείου

Νάουσα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο - 10 π.μ., πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., Κεφαλόβρυσο

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Φιλελλήνων

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Πτολεμαΐδα, 10 π.μ., παλιό πάρκο

Ρέθυμνο, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Στρογγυλό

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στην τελική ευθεία για την απεργία και τις συγκεντρώσεις της 1ης Μάη

Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

«1η Μάη 2019: Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Με συνδικάτα εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών».

Με το σύνθημα του ΠΑΜΕ για την απεργία της Πρωτομαγιάς, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα όλης της χώρας που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του, δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων που οργανώνουν σε όλη την Ελλάδα, απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση έχει οριστεί επίσης στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

«Στο σύστημα της εκμετάλλευσης δεν υποτασσόμαστε, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι, δεν συμβιβαζόμαστε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα», τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν τις νέες απάτες πως η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι «δίκαιη» και «βιώσιμη».

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ συνδυάζει την Πρωτομαγιά με τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, ενάντια στην προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας στις γραμμές των συνδικάτων. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει την ανάγκη στην απεργία και τις συγκεντρώσεις να εκφραστεί ένα ενωτικό - μαχητικό ρεύμα, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων οι οποίες αντιδρούν στα φαινόμενα εκφυλισμού, που εξυπηρετούν την επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.

Εξορμήσεις και πλατύ άνοιγμα

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συγκεντρώσεων, την Τρίτη 30/4 συνδικάτα και συνδικαλιστές θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις, από το πρωί έως το απόγευμα, σε σταθμούς διοδίων και λιμάνια. Συγκεκριμένα, εξορμήσεις θα γίνουν στα διόδια Ελευσίνας και των Αφιδνών και στα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου.

Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας μπροστά στην Πρωτομαγιά
Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας μπροστά στην Πρωτομαγιά
Με περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στην απεργία και τη συγκέντρωση. Την Τρίτη περιοδεία έγινε στο εργοτάξιο κατασκευής του κολεγίου «St. Catherine's» στη Λυκόβρυση, ενώ χτες στα εργοτάξια του αεροδρομίου και του Εμπορικού Κέντρου στα Σπάτα. Επίσης, εξορμήσεις έγιναν σε γιαπιά και εργοτάξια στις νότιες συνοικίες και στο παραλιακό μέτωπο.

Σήμερα Πέμπτη, επίσης, η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ καλεί τα εργατικά σωματεία του νησιού σε σύσκεψη μπροστά στην Πρωτομαγιά, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

Απεργία σε πλοία και αστική συγκοινωνία

Οι ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με απόφαση της ΠΝΟ μετά από πρόταση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Αποφάσεις για 24ωρη απεργία την 1η Μάη έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό (Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ), στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία.

ΟΓΕ: Κάλεσμα στις γυναίκες για μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις

Να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα «για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο» καλεί τις γυναίκες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Σήμερα, που υπάρχουν οι δυνατότητες, λόγω της προόδου της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούσαμε να έχουμε όλες οι εργαζόμενες μια μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς και ολόπλευρη προστασία της μητρότητας. Ομως τα δικαιώματά μας σκοντάφτουν πάνω στα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση και όλα τα κόμματα που τους υπηρετούν τσακίζουν τα δικαιώματά μας για να κερδίζουν αυτοί στον ανταγωνισμό με τους επιχειρηματικούς ομίλους άλλων κρατών ή ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Οποιες διαφορές προβάλλουν μεταξύ τους, ιδιαίτερα σήμερα μπροστά στις εκλογές, είναι ψευδεπίγραφες και κάλπικες, αφού στηρίζουν το σύστημα που γεννάει φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά».

«Δεν θα υποτάξουμε τις ανάγκες μας στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, όπως επιδιώκουν όλοι οι μηχανισμοί που τους στηρίζουν, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις, τα κόμματα καθώς και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός», τονίζει η ΟΓΕ και καλεί στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά.

Στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα καλεί επίσης τους αυτοαπασχολούμενους η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στις 8 Μάη για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με εργαζόμενους από τον «Ευαγγελισμό» και το «Ελενα Βενιζέλου»

Πίσω από το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί «ανάταξης του δημόσιου συστήματος Υγείας», το οποίο επανέρχεται προκλητικά μπροστά στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κρύβονται τα τεράστια προβλήματα που διαρκώς μεγεθύνει η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία.

Μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς και τους ασθενείς, την... «ανάταξη» αυτή βιώνουν στο πετσί τους οι χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία (οι οποίοι έχουν φτάσει στο 20 - 25% του συνόλου των εργαζομένων!). Χιλιάδες εργαζόμενοι που απειλούνται με απόλυση τους επόμενους μήνες, έχοντας ήδη βιώσει για χρόνια την ομηρία και την ανασφάλεια από την εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε αμιγείς επιχειρήσεις, την ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της δημόσιας Υγείας. Η ολιγόμηνη προεκλογική παράταση που έδωσε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση στους επικουρικούς μη γιατρούς δεν δίνει βέβαια λύση στο πρόβλημά τους, ούτε στις τεράστιες ανάγκες των νοσοκομείων: Επιχειρεί να καλλιεργήσει και πάλι κλίμα αναμονής, διατηρώντας την ομηρία...

Με φόντο τις επικείμενες απολύσεις και τις συνολικότερες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, συνεχίζοντας τα επιτυχημένα βήματα συντονισμού της δράσης τους, Σωματεία Εργαζομένων και Επιτροπές Αγώνα στα δημόσια νοσοκομεία και στις μονάδες Πρόνοιας πραγματοποίησαν στις 18/4 νέα πλατιά σύσκεψη.

Οι προτάσεις που καταλήχθηκαν στη σύσκεψη και ήδη τίθενται στα σωματεία για τη λήψη σχετικών αποφάσεων είναι η μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς, όπως και η οργάνωση κινητοποίησης την Τετάρτη 8/5 έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 4 μ.μ. (προσυγκέντρωση στις 3.30 μ.μ. στην Πολυκλινική Αθηνών - Ομόνοια), με αιχμή τα προβλήματα και την κατάσταση ομηρίας των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων σε ΚΑΤ, «Λαϊκό», «Ελπίς», «Αττικόν», «Θριάσιο», ΨΝΑ «Δαφνί», Παίδων Πεντέλης, Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Μητέρα», Νίκαιας, «Μεταξά», «Ανδ. Συγγρός» και από την ΕΙΝΑΠ. Επίσης, συμμετείχαν Επιτροπές Αγώνα και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από τα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», «Ερυθρός Σταυρός», «Αγιος Σάββας», Οφθαλμιατρείο Αθηνών, «Αρεταίειο», «Αιγινήτειο», Παίδων «Αγία Σοφία», «Ελενα Βενιζέλου», «Αγία Ολγα», Ογκολογικό Κηφισιάς, καθώς και από τον ΟΚΑΝΑ, οι σωματειακές επιτροπές των ειδικευόμενων γιατρών και των εργαζομένων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», καθώς και πολλοί επικουρικοί, συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι.

Οι εργολάβοι και η τρομοκρατία «ζουν και βασιλεύουν»...

Μπροστά στην κινητοποίηση της 8ης Μάη, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Μ. Γ., εργολαβικό εργαζόμενο στον «Ευαγγελισμό», και τον Στέφανο Αρχοντάκη, επικουρικό γιατρό, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Επικουρικών και ΟΑΕΔ στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου».

Οπως μας εξηγούν, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις για εκδίωξη των εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία, οι περισσότεροι παραμένουν και θησαυρίζουν.

«Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες των νοσοκομείων, είναι και τα εύκολα θύματα της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Οι συμβάσεις που αναγκαζόμαστε να υπογράψουμε με τις εταιρείες έχουν μεγάλη... ποικιλία στις μορφές. Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα: Τετράωρη, εξάωρη ή πλήρη απασχόληση, εξευτελιστικούς μισθούς με διαβαθμίσεις, τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, συχνές μετακινήσεις από χώρο σε χώρο, ανάλογα με τα "έργα" που έχει αναλάβει κάθε εργολάβος», λέει ο Μ. Γ.

Και συνεχίζει: Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι εργολαβικοί είναι η υπερεντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού. Απλήρωτες υπερωρίες και διπλοβάρδιες. Καθυστέρηση των δεδουλευμένων σε μόνιμη βάση. Ανάληψη καθηκόντων με ελλιπή εκπαίδευση και σε λιγότερο χρόνο από όσο πρέπει, με κίνδυνο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την ίδια τη λειτουργία του νοσοκομείου και τους ασθενείς. Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα την πρόκληση αρκετών εργατικών «ατυχημάτων». Μη ένταξη των εργολαβικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, παρότι δουλεύουν σε χώρο υψηλής επικινδυνότητας, εξαιτίας των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων αλλά και των νοσημάτων και των λοιμώξεων με τις οποίες έρχονται σε επαφή. Απουσία γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας, παρότι τυπικά οι εταιρείες είναι καλυμμένες. Συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, είτε επειδή το επιτάσσουν οι ανάγκες των εργολάβων, είτε επειδή αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

«Οποιος συνδικαλίζεται ενάντια σε όλα τα παραπάνω που βιώνει καθημερινά, όποιος απεργεί, όποιος οργανώνει τους συναδέλφους του για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αναγκών τους, μετακινείται. Αν κάποιος εργαζόμενος αρνηθεί τη μετακίνηση, απειλείται με απόλυση», συμπληρώνει ο Μ. Γ.

«Σιγοντάρει» στην ομηρία ο παλιός και νέος εργοδοτικός συνδικαλισμός

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο Στ. Αρχοντάκης, «η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και οι παρατάξεις της στα νοσοκομεία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έβαλαν πλάτη στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων, αφού τις αποδέχτηκαν πλήρως, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στους κοινούς αγώνες με τους μόνιμους εργαζόμενους, αρνούμενοι την εγγραφή των συμβασιούχων στα σωματεία. Η παράταξη - κλακαδόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΡΜΑ, κορόιδεψε τους εργολαβικούς ότι είναι εξασφαλισμένη η πρόσληψή τους στις προκηρύξεις για συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, όταν ακόμα και το υπουργείο Υγείας ομολογούσε ότι πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους!».

Ετσι λοιπόν, και στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», συμπληρώνει, «οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ επανειλημμένα αρνήθηκαν να εγγράψουν τους επικουρικούς. Κάτω από την πίεση των συναδέλφων κερδήθηκε η εγγραφή μας στο σωματείο. Παρ' όλα αυτά, οι ίδιες δυνάμεις επιμένουν αρνητικά στην εγγραφή των εργολαβικών, των εργαζομένων του ΟΑΕΔ και των εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις».

«Σε αυτές τις συνθήκες», υπογραμμίζει, «πριν από δύο χρόνια συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα Επικουρικών και ΟΑΕΔ, προκειμένου να διεκδικηθεί το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, να διεκδικηθούν λύσεις στα προβλήματα για τα οποία η πλειοψηφία του σωματείου ουδέποτε ασχολήθηκε, όπως απλήρωτες εφημερίες, μη έγκαιρη πληρωμή, άδειες που δεν δίνονταν. Τα δύο αυτά χρόνια αποκτήσαμε κύρος ανάμεσα στους συναδέλφους, έχουμε καθημερινή επαφή μαζί τους και παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, όχι σε αντίθεση με το σωματείο, αλλά ακριβώς για να ξεπεραστούν τα προβλήματα».

«Παλιός και νέος εργοδοτικός συνδικαλισμός γνωρίζουν καλά τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση των ελαστικών σχέσεων», συνεχίζει. «Πουλούν εκδούλευση στους συμβασιούχους, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες. Φέρουν τεράστια ευθύνη για τη διαλυτική κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, ρίχνοντας τουφεκιές στον αέρα με προκηρύξεις απεργιών και κινητοποιήσεων χωρίς κανένα μέτρο προετοιμασίας μέσα στους χώρους δουλειάς, χωρίς ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, με το περιεχόμενό τους βοηθούν στη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών αλλά και των υπαιτίων των προβλημάτων στην Υγεία».

Προετοιμασία της κινητοποίησης και εστίες αντίστασης

Παράλληλα με την προετοιμασία της κινητοποίησης στις 8 Μάη, δίνονται μάχες και μέσα στα νοσοκομεία, απέναντι στις απολύσεις που ήδη «τρέχουν».

Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες και προχτές πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» ενάντια στις επικείμενες απολύσεις των 50 από τους 70 εργολαβικούς εργαζόμενους. Οι κινητοποιήσεις έγιναν με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα και του Σωματείου Καθαριστριών Αθήνας, ενώ συμμετείχαν μέλη ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων από διάφορα νοσοκομεία («Αρεταίειο», «Ευαγγελισμός», «Αγιος Σάββας» κ.ά.), ενισχύοντας τη φωνή των εργολαβικών που πετιούνται στο δρόμο, καθώς δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.

«Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν κερδίσει μετά από όλα αυτά τα χρόνια το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία, αφού μόνιμες είναι οι ανάγκες του νοσοκομείου για σίτιση των ασθενών και καθαριότητα των χώρων. Πρέπει να μονιμοποιηθούν άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις!», υπογραμμίζει ο Στ. Αρχοντάκης.

Και προσθέτει: «Αντί γι' αυτό, προχωρά και στο "Ελενα Βενιζέλου" ένα καινούργιο καθεστώς εξαθλίωσης μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας, που δημιουργούν καινούργιες στρατιές συμβασιούχων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, υπό καθεστώς ομηρίας και ημερομηνία λήξης, αφού η μέγιστη διάρκεια μιας σύμβασης είναι τα δύο χρόνια. Ετσι και στο ''Ελενα Βενιζέλου'' ακόμα και αυτοί που θα παραμείνουν ή οι καινούργιοι εργαζόμενοι θα υπογράψουν σύμβαση 8 μηνών, και στη συνέχεια θα πεταχτούν και αυτοί στην ανεργία ή θα αγωνιούν για μια μικρή παράταση κάποιων ακόμα μηνών, μέχρι να απολυθούν».

Αναγκαία η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στα σωματεία

«Κάθε μάχη αφορά το μέλλον των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Η ζωή έχει δείξει ότι όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απαιτήσουν τα δικαιώματά τους και την εκπροσώπησή τους στα σωματεία, έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους. Στη μάχη που δίνουμε καθημερινά για την προετοιμασία της κινητοποίησης, στόχος είναι να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, απέναντι στην εξαθλίωση των υγειονομικών και τους κινδύνους για το λαό τους οποίους επιφέρει η "ευέλικτη" απασχόληση», τονίζει ο Στ. Αρχοντάκης.

Και μόνο στο άκουσμα του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μ. Γ., «η αντίδραση των εργολάβων είναι λυσσαλέα. Γιατί ξέρουν πως η οργανωμένη πάλη φέρνει νίκες και αποτελέσματα που θίγουν τα συμφέροντά τους. Από τη μεριά μας οι εργολαβικοί στον "Ευαγγελισμό" γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να έχεις τη στήριξη ενός αγωνιστικού σωματείου και δεν ξεχνάμε την αντιδραστική στάση όλων των παρατάξεων - πλην των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ - οι οποίες προσπάθησαν ακόμα και με ένδικα μέσα να μας κρατήσουν εκτός Σωματείου. Ιδιο είναι το διακύβευμα και για τους συναδέλφους μας στα υπόλοιπα νοσοκομεία, παρόλο που πολλά είναι δυστυχώς ακόμη τα σωματεία νοσοκομείων που δεν εγγράφουν τους συναδέλφους μας, κάτω από το φόβο όχι μόνο αλλαγής των συσχετισμών προς όφελος των ταξικών δυνάμεων, αλλά και γιατί θέλουν να βάζουν φραγμούς στη διαδικασία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος».

Ηδη στον «Ευαγγελισμό» έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να εγγραφούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο Σωματείο και να έχουν φωνή, να σταματήσουν τις μετακινήσεις προσωπικού, να επισπεύσουν τις πληρωμές των δεδουλευμένων, να ακυρωθούν απολύσεις, να μπει φρένο στην τρομοκρατία.

«Το Σωματείο μάς στήριξε στους δίκαιους αγώνες μας με πολύμορφες κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο, στη Βουλή και σε υπουργεία, στους εργολάβους. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων, ανεξάρτητα από το εργασιακό καθεστώς όπου βρίσκονται. Δεν μπαίνουμε στο δίλημμα για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης με σακατεμένα εργασιακά δικαιώματα, με εργολάβο το κράτος ή με εργολάβο ιδιώτη. Για όλους αυτούς τους λόγους οι εργαζόμενοι πρέπει να εγγραφούν μαζικά στα σωματεία τους και να αλλάξουν τους συσχετισμούς προς όφελός τους», τονίζει ο Μ. Γ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ